povraćanje kod beba

Povraćanje kod dece: šta raditi i kako sprečiti?

Zašto se javlja povraćanje kod dece i beba ? Kako ga sprečiti? Koji simptomi ukazuju na to da je vreme za lekara?  Informišite se na vreme.

Zašto povraćamo?

 

Povraćanje je jedna od najstresnijih pojava, pogotovo kada povraćaju deca ili bebe i znamo da svakog roditelja tada uhvati panika. Ipak, ono nije nužno i znak da u pitanju neki strašan problem.

Kod mališana povraćanje može da ukazuje na:

 • stomačni virus – gastroenteritis
 • alergijske reakcije na neku namirnicu,
 • neke infekcije
 • trovanje
 • putovanje

 

povraćanje kod dece

 

Ponekada povraćanje se javlja kao pratilac apenditisa odnosno upale slepog creva, ili kao reakcija organizma na trovanje.

Najčešći uzrok povraćanja kod dece jeste stomačni virus, odnosno virusi ili bakterije koje uništavaju našu crevnu floru i zato izbacujemo svu hranu i tečnosti i kroz povraćanje i kroz stolicu (dijareja).

U svakom slučaju, povraćanje je neprijatna pojava i bilo bi dobro da se što pre reaguje da bi se sprečila dehidracija kod dece. Ovo je posebno važno kada su u pitanju bebe i vrlo mala deca jer kod njih može brže doći do dehidriranja, a time i do razvoja mnogo većih problema.

Najčešći uzroci povraćanja kod beba

 

Kod beba je situacija malo drugačija kada je povraćanje u pitanju. Zapravo bebe inače često bljuckaju, ali to je mala količina mleka koju vrate obično zbog nezrelog sistema za varenje, ponekada zbog veće količine mleka koju su popile ili zbog pritiska na stomačić. Međutim, ovo bljuckanje nekada roditelji zamene za povraćanje iako to nije slučaj.

Povraćanje kod beba je obično vrlo neprijatno jer se izbaci sva količina tečnosti, obično u mlazu i bebe se uplaše pa može doći i do zagrcnjivanja i zacenjivanja bebe.

Uzroci povraćanja kod beba su obično sledeći:

 

 • Alergija na mleko – intolerancija na mleko ( adaptirano ili kravlje)
 • Refluks – kada se hrana ne zadržava u želucu nego se vraća nazad
 • Gastroenteritis – virusno ili bakterijski uzrokovano povraćanje
 • Trovanje ( hranom koja je pokvarena, ali i nečim drugim)
 • Probemi sa flašicom odnosno cuclom – mlaz tečnosti je previše jak i beba guta prevelike količine mleka i zatim povraća
 • Kongenitalna stenoza pilorusa – pilorus je deo želudca pri prelasku u dvanaestopalačno crevo, a stenoza označava da je taj deo zakrčen, odnosno vrlo uzak. Tada hrana ne može da nastavi svoj put kroz probavni trakt i vraća se nazad. Ovo stanje se najčešće uoči odmah po rođenju bebe i leči se u bolnici.
 • Hernija – bruh ili kila sa kojom je beba najčešće rođna i dolazi do komlikacija kada se creva zaglave u tom prostoru koji stvara kilu. Medicinska pomoć je neophodna što je pre moguće.

Neki od uzroka su češći poput virusne infekcije koja izaziva povraćanje ili refluksa, dok su drugi retki poput stenoze pilorusa ili hernije.

Dijagnostika uzroka povraćanja kod dece

Lekari primenjuju nekoliko metoda kako bi utvrdili uzroke povraćanja kod dece, koristeći detaljan razgovor sa roditeljima i klinički pregled. Evo ključnih informacija koje lekar traži i postupaka koje sprovodi:

Pitanja za roditelje

Lekar će postaviti sledeća pitanja roditeljima kako bi prikupio važne informacije o stanju deteta:

 1. Vreme pojave povraćanja:
  • Kada je povraćanje počelo?
  • Da li se povraćanje javlja u određeno doba dana?
 2. Učestalost povraćanja:
  • Koliko često dete povraća?
  • Da li je povraćanje konstantno ili se javlja povremeno?
 3. Boja izbljuvka:
  • Kakva je boja povraćenog sadržaja?
  • Da li postoje tragovi krvi ili neobična boja?
 4. Bolovi u stomaku:
  • Da li dete ima bolove u stomaku?
  • Gde se tačno bol javlja i koliko je intenzivan?
 5. Temperatura:
  • Da li dete ima povišenu telesnu temperaturu?
  • Koliko je visoka temperatura i koliko dugo traje?
 6. Opšte zdravstveno stanje deteta:
  • Kako se dete oseća uopšteno?
  • Da li dete ima problema sa spavanjem, apetitum, ili ponašanjem?

Klinički pregled

Nakon razgovora, lekar će obaviti detaljan klinički pregled koji uključuje:

 • Fizikalni pregled: Pregled stomaka, slušanje zvukova creva i procena dehidracije.
 • Analiza simptoma: Procena drugih simptoma kao što su dijareja, bolovi u glavi ili vratu, i opšta letargija.
 • Pregled mokraće i stolice: Analiza boje i konzistencije stolice i mokraće može ukazati na dehidraciju ili infekciju.

Dodatni dijagnostički testovi

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti dodatne testove kako bi se isključile ozbiljnije bolesti:

 • Laboratorijske analize: Analize krvi za procenu nivoa elektrolita i funkcije bubrega.
 • Radiološka ispitivanja: Ultrazvuk ili rendgen abdomena kako bi se isključili upala slepog creva ili druge abnormalnosti.
 • Testovi na infekcije: Kultura stolice ili testovi na viruse i bakterije koji mogu izazvati gastroenteritis.

Plan lečenja

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar će preporučiti odgovarajući plan lečenja koji može uključivati:

 • Oralna rehidracija: Davanje rehidratacionih rastvora za sprečavanje dehidracije.
 • Dijetalne promene: Prelazak na laganu ishranu kao što je BRAT dijeta (banane, pirinač, jabukov pire, tost).
 • Lekovi: U nekim slučajevima, propisuju se antiemetici za decu stariju od dve godine.

Kroz detaljno prikupljanje informacija i klinički pregled, lekar može precizno identifikovati uzrok povraćanja kod deteta i preduzeti odgovarajuće korake za njegovo lečenje​, o kojem ćemo nešto kasnije.

Stadijumi povraćanja kod dece

 

 • blagi stadijum – 1-2 puta dnevno
 • srednji stadijum – 3-7 puta na dan
 • intenzivni – više od 8 puta dnevno, dete povraća skoro sve što konzumira

Beba povraća u mlazu – zašto i šta raditi?

 

Kod beba je svako povaraćanje u mlazu znak da nešto nije kako treba. Međutim razlozi mogu biti i u prelazu na drugu vrstu dohrane, prebrzo popijeno mleko ili flašica koja ne odgovara…

 

 

Povraćanje u mlazu je takođe najčešće kod beba jer je njihova osnovna hrana mleko i kada izbacuju tečnost to su obično mlazovi, retko kada dođe do gušćeg sadržaja (kada mleko već počne da se vari). Kada je bljuckanje u pitanju na pimer, često možete primetiti taj blago gušći sadržaj, poput usirenog mleka, dok kod povraćanja u mlazu, toga retko kada ima.

Ono što je važno je da pratite da li se povraćanje ponavlja. Ukoliko beba povrati više puta u toku dana, trebalo bi da posetite lekara. Kod malih beba dehirdracija je vrlo ozbiljna stvar jer se dešava brzo, pogotovo kada beba izbacuje sve što unese u organizam. Tada je neophodno tečnost nadoknaditi venskim putem – preko infuzije da bi se izbegli veći problemi

Ukoliko beba povrati nakon svakog podoja ili hranjenja ali manju količinu mleka, ali je nakon toga zadovoljna, znači da ste preterali sa količinom mleka. Potrebno je da malo smanjite količinu, i ukoliko beba pije na flašicu trebate porveriti cuclu.

Kada bebu dojite, a mlaz mleka iz dojke je vrlo jak, možete pokušati sa položajem za dojenje gde ste vi “zavaljeni”na leđa, jer se tako smanjuje jačina mlaza. Ako i ove stavke ne pomognu, obavezno posetite lekara, jer možda je u pitanju refluks.

