mleko za telo za bebe

Top 8 mleka za telo za bebe i saveti za upotrebu

Da li treba koristiti mleko za telo za bebe ili je suvišno? U kojim sve situacijama se koristi i koja su najbolja mleka? Slede odgovori!

Koža je glavni odbrambeni mehanizam beba, pa je zato nega još od prvih dana života veoma bitna. Tokom prvih meseci bebe su osetljive, jer imaju tanku kožu, koja je jako osetljiva i brzo se suši.

Sve dok je mlada i dok ne stvori svoju prirodnu zaštitu da postane otpornija na faktore iz spoljašnje okoline, potrebna joj je pomoć. Drugim rečima, potrebna joj je dodatna i pravilna nega kože, kao i konstantna hidratacija.

Mleko za telo za bebe je idealan preparat za negu tokom prvih nekoliko meseci života, pa i tokom prve godine. Međutim, da li treba koristiti bilo koje bebi mleko ili postoje razlike među njima? Da li treba svakoj bebi ili ne?

Pročitajte i saznaćete.

Mleko za telo za bebe i njegova uloga

 

Mleko za telo za bebe je jedan od važnijih kozmetičkih preparata za negu nežne i osetljive bebi kože. To je zapravo vrsta hidratantnog preparata za telo.

Radi se o laganim, brzoupijajućim i nemasnim preparatima za negu dečije kože. Njihov glavni zadatak je hidratacija, a zatim i prevencija od isušivanja ili iritacija.

U sastavu dobrih bebi mleka prisutna su prirodna ulja i lipidi, koji u kombinaciji sa ostalim efikasnim aktivnim sastojcima hidriraju nežnu bebinu kožu, pa je tako ujedno štite od potencijalnih opasnosti. Konkretno, od isušivanja, stvaranja ranica, iritacija, dugotrajnog perutanja i slično.

 

najbolje mleko za telo za bebe

 

Aktivni sastojci koje mogu da sadrže su: ulje slatkog badema, avokado, ši buter, pantenol, alantoin, glicerin, alija vera, vitamin E i slični. Svi oni se lako i brzo apsorbuju u kožu, a svojim dejstvom dovode u ravnotežu hidro-lipidni sloj kože. Drugim rečima, stvaraju prirodni zaštitni hidro-lipidni film na koži bebe (zaštitnu barijeru), koji je potom štiti od uticaja iz spoljašnje sredine. To mogu biti prašina, čestice u vazduhu, suv vazduh, polen, dlake kućnih ljubimaca i mnogi drugi.

Pored toga što pomažu da bebina koža bude zaštićena, ovi sastojci imaju i visoko hidratantnu moć. Aktivno nadoknađuju i poboljšavaju sadržaj vlage u koži, što je i te kako važno kada je u pitanju osetljiva i suva koža poput bebine. Ujedno je regenerišu, ojačavaju, sprečavaju da dođe do iritacije i čine da uvek bude gipka, glatka, mekana i zdrava.

Mleko za telo za bebe, losion i emulzija za telo – razlike i sličnosti

 

Po izgledu i gustini, može se reći da su bebi mleka nalik losionu, mada između njih postoji bitna razlika.

 

 

Losioni su takođe namenjeni hidrataciji, ali su uglavnom i lakši, manje masni i manje gusti od mleka pošto imaju nešto nižu koncentraciju ulja.

Formula bebi mleka je slična i emulzijama. Najbolje poređenje su uljano-vodene emulzije, s tim što se opet ove dve vrste preparata značajno razlikuju:

 • Emulzija je vrsta veoma laganog, nemasnog i brzoupijajućeg hidratantnog preparata za negu kože. Retke je konzistencije (vodene) i sa malom koncentracijom prirodnih ulja, ali koja se brzo se upija u kožu zbog toga što je bazirana na vodi.
 • Mleko je malo gušće (kremasto) i u sastavu ima višu koncentraciju aktivnih zaštitnih sastojaka (prirodnih ulja, lipida i drugih supstanci prirodnog porekla). Takođe je hidratantno nemasno, brzoupijajuće, a može se koristiti i za različite svrhe.

