med za bebe

Kada bebi dati med? Ovo je važno znati!

Kada bebi dati med? Dobro pročitajte ovaj tekst, jer kada se da prerano, med može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Med za bebe do godinu dana

 

Starije generacije su često posezale za tradicionalnim metodama lečenja kod najmlađih. Neretko se bebama davao med kako bi se ublažio kašalj i ostali simptomi prehlade i gripa.

To nikako nemojte činiti dok dete ne napuni godinu dana.

Preporučuje se da med postane deo jelovnika tek oko detetove druge godine, a do prvog rođendana obavezno sačekajte.

Zašto se ne preporučuje ova ukusna poslastica?

Saznaćete upravo u narednom delu teksta.

Med za bebe i botulizam

 

Med se mališanima mlađim od godinu dana ne preporučuje zato što se u njemu nalaze bakterije Clostridium botulinum. One mogu dovesti do bolutizma, veoma teškog zdravstvenog stanja kod mališana.

Pod najvećim rizikom su mališani mlađi od šest meseci jer oni nemaju sposobnost odbrane od ovih bakterija. Nakon toga se rizik blago smanjuje, ali ga i dalje ima u velikom procentu.

 

 

Zašto  dolazi do botulizma?

 

Upravo zbog toga što se ove bakterije veoma sporo procesiraju u bebinom organizmu koji se od njih ne može odbraniti. Dok se zadržavaju u crevima mogu se namnožiti u velikom broju i uzrokovati ovaj zdravstveni problem.

 

kada bebi dati med

 

Da je beba razvila botulizam možete zaključiti na osnovu sledećih simptoma:

 • Mišićna slabost – vidite da beba nema snage za aktivnosti koje je ranije sa zadovoljstvom izvodila.
 • Tokom sisanja ili ispijanja mleka, primećuje se da nema jačine u sisanju, kao da to bebi stvara veliki napor, može se desiti da se mleko zadržava u ustima bebe i da beba neće da jede.
 • Izostanak facijalne ekspresije. Nema promena na izrazu lica, nema nikakve mimike.
 • Zatvor, nemogućnost pražnjenja creva.
 • Nema one jačine tokom plakanja
 • Nemogućnost kretanja, pa čak i disanja

Simptomi botulizma mogu biti vrlo ozbiljni gde bebe izgledaju kao nepomične lutke koje su životno ugrožene. Ponekad ishod može biti  fatalan, ali ukoliko se ovi simptomi uoče vrlo rano, tada odgovarajuće lečenje zaista može pomoći mališanima.

Kada bebi dati med?

 

Kao što smo u prethodnom odeljku teksta naglasili, nikako bebi nemojte davati med pre navršene prve godine života. Ova preporuka lekara pogotovo se odnosi na mališane mlađe od šest meseci čiji digestivni trakt nije navikao na druge namirnice osim na majčino mleko ili adaptiranu formulu i ne može da se odbrani od drugačijih bakterija kao što su ove u medu.

Iako preporuka važi za bebe do 12 meseci, stručnjaci kažu da bi najsigurnija i najbezbednija opcija bila da se med izbegava čak do druge godine detetovog života. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Da li je med alergen?

 

Kako se uzme. Med se generalno ne smatra alergenom.  Međutim uvek postoje izuzeci. Može se desiti da vaše dete negativno odreaguje na med, odnosno da konzumiranje meda podstakne neke promene na koži deteta. Uglavnom se to dešava  ukoliko je ono alergično na nešto drugo kao što su polen i sekrecija pčela, koji se smatraju najčešćim alergenima.

Tada može doći do osipa ili izbijanja ekcema ukoliko beba ima atopičnu kožu. U tim situacjiama jako je važno preduzeti korake kako bi se promene na koži tretirale na pravilan način. U svemu tome vam može pomoći i kupka na prirodnoj bazi koja će učiniti da koža deteta ne bude dodatno iritirana.

Marija je takav proizvod nabavila i rešila probleme sa kožom svoga sina, koja je često bila suva i perutuava. Otkrijte i vi o čemu se radi klikom na link u nastavku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

U nastavku ćemo pisati o različitim vrstama meda koje možete naći kod nas na tržištu. Važno je da se upoznate sa njihovim karakteristikama i mogućnostima primene kod dece. Ono što je najvažnije, svakako je savetovanje sa pedijatrom oko toga da li vašem detetu možete uvesti med i kada.

Med od maslačka za bebe

 

Kao što i sam naziv kaže, med od maslačka pravi se od cvetova maslačka koji rastu svuda po našim dvorištima i parkovima.

Nismo sigurni koliko ste upoznati sa benefitima maslačka, ali ova biljka zaista može mnogo toga da ponudi kada je čovekovo zdravlje u pitanju. Koristi se čak i koren maslačka za borbu protiv mnogih bolesti.

Kada je u pitanju med od ove lekovite biljke, možemo reći da je i on vrlo lekovit. Ova biljka doprinosi jačanju imuniteta, sadrži antioksidanse, reguliše holesterol, doprinosi zdravlju kostiju, jetre i generalno celokupnom funkcionisanju ljudskog organizma.

Međutim uprkos svim ovim nabrojanim blagodetima, bebama mlađim od godinu dana ni ovaj med ne bi trebalo davati.

Rizik od botulizma postoji i kod ove vrste meda i polena.

Roditelji koji imaju decu stariju od godinu dana, ovu vrstu namirnice mogu ponuditi u manjim količinama i povremeno, najbolje rastvoreno u čaju ili drugoj tečnosti.

Ružin med

 

Da li ste uopšte znali da postoji ružin med odnosno med napravljen od ruža? O da, kraljica cveća ima i svoj med.