Beba povraća zbog zubića

 

Kada beba počne da muči muku sa zubićima koji niču, roditelji često razne druge pojave povezuju upravo sa rastom mlečnih zuba. Ipak, istina je da su vrlo retke situacije u kojima beba zbog zuba dobije proliv ili počne da povraća ili plače celu noć.

Najčešći problemi koje bebe osete kada niču zubići jesu pojačana salivacija – balavljenje, svrab i nervoza pa i blago bolne desni, blagi osip oko usta ili čak u pelenskoj regiji. 

 

Osip u pelenskoj regiji se javlja zbog veće koncentracije pljuvačke u stolici, ali to lako može da se spreči dobrom kremom za pelensku regiju koja nežno neguje kožu. Jedna od boljih krema koja može pomoći u ovom slučaju osipa i nege pelenske regije jeste Dr. Pilar krema, jer je na bazi biljnih sastojaka i bez parabena, ftalata, boja i alergenih mirisa. To je nešto što vam svakako treba, sa osipom ili bez njega. Nju možete pronaći na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/ 

 

Međutim, osim ovih blažih problema, povraćanje zbog zubića nije jedna od stavki koja je moguća. Ukoliko se baš u periodu rasta zuba kod beba javi i povraćanje, najbolje je da posetite lekara koji će otkriti stvarni uzrok i posavetovati oko pravilnog negovanja i lečenja bebe.

Kašalj i povraćanje kod beba

 

Kada se povraćanje javi kao pratilac kašlja kod dece ili slinavog nosića, što nije često ali je moguće – najčešće je u pitanju virusna infekcija.

Virusi često napadaju prvo gornje deove respiratornog ali i probavnog trakta. Zapravo najčešće se prvo uhvate za sluzokožu grla i nosa, a to dovidi do kašljanja i curenja nosića. I tu obično i ostaju kada se počne terapija u vidu jačanja imuniteta, sirupa za grlo i čišćenja nosa.

Međutim, ponekada ti virusi ipak uspeju da se probiju i do želuca i stomaka, a tamo onda naprave mali dar mar. Unište dobre bakterije, i tada dolazi do pojave povraćanja ali često i dijareje kod beba. Tada je najbolje da što pre posetite lekara da bi on mogao da utvrdi uzrok ali i stanje bebe i preporuči terapiju i način lečenja.

U nekim slučajevima se usled čestog kašlja dešava da deca imaju i nagon za povraćanjem. Razlog je naprezanje stomaka i grla koje se skuplja pri iskašljavanju, i to često potakne onaj “gag” odnosno nagon za povraćanjem. Retko kada deca zapravo i povrate, ali nije ni čudno ako se to desi u napadima kašlja.

Lek za povraćanje kod beba

 

Što se tiče lečenja simptoma povraćanja kod beba, izuzetno je važno da ništa ne radite na svoju ruku, već da posetite pedijatra koji će vas posavetovati šta i kako da radite i koji lek da dajete bebi.

Ono što vi možete raditi da pomognete bebi jeste da se trudite da je hidrirate. U nekim situacijama se preporučuje i tečnost bogata elektrolitima, ali tek kada beba može da ih uzima (dovoljno je stara) i to preporuči lekar. Elektroliti se kupuju u apoteci i dobijate ih u praškastom obliku. Zatim tu kesicu rastvorite u vodi prema uputstvu i dajete bebi na kašičicu, vrlo male količine u vremenskim intervalima određenim uzrastom bebe.

Često dojenje se  preporučuje jer u majčinom mleku postoje i probiotske bakterije koje mogu pomoći da se situacija brže reši. Važno je da ne preterujete sa količinom mleka koju dajete bebi da ne bi ponovo uzburkali stomak i da joj ne dajete da doji odmah neposredno posle povraćanja. Najbolje da prođe bar 30-ak minuta.

Kada se desi da beba počne da povraća, najbolje je da što pre posetite pedijatra i poslušate savet da bi izbegli stvaranje većeg problema!

Povraćanje kod dece

 

Šta da radite kada vaše dete počne da povraća? Ovde mislimo na nešto stariju decu, koja nisu bebe koje isključivo doje.

