Pantenol krema za bebe i njena uloga

Čemu služi pantenol krema za bebe? Evo odgovora na pitanje gde kupiti kremu sa pantenolom, koju odabrati i kakva su iskustva sa njenom primenom.

Pantenol kreme za bebe veoma su zastupljene u nezi bebine kože. Osim što doprinose boljem kvalitetu kože, koriste se i kao sredstvo za ublažavanje raznih oboljenja kože.

Da li vašoj bebi treba ova krema ili ne?

Saznaćete kada pročitate čemu služi.

Šta je pantenol krema i koja je njena uloga?

 

Sigurni smo da ste čuli za pantenol kada je kozmetika u pitanju. Dosta se koristi u kozmetici za odrasle, a sve više i u kozmetici za bebe.

Znate li šta je on zapravo i čemu služi?

Jednostavnim jezikom rečeno pantenol je provitamin B5 ( što znači da je to materija koja se u organizmu pretvara u vitamin B5) .

Može biti biljnog i životinjskog porekla. Godinama unazad poznata su njegova dejstva na kožu i zato ga mnogi proizvođači kozmetike koriste kao dodatak u svojim proizvodima

Pantenol doprinosi tome da koža bude hidrirana i  glatka, a znamo koliko je važna  hidratacija kože, pogotovo bebine.

Primenjuje se u situacijama kada je koža na bilo koji način iritirana i oštećena jer  dejstvo pantenola veoma povoljno utiče na zarastanje i regeneraciju kože.

 

 

Nije na odmet napomenuti da pantenola svako od vas ima u svojoj kući u raznim oblicima. On se nalazi u mnogim vrstama hrane poput mleka, jaja, živinskom mesu, junetini, brokoliju, pečurkama, kikirikiju, suncokretu.

Kao što vidite ima ga u izobilju. Obzirom da su prepoznata njegova blagotvorna svojstva, proizvođači su se dosetili da ga iskoriste na najbolji način i doprinesu nezi kože i kose  kako odraslih tako i beba.

Da li je bezbedna pantenol krema za bebe?

 

Iako se još uvek pomalo vodi polemika o bezbednosti pantenola kada je bebi kozmetiika u pitanju, stanje na tržištu nam govori u prilog tome da on jeste bezbedan.

Pojedine zvanične Američke i Evropske institucije su odobrile pantenol za upotrebu u kozmetičkim preparatima i okarakterisali ga kao verovatno bezbedan sastojak u primeni kod dece.

Kao posledica ovog odobravanja, proizvođači bebi kozmetike počeli su da ga primenjuju u proizvodima poput losiona za bebe, šampona, sapuna i krema za bebe.

 

kozmetika sa pantenolom za bebe

 

Iako se pantenol smatra bezbednim, većina proizvođača upozorava na to da obratite pažnju ima li reakcija na bebinoj koži nakon primene proizvoda koji sadrži pantenol. Kada se gleda sastav tih krema možete primetiti da pantenola ima u dosta malom procentu. Kod jednog proizvođača u pakovanju od 30ml pantenola ima 0,05gr.

Dakle, kada kupite neku kremu prvo je nanesite na jednu manju površinu, a zatim ispratite da li koža na neki način reaguje. Ukoliko se pojavi neko crvenilo, osip ili svrab nemojte nastavljati sa primenom tog proizvoda. Najbolje bi bilo da se u tom slučaju posavetujete sa lekarom koju kremu primeniti.

Ako na koži nema nikakvih negativnih promena i iritacija to je znak da bebi preparat ne smeta i na vama je da odlučite o njegovoj daljoj primeni.

Važno je reći da medicina stoji iza toga da su veoma male šanse da se koža iritira nakon upotrebe preparata sa pantenolom. Obzirom da manja šansa postoji,  ipak prvo treba testirati da li je bebina koža osetljiva na ovaj sastojak nanošenjem na malu površinu kože, pa tek onda nastaviti sa primenom.

Jako je važno da vodite računa šta dolazi u kontakt sa bebinom kožom. Nije svaka krema ujedno i nega. Samo prirodni sastojci koji su pažljivo izabrani za bebinu osetljivu kožu smeju u dodir sa njom.