Da li je mleko za telo za bebe obavezan preparat?

 

Bebi mleka nisu obavezan kozmetički preparat, ali jesu preporučljiv.

Posebno su korisna u prvim mesecima života, dok je nežna koža novorođenčeta sklona iritacijama, neotporna i kada joj treba hidratacija laganim preparatima.

Ne mora se koristiti uvek u velikim količinama, već se postepeno može uvesti u rutinu nege ili povećavati, kako bi se beba lakše navikla na tu naviku i na vaše dodire dok je mackate.

Ako bebina koža nije suva, ne morate da koristite mleko, nego pustite kožu da sama razvije svoj mehanizam hidratacije i imunitet. Da on ne bi bio narušen, bitno je da osnovna nega kože bude adekvatna, a to znači kupanje preparatom koji je prirodan i ne sadrži štetne sastojke kao što su sulfati, parabeni, silikoni i slično.

 

Mnogo bitnije od mleka za bebe je imati dobru kupku koja ne isušuje. Jedna od takvih, ako ne i najbolja kod nas, je Dr Pilar kupka sa šamponom. To je specijalna formula na biljnoj bazi namenjena nezi i kože tela i kose. I vi je možete nabaviti klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Hajde da razjasnimo i ovo vezano za kozmetičko mleko za bebe.

Da li je bebi mleko namenjeno svim bebama ili samo nekim?

 

Hidratantna bebi mleka su namenjena bebama svih uzrasta, bez ozira na to koliko im je koža osetljiva i suva. Mogu da ih koriste odojčad od svojih prvih dana života, ali možete krenuti sa upotrebom i posle mesec – dva od rođenja bebe. Pored toga,  hidratantna bebi mleka za negu tela preporučuju se takođe i za negu dečije kože.

U prvim danima bebinog života dolazi do blagog perutanja i ljuštenja kožice (fiziološko ljuštenje kože) koje prolazi samo od sebe.

Sa druge strane, ukoliko postoji neki kožni problem poput atopijskog dermatitisa ili ekcema, svraba, zatezanja i slično, preporuka je da se koristi posebno mleko za telo za atopičnu kožu bebe.

Kako izabrati bebi mleko za telo?

 

Prilikom odabira bebi mleka za telo prvenstveno vodite računa o sastavu, jer ne treba da sadrže štetne kao ni potencijalno opasne sastojke. Pored toga, postoji još dosta stvari na koje morate obratiti pažnju:

 • da je hipoalergeno (da su šanse od pojave alergija minimalne),
 • da li je za bebe 0+,
 • da je dermatološki i klinički proveren ili testiran,
 • da li sadrži mineralna ulja,
 • da li sadrži konzervanse, parabene, PEG (polietilen glikol) i druge potencijalno opasne sastojke za bebinu kožu,
 • da ne sadrži veštačke boje, jake i veštačke mirise (parfem), kao i druge sintetičke aditive,
 • da je bez sulfata, alkohola, bez fenoksietanola, ftalata.
 • da ima što veću koncentraciju organskih aktivnih supstanci, kao i sastojaka biljnog porekla (prirodna ulja),
 • da sadrže vitamine i patentirane sastojke,
 • da je lagano, nemasno i brzoupijajuće,
 • da ima pH vrednost koja odgovara koži, odnosno da ne narušava njenu prirodnu pH vrednost,
 • da je nekomedogen.

Ukoliko primetite alergiju, crvenilo, osip ili bilo kakve reakcije na koži vaše bebe posle upotrebe mleka za telo, prestanite sa korišćenjem. Operite bebu i u što kraćem roku konsultujte se sa pedijatrom šta dalje da radite.

Uvek pročitajte sastav pre upotrebe bebi kozmetike, pa tako i mleka, kako biste bili sigurni šta od sastojaka sadrži. Nemojte koristiti ona koja u svom sastavu imaju veštačke, potencijalno štetne (opasne) sastojke, kao i one koje mogu izazvati alergijsku reakciju.

Ako znate da ste vi alergični ili osetljivi na neki od sastojaka, postoji šansa da je i vaša beba preosetljiva ili da je nasledila sklonost ka alergiji. U tom slučaju izbegavajte kozmetiku koja u svom sastavu ima potencijalne alergene i iritanse.

Najbolje mleko za telo za bebe

 

Na tržištu je dostupno puno kozmetičkih preparata za negu malih beba. Što se tiče konkretno mleka za telo izdvojili smo 8 najboljih.

Po čemu se razlikuju, koje su glavne kartakteristike za svako i zašto bi trebalo neko od njih da koristite pročitajte u nastavku.

Sebamed mleko za telo za bebe

 

Sebamed baby mleko je lagan i jako prijatan preparat za negu dečije kože. Pogodno je za suvu i osetljivu kožu, a pored malih beba mogu da ga koriste i deca.

Hipoalergeno je, mogu ga koristiti i najmlađa odojčad (istaknuto je da je za bebe 0+). Ima prosečnu pH vrednost (ph 5,5), što znači da neće poremetiti prirodni balans i zaštitnu barijeru na koži.

To je mleko koje nežno hidrira, štiti i jača otpornost osetljive kože, a preporučljivo je za svakodnevnu upotrebu. Pruža dnevno potrebnu hidrataciju za kožu koja je nežna, osetljiva i suva.

Glavni sastojci koje sadrži su

 • pantenol – umiruje i regeneriše kožu, omekšava, vraća gladak izled,
 • alantoin – štiti kožu, oporavlja je od oštećenja, čini glatkom i mekom,
 • slatko bademovo ulje – omekšava, štiti od suvoće, regeneriše i hidrira,
 • shea buter – štiti od isušivanja, vraća vlažnost i daje mekoću,
 • skvalan – ulje potrebno za zdravlje kože, koje pomaže kod hidratacije i bolje apsorpcije sastojaka,
 • lecitin – prirodni emulgator koji ostavlja zaštitni film na koži i štiti je od suvoće.

Sebamed baby mleko je lagano i nemasno. Prijatno je, brzo se apsorbuje u kožu nakon nanošenja i ne ostavlja masne tragove po upijanju. Kremaste je teksture (nije retko, a nije ni gusto) i prijatnog je mirisa.

Preporuka je da se Sebamed mleko koristi u toku zimskih meseci, kada je hladno vreme i kada se prostorije dogrevaju pošto je tada vlažnost niska i dolazi lako do isušivanja vazduha. 

Pun naziv je Sebamed body milk for delicate dry skin. Zapremina dostupna u ambalaži je 200 ml.

Uriage mleko za bebe

 

Brend Uriage ima mleko kod nas poznato pod nazivom Uriage Bebe prvo mleko za telo. Prepoznaje se po ambalaži plave boje. Zapremina je 500 ml za veću ambalažu, a za manju 50 ml. Pun naziv proizvoda je Uriage Bebe 1st moisturizing milk.

Radi se o nežnom i laganom hidratantnom mleku za telo za bebe. Glavne karakteristike su:

 • dugotrajna hidratacija,
 • umiruje kožu lica i tela,
 • zadržava prirodnu vlažnost,
 • omekšava površinu kože,
 • sprečava da dođe do isušivanja.

Fine je, lagane i kremaste teksture. Nemasno je, nekomedogeno (ne zapušava pore), lako se razmazuje i brzo upija. Nakon nanošenja koža bebe dobija dugotrajno mekan efekat. Miris je blag, nežan i vrlo prijatan.

Glavni sastojci koji čine Uriage mleko za telo za bebe su:

 • ilipe maslac – sprečava dehidrataciu kože, isušivanje i jača prirodnu zaštitnu barijeru kože,
 • uriage termalna voda – bogata mineralima, hidrira i umiruje kožu,
 • glicerin – za hidrataciju suve kože, elastičnost i zaštitu od spoljašnjih uticaja,
 • aloja vera – regeneriše i obezbeđuje dugotrajnu hidrataciju.

Namenjeno je za negu dečije i bebi kože, a proizvođač dodatno ističe da ga mogu koristiti i male bebe od rođenja (0+). Dodatna prednost za Uriage mleko je što je hipoalergeno.

Mixa Atopiance mleko za telo za bebe

 

Francuski brend Mixa u svom bebi programu ima nešto drugačije bebi mleko. Radi se o hidrirajućem i umirujućem bebi mleku za kožu sklonu atopiji. Prepoznaćete ga po nazivu Mixa Atopiance Calming body balm i zapremini ambalaže od 400 ml.

Pored primarne namene, a to je da umiri kožu od neprijanosti, zatezanja, svraba i sličnih nelagodnosti izazvanih atopijskim dermatitisom, ovaj medicinski bebi preparat koristi se i radi sledećih namena:

 • hrani, umiruje i jača kožu zahvaljujući omega kompleksu obogaćenom sa 8 masnih kiselina,
 • umiruje suvu, veoma suvu i osetljivu kožu (hipoalergeno je),
 • štiti od isušivanja i osećaja nelagodnosti,
 • sprečava potencijalnu iritaciju.

Što se tiče načina upotrebe, treba reći da se Mixa Atopiance mleko za telo koristi na poseban način:

 • nanesite veću količinu mleka na vaše dlanove i protrljajte,
 • na čistu bebinu kožu nanesite sve i dobro utrljajte, da koža upije,
 • mazati bebu svakodnevno. Dovoljno je jednom do dva puta dnevno,
 • mažite samo kada je koža umirena ili u fazi smirivanja, nikako kada je stanje pogoršano (kada je akutna faza atopije).

Mustela Hydra bebe hidrantno mleko za telo

 

Brend Mustela u svom asortimanu za svakodnevnu negu bebi kože ima losion, koji je po svojim karakteristikama veoma sličan bebi mleku. To je preparat Mustela Hydra Bebe losion za telo.

Pun naziv glasi Hydra Bebe Body losion sa organskim avokadom, a dolazi u amlbalaži sa dozerom i količini od 300 ml. Glavne karakteristike su:

 • da obezbedi dugotrajnu hidrataciju bebine kože,
 • čini da koža postane mekana, nežna i svilenkasta na dodir,
 • da je zaštiti i ojača kožnu barijeru,
 • umiruje suvoću na površini i hrani kožu svojim aktivnim hranljivim sastojcima.

Glavni sastojci deluju na sledeći način:

 • avokado – u sastavu ovog Mustelinog mleka – losiona je Avocado Perseose, patentirani prirodni sastojak poznatog francuskog kozmetičkog brenda, koji ojačava zaštitnu barijeru kože, hrani, štiti i hidrira suvu i osetljivu kožu,
 • vitamin E – štiti kožu bebe od eksternih faktora. Pored toga pomaže da ostane mekana i glatka na dodir;
 • ulje suncokreta – hidrira i neguje;
 • glicerin biljnog porekla – hidratacija.

Pogodan je za svakodnevno korišćenje, a preporučuje se bebama svih uzrasta. Mogu ga koristiti bebe odmah po rođenju, a takođe i prevremeno rođene.

Dosta je tečan (fluidna tekstura), ali jako lagan i prijatan za nanošenje. Prijatnog je i osvežavajućeg mirisa.

Becutan mleko za telo za bebe

 

Becutan baby mleko je još jedan hidratantantni preparat koji je dobar za negu bebi i dečije kože. Odgovara kako bebama sa suvom i osetljivom kožom, tako i deci sa normalnom zdravom kožom. Razlog je neutralna pH vrednost (pH 7), koja im odgovara jer neće oštetiti njenu prirodnu zaštitnu barijeru.

Zbog svoje lagane formule pored dece i novorođenčadi, Becutan mleko mogu da koriste i stariji. To se odnosi na vas kao roditelje, posebno ako imate osetljivu kožu.

Njegove glavne uloge su hidratacija i rehidratacija kože, koje su najvažnije za njeno zdravlje, naročito posle kupanja bebe. Pored toga, koristi se da umiri kožu, spreči iritacije, pojavu crvenilla kao i da se ne peruta zbog nedostatka vlažnosti.

Prodaje se u dve ambalaže različitih količina. Manja je 200 ml i na vrhu ambalaže ima poklopac, dok je veća zapremine 400 ml u bočici sa pumpicom.

Nivea bebi mleko za telo

 

Nivea je imala mleko za telo za bebe pod nazivom Nivea Pure&Sensitive baby milk, količine 200 ml. Namenjeno je da neguje i hidrira suvu i osetljivu bebinu kožu, dok u isto vreme sprečava isušivanje.

Bogato je hranljivim sastojcima (ši buter i omega-6 masne kiseline) koji je hrane i čine da se stvori jaka površinska zaštitna barijera otporna na spoljašnje faktore, na koje osetljiva bebina koža lako reaguje. Mleko je hiperalergeno i odgovara jako osetljivoj koži.

Pored dugotrajne hidratacije, Nivea mleko može da se koristi i za ostalu prevenciju. Konkretno: od osipa, za ublažavanje crvenila, kao i protiv iritacija na bebinoj koži.

Ovo hidratantno mleko se trenutno ne može naći u slobodnoj prodaji u svim apotekama, već samo u pojedinim gde su ostale zalihe. U tom slučaju alternativa može biti sličan preparat ovog brenda – Nivea Baby hidratantni losion. Odgovara kako suvoj i osetljivoj, tako i normalnoj zdravoj koži. Mogu ga koristiti bebe već od prvog dana svog života, jer se preporučuje bebama svih uzrasta.

Chicco mleko za telo za bebe

 

Ovaj prepoznatljivi italijanski proizvođač i brend bebi opreme za svakodnevnu rutinu nege i za hidrataciju ima losion, po karakteristikama dosta sličan mleku. To je Chicco BM losion za telo. Originalan naziv je Chicco Baby Moments crema corpo fluida. Prodaje se u ambalaži od 200 ml.

Pored hidratacije, koristi se za omekšavanje, umirivanje i optimalnu zaštitu bebi kože, koja je po rođenju nedovoljno razvijena, osetljiva i sklona iritacijama. Hipoalergeno je, pogodno za novorođenčad, ali i za nešto starije bebe.

Formula je lagana, brzo se upija nakon mazanja i nije masna, što znači i da ne ostavlja masne tragove po bebinoj odeći. Prijatno miriše i blago je kremasto.

Glavni sastojak je bademovo ulje. Ono je dosta nežno pa odgovara bebama, jer neguje i štiti osetljivu kožu. Takođe, čini je glatkom i mekanom na dodir, dajući joj istovremeno prijatan miris.

Bioderma mleko za telo za bebe

 

Ukoliko ste ljubitelj još jednog francuskog brenda, a sada je u pitanju Bioderma, znajte da postoje dva mleka. Jedno je namenjeno samo hidrataciji, dok je drugo mleko za telo za atopičnu kožu bebe i odraslih. 

U nastavku sledi detaljnije.

 • Bioderma ABCDerm hydratant mleko za lice i telo je  nežno mleko za hidrataciju kože namenjeno je samo bebama. Zadatak mu je da hidrira, kao i da zaštiti bebinu osetljivu kožu od isušivanja. Pored toga ojačava je i dugoročno stvara dodatnu zaštitu dok potpuno ne ojača, odnosno dok ne postane dovoljno zrela. Pun naziv je Bioderma ABCDerm hydratant i prodaje se u plavoj tubi količine 200 ml.

Pogoduje osetljivoj, normalnoj i suvoj koži. Bezbedno je za male bebe, a pružiće intezivnu hidrataciju i dečijoj. Novorođenčad rođena u terminu ga slobodno mogu mazati, dok za prevremeno rođene bebe to nije preporuka.

 • Biderma Atoderm Intensive baume mleko za telo koristi se kada dođe do pojave kožnih iritacija. Smanjuje ih, pomaže da se zaustavi svrab i spreči razvoj bakterija koji dovode do širenja iritacije, a zatim da se obnovi i umiri koža.Pun naziv je Biderma Atoderm Intensive baume, a prodaje se u beloj tubi zapremine 500 ml. Na vrhu je pumpica sa dozerom.

Ovo je mleko za telo koje je namenjeno kako odraslima, tako i najmlađim članovima (za celu porodicu). Mogu da ga koriste i male bebe, osim prevremeno rođenih. Nemasno je, bez mirisa, upija se odmah nakon nanošenja i nije lepljivo.

Što se tiče načina upotrebe, treba naglasiti da postoji uputstvo i da ga se treba pridržavati. Maže se jednom ili dva puta dnevno na čistu i suvu kožu. Dozvoljena doza prilikom mazanja beba je ograničena na 3 pumpice (po jedna na grupisane delove tela):

  • jedna  pumpica dovoljna je za mazanje lica, vrata i grudi,
  • druga pumpica je za obe ruke i za leđa,
  • zadnja pumpica je da se namažu obe noge.

Bebi ulje umesto mleka za telo

 

Postoje nedoumice oko pitanja da li umesto mleka za telo treba koristiti bebi ulje. Odgovor je – ne treba. Možete koristiti oba preparata istovremeno, i ulje za bebe i hidratantno mleko.

Između njih postoje i sličnosti i razlike, pa ne možemo reći da se trebate striktno opredeliti samo za jedan.

Ono što im je zajedničko jeste da se koriste u cilju održavanja i nege, za hidrataciju, kako bi koža bebe bila mekana, glatka i nežna na dodir. Pored toga, bebi ulje je savršeno za masažu bebe, tako da je umesto masaže hidratantnim mlekom bolja opcija bebi ulje.

Razlikuju se po tome što su ulja masna, duže se upijaju i mogu ostaviti masne tragove.

Za prevremeno rođene bebe se ne preporučuju ulja, jer one imaju izrazito osetljivu i taknu kožicu.

Zato ih neko vreme nemojte koristiti, barem ne dok dovoljno ojača. Bolja su hidratantna mleka i to ona za koja je istaknuto da su prilagođena prevremeno rođenoj deci. 

Takođe, ako vaša beba ima osip po licu, pelenski ojed, sitne crvene bubuljice, atopijski dermatitis, ekcem ili drugu iritaciju, ulje za bebe ne smete da koristite. Postoje kreme za pelensku regiju, kao i mleka posebno formulisana za navedene tegobe.

Kako mazati bebi mleko za telo?

 

Mazanje bebi mlekom je najbolje kada je koža čista. Idealno vreme za nanošenje je posle rituala kupanja bebe, kada je koža osvežena i čista.

Možete je mazati jednom do dva puta dnevno (ujutro i uveče), ali i više puta. Samo je važno da koža uvek pre mazanja bude oprana, čista i suva.

 

bebi mleko za telo upotreba

 

Postupak:

 • nakon kupanja ili nakon manjeg ispiranja bebe dobro je obrišite, da koža bude potpuno suva,
 • nanesite manju količinu bebi mleka na vaš dlan i protrljajte, kako bi se tekstura ugrejala ukoliko je hladnija,
 • nakon toga nežno nanosite ravnomerno svuda po bebinom telu. Utrljajte bolje na predelima koji su suvlji (ručice, leđa, butine, zglobovi) ili na delovima koji se perutaju. Mazanje mlekom je savršena prilika i za laganu masažu bebe, jer ona pomaže da se beba opusti i umiri, ublažava tegobe i pomoći će da lakše zaspi.

Dodatani saveti

 • Može se desiti da proizvođač istakne poseban način upotrebe, a najčešće to za bebi mleka za kožu sklonu atopiji. Zato uvek proverite na ambalaži da li je to istaknuto. Ukoliko jeste, pridržavajte se uputstva za upotrebu.
 • Mleko za telo za bebe čuvajte na sobnoj temperaturi do 25 °C i kako bi se kozmetika prilagodila (da ne bude mnogo hladna). Treba biti na suvom i tamnom mestu, a ne u kupatilu zbog vlage i iz higijenskih razloga.
 • Nemojte ga nikada nanositi direktno na bebinu kožu, zbog toga što je normalna telesna temperatura kod malih beba oko 36, pa čak i oko 37 stepeni. Ukoliko to uradite uplašiće se, štrecnuti i biće im hladno.

Ukoliko pak kupanje bebe nije vaša svakodnevna rutina, preporuka pedijatra je ipak da to svakog dana radite. Pored toga što će biti čista, biće joj prijatnije kada je osvežite, mirisaće lepo, a takođe će i lepše spavati.

Praktikujte da uvek bude čista u predelu pelenske regije gde se stvara pelenski osip. Zatim, vodite računa da joj je guza čista, kao i vrat, gde se najviše sliva mleko kada beba bljucka ili tokom dojenja. Ova su ujedno i regije najsklonije kožnim iritacijama koje treba mazati kozmetikom za bebe i zaštititi.

Cena bebi mleka za telo

 

Cene za bebi mleka su različite, a kreću se u rasponu od oko 300 dinara pa sve do skoro.3.000 dinara.

Konkretno, cena ponajviše zavisi od brenda kozmetike, zatim namene, kao i koncentracije aktivnih supstanci. Mogu se pronaći i kupiti u apotekama, velikim i bolje snabdevenim drogerijama, kao i putem onlajn šopova.

Mleko za telo za atopičnu kožu bebe je uglavnom skuplje, najviše zbog namene i konkretnog problema. Jeftinija koštaju oko 400 – 500 dinara, dok se za skuplje mora izdvojiti nešto više novca (oko 2.000 – 3.000 dinara).

Mleko za telo za bebe – iskustva

 

Iskustva su različita, a u nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivih.

 

 

Danijela preporučuje mleko Bioderma Atoderm. Njena ćerka ima osetljivu kožu sklonu atopiji i svrabu, te se na osnovu preporuke pedijatra opredelila da isproba Bioderma Atoderm mleko. Bila je zadovoljna jer se iritacija jako brzo povukla.

Marija svakodnevno macka bebu Chicco mlekom. Dopao joj se nežan miris i lagana tekstura, pa se opredelila da kožu svoje bebe neguje ovim preparatom. Počela je sa mazanjem već par dana po izlasku iz porodilišta. Zadovoljna je jer koža bebe dugo ostaje nežna. Međutim, na forumima se mogu videti i nešto drugačija iskustva za ovo mleko, poput toga da se ne koristi za tek rođene bebe. Razlog je to što je jako, pa mame savetuju da se krene sa upotrebom nakon mesec – dva po rođenju.

Jovana je za sina po preporuci pedijatra kupila Mustela mleko za bebe. Obzirom da je koža njenog sina bila jako suva i da se perutala, mleko je počela da macka ubrzo nakon otpadanja pupka. Bila je zadovoljna jer se ubrzo stanje popravilo, perutanje se smanjilo, a koža je njenog sina bila je glatka i izgledala zdravije.

Julija je po izlasku iz porodilišta dobila komplet uzoraka Sebameb bebi kozmetike, među kojima je bilo i bebi mleko. Dopalo joj se kako izgleda i što lagano miriše, pa ga je isprobala na svojim bliznakinjama. Mackala ga je nekoliko puta posle kupanja i bila zadovoljna efektom. Koža njenih beba bila je glatka i nežna, nije se dodatno sušila, pritom nije bilo nikakvih iritacija po telu.

Za kraj

 

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne i da će poslužiti prilikom odabira mleka za telo koje ćete koristiti vašoj bebi.

Uvek vodite računa o sastavu kozmetike, tj. da su sastojci prirodnog porekla. jer je zdravlje kože vaše bebe na prvom mestu.

Kakva su vaša iskustva? Podelite i vi sa nama svoje utiske u komentaru ispod teksta.