Pre svega treba odrediti uzrok, a spomenuli smo da to mogu biti virusi, alergijske reakcije i mnogi drugi faktori. U odnosu na uzrok, dalje se određuje lečenje, i uvek je najbolje konsultovati lekara pre nego što počnete bilo šta da dajete detetu.

Kada je povraćanje nastalo zbog alergijske reakcije na hranu, uz ovaj simptom javiće se i osip po telu ili licu, moguć otok oko usta i važno je da što pre posetite lekara da bi se sprečile komplikacije. Takođe je važno da znate da odredite koja namirnica je uzrok alergije, a to ćete najlakše pratiti kada bebi dajete jednu po jednu namirnicu prema uzrastu, da bi pratili da li na njih postoje reakcije.

Povraćanje i proliv kod dece

 

Kada je uzrok povraćanja virus – računajte na to da će se povraćanje ponavljati, može biti praćeno i dijarejom, grčevima u stomaku i malaksalošću deteta.

Tada je važno da hidrirate dete toplim napitcima i elektrolitima, i da potražite savet lekara, makar i pozivom da bi znali tačno šta da radite.

Dete može povraćati prvo sadržaj iz stomaka, a zatim i samo tečnost, bledo žućkaste boje, jer želudac izbacuje sve što se unese čak i samo vodu i napitke koje dajete. Ipak morate nastaviti da pojite dete, na svakih sat vremena po gutljaj dva elektolita i vode da bi se izbegla dehidracija.

Što se pojave proliva tiče, razlog je takođe u virusima ili bakterijama, i to znači da će se izbacivati vodenasta stolica, često vrlo neprijatnog mirisa. Nije na odmet detetu dati probiotik prema uputstvu i nastaviti da pojite dete što je češće moguće.

Što se hrane tiče, neka vas ne brine što dete nije jelo taj dan, važno je da nadomesti tečnost, a hranu možete ponuditi kada povraćanja nije bilo duže od 6h. Tada možete probati sa laganim obrocima poput blage supe, prepečenog hleba ili samo kuvanog pirinča. Ukoliko se simptomi ne povuku posle jednog dana, pozovite pedijatra i posetite ga da bi se pronašao uzrok i rešilo uz nadzor i savet stručnog lica.

Uzroci povraćanja kod dece

Povraćanje kod dece može biti uzrokovano različitim faktorima, a razumevanje tih uzroka može pomoći roditeljima da preduzmu odgovarajuće mere. Evo ključnih uzroka povraćanja kod dece:

Gastroenteritis

Gastroenteritis je čest uzrok povraćanja kod dece i može biti izazvan virusnim ili bakterijskim infekcijama.

 • Virusni gastroenteritis: Najčešći uzrok povraćanja kod dece, često poznat kao “stomačni grip”. Virusi kao što su rotavirus i norovirus uzrokuju ovu infekciju. Simptomi uključuju povraćanje, dijareju, povišenu telesnu temperaturu i bolove u stomaku. Infekcija obično traje od nekoliko dana do jedne nedelje.
 • Bakterijski gastroenteritis: Bakterije poput Salmonelle, E. coli i Campylobacter takođe mogu izazvati gastroenteritis. Simptomi su slični onima kod virusnog gastroenteritisa, ali mogu biti ozbiljniji i uključivati krvavu dijareju.

Preventivne mere:

 • Redovno pranje ruku: Ključna mera za sprečavanje širenja infekcija.
 • Izbegavanje kontaminirane hrane i vode: Osigurajte da deca konzumiraju dobro oprano i kuvano povrće, pasterizovano mleko i bezbednu vodu za piće​.

 

Glavobolja i povraćanje kod dece

 

I decu ponekada boli glava, najčešće zbog temperature ili usled nekih jakih infekcija. Međutim, gde je temperatura i virusna upala, tu se može javiti i povraćanje. Tada je važno da počnete da lečite dete sistemski – skidanje temperature, često pojenje bez hrane da se spreče iritacije stomaka i izbegne dehidracija i naravno poseta lekaru da se odredi uzrok i započne terapija.

