podrigivanje bebe

Saveti kako da beba podrigne na najlakši način

Kako da beba podrigne sa lakoćom? Postoji više načina da se to uradi i pravilnih položaja. Ovo je veoma važno, zato uradite to kako treba!

Redovno podrigivanje je vrlo važno za funkcionisanje bebinog digestivnog trakta. Njime se smanjuje verovatnoća vraćanja hrane iz želuca, pojava grčeva, a rezultat je i dobro raspoložena beba. 

Kada beba treba da podrigne?

 

Podrigivanje se preporučuje nakon jela ili u toku jela.

Već nakon nekog vremena ćete i sami uvideti koliko često bi vaša beba trebalo da podriguje i kada.  U zavisnosti od načina hranjenja razlikovaće se  i potreba za podrigivanjem, a evo i kako.

Podrigivanje bebe tokom podoja

 

Ukoliko dojite vašu bebu, savetuje se da je podignete da podrigne prilikom promene dojke na kojoj sisa. Na taj način se oslobađa višak progutanog vazduha i pravi prostor za još mleka.

Često se dešava da se bebe tokom sisanja nagutaju vazduha u toj meri da odbijaju podoj na drugoj dojci, jer se osećaju punim.

Nije na odmet i da beba podrigne u toku sisanja na jednoj dojci ukoliko smatrate da za tim postoji potreba ili vam to beba na neki način signalizira ( odbija dojku, nervozno se ponaša na dojci). Tada prekinite kratko podoj i podignite je.

Podrigivanje bebe nakon dojenja

 

Nakon svakog obroka, poželjno je da podržite malo bebu u uspravnom položaju i držite 10-15 minuta ( ili koliko je potrebno da potrebno da podrigne: nekad duže, nekad kraće) . To će pomoći bebi da se reši vazduha kojeg se nagutala prilikom sisanja mleka. Prvih meseci obavezno radite ovo. Kasnije, kako beba bude rasla, za ovim neće biti tolike potrebe.

Jedan od razloga zašto beba guta puno vazduha je nepravilan položaj za dojenje koji onemogućava detetu da lepo uhvati dojku. Kada bebe sisaju, pravi položaj je pola posla. Koji god da položaj odaberete, kada hranite bebu, neka bude licem okrenuta prema vama.

Podrigivanje bebe nakon hranjenja flašicom

 

Bebama koje se iz nekog razloga hrane na flašicu bi trebalo, po preporukama stručnjaka, pomoći da podrignu na svakih 60-90 mililitara mleka, odnosno dohrane. Dete bi trebalo podići da podrigne i u slučaju da primetite neku nervozu ili nelagodu tokom hranjenja, jer je možda baš problem sa stomačićem, a podrigivanje u tome može pomoći. Pratite bebine reakcije i već posle nekog vremena ćete sa lakoćom prepoznavati njene signale i potrebe.

Hranjenje na flašicu za bebe je specifično i ako cucla ne odgovara, beba će se nagutati vazduha, pa će imati potrebu da ga izbaci.

 

 

Zašto je bitno da beba podrigne?

 

Podrigivanje je veoma važna stavka kada je ishrana deteta u pitanju. Tokom uzimanja hrane na flašicu ili putem sisanja desi se da beba proguta i vazduh.

Podrigivanjem se ustvari oslobađa višak  vazduha. Kada se on oslobodi, osim što dolazi do olakšanja, beba će lakše i sa većim apetitom nastaviti obrok.

Kada beba ne podriguje i progutani vazduh ne izađe napolje to može dovesti do bljuckanja,  pojave gasova, grčeva, a beba može postati neraspoložena i nervozna.

Bebe imaju mnogo veću  potrebu za podrigivanjem od dece i odraslih, jer oni piju svu hranu, odnosno uzimaju je u tečnom obliku, a  to im povećava šansu za gutanje vazduha. Posebno ako su u nekom lošem položaju za dojenje.

Kako držati bebu da podrigne? Ovo su najbolji položaji!

 

Kada dođe vreme za podrigivanje, pre nego što bebu namestite u neki od položaja, postarajte se za sledeće:

  • Zaštitite svoju odeću i kosu . Nakon podrigivanja često sledi bljuckanje.Stavite preko ramena neku čistu krpu ili pelenu kako biste zaštitili odeću i vežite kosu.
  • Novorođenče držite uspravno i rukom pridržavajte glavicu i leđa, posebno ako beba još ne drži glavu samostalno. Bez obzira u kom položaju držite bebu, dok je nežno masirate po leđima kružnim pokretima, fokusirajte se na levu stranu bebinih leđa, jer se tu nalazi stomačić i tako ćete postići najbolji efekat.

Sada ćemo vam detaljno objasniti u kojim sve položajima možete držati bebu nakon obroka kako bi uspešno podrignula. Koji će vama biti najkomforniji i najviše  prijati vašoj bebi, videćete već nakon nekog vremena pa ćete ga najviše i praktikovati.

Ovo su najčešći položaji koji roditelji praktikuju.

Položaj za podrigivanje bebe preko ramena

 

Najviše korišćeni položaj i mnogima najpraktičniji jeste podizanje bebe u uspravan položaj.

 

podrigivanje bebe preko ramena

U tom položaju bebina glava se nalazi na vašem ramenu. Dok jednom rukom pridržavate bebu, drugom nežno tapšite po leđima. Odličan dodatak ovom položaju bio bi i ljuljanje ukoliko imate stolicu za ljuljanje. Dakle, držite budu uspravno i ljuškate se sa njom.

Uspravan položaj za podrigivanje dok je bebina glava na vašim grudima

 

Sličan položaj prethodnom podrazumeva da bebina glava bude u predelu vaših grudi, odnosno naslonjena na vaše grudi. Ovo je udoban položaj u kojem beba ima mogućnost da čuje otkucaje vašeg srca.

 

podrigivanje bebe u uspravnom položaju

 

Kada tako držite bebu, njene noge su u takozvanom žabljem  položaju, što im omogućava  da oslobode više gasova. To je dodatna dobit i olakšanje za funkcionisanje bebinog organizma.

Kako da beba podrigne dok leži na vašoj ruci?

 

Ležanje bebe na vašoj ruci  je takođe jedan  od često korišćenih položaja. U ovom položaju bebu držite jednom rukom. Bebina glava se nalazi u predelu lakta, podlakticom pridržavate bebino telo i na taj način se stvara blagi pritisak na bebin stomak. Drugom rukom nežno masirate odnosno tapkate bebina leđa kako bi podrignula. U ovom položaju bebu možete držati i dok sedite i dok stojite. Ovo je generalno ponekad dobar položaj za nošenje bebe.

Kako da beba podrigne preko kolena?

 

Držanje bebe okrenute na stomak u vašem krilu je još jedan od položaja  koji možete koristiti da bi beba podrignula.

 

podrigivanje bebe preko kolena

 

Ovo je takođe dosta praktična poza jer možete sve vreme da sedite, bebi se stvara blagi pritisak na stomak, možete je i ljuljuškati pomeranjem svojih nogu i lupkati po leđima. Dešava se da bebe često zadremaju dok se nalaze u ovom položaju jer im očigledno prija.Okrenite bebu na stomak i stavite da vam leži u krilu. Blago masirajte preko leđa.

Kako da beba podrigne u uspravnom, sedećem položaju?

 

U mnogim situacijama će biti dovoljno da bebu samo podignete u sedeći položaj na nekoliko trenutaka.

 

podrigivanje bebe u sedećem položaju

 

Naravno da to nećete raditi sa jako malom bebom, ali sa bebom od nekoliko meseci (4-5) možete. Ako beba još uvek ne sedi samostalno, tada je potrebno da je dobro pridržavate. Dok sedi u uspravnom položaju olakšava se izlazak vazduha koji je višak i postiže olakšanje.

Da li smem da stavim bebu koja nije podrignula da spava?

 

Podrigivanje je veoma važna aktivnost nakon obroka kako u toku dana tako i tokom noći, jer sprečava da se mleko iz želuca vrati bebi u usta. Postoje bebe koje naprosto nemaju potrebu za čestim podrigivanjem i to je ok i te bebe uglavnom i nemaju stomačnih tegoba.

Vrlo brzo ćete  uvideti da li je i vaša beba jedna od njih ili je njoj ipak potreban taj vid olakšanja.

Često se dešava da bebe u toku obroka zadremaju i onda roditelji ne znaju šta da rade – da li da bebu stave na spavanje ili da ipak pokušaju izazvati podrigivanje. 

Mnogi lekari savetuju da se pokuša naći način da beba podrigne čak i dok spava, jer joj se na taj način pruža olakšanje i povećava šansa za mirniji san bez stomačnih tegoba i refluksa.

Ako se desi da je vaša beba zaspala tokom obroka i mislite da nema šanse da će podrignuti, u tom slučaju  je možete staviti na spavanje, ali vodite računa o položaju za spavanje. Najbolje je da beba tada leži na boku. Tako se neće zagrcnuti ako kasnije podrigne, a uz to izbaci i mleko.

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti načinima za podrigivanje uspavane bebe.

Kako da beba podrigne dok spava?

 

Sigurno će vam se bar nekad desiti da  beba zaspi u toku obroka, najčešće se to dešava uveče tokom hranjenja. Šta ćete onda uraditi? Kako ćete izazvati podrigivanje?

Većina lekara se slaže da bi bilo poželjno da i u tom slučaju beba podrigne, jer se može desiti da izbaci hranu čim je stavite u ležeći položaj.

Najbolji savet bi bio prevencija, odnosno čim primetite da beba sporije jede, da tone u san, odmah je podignite da podrigne i stavite na spavanje. Probajte to činiti svaki put, da bi ste stvarali naviku kod bebe da zaspi nakon obroka u svom krevecu.

Imajte na umu da će se češće  dešavati da vaša beba uopšte nema potrebu za podrigivanjem u vreme kada joj se spava. To se dešava iz razloga što kada su bebe pospane one sporije jedu i ne gutaju toliko vazduha. .Međutim, kada vaša uspavana beba treba da podrigne, preporučuje se da je u položaj za podrigivanje stavljate nežnije i usporenije kako se ne bi remetio njen san.

Kada govorimo o položajima za podrigivanje uspavane bebe, preporučuju se neki od  položaja za podrigivanje kao  kada je beba budna.

Najviše se za ove situacije preporučuje držanje bebe na ramenu. To će joj omogućiti da ne remeti svoj san, a položaj je vrlo efikasan jer rame stvara pritisak na bebin stomačić. Tako se oslobađaju gasovi i dolazi do podrigivanja.

Sličan, a vrlo efikasan položaj je onaj u kojem je bebina glava na vašim grudima. Sigurno će joj ovaj položaj prijati za spavanje, a vrlo je efikasan i za podsticanje  podrigivanja.

Šta ako beba ne podrigne?

 

Iako je podrigivanje u prvim mesecima jako važna stavka, može se desiti da baš vaša beba nema toliko čestu potrebu za podrigivanjem.  To je u redu ako se kasnije ne javljaju neki propratni simptomi u vidu stomačnih tegoba, gasova, bljuckanja i neraspoloženja.

 

 

Međutim kod nekih beba će izostanak podrigivanja dovesti upravo do pojave stomačnih tegoba. U tim situacijama probajte da izmasirate bebin stomak i na taj način joj pružite olakšanje. 

Stomak masirate kao kod regulisanja grčeva. Stavite bebu da leži na leđima i masirajte joj stomak u pravcu kazaljke na satu. Drugi način je da pokrećete bebine noge kao da vozi bicikl.

Ove metode će joj pomoći da se pokrene varenje, da se oslobodi višak gasova i postigne olakšanje.

Ukoliko se  često dešava da izostane podrigivanje, a da su stomačni problemi prisutni posavetujte se sa pedijatrom šta još možete učiniti kako bi ste pomogli vašoj bebi.

Beba štuca posle podrigivanja

 

Pojava štucanja kod beba je česta pojava i uglavnom nije zabrinjavajuća.

Štucanje izaziva aktivnost nerva koji povezuje mozak i dijafragmu. Aktivnost tog nerva može biti izazvana raznim okidačima kao što je, podrigivanje, ali i prejedanje, preterano brzo hranjenje ili gutanje vazduha tokom hranjenja.

Kada dođe do štucanja savetuje se da se promeni bebin položaj ili da podrigne kako bi se štucanje zaustavilo.

Podrigivanje i povraćanje kod beba

 

Podrigivanje i povraćanje su aktivnosti koje se ponekad javljaju u paru kada su bebe u pitanju. Kada beba povraća to znači da hrana izlazi u mlazu iz želuca. Najčešće se to dešava prilikom prejedanja ili halapljivog jedenja.

 

kako da beba podrigne

 

Tada od koristi mogu da budu ovi saveti:

  • Da bi ste sprečili povraćanje vodite računa da bebu u toku hranjenja što više podstičete odnosno stavljate u položaj za podrigivanje. Na taj način će doći do olakšanja i smanjićete potrebu za povraćanjem.
  • Još jedan koristan savet je da smanjite bebinu aktivnost nakon obroka. Nemojte joj naglo menjati položaj ili se igrati sa njom. Bebama je potrebno da se nakon obroka “odmore” odnosno da im stomak ne bude pod jakim pritiskom.

Povraćanje hrane se ne smatra baš normalnom pojavom. Ukoliko se to retko dešava nema potrebe za panikom. Međutim, kada povraćanje postane česta pojava tada je neophodno potražiti lekarsko mišljenje i utvrditi uzrok tome.

Kada prestaje potreba za podrigivanjem kod beba?

 

U prvim mesecima bebinog života podrigivanje se smatra obaveznom pratećom aktivnošću tokom ili posle hranjenja.

Struka kaže da se potreba za podrigivanjem smanjuje u periodu od 4-9 meseca života bebe.

Zašto baš tada?

Zbog toga što beba u tom periodu počinje uzimati čvrstu hranu i više vremena provodi u sedećem položaju pa samim tim i razvija veštinu samopodrigivanja. 

Kada ćete prestati da podstičete podrigivanje videćete kada procenite bebine reakcije. Ako počne sama da podriguje nakon obroka bez vaše pomoći, znaćete da je razvila tu veštinu. Ukoliko primetite da je posle obroka beba nervozna, da ima gasove, tada joj je možda još uvek potrebna pomoć oko podrigivanja.

Možemo slobodno reći da podrigivanje spada u osnovnu negu kada je u pitanju briga o  vašoj novorođenoj bebi. Što pre savladate tehnike o kojima smo govorili i uspostavite rutinu bićete zadovoljniji i vi i vaša beba.

Možda vam do sada podrigivanje drugih osoba nije bila najomiljenija aktivnost, ali kada ste roditelj – postaje obavezna. Ne brinite, posle nekog vremena vam više neće biti opterećujuća već će postati sastavni deo svakog obroka koji se podrazumeva i željno iščekuje.