Lela nije puno razmišljala o značaju sastava kreme, dok nije shvatila da je baš to najveća greška koju je pravila i da zbog toga njena beba ima česte probleme sa kožom u pelenskoj regiji. Od kako je promenila samo jednu stvar, ojedi i iritacije se višu nisu javljajli a koža njene bebe je ponovo postala mekana i negovana. Od tada, stvari ne prepušta slučaju i pažljivo bira sredstva za negu kože. Šta joj je pomoglo, možete saznati iz njene  lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/jedina-krema-za-pelensku-regiju-koja-je-spas/

A ako vas zanima upotreba pantenola, nastavite da čitate dalje da se podrobno informišete.

Kada je bebi potrebna pantenol krema?

 

Koju ćete kremu koristiti u nezi bebine kože zavisi od vaše lične odluke, potreba kože vaše bebe i preporuke lekara.

Međutim postoje situacije u kojima je upotreba krema sa pantenolom za bebe opravdana, a možda čak i poželjna. Ovo su neke od situacija kada pantenol zaista može pomoći.

Suva bebina koža

 

Kada je bebina koža veoma suva pantenol može biti od koristi jer kao što smo spomenuli on doprinosi hidrataciji kože. Hidratacija bebine kože veoma je važna jer suvoća može dovesti do nepotrebnih posledica u vidu svraba, iritacija, a samim tim i negativnog raspoloženja vaše bebe usled pojave tih simptoma. 

 

Da do ovoga ne bi došlo, pažljivo birajte kozmetiku za bebe, posebno onu sa kojom se beba susreće svaki dan, kao što je kupka. Ne birajte ni po ceni ni po mirisu, nego po sastojcima. Neka bude prirodna i bez parabena, sulfata, silikona, ftalata i veštačkih mirisa i boja, kao što je Dr Pilar krema za pelensku regiju. Možete je i vi lako nabaviti i negovati kožu svoje bebe na zdrav način. Treba samo kliknuti na ovaj link: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Pelenski osip

 

Pelenski osip je pojava koja prati veliki broj beba i svaka je doživi barem jednom, uprkos svim merama opreza. Krema sa pantenolom za bebe može doprineti poboljšanju stanja ovakve kože jer su njegova dejstva na oporavak i regeneraciju kože veoma efikasna. Kreme sa pantenolom osim što rešavaju problem već nastalog osipa, prave i barijeru na koži koja sprečava nastanak osipa, ako se sa primenom kreme počne na vreme.

Iako je pantenol krema efikasna u borbi protiv pelenskog osipa, ipak treba voditi računa o nekim stvarima.

Imajte na umu da je vlažna sredina čest uzrok pelenskog osipa, pa je za vašu bebu možda ipak bolji izbor neka krema koja zasušuje osip, a ne hidrira ga.

O tome se posavetujte sa lekarom i ukoliko lekar tako preporuči, odaberite kremu za pelenski osip koja više isušuje nego što hidrira područje zahvaćeno pelenskim osipom.

Dermatitis

 

Poslednjih godina sve veći broj beba ima problema sa raznim oblicima dermatitisa koji se ponekad zaista teško rešavaju. Dermatitis je promena na koži koja je izazvana nekom vrstom iritacije ili alergenom. Zna biti veoma uporan i iritirajući za bebu, zato se uvek posavetujte sa lekarom koju kremu primeniti. Postoje posebne kreme za atopijski dermatitis, ali neretko će se desiti da vam preporuče baš kremu sa pantenolom jer pomaže i u ovim situacijama.

Razna oštećenja kože

 

Ogrebotine, opekotine od sunca, ujedi insekata mogu se uspešno sanirati uz pomoć pantenola i odgovarajuće kreme u kojoj se nalazi kao veoma važan i efikasan sastojak.

Napominjemo da se sa bebinom osetljivom kožom nije igrati. Upotreba bilo kakvog neodgovarajućeg proizvoda može naneti više štete nego koristi. Zato se pre bilo kakve primene posavetujte sa lekarom, a mi smo vam samo naveli situaciije u kojima vam pantenol može biti dobar saveznik i lek.

Kako se koristi pantenol krema za bebe?

 

Kako ćete koristiti pantenol kremu za bebe zavisi od problema sa kojima se koža vaše bebe susreće, od uputstva proizvođača i preporuke lekara.

Različiti problemi zahtevaće različiti način primene zato je uvek najbolje konsultovati stručnjake.

Ono što je generalna preporuka jeste da se pantenol pre svega koristi za spoljašnju upotrebu, dake nanosi se isključivo na površinu bebine kože.

Ponekad će biti dovoljno da kremu nanesete jednom dnevno, a kada je problem izraženiji možda i više puta u toku dana, duži vremenski period.

U zavisnosti od problema koji tretirate pantenolom, lekar će vam najverovatnije preporučiti da ga nanosite na čistu kožu nakon kupanja bebe ili prilikom promene pelena kada se bebina guza temeljno očisti.

Kreme se uglavnom nanose u tankom sloju, blago utrljavajući kako bi bebina koža upila sve hranljive sastojke koji doprinose regeneraciji kože.

Korišćenje kreme sa pantenolom nije nimalo zahtevno. Krajnje je jednostavno, a  potrebno je samo slušati savete lekara i čitati uputstva proizvođača.

Pantenol krema za bebino lice

 

Nega bebine kože veoma je važna jer je opšte poznato koliko je ona osetljiva i sklona iritacijama u prvim mesecima života. Sve dok bebin organizam ne ojača dovoljno potrebno je jačati i negovati bebinu kožu kvaltetnim kremama.

Koža na bebinom licu nije ništa manje senzitivna od ostalih delova kože na telu zato na tržištu možete naći kreme koje su namenjene specijalno za negu kože lica. 

Lice je izloženo spoljnim uticajima, dolazi u kontakt sa raznim tkaninama, drugim ljudima. Sve to može doprineti nastanku iritacija, crvenila ili suvoće kože. Neretko se javljaju i ekcemi u predelu lica koji mogu biti veoma uporni i potrebno ih je adekvatno lečiti, a mogu vas iznenaditi i bubuljice kod beba.

Kreme za lice sa pantenolom za bebe deluju tako što ublažavaju crvenilo, iritacije i deluju antiupalno.

Većina tih krema se najjednostavnije nanosi na čistu bebinu kožu blago utrljavajući kako bi se upili hranljivi sastojci.

Prilikom nanošenja vodite računa da krema ne dospe u bebine oči, nos i usta jer nije namenjena za unutrašnju upotrebu.

Pantenol krema za suvu kožu bebe

 

Suva koža kod beba veoma je česta pojava. Nekad je bebina koža suva po prirodi odnosno po svojoj strukturi, a ponekad suvoći doprinose razni kozmetički preparati koji svojim sastavom utiču na isušivanje kože.

Budite oprezni prilikom izbora kozmetike za bebu i neka prirodni preparati budu vaš izbor jer su se pokazali kao najbezbedniji i najdelotvorniji za osetljivu kožu bebe.

Kada je bebina koža suva to zna biti nelagodno za bebu  i dovesti do mnogih drugih posledica poput iritacije i crvenila.

Da se ne bi kasnije suočavali sa težim posledicama, kreme sa pantenolom mogu se koristiti kao preventivna mera jer je poznato da pantenol doprinosi hidrataciji kože i čini je mekom i prijatnom na dodir.

Krema sa pantenolom i cinkom za bebe

 

Kreme sa cinkom za negu bebine kože najviše se koriste kada beba ima problema sa pelenskom regijom odnosno sa pelenskim osipom, dermatitisom i  ekcemima.

Sada na tržištu možete pronaći kremu koja u sebi sadrži i cink i pantenol. Obzirom da su oba sastojka blagotvorna za bebinu kožu, proizvođači ističu efikasnost ovakvih krema.

Osim što doprinose tome da koža bude zdrava, meka i glatka, ova krema formira barijeru koja sprečava pojavu ojeda, a uklanja i već postojeći ojed u pelenskoj regiji. 

