suva koža kod beba

Suva koža kod beba. Kako rešiti ovaj problem?

Da li je suva koža kod beba prirodna pojava ili je roditelji izazovu neodgovarajućom negom? Ako se pitate da li negde grešite, otklanjamo vam svaku nedoumicu.

Poznato je da se bebe rađaju kao osetljiva bića, sklona burnim reakcijama na uticaje iz spoljašnje sredine. Jedan od načina na koji bebe reaguju jeste ispoljavanjem promena na koži.

Zato je važno upoznati se sa ovom temom i na vreme uvideti šta je to što smeta koži vaše bebe pa je suva i gde grešite kada je nega bebine kože u pitanju.

Zašto se javlja suva koža kod beba?

 

Sigurno očekujete da se vaša beba rodi kao jedno predivno biće sa mekanom kožom. Da, vaša dete će biti predivno biće, a da li će njena koža biti mekana –  to ćete videti. Nažalost, sve je veći broj dece čija je koža suva i osetljiva.

Uzroci su razni, a evo koji najviše doprinose pojavi suve kože:

 • Kupke koje traju isuviše dugo mogu doprineti tome da bebina koža bude suva. Nema potrebe da svoju bebu kupate u vrućoj vodi duže vreme, jer će na taj način bebina koža izgubiti prirodnu vlažnost. Prema savetima stručnjaka kupanje bebe ne treba da traje duže od deset do petnaest minuta. Vodite računa da temperatura vode bude optimalna, a pod tim se smatra 36 stepeni. Ukoliko to ne umete da odredite po osećaju, koristite termometar.
 • Još jedan veoma čest uzrok suve kože kod dece jeste korišćenje previše kozmetike ili pogrešnih kozmetičkih proizvoda. Pod tim se podrazumeva previše kupki, sapuna, šampona, parfimisanih vlažnih maramica i losiona za telo. U redu je da koristite kozmetiku za negu bebe, ali vodite računa da ovi proizvodi buda odgovarajući, odnosno što je moguće više prirodni, bez štetnih sastojaka poput alkohola, sulfata i parabena. Ovo se pre svega odnosi na kupke za bebe, jer one se koriste svaki dan i za celu kožu tela.

 

Iskustva roditelja kažu da je Dr Pilar kupka/šampon odlična i ne isušuje kožu. Očekivano, jer je ova kozmetika i pravljena baš zbog toga da bude bezbedna i zdrava za mališane od prvog dana. Bogata je biljnim negujućim sastojcima, a bez štetnih sastojaka.  Ako je i vi želite za negu kože svoje bebe, naručite je na sajtu:doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Sa druge strane mnogi roditelji greše u tome što koriste velike količine kozmetike čija je bezbednost diskutabilna, a potrebno je upravo suprotno. Što manje hemije, to bolje za bebu i  njenu kožu.

 • Dehidratacija organizma je još jedan od čestih uzroka suve kože kod beba. Do ovoga dovodi hladno vreme. Kada koža dehidrira sklona je isušivanju i pucanju. Zato je jako važno voditi računa o hidrataciji, a to se najbolje postiže upravo majčinim mlekom i dojenjem. Formula je takođe dobar način da dete dobije sve što joj je potrebno tokom prvih šest meseci. Tek nakon ovog perioda, bebama se uvodi voda. Spolja, tome može pomoći neko bebi ulje.
 • Promena okruženja iz materice u spoljašnji svet zahteva prilagođavanje na nove uslove. Dok se to ne desi koža može reagovati upravo na taj način što postaje suva i osetljiva na svakakve uticaje. U materici koža je zaštićena verniksom  (sirasti maz) , a kada se beba rodi gubi tu zaštitu i zato se pojavljuju promene na koži.
 • Možda će vam zvučati neverovatno, ali deca koja su rođena posle termina imaju veće šanse da razviju problem sa suvom kožom i perutanjem. Upravo zato što ove bebe nemaju toliko verniksa na svom telu kada se rode. Samo da pojasnimo, verniks je sirasti maz koji se formira na koži bebe dok je još u materici i njegova funkcija je da štiti bebu od štetnih uticaja, ali i od plodove vode. Bebe rođene pre termina ili carskim rezom, na sebi imaju više verniksa i samim tim je njihova koža zaštićenija od spoljašnjih uticaja.
 • Čest uzrok problema sa suvom kožom je i genetski faktor. Ukoliko roditelji imaju ovakav problem, mogu očekivati povećanu šansu da se to pojavi i kod bebe.