Zapravo  je on napravjlen od cvetova ruže, pa samim tim dobija i vrlo dekorativnu boju u zavisnosti od boje cvetova.

Naišli smo na podatke da ovaj med ima brojne prednosti. Poboljšava rad digestivnog trakta, utiče povoljno na raspoloženje, doprinosi kvalitetu kože.

Ima još dosta benefita koje ova poslastica može ponuditi, ali samo deci koja su starija od jedne, a najbolje od dve godine.

Borov med za decu

 

Sama reč kaže da drvo bora leži u osnovi ovog meda. Kada zamislite ovo drvo sigurno vam je na pameti tamno stablo, sa zelenim iglicama. Obzirom na ove boje, možete očekivati da i med bude tamnije boje.

Ima brojne benefite na digestivni sistem kao i na respiratorni sistem zbog čega je zastupljen i u mnogim lekovima.

Osim toga odličan je za borbu protiv anemije, bogat antioksidansima i enzimima,

Kao i ostale vrste meda, ni borov ne bi smeo da se nađe kao uljez na jelovniku malih beba.

Bagremov ili lipov med – koji dati prvo da dete proba?

 

Ove dve vrste meda su vrlo popularne na našim prostorima kako zbog svog ukusa tako i zbog brojnih benefita koje nude.

 

med za decu

 

 • Bagremov med pravi se od cvetova ovog drveća. Njegovi benefiti su antioksidansi, antibakterijska svojstva i manja količina vitamina C i magnezijuma.
 • Lipov med naziv nosi po drvetu lipe od čijih cvetova se i pravi. Karakteriše ga jak miris i aroma kao što je to i u vreme cvetanja ovog drveta. Njegovi benefiti su borba protiv simptoma prehlade i gripa, smiruje infekcije, utiče na regulisanje dijareje. Sadrži visok nivo vitamina i minerala, a bogat je i antioksidansima. U odnosu na bagremov med, ovaj sadrži više vitamina B i C, kao i niacina.

Obzirom da nismo naišli na konkretne preporuke oko toga koji med prvo uvesti, vodimo se logikom. Kao prvo nijedna vrsta ne ide pre prve godine detetovog života. Kada se osvrnete na opis ove dve vrste meda videćete smo lipov med opisali kao namirnicu oštrijeg i aromatičnijeg ukusa. To bi malom detetu moglo zasmetati, pa je med blažeg ukusa možda bolja opcija.

Med i limun za bebe

 

U borbi protiv virusa, gripa i prehlade svi tragamo za dobrim rešenjima koja bi ojačala bebin imunitet.

Kombinacija meda i limuna može biti odličan način da se pregrme zimski meseci. Međutim ovom rešenju se okrenite samo ako vam je dete napunilo dvadeset četiri meseca. Pre toga nikako.

Osim što se med ne preporučuje na mlađem uzrastu, ni limun kao citrusno voće ne bi trebalo da bude zastupljeno.

Citrusi su takođe alergeni, pa oprezno i sa njima.

Med i mleko za bebe

 

Iako med i mleko važe za nešto lepo i pozitivno, ova opcija ne dolazi u obzir dok beba ne napuni dve godine.

Dakle med nije preporučljiv ni kao dodatak mleku.

Čak i nakon godinu dana treba imati na umu da iako med važi za prirodni zaslađivač, pun je šećera i kalorija i treba biti oprezan sa njim.

 

 

Uostalom ako vaša beba voli čisto mleko, nema potrebe da medom menjate njegov ukus. Čak se može desiti da odbije čisto mleko nakon što proba slatku varijantu. Tu se naravno postavlja i problem zuba odnosno karijesa i kvarova koji se dešavaju kao posledica konzumiranja velikih količina šećera u raznim oblicima, ali i gojaznost mališana.

Da li je med bezbedan za trudnice i dojilje?

 

Ukoliko ste trudni ili dojite treba da znate da slobodno možete konzumirati med u manjim količinama. Čak iako vaša beba sisa, putem majčinog mleka bakterije iz meda neće dospeti do njenog organizma. Naime, bakterije iz meda koje mogu uzrokovati botulizam biće uništene u digestivnom sistemu majke i neće dospeti do bebinog organizma.

Preporučena dnevna doza meda u ovim situacijama je dve do tri kašičice dnevno, najbolje rastvorenog u nekom napitku poput čaja, jogurta ili soka.

Pročitajte: Da li smete da jedete med u trudnoći?

Benefiti meda

 

Toliko smo toga rekli o medu i njegovim različitim vrstama , a nismo naveli koji su to generalni benefiti zbog kojih je med i zastupljen kao kućni lek i zaslađivač.

 • Čak i naučnici potvrđuju činjenicu da med smiruje kašalj. Upravo se zbog toga i koristi kao kućni lek kada su na snazi simptomi prehlade i gripa.
 • Ova ukusna poslastica ima antiupalna i antibakterijska svojstva pa se vrlo često koristi i u terapiji raznih rana  i infekcija.
 • Bogat nutritivni sastav u koji spadaju antioksidansi, enzimi, amino kiseline i minerali.
 • Sadrži vitamine B i C.

Šta sada mislite o ovoj temi? Da li vas  je med razočarao sa ovim bakterijama?

Verujemo da može biti tako.

Koliko god da je med zdrav za stariju decu i odrasle, za mališane može biti vrlo opasan.

Zato za primenu njegovih blagotvornih dejstava sačekajte barem jednu godinu, a idealno dve,  i tek mu tada na bezbedan način nađite mesto na detetovom jelovniku.