U retkim situacijama glavobolje kod dece mogu biti posledica migrene, a njih prati i povraćanje. Takve slučajeve samo lekar može da dijagnostikuje ali i preporuči tok lečenja. Migrene su jaki pulsirajući bolovi u glavi koji znaju da traju više dana, a prate ih i povraćanje, malaksalost ponekada i vrtoglavice. Iako su kod dece retke, na žalost postoje slučajevi i potrebna je stručna pomoć da bi se simptomi ublažili.

Povraćanje i bolovi u stomaku

 

Kada se kod dece javi povraćanje praćeno jakim bolovima u stomaku, moguće je da je u pitanju samo virus jer on nekada može da izazove i grčeve u crevima.

Međutim, kada je bol oštar, jak, u predelu donjeg stomaka i praćen je povraćanjem a ponekada i temperaturom, to može biti znak upale slepog creva!

Upala slepog creva nije šala, i neophodno je što pre posetiti lekara da bi se utvrdilo da li je to po sredi, i zatim terapija ili operativni postupak.

Bolovi u stomaku kod dece često mogu biti uzrokovani i nečim što su pojeli, a kada su u pitanju mala deca to može biti vrlo opasno. Mališani ne znaju šta je za njih potencijalno opasno i zato mogu pojesti neku igračku, zemlju, ali i baterije, otrovne stvari iz okruženja. Zato je izuzetno važno voditi računa o sitnim stvarma, igračkama na baterije, sredstvima za održavanje higijene u kući i slično.

Trovanje ili opstrukcija creva usled stranog predmeta su često praćeni povraćanjem, bolovima u stomaku, nadutim trbuhom, ponekada u kritičnim situacijama i pojavom krvi iz želudca ili stolice. U ovim situacijama je najvažnije što pre stići do hitne pomoći.

Bolovi u stomaku i povraćanje mogu biti i znak izuzetno ozbiljnog zatvora kod beba i dece. U nekim situacijama dolazi i do opstrukcije creva (uklještenja creva usled hernije, nekih fizičkih prepraka u crevima- tumori, ciste). Tada se uz lekarsku pomoći rešava problem, najčešće operativnim putem.

Povraćanje u putu

 

Povraćanje koje se javlja usled putovanja je poprilično često kod dece i prođe kroz odrastanje, a ponekada ostane i kroz ceo život. U pitanju je mučnina koja se javlja jer je telo statično, ali ipak u pokretu, odnosno sedite, a ipak se krećete i to poprilično brzo u automobilu ili drugom prevoznom sredstvu. Često je po sredi i centar za ravnotežu koji raguje na brzinu kretanja, a dodatno stanje pogoršava i to što putnik gleda u prizore koji se brzo smenjuju (drveće pokraj puta i slično).

Deca često povraćaju u toku vožnje i putovanja ali za to ima leka.. Postoje tablete protiv mučnine, ali za mališane postoje i lizalice na bazi lekovitih biljki poput đumbira, koje uspešno smanjuju pojavu mučnine i povraćanja u putu. Ukoliko vaše dete ima problema sa putovanjima i povraćanjem, javite se pre većeg puta svom pedijatru i poslušajte njegov savet.

Ostali uzroci koji su opasni

Pored gastroenteritisa, povraćanje kod dece može biti izazvano različitim drugim uzrocima:

 • Upala slepog creva (apendicitis): Povraćanje može biti simptom apendicitisa, praćen bolovima u donjem desnom delu stomaka. Potrebno je brzo reagovati jer može zahtevati operaciju​ .
 • Sepsa: Teška infekcija koja može uzrokovati povraćanje zajedno sa visokom temperaturom i lošim opštim stanjem. Hitna medicinska pomoć je neophodna.
 • Povišeni intrakranijalni pritisak: Povraćanje može biti simptom povećanog pritiska u lobanji zbog različitih razloga kao što su meningitis ili encefalitis. Simptomi uključuju glavobolju, mučninu i povraćanje, a zahteva hitnu medicinsku intervenciju​
 • Alergije: Neke alergijske reakcije na hranu mogu izazvati povraćanje kod dece. Identifikovanje i izbegavanje alergena je ključno za prevenciju.
 • Trovanje hranom: Povraćanje je čest simptom trovanja hranom izazvanog konzumiranjem kontaminirane hrane. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i bolove u stomaku. Potrebna je hidratacija i u težim slučajevima medicinska pomoć​.

