bljuckanje bebe

Bljuckanje kod beba i kako ga sprečiti

Šta izaziva bljuckanje kod beba i kako pomoći bebi? Evo koliko ovaj problem može da traje i kako da ga smanjite!

Bljuckanje kod beba je česta pojava, a to znači i da je jedna od najčešćih roditeljskih briga. Kada primetite da vaša beba izbacuje mleko, vodu ili hranu u manjim količinama, odmah pomislite da se možda razbolela ili je boli stomak. Ovo dešavanje je prirodno, nije opasno ali treba znati i kada je vreme da se poseti lekar, zato smo istražili i sabrali sve najvažnije informacije o tome!

Zašto bebe bljuckaju?

 

Da li biste verovali, drage mame,  ako vam kažemo da svaka treća beba bljucka?

Čini se baš puno zar ne?

Bljuckanje je toliko česta pojava upravo zato što sve bebe imaju nezreo digestivni sistem, odnosno sistem za varenje.

Dok se malo ne uspostavi neki red i redosled u malenim stomačićima vaših beba, verovatno ćete imati priliku da primetite ovu pojavu. Kod nekih beba se ono desi ponekad, poprilično retko, dok se kod nekih javlja nakon svakog obroka. Dakle vrlo je individualna pojava.

 

 

Ali zašto se bljuckanje uopšte javlja? 

Neki smatraju da je to zato što bebe jedu puno i halapljivo pa se nagutaju i vazduha. Zatim pri podrigivanju izbace i malo od svog obroka. Najčešće je to mleko, jer je vraćanje hrane karakteristično za bebe koje su samo na mlečnoj ishrani. Dakle, bebin sistem za varenje je još u razvoju, beba je malo halapljiva, ponekada je nakon hranjenja u nezgodnom položaju koji stisne stomačić, i eto ga – bljuckanje.

Ipak treba da znate da ono nije opasno i da obično samo vremenom se smanji, a zatim nestane.

Ponekada se ova pojava naziva i refluks kod beba ili regurgitacija. NO, to je nekad ozbiljnije stanje za koje je potrebna i terapija.

Ovo nije ta vrsta refluksa koji vas brine. Ono se naziva gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB, i za nju je vezano češće povraćanje, bljuckanje, nelagodnost kao i slabo dobijanje bebe na težini i sadržaj koji se izbaci je obično žućkast ili zelenkast.

Simptomi bljuckanja

 

Samo bljuckanje ima karakteristične pojave koje izgledaju ovako:

 • Beba se napinje kao da će da podrigne
 • Podriguje i izbacuje malu količinu hrane
 • Nastavlja da se ponaša kao da ništa nije bilo
 • Može da počne da štuca (i ne mora)

Kako sprečiti bljuckanje kod beba?

 

Ovu pojavu možda možete i preduprediti. U te svrhe proverite;

 • Položaj bebe pri podoju ili hranjenju na flašicu. Zašto je ovo važno? Prvo sam položaj može da bude nepravilan, a time  dovodite do toga da se beba uz hranu naguta i vazduha, zbog čega će kasnije izbacivati sadržaj želuca. Takođe, nepravilan položaj joj može opteretiti i pritisnuti stomačić čime će joj celo hranjenje i period nakon toga biti neprijatan i praćen bljuckanjem ili grčevima.
 • Proverite da li je rupica na flašici odgovarajuća za bebu, ili refleks otpuštanja mleka kod dojilja. Verovali ili ne, sam otvor na flašici može biti uzrok grčeva, bljuckanja i zagrcnjivanja kod beba. Zato je dobro da proverite da li odgovara uzrastu vaše bebe. Isto je i sa otpuštanjem mleka kod mama koje doje. Nekada je taj refleks slabiji a nekada prejak, tada postoje neke cake koje se mogu uraditi. Ako je previše jako onda se malo izmlazajte pre podoja i dojite zavaljeni u nazad. Ako je previše slabo, takođe pomaže izmlazanje da se kanali prošire, a takođe i zagrevanje dojki pre podoja toplim peškirom ili vodom.

Ove naizgled nevažne pojave mogu da indikuju da će se bljuckanje možda desiti,  a mala provera koju možete uraditi može to da smanji i ublaži.

Kada počinje bljuckanje kod beba?

 

Ako vam kažemo da se ova pojava javlja čak i kod sasvim malih beba starih svega par nedelja, znamo da ćete se zabrinuti. Ali, iako je retko, i može se javiti i u tako ranom životnom dobu bebe i nije opasno.

