bebi puder

Najbolji bebi puder i mere opreza sa njim!

Za šta se tačno koristi bebi puder i kako? Mnogi roditelji ga kupe ili dobiju, a nisu sasvim sigurni šta će im i da li je bezbedan. Saznajte.

Odlično je što se informišete na ovu temu, jer bebi puder i nije najbezebdniji preparat za mališane ukoliko sa njim pravilno ne rukujete.

U nastavku ćete otkriti i zašto.

Šta je bebi puder i koja je njegova uloga?

 

Naša definicija bebi pudera glasila bi da je to prah koji se koristi za zaštitu bebine kože od osipa i iritacija, ali i za negu iste. 

Najvažnija uloga bebi pudera svakako je upijanje vlage  i sprečavanje pojave osipa.

To se pogotovo odnosi na pelensku regiju i na pelenski osip. Osim toga puderi mogu doprineti ublažavanju postojećeg osipa, kao i smirivanju upalnih procesa na površini kože.

 

 

Vrlo često se nanose u predelu ispod pazuha kao i oko bebinog vrata tokom vrelih letnjih dana da bi upio višak vlage i kožu zaštitio od iritacija.

Kada je bebi puder potreban, a kada ne?

 

Nije baš jednostavno dati odgovor na ovo pitanje.

Zašto?

Zato  što u zavisnosti od proizvođača puderi mogu imati pomalo izmenjene namene.

 

baby puder

 

Generalno su puderi namenjeni i potrebni kada je prisutna vlaga na koži. Najčešće usled nemogućnosti redovnog odnosno čestog menjanja pelene ili usled  uticaja vrućine tokom letnjih meseci. Svi puderi su osmišljeni tako da sprečavaju pojavu osipa. Međutim neki se koriste i za lečenje osipa, odnosno pomažu u eliminisanju simptoma osipa kao što su crvenilo i svrab.

Ukoliko su napolju ekstremne vrućine i primećujete da se vaša beba jako znoji i da to utiče na pojavu osipa tada je poželjno na određene delove tela staviti malo pudera. Isto tako ako idete negde sa bebom, a znate da nećete moći često da joj menjate pelenu, nije na odmet staviti malo pudera kako bi pravovormeno upio vlagu i sprečio pojavu osipa.

Osip je vrlo česta posledica i suve kože koja je sklona ekcemima. U tim slučajevima potrebno je delovati sa svih strana.

To je shvatila i Tanja koja je dugo tragala za odgovarajućim rešenjem. Najzad je za svog sina pronašla kvalitetan proizvod i rešila problem. Sačuvajte i vi kožu svojih mališana, a kako, saznaćete ako pročitate šta je Marija uradila. Lako je. Njeno lično iskustvo je na ovom linku:  https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Ono što se nikako ne preporučuje jeste konstantna upotreba bebi pudera u velikim količinama.

Ukoliko nisu ekstremne vrućine i vaša beba se ne znoji pojačano, nema potrebe da joj stavljate puder na kožu. Isto tako, ako ste u mogućnosti da redovno presvlačite bebu, to je sasvim dovoljno da kožu sačuvate od vlage i iritacije. U tom slučaju puder vam nije ni potreban. 

Šta je talk i zašto se toliko loše priča o njemu?

 

Kada je bebi puder u pitanju, stalno se spominje jedan sastojak koji se godinama dovodi u pitanje i proučava.

Znate li o čemu se radi?

Verovatno iz podnaslova zaključujete da je u pitanju talk. 

Talk je zapravo prirodni mineral koji se sastoji od magnezijuma, kiseonika i silicijuma. Talk se nalazi u zemlji.

Najveći problem kada je u pitanju talk je taj što se u prirodi nalazi blizu azbesta.

Upravo je to razlog zašto se toliko loše priča o njemu. Odavno je poznato da azbest utiče na pojavu kancerogenih oboljenja. Obzirom da se talk u prirodi nalazi blizu azbesta veoma lako može biti kontaminiran ovim štetnim mineralom. .

Ukoliko prozvođači ne vode dovoljno računa o kvalitetu i poreklu talka, pretpostavlja se da kontaminacija azbestom i dugotrajna upotreba mogu izazvati kancerogena oboljenja. Namerno kažemo da se pretpostavlja, zato što istraživanja ne daju čvrste dokaze ni za, a  ni protiv talka u sklopu pudera za bebe. Dakle govorimo o uticaju isključivo kada je u pitanju upotreba pudera za bebe, a ne o generalnom uticaju azbesta.

Da li je puder za bebe bezbedan?

