krema za bebe

Vodič kroz sve kreme za bebe i njihovu namenu

Krema za bebe je prva kozmetika. Koriste se razne, od rođenja pa kroz odrastanje. Ali koje? Spisak je poduži, ali bez brige, vodič kroz kreme za bebe je tu!

Bilo da se pripremate za porođaj i doček svojih mališana, ili ih već imate, znate da je na vašem spisku obavezna krema za bebe.

Ali koja?

Za osip, za suvu kožu, ekceme, lice… spisak se nastavlja, a vi ste potpuno zbunjeni.

Da više ne bi nagađali, ili se snalazili u hodu, mi smo vam spremili najvažnije informacije o vrstama krema za bebe i njihovoj nameni.

Kreme za bebe od prvog dana

 

Pre samog bebinog dolaska na svet, svi roditelji se trude da obezbede one neophodne stvari za njihove mališane. Tu se naravno ubraja i krema za nežnu i osetljivu kožu novorođenčeta. Upravo ta osetljivost znači da bi trebali da povedete računa o nekim važnim stvarima oko te kreme.

Krema za bebe bi trebala da je hidratantna, blagog mirisa, bez štetnih sastojaka poput sulfata i parabena, kao i alkohola ili veštačkih parfema.

U nekim dalekim zemljama Afrike i Indije, umesto krema za bebe koriste se prerađeni biljni puteri – arganov ili ši puter u čistom izvornom obliku. I to verovali ili ne, u siromašnijim plemenskim regijama, i kako kažu neki izvori, oni ne znaju šta je ekcem! Mora da ima nešto u tim prirodnim sastojcima što toliko prija koži beba i dece, pa i odraslih na kraju krajeva.

To znači da je možda najbolje da birate kreme na biljnoj bazi.

Nije loše ni da za neke regije kože bebe, poput pelenske ili bilo kojih prevoja, krema bude malo masnija, da bi se izbegle iritacije ili ojedi od trenja.

Takođe treba da znate i šta su i kada se koriste kreme protiv osipa, ukoliko se on javi kod vaše bebe. Zato, nastavite da čitate, jer sve o tome u detalje možete pročitati u daljem tekstu.

Različite vrste krema za bebe i njihova namena

 

Kao što već spomenusmo,  spisak vrsta krema je baš dug i šarenolik, zato smo izabrali one za koje znamo da će vam trebati, i napisali smo reč dve o njima.

Ipak, treba da napomenemo pre toga da se one uglavnom koriste na čistu kožu.

 

Jako je važno šta koristite za negu bebine kože. Kada je krema u pitanju, nasigurnije je da bude na biljnoj bazi. Naš predlog je Dr Pilar krema za pelensku regiju – formula bez boja, alergenih mirisa, parabena, ftalata i drugih iritanata. Bebe je obožavaju. I vaša će beba ako je naručite na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

E, nakon kupanja, može neka od krema koje slede, a u zavisnosti od potreba.

Krema za pelensku regiju

 

Ovo je možda i prva i najviše korišćena krema za bebe, jer iako je namenjena za pelensku regiju može se koristiti po celom telu bebe.

Šta je to uopšte pelenska regija?

Ona obuhvata svu kožu i delove tela koju prekrivaju pelene! Znate i sami da iako menjate pelene na svakih par sati, ta koža je stalno pokrivena, pod stalnim uticajem vlage, ali i fekalija i urina, i mora se dobro očistiti ali i zaštititi! Bilo bi dobro da kada god imate priliku u toku presvlačenja pustite da beba malo bude golišava. Na taj način se prirodno vetri i suši na vazduhu i koža diše.

Krema koju treba koristiti za pelensku regiju treba da bude masna, lako razmaziva, bez veštačkih parfema i boja. Dobro je da budu na bazi prirodnih ulja poput bademovog ili sličnih ulja kojih ima u kozmetičkoj liniji za bebe.

Masna podloga koju ova krema stvara je važna jer sprečava da se stvori ojed kod beba. Ona ne može da leči ojed, jer ga ne isušuje i ne zaceljuje, ali može da spreči da se on pojavi, a ponekada može da spreči i da se pogorša.

Kod ovako osetljive kože, jako je važan izbor prave kozmetike za bebe i decu. Tanja se uverila da odgovarajući izbor može da napravi drastičnu promenu. Koža njene bebe bila je osetljiva i sklona iritacijama, ali više nije tako od kako je našla sjajno rešenje. O čemu je reč, pročitajte ipak iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Ovakve kreme praktično podmazuju kožu u prevojima kod beba i sprečavaju trenje koje može da izazove iritacije i neugodnosti.

Ono što je važno da znate jeste da iako je ova krema neophodna, ne trebate ni preterivati sa njom, već u tankom sloju je nanosite preko pregiba, izbegavajući same genitalije bebe. Ne morate je stavljati nakon svakog presvlačenja, ali nije ni zabranjeno, najvažnije je da je stavljate nakon kupanja i pre spavanja, pogotovo ako beba spava celu noć (ne presvlačite je u toku noći). U tom ‚periodu ona će štiti kožu od uticaja znojenja, pomeranja i trenja kao i od vlage i štetnih uticaja elemenata urina. U tom slučaju, ujutru blago tušem osvežite bebu, pokušajte da ostavite da se malo posuši na svežem vazduhu (ukoliko nije hladno), temeljno posušite peškirom, namažite ponovo kremu za pelensku regiju i obucite bebu.

Često ove masnije kreme za bebe svi imamo u kući bez obzira da li imamo bebu, veće dete ili još nemamo dece, jer njih koriste svi. One su super i za negu ispucale kože pod uticajem vremenskih prilika, a neke žene ih mažu svakodnevno na ruke i lice, za decu se koriste u razne namene od mazanja guze kad su bebe pa do mackanja modrica kada postanu mali vragolani skloni nestašlucima.

Dakle, ovu kremu ćete koristiti duže vreme i u različite namene!

Kreme za ojed kod beba

 

Sledeća na tapetu jeste krema za ojed kod beba.

 

kreme za bebe

 

Ojed kao pojava je vrlo čest, posebno u prevojnicama kože, kojih kod beba ima baš dosta. Ojed može da se javi ispod rukica, na vratu, na preponama,ponekad i iza kolena. Posebna priča je pelenski ojed.

Ojed se manifestuje kroz crvenilo, iritiranu kožu, a neretko ga prati i osip (puno sitnih bubuljičica koje su crvene) ponekada se jave i ranice. Najčešće se javlja na onim regijama tela kod bebe gde se može zadržati voda, koža teže diše i nije izložena vazduhu da se suši prirodno.

Uzroci pojave ojeda kod bebe su različiti:

 • Neke vrste bakterija i gljivica iz porodice kandide,
 • Ukoliko je beba prehlađena ili ima dijareju
 • promena hrane odnosno prelazak na nemlečnu ishranu
 • nicanje zubića
 • nedovoljno često menjanje pelena
 • nehigijena

Ovo su najčešći uzroci pojave ojeda kod beba i zato je važno da redovno presvlačite i kupate bebu i tada dva puta obrišete i osušite sve pregibe na njenoj koži. Pratite periode razvoja i rasta pa kada primetite da kreću da niču zubići, ili menjate ishranu, preventivno koristite kremu protiv ojeda. Kada znamo koliko je ojed česta pojava kod beba, red je i da znamo kakva krema za ojed treba da bude:

Krema protiv ojeda treba da ima lekovita svojstva, da ublažava upale, crvenilo – simptome ojeda.

Takođe je dobro da su na biljnoj bazi, i da ne sadrže bornu kiselinu, koja je čest sastojak takvih krema. Borna kiselina može imati neželjene efekte poput povraćanja, bunila, problema sa jetrom i bubrezima, kada se koristi u većim količinama pogotovo na bebinoj koži.

Dobro je da i krema za ojed bude masnija, jer je neophodno da dok leči ojed i upalu, stvara i zaštitni sloj preko kože da se ne bi iritacija pogoršala i širila usled trenja.

Neke od krema koje su preporučene za ojed sadrže cink.

Cink pomaže zasušivanje ojedene regije, i regeneraciju kože, ali se takve kreme ne mogu koristiti duže od preporučenog vremena, obično ne duže od nedelju dana (ponekad i kraće).

Daktanol mast je takođe jedna od krema koja je preporučljiva kada je ojed posledica gljivičnih infekcija. Daktanol se takođe nekada preporučuje i za sor kod beba (bele naslage u ustima bebe), zato nije loše da ga imate u svojoj kućnoj bebi apoteci.

Kada i ako se javi ojed, dobro je da budete spremni za to, ali takođe potražite stručno mišljenje i preporuku lekara oko terapijskih masti ukoliko je ojed uporan i jako izražen.

 

 

 

Kreme za ekcem kod beba

 

Ekcem ili atopijski dermatitis je pojava koja pogađa od 10 do 15% beba. Javlja se i kod novorođenčadi i kod starijih beba.

Ekcem se smatra problemom koji se javlja na koži, u vidu crvenila, iritacije, osipa i najčešće se pojavljuje na obrazima (licu) ili zglobovima ruku i nogu.

Za tretiranje ove pojave potrebne su posebne kreme, najčešće preporučene od strane pedijatra, iako se za većinu ne izdaje recept, za neke je potreban. One za koje je potreban recept obično sadrže neku količinu kortikosteroida i koriste se samo ukoliko je ekcem jako izražen, zahvata velike površine tela i jaču upalu kože. 

Pročitajte: 6 najboljih krema za atopijski dermatitis kod beba

Kreme za ekcem koje nisu na bazi kortikosteroida, a mogu da pomognu kod ekcema odnosno atopijskog dermatitisa treba da budu:

 • Hipoalergene – ekcem je često povezan sa raznim alergijskim reakcijama i tada se jako izražava, zato je važno da kreme za tretiranje ekcematične kože budu hipoalergene.
 • Hidratantne– Koža koja je sklona ekcemima je u tom predelu suva, ljuspa se i svrbi, zato joj je neophodna hidratacija koja će pomoći da se koža oporavi.
 • Na biljnoj bazi:- Aktivni sastojci biljnog porekla mogu umanjiti upalu i crvenilo kao i svrab, i često pomognu da se stanje ekcema umiri.

Ovo su najvažnije stavke, ali dobro je da proverite da ne sadrže alkohol kao dodatne parfeme, jer oni mogu pogoršati stanje ekcema. Ponekada je poželjno da kreme za ekcem sadrže cink, ali samo onda kada se na ekcematičnoj koži jave i plikčići koji flisuju (vlaže kožu). Tada se krema sa cinkom nanosi dok se plikčići ne zasuše, i odmah se prestaje jer u suprotnom mogu pogoršati stanje i onako suve kože koju stvara ekcem.

Nega kože bebe koja je sklona atopijskom dermatitisu odnosno ekcemu je sasvim posebna priča!

Tada morate voditi računa da:

 •  bebu kupate mlakom vodom,
 • blagim kupkama namenjenim atopičnoj koži,
 • dobro posušite bebu (dva puta za svaki slučaj) tapkanjem ne trljanjem
 • redovno mažete kremu za ekcem
 • oblačite bebu samo i isključivo u pamučnu odeću
 • vodite računa o praškovima i omekšivačima (čest su uzrok ekcema)

Pored ovih tu su još i brojne druge promene koje ćete morati da uvedete i pratite, posebno kada uvodite bebi nemlečnu hranu, jer su bebe sklone ekcemima sklone i alergijskim reakcijama.

U svakom slučaju, ove kreme su neophodne ako se ekcem javi i trebate posetiti lekara i poslušati njegovu preporuku što se krema ili terapije tiče.

Kreme za zaštitu od sunca za bebe

 

Takođe jedna od veoma važnih krema koje trebate da imate u svom asortimanu bebi kozmetike je i ova krema sa zaštitnim faktorom za bebe! Sunčevi zraci i ultravioletna zračenja su potencijalno opasna i za odrasle, a pogotovo za bebe. Njihova koža je osetljivija, lako pocrveni i izgori kada je izložena suncu. Zato je neophodno da nađete kremu sa višim zaštitnim faktorom (preporučuje se preko 20SPF i više). 

Ali nije to ista krema sa zaštitnim faktorom kao i za odrasle!

Neki stručnjaci kažu da za bebu do 6 meseci nije preporučljivo da se koriste ikakve kreme za sunce, a nakon 6 meseci samo one sa mineralnom bazom.

Minerali u kremama za zaštitu od sunca stvaraju zaštitni sloj koji odbija štetne zrake, ali ne škodi samoj koži. Takve kreme su obično masne, teško se nanose i teško peru, ali su izuzetno delotvorne! Treba da vodite računa da kreme za zaštitu od sunca za bebe takođe budu na prirodnoj bazi, bez parfema, alkohola i konzervanasa.

Najbezbednije je da zapravo bebu ne izlažete direktnom suncu, da je zaštitite laganom odećom kao i šeširićem, i da ako već mora da bude na suncu koristite kreme sa posebnom naznakom da su za bebe, sa mineralnom zaštitom! I ne zaboravite da im namažete uši, zadnji deo vrata, i predeo oko usana (ti delovi se često previde pa najčešće izgore kod dece).

Pročitajte: Sa bebom na moru! Kompletan vodič za put!

Kreme za lice kod beba

 

Iako mnogi od nas kremu za bebe, onu, nazovimo je univerzalnom kremom, mažemo na celo telo, od guze do lica, to baš i nije najpametnije. Razlog je vrlo jednostavan zapravo. Koža na različitim delovima tela ima različitu strukturu pa joj je potrebna i drugačija nega! 

Ako ste mazali bebu jednom kremom od glave do pete, što bi naše bake i deke rekle – da se sija – ne brinite ništa se neće desiti loše, ali ipak, povedite računa i probajte da za bebino lice koristite kreme namenjene za lice.

Takve kreme nisu jako masne, više hidriraju, imaju blag miris i mogu da imaju različite biljne dodatke. U svakom slučaju, postarajte se da su na prirodnoj bazi, bez konzervanasa, alkohola, sulfata i parabena. Znajte da dolaze u manjim pakovanjima (od 50 mililitara). Te kreme nanosite svakodnevno na lice bebe, pogotovo kada znate da se bliže sezonske pojave suvlje kože, ili na primer zimi kada hladnoća može izazvati crvenilo na licu bebe. Dodatni plus za ove kreme je što možete da ih koristite i vi i bićete zadovoljni; brzo se upijaju, hidriraju i mirišu na bebe – baš sve što treba!

Kada koristite posebne kreme samo za lice bebe, nemojte zaboraviti da namažete i telo. Za to možete iskoristiti neko bebi mleko za telo, ili fino ulje, ali potrudite se da budu na prirodnoj bazi!

Bademova krema za bebe

 

Bademova krema za bebe je zapravo krema za bebe koja sadrži ekstrakte badema i bademovog ulja. Često ćete videti da mnogi proizvođači koriste upravo badem u kremama za bebe, pogotovo onim masnijim za pelensku regiju.

Zašto?

Zato što je on poznat po komponentima koji deluju na elastičnost kože, imaju protivupalna i umirujuća dejstva i pomažu da koža bude zdrava. Najvažnije je da znate da je badem bezbedan za bebinu osetljivu kožu, odobren za korišćenje u kozmetičkim preparatima za bebe i potpuno prirodno sredstvo negovanja i hidriranja bebine kože.

Badem je zapravo prisutan u raznim sferama kozmetičke industrije sve od kupki za bebe i mleka za telo pa do dečijih i bebećih krema. Bademovo ulje je posebno bogato antioksidansima, i stvara taj masni zaštitni slon na koži koja štiti od iritacija i štetnih spoljašnjih uticaja. To posebno pogoduje bebinoj koži u pelenskoj regiji, pa zato možete videti da je badem tamo čest sastojak. Ove kreme možete naći bilo gde u slobodnoj prodaji, od prodavnica do apoteka, i nije loše imati ih u svojoj kućnoj apoteci, pa makar i za svoje potrebe.

Pantenol krema za bebe

 

Svi su čuli za pantenol i da mu je primena poprilično široka.

Šta je zapravo pantenol?

On je derivat vitamina B, i obično je prirodnog porekla, bilo biljnog ili životinjskog. Kada se koristi na koži, on se upije i sintetiše u vitamin B5. Taj vitamin pomaže regeneraciju kože, ali i kose, generalno ćelijske strukture. Zato je čest sastojak u kremama, pa i onima za bebe.

Kreme sa pantenolom obično dolaze u tubicama i mogu se koristiti kada se stvori neka krastica, na primer kada se beba ogrebe ili povredi, kada su sezonske promene koje utiču na kožu (zima, leto, vetrovito vreme) ali i u svakodnevnoj upotrebi za negu bebine kože. Nekada ih možete naći pod drugačijim nazivom u sastavu krema od kojih su neki:

 • dekspantenol
 • pantenolska kiselina
 • provitamin B5
 • butanamid

Ako već nemate ovakvu kremu u svom kozmetičkom asortimanu, nećete pogrešiti ako je tu uvrstite.

Krema za izuzetno suvu kožu kod beba (emolijentna krema)

 

Emolijentne kreme imaju posebnu namenu – regeneraciju i obnavljanje suve kože sklone iritaciji. Ovakve kreme su odličan dodatni izbor za kožu onih beba koje su sklone atopijskom dermatitisu odnosno ekcemima.

Obično su na bazi destilovanih ulja i pored toga što obnavljaju zaštitnu barijeru kože, one umiruju upale i pomaže zaceljivanje kože. Zato su izuzetno pogodne za suvu kožu sa ekcemima jer će umiriti svrab, iritaciju i sve neugodnosti. 

 

bebi krema

 

Emolijentne kreme obično dolaze u formi za celo telo, pa i lice, u većim pakovanjima. Obično su bez mirisa, neutralne, i hipoalergene.

Možda su najpoznatije Urea kreme iz ovih emolijentnih grupa, ali one nisu baš preporučljive za bebinu kožu, zato je najbolje da ih izbegnete. Urea kao sastojak može biti jaka i dodatno iziritirati kožu bebe iako je namenjena poboljšanju stanja sa suvoćom. Zapravo, ukoliko bude potrebe za ovakvim kremama, najbolje je da potražite savet pedijatra i da on preporuči kremu koja će pomoći i koja je bezbedna za bebinu nežnu kožu.

Možete ih naći u apotekama i kozmetičkim prodavnicama i mestima koja drže i dečiju i bebi kozmetiku. Ovakve kreme možete koristiti i vi kada su vam ruke izrazito suve ili ispucale, kao i na kritičnim regijama poput kože na laktovima ili kolenima. Svakako nisu loš izbor za vašu kućnu apoteku.

Krema za bebe protiv komaraca

 

Krema ili generalno proizvodi koji teraju insekte od vaših mališana su nešto što ćete sigurno imati nositi u torbi za bebe gde god da krenete! Insekti su aktivno od proleća pa do kasne jeseni i vrlo su naporni i uporni, i nema mesta koje će preskočiti da gricnu.

Kreme ili stikovi protiv insekata nisu preporučljivi za bebe mlađe od godinu dana, ali ne brinite, tu su bedževi ili stikeri koji se mogu zakačiti za kolica ili krevetić i pomoći da komarci ostale bubice zaobilaze ta mesta u širokom luku.

Kod starije dece može se koristi krema ili sprej koji odbijaju insekte. Oni su obično na biljnoj bazi, sa mešavinom aktivnih sastojaka i mirisa koji odbijaju insekte ali ih ne ubijaju i nisu otrovni. Ako koristite ovakve kreme nanosite ih na izložene delove dečije kože kao i na obode odeće (rub čarapica ili rukavića majice). Videćete da će broj uboda biti znatno manji ili ih neće biti uopšte.

Ipak, vodite računa o sastojcima koje sadrže kreme koje odbijaju insekte. One često u svom sastavu mogu da sadrže insekticide koji su štetni i za odrasle, a pogotovo za decu ili bebe. U pitanju su dihlor – difentil – trihloretani koji su veštački sintetisani, upijaju se u kožu i mogu izazvati razne probleme.

Posebno su preporučljive ako idete na izlete u prirodnu, pored reke ili jezera, pa čak i u večernju šetnju. Zato nije loše na vreme se opskrbiti ovakvim proizvodima i osigurati da insekti izbegavaju vašu bebu, a bogami i vas, jer su delotvorne i za odrasle. Delovanje kreme ili stika i spreja su oko par sati, dok su stikeri, gumice, narukvice protiv komaraca malo trajnije varijante od nedelju do mesec dana!.

Kreme sa nevenom za bebe

 

Neven kao lekovita biljka je odavno poznat po povoljnim dejstvima za organizam, ali i za kožu. Zapravo, neven sadrži supstance koje kada se izoluju, pomažu da se smanje upale i iritacije na koži. Neki stručnjaci smatraju da ekstrakt nevena može da izleči svaki problem sa kožom od ekcema do bakterijskih ili gljivičnih upala. Međutim ipak je za neke upale potrebna antibiotska terapija, ali neven svakako ne odmaže.

Dakle, neven u kremama za bebe je obično deo onih krema koje su namenjene nezi suve kože sklone iritacijama, ali može se koristiti i za svaki tip kože kod beba.

Često ćete videti da je sastojak krema za ekcem kod beba, ali i tada treba proveriti da je sastav prirodan i bez veštačkih parfema. Kreme sa nevenom za bebe obično imaju neki blagi miris, jer neven je cvetna mirišljava biljka, ali treba proveriti da nema dodatih parfema, jer oni štete dejstvu kreme a i samoj nežnoj bebećoj koži.

Nevenove kreme za bebe mogu da budu deo vaših svakodnevnih rutina, i nećete pogrešiti ako ih uvrstite u negu vaših beba.

Najbolje kreme za bebe

 

Kao što vidite krema ima raznih i za razne namene – ne mogu se baš porediti.

 

 

Mi vam ovde samo možemo navesti najpoznatije brendove bebi krema kod nas:

 • Dr Pilar krema za pelensku regiju ( savršen spoj biljnih sastojaka, krema sa preporukom pedijatra)
 • Becutan baby krema
 • Hipp babysanft ( sa bademovim uljem)
 • Sudocrem ( krema na bazi cinka)
 • Pavlovićeva krema, Pavloderm i slične varijacije
 • Mustela stelatopia emolijentna krema ( za atopičnu suvu kožu)
 • Babygal dečija vitaminska krema
 • Chicco
 • Becollino
 • Uriage kozmetika za bebe
 • Bioderma
 • A derma exomega control ( namenjena atopičnoj koži)
 • Nivea baby soft ( sa pantenolom)

Cena ovih krema variraju od vrste do vrste – od nekoliko stotina dinara pa i preko hiljadu rsd za medicinske kreme za atopijski dermatitis.

Baš puno krema za tako malu bebu, i nije se baš lako snaći u tom širokom izboru. Zato se nadamo da će ovaj tekst malo pojasniti koje sve kreme za bebe postoje i koje će vam sigurno biti potrebne, a mi smo za svaki poseban problem napravili pojedinačne detaljne tekstove koji vam mogu biti vodič pri kupovini,

Ono što ste do sada primetili da je posebno važno jeste da su na biljnoj bazi i da znate koja im je namena, a što se tiče proizvođača i kvaliteta, procenićete sami.

Takođe je važno da za terapijske kreme poslušate savet pedijatra i u izboru i u načinu korišćenja!

Mackajte i negujte bebinu kožu, jer pored toga što ih time štitite, gradite dublji odnos između vas i uživate u maženju sa vašom bebom!