kozmetika za bebe

Koja je najbolja kozmetika za bebe? Evo odgovora!

Koja je to najbolja kozmetika za bebe? Ona ne sme biti nasumičan izbor. U pitanju je ipak nežna koža. Evo kako da izaberete onu pravu.

Kozmetika za bebe – šta vam sve treba?

 

Prvo ćemo reći ono osnovno, a to je:

Bebina koža nežna i vrlo osetljiva i da sva kozmetika mora da bude posebno prilagođena njihovim potrebama!

Kada smo to istakli, možemo da počnemo sa jednom osnovnom podelom dečije kozmetike koja će vam sigurno trebati u većoj ili manjoj količini:

  • Sapun za bebe
  • Kupka za bebe
  • Šampon za bebe
  • Kreme za bebe (više vrsta)
  • Mleko za telo za bebe
  • Ulje za bebe

Evo šta treba da znate o svakom od njih.

Sapun za bebe

 

Počećemo sa sapunom za bebe jer njega ćete prvog koristiti , a kasnije ćete najverovatnije sapun zameniti kupkom. Zapravo stvar je ličnog izbora i navike, nas su roditelji kupali dobro poznatim dečijim sapunima koji nas i danas asociraju na čisto i na miris beba. Međutim, i oni više nisu isti.

Mladi roditelji, sa druge strane, koriste razne kupke i dostupne zamene, ali poenta je ista – higijena i čistoća beba i dece!

Sapuni za bebe su posebno dizajnirani da budu nežni, blagih mirisa i neutralne Ph vrednosti.

Ipak, treba izbegavati njihovo korišćenje na bebinom licu kao i genitalijama jer sapuni, koliko god nežni bili, isušuju kožu.

Zapravo, za kupanje novorođenčadi savetuje da se ne koriste nikakvi preparati. Samo čista topla voda i tako do nekog trećeg meseca bebe kada njena koža malo ojača.

Naravno, ovo nekad nije rešenje, posebno ako bebina stolica napravi haos. Zato najčešće većina roditelja kupa bebu sa nekim sredstvom i najčešće je to kupka.

Kupka za bebe

 

Kupke za bebe su takođe vrlo popularne i mogu se koristiti, kao i sapuni od samog rođenja bebe. Nežne su i blagih mirisa, a što je najvažnije namenjene baš i samo za bebe. One su blago penušave, lagane i gelaste strukture. Lako se nanose i koriste pri kupanju bebe dok ih još držite na ruci tokom kupanja a to im daje prednost u odnosu na sapune.

Međutim, ovde nemojte da se vodite simpatičnima pakovanjima, mirisima koji “podsećaju na bebu” ili nekom ludom bojom kupke koja će detetu biti zanimljiva. Nežna dečija koža ne treba veštačke i alergene mirise i veštačke boje. Gledajte da to, pre svega, bude prirodna kozmetika u kojoj nema štetnih sastojaka. Verujte nam, kupanje će biti zabavnije ako koža dete posle toga ne svrbi i ne iritira, nego ako se kupalo u superplavoj kupki sa ekstra mirisom borovnice.

Izbegavajte proizvode koji imaju parabene, sulfate, ftalate.

Sa druge strane, kupke za bebe treba da budu obogaćene raznim uljima za hidrataciju i negu kao i biljnim elementima . Sve u svemu, važno je da se postarate da su namenjene bebinoj osetljivoj koži, da nisu jako parfimisane i da se lako ispiraju. Zaštita bebine kože je važna stvar, važnija od mirisa.

Marija je probala razne, ali koži njenog sina mnoge nisu prijale. Iritacija i crvenilo, suva koža bili su redovni nakon kupanja. Sada kada je konačno našla pravu stvar, potpuno je promenila stav prema kozmetici. Evo šta je njoj pomoglo da konačno koža njene bebe bude negovana i lepa. Pročitajte njenu ličnu priču na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ispiranje je veoma važna stavka za preparate za kupanje kod beba, jer njihova koža je puna pregiba i “sarmica” koje se mogu iziritirati nedovoljnim ispiranjem kupke ili sredstva za kupanje bebe.

Šampon za bebe

 

Šampon za bebe je takođe nešto što će vam biti potrebno u većim količinama i za svako ili svako drugo kupanje bebe. Jeste da preporuke kažu da se bebe trebaju kupati na svaka 3 ili više dana (jednom nedeljno) ali mi ipak stojimo pri tome da je čistoća pola zdravlja i da ih treba kupati češće. Jasno, šamponi su namenjeni za negu bebine kose.

Dakle šamponi za bebe su obično neutralni, blagih mirisa i od skoro sa formulama bez suza. To znači da ako slučajno dospe u okice bebe (jako voditi računa da se to ne desi) neće peći i izazivati suze. Zato možda nije loše da na njima potražite oznaku “no tears” i na taj način osigurate da vaše bebe uživaju u kupanju bez opasnosti od peckanja očiju.

 

Nekada je moguće naći kupku i šampon u jednom proizvodu i to može biti vrlo praktičan i ekonomičan izbor. Dr Pilar kupka sa šamponom je upravo takva. Dobijete šampon i kupku u istom pakovanju. Ipak, ovo nisu obična sredstva za pranje bebe kao bilo koja druga. Dr Pilar je kozmetika osmišljena od strane pedijatra i majke pre svega i ne sadrži štetne hemijske sastojke, kao što su sulfati i parabeni. Ona je prirodna, formulisana tako da koži i kosi bebe pruži i negu, a ne samo pranje. Ako želite najbolje za svoju bebu, možete je i vi naručiti klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Kreme za bebe

 

Kreme za bebe su nešto što vam definitivno treba i to više vrsta. Obavezna je ona jedna univerzalna krema za bebe fino hidrirajuća i nežna koja neguje kožu i možete je mazati svakodnevno.

Zatim je obavezna i krema za pelensku regiju koja je masnija i štiti tu regiju od iritacija i oštećenja. Nju koristite skoro uvek pri menjanju pelene, kako bi se sprečile dodatne neprijatnosti , kao što su ojedi i iritacije.

Zatim su tu kreme za pelenski osip ili ojed uopšte, i njih je dobro da imate uvek pri ruci . One su obično obogaćene materijama koje deluju umirujuće i smanjuju upale i iritacije.

Za mališane kojima je koža izuzetno osetljiva i problematična, važna je i krema za atopijski dermatitis.

Ne treba zaboraviti ni kreme za lice koje su specijalno dizajnirane da budu lagane, brzo upijajuće i da neguju kožu vaše bebe. To je obično neka hidratantna krema.

Na posletku, ne smemo da ne pomenemo i kreme za sunčanje za bebe kojima je cilj zaštita nežne dečije kože od sunca.

 

Mleka i ulje za bebe

 

Mleko za telo ili ulje za bebe predstavljaju nešto što nije neophodno, ali dobro dođe pogotovo ukoliko su bebe sklone suvoj kože ili ekcemima. Tada mleko za telo ili ulje (zavisi za šta se opredelite) treba da bude posebno dizajnirano za atopičnu kožu i da umiruje i regeneriše kožu bebe.

Ovo su kozmetički preparati koji se nanose na celo telo bebe, a razlikuju se u tome što su ulja masnija i providna dok su mleka za bebe laganije strukture i malo brže se upijaju, neprovidne teksture.

Mnogi roditelji koriste ove proizvode jer je bebina kože posle mekana i mališani lepo mirišu. Međutim, imajte na umu da koža vašeg deteta treba da razvije sopstvenu zaštitnu barijeru, a to na ovaj način neće uspeti.

I jedno i drugo odlično odgovaraju za masažu beba koje su postale potpuni hit, a uz to mališani stvarno uživaju u njima! U svakom slučaju oni nisu neophodni za negu bebe, ali nije loše imati ih pri ruci ukoliko primetite da im je koža suva i da je potrebna dodatna nega.

Ono što je važno pri izboru ovih kozmetičkih proizvoda za bebe jeste da vodite računa da NE SADRŽE štetne materije  parabena ili ftalata, mineralnih ulja kao i parfema.

