anemija kod beba

Anemija kod beba: prepoznajte je i lečite

Šta je anemija kod beba? Je li česta i opasna? Zaista bi trebalo da budete upućeni u ovu temu, jer anemija nije uvek bezazleno stanje.

Upravo zbog toga i pišemo o tome i nadamo se da će vam ove informacije biti korisne.

Šta je anemija kod dece ?

 

Za ovu definiciju neophodno je da se služimo medicinskom terminologijom kako bi smo bili što precizniji.

Anemiju se definiše kao smanjen broj eritrocita odnosno crvenih krvnih zrnaca. Isto tako anemija podrazumeva i smanjen nivo hemoglobina u eritrocitima.

Nivo hemoglobina mora biti optimalan, jer je on zadužen za prenos kiseonika do svake ćelije u organizmu. Kada je hemoglobina dovoljno, organizam je snabdeven kiseonikom i tada funkcioniše savršeno. Čim nivo hemoglobina opadne, smanjuje se i količina kiseonika usled čega se javlja anemija propraćena raznim simptomima o kojima detaljnije govorimo u narednim odeljcima ovog teksta.

Važno je napomenuti da postoji nekoliko vrsta anemije. 

Fiziološka anemija

 

Najčešći oblik je fiziološka anemija koju lekari smatraju sasvim normalnom pojavom oko trećeg meseca bebinog života. Do nje dolazi zato što koštana srž bebe nije dovoljno zrela da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Sideropenijska anemija

 

Ona nastaje kao posledica nedostatka gvožđa. Kada nema dovoljno gvožđa u organizmu, nema ni dovoljno hemoglobina, jer ovaj mineral učestvuje u njegovom stvaranju. Da ne bi došlo do ovog oblika anemije, jako je važno da se vodi računa o ishrani mališana (kada za to dođe vreme) kako bi na meniju uvek bile zastupljene one namirnice koje su bogate gvožđem. Koje su to namirnice detaljno ćemo navesti u nastavku teksta.

Hemolitička anemija

 

Ona nastaje kao posledica povećanog uništavanja eritrocita. Svaki eritrocit u proseku živi oko 120 dana, a kod ovog oblika anemije živi skraćeno, najčešće 20-40 dana. Ova vrsta anemije javlja se kao posledica nekompatabilnosti mamine i bebine krvne grupe.

Aplastična anemija

 

Ona se javlja kada organizam ne stvara dovoljne količine eritrocita. Koštana srž ne proizvodi dovoljne količine eritrocita da zameni stare ćelije. Ovo stanje je vrlo zabrinjavajuće i izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Megaloblastne anemije

 

One su uzrokovane nedodstatkom vitamina B12 ili folne kiseline. Kod ovog stanja dolazi do usporenog sazrevanja crvenih krvnih zrnaca, pa se njihov broj u krvi smanjuje.

Uzroci anemije kod beba

 

Hajde da vidimo zbog čega dolazi do anemije, odnosno koji su njeni najčešći uzroci.

 

anemija kod dece

 

Nizak hemoglobin kod beba

 

Jedan od čestih uzroka anemije svakako je nizak nivo hemoglobina. Do ovog stanja dolazi kada beba ne unosi dovoljne količine gvožđa. Kada je nivo hemoglobina nizak, tada je slabija snabdevenost organizma kiseonikom. Ćelije nemaju dovoljno kiseonika usled čega dolazi do zamaranja, ubrzanog rada srca, slabijeg apetita i još mnogih simptoma karakterističnih za ovo stanje.

Nedostatak gvožđa

 

Mogli bi reći da je nedostatak gvožđa jedan od prvih koraka i uzroka za  nastanak anemije. Gvožđe je mineral koji je neophodan svakom ljudskom organizmu, jer učestvuje u stvaranju dovoljnih količina hemoglobina. Zato je jako važno da ga beba putem ishrane  svakodnevno unosi u dovoljnim količinama.

Bebe se rađaju sa određenom količinom gvožđa u svom organizmu koju dobijaju od majke. Da bi mališani rasli i razvijali se nakon rođenja, neophodno je da svakodnevno troše ovaj mineral. Upravo zbog tog ubrzanog rasta, malokrvnost odnosno anemija najviše i pogađa mališane do druge godine života.

Ostali uzroci

 

Važno je istaći da anemiju mogu uzrokovati i vidljiva ili prikrivena krvarenja, pri čemu se gube veće ili manje količine krvi. Infekcije koje iscrpljuju zalihe gvožđa takođe su uzročnici malokrvnosti kod dece.

 

 

Anemija kod beba koje sisaju

 

Jako se puno govori o značaju donjenja i njegovim benefitima za bebino zdravlje. Tokom prvih šest meseci bebinog života, majčino mleko zadovoljava sve nutritivne potrebe mališana i uglavnom se ne unose suplementi gvožđa jer ga ima dovoljno u majčinom mleku.

Osim toga,  gvožđe iz majčinog mleka se mnogo bolje apsorbuje u bebinom organizmu nego gvožđe u nekom drugom obliku.

Pojava anemije je i u ovom slučaju moguća jer beba brzo raste pa telo ne postiže da proizvode dovoljno eritrocita, ali u većini slučajeva ovi oblici anemije nisu zabrinjavajući i ne zahtevaju ozbiljniju terapiju, osim ako lekari ne procene drugačije.

Međutim nakon navršenih šest meseci bebinog života, samo majčino mleko više nije dovoljno da se održava optimalni nivo gvožđa u bebinom organizmu. Tada je neophodno da se ovaj mineral unosi putem namirnica koje se u bebin jelovnik uvode određenim redosledom.

Anemija kod beba na dohrani

 

Kada se beba hrani adaptiranim mlekom, jako je važno da to činite isključivo po preporuci pedijatra. Zašto? Zato što adaptirana mleka sadrže različite formule u sebi. U zavisnosti od zdravstvenog stanja bebe i njenih potreba za gvožđem preporučuje se i određena vrsta formule.

Može se desiti da određeno mleko čak i pogorša stanje anemije kod bebe, dok su pojedina adaptirana mleka prilagođena upravo mališanima koji imaju ovu vrstu zdravstvenih problema.

Anemija kod beba koje jedu nemlečnu hranu

 

Anemija kod mališana na čvrstoj hrani takođe nije retkost. Vrlo često se tokom odlaska u savetovalište proverava i krvna slika kako bi se utvrdilo da li postoji anemija i u odnosu na rezultate korigovala ishrana ili uvela odgovarajuća terapija.

U ovom periodu kada beba već jede čvrstu hranu, najčešći uzrok anemije može biti neodgovarajući izbor namirnica, odnosno unos onih namirnica koje nisu bogate gvožđem. Zato je jako važno da ishrana mališana bude što zdravija, sa što više povrća, voća i određenih vrsta mesa i žitarica. Izbegavajte davanje nezdravih namirnica, slatkiša, grickalica koje bebu zasite, a ne čine joj ništa dobro.

Anemija zbog kravljeg mleka

 

Za kravlje mleko važi mišljenje da je zdrava namirnica, neophodna mališanima zbog velikih količina kalcijuma značajnih za zdrav razvoj kostiju. OK, to možda jeste tačna činjenica, ali se njome ne bavimo u ovom tekstu.

Ukoliko ste pristