kako sterilisati flašice za bebe

Kako sterilisati flašice za bebe?

Saznajte kako sterilisati flašice za bebe sa i bez sterilizatora. Pred vama je uputstvo kako se to radi – korak po korak. Nije teško.

Sterilizacijom se uništavaju nepoželjne bakterije iz flašice. Mogućnosti da se ovo odradi je nekoliko, a na vama je da odaberete da li ćete kupovati aparate specijalno za sterilizaciju ili ćete koristiti neku od staromodnijih, ali podjednako efikasnih metoda.

Šta god da odlučite važno je samo da to redovno činite i doprinesete boljem bebinom zdravlju, a  i raspoloženju. Kada je beba zdrava i zadovoljna to utiče i na zadovoljstvo ukućana. Imajte to na umu.

Zašto je bitna sterilizacija flašica?

 

Kada je reč o održavanju bebine opreme pogotovo predmeta koji se stavljaju u usta, jako je važno voditi računa o higijeni. Higijena podrazumeva čistoću, a u prvim mesecima bebinog života i redovnu sterilizaciju.

 

sterilizacija bebi flašica

 

Sterilizacija je važna jer se uz pomoć nje uklanjaju štetne bakterije iz flašice i beba se štiti od infekcija digestivnog trakta koje mogu dovesti do dijareje ili povraćanja.

Dodatne posledice neadekvatnog održavanja bebine flašice odnose se na bebino neraspoloženje usled tegoba, a to utiče  na sve članove porodice .

Mnogi ljudi smatraju da preterana sterilizacija nije dobra za bebu jer na taj način ona ne jača imuni sistem. To je zabluda.

Stručnjaci kažu da će beba svoj imuni sistem razviti kroz dolazak u kontakt sa bakterijama koje se nalaze na drugim površinama u kući i spoljašnjoj sredini. Nema potrebe unositi bakterije iz flašice radi toga, jer one mogu naneti štetu osetljivom bebinom stomačiću.

Dakle, reklo bi se da nema dileme kada je neophodnost sterilizacije u pitanju. U nastavku ćemo vas malo detaljnije sprovesti kroz proces sterilizacije i načine kako da to najefikasnije uradite.

Pre same sterilizacije flašice uradite sledeće:

 

Nakon svakog obroka potrebno je dobro oprati flašicu i cuclu u toploj vodi i deterdžentu kako bi se skinula prljavština i tragovi mleka.

Prilikom kupovine opreme za bebu, neka jedna obavezna stavka bude četka za čišćenje bebine flašice. Nju koristite isključivo za tu namenu. Čišćenje na ovaj način sprovodite prilikom svakog pranja jer će ona dodatno skinuti nakupljene naslage mleka.

 

 

Za čišćenje dude od flašice možete koristiti neku malu četkicu za zube koja će biti korišćena samo za tu namenu. To vam može olakšati čišćenje i doprineti boljem uklanjanju tragova mleka.

Dakle, prljave flašice nikada ne stavljate na sterilizaciju! To je važno zapamtiti.

Sterilizacija plastičnih flašica

 

Na tržištu postoje razne vrste flašica za bebe. Ukoliko se iz nekog razloga odlučite za kupovinu plastičnih flašica, obavezno na deklaraciji potražite oznaku “BPA free”. BPA je štetna supstanca koja se nalazi u plastici i oslobađa pri visokim temperaturama.

Medicinska struka je poslednjih godina sa tržišta povukla mnoge flašice koje sadrže ovu supstancu zbog njene štetnosti. Došlo se do saznanja da dugo izlaganje ovoj supstanci dovodi do zdravstvenih i razvojnih problema kod dece.

Zato je važno obratiti pažnju prilikom kupovine flašice za bebe.

Kada je reč o sterilizaciji obavezno pročitajte uputstvo proizvođača na koji način to možete bezbedno uraditi kako ne bi došlo do  deformisanja flašice pri visokim temperaturama.

Sterilizacija staklenih flašica

 

Staklene flašice su prema mnogima mnogo bolja i zdravija varijanta, ali su malo masivnije i postoji veća mogućnost oštećenja ako bebi ispadne ili je baci.

Staklo je kao materijal zahvalno jer omogućava sterilizaciju bez ikakvih bojazni, ali nije na odmet proveriti uputstvo proizvođača o najbezbednijem načinu da se to uradi.

Savremena tehnologija je doprinela tome da postoje stakla različitih jačina i debljina, pa prvo dobro  pročitajte uputstvo,  kako staklo ne bi puklo pri jakim temperaturama.

Nije na odmet da se prvo odlučite na koji način ćete vršiti sterilizaciju (u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i čitave organizacije) a da zatim birate flašicu koju ćete moći tako i da održavate.

Kako sterilisati flašice za bebe u sterilizatoru?

 

Električni sterilizatori namenjeni sterilizaciji bebinih flašica su verovatno najbezbedniji način za tu aktivnost. Proizvođači su ih dizajnirali tako da budu potpuno bezbedni i efikasni za tu namenu.

 

sterilizacija flašica za bebe u sterilizatoru

 

Jedina mana im je cena, jer za njih morate odvojiti malo veću sumu novca. Istražujući prodavnice naišli smo na podatak da neke jeftinije sterilizatore na popustima možete pronaći već od 4000 dinara, a cene ostalih idu i do petnaestak hiljada i više. Uglavnom važi pravilo da cena određuje kvalitet. Razmislite i o ovom aspektu.

Električni  sterilizator radi na paru i potpuno je zdravstveno bezbedan.

Prilikom njegove upotrebe pročitajte uputstvo proizvođača. Svaki proizvođač ima svoje preporuke na kojoj temperaturi i koliko dugo flašicu ostaviti unutra u zavisnosti od njenog materijala. 

1.korak: Biće potrebno da prvo sipate vodu u dozer koji se nalazi u sterilizatoru. Najbolje bi bilo da koristitie destilovanu vodu kako se ne bi stvorio kamenac i poremetio rad sterilizatora.

2. korak: Prema uputstvu poređajte flašice i ostalu opremu koju želite sterilisati i uključite sterilizator.

Naglašavmo da su uputstva svih proizvođača vrlo detaljna, možete ih naći i na internetu i pomalo se razlikuju u zavisnosti od marke proizvoda.

A kako sterilisati flašice za bebe bez sterilizatora?

OVo možete na par načina

Sterilizacija bebinih flašica u mikrotalasnoj pećnici

 

Ukoliko nemate mogućnost kupovine električnog sterilizatora, odlična zamena je kupovina sterilizatora koji se stavlja u mikrotalasnu. Oni su manja i jeftinija varijanta sterilizatora koji koštaju od nekih 2000 do 5000 dinara u zavisnosti od veličine, marke i drugih karakteristika.

Njih koristite tako što opremu koju želite sterilisati poređate u sterilizator, sipate potrebnu količinu vode  i stavite u mikrotalasnu.

Na koju temperaturu i koliko dugo to ćete opet morati da saznate na osnovu uputstva proizvođača, jer se oni pomalo razlikuju.

Važno je naglasiti da je i ovaj način sterilisanja potpuno zdrav i efikasan, radi na principu pare bez ikakvih hemikalija.

Ukoliko uputstvo nije jasno, još jednom napominjemo da flašicu ne stavljate direktno u mikrotalasnu jer će pući ili se istopiti. Flašicu stavljate u sterilizator i sve zajedno u mikrotalasnu, strogo poštujući uputstva o temperaturi i dužini sterilisanja. 

Sterilizacija bebi flašica sa sodom bikarbonom

 

Soda bikarbona se zaista jako puno koristi u domaćinstvu za razne namene. Između ostalog mnoge mame je koriste za pranje bebinih flašica.

Čitajući forume uglavnom to rade tako što soda bikarbonu rastope u toploj vodi i njome peru flašice. To je uglavnom postupak koji se radi pre sterilizacije.

Druga mogućnost upotrebe je da dodate malo soda bikarbone u vodu u kojoj ćete prokuvavati flašicu i na taj način vršite sterilizaciju.

Sterilisanje flašice za bebe u mašini za sudove

 

Savremene mašine za sudove poseduju različite programe pranja i sušenja posuđa. One su dobra opcija kada želite oprati flašicu, međutim za sterilizaciju je potrebna temperatura od 90 stepeni. 

Imajte to na umu i proverite programe koje koristitie za tu namenu.

Mišljenja o efikasnosti mašina za sudove su podeljena, pa bi možda bilo najbolje da ih koristite za pranje, a za sterilizaciju odaberite neki drugi metod koji smo spomenuli.

Tečnost za sterilizaciju flašica

 

Ukoliko nemate ništa protiv korišćenja hemikalija za sterilizaciju možete koristiti i hemijska sredstva u tečnom obliku, odnosno tečnost za sterilizaciju. 

Tečnost  je potpuno bezbedna za ovu namenu i široko dostupna za kupovinu. Efikasna je u borbi protiv gljivica, bakterija i njome se može prati sav bebin pribor i igračke.

Prilikom kupovine tečnosti pročitajte uputstvo koja razmera vode i tečnosti se sipa u sud u koji se potapa prethodno oprana flašica.

Biće potrebno da flašica neko vreme odstoji u toj mešavini (otprilike oko pola sata)  kako bi tečnost odradila svoj posao i uklonila neželjene mikroorganizme.

Prilikom svakog sterilisanja biće potrebno da iznova napravite novu mešavinu, kako biste odradili postupak.

Ovo je dosta praktičan način sterilisanja, tečnost nije preskupa, a pogodna je i za nošenje na  neka putovanja ili izlete.

Tablete za hladnu sterilizaciju

 

Tablete za hladnu sterilizaciju flašica spadaju u hemijske proizvode namenjene za održavanje čistoće bebine opreme. Razlika u odnosu na tečnost je što one dolaze u čvrstom obliku.

Princip korišćenja je isti kao i za tečnost. Prema uputstvu proizvođača tabletu stavite u odgovarajuću količinu vode, čekate da se rastvori i zatim u tu mešavinu stavite flašicu.

Važno je da sve što sterilišete bude skroz potopljeno u vodi, kako bi sredstvo došlo do svih delova flašice.

Svi hemijski preparati za ovu namenu su ispitani sa medicinskog stanovišta i odobreni za upotrebu.

Sterilisanje flašica u ključaloj vodi

 

Sterilisanje u ključaloj vodi je dobri stari i provereni način sterilisanja bez upotrebe bilo kakvih hemikalija. Ne zahteva nikakav poseban finansijski izdatak samo malo truda i pažnje.

 

sterilisanje flašica za bebe

 

Da bi ste sterilizaciju vršili na ovaj način potreban vam je veliki sud, najbolje bi bilo da imate jedan samo za ovu namenu. Odlično bi bilo da taj sud ima stakleni poklopac sa rupicom kako bi para mogla kružiti i biti efikasnija u procesu sterilisanja.

Ako ste pripremili sud, u njega sipajte vodu i ostavite da proključa, zatim ubacite flašicu i ostavite desetak minuta u ključaloj vodi.

Nakon toga flašicu izvadite na čistu površinu da se osuši, vodu prospite, a sud operite kako bi bio čist za sledeću upotrebu.

Kako skinuti kamenac sa flašice?

 

Kada je u pitanju održavanje higijene bebine flašice veliki problem može napraviti kamenac. Naša voda je uglavnom puna kamenca i naslage ostaju čak i kada vodite računa. One se jako teško skidaju, a kako mnoge mame kažu gotovo ih je nemoguće potpuno očistiti. Čitajući razna iskustva neke mame su ove naslage skidale uz pomoć sirćeta ili  soda bikarbone, tako što su ih dodavali u vodu sa kojom su prale flašice, a zatim flašice stavljale na sterilizaciju.

Koji metod će vam pomoći zavisi od kvaliteta vode.

Zbog toga se preporučuje da se sterilizacija obavlja u destilovanoj vodi koja ne sadrži kamenac i na taj način prevenirate dodatne probleme.

Koliko često streilisati flašice?

 

Sterilisanje flašica dovoljno je obavljati jednom dnevno dok je pranje sa toplom vodom i deterdžentom potrebno vršiti nakon svakog obroka kako bi se ukonile naslage mleka i druge prljavštine.

 

 

Do kada bebama treba sterilisati flašice?

 

Ukoliko dojite bebu, ova aktivnost će vas u početku više zaobilaziti, dok će mame čije su bebe na adaptiranom mleku od samog početka biti upućene u proces efikasne sterilizacije. Kada je reč o dužini sterilisanja tu su mišljenja dosta podeljena.

Uglavnom se smatra da je sterilizaciju potrebno vršiti prvih godinu dana bebinog života.

Preporuke se razlikuju, ali se u jednome svi slažu. Prva tri meseca je to obavezna aktivnost jer se na taj način čuva bebino zdravlje i osetljiv organizam pogotov kod prevremeno rođenih beba ili beba koje imaju slab imuni sistem.

Dnevni ritam jedne mame ili oba roditelja uopšte nije lak i jednostavan. Toliko različitih aktivnosti i obaveza vas čeka, a sad još treba voditi računa i o tome kako sterilisati flašice za bebe.

Verujem da vam ova tema nije bila ni na kraj pameti dok niste počeli sa korišćenjem flašica,  cucli i ostale opreme, ali  i to je sastavni deo svakodnevne roditeljske  rutine.

Važno je da sebi organizujete način na koji ćete vršiti sterilizaciju i vreme kada vam je to najzgodnije da učinite, u zavisnosti od vašeg i bebinog ritma. Dobra organizacija je pola posla i već posle nekog vremena se uhodate i o ovome ne razmišljate već radite rutinski poput svih ostalih poslova.