 

bljuckanje bebe uzroci

 

Ipak trebate se potruditi da beba nakon jela podrigne i da spava na boku. Spavanje na boku će dodatno osigurati da ako beba bljucne sve iscuri na stranu, a i spavanje na boku se kod nas još uvek smatra najboljim položajem za spavanje beba!

Bljuckanje se najčešće javlja između 3. i 6. meseca života.

Bebe češće bljuckaju dok su na mlečnoj hrani .Obično se smanjuje i nestaje kada sistem za varenje dosegne potreban nivo zrelosti i kada bebe počnu da jedu nemlečnu hranu, da sede i generalno ojačaju. Kod neke dece se javlja i do godine dana, ali ređe. Dakle, sa oko 6 meseci uglavnom prestaje.

Kod beba koje su prevremeno rođene odnosno nedonoščad, ovo se  dešava češće jer je njihov sistem za varenje mnogo nerazvijeniji od ročnih beba (beba rođenih u terminu). Zapravo, problem pravi mišić koji se zove donji ezofagealni sfinkter, a koji odvaja zid između jednjaka i želca. Dok on ne sazri i ne počne da vrši svoju funkciju, dešava se da se hrana vraća.

U svakom slučaju, ako se bljuckanje javi i kada god da se javi, ako vas brine ili je obilnije, obavestite o tome svog doktora i poslušajte savet.

Koje vrste bljuckanja postoje?

 

Kao i kod većine pojava koje se javljaju kod beba, i ovde postoje neke vrste i podele po izgledu kao i po načinu bljuckanja. 

Tako na primer može da se desi da vaša beba bljucne i kroz nos! To se dešava obično zato što su nosna i usna šupljina povezane i kada dođe do povraćaja mleka, a usta su zatvorena, usled pritiska sadržaj nađe svoj izlaz kroz nosnu šupljinu. Ovo može biti neprijatno , jer je sluzokoža nosa  osetljivija i može se desiti začepljenje nosića. Tada nije loše pročistiti nosić fizološkim rastvorom, što znači da će beba da se buni, ali to je za njeno dobro. Srećom to se dešava retko, i količine su manje, ali obavezno se potrudite da bebu tada držati uspravno da većina sadržaja iscuri.

Najčešće je bljuckanje na usta i to je ono koje svaka beba i roditelji iskuse makar jednom u toku odrastanja mališana.

Što se tiče podele po sadržaju, razlikujemo:

Usireno bljuckanje kod beba

 

To znači da sadržaj izgleda kao kiselo mleko, providna tečnost sa flekicama (komadićima) sira, ali je mekše strukture.

To može da izgleda zabrinjavajuće, ali verujte da nije. Uzrok ovoj pojavi  je zapravo stomačna kiselina. Mleko koje beba popije (bilo da je majčino mleko ili adaptirana formula) se u njenom stomačiću pomeša sa kiselinom i daje taj izgled sadržaja iz želuca.

Ovakvo bljuckanje se javlja i kada je vreme samog izbacivanja sadržaja dosta nakon hranjenja.

Dakle, beba je jela, podrignula, dremnula i nakon buđenja bljucnula usireno mleko. To je zato što je obrok već ušao u proces varenja i eto ga. U svakom slučaju, normalna pojava i nema mesta brigama, samo se potrudite da očistite bebu, pogotovo predeo ispod vrata, jer ako se ovaj sadržaj tamo zadrži može da se oseti vrlo neprijatno, i da iritira nežnu bebinu kožu.

Bljuckanje kod beba žute boje

 

E ovo je ono bljuckanje koje može da vam probudi brigu i kada bi trebali da posetite lekara.

Žuto bljuckanje, koje je ujedno i češće, pomalo i neugodno i nadražuje bebu koja će plakati  je obično znak da je u pitanju ozbiljniji oblik refluksa i da je povećan sadržaj kiseline u želucu.

Ako se javi i povraćanje hrane, odnosno veća količina sadržaja, ili se ono dešava u mlazu, vreme je da posetite doktora i da poslušate njegov savet. Može biti da se pojavio GERB i da beba mora primiti određene terapije ili da joj se odredi lečenje. Isto je i ako se javi zelenkasti sadržaj bljuckanja koji takođe ukazuje pojačano lučenje stomačne kiseline kao i sadržaj žuči. Tada se odmah uputite doktoru koji će uputiti na dalja ispitivanja i lečenje.

