smanjiti kolicinu mleka u dojkama

Kako smanjiti količinu mleka u dojkama

Naučite kako smanjiti količinu mleka u dojkama. Bilo da je vreme za odvikavanje od dojenja ili su dojke prepunjene, evo šta je rešenje.

No pre nego što otkrijemo rešenje, hajde malo da pričamo o problemu…

Kada je potrebno smanjiti količinu mleka u dojkama?

 

Imati dovoljno mleka u dojkama kako bi uspešno dojili svoju bebu, želja je mnogih mama. Međutim imati dovoljno i previše mleka nije isto.

Kada imate dovoljno mleka to znači da beba uzme sve što joj treba, isprazni dojku i nema nikakvih problema.

Kada postoji višak mleka to stvara mnoge probleme, a tu količinu treba smanjiti u 2 slučaja:

 • Kada su dojke prepunjene, odnosno kada dosta mleka ostane u dojkama čak i nakon podoja. Kraće rečeno, vaše dojke proizvode više mleka nego što je bebi potrebno. Za ovu situaciju sigurno postoji opravdan razlog, a koji je, verovatno ćete otkriti nakon čitanja ovog teksta.
 • Kada nameravate da prestanete sa dojenjem bebe. To sve treba raditi planski i postepeno, a kako, saznaćete baš od nas.

 

 

Kako prepoznati da imamo previše mleka u dojkama?

 

Niste sigurni da li imate problem sa prevelikom količinom mleka u dojkama? Onda pažljivo iščitajte sledeće simptome koji vam mogu ukazati da imate upravo ovaj problem.

Simptomi kod mame

 

Kod sebe možete prepoznati ovaj problem na osnovu sledećih pokazatelja.

 • Grudi su čvrste na dodir i ne omekšaju čak ni nakon podoja kada beba izvuče određenu količinu mleka. Kada je produkcija mleka usklađena sa bebinom potražnjom, nakon sisanja se oseća olakšanje u grudima i one postaju mekše. Ukoliko nema olakšanja već su grudi i dalje tvrde, može biti da je ostalo previše mleka u njima.
 • Refleks otpuštanja mleka je jak kod žena čije su dojke prepune. Mleko krene u jakom mlazu koji se ne može iskontrolisati. U normalnim okolnostima potrebno je da beba malo vuče kako bi mleko krenulo i uglavnom krene u mlazu koji beba može da “savlada”. U ovim situacijama mleko kreće u prevelikim količinama koje beba ne uspeva da sisa.
 • Refleks otpuštanja mleka može biti i bolan. Kada su dojke napete, odnosno tvrde kretanje mleka može prouzrokovati bol. Refleks otpuštanja inače kod mnogih žena zna da bude pomalo neprijatan, a u ovom slučaju pogotovo.
 • Problemi sa bolnim bradavicama su česta posledica jer bebe ne sisaju kako treba. Kada s ebore sa velikim količinama mleka one čas sisaju čas puštaju bradavicu, vuku je, grizu. Sve to ostavlja bolne posledice.
 • Pojava mastitisa jedna je od najgroih i najbolnijih  posledica ovog problema. Kada se grudi upale i postanu bolne, to je zaista jedno neprijatno stanje koje treba rešavati uz stručnu pomoć lekara.

Simptomi kod beba

 

Da imate previše mleka u dojkama možete primetiti i po svojoj bebi, a evo i kako.

 • Zelena stolica koja se pojavljuje u većim količinama posledica je ovog problema.
 • Previše dobijanja na težini, a pod tim se podrazumeva više od 400ml tokom jedne nedelje.
 • Gasovi i bolovi u stomaku bebe posledica su sisanja velikih količina mleka. Beba pojede možda i više nego što joj je potrebno, naguta se vazduha boreći se sa velikim količinama mleka i sve to može dovesti do stomačnih problema kod mališana.
 • Problem da se kontroliše oticanje mleka, a pod tim se podrazumeva da beba ne postiže sve da proguta jer mleko curi u velikim količinama.
 • Kada mleko jako curi može se desiti da se beba zagrcne dok sisa jer ne postiže sve da proguta u svom ritmu.
 • Borba sa dojkom. Kada količina mleka nije odgovarajuća bebe nisu mirne na dojci već se bore sa njom, pa čas sisaju, čas prestaju.
 • Može se desiti da vas beba i ujede usled frustracije što ne može lepo sisati i na taj način pokušava da zaustavi odnosno iskontroliše oticanje mleka.
 • Beba prosto deluje kao da ima grčeve. Dakle ponaša se kao u tom periodu. Teško je umiriti, ima loš san, dojke nisu mesto koje im prija.
 • Kada beba zbog ovog problema konstantno odbija dojku, može se desiti i smanjen napredak kada je dobijanje na težini u pitanju.

Šta je uzrok velikih količina mleka u dojkama?

 

Ako se pitate da li ste u nečemu pogrešili pa vaše dojke proizvode tolike količine mleka evo i odgovora.

 

smanjiti količinu mleka u grudima

 

Najčešći uzroci prevelike količine mleka u dojkama su:

Način uobročavanja bebe

 

Ukoliko bebu hranite striktno prema satu, a ne prema njenim potrebama može doći do ovog problema. Zašto? Zato što ako bebu hranite kada ona traži vaše telo  i produkcija mleka će se prilagoditi bebinim potrebama i toliku količinu mleka će i proizvesti.

Ukoliko bebu hranite striktno na svaka tri sata može se desiti da beba nije gladna, pa sisa samo malo, a velika količina mleka ostane u dojkama. Dakle vaše dojke će proivesti mleko za svaka tri sata, međutim ono ne bude izvučeno. Zato se preporučuje u početku dojenje na zahtev, a ne po satnici.

Previše izmlazanja

 

Mnoge mame imaju praksu da se pre podoja izmuzu kako bi im dojke bile mekše i kako bi beba lakše započela podoj, odnosno lakše se “zakačila”. To može biti uzrok prevelike produkcije mleka jer i to izmlazanje mleka daje signal da je potrebno proizvesti još mleka, a da beba nije ni započela podoj.

Prevelike količine prolaktina u krvi

 

Ukoliko niste znali,  važno je reći da je hormon prolaktin odgovoran za produkciju mleka u organizmu žene. Ukoliko ga ima previše, tada dolazi do ovog problema.

Genetika

 

U ovoj situaciji važnu ulogu igra i genetika. Ako je vaša mama imala problem sa prevelikim količinama mleka u dojkama, može se desiti da ste nasledili tu predispoziciju.

Problemi koje izaziva previše mleka u dojkama

 

Kada je nečega previše to nije dobro jer ostavlja posledice. Tako je i sa majčinim mlekom. Kada su dojke prepunjene to može napraviti probleme, a evo  i najčešćih:

 • Problemi sa dojenjem. U prethodnim delovima teksta smo se dotakli ove teme. Kada su dojke prepune može se desiti da beba ima problem sa sisanjem, da ne može lepo uhvatiti dojku, davi se dok sisa, odbija da sisa, grize ili ima stomačne probleme nakon podoja.
 • Mastitis je još jedna vrlo česta posledica ovog problema. Kada dođe do ovog upalnog procesa, to je zaista bolno i neprijatno iskustvo za svaku mamu. Osim što su dojke čvrste, bolne, otekle, može se pojaviti i temperatura, drhtavica. Dakle čitav niz simptoma je na repertoaru kada dođe do mastitisa.
 • Prerano odustajanje od dojenja je čest ishod ovog problema. Mamama možemo samo savetovati da ne odustaju lako, već da nađu način da reše ovaj problem, a mi ćemo vam u tome pomoći u nastavku teksta. Majčino mleko je nezamenljivo za dobrobit svakog deteta, a rešenja ima puno. Važno je samo da odaberete najbolje za sebe.

Kako smanjiti količinu mleka u dojkama?

 

Kada ste pretraživali ovu temu, verovatno vam je na umu bio upravo ovaj odeljak. Dakle, praktični saveti kako smanjiti mleko kod dojilja. Korisni saveti slede u nastavku, a vi odaberite odgovarajući za sebe.

 • Ako vaša beba ne može započeti podoj, jer su dojke prepunene, pribegavajte izmlazanju. Ali pazite! Dovoljno je da istisnete samo malo mleka kako bi se dojke malo opustile. Na taj način će beba moći da se “zakači”, a organizmu nećete poslati poruku da proizvodi još mleka kao što to činite kada se izmlazate u većim količinama.

 

smanjenje mleka u dojkama

 

 • Dojite bebu na zahtev odnosno kada ona to zatraži. Na taj način će se vaš organizam prilagoditi bebinim potrebama. To znači da će ponuda i potražnja biti usklađene i laktacija će biti uspostavljena.
 • Tokom jednog podoja neka beba sisa samo iz jedne dojke. Stručnjaci savetuju da probate i na ovaj način. Dakle, neka beba recimo u 10 sati sisa samo iz jedne dojke. Drugu samo malo ispraznite kako bi ste smanjili pritisak, ne izmlazajte je u potpunosti. Zatim tokom drugog podoja koji sledi za tri četiri sata bebi ponudite drugu dojku. Praktikujte ovakav način dojenja nekoliko dana. Ovim načinom dojenja dojkama šaljete signale da proizvode manje mleka.
 • Najprostiji način da smanjite količinu mleka jeste da prestanete sa dojenjem i izmlazanjem. To naravno nemojte činiti naglo i odjednom već postepeno. Dakle ukidajte jedan po jedan podoj ili produžavajte vreme između podoja. Ako odjednom prestanete sa ovom aktivnošću to može biti vrlo bolno i dovesti do upale odnosno mastitisa. Ako su vam dojke jako osetljive i bolne prilikom preskakanja podoja istisnite samo malu količinu mleka tek toliko da smanjite nelagodu.
 • Kako  smanjiti nadolazak mleka prirodnim putem? Sigurno ste čuli da je list kupusa dobar način da se reši ovaj problem i zaustavi produkcija mleka. Za ovu namenu koristite list svežeg zelenog (belog) kupusa. Obzirom da želite smanjiti količinu mleka obloge od kupusa možete stavljati koliko dugo i često želite. U zavisnosti od količine mleka nekad će biti potrebno više upornosti kako bi se količina smanjila na željeni nivo.
 • Spas potražite u bašti odnosno u svežem listu peršuna. Naišli smo na podatak da i konzumiranje svežeg peršunovog lista može pomoći u ovom slučaju.

Načini koje treba izbegavati

 

Kada krenete da pretražujete ovu temu i savete, naići ćete na mnogo toga. Budite oprezni jer mnoge načine treba izbegavati kako ne bi ugrozili svoje i bebino zdravlje.

Prvo se moramo  dotaći i najstarije metode koja je korišćena vekovima unazad. Da bi smanjile količinu mleka u dojkama žene su ih ranije vezivale odnosno stezale. Zaboravite na ovu metodu jer istraživanja  pokazuju da ovaj način još više dovodi do bolova i nelagoda nego što doprinosi postizanju cilja.

Konzumiranje čajeva još je jedan od trikova kojima se žene koriste kada žele da smanje količinu mleka u dojkama. Međuitim nije svejedno koji ćete čaj skuvati. Za postizanje ovog cilja preporučuju se žalfija i  jasmin. Obzirom da nauka nema previše detaljnih saznanja o njihovim efektima na bebe, nemojte preterivati sa količinama. Posavetujte se sa stručnim licima o bezbednosti čajeva za ovu namenu, jer kada preterate možete narušiti svoje, ali i bebino zdravlje.

Ulja za direktno nanošenje na dojke mogu biti dobar način za dolaženje do cilja, a jedno od njih je pepermintovo ulje. Međutim ono nije bezbedno za korišćenje ukoliko ostvarujete kontakt kože na kožu sa bebom jer još uvek dojite. Ovo ulje može biti toksično kada se nanosi u većim i nekontrolisanim količinama. Posavetujte se sa stručnim licima u kojim količinama je bezbedno za nanošenje, ali tek kada bebu prestanete da dojite, a vaše dojke i dalje proizvode mleko.

Kada potražiti pomoć?

 

Sve ste probali i ništa ne daje rezultata? Onda je vreme da potražite pomoć stručnjaka i dobijete odgovor kako smanjiti količinu mleka u dojkama.

 

 

Ako nelagodnost sa prevelikom količinom mleka traje duže vreme, recimo više od nekoliko dana ili nedelja, onda nema razloga za čekanjem već potražite pomoć lekara ili konsultanta za dojenje. Ukoliko se pojavi ozbiljniji problem kao što je mastitis tada je zaista potrebno otići u zdravstvenu ustanovu jer to ponekad zahteva i ozbiljniju terapiju.

Kada se primenjuju razne metode koje se nalaze na Internetu, kao posledice se mogu pojaviti osip, mučnina, povraćanje. Ako dođe do toga, vreme je za lekara.

Kao zaključak bi mogli reći da pomoć treba potražiti svaki put kada ne znate šta uraditi i kada se osećate nemoćno i izgubljeno. Boje da potražite pomoć nego da napravite još veći problem.

Dojenje je zaista jedno divno iskustvo, ali sa sobom nosi brojne izazove. Danas smo se dotakli jednog i nadamo se da smo vam pomogli. Ako trenutno prolazite kroz težak period i želite da znate kako smanjiti količinu mleka u dojkama, ne odustajte već potražite pomoć i rešite problem na bezbedan način.