Suva bebina koža: simptomi

 

Ukoliko se do sada niste susretali sa problemom suve kože, evo na koji način ga možete prepoznati.

 

suva bebina koža

 

Ovo su najčešći simptomi:

 • Suva koža ne svrbi uvek. Dakle ne mora značiti da ćete  primetiti tu vrstu nelagodnosti kod vaše bebe. Male bebe ne umeju da se češu, ali primetićete da je nervozna ili da se trlja o tkaninu na kojoj leži ukoliko se pojavi svrab.
 • Suva koža se može perutati.
 • Na predelima tela gde je koža suva ona neće promeniti svoju boju.
 • Koža je na dodir gruba, neko bi rekao hrapava.
 • Kod ozbiljnijih stanja mogu se pojaviti i pukotine na koži. Ovo je već ozbiljnije stanje jer može doći do krvarenja, a čak i ozbiljnijih infekcija.
 • Problem se može  pojaviti na bilo kojem delu tela poput lica, laktova, kolena.

Pored opštih oblasti gde se suva koža kod beba može javiti, posebno je važno obratiti pažnju na određene specifične regije koje su često zahvaćene. Na primer, bebine obraze i oblast oko pelena su posebno sklone suvoći i iritaciji.

Suva koža na obrazima može biti rezultat neposrednog izlaganja spoljnim faktorima, dok je suvoća u oblasti pelena često povezana sa pelenskim osipom. Pelenski osip se javlja kao posledica trenja pelena o kožu, kao i reakcije na sadržaj pelena, što može dovesti do iritacije i suvoće.

Perutanje suve kože kod beba

 

Stručnjaci o perutanju bebine kože govore kao o najnormalnijoj pojavi, koja se može uočiti na bilo kojem delu bebinog tela ubrzo nakon rođenja.

Zašto dolazi do ovoga?

 

 

Kada se dete rodi, telo je prekriveno raznim tečnostima koje su je štitile u materici prethodnih devet meseci. To je amnionska tečnost, krv i verniks. Što su bebe ranije rođene, one imaju više verniksa i zato se njihova koža manje peruta.  Kod dece rođene nakon termina verniksa ima manje, ovaj zaštitni sloj je redukovan i zato je povećana šansa za nastanak perutanja.

Drugi razlozi za perutanje jesu pojava atopijskog dermatitisa poznatijeg kao ekcem i delovanje genetskog faktora.

Kada dođe do perutanja bebine kože to roditeljima ume da deluje pomalo neprijatno. Međutim uglavnom je to posledica prirodnih procesa.

Dobra vest je da je ovaj problem prolazan i rešiv ukoliko se primeni neki od saveta o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Suva i crvena koža kod beba

 

Problemi sa kožom mogu se ispoljiti na razne načine i kroz razne simptome. U nekim situacijama suvu kožu može da prati i pojava crvenila. To crvenilo može podsećati na ojed koji se javlja recimo na pregibima, a prilično je često i crvenilo na obrazima.

Često se ova pojava na koži meša sa ekcemom. Nemojte unapred postavljati dijagnozu, već se obratitie svom pedijatru. Jedino ćete na taj način utvrditi šta je razlog za pojavu crvenila i na koji način ga tretirati.

Marija je imala ovakav problem sa svojom bebom. Najteže je bilo naći zašto se to dešava, ali naći i kozmetiku koja ovakvoj koži ne smeta. E, kada je to našla, ni crvenilo i suva koža se više nisu javljali. Šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Suva koža lica kod bebe

 

Lice je vrlo često predeo  na kojem je bebina koža suva. Jedan od razloga je taj što je  uvek na udaru spoljašnjih faktora. Ono je otkriveno i na njega utiče vazduh, dolazak u dodir sa predmetima iz okoline.

Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu takođe može ostaviti traga na bebinom licu. Neretko se upravo ovde pojavljuju i ekcemi.

Ukoliko vaša beba ima problem sa suvom kožom lica ,posavetujte se sa lekarom na koji način da je zaštite i poštedite iritacija. Moguće da će vam lekar preporučiti korišćenje odgovarajuće hidratantnih proizvoda koje će kožu vašeg mališana učiniti mekšom i otpornijom na spoljašnje štetne uticaje.

Suva koža glave kod bebe

 

Vro često se roditelji iznenade kada im beba zadobije problem sa kožom glave odnosno kada ona postane suva i sklona perutanju.

Ponekad je reč o temenjači kod beba.Međutim kod temenjače postoji problem sa pojačanim radom lojnih žlezda koje dovode do perutanja kože. Zato se često misli da je koža suva, a u stvari je potpuno suprotno od toga. Ipak, neke studije tvrde da su ova dva problema ipak klinički povezana.

Dobra vest je da je ovaj problem rešiv. Posavetujte se sa lekarom oko najbojeg načina za rešavanje ovog problema. Važno je znati da  postoje i prirodna rešenja koja možete praktikovati kod kuće.

Neki od njih jesu nanošenje prirodnih ulja na kožu glave poput kokosovog, a zatim sledi pranje kose i češljanje.

Na tržištu se mogu naći i kozmetički preparati namenjeni baš za ovaj problem, a na vama je da se opredelite za način tretiranja temenjače i suve kože glave.

Suva koža iza ušiju

 

Verovatno vam ovo zvuči čudno ili čak i nemoguće, ali i ovaj problem se može pojaviti kod beba.

Temenjača nije karakteristična samo za teme glave već se može pojaviti i iza ušiju.

Ova pojava posledica je pojačanog rada lojnih žlezda u koži.

Suva koža na kolenima deteta

 

Kolena su još jedan deo tela koji često bude zahvaćen problemom suve kože. Zapravo, deo iza kolena.  Zato je jako važno da obratitie pažnju prilikom svakodnevne nege,+ da i ovaj deo adekvatno tretirate odgovarajućom hidratantnom kremom ili da koristite neke druge proizvode u te svrhe.

Suva koža po telu

 

Suva koža često nije lokalizovana samo na jednom delu tela. Kod mnogih beba se pojavljuju predeli suve kože kojih ima po celom telu.

 

suva koža beba

 

Razlog je taj što je bebina koža veoma osetljiva i tanja od kože odraslih osoba. Samim tim mnogo brže upija i gubi vlažnost, što dovodi do isušivanja.

Suva koža ili ekcem? U čemu je razlika?

 

Roditeljima je ponekad jako teško da odrede šta je ustvari problem sa bebinom kožom. Da li je u pitanju suva koža ili ekcem?

Evo kako možete razlikovati ove dve stvari:

 • Ekcem možete prepoznati po tome što svrbi, koža na tom mestu je suva i gruba na dodir.
 • Ekcem se može pojaviti bilo gde na bebinom telu. Najčešći delovi tela koji budu zahvaćeni ekcemom su obrazi, ruke i noge.
 • Da je reč o ekcemu, to  možete primetiti i po tome što ćete uočiti da je vašoj bebi nelagodno i da je svrbi. Bebe ne znaju da se češu, ali mogu se trljati o tkaninu i predmete koji su oko njih.
 • Za ekcem je još karakteristično to što nestaje i vraća se nakon kratkog vremena.

Kako negovati suvu kožu bebe?

 

Kada primetite da je koža vašeg deteta suva, ne čekajte sledeće savetovanje kod pedijatra, već odmah preduzmite nešto. Za početak poslušajte par korisnih saveta koje možete primeniti u svakodnevnoj nezi .

Bebu ne kupajte previše dugo

 

Dragi roditelji ograničite kupanje vaše bebe. Svi volimo da se potopimo u toplu kupku, ali što duže kožu potapamo to se ona više isušuje. Neka kupanje ne traje duže od desetak minuta. Što je beba duže izložena toploj vodi više se skida  prirodna masnoća kože koja je njen zaštitni sloj i dolazi do njenog isušivanja.

 

Pametno upotrebljavajte kozmetiku za bebe

 

Higijena je veoma važna i naravno da ćete koristiti kozmetičke preparate za negu bebine kože. Međutim, savetuje se oprez i bezbednost. Pre svega vodite računa da kozmetika bude što prirodnijeg sastava, jer je samim tim i bezbednija za bebinu kožu. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju jeste količina koju stavljate na bebinu kožu.

Nema potrebe za preterivanjem, jer bebe nisu išle u rudnik i nisu baš toliko prljave. Male količine biće sasvim dovoljne da odrade svoj zadatak. Beba će biti čista, a njena koža zdrava i hidrirana.

Izbor adekvatnih proizvoda za  negu suve bebine kože:

Kada je u pitanju nega suve kože beba, odabir odgovarajućih proizvoda je od ključnog značaja, jer prema studijama, oni mogu da očuvaju zaštitnu barijeru bebine kože. Evo nekoliko preporuka:

 • Proizvodi za kupanje: Idealna su sredstva za kupanje koja su posebno dizajnirana za osetljivu kožu beba, koja ne uklanjaju prirodna ulja kože.
 • Hidratantni losioni: Potražite losione obogaćene sastojcima kao što su pantenol ili glicerin koji obezbeđuju dugotrajnu hidrataciju.
 • Bez iritanata: Birajte proizvode bez dodatih boja i mirisa, koji su nežni i blagi za bebinu kožu.
 • Vlažne maramice treba da budu što prirodnije, bez alkohola i parfema, kako bi se smanjila mogućnost iritacije.

S obzirom na širok asortiman proizvoda na tržištu, važno je pažljivo birati i upoređivati proizvode.

Ograničite izlaganje hladnom vazduhu

 

Hladan vazduh je uglavnom suv i utiče na isušivanje bebine kože. Zato je potrebno voditi računa o tome koliko boravite napolju sa bebom kada je vazduh veoma hladan. Ukoliko idete napolje vodite računa da bebu zaštite od direktnog uticaja hladnog vazduha odnosno vetra. To možete učiniti uz pomoć zimskih navlaka koje idu uz kolica ili kolica prekriti najlonom za kišu jer će on bebu odlično zaštititi i od vetra.

Nije na odmet da prilikom izlaska napolje bebino lice namažete kremom koja će doprineti da koža bude vlažna i zaštićena.

Pazite na kožu deteta tokom leta

 

Leti je tek potreban oprez, jer je zračenje sunca jače, a koža deteta osetljiva. Obavezna je zaštita od sunca, kako u vidu odeće, tako i u vodu poizvoda koji sadrži visok SP faktor.

Preporučuje se korišćenje proizvoda za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani za nežnu kožu beba. Ovi proizvodi treba da sadrže visok faktor zaštite od UVA i UVB zraka i da budu hipoalergeni. Takođe je važno ograničiti direktno izlaganje beba suncu, posebno u najtoplijem delu dana. Adekvatna zaštita od sunca pomaže u očuvanju hidratacije kože i sprečava suvoću i iritaciju.

Pronađite odgovarajuću kremu

 

U zavisnosti od problema i njegove lokalizacije na bebinom telu, lekar će vam preporučiti odgovarajuću hidratantnu kremu za bebe ili losion. Redovno je upotrebljavajte dok se problem sa suvom kožom ne reši.

Osim krema koje su namenjene rešavanju ovog problema, postoje i ulja za telo kao i mleko za telo čija je funkcija da hidriraju kožu. Ima zaista kvalitetnih proizvoda koji su na prirodnoj bazi i ne sadrže štetne sastojke. Budite uporni, čitajte sastav proizvoda i tragajte za kvalitetnim preparatima jer zaista mogu dovesti do poboljšanja.

Vodite računa o pranju bebinog veša

 

Bilo bi dobro da bebin veš perete odvojeno od vašeg. Samim tim za tu namenu koristite i deterdžente koji su namenjeni osetljivoj bebinoj koži i ne sadrže štetne sastojke. Agresivna hemija za pranje odeće koja nije namenjena bebama može uticati na pojavu suve kože.

Saznajte više o pranju bebinih stvari.

 

Krema za suvu kožu beba

 

Kada je reč o terapiji suve bebine kože, tu vam predlažemo da se posavetujete sa lekarom.

Na tržištu ima veliki broj hidratantnih krema raznih proizvođača koji su namenjeni nezi osetljive bebine kože. Neke su čak i na bazi pantenola koji doprinosi hidrataciji kože. Postoje i specijalne kreme za atopijski dermatitis.

Ove kreme su po svom sastavu hipoalergene, ne sadrže štetne sastojke, umiruju kožu i čine je vlažnom odnosno hidriranom.

Ukoliko se opredelite za kupovinu na svoju ruku, onda se vodite logikom. Najlogičnije je da odaberete kremu koja je isključivo prirodnog sastava. Kada se ne razumete u sastojke koji idu u kremu, onda birajte sastojke na biljnoj bazi, jer je ova opcija uvek i najbezbednija.

Domaći i prirodni tretmani za suvoću kože beba

 

Postoje i drugi efikasni domaći i prirodni tretmani:

 • Ovsene kupke: Jedan od najpopularnijih prirodnih tretmana za suvu kožu su ovsene kupke. Ovas sadrži sastojke koji pomažu u umirivanju i hidrataciji kože. Jednostavno dodajte fino samleveni ovas u mlaku kupku i neka vaša beba uživa u blagodetima ovog nežnog tretmana.
 • Aloe vera gel: Aloe vera je poznata po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima. Nanosenje čistog gela aloe vere na suva područja može pomoći u smirivanju iritacije i hidrataciji kože.
 • Kamilica: Čaj od kamilice može se koristiti kao blagi tonik za nežnu kožu bebe. Njegova umirujuća svojstva mogu pomoći u smanjenju crvenila i iritacije.

Prilikom korišćenja bilo kojih domaćih ili prirodnih tretmana, važno je prvo testirati malu količinu proizvoda na delu kože kako bi se osiguralo da ne izazivaju iritaciju ili alergijske reakcije.

Najjednostavnije je, svakako, izabrati proveren brend kozmetike koji je baziran i razvijen baš na ovim i sličnim prirodnim sastojcima pažljivo biranim baš za bebe, kao što je Dr Pilar kozmetika iza čijeg imena stoji žena koja je pedijatar.

Kada se obratiti za savet lekara zbog suve kože?

 

Suva koža kod beba je obično problem koji se može rešiti odgovarajućom negom kod kuće. Međutim, postoje određeni slučajevi kada je poseta lekaru neophodna:

 1. Ako suva koža postaje izrazito crvena, otečena ili inficirana.
 2. Kada suvu kožu prati intenzivan svrab ili bol.
 3. Ako se na koži pojave pukotine koje krvare.
 4. Ako kućna nega ne donosi poboljšanje.
 5. U slučaju da suva koža utiče na spavanje ili opšte stanje bebe.

U svim ovim situacijama, konsultacija sa pedijatrom ili dermatologom je preporučljiva kako bi se isključili ozbiljniji kožni problemi i dobili specifični saveti za tretman.

Važno je uzeti u obzir specifične pedijatrijske savete kada se bavimo negom suve kože kod beba. Evo nekoliko ključnih preporuka:

Redovne posete pedijatru su neophodne kako bi se pravilno pratilo stanje kože vaše bebe i dobili specifični saveti prilagođeni vašem detetu. Pedijatri naglašavaju važnost pravilne ishrane i hidratacije u očuvanju zdravlja kože. Majčino mleko ili odgovarajuća formula su ključni za očuvanje hidratacije kod beba.

Pedijatri savetuju da pažljivo pratite kako koža vaše bebe reaguje na različite proizvode i uslove okoline, i da se prilagodite prema tome.

Koliko su male bebe osetljive, pokazuje i ova tema. Zato je važno od prvog dana primenjivati odgovarajuću negu i tražiti informacije na pravom mestu. Na taj način se mnogi problemi mogu uspešno sprečiti.