Lek za povraćanje kod dece

 

Kako zaustaviti povraćanje kod dece i olakšati im ove tegobe?

 

povraćanje kod dece lečenje

 

Lek za povraćanje kod dece koja su starija od godinu dana može da bude i neki sirup, obavezno elektroliti, čajevi ali, naravno, samo uz preporuku lekara.

 • Sirup za povraćanje nije bilo koji sirup. Postoje različite vrste od kojih neki utiču na umirivanje grčenja želudca, a neki na obnavljanje probiotskih bakterija u stomaku. Koji god da mislite da bi poslužio ne bi smeli da koristite bez odobrenja i saveta lekara.
 • Probiotici za decu su obično u vidu praška u kesicama, ali postoje i u kapsulama. Vrsta probiotika zavisi i od različitih proizvođača poput Bulardi probiotika, Multilac baby probiotika, ali svi su na bazi dobrih bakterija koje pomažu crevnoj flori i funkciji.
 • Elektroliti su posebna vrsta praška koji se rastvara u vodi i nadoknađuje sve vitamine i minerale koje organizam deteta gubi kada ga muče povraćanje ali i dijareja. Postoji uputstvo po kojem se ovaj napitak priprema, i obično je obogaćen nekim ukusom, iako nije sladak već pomalo neobičnog ukusa. Pije se po par gutljaja u određenim vremenskim razmacima i vrlo brzo dospeva do krvotoka, tako da nije važno ako dete povrati brzo nakon što je popilo elektrolite. Važno je da budete uporni i dajete po malo ovog napitka često u toku dana, da bi sprečili dehidraciju i poboljšali stanje mališana.
 • Čaj za povraćanje nije baš čaj koji sprečava izbacivanje sadržaja stomaka, već umiruje i pomaže da se spreči dehidriranje. Najbolji čajevi u ovim slučajevima su kamilica i nana koji imaju umirujuća dejstva, blagi su i nadomešćuju tečnost. Ipak, treba biti pažljiv i ne sladiti čaj ili dodavati med jer mogu da imaju potpuno suprotna dejstva na uzbućkan stomačić mališana.
 • Antiemetici (lekovi protiv povraćanja).U slučajevima gde je povraćanje učestalo i intenzivno, lekari mogu prepisati antiemetike. Međutim, ovi lekovi se koriste sa oprezom kod dece mlađe od dve godine

Prepoznavanje i prevencija dehidracije kod dece

Dehidracija je čest problem kod dece koja povraćaju, jer brzo gube tečnost i elektrolite. Prepoznavanje ranih znakova dehidracije je ključno za sprečavanje ozbiljnih zdravstvenih problema. Evo kako prepoznati dehidraciju i kako je adekvatno sprečiti.

Kako prepoznati dehidraciju kod dece?

Povraćanje može izazvati dehidraciju.

Dehidracija može biti blaga, umerena ili teška, a simptomi variraju u zavisnosti od stepena dehidracije. Evo ključnih znakova koje treba pratiti:

 1. Suva usta i jezik: Deca sa dehidracijom često imaju suva usta i jezik, a može se primetiti i smanjeno stvaranje pljuvačke​.
 2. Smanjeno mokrenje: Ako dete ne mokri često kao obično, ili ako je mokraća tamnija i koncentrovanija, to može biti znak dehidracije​ ​.
 3. Tamna mokraća: Tamno žuta ili smeđa mokraća ukazuje na dehidraciju. Normalna mokraća treba biti svetlo žuta​ ​.
 4. Umor i letargija: Deca koja su dehidrirana mogu delovati umorno, bez energije i letargično​ ​.
 5. Suvost kože: Koža može izgledati suvo i može gubiti elastičnost. Kada se blago uštine, koža se ne vraća brzo na mesto​ ​.

Ishrana kada dete povraća

 

Kada su bebe u pitanju koje su na majčinom mleku ili formuli, potrebno je malo smanjiti dojenje. Ukoliko nema povraćanja 3-4 sata, onda možete postepeno da povećate količinu mleka. Ako prođe i 8 sati bez povraćanja, proabjte da se vratite na ustaljeni režim dojenja.

 

 

Kod dece koja jedu sve namirnice i starija su od godinu dana stvari stoje ovako:

Ishrana u ovoj situaciji kada dete povraća mora da bude korigovana. Zapravo, postoji dijeta koja se daje deci ali i odraslima koji imaju probleme sa stomačnim virusima ili drugim uzrocima povraćanja. Najčešće se tu izbor svodi na blage supe, čajeve, prepečen hleb, suv keks, bareno povrće ili žitarice poput pirinča.

Voće može da se uvede drugi dan od kako je povraćanje prestalo.

Mlečne prizvode treba izbegavati neko vreme. Kada su u pitanju bebe, mleko je osnovna hrana i ovo ne važi za njih, tada trebate dojiti bebu malo češće u manjim količinama, ili davati dohranu po malo, a češće.

Što se tiče vraćanja na redovnu ishranu bogatu i mesom, masnoćama, zdravim šećerima, mlečnim proizvodima, treba sačekati najmanje 3 dana od povraćanja a najbolje do 5, i tad treba uvoditi sve ponovo postepeno i pomalo, da se dečiji osetljiv somačić ponovo ne uznemiri.

Svakako će ishranu i namirnice preporučiti lekar, kao i prekid dijete, ali i terapiju ukoliko bude potrebna.

Prevencija povraćanja kod dece

 

Evo nekoliko važnih koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoje dete:

Redovno pranje ruku

 • Redovno i temeljno pranje ruku sapunom i vodom, posebno nakon korišćenja toaleta i pre jela, pomaže u sprečavanju širenja bakterija i virusa koji mogu izazvati povraćanje​.
 • Podučite decu da temeljno peru ruke najmanje 20 sekundi, obraćajući posebnu pažnju na sve delove ruku, uključujući nokte i između prstiju.

Izbegavanje kontaminirane hrane i vode

 • Uvek perite voće i povrće pre konzumiranja.
 • Izbegavajte sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu, posebno meso, jaja i morske plodove, koji mogu biti izvor bakterija poput Salmonelle i E. coli​ ​.
 • Pobrinite se da mlečni proizvodi budu pasterizovani.
 • Koristite filtriranu ili flaširanu vodu za piće, posebno kada putujete ili ako niste sigurni u kvalitet lokalne vode.
 • Izbegavajte konzumaciju vode iz neproverenih izvora, kao što su reke, jezera i bunari, koji mogu biti kontaminirani bakterijama i parazitima​

Izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama:

 • Ograničite kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcija kao što su povraćanje, dijareja ili respiratorni problemi.
 • Podučite decu da izbegavaju deljenje pribora za jelo, čaša i drugih ličnih predmeta sa drugima​ .

Primena ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od povraćanja kod dece i poboljšati njihovo ukupno zdravlje. Ako sumnjate na infekciju ili drugi ozbiljan uzrok povraćanja, obavezno se obratite lekaru za savet i dalju negu

Kada dete obavezno odvesti kod lekara?

 

Postoje neke situacije kada povraćanje treba da vas ozbiljnije zabrine i onda odmah odvedite dete na pregled. OBično je ono praćeno sledećim simptomima:

 • otečen stomak
 • ukočen vrat
 • visoka temperatura
 • ispupčena ili uvučena fontanela kod bebe
 • dete povraća krv
 • ispovraćan sadržaj je zelene boje
 • povraćanje koje ne prestaje
 • suve pelene, taman urin, suve usne i koža ( znaci dehidracije)
 • stanje se pogoršava i jednostavno mislite da treba da se obratite lekaru, iako možda nije strašno.

Povraćanje jeste vrlo neprijatno, i izuzetno stresno kako za mališane tako i za roditelje, ali vrlo retko su u pitanju ozbiljna stanja, i uz malo strpljenja, posetu lekaru i pravu negu, sve će brzo proći!

Izvori

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/vomiting-in-children-and-babies

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vomiting-in-children
https://www.healthdirect.gov.au/vomiting-in-children

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/symptoms-in-infants-and-children/vomiting-in-infants-and-children

https://www.healthdirect.gov.au/vomiting-in-children

https://kidshealth.org/en/parents/vomiting-sheet.html