Bilo bi najbolje da proveravate deklaracije i da birate proizvode koji su na prirodnoj bazi.

Kada je potrebna medicinska kozmetika za bebe?

 

Šta je to medicinska kozmetika uopšte?

To su kozmetički preparati za bebe koji su na neki način topikalni lekovi za bebe.

Neke od njih obično prepisuje lekar kada postoji razlog za to. To na primer može biti urea krema odnosno krema koja sadrži neki postotak uree u sebi. Takva krema se koristi u tretiranju atopijskog dermatitisa ili ekcema, jačih upala i iritacija na koži kod beba.

 

bebi kozmetika

 

Ponekada se prepisuju i kreme koje sadrže kortikosteroide u nekim količinama, i za njih je potrebna posebna primena koja traje samo par dana. Kortikosteroidi mogu biti štetni u većim količinama, ali su izuzetno efikasni u tretiranju nekih stanja kože kod beba.

Njih koristite samo onda kada lekar prepiše, nakon što obavi pregled,  i po uputstvu – nikako na svoju ruku.

Postoji kozmetika za bebe namenjena lečenju i negovanju kože beba sa nekim problemom u vidu ekcema ili jake suvoće, koja se prodaju bez recepta, a izuzetno je efikasne. Na njima su obično oznake “atopic skin” “dry skin” ali više o njima pročitajte niže u tekstu.

U ovu grupu bebi kozmetike spadaju i razne antibiotske kreme, kao i antimikotičke, pogotovo Daktanol. Daktanol je prva krema koju uzimamo za sor kod beba, kao i za druge promene na koži (a da su uzrokovane gljivicama) – recimo pelenski osip.

Prirodna kozmetika za bebe – uvek najbolji izbor!

 

Dobro je poznato da priroda u sebi krije lek za mnoge boljke koje mogu da nas muče od najranijeg detinjstva. Zato je uvek najbolja preporuka da birate kozmetiku koja je prirodna i za sebe, a pogotovo za vaše mališane!

 

 

Ali šta to zapravo znači?

Prirodna kozmetika podrazumeva da je baza za proizvode bez mnogih štetnih i sintetičkih sastojaka.

Takvi proizvodi su obično obogaćeni najboljim sastojcima koji su izolovani iz prirodnih jedinjenja i materija, najčešće biljnog porekla. U prirodnim proizvodima su čak i konzervansi koji čuvaju i daju trajnost preparatu sintetisani iz prirodnih elemenata. Ipak, nije dovoljno da na kutiji proizvoda samo vidite da ima dodatak na primer nevena ili kamilice ili slično. Trebate proučiti deklaraciju i utvrditi da su proizvodi u potpunosti ili bar većinski na prirodnoj bazi.

Postoje i super aplikacije za pametne telefone koji čitaju deklaracije i prepoznaju sintetičke i štetne komponente i mogu vam pomoći u ovom istraživanju kozmetike!

Dodatno plus prirodnoj kozmetici je i to što su obično nisko-alergene odnosno gotovo da ne izazivaju alergijske reakcije kod beba i dece. Pored toga nežne su i imaju prirodan blag miris koje ne smeta osetljivim čulima beba.

Da li ste znali da bebe nekada mogu da postanu nervozne i plačljive jer im je čulo mirisa preopterećeno? To može biti usled jakog mirisa preparata kojima ih kupate ili mažete, ili nešto što vi koristite, zato o tome treba voditi računa.

U današnje vreme, srećom, svaki veći kozmetički brend za bebe ima u svojoj ponudi preparate na prirodnoj bazi, ili bar teže ka tome da ih imaju. Dovoljno je samo da malo bolje potražite.

Kozmetika za bebe sa ekcemom mora biti posebna

 

Bebe koje imaju osetljivu kožu sklonu iritacijama odnosno ekcemima moraju da imaju posebnu kozmetiku koju ćete koristiti za njih. Takve kozmetičke linije su visoko hidrirajuće i imaju regenerišuća svojstva.

Zašto?