Bljuckanje vode kod beba

 

Ako beba bljucka samo proziran sadržaj, obično je u pitanju ili nakupljena pljuvačka, ili izbacuje vodu koja je ostala nakon varenja mleka jer je mleko i do 80% voda, čak i kada je u pitanju formula.

Ako dajete bebi vodu, makar i malu količinu, velika je verovatnoća da će je izbaciti, jer beba nije spremna za vodu. Zato je važno da znate kada bebe trebaju da piju vodu, i da to ispoštujete.

Ako se ovo javlja učestalo, posetite lekara koji će vam dati savet šta da radite.

Takođe vodite računa da beba ima dovoljno mokrih pelena, da lepo napreduje i da je generalno srećna i zadovoljna. Ako je to sve u redu, nemojte se brinuti, i ovo će brzo prestati.

Da li su grčevi i bljuckanje kod beba povezani?

 

Pa ako ste pomislili da je sigurno jedno vezano za drugo, jer su oboje deo problema čiji je uzrok nedovoljno razvijen sistem za varenje, niste daleko od istine. U neku ruku ovo jesu razvojne faze deteta. Obe ove pojave imaju isti uzrok, ali ne znači da će bebe imati grčeve ako bljuckaju ili obrnuto.

Većina beba ima grčeve i većina beba izbacuje sadržaj obroka na usta, to je činjenica. Ako se dese u isto vreme može da bude da je uzrok naprezanje zbog grčeva, pogotovo ako je beba jela malo pre početka neprijatnosti koje grčevi uzrokuju. Tako da možemo reći da su povezani, ali ne i da su nužno uzrok jedno drugome.

Ono što možete da učinite i time možda olakšate i grčeve i smanjite bljuckanje jeste da pazite da se bebe ne prejedu. Prejedanje bebe mlekom, bilo da je dojeno ili na formuli, opterećuje njihov mali stomačić i može pogoršati grčeve i prouzrokovati problem.

Podrigivanje i bljuckanje kod beba?

 

Bljuckanje se obično javi kao prateća pojava podrigivanju. Dakle nakon jela, bebu treba staviti da podrigne. Podrigivanje je zapravo izbacivanje vazduha koji se u toku hranjenja nakupi u bebinom stomačiću.

 

sprečavanje bljuckanja kod bebe

 

Važno je da se potrudite da beba podrigne jer time olakšava svoje varenje i pospešuje digestivni sistem da se lakše razvija i bolje funkcioniše.

Kada podignete bebu da podrigne, onako uspravno da je oslonjena na vaše rame, i tapkate je po leđima, vrlo lako može izbaciti i malo mleka. Zato je dobro da uvek postavite platnenu pelenu na mesto gde ćete nasloniti bebu. Tako štitite svoju odeću, a i sadržaj koji beba izbaci će se upiti tu, a ne curiti po njenom licu ili odeći.

U svakom slučaju, očekujte i jedno i drugo, i znajte da to nije opasno i da je i podrigivanje i bljuckanje sasvim normalna pojava koja će se brzo zaboraviti kada jednom prestane.

Treba da znate da se nakon podrigivanja i bljuckanja može javiti i štucanje kod beba.

Štucanje se javlja kao produkt nezrelog sistema za varenje, ali i kao znak de se dijafragma iz nekog razloga grči i opušta. Obično je uzrok više vazduha u želucu ili prejedanje ili je se prosto desi, kao i kod odraslih.

Ono što je strašno zanimljivo jeste da neki stručnjaci smatraju da štucanje kod beba utiče na razvoj mozga! Kažu, da se prilikom štucanja kod novorođenčadi šalju impulsi u mozak, pogotovo u centre koji regulišu disanje i disajne organe, i tada se stvara trajna memorija o pokretima dijafragme. Na taj način beba uči kako da kontroliše pluća i dijafragmu, i to znanje ostaje do kraja života!

Tako da štucanje iako vam se čini malo neugodno, uopšte nije, i nije razlog za brigu!

Bljuckanje ili povraćanje – koja je razlika?

 

Odmah ćemo reći da je glavna razlika između u količini sadržaja.

 • Pri bljuckanju izbacuje se manja količina sadržaja iz bebinog želuca, beba nije uznemirena već to praktično da i ne doživljava.

 

bljuckanje kod beba

 

 • Kod povraćanja je to već malo drugačije. Količina sadržaja je gotovo sva hrana koju je beba unela, uznemirena je plače, često sa bolovima u stomačiću. Povraćanje se ponekada dešava samo jednom, a nekada je u pitanju virus, i tada se ponavlja učestalo praćeno dijarejom.