 

Ne možemo reći da je puder za bebe u potpunosti štetan, ali nije ni sasvim bezbedan.

U prethodnom delu teksta smo se dotakli azbesta i objasnili zašto je problematičan. Dakle, ako puder za bebe sadrži talk, koji je kontamirian azbestom onda svakako nije bezbedan preparat jer azbest povećava šansu za pojavu  kancerogenih oboljenja.

Drugi problem sa upotrebom bebi pudera  je u mogućnosti udisanja praha od strane bebe. Iako ne deluje opasno, može izazvati ogromne disajne probleme kao i oštećenje pluća. Posebno osetljiva kategorija za udisanje čestica pudera su prevremeno rođene bebe, mališani koji imaju respiratorne probleme kao i srčane smetnje.

Inhalacija talka može izazvati respiratorne probleme kod beba, uključujući teškoće s disanjem i čak potencijalno smrtonosne komplikacije kao što su upala pluća ili talcosis (teška upala pluća uzrokovana udisanjem talka). Dodatno, postoji zabrinutost zbog moguće kontaminacije talka sa azbestom, koji je poznat kancerogen.

Studije su pokazale da su radnici u industriji talka, koji su bili izloženi velikim količinama ovog minerala, imali povećan rizik od razvoja pulmonalne talkoze. Dok je ovo stanje retko kod potrošača, posebna pažnja se savetuje pri upotrebi talka oko beba, naročito onih koje već imaju respiratorne probleme ili su prevremeno rođene.

Zbog ovih rizika, mnogi stručnjaci savetuju da se koristi alternativa na bazi kukuruznog skroba, koje se smatraju sigurnijim.

Mnogi roditelji nisu ni svesni koliko ovo može biti opasno. Mogli bi reći da je za rukovanje bebi puderom potrebno i malo edukacije.

Ako se slažete sa tim, pročitajte tekst do kraja jer ćete biti sasvim dovoljno informisani kada je upotreba ovog preparata u pitanju.

Druga vrsta pudera koja se pravi od kukuruznog skroba može biti nebezbedna, jer ponekad pojačava problem sa osipom koji je izazvala kandida. Tako da ni ova varijanta ovog preparata nije sasvim bezbedna za primenu.

 Najčešći sastav bebi pudera

 

Sastav bebi pudera zavisi od toga da li on u sebi sadrži talk ili ne. Bebi puder koji u sebi ima talk, sadrži i elemente talka kao što su magnezijum, silicijum i kiseonik.

Pored ovih elemenata,  u puderu se mogu naći još i cink oksid, kao i parfemi koji mu daju lep miris.

Bebi puder bez talka

 

Od kada su krenule sumnje u povezanost talka sa kancerogenim oboljenjima, mnogi  proizvođači su našli drugi način da proizvedu bebi puder.

Tako danas na tržištu postoje “Talk free” puderi, što znači da oni ne sadrže ovaj sumnjivi sastojak.

Ova vrsta pudera uglavnom se bazira na kukuruznom skrobu o kojem ćemo malo detaljnije govoriti u narednim segmentima teksta.

Još jedna alternativa je puder na bazi rižinog skroba, koji takođe ima sposobnost apsorbovanja vlage. Ova vrsta pudera se često preporučuje za veoma osetljivu kožu i može biti posebno pogodna za bebe sa ekcemom ili drugim kožnim stanjima.

Postoje i druge prirodne alternative kao što su puder na bazi arrowroota ili kaolina (bela glina), koji se koriste za slične svrhe. Ovi proizvodi takođe imaju dobre apsorbujuće sposobnosti i smatraju se bezbednim za upotrebu kod beba.

Pri izboru alternativnih proizvoda važno je proveriti sastav i osigurati da ne sadrže dodatne iritirajuće sastojke ili alergene. Takođe, bez obzira na vrstu pudera, preporučuje se oprez prilikom njegove primene kako bi se izbegla mogućnost udisanja prašine od strane beba.

Ove alternative pružaju roditeljima mogućnosti koje mogu biti sigurnije od tradicionalnog bebi pudera na bazi talka, iako je uvek važno pažljivo pratiti reakciju kože bebe i konsultovati se sa pedijatrom ukoliko postoje bilo kakve sumnje ili pitanja

Bebi puder za osip

 

Bebi puder se najčešće koristi kao preventivna mera u cilju sprečavanja pojave osipa. On može da se pojavi bilo gde na telu, ali pelesnki osip kao i onaj oko vrata ili ispod pazuha, najčešće se prevenira upravo bebi puderom.