Ukoliko se vi i vaša beba mučite sa pelenskim osipom, a to zaista zna biti mučenje, nije na odmet da isprobate kremu ovako bogatog sastava.  Najbolje je ipak da do toga ne dođe. Upravo tome služe kreme za zaštitu pelenske regije.

Najpoznatije kreme koje sadrže pantenol

 

Neke od najpoznatijih marki koje u sebi sadrže pantenol i koje se lako mogu pronaći na tržiištu su:

Bepanthen

 

Bepanthen mast je namenjena za upotrebu od prvog dana bebinog života. Pre svega se preporučuje bebama sa suvom kožom jer štiti od pojave crvenila i iritcije.

Septona

 

Septona krema sa pantenolom i kantarionom namenjena je pre svega za negu pelenskog područja i rešavanja problema sa pelenskim osipom. Veoma je efikasna i može se koristiti u svakodnevnoj nezi bebine kože.

Sebamed

 

Sebamed je proizveo kremu sa panetnolom za negu kože bebinog lica. Bebino lice izloženo je spoljnim uticajima i dolazi u kontakt sa raznim bakterijama. Zato je funkcija ove  kreme sa pantenolom da štiti, neguje i hidrira kožu lica.

 

krema sa pantenolom za bebe

 

Krema sa pantenolom i kantarionom

U bolje snabdeveim apotekama i prodavnicama bebi kozmetike možete pronaći i kremu koja u sebi sadrži pantenol i kantarion. Namenjena je  svakodnevnoj nezi bebine kože i doprinosi boljoj hidrataciji. Glavna uloga je u regulisanju problema sa pelenskim osipom i pružanje zaštite od vlage i bakterija sa kojima bebina koža dolazi u kontakt.

Cene pantenol krema za bebe

 

Kada je cena krema sa pantenolom u pitanju, zaista ima raznih. Koliko ćete platiti neku kremu zavisi od toga u kojoj apoteci je kupujete i kog proizvođača ste odabrali .

Kada govorimo o konkretnim ciframa, cene krema se kreću od otprilike 200 dinara pa i do 2000 dinara.

Da li cena diktira i kvalitet u to ćete morati sami da se uverite. Vrlo često najjeftinija krema odlično odradi posao, odnosno zaista doprinese nezi bebne kože pa nema potrebe za bacanjem para. Ponekad će biti potrebno uzeti skuplju kremu jer će ona po svom sastavu  više odgovarati potrebama kože vaše bebe.

Teško je reći šta je bolji izbor, ostaje vam da to testirati na ličnom iskustvu, naravno poštujući preporuke lekara.

Iskustva vezana za korišćenje pantenol kreme kod beba

 

Čitajući i slušajući iskustva mnogih roditelja na ovu temu, ostaje nam jedino da zaključimo da sve zavisi od potreba kože vaše bebe. 

Iskustva su razna.

 

 

Ima roditelja koji kremu sa pantenolom ne bi menjali ni za jednu drugu. Kako kažu, ne samo što je ta krema rešila problem sa pelenskim osipom već doprinosi tome da bebina koža bude hidrirana i meka na dodir. Većina ovih roditelja svakodnevno primenjuje ovu kremu u nezi bebine kože, a kao prednost ističu i pristupačne cene.

Roditelji čije su bebe negativno odreagovale na kremu sa pantenolom logično da ne žele ni da čuju za nju. Uglavnom su posledice nanošenja ove kreme bile u vidu crvenla i  iritacije.

Važno je reći da je ipak više pozitivnih nego negativnih iskustava i da negativna iskustva nisu bila sa većim posledicama.

Kao što vidite sve ima svoje dobre i loše strane. Svaka beba je drugačija i svakoj prija drugačiji način nege. Na vama kao roditeljima je da sa oprezom pristupate izboru kreme, da poštujete savete lekara i nakon prvog nanošenja pratite reakcije.

Kada pronađete odgovarajuću kozmetiku ostaje vam samo da zajedno sa svojom bebom uživate u negovanoj bebinoj koži i upijate taj neverovatni miris koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.