portikla za bebe

Portikle za bebe: evo koje su najbolje!

Da li znate zašto su portikle za bebe neophodne? Koje izabrati i da li su neke vrste bolje od drugih? Evo saveta i mini vodiča na ovu temu.

Kada krenete u kupovinu stvari za bebu, neka se portikle obavezno nađu na spisku, jer će vam kad tad sigurno zatrebati i spasiti situaciju. Ako još nemate spisak, možete ga naći ovde:

Kompletan spisak stvari za bebu

Sada ćemo se pozabaviti samo jednim njegovim važnim delom – portiklama.

Šta su portikle za bebe?

 

Nema konkretne definicije koja kaže šta su tačno portikle za bebe, ali evo mi ćemo pokušati da ih definišemo.

portikla

Portikle spadaju u onu osnovnu opremu za bebe.

To je komad tkanine ili nekog drugog materijala koji se bebi vezuje ili kopča oko vrata. Funkcija portikli jeste da zaštiti odeću od flekanja, prosipanja i balavljenja.

Mogli bi reći da je to deo opreme koji vrlo često uspešno spašava odeću od propasti. Možda zvuči grubo, ali kod malih beba svaki obrok može biti potencijalna opasnost za garderobu. E, zato su portikle tu da je zaštite, a ujedno mogu poslužiti i za brisanje usta mališanima ukoliko je to neophodno.

Kada bebi treba stavljati portiklu?

 

Hajde sada da vidimo kada to detetu treba stavljati portiklu.

 Imajte na umu da bebi ne treba stavljati portiklu od prvog dana, odnosno ne treba je vezivati oko vrata da sa njom leži ili spava. To čak može biti i opasno ukoliko se beba pomera pa portikla stegne bebicu oko vrata.

Portiklu od samog rođenja uglavnom koriste mame koje bebe hrane adaptiranom formulom. Tokom hranjenja iz flašice, mleko vrlo često curi iz bebinih usta pa portikla može poslužiti kao spas od prosipanja po odeći. Ono što je važno jeste da portikla bude u funkciji samo tokom obroka, a da je potom skinete. 

Pojedine mame portiklu stavljaju i kada beba sisa, jer mališani umeju biti halapljivi, a nekad bude i puno mleka u dojkama koje može iscureti i ispolivati bebu. Ona može poslužiti i u tim situacijama.

Ono što vam mi savetujemo, jeste da portikla bude obavezni deo svakog obroka kada krenete sa čvrstom hranom. Tek tada dolazi do curenja i ispadanja hrane iz usta, pljuvanja hrane, a to sve odlazi na bebinu odeću jer su mališani tada već u sedećem položaju.

Da ne bi ste svaki obrok završavali sa presvlačenjem, eto praktičnog rešenja.

Kada krene period nicanja zubića, vrlo često je praćen pojačanim lučenjem pljuvačke odnosno balavljenjem. Sigurno znate da mališani umeju jako puno da balave, a pljuvačka veoma brzo ukvasi majicu ili bodić. Tokom takvih dana bebe budu non stop mokre, a odgovarajuća portikla to može sprečiti.

Osim za čuvanje odeće, portikla je brz i jednostavan način da bebi obrišete usta od pljuvačke kako ne bi iritirala kožu oko usta i dovela do crvenila.

Ako je portikla vezana oko vrata, svaki nadolazak pljuvačke može se brzinskim brisanjem zaustaviti.

Imajte na umu da pljuvačka nije jedini razlog crvenila na bebinoj koži. Proverite da li je nema još negde po telu. Marija je crvenilo na koži svog mališana pripisivala mnogim stvarima i već je počela da gubi nadu. Konačno je našla i uzrok i pravo rešenje od kog se više ne odvaja. Preporodili su se – i koža njene bebe i ona jer je prebrinula taj problem. O čemu se radi saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

A koju portiklu izabrati?

Sledeći vodič će vam možda malo pojasniti stvari.

Vrste portikli za bebe:

 

Nije sve tako jednostavno čak ni kada su portikle u pitanju. Kada krenete u kupovinu, u prodavnicama ćete naići na različite modele. Da bi znali koje odabrati pročitajte malo više o svakoj vrsti upravo u narednim redovima.

Platnene portikle za decu

 

Kao što sam naziv kaže platnene portikle su izrađene od tkanine, najčešće od pamuka jer se on smatra najzdravijom i najprirodnijom opcijom za mališane. One su pogodne kod obroka od kojih beba ne može biti mokra. Dakle ako jede recimo pire od povrća, kolač ili bananu tada i platnene portikle mogu poslužiti da se malo zaštiti odeća i da se bebi po potrebi obrišu usta. Ukoliko bebi za ručak dajete supu, tada vam ova portikla neće mnogo pomoći jer će propustiti tečnost i odeća će biti mokra.

Baš zato postoje i ove sledeće…

Nepromočive portikle za bebe

 

Nepromočive portikle za decu su odličan izum, jer kao što sam naziv kaže – ne propuštaju tečnost. Beba se može isflekati supom, a portikla će sve upiti. Tako će ostati suva tokom celog obroka.

Nepromočive portikle su izrađene tako što je gornji sloj uglavnom od platna, a donji sloj od nepromočivog materijala. Ta dva sloja zajedno pružaju odličnu zaštitu bebi.

Portikla marama za bebe

 

Portikla marama za bebe, drugačija je po svom obliku u odnosu na standardne portikle. Dakle, deluje kao marama kada se veže odnosno zakači oko bebinog vrata. Iako ima potpuno identične funkcije kao i klasične portikle, mogli bi reći da svojim dizajnom deluje i kao neki modni dodatak koji upoptunjuje bebin stajling.

Tako da, ako vam treba malo lepša odnosno elegantnija odeća za dete, možete je upotpuniti maramom portiklom i beba će sigurno izgledati super doterano i slatko.

Silikonske portikle za bebe

 

Napravljene su od silikona kao što i sam naziv kaže. Iako su mnogo skuplje u odnosu na ostale vrste, to je sa razlogom. Potpuno su drugačije kada je u pitanju dizajn i način vezivanja.

 

silikonska portikla za bebe

 

Ove portikle se vezuju na donjem delu bebinih leđa, pa ne postoji mogućnost pomeranja portikle ili oko vrata Nepromočive su, a na donjem delu portikle se nalaze i “džepovi” u koje upada hrana, umesto da se prosipa po bebi i stolici za hranjenje.

Jednokratne portikle za bebe

 

Ukoliko ne želite da gubite vreme na pranje , za vas je pravi izbor jednokratna portikla. Sama reč kaže da se koristi jednom, a zatim se baca. Uglavnom se prodaju u pakovanjima koje sadrže 10-12 komada napravljenih od mekong upijajućeg materijala sa vodootpornom podlogom. Dakle, upotrebite i bacite. Vrlo jednostavno i vrlo praktično, ali može biti finansijski mnogo veći izdatak. O ekološkom momentu da ne govorimo.

 

 

Portikle za bebe sa natpisom

 

Kada je reč o portiklama sa natpisom, tu kreativnosti nema kraja. Zaista se mogu naći razni natpisi kojima možete obradovati kako bebu tako i roditelje koji uglavnom i vole bebama da stavljaju određene natpise za određene prilike.

Saveti za kupovinu prave portikle

 

Da bi vam olakšali kupovinu i sam izbor , vodite se  sledećim kriterijumima i sigurno ćete biti zadovoljni krajnjim izborom, odnosno portiklom koju ste izabrali.

  • Kao prvo uvek imajte na umu za koju namenu vam je portikla potrebna. Razmislite da li ćete je koristiti tokom hranjenja ili će je beba nositi u svim prilikama kao zaštitu od pljuvačke, pa u skladu sa tim birajte model.
  • Druga važna stvar jeste materijal od kojeg je izrađena. Gornji sloj sa kojim bebina koža dolazi u kontakt trebao bi biti od prijatnog materijala koji neće grebati bebinu kožu. Zato se u tim slučajevima preporučuje pamučna portikla.
  • Obratite pažnju na model, odnosno način vezivanja ili kopčanja portikle. Može se desiti da portikla na kopčanje steže vašu bebu ukoliko je manja. Isto tako obratite pažnju i na trake za vezivanje, da li su odgovarajuće dužine.
  • Još jedna važna stvar je da obratite pažnju na to kako se održavaju i da li vam taj način odgovara.
  • Na kraju ništa manje važno, jeste dezen portikli. 

Portikla ili marama? Šta je bolje?

 

Hm, šta je bolje zavisi od toga za koju namenu vam treba. Ukoliko vam zaista treba zaštita prilikom obroka ili beba zaista puno balavi, onda u svakom slučaju koristite portiklu koja ima nepromočivu podlogu.

Ako vam treba nešto tek da bi imali čime bebu obrisati ili za svaki slučaj zaštititi odeću od hrane ili tečnosti, onda možete uzeti i maramu.

Procenite sami, u odnosu na vašu bebu i priliku za koju birate.

Kako se održava portikla za bebe?

 

Kada je reč o održavanju, tu zaista nema neke filozofije.

 

platnene portikle za bebe

 

  • Ukoliko imate obične pamučne portikle njih možete slobodno prati u mašini za veš čak i na jačoj temperaturi kako bi se otkuvale, a fleke skinule. To naravno uvek činite sa odgovarajućim deterdžentom za veš koji je blag po svom sastavu. Pravilno pranje i održavanje bebinih stvari veoma je važno. Portikle dolaze u kontakt sa bebinom kožom i zato je bitno da sredstva za pranje veša ne budu agresivna ili alergena po svom sastavu.
  • Portikle koje imaju nepromočivu podlogu, a platnenu površinu održavajte u skladu sa preporukom na etiketi. Nepromočive podloge se mogu oštetiti i pocepati kada se peru na visokim temperaturama i tada gube svoju funkciju. Zato sa njima morate opreznije i perite ih na nižim temperaturama ili ručno.
  • Silikonske portikle jednostavno operete pod mlazom vode i nakon sušenja su spremne za dalju upotrebu.

Gde nabaviti portiklu za dete i cena

 

Nije nikakav problem pronaći portiklu za bebu. Ima ih u apsoultno svim prodavnicama koje imaju bebi opremu ili odeću za bebe. Možete ih naći čak i na raznim tezgama po gradu, na kojima se uglavnom prodaju one sa natpisima.

Dakle, vrlo su dostupne čak ih možete poručiti i online.

 

 

Kada je reč o ceni i ona se zaista kreće u velikom rasponu. Najjeftinije portikle možete kupiti po ceni već od 100 dinara, dok silikonske dostižu cenu i preko 2000 dinara. Sve zavisi od proizvođača kao i od prodavnice u kojoj kupujete.

Portikle jesu važan deo opreme za bebe, jer ćete ih kad tad koristiti.  Nema potrebe da gomilate veliku količinu , ali spremite nekoliko komada kako bi se našle pri ruci kada zatrebaju, a doći će momenat i za to.

Ne morate bacati puno novca na ovaj komad, jer i za manju svotu novca možete kupiti sasvim kvalitetnu portiklu koja će obaviti svoju funkciju.