ekcem kod beba

Ekcem kod beba (atopijski dermatitis): simptomi i lečenje

Da li je ekcem kod beba isto što i atopijski dermatitis i kako se leči? Pročitajte sve o njemu i najbržim načinima da pomognete svojoj bebi!

Da li ste znali da ekcem i atopijski dermatitis često važe za sinonim, iako oni to zapravo nisu?

U osnovi, ove dve pojave jesu gotovo iste, leče se na isti način, čak ih i pedijatri i mnogi drugi lekari tretiraju isto, ali neke razlike ipak postoje. Koje su to razlike i da li utiču na rešavanje problema?

O tome pričamo u nastavku.

Šta je atopijski dermatitis kod beba i dece?

 

Sigurno ste već čuli, a možda i iskusili neprijatnu pojavu atopijskog dermatitisa. Svrab, suva koža, crvenilo? To su sve znaci ovog problema i simptomi bolesti koji se pojavljuju na koži.

Atopijski dermatitis se smatra upalnim procesom na koži koji se stvara usled mnogo različitih faktora. Najčešće je uzrok reakcija na alergen, genetika ili oslabljen imunitet.

Ono što je karakteristično jeste da postoji više vrsta dermatitsa, ali u većini slučajeva se leče na isti način. Lečenje se obavlja uglavnom u kućnim uslovima, dobrom hidratacijom i negom kože bebe ili deteta.

Tanja je podelila svoje iskustvo i kako je ona rešila problem sa iritacijom i suvoćom kože svoje bebe. Ništa nije pomagalo, dok nije promenila način nege kože. Od tada za svoju decu bira samo provereno. Šta joj je tačno pomoglo, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/nikad-ne-bih-koristila-ni-jednu-drugu-kremu-za-pelensku-regiju/

Ne znate kako da prepoznate ekcem?

Čitajte dalje i saznaćete…

A šta je ekcem kod beba i dece?

 

Ekcem je gotovo sinonim za svrab na koži i osip praćen crvenilom. Ponekada koža zahvaćena ekcemom može da bude izuzetno suva, da se peruta pa čak i popuca.

Ali ono što je važno jeste da nije opasno, nije prenosno i postoji terapija.

Ipak, da bi se ekcema kod beba rešili, potrebno je malo upornosti i redovne nege. Nega bebine kože koja je sama po sebi izuzetno nežna, mora da bude redovna sa dobrim kremama koje hidriraju. Pogotovo kada se pojavi ekcem koji svrbi i iritira.

 

 

Iz gore opisanih simptoma teško da se može videti razlika između ova dva pojma.  To i jeste razlog zašto ih lekari tretiraju kao istu stvar.

Ipak, razlika postoj,i ali ona je minimalna.

 Razlikuju se po tome što je ekcem širi pojam za probleme na koži, dok je atopijski dermatitis malo konkretniji pojam, odnosno samo jedna od nekoliko vrsta ekcema.

Nikada nećete čuti da će lekar za kontaktni dermatitis reći da je ekcem, jer iako se pokazuje na isti način (svrab, iritacija, crvenilo) on ima konkretan uzrok.

Da bi pronikli u samu srž problema, moramo da saznamo i koje vrste dermatitisa ili ekcema postoje i kako se tretiraju!

Gde se može javiti ekcem kod beba i dece?

 

Na žalost, ekcem se može javiti na bilo kojoj regiji tela bebe. Najčešće se javlja na licu i crveni obrazi kod beba često su prvi pokazatelj ovog stanja. Zatim, javlja se na zglobovima ruku i nogu odnosno u predelu laktova i kolena, a najčešće sa unutrašnje strane tih pregiba. Može da se javi i u predelu grudnog koša i leđnog dela, a ponekada se javlja i u predelu prepona.

 

ekcem na licu kod beba

 

Pojava atopijskog dermatitisa kod dece na određenim delovima tela često zavisi i od uzroka.

Na primer:

 •  kod dece koja imaju ekcem često se dešava da kada dođe zima i suv i hladan vazduh dođe do pojave crvenih pečata na obrazima. Tada je u pitanju atopijski dermatitis koji se javlja usled spoljašnjih uticaja odnosno promene godišnjih doba.
 • Kod dece koja su bila u kontaktu sa vunom, sintetikom ili drugim iritantom, može se javiti ekcem na šakama i rukama.
 • Ukoliko je uzrok problema na koži u ishrani, predeli suve kože se mogu javiti na licu (obrve i čelo) stomaku ili butinama.

Dakle, da bi saznali zašto i gde se javlja ekcem kod beba, važno je da otkrijemo uzrok. Kada saznamo uzrok, odredićemo i vrstu, a nakon toga i tok lečenja.

Naravno,  sve to treba da uradi i potvrdi lekar i prepiše pravu terapiju, ali nije na odmet biti informisan!

Zato, hajde da vidimo zašto nastaju ove promene na koži beba.

Ekcem kod beba – koji su uzroci?

 

Uzroci atopijskog dermatitisa kod dece i beba su vrlo širok pojam. Ponekada to prosto mogu biti reakcije na određeni materijal iz odeće, hranu, pa čak i kozmetiku koju koristi majka. Nekada se uzrok krije u genetici jer je sklonost ka osetljivosti kože i ekcemu nasledna.

Većina beba i dece kod kojih se pojavi ekcem ima jednog roditelja koji je imao iste problema kao dete.

Ako polazimo od uzroka, možemo lako da navedemo neke od vrsta ekcema.

Tako na primer imamo :

 • kontaktni dermatitis
 • dihidrotični ekcem
 • numularni ekcem
 • folikularni ekcem
 • ekcem na rukama
 • ekcem na usnama (perioral)
 • neurodermatitis
 • stasis dermatitis
 • seboreični dermatitis
 • herpetiformis dermatitis

Spisak je poduži, i ima još dosta vrsta koje se mogu dodati spisku, ali ovo su neke od najpoznatijih i češćih. Ipak, mi ćemo se fokusirati na ekceme koji se najčešće sreću kod beba i dece.

Kontaktni dermatitis kod beba i dece

 

Kontaktni dermatitis je vrsta koja nastaje usled dodira kože sa nečim što izaziva iritaciju.

Kod beba i dece može biti od omekšivača za veš, određene kozmetike za kupanje ili negu kože, čak i od neke vrste igračaka ili kozmetike koju majka koristi.

Obično se ispoljava na rukama, šakama, licu i nogama. Na koži tih određenih delova tela se pojavljuje crvenilo, svrab, ponekada i perutanje kože. U veoma retkim slučajevima se može pojaviti osip sa plikovima koji pucaju.

Ukoliko se dijagnostikuje kontaktni dermatitis potrebno je primenjivati terapiju koju prepiše lekar, ali pre svega otarasiti se uzroka. Dobro promislite da li postoji nešto novo od kozmetike, praška ili omekšivača za veš, igračaka ili vaše kozmetike a da je beba u čestom kontaktu sa istim. Kada to eliminišete, vrlo je verovatno da će se i dermatitis smanjiti.

Možda vam se čini preterano, ali pranje bebinih stvari nije mala stvar. Upravo zbog osetljivosti na kozmetiku ili osetljivosti na sredstva za pranje dečije odeće, može doći do većih neprijatnosti. Ove pojave nisu retkost i treba im posvetiti pažnju.

Dermatitis herpetiformis – ekcem uzrokovan ishranom

 

Ova vrsta ekcema se javlja kod osoba različitog životnog doba, ali kada su u pitanju bebe i deca obično se ispoljava kada se u ishranu uvode namirnice koje sadrže gluten.

Najčešći je kod dece kod koje se ustanovi alergija na gluten. Izuzetno je čest pratilac celijakije.

Saznajte više o tome kada se bebama uvodi gluten u ishranu.

Obično se javlja na obrvama, kolenima, butinama, ali može zahvatiti bilo koju regiju na telu.

Karakteristično je da pored crvenila i  iritacije mogu da se stvore ispupčenja koja pucaju prilikom češanja.

U slučaju ovog određenog ekcema potrebno je pratiti savete pedijatra jer problem nije samo na koži već u čitavom organizmu. Pored terapije najčešće se prepisuje i određena ishrana koja mora biti bezglutenska. Ipak, ovo stanje nije opasno niti prenosno, i može se uz malo truda držati pod kontrolom.

Da li hrana utiče na dermatitis kod beba i dece?

 

Pored herpetihormis dermatitisa čiji je uzrok gluten u hrani, postoje mnoge namirnice koje mogu raspiriti ekcem i pogoršati stanje kože!

Kod beba i dece koja imaju ekcem na licu ili telu, sitacija se može pogoršati od sledećih namirnica:

 • kravlje mleko
 • jaja
 • kikiriki
 • citrusno voće
 • jagode
 • riba

Ovom spisku se mogu dodati i paradajz i paprika, ali su takve situacije jako retke.

Dakle, namirnice koje mogu doprineti većoj upali i crvenilu na koži beba i dece su one koje su i po tabeli ishrane po mesecima navedene kao veliki alergeni.

Da li to znači da je ekcem povezan sa alergijama?

Ekcem i alergije su često u uskoj vezi , jer se reakcija na određeni alergen izražava i na koži.

Na primer ukoliko je dete alergično na sastojke iz omekšivača za veš, prvi znaci će se javiti na koži i to najčešće u vidu kontaktnog dermatitisa. Slično je i sa hranom, kozmetikom i drugim alergijama.

Ipak, za svaki detaljniji zaključak neophodno je posetiti lekara koji će ustanoviti šta je tačno u pitanju, sprovesti određene testove i prepisati terapiju.

Ekcem na licu i obrazima

 

Kod beba se ekcem najčešće javlja na obrazima i licu, ponekada i oko usana. U ovom slučaju uzrok je najverovatnije u genetici. Osetljivost kože na promene iz spoljašnje sredine ili ponekada na hranu, se javlja u ovom obliku.

Ovakve pojave crvenila i suve kože na licu bebe se mogu pogoršati i prebaciti na predeo oko usana kada bebi rastu zubi. Tada balavljenje i sama struktura pljuvačke utiču na iritaciju, a i često trpanje prstića i igračaka u usta ne doprinosi poboljšanju situacije.

Ekcem na licu kod beba se najčešće javlja oko 5. meseca života i može se sporadično pojavljivati sve do 5. godine. Nekada atopijski dermatits nastavlja da se pojavljuje pri svakom padu imuniteta ili prehlade, pri promenama godišnjih doba ili usled drugih spoljašnjih uticaja.

U slučaju da beba ima ekcem na licu, pedijatar će prepisati određenu terapiju u skladu sa stepenom iritacije. Ponekada je dovoljno nanositi hidratantne kreme koje ublažavaju simptome atopijskog dermatitisa, dok je u ekstremnijim situacijama potrebna i terapija koritkosteroidnim kremama.

Dermatitis na telu i nogama kod beba

 

Atopijski dermatitis koji se javlja u vidu suvih delova kože na telu, laktovima ili kolenima kod beba i dece je takođe vrlo česta pojava.

 

ekcem atopijski dermatitis kod beba

 

Javlja se kod beba od trećeg meseca života (mada može i po rođenju ili kasnije do prve godine). Uzrok je obično nepoznat, ponekada je u pitanju genetika, ponekada kontakt sa alergenom ili uticaju spoljašnjih faktora (vremenske prilike, vlaga, duvanski dim u prostorijama).

Ono što je karakteristično je da se češće sreće kod dece koja nisu dojena i da se javlja sporadično do 5. godine života (ponekada i kasnije do tinejdžerkog doba).

Može se javiti na različitim delovima tela, ali kolena i laktovi su najčešće mesto pojave zatim grudi i leđa. Ponekada se može javiti na spoljašnjoj strani nadlaktica i butina kao grublja suva koža sa sitnim osipom.

Tretira se obično topikalnim lečenjem, odnosno kremama koje hidriraju i neguju suvu i osetljivu kožu. Ponekada je neophodno koristiti prepisanu kremu na bazi kortikosteroida, ako lekar tako preporuči.

Ekcem kod beba – lečenje

 

Kako se leči ekcem kod beba?

Istina je da najbolja terapija za atopijski dermatitis  sadrži puno humektanata odnosno hidrirajuću negu za kožu!

Ali zašto?

Ekcem je pojava koja za rezultat ima suvu, osetljivu kožu kod dece koja lako može da puca, da se peruta i svrbi ili pecka. Da bi joj pomogli i smanjili neprijatnost potrebno je vratiti joj vlažnost i mekoću odnosno elastičnost, a to ćemo najlakše postići hidratantnom i pravilnom negom. 

U ekstremnim slučajevim prepisuju se kreme koje sadrže kortikosetroide koji ubrzavaju zarastanje i smanjuju iritaciju. One deluju brzo ali se ne smeju koristiti na svoju ruku i bez nadzora lekara pogotovo kada je u pitanju dečija koža.

U nekim situacijama kada je koža jako oštećena usled ekcema mogu se javiti i bakterijske ili gljivične infekcije, a tada je neophodno uključiti odgovarajuću terapiju koja će to lečiti. To obično uključuje antibiotiske ili antimikotičke lekove kroz kreme ili ponekada i oralne lekove (sirupe).

Osim ovih, da kažemo opšith smernica, prenosimo vam koji najčešći načini da se spreči i smanji dermatitis.

Kozmetika za bebe za ekcem  (atopic)

 

Za bebe i decu koja imaju problem sa čestom pojavom atopijskog dermatitisa neophodna je posebna nega kože. Tada se najviše preporučuju kozmetički proizvodi atopic serije, odnono da odgovaraju suvoj i osetljivoj koži beba.

Proizvodi koje možete naći i koristiti su obično na uljanoj bazi, bez sulfata i parabena i drugih štetnih sastojaka.

 

 

Kozmetika za bebe inače treba da je bez štetnih sastojaka, ali u ovom slučaju neophodno je i da bude izuzetno hidrirajuća i na biljnoj bazi.

Možete naći sve što je potrebno za negu bebe sklone atopičnoj koži; od sapuna do krema i mleka za telo.

 • Sapun za atopijski dermatitis – on je najčešće na prirodnoj bazi, bogat uljima i hidratantnim sastojcima. Često sadrži sastojke biljnog porekla poput ulja semena grožđa, maslinovo ulje, esencija nevena, kamilice, i druge. Jako je važno da ovakvi sapuni za bebe ne sadrže alkohol ili veštačke parfeme, jer oni dodatno isušuju kožu i mogu pogoršati stanje ekcema.
 • Kupka za atopijski dermatitis. Kupke iz atopic serije su dostupne u svakoj apoteci ili drogeriji. Važno je budu prilagođene bebinoj koži, bez jakih mirisa i veštačkih boja. Najčešće su na uljanoj bazi i bez sulfata pa zato ne penušaju mnogo. Često sadrže jake humektante poput niacinamida, shea butera, biljnih ekstrakata koji umiruju iritaciju i crvenilo.

Kada koristite kupku za ekcem iako je ona blaga, važno je da je detaljno i temeljno isperete sa kože beba. Svaki zaostatak sredstva za kupanje na koži može izazvati veću iritaciju i crvenilo.

Generalno gledajući, izuzetno je važno kako i čime kupate svoju bebu čak i ako nema naznaka ekcema i atopijskog dematitisa. Koža beba i dece je osetljiva i nežna, i do skoro je bila zaštićena u maminom stomaku. To znači da vrlo lako može da se desi da postane suva ili ima reakcije na kozmetiku. Zato je važno da odmah u startu izaberete pravu kupku i šampon za bebu i sprečite nastanak ekcema pre vremena! Bolje sprečiti nego lečiti.