Zato što atopijski dermatitis ili ekcem predstavljaju problem koji se izražava izrazito suvom i iziritiranom kožom koja svrbi i stvara neprijatnosti. Nekada se javlja samo na određenim predelima tela poput laktova, iza kolena i na licu (obrazima) beba, a nekada se može javiti na stomačiću ili leđima. Tada je potrebna posebna nega koja će umiriti neprijatnosti na koži i sprečiti dalje širenje ekcema i eventualno ljuspanje kože koje se nekada zna javiti. Tada je najbolje koristiti celu liniju proizvoda za atopičnu kožu – od sapuna ili kupke pa sve do mleka i ulja za bebe koji će pomoći koži da se oporavi.

Postoje mnogi brendovi koji imaju ovakve linije proizvoda a najpoznatiji su možda La roche posay, Sebamed, Mustela, Mixa.

Oni se razlikuju po cenama, ali u stvari problem se krije u tome što morate probati više proizvoda dok ne pronađete onaj koji odgovara vašoj bebi. Nekada bebama pomogne i običan vazelin za bebe u smirivanju ovakvih problema sa kožom, a nekada je potrebno primeniti nešto od medicinskih kozmetičkih preparata ili topikalnih lekova za bebe.

U svakom slučaju, pre upotrebe bilo kog proizvoda za ekceme kod beba, najbolje je da posetite pedijatra koji će ustanoviti problem i dati preporuku za njiovo rešavanje.

Šta ne treba da ima kozmetika za bebe?

 

Ono što možemo da izdvojimo kao nešto o čemu trebate posebno da vodite računa jeste da preparati budu prirodni i bez štetnih sastojaka.

 

kozmetička sredstva za bebe

 

Koji su to štetni sastojci uopšte?

  • Parabeni – konzervansi za kozmetičke preparate. Da se razumemo, oni su neophodni, jer sprečavaju da se proizvod pokvari, konzervira ga, ali treba voditi računa o tome odakle potiču i da li imaju i štetna dejstva na kožu bebe (ali i odraslih). To su oni sastojci pod nazivima: butil, propil, izobutil.. I smatra se da u većim količinama mogu da utiču na muške i ženske hormone, na plodnost (posebno kod muške populacije) i slične probleme. Prirodne zamene su obično kiseline ili ulja poput onih iz semena grožđa ili drugih biljnih vrsta.
  • Sulfati su ono što daje penušavost proizvodima za čišćenje kože, najčešće se sreću u šamponima, ali često se nalaze i u onima za mazanje poput krema za telo i lice gde utiču na njihovu strukturu. Nezgodno je što oni najčešće isušuju kožu i mogu zapravo i prouzrokovati pojavu ili pogoršanje ekcema. Najrasprostranjeniji je SLS odnosno sodium lauryl sulfat koji u većim količinama može izazvati neke probleme kod odraslih a pogotovo beba i dece. Uvek proverite ima li ih u proizvodima koje birate za svoje bebe i trudite se da ih izbegnete ili smanjite njihovo korišćenje na minimum.
  • Parfemi. Da li ste znali da se za jednu parfemsku mirisnu notu koju osetite u proizvodima za bebe koristi ponekada i više stotina hemikalija da stvore tu harmoniju? Fascinantno koliko god da jeste, ipak su te hemikalije i najčešći alergeni na koje nežna bebeća koža reaguje! Smatra se da čak 2500 parfemskih nota mogu da izazovu alergiju. Dakle, bez parfema u bebi kozmetici molim!

Nakon ovoga napisanog, možemo reći da je naša preporuka da birate proizvode bez ovih sastojaka, i bez dodatih parfema (ako je moguće) iako nas oni prvi privuku za kupovinu. Bazirajte se na prirodnim preparatima.

Na primer ako koristite vlažne maramice za bebe, obavezno se postarajte da su od prirodnih vlakana i sa što većim udelom vode!

Najkvalitetnija kozmetika za bebe – preporuke

 

Kada smo malo pojasnili šta je sve kozmetika za bebe i koja je možda bolja od druge, vreme je da nabrojimo i kažemo nešto o onima koje možemo naći na našem tržištu, kako bi kupovina bila lakša.

Dr Pilar kozmetika

 

Brend iza koje stoji ime pedijatra. U pitanju je domaća prirodna kozmetika za bebe i decu, kao i za trudnice. Ovi proizvodi osmišljeni su tako da nemaju štetne sastojke (parabene, sulfate, silikone, ftalate, veštačke parfeme i boje) a imaju puno blagotvornih sastojaka. Od proizvoda bismo izdvojili posebno 2u1 šampon i kupku za bebe.Značajno je istaći da se ova kozmetika kupuje samo online. U pitanju je porodična firma koja se ne bavi masovnom proizvodnjom, već se radije okreće malim serijama proizvedenim pod strogom kontrolom kvaliteta.

 

 

Mustela kozmetika

 

Ona je namenjena posebno i samo za trudnice, bebe i decu. Možete ih nabaviti u drogerijama ili apotekama. Imaju posebne hydra bebe linije za suvu i atopičnu kožu, za koju korisnici kažu da im je uglavnom bila od pomoći. Često imaju naznake paraben free, kao i bez sulfata. Blagog su mirisa i prilagođene posebnim potrebama beba i dece.

Becolino kozmetika za bebe

 

Ovaj brend nudi šampone, kupke i kremice, a od skoro i vlažne maramice. Kod nas su dostupni u svim prodavnicama. Takođe ne sadrže one štetne materije ili ih ima u izuzetno maloj količini, ali imaju malo jače parfemisane proizvode. Iskustva korisnika govore da nisu najpogodnije za osetljivu kožu beba sklonu ekcemima, ali za one koji te probleme nemaju su sasvim ok. Šampone ove marke treba koristiti pažljivo jer umeju da peckaju oči ukoliko tamo dospeju.

Sebamed kozemtika

 

Ova kozmetika je poznata po liniji za kožu sklonu ekcemima ali imaju i razne druge linije od nege za odrasle do učvršćivanja lica i tela pa do hidratacije. Uglavnom, što se bebeće i dečije kože tiče, vrlo su specifičnog i blagog mirisa, umirujućih dejstava i najvažnije srednjih cena. Lako ih možete naći u apotekama ili drogerijama, od sapuna do mleka i krema.

Mixa kozmetika

 

Ona je iz  odlična i pogodna za sve tipove kože bebe, a postoji i linija za atopičnu kožu. Imaju i uljane kupke koje su posebno dobre za osetljivu i suvu kožu, i slobodno i roditelji mogu da ih koriste ako imaju problem sa suvom kožom. Bez parabena, sulfata i bez dodatih mirisa. Često imaju i dodatke u vidu biljnih ulja ili ekstrakata koji dubinski neguju.

Chicco kozmetika

Ova kozmetka za bebe jedna je od poznatijih. Sadrži čitav spektar različitih proizvoda za bebe: od onih za tuširanje do onih za kosu. Imaju i liniju prirodnih proizvoda.

BIODERMA ABCDerm linija

 

Ova linija proizvoda je posebno stvorena za nežnu bebnu kožu. Obezbeđuje optimalnu bezbednost i toleranciju, pružajući svakodnevnu negu i rešavanje povremenih kožnih problema. Linija uključuje proizvode za čišćenje, hidrataciju i tretman pelenske regije, iritacija oko usta, temenjače i druge. BIODERMA je lider u nezi kože beba, sa posebnim fokusom na atopijski dermatitis.

Weleda kozmetika za bebe

 

Ova kozmetička linija pruža prirodnu negu bez štetnih hemikalija. Sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima, ova linija proizvoda nudi nežno čišćenje, hidrataciju i zaštitu bebine kože. Weleda se ističe svojom posvećenošću očuvanju prirode i održivosti, čineći je odličnim izborom za roditelje koji žele najbolje za svoje bebe i okolinu.

Sve u svemu, nemojte se voditi lepim mirisima i šarenim flašicama jer u njima obično nema ničeg dobrog za kožu vaše bebe. To je ono što svaki roditelj treba da zna!

Birajte pažljivo i sigurni smo da će vaše bebe uživati u negovanju koje im pružate svakodnevno!