Ovaj preparat štiti kožu tako što upija vlagu sa površine kože. Vrlo često roditelji koriste puder i kao metod lečenja osipa, mada se to ne preporučuje,

Budite oprezni jer pojedini puderi mogu čak i pogoršati stanje sa osipom umesto da ga ublaže i izleče.

Zato se sa problemom osipa borite odgovarajućom kremom za tu namenu ili drugim preparatom koji svojim sastavom neće dodatno pogoršati situaciju.

Bebi puder od kukuruznog skroba

 

Kukuruzni skrob je osnovni sastojak bebi pudera koji ne sadrže talk. Kukuruzni skrob se smatra mnogo zdravijom i bezbednijom opcijom za proizvodnju ovog proizvoda.

Zahvaljujući ovakvom sastavu, puder odlično vrši svoju funkciju i na prirodan način uklanja vlagu sa bebine kože. Samim tim se smanjuje mogućnost za pojavu crvenila, iritacije pa i osipa.

Ono što svakako morate znati jeste da i ova vrsta pudera najčešće sadrži parfeme i mirise.

Ukoliko niste pristalica ovih dodataka ,  a nisu baš blagodet za negu bebine kože, pažljivo čitajte sastav svakg pudera pre nego što ga kupite.

Kako se koristi bebi puder?

 

Verovatno mislite da nema potrebe čitati ovaj odeljak teksta, ali niste u pravu. Iako deluje kao da je namenjeno neiskusnim roditeljima, garantujemo vam da će sledeći saveti biti vrlo korisni čak i iskusnim roditeljima. 

 

puder za bebe

 

Evo kako da bezbedno i pravilno koristite bebi puder.

  • Ukoliko bebi puder nanosite u predelu pelenske regije, nikako ga nemojte stavljati direktno na genitalije. U tankom sloju ga nanesite na kožu u predelu oko genitalija.
  • Ne dozvolite da beba udahne puder ili da joj prah uđe u oči. Udisanje ovih čestica može uzrokovati respiratorne probleme.
  • Generalno izbegavajte da puder bude isuviše blizu bebe, kao i previše blizu vašeg lica.
  • Ne dozvolite da se beba igra sa puderom. Ukoliko je dete starije takođe ne dozvoljavajte igranje sa puderom kako ne bi došlo do spomenutih posledica.
  • Kada tresete bočicu sa puderom, činite to u svoju ruku odnosno na tufer ili pamučnu krpicu koju držite u ruci, a ne na vaše ili bebino lice. Dakle čuvajte svoju bebu, ali i sebe.
  • Nikada ne sipajte puder direktno na bebinu kožu.
  • Bebi puder možete naneti u predelu pelenske regije, oko vrata ili ispod pazuha ukoliko želite sprečiti iritaciju i trenje tokom letnjih dana, ali ga nikako ne nanosite na bebino lice. Sitne čestice može veoma lako udahnuti i stvoriti respiratorne probleme kao i oštećenje pluća.
  • Ukoliko ste bebi prethodno naneli puder, a neophodno je promeniti pelenu nikako nemojte dodavati novu količinu pre nego što očistite višak starog pudera. Dakle, pelensku regju prvo dobro očistite od mokraće ili stolice, skinite preostali puder sa kože i tek nakon toga nanesite novi sloj.

Najpoznatiji puderi za bebe

 

Kada se nađete u prodavnici i poželite da kupite bebi puder, vrlo je važno da znate šta tražiti. Zato vam sada predstavljamo najpoznatije brendove ovog proizvoda i njihove najvažnije odlike. Ne favorizujemo ni jedan, odluka je na vama da li ćete ih koristiti ili ne. Samo vas informišemo.

Kosili puder za bebe

 

Kosili se namerno našao  prvi na našem spisku najpoznatijih brendova, jer je on uglavnom prva asocijacija za bebi kozmetiku. Naziv ovog pudera glasi “Ultra sensitive” što znači da je pogodan čak i za najosetljiviji tip kože. U osnovi ovog pudera je talk, kako kaže proizvođač prirodni mineral. Puder se vrlo lako nanosi i razmazuje. Efikasno upija vlagu i stvara vodootpornu barijeru na koži. Osim što sprečava pojavu osipa, utiče i na smanjenje postojećeg.

Cena: 140 rsd

Nivea puder za bebe

 

Brend Nivea odavno je zastupljen na našem tržištu. Među njihovim proizvodima našao se i puder za bebe. Izdvaja se po umirujućem dejstvu koje pruža koži, štiti je od svraba i irtiacije. U sastavu ovog preparata nalazi se prirodni cink oksid čime se garantuje bezbednost proizvoda koja je i klinički dokazana.

cena: 290 rsd

Becutan puder za bebe

 

Ime Becutan svakako je sinonim za svet najmlađih. Puder ovog proizvođača je klinički i dermatološki ispitan. Namenjen je apsorpciji viška vlage i zaštiti kože od upala. Nanošenjem ovog pudera, možete smanjiti crvenilo i dodatno negovati nežnu bebinu kožu.