 • Krema za atopijski dermatitis kod beba. Što se krema za osetljivu kožu beba tiče, pogotovo kada imaju ekcem, izbor je veći, ali postoje neke stvari o kojim atreba voditi računa.

Atopic krema treba da je na prirodnoj bazi, da se brzo upija i da ima sastojke koji će vratiti koži vlagu i hidratantnost.

Dakle, ovakve kreme ne moraju nužno biti masne. Važnije je da sadrže emolijanse poput Omega 6 masnih kiselina ili ekstrakata iz ulja noćurka, semena grožđa ili sličnih sastojaka. Postoji i opcija pantenol kreme za bebe koju treba imati u vidu.

Neke mame kažu da su imale pozitivna iskustva sa Jekoderm kremom pri rešavanju ekcema na bebinoj koži. Jekoderm je krema koja je na bazi ribljeg ulja i koristi se u negovanju oštećene kože nakon opekotina. Masna je i malo čudnog mirisa, ali ima dobra dejstva na suvu i svrbljivu kožu koja se javlja sa dermatitisom.

Pored sastojaka jako je važno i da ih nanosite više puta dnevno ne samo nakon kupanja.

Ukoliko je ekcem na licu bebe neophodno je potražiti kremu za lice za bebe, jer ona ima drugačiju strukturu nego ona za telo.

Takođe je važno da bebi mažete lice pre svakog izlaska napolje na vazduh.  Ovakva koža je osetljiva, pa je zaštita od spoljašnjih delovanja na kožu obavezna.

 • Topikalni medikamenti i lečenje ekcema. Lečenje ekcema ponekada zahteva kreme ili čak lekove (oralne) koje mora da prepiše lekar. Ponekada će to biti urea krema odnosno krema koja sadrži neki postotak uree. Urea je poznata kao sastojak koji zadržava vlagu i otpušta je postepeno u dubljim slojevima kože. Kod ovakvih krema i primene na bebećoj koži mora da postoji određena doza kao i način nanošenja koje nadgleda i prepisuje lekar.

U nekim situacijama lekar će prepisati kreme sa kortikosteroidima koje deluju na upalu, samnjuju pucanje i ljuspanje kože i podstiču zarastanje kože koja jako svrbi. Međutim oni imaju mnoge nuspojave jer deluju na rad ćelija i žlezda ukoliko se koriste u prekomernoj meri. Zato se ovakve kreme koriste samo po uputstvu i samo uz preporuku lekara. Obično se ne koriste duže od nekoliko dana, ili uz duže pauze između korišćenja.

Što se lečenja kroz lekove tiče, probiotik se može prepisati deci koja imaju kožu sklonu ekcemu. Smatra se da probiotici možda mogu da poboljšaju imuni sistem, olakšaju simptome i borbu protiv prehlade ili gripa, i poboljšaju stanje kože.

Međutim, studije koje su sprovedene nad ovom teorijom daju različite rezultate. U nekima je dokazano da bebe čije su majke u toku trudnoće koristile određene probiotike nisu razvile sklonost ka ekcemu. Druge studije opet pokazuju da u direktnom tretiranju ekcema probioticima nema nekog pomaka i poboljšanja stanja.

Svako lečenje atopične kože konkretnim lekovima mora biti preporučeno i pod nadzorom lekara, pogotovo u slučajevima kod dece i beba.

Kako sprečiti ekcem kod beba?

 

Nega bebine kože inače je posebna priča. Ako znate da vaša beba ima osetljivu kožu i povećane šanse za stvaranje atopijskog dermatitisa, dobro je poraditi na prevenciji ovog stanja. Čak i ako već ima ekcem koji tretirate, dobro je da znate na koje načine možete da sprečite njegovo ponovno javljanje, ili ga bar ublažite.

Važno je i prepoznati i izbegavati okidače koji mogu pogoršati ekcem. To može uključivati određene tkanine, kao što su vuna i sintetika, deterdžente i omekšivače za veš, kao i određene vrste hrane, ukoliko je ekcem povezan sa alergijama.

Održavanje hladnog i vlažnog okruženja u domu takođe može pomoći, posebno tokom suvih zimskih meseci.

atopic kozmetika za ekcem kod beba

Postoji nekoliko važnih saveta za prečavanje i ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa:

Kupanje beba sa ekcemom

 

Prvo treba da znate da kada je u pitanju ekcem, kupanje bebe mora da bude kraće i ređe. Smatra se da voda u ovom slučaju može dodatno da naškodi i isuši osetljivu iziritiranu kožu i pogoršava ekcem. Zato se preporučuje nešto ređe kupanje koje će da traje kraće i sa proizvodima koji su posebno namenjeni atopičnoj koži.

Važno je i dobro posušiti kožu nakon kupanja i redovno je mazati hidratantnim i prirodnim kremama. Kreme za bebe takođe moraju biti posebne, namenjene nezi bebine kože sa posebnim sastojcima koje im ne škode!

Morska so za ekcem

 

Verovali ili ne mnogi stručnjaci tvrde da so može smiriti i ublažiti pojave ekcema. Postoje posebni proizvodi za kupanje beba koji sadrže morsku so i služe za negu ekcematične kože. Daleko bolji način rešavanja ekcema kod beba i dece je boravak na moru ili u slanim sobama. Smatra se da isparenja koja se nalaze u vazduhu na ovakvim mestima poboljšavaju kvalitet kože, otpornost zaštitnog omotača kože, smanjuju iritacije i to na duži period.

Ovsena kaša kao lek za ekcem

 

Neki će reći da je u pitanju “bapski” lek, ali naši stari su imali neke trikove u rukavu koji su stvarno radili. Tako na primer, ako znate priču da je vaša baka kupala decu u vodi u kojoj je kuvan ovas ili sa prokuvanim ovsenim ljuspama, nemojte misliti da je grešila.

U današnje vreme postoje različiti preparati za negu kože sklone atopijskom dermatitisu koji sadrže aktivne sastojke ovsa. Postoje teorije i studije o uticaju elemenata iz ovsene kaše na ekcematičnu kožu, odnosno da smanjuju iritaciju i pomažu da se Ph kože normalizuje.

Ipak, pre kupanja beba u ovsenoj kaši, potražite savet lekara da bi izbegli moguća pogoršanja situacije. Možda je bolja opcija potražiti prirodnu kremu za atopičnu kožu ili kupku na prirodnoj bazi koja sadrži biljne esencije koje stvarno deluju.

Kokosovo ulje za atopijski dermatitis

 

Kokosovo ulje je poznato sredstvo za negu kože, kose, ali i čitavog tela. U pitanju vrlo jak hidrirajući agent koji pomaže da se vlaga zadrži unutar kože i ne ispari iz ćelija.

U područjima u kojima je ono lako dostupno, kokosovo ulje služi u negovanju bebeće i dečije kože od rođenja do odraslog doba. Potpuno je sraslo kao deo folklora i kulture, a deca gotovo i da nemaju probleme sa kožom i ekcemima. Onda opet, ipak su u pitanju mediteranska područja u blizini mora i klime pune morske soli.

Nama su dostupna kozmetička sredstva sa udelom kokosovog ulja. Ukoliko se odlučite da probate preparate na bazi ovog ulja postarajte se da je prilagođeno koži beba i na prirodnoj bazi.

Maslinovo ulje za ekcem kod beba

 

Dobrobiti maslinovog ulja su nadaleko poznate. Pomaže balansu kože, kose, i čitavog organizma. Maslinovo ulje pomaže da koža ostane hidrirana i smanjuje pucanje onda kada je atopijski dermatitis izuzetno izražen.

Mnogi roditelju praktikuju kupanje novorođenčadi i većih beba u vodi u koju je dodato malo maslinovog ulja. Njihova iskustva govore da je koža beba meka, da se retko pojavljuju veća crvenila ili iritirani delovi.

Postoji niz proizvoda za bebe koji su na bazi maslinovog ulja, a namenjeni su atopičnoj koži, ali uvek proverite i ostale sastojke pre upotrebe.

Melem za ekcem kod beba

 

Što se melema i domaćih krema tiče, naravno da postoje i oni za atopijski dermatitis. Najčešće je u pitanju kombinacija aktivnih sastojaka različitog bilja, uljane baze ili vazelina.

Pre upotrebe bilo kakvog melema ili domaćih krema posavetujte se sa lekarom jer bebina i dečija koža nije ista kao koža odraslih. Nekada može doći do toga da se problemi kože prodube u vidu alergijskih reakcija, proširenja upale na koži ili burnih reakcija.

Što se tiče melema koji su odobreni od strane farmaceutske i zdravstvene zaštite, važno je da obratite pažnju na sastojke. Neka budu na prirodnoj bazi i posebno propisani za negu kože kod beba i dece.

Promene u ishrani za sprečavanje atopijskog dermatitisa

 

Ako ustanovite da se bebi pojavljuje ekcem nakon što je jela neku namirnicu, prva stvar koju ćete uraditi jeste prestati da joj dajete tu hranu. Potrebno je da napravite plan ishrane za vašu bebu u kojem ćete voditi evidenciju o namirnicama. Kada prepoznate koje izazivaju ekcem, eliminisaćete ih, ali to nije dovoljno.

Uvek morate proveravati deklaracije koje se nalaze na hrani. Na primer ukoliko je uzrok kravlje mleko, u nekim drugim prehrambenim proizvodima može biti tragova ove namirnice. Ukoliko ih beba pojede, svakako može da se pojavi ekcem.

Dakle: plan, zabeležavanje i dobra kontrola nad hranom koju beba jede da bi sprečili i smanjili dermatitis od hrane!

Dodatni saveti za ekcem kod dece i dugoročno upravljanje

 

Dugoročno upravljanje ekcemom kod beba zahteva strpljenje i kontinuiranu pažnju, jer se stanje može menjati kako dete raste.

U ranom detinjstvu, ekcem se često manifestuje na obrazima i pregibima ruku i nogu, ali kako deca rastu, simptomi se mogu premestiti na druge delove tela, poput ruku, nogu, i trupa. U nekim slučajevima, ekcem može postati blaži i manje učestao kako dete ulazi u školski uzrast, dok kod drugih može ostati konstantan izazov.

Roditelji bi trebali biti spremni na mogućnost promene simptoma i potrebe za prilagođavanjem tretmana.

To može uključivati promene u proizvodima za negu kože, pristupima ishrani (posebno ako je ekcem povezan sa alergijama na hranu), i strategijama za upravljanje svrabom i iritacijom.

Redovni pregledi kod pedijatra ili dermatologa su ključni za praćenje stanja i prilagođavanje tretmana. Stručnjaci mogu preporučiti različite tretmane u zavisnosti od težine i prirode ekcema, uključujući topikalne kortikosteroide za upravljanje akutnim izbijanjima, kao i druge lekove za kontrolu upale i svraba.

Važno je i razvijanje rutine nege kože koja može pratiti dete kako raste. Ovo uključuje redovnu hidrataciju, izbegavanje okidača ekcema, i održavanje zdravog okruženja u domu. Edukacija i podrška roditeljima takođe su ključni, jer oni igraju centralnu ulogu u svakodnevnom upravljanju ekcemom.

U nekim slučajevima, ekcem može nestati kako dete ulazi u adolescenciju, ali je takođe moguće da se stanje nastavi i u odraslom dobu. Stoga, razumevanje, prilagodljivost i kontinuirana briga su ključni za efikasno dugoročno upravljanje ekcemom

Ekcem ili atopijski dermatitis nije opasno stanje kože, ali može biti vrlo uporno i dugotrajno. Ponekada mogu proći meseci dok ne pronađete pravu terapiju za svoju bebu. Kod nekih beba pomažu već isprobane i preporučene stvari dok kod drugih ipak mora da se primeni malo radikalnija terapija.

U svakom slučaju, najbolji savet će vam dati stručno lice i zato im se obratite za pomoć i ne čekajte da prođe samo od sebe.