zagrcnjivanje bebe

Šta raditi kada se beba zagrcne – korak po korak!

Evo šta raditi kada se beba zagrcne, kako joj pomoći i kako reagovati na najbolji način. Ovo je nešto što svaki roditelj treba da zna.

Verujemo da je jedan od najvećih strahova koje roditelji imaju upravo zagrcnjivanje bebe i često ne znaju šta da rade u tim situacijiama. Baš zato je jako važno informisati se i naučiti kako da reagujete i pomognete svojoj bebi i izbegnete opasne situacije.

Šta je zagrcnivanje?

 

Svima se nekada dogodilo da se zagrcnu – onaj neprijatan osećaj kada komadić hrane ili pića zaluta i ode u dušnik, pa golica i smeta i kašljemo do iznemoglosti.

Kod beba i male dece je to malo drugačije i ozbiljnije, jer su njihovi disajni putevi manji i lakše dolazi do zakrčenja.

Dakle, zagrcnjivanje je kada se nešto prepreči u disajnim putevima i smeta ili čak zaustavi protok vazduha i izazove gušenje.

Kada je zagrcnjivanje prešlo u gušenje beba ili dete :

 • ne može da plače,
 • ne može da diše,
 • menja boju lica
 • može da padne u nesvest

Strašno i stresno i izuzetno neprijatno iskustvo i za bebu ili dete i za same roditelje, pogotovo što se, nažalost, u takvim situacijama ne snalazimo najbolje.

Zašto kažem nažalost?

Zato što, je zagrcnjivanje i potencijalno gušenje lako sprečiti ili smanjiti posledice ako znate kako i šta treba da radite. Statistike istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, kažu da svaka 5. majka, ili otac, ne znaju kako da pomognu detetu pri zagrcnjivanju ili gušenju. Time se opasnost samo povećava, kao i moguće posledice.

 

Zato se bavimo ovom temom, a u daljem tekstu možete pronaći savete kako da pomognete bebi ili detetu koje se zagrcnulo.

Zašto se bebe zagrcnu?

 

Disajni putevi bebe su mali i lakše može doći do njihovog zakrčenja, ali takođe tu su i dodatni faktori poput:

 •  halapljivosti,
 •  spoljašnjih faktora (loše flašice ili prejakog mlaza mleka iz dojki),
 • fizičke poteškoće ili
 • jednostavno sporijeg učenja bebe da guta.

Kada je beba halapljiva, brzo guta i može se desiti da udahne manju količinu mleka i zagrcne se. Često se dešava i da sasvim male bebe još nisu uspostavile pravilan ritam disanja i sisanja odnosno hranjenja, a time se dodatno povećava šansa za zgrcnjivanje.

beba se zagrcnula

U svakom slučaju, tada je dobro okrenuti bebu na bok i polako je lupkati po leđima dok tečnost ne izađe napolje.

Ako je beba jako uznemirena, smirujte je utešnim rečima ili pesmicom, a to će delovati umirujuće i na vas.

Što se spoljašnjih faktora zagrcnjivanja tiče, to mogu biti lošije flašice i cucle na njima koje puknu pa izađe veća količina mleka te se beba zagrcne, ili je neodgovarajuća veličina cucle koja bebi ne odgovara. Takođe može biti i pojačan mlaz mleka kod majke, kada je refleks otpuštanja mleka jak, te izaziva zagrcnjivanje kod bebe.

 • U prvom slučaju kod flašica i cucli uvek proverite veličinu kao i kvalitet same cucle i flašice. Dodatno obratite pažnju na rupicu na cucli da nije pukla ili prevelika. Ove sitnice nekako previdimo pri nabavci, a imaju itekako uticaja na kvalitet hranjenja bebe, a često izazivaju i grčeve ili bljuckanje kod beba. Malo više pažnje i zamena ovih stavki lako može sprečiti ovakve pojave.
 • Što se tiče dojenih beba i refleksa otpuštanja mleka, pokušajte da  se izmlazate pre samog podoja, da izbegavate utopljavanje ili tuširanje toplom vodom pre podoja (jer samo pospešuje lučenje mleka) i pokušajte da dojite bebu zavaljeni u nazad. Ovaj položaj za dojenje smanjuje dužinu i jačinu mlaza i otpuštanja mleka pa može malo smanjiti nadražaj u grlu i sprečiti zagrcnjivanje.