Cena: 240 rsd

Johnson’s baby puder

Ovo je proizvod namenjen nežnoj i osetljivoj koži beba. Formulisan da upija višak tečnosti, ovaj puder ima za cilj da održava kožu bebe suvom i udobnom tokom celog dana. Sa klasičnim mirisom, ovaj proizvod je dizajniran da bude nežan i mekan na koži. Puder je hipoalergenski, pH izbalansiran, i testiran od strane pedijatara i dermatologa. Ne sadrži boje, parabene, ftalate ni alkohol. Proizvod je prilagođen za osetljivu kožu beba i izrađen je od pročišćenog talka.

Cena: oko 430 rsd

Pavlogal bebi puder

 

Pavlogal bebi puder” je proizvod namenjen nezi osetljive kože beba. Ovaj puder je dizajniran da pomaže u održavanju suvoće kože, smanjenju pelenskog osipa i iritacija. Formulisan je da bude nežan i siguran za upotrebu kod beba, pružajući efikasnu zaštitu i udobnost. Puder dolazi u pakovanju od 100g.

Cena: 210 rsd

Iskustva sa puderom za bebe

 

Kada pogledate forume i nedoumice mnogih mama, možete zaključiti sledeće. Bebi puder jeste u upotrebi kada je nega kože mališana u pitanju, ali ne u velikoj meri. Razna ulja i kreme za bebe su prevladale i mnogo su zastupljenije u odnosu na pudere.

 

 

Naravno da ima i mama koje hvale bebi puder i redovno ga koriste. Mnoge navode da čak i pomaže da osip prođe.

Ono što je poražavajuće jeste nedovoljna informisanost mladih mama o ovom preparatu. 

Zato smo mi tu da se to promeni i bebama pruži kvalitetna i sigurna nega od samog početka.

Globalna perspektiva na regulisanje i stavove o korišćenju bebi pudera varira značajno između različitih zemalja, odražavajući različite standarde zdravlja i bezbednosti. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, poznati proizvođači kao što je Johnson & Johnson objavili su prestanak prodaje talka na bazi bebi pudera usled sve većeg pritiska i tužbi zbog zdravstvenih briga. Međutim, ovi proizvodi su i dalje dostupni u mnogim drugim zemljama.

U Evropskoj uniji, regulativa je stroža kada je u pitanju upotreba talka u proizvodima, posebno onih namenjenih deci. EU strogo reguliše kozmetičke proizvode i insistira na dokazima o sigurnosti svih sastojaka.

U Aziji, posebno u zemljama poput Indije i Kine, upotreba bebi pudera i dalje je široko rasprostranjena, a tržište nastavlja da raste. Ove zemlje imaju svoje regulatorne okvire, koji se mogu razlikovati od onih u Zapadnim zemljama.

U nekim zemljama u razvoju, gde je regulacija možda manje stroga, upotreba talka na bazi bebi pudera i dalje je uobičajena, iako postoje sve veće zabrinutosti zbog potencijalnih zdravstvenih rizika. Ovakva je situacija kod nas. Zapravo, o štetnoj strani ovog proizvoda gotovo da se i ne govori.

Ove razlike u regulativi i stavovima prema bebi puderu odražavaju različite pristupe oceni rizika, dostupnosti informacija i javnog zdravstvenog obrazovanja, kao i kulturne i ekonomske faktore koji utiču na potrošnju.

Puderi za bebe su od davnina u upotrebi, međutim nakon ovih saznanja koje smo vam preneli u  ovom tekstu vidite i sami da je najbolje tragati za drugim rešenjima koji će negovati bebinu kožu.

Pre nego što dođete u situaciju da kupujete puder kako bi “izlečili” pelenski osip povedite računa o kupovini kozmetike za bebu.

Roditelji koji pravovremeno pronađu kvalitetnu kozmetiku za svog mališana, o bebi puderu nikada i ne razmišljaju niti ga imaju u svojoj kozmetičkoj kolekciji.

Da nas ne shvatite pogrešno, nismo mi protiv pudera već prednost dajemo bezbednijim metodama i preparatima kao što su prirodna kupka, kvalitetna prirodna krema i naravno redovno menjanje pelena. Sve to zajedno učiniće kožu zdravom, hidriranom, negovanom i bez bilo kakvih oštećenja.