Obavezno posetite lekara čim je pre moguće, ukoliko primetite da beba i povraća i ima dijareju jer će oni imati adekvatan savet i prepisati lečenje ako je potrebno.

 • Takođe može da se javi bljuckanje u mlazu koje roditelji često zamene za povraćanje. Ono se dešava ukoliko je bebin stomačić bio izuzetno napregnut ili pritisnut odmah nakon jela. Pod tim pritiskom se sadržaj izbacuje u mlazu, i u malo većoj količini. Kod povraćanja je to mlaz koji dobacuje dalje, izbacuje se sav sadržaj koji je beba pojela, i beba obično plače i uznemirena je.

Znamo da su ove pojave uglavnom slične, ali nikako nisu iste.Ipak, ukoliko ste vi nesigurni uvek treba da se posavetujete sa pedijatrom i stručnim licima.

Kako smanjiti bljuckanje kod beba?

 

Uvek imajte na umu da će se ova pojava sama završiti sa razvojem digestivnog sistema i rastom bebe. Ali, neke bebe bljuckaju toliko da, osim strpljenja, možete da pokušate neke od sledećih saveta:

 

 

 • Vodite računa da se beba ne prejede – to smo već spomenuli, ali ponavljamo jer je najčešće to uzrok pojave. Prepunjen stomačić obično znači da će beba taj višak izbaciti . Zato vodite računa da ne nudite bebu mlekom previše često i brzo, i da ako okreće glavu, više neće da jede čak i ako vi mislite da nije uzela dovoljnu količinu.
 • Probajte da hranite bebu u poluuspravnom položaju kako bi se sprečilo vraćanje hrane u jednjak. Podrazumeva se, i bebu sa punim stomakom držite tako dok ne budete sigurni da neće da bljucne – bar 20-ak minuta.
 • Trudite se da u toku ali i nakon jela bebin stomačić ne bude u nezgodnom položaju ili pritisnut da se ne bi dodatno opteretio. Često taj nezgodan položaj uzrokuje bljucknje zato je dobro da se potrudite da ga izbegnete. Izbegavajte odeću koja je uska i pritiska bebin stomak
 • Uvek nakon jela ponudite bebu da podrigne. To olakšava varenje, može sprečiti vraćanje hrane, jer se stomak rastereti nakupljenog vazduha.
 • Trudite se da beba nakon jela neko vreme miruje, u smislu da je držite ili da leži bez okretanja, bivanja u položaju na stomaku, igre i drugih aktivnosti. Nemojte je kupati odmah nakon jela takođe. Ove aktivnosti mogu pospešiti bljuckanje i zato je dobro da ih izbegavate odmah nakon jela.
 • Takođe je važno da obavite one provere koje smo gore spomenuli –  jačinu mlaza mleka (kod dojenja) i rupu na cucli za flašice jer može biti neodgovarajuća.

 Dodatna veoma važna stvar! Brišite vašu bebu nakon što bljucne, obavezno po svim pregibima oko vrata i ušiju, jer se taj sadržaj lako zadrži i iritira bebinu kožu.

I naravno, imajte strpljenja, jer i to će proći i to vrlo brzo; kod nekih beba prestaje po uvođenju nemlečne hrane, a kod nekih traje malo duže do 8. meseca, retko do prve godine.

Kada treba posetiti lekara ?

 

U nekim situacijama je ipak potrebno posetiti lekara, a evo koje su:

 • Ako se bljuckanje nastavlja i nakon pune godine deteta
 • Ako se dešava više puta dnevno, ne samo nakon svakog jela već i između obroka
 • Ako je sadržaj sluzav, žut ili zelenkast
 • Ako beba nakon bljuckanja neutešno plače
 • ako primetite povraćanje
 • ako mislite da je beba aspirirala (udahnula) sadržaj i zagrcnula se.

U svakom slučaju, svaku nedoumicu koju imate najbolje je da rešite sa svojim lekarom i poslušate savet kako da se ponašate ali pomognete bebi u ovim situacijama.

Dakle, bljuckanje gotovo sastavni deo odrastanja i razvojna faza beba i ne trebate se preterano brinuti oko te pojave. Međutim, dobro je da se edukujete na vreme i naučite kako da pomognete bebi ali i kako da lakše prebrodite taj period. Kao i za sve drugo što se tiče rasta i razvoja vaše dece, naoružajte se strpljenjem i znajte da će to sve proći, a većine slučajeva se nećete ni sećati.