pranje bebinih stvari

Pranje bebinih stvari na pravilan način!

Pranje bebinih stvari ima neka svoja pravila. Prenosimo vam trikove kako da pripremite, perete i izvlačite fleke iz bebinih stvari!

Pitanja oko ove teme ima pregršrt.

Da li se bebine stvari peru posebno?

Moraju li da se otkuvavaju i kojim deterdžentom da ih perem?

Odgovore na sva ova i još poneka pitanja možete naći ovde, zato da počnemo:

Pravila za pranje bebinih stvari

 

Prvo i najvažnije je da se ustanove osnovna pravila za pranje bebinih stvari. 

Prvo je biranje deterdženta odnosno praška za bebin veš. Veoma važna stavka koju morate ispoštovati. Prašak treba da je blag, ali dovoljno jak da izvuče fleke iz odeće, i možda je bolja opcija tečni jer se lakše i bolje ispira. 

Zatim je tu odluka da li ćete bebin veš prati odvojeno ili zajedno sa vašim vešom.

Za prvo vreme se preporučuje odvojeno pranje, ili sa nekim vašim čistijim stvarima.

Pretpranje bebinih stvari je sledeće pravilo. Kada perete stvari koje idu do bebine kože, pelene za prepovijanje, posteljinu najbolje je da koristite i pretpranje ili ako imate antialergijski program na mašini.

Obavezno pranje nove kupljene ili dobijene odeće za bebe. Bebe su osetljive, i nekada se javlja osip po njihovoj koži ako im obučete robu direktno iz prodavnice. Zato je najbolje sve stvari prvo oprati makar na 30° da se ukloni prašina i naslage od dugog stajanja u radnji kao i mikrobi od raznih ruku koje su ih dotakle u toku biranja.

Sortirajte bebin veš po boji kao i vaš veš i perite odvojeno šareno od belog veša. Tako će beli veš duže zadržati lepu belinu, a šareni onu jaču boju.

O svemu ovome potanko pišemo u daljem tekstu zato nastavite da čitate!

Prašak za bebine stvari ne sme biti bilo kakav!

 

Rekosmo da je vrlo važno izabrati pravi i dobar prašak za veš kojim ćete prati bebine stvari. Ali to nije ni malo lako kada znate da ih na tržištu ima stvarno puno. Zato prvo tražite obeležje “Baby” jer to znači da su namenjeni bebama i nežnoj dečijoj koži. Koža beba ipak zahteva posebnu negu.

Zatim trebate da pogledate deklaraciju da se postarate da ne sadrže previše jake parfeme i preneće supstance poput SLS ili SELS, izbeljivače poput hlora i slične sastojke.

Možda je i najbolje da izbor suzite na tečne deterdžente za veš jer se lakše ispiraju i izbegava se rizik za reakciju na talog od praška na odeći. Ako se prašak zadrži na vešu može da izazove iritacije i svrab, a to je pogotovo nezgodno za nežnu bebinu kožu.

Treba se osvrnuti na one deterdžente za veš koje proizvode kompanije koje se bave i dečijom kozmetikom. Tada ćete lakše pronaći one bez štetnih sastojaka, na nekoj prirodnoj bazi sa blagim mirisom i da nisu jako alergeni. Ni kupka za bebe ne sme biti bilo kakva.

Zašto je to toliko važno?

Koža bebe je izuzetno osetljiva i može burno da reaguje na stvari koje su nama potpuno normalne. Po rođenju njihova koža se prvi put susreće sa vazduhom, a kamoli sa hemijom iz praška za veš. Zato je važno da sredstvo za pranje bebinih stvari bude pažljivo birano i blago.

 

Isto se odnosi i na kupku, jer i ona dolazi u direktan kontakt sa bebinom kožom. Treba da bude blaga, na biljnoj bazi i lišena štetnih hemijskih sastojaka. Baš takva je Dr Pilar kupka sa šamponom za bebe i decu. Mnogi roditelji je hvale, jer je koža njihove bebe čista, negovana i bez iritacija. I vi je možete nabaviti klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Dodatni trik je da u potpunosti pređete na dečije praškove za veš. Dakle i vašu odeću perite sa ovim deterdžentom. Beba će svakako doći u kontakt sa vašim vešom, a i štedite novac jer kupujete jedan umesto 2 različita praška. Dodatni plus je što ćete mirisati kao beba.

Ako je potrebno izvući neke jače fleke iz vašeg veša, uvek je tu dodatno sredstvo za fleke, ali nemojte se zavarati, bebi praškovi imaju jaku moć uklanjanja fleka, jer bebe poprilično često imaju odeću sa tvrdokornijim flekama nego automehaničari. Šalu na stranu, stvarno su ponekada fleke na dečijoj odeći prava muka, i teško se izvlače, ali ima i za to par trikova, zato ostanite ovde!

Omekšivač za bebe možda nije potreban za bebin veš

 

Divni mirisi omekšivača za veš su prva stavka zbog koje se odlučujemo da ih koristimo. Dodatno je i to što odeća stvarno bude mekša, pogotovo kada znamo da je naša voda puna kamenca i hlora koji je čine krutom. Ipak, upravo ti jaki mirisi mogu biti prava noćna mora za bebinu nežnu kožu! I ne samo za kožu, već može da smeta i njihovom osetljivom čulu mirisa.

Bebama je sve novo, pa i mirisi koji ih okružuju. Zato najviše uživaju kada su svojim nosićem uronjeni u mamin vrat.

Omekšivači za bebin veš, ako odlučite da ih koristite trebaju da budu vrlo blagog mirisa. Bez veštačkih boja, i sa što manje štetnih sastojaka.

Neki roditelji se odlučuju da ne koriste omekšivač i to je sasvim ok. Ali kako im je odeća onda mekana?

Pa najčešće uz mašinu za sušenje veša, jer ona pomaže i da se unište mikrobi ali i i omekšava odeću.

Drugi se opet dosete pa isperu bebinu odeću dva puta, čime isperu sav prašak i dobro “istresu” odeću pa ona bude malo mekša. Isto možete uraditi i ako koristite omekšivač, dva puta isperite da ublažite miris ali i budete sigurni da je sve isprano.

Birajte omekšivače koji takođe imaju naznaku “baby”, i potražite ih tamo gde su proizvodi dečije kozmetike.

Pranje dečijih stvari u mašini

 

Hvala onome koje izmislio veš mašinu, spasio je ruke ali i kičmu mnogih roditelja i ljudi uopšte! Super čudesna sprava koja opere veš i osveži ga bolje nego što bi ručno mogli.

 

Title pranje bebinih stvari u mašini

 

U današnje vreme mašine za veš sadrže super dodatne programe koji mogu da olakšaju pranje bebinih stvari. Na primer postoje antialergijski programi, koji ne samo da peru robu da većim temperaturama, već su obogaćeni nekim ionskim delovanjem koje uništava alergene. Idealan program za bebe sklone alergijama ali i ekcemima ili dermatitisu.

Postoje i mašine koje imaju poseban baby program koji pere dečiju odeću na 40 i na 60, ali i na 90 stepeni. One su posebno dizajnirane da na tim programima dodatno imaju i antialergnsko dejstvo.

Plus trik za pranje bebinih stvari u mašini su da uvek imate mrežicu za delikatno rublje u koju ćete staviti kapice, čarapice, sve ono sitno, da se ne bi zagubilo u filteru mašine. Takođe možete, ako perete vašu jače zaprljanu odeću ili donji veš, nakon pranja uključiti samočišćenje mašine. Ona se onda samodezinfikuje oko 30 minuta, a zatim je kao nova, i spremna je za pranje bebinog veša! Ako nemate taj program, možete da sipate malo sirćeta i 2 kesice sode bikrabone u odeljak za prašak i uključite na kratak program. Ova kombinacija čisti sve cevi i cevčice mašine ali i sam bubanj i uklanja moguće ostatke nečistoće, ali i kamenca.

Treba se truditi da je mašina za veš uvek čista pre pranja bebine odeće, ali i da je ne prepunite vešom. Možda vam se čini da je potrebno dosta vremena da nakupite bebin veš da bi napunili mašinu, ali ako imate baš malo možete to oprati na ruke. Svakako i veš će se oprati bolje, i mašina će to odraditi lakše ako nije prepuna!

Pranje bebinih stvari na ruke

 

Ako se već zadesi da imate manje zaprljanih bebinih stvari ili imaju neke fleke, lako ih možete oprati na ruke. Tada je neophodno da imate lavor ili veći sud u koji ćete naliti toplu vodu, potopiti odeću takođe sortiranu po boji kao i za mašinu.

Tu dodate malo deterdženta, najbolje tečnog, onoliko koliko stane u čep flaše od soka. Nije potrebno više praška jer neće postići ništa osim što će se teško isprati. Zatim trebate malo da ispritiskate taj veš i properete ga i ostavite da odstoji u lavoru bar pola sata. Tada je vreme da ga dobro operete trljajući sve naizmenično. Sad treba da iscedite, prospete tu vodu i dodate čistu vodu u lavor, zatim opet potopite veš. Ovo je momenat da dodate malo omekšivača ako želite. Ako ne, onda je vreme za ispiranje bebinih stvari.

Dobro isperite veš u barem 2 vode, što znači da prospete i sipate vodu u kojoj ćete ispirati veš 2 puta. I eto ga. Dobro iscedite i raširite da se suši. Još lakše je da umesto ručnog duplog ispiranja, ubacite taj veš u mašinu i uključite samo ispiranje ili centrifugu, tako će veš izaći oceđen i ispran iz mašine. 

Posebno je zgodno ako se slučajno desi da pelene procure i zaprljaju bebinu odeću. Tad morate prvo očistiti veš, proprati ga na ruke i tek onda ubaciti na pranje u mašinu. U suprotnom mogu da ostanu fleke, a i može se zaprljati druga odeća.

Kako god i pranje na ruke je još ponekada aktuelno.

Pranje platnenih pelena za bebe više nije tako komplikovano

 

Postoji jedna pesmica za decu koja glasi: “Polja su cvetna, šume su zelene meni su najlepše bele pelene” i odnosi se baš na bele platnene pelene za bebe.

Kako je tim roditeljima pre 30 ili više godina polazilo za rukom da sve te pelene ostanu bele kao sneg?

Kako kažu, tajna je bila u iskuvavanju pamučnih pelena u velikim takozvanim “veš” loncima. Sve pelene se isperu i properu na ruke a zatim idu u veliki lonac i na šporet gde se iskuvavao taj veš po sat ili dva vremena na laganoj vatri. Zatim duplo ispiranje pa širenje na dobro poznate žice za veš. Davna vremena, ali vrlo uspešne metode.

Danas se to radi malo drugačije. Mašine za veš sada imaju program na 90° ili više stepeni (posebni baby programi) u kojima se otkuvava beli veš, ali i platnene pelene. Posebno se one očiste i preperu ukoliko je potrebno, i zatim se stave u mašinu uz određenu dozu praška za veš. Postoji i poseban prašak za beli veš za bebe, ali treba obratiti pažnju jer nekada ipak sadrži izbeljivače. 

Druga modifikacija je i ta što platnene pelene za bebe više nisu samo bele četvrtaste guste gaze, već moderne, šarene pelene sa drikerima i posebnim “gaćice” krojem. Današnje pelene je dovoljno proprati i očistiti ukoliko je neophodno i ubaciti na antialergijski program na 60°, i to je sasvim dovoljno da budu čiste i mirišljave.

Kako skinuti fleke sa bebinih stvari?

 

Bebe ponekada mogu da budu vrlo produktivne što se fleka tiče i ima ih svih vrsta a i veličina. Nekada su u pitanju fleke od hrane, bljuckanja, pa i fleke od sadržaja pelena. Znači mala beba – velike fleke.  Ovo je tačna ali ne i dobitna kombinacija.

Srećom ima par trikova i za to:

Kako skinuti proteinske fleke na bebinim stvarima?

 

U ovu veliku grupu fleka spadaju fleke od formule ili mleka, bljuckanja, većine hrane kada bebe počnu da jedu ali i fekalija.

Ove fleke se po pravilu ne skidaju lako, ali zapravo trik je u brzom reagovanju.

Ako odmah operete fleku, i potopite odeću u hladnu vodu, šanse da ih skinete su poprilično dobre. Ni slučajno ne stavljajte veš u toplu vodu, jer se proteini u toploj vodi skupljaju i vežu za tkaninu tako da ih ne možete isprati i fleka ostaje.

Zatim je vreme da uzmete neki “skidač fleka” koji je blaži i da dobro utrljate na fleku, zatim još malo potopite u vodu i zatim operete redovno u mašini. Ako fleka ipak ne izlazi probajte sa nekim jačim sredstvom za fleke ali onda isperite odeću 2 puta!

Dodatni savet je da potražite sredstva za pranje koja sadrže enzime, jer oni razgrađuju proteinske fleke i olakšavaju njihovo uklanjanje.

Kako skinuti fleke od voća i povrća?

 

Beba jede nemlečnu hranu? Malo jede, malo maže po svemu što stigne pa i po odeći – i eto fleka!

Voće i povrće u kašicama mogu da budu naprave poprilično uporne fleke koje se baš teško skidaju. Međutim postoje 3 načina koja mogu pomoći da se one izvuku.

  • Prvo je potrebno da odmah kada uočite fleku natopite odeću u hladnu vodu.Zatim možete da pokušate sa rastvorom od alkohola i vode u koji ćete potopiti stvari i sačekati malo, zatim istrljati i oprati veš redovno u mašini.
  • Drugi način je da probate isto to sa sirćetom, dakle pola voda pola sirće i u taj rastvor natopite odeću. Zatim isperite i operite veš redovno u mašini.
  • Treći način podrazumeva sredstva za skidanje fleka koja ćete koristiti prema uputstvu a zatim ćete oprati veš u mašini ali sa duplim ispiranjem.

Dodatni trik koji vam prenosimo je taj da se ne nervirate ako se fleka ipak ne skine. Znamo da je frustrirajuće kada se neka lepa i skoro nova odeća zaprlja tako da se fleke ne mogu izvući, ali to je potpuno normalno. Te stvari možete dalje preinačiti reciklažom u krpe za suđe ili generalno za kuću, jer su obično od čistog pamuka i imaju super upijajuću moć.

Ta upijajuća moć se vidi iz priloženih fleka na kraju krajeva, zar ne?

Fleke od urina i stolice možete skinuti ovako:

 

Ovo su možda i najnezgodnije fleke, ali ne zbog mirisa ili gađenja ako ste na to pomislili. Fleke od urina i stolice se teško odstranjuju jer su obično i masnije ali i urin nagriza tkaninu pa je teško izvući fleku. Ako se i desi da pelene procure i zaprljaju odeću, čim pre ih stavite na “kiseljenje” odnosno natopite odeću u hladnu vodu. Zatim možete da iskoristite amonijak koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i napraviti blaži rastvor. Tim rastvorom natapkajte samo uflekanu regiju i ostavite da deluje, zatim isperite. Takođe možete sredstvom za fleke da natapkate samo tu fleku i ostavite da deluje.

Važna napomena je da nikako ne mešate amonijak sa izbeljivačem ili sirćetom ili sličnim supstancama. Tada dolazi do opasnih otrovnih isparenja koja želite da izbegnete po svaku cenu! Dakle, ako se odlučite za amonijak, ne mešajte ga ni sa čim osim sa vodom!

Tretiranu odeću dobro isperite i operite u veš mašini, možete ispreti dva puta.

Amonijak nije baš pouzdano sredstvo za dečiju odeću, ali neki korisnici su izjavili da ako više puta isperu odeću, nikada nije bilo reakcije na dečijoj koži. Ipak, možda je najbolje pokušati na neki drugačiji način!

Kako skinuti masne fleke na bebinim stvarima?

 

Mane fleke na odeći su takođe vrlo nezgodne. Masnoća se teško izvlači iz tkanine, i obično najčešće ostaju tu.

Mali trik je da masnu fleku pokrijete, dok je sveža, sa malo bebi pudera ili brašnom, šta vam je pri ruci.

Videćete da puder ili brašno koje ste posuli po flekama upija masnoću i postaje kao vlažno. Sastružite posip i tretirajte fleku dodatno skidačem fleka ali u što toplijoj vodi. Zatim odeću operite na najvišem dozvoljenom programu za tu vrstu odeće.

Takođe slobodno možete probati da uklonite fleku domaćim sapunom, ili čak običnim ako nemate onaj starinski. Sapuni sadrže masnoće, a one najbolje uklanjanju ove fleke po principu klin se klinom izbija. Iako zvuči ne verovatno, uglavnom radi!

Ako se fleka ni tada nije skinula, ništa zato, iskoristićete već tu odeću u neke druge namene.

Najbolji način za sušenje bebinog veša

 

Sušenje veša je uvek problem u toku hladnih i kišovitih dana.

Prvo ćemo reći da je važno da izbegnete sušenje u kući na radijatorima, jer dolazi do kondenzacije i vrlo je izvesno da će se pojaviti buđ u kući.

Buđ na zidovima ili nameštaju nikako nije poželjna ali ni dobra za disajne organe ukućana. Zato bi bilo dobro da izbegnete ovakvo sušenje, kad god je moguće.

Bebin veš možete sušiti na vazduhu, napolju ili u sušilici za veš.

 

sušenje bebinih stvari

 

Spoljnje sušenje na suncu je super praktično, ekološko, ali je potrebno da odeću okrećete i unesete kada je suva jer na sunčevoj svetlosti može da izbledi (ukoliko je leto i visoke temperature).

U toku zime nećete uspeti da osušite veš napolju, jedino može da se smrzne, ako su temperature dovoljno niske. Tada možete da ga sušite u kući u nekoj izolovanoj prostoriji gde beba ne boravi. Tada je takođe dobro da češće provetravate kuću da bi izbegli kondenzaciju i moguću pojavu buđi u toj prostoriji gde sušite veš.

Sušenje veša u sušilici je super praktično, brzo i odeća ostaje vrlo mekana, ali morate pratiti dozvole na deklaraciji odeće. Podesite temperaturu koja je dozvoljena za određenu vrstu odeće, i vreme, i eto ga.

Još jedna važna stavka je da se veš suši odmah po pranju, odnosno nemojte ga ostavljati da stoji u mašini ili korpi vlažan. Takođe se stvara rizik od pojave plasni na odeći koja može iritirati bebe i njihovu nežnu kožu. Ako vam slučajno veš i ostane duže, zaboravili ste na njega usled obaveza oko bebe, operite ga još jednom.

Peglanje bebinih stvari – da li je stvarno neophodno?

 

Peglanje je jedna od najomrženijih kućnih radnja koje treba obaviti. Da li stvarno moramo da peglamo sve te bebine male majušne stvarčice?

Odgovor je – ne morate! Ali nije loše da ponekada uključite peglu.

Zašto ne morate?

Zato što se u današnje vreme veš pere na visokim temperaturama i uz mnoge antimikrobne i antialergene programe. To znači da dodatno peglanje zarad uništavanja mogućih mikroba nije neophodno. Ako imate i sušilicu, i ne prepunite je, veš neće biti ni izgužvan. Međutim, ipak je dobro opeglati bebinu posteljinu kao i odeću za iznošenje iz porodilišta, ali i neke druge važne prigode. Nije lepo da bebina odeća bude izgužvana, pa samo zbog toga.  Nije neophodno, ali da li je navika ili šta je, majke i dalje peglaju odeću za bebe barem prvih godinu dana. Dakle, ne morate da peglate, ali možete, izbor je uglavnom samo vaš.

Ako ste prošli kroz ovaj tekst sigurno ste naučili barem 2 nova trika koja vam mogu olakšati pranje bebinih stvari. To jeste gotovo svakodnevna obaveza koju morate obavljati, ali ne mora da bude naporna uz par saveta, ali i potrudite se da podelite obaveze sa partnerom. Davno je prošlo vreme da su kućni poslovi i obaveze oko bebe samo ženski posao, zato sve lepo podelite sa svojim partnerom, to je možda i najbolji savet koji možete da dobijete!