Fizičke poteškoće  se odnose na neke sitne probleme poput spojene resice ispod jezika kod bebe ili kod beba koje su rođene sa nekim defektom nepca. Spojena resica ispod jezika se dešava ponekad, bebe su tako rođene i nekada uopšte ne predstavlja problem. Ipak može se desiti da utiče na pravilno dojenje ili hranjenje na flašicu. Beba nikako ne uspeva da pravilno uhvati dojku ili cuclu na flašici, ne stvara vakum i često se naguta previše vazduha, ali se može i zagrcnuti usled nepravilnog gutanja.

Taj problem se lako reši uz manji hirurški zahvat, ali naravno uz savet i preporuku lekara.

Što se tiče defekta nepca, lekar će odmah uputiti i savetovati kako i šta treba da se radi da bi se problem rešio.

Kada beba sporije uči da guta je problem koji se obično javlja malo kasnije kada je već vreme za uvođenje čvrste hrane. Beba nekada može da se gadi na nove ukuse ili teksturu hrane, a to dodatno utiče na zgrcnjivanje. Tada se plaze, izbacuju hranu i obično počinju da plaču čime mogu da udahnu sitne komadiće kašice.

Takođe nekada im je teško da se naviknu na gutanje drugačije strukture hrane, pa se mogu zagrcnuti. Tada je takođe dobro da ukoliko do toga dođe, bebu postavite na bok, ili na grudi na tvrdu podlogu i lupkate ih po leđima dok ne izbace taj sadržaj.

Ono što još možete da uradite je da imate strpljenja i da ne terate dete da guta na silu. Time nećete ništa postići osim da dete još jače odbija hranu i češće se zagrcnjava. Zato polako i mudro, uz neku ukusnu namirnicu poput banane (ili druge dozvoljene po tablici ishrane) koju ćete prvo vi oduševljeno jesti, a zatim ponuditi i bebi ili njegovim igračkama i slično. Tako će se beba lakše navići i zavoleti hranu i brže savladati pravilno gutanje. Kod ovakvih beba (koje odbijaju promenu hrane i skloni su zagrcnjivanju na promenu strukture) će i prelazak na komadiće vrlo verovatno biti problematičan. Zato je dobro da ranije počnete da im ostavite po komadić ili dva neke mekše namirnice, i postepeno to povećavate.

Ukoliko se beba zagrcne, odmah je prebacite na bok ili još bolje na svoja kolena, okrenutu na stomak, glavom i grudima pognutom ka podu, i lupkajte je između lopatica dok ne izbaci sadržaj.

Trudite se da bebi uvek dajete male količine i da poštujete njen ritam koji je možda malo sporiji.

Šta ako se beba zagrcne dok doji?

 

Ukoliko se dogodi da se beba zagrcne u toku dojenja trebate da uradite sledeće:

 • Okrenite bebu na stranu
 • tapkajte je po leđima
 • čekajte da izbaci sadržaj

Ako beba još uvek ne izbacuje sadržaj, pokušajte da je okrenete na stomak oslonjenu na vaša kolena i nastavite tapkanje između lopatica dok beba ne izbaci sluz ili sadržaj koji je udahnula. Trudite se da umirite bebu jer će plakati i biti uznemirena. Takođe se trudite da budete sabrani da reagujete pravovremeno.

Kada se beba smiri i disanje unormalizuje, nastavite da joj pevate i da je umirujete. Zatim pokušajte da ustanovite razlog ove pojave.

Potrudite se da pokušate neki novi položaj za dojenje, proverite da li beba pravilno hvata dojku, isto važi i za hranjenje na flašicu.

Ukoliko se zagrcnjivanje bebe dok doji ponovi još koji put posetite pedijatra i poslušajte savete koje će vam dati.

Ista procedura, koja je gore opisana se koristi i kada se baba zagrcne dok pije mleko na flašicu ili vodu. Što se vode tiče, trebate da znate kada beba pije vodu, i nemojte joj davati pre preporučenog vremena. Nekada se beba zagrcne vodom zato što je ne želi i pokuša da je izbaci, ali ne uspe i umesto izbacivanja ona je aspirira. Takođe može biti uznemirena jer joj dajete vodu, ona je ne želi i u toku plakanja ona je udahne i zagrcne se.

I tada je neophodno da budete smireni i da reagujete na pravi način trudeći se da beba izbaci sadržaj, i da je umirite.

Šta ako se beba zagrcne u toku spavanja?

 

Iako se zagrcnjivanje u toku spavanja retko kada događa, nije nemoguće. Uzrok ove pojave je obično u bljuckanju koje se desi u toku sna, ukoliko se beba ne podigne da podrigne nakon jela i tada izbaci eventualni višak hrane. Ukoliko je beba tada spavala na leđima, postoji verovatnoća da se zagrcne. Zato je najbolje da znate koji su položaji za spavanje bebe dobri a koji nisu, i da obavezno podižete bebu da podrigne nakon jela.

Potrudite se da beba spava na boku ako je jela, jer će tada sav mogući sadržaj izbaciti napolje i može se sprečiti zagrcnjivanje.

Ukoliko se beba zagrcne u toku spavanja, okrenite je na bok i lupkajte po leđima dok sadržaj ne izađe napolje.

Iako su ove situacije retke, uvek je dobro biti spreman, a najbolje pokušati ih sprečiti.

Ponekada se bebe zagrcnu i svojom pljuvačkom, mada retko, ali i u toj situaciji je procedura ista. Bok, lupkanje, umirivanje.

Šta raditi kada se beba zagrcne korak po korak:

 

Ovde ćemo opisati svaki korak koji možete uradite kada se beba zagrcne i počne da se guši:

 • Okrenite bebu na stomak i postavite na svoja kolena ( sa glavom i grudima malo ispod nivoa kolena) i lupkajte je između lopatica. Ovo je prvi i osnovni korak, koji smo ponovili već par puta, ali jako je važan! Važan je zato što samo okretanje u ove položaje može da oslobodi disajne puteve, a lupkanje dodatno pomaže da se zakrčenja pomeri i iscuri ili ispadne napolje.

šta raditi kada se beba zagrcne

 • Ako beba i dalje ne pokazuje znake poboljšanja, okrenite je na leđa i polegnite na tvrdu podlogu. Postavite prste na njene grudi na sredini u poziciji malo nižoj od bradavica. Pritisnite 5 puta brzo. To može pokrenuti dijafragmu i sama pluća da izbace vazduh i time oslobode disajne puteve.

prva pomoć kada se beba zagrcne

 • Ukoliko ni ovo ne pomogne obavezno pozovite hitnu pomoć, zatražite da neko pozove a vi nastavite dalje:
 • Dok je beba na leđima, pognite joj glavu u nazad, otvorite joj usta i prstima zapušite nos, prislonite svoja usta na njena i dunite. Odmaknite se da taj vazduh izađe. To ponovite 5 puta. Na ovaj način možete da nadomestite gubitak vazduha
 • Nastavite sa kompresijom bebinih grudi tako da jednom rukom pritisnete grudni koš tako da se povije na unutra zatim naglo pustite. To ponovite 30 puta.
 • Ponavljajte ovo dok ne dođe pomoć.

Ukoliko se beba nije onesvestila ali i dalje ima problem i nešto je guši, najefikasnije je da je namestite u položaj preko vaših kolena preko grudi, da je glavom na dole, i lupajte unutrašnjom stranom dlana između lopatica. Dodatno možete postaviti drugu ruku ispod grudnog koša, a iznad želudca i nastaviti lupkanje.

Ti udarci ne trebaju da budu snažni, ali ni blagi, mora da postoji sila da potera objekat koji ometa disanje ka napolje.

Neki roditelji kažu, iz svog iskustva da je takođe efikasno okrenuti dete naopačke. Uhvatiti ga za noge i okrenuti i malo protresti. Tada se često može desiti da se disajni putevi oslobode, ali ovo nisu metode koje su definitivno ispitane.

Dodatna stvar koju možete pokušati da uradite ukoliko je zagrcnjivanje hranom u pitanju jeste da pokušate da izvučete hranu prstom iz detetovih usta. Ovo možda neće zaustaviti zagrcnjivanje, ali će sprečiti da dete udahne veću količinu ili komad hrane. Okrenite dete na glavom na dole, prstom izbacite višak hrane i počnite da ga lupkate između lopatica.

Šta nikako ne smete raditi ako se beba zagrcne!

 

 • Nije dobro da dete koje se zagrcnulo podignete uspravno jer tada može da se desi da sadržaj propadne niže, odnosno dublje u disajne puteve i pogorša situaciju.
 • Nije dobro ni da dajete detetu koje se zagrcnulo vodu, jer takođe može samo pogoršati situaciju.
 • Ne vadite sadržaj koji ne vidite prstima, jer ako ga ne vidite dulje je u grlu, i možete ga samo potisnuti dublje i pogoršati situaciju.

Ukoliko niste sigurni šta treba da radite ili ste uradili sve što je potrebno ali vas je i dalje strah, pozovite lekara ili hitnu pomoć i poslušajte savete.

Ukoliko je zagrcnjivanje ozbiljno i dolazi do gušenja, obavezno odmah pozovite hitnu pomoć i reagujte na opisan način sve dok pomoć ne dođe.

Kako sprečiti zagrcnjivanje?

 

Edukacija i informisanost o ovoj temi je jako važna! Može se reći od životne važnosti kada znate kako da reagujete u situacijama koje mogu biti izuzetno opasne. Zato je važno da znate korak po korak kako da se ponašate i kako da reagujete u situaciji kada se dete zagrcne.

 

 

Uvek vodite računa o tome da je bolje sprečiti nego lečiti, i zato obavite sve provere pre samog hranjenja, dojenja, davanja flašice, prelaska na nemlečnu ishranu

Sklanjajte sitne igračke i igračke iz delova od beba koje su sklone istraživanju i trpanju svega u usta.

Pričajte o tome i ponavljajte gotovo kao mantru svaki dan više puta : “Ništa ne stavlja u uši, nos ili usta”. Iako se to čini banalnim, posle nekog vremena deci to pređe u pravilo koje poštuju. Ipak uvek proverite rukice da ne kriju neki dinar ili komad plastike, i sklonite ih iz bebinog okruženja.

Ne ostavljajte bebu bez nadzora, ne dajte joj da sam drži flašicu čak ni kada vam se čini da je spremna za to, uvek sačekajte još malo.

Kada joj dajete hranu da jede sama, isecite je da bude duža a uža, ne okrugla jer statistike kažu da je veća stopa zagrcnjivanja okruglom hranom (grožđe, polovina višnje ili trešnje, komadić viršle ili kobasice…).

Ne forsirajte bebu da uzima hranu ili vodu ako to ne želi, već budite strpljivi i koristite se nekim zabavnim trikovima koji je mogu privoleti da proba i uživa u novim iskustvima.

Budite pažljivi, obazrivi i spremni na sve, jer će vas vaše bebe provesti kroz najneočekivanije scenarije i i one dobre i vesele, i ove stresne i strašne.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/baby/baby-choking

https://www.chkd.org/Patients-and-Families/Health-Library/Way-to-Grow/Choking-Infant-(0---12-months)/

Warning Signs that Your Infant is Choking
https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid-for-babies-and-children/choking-baby https://medlineplus.gov/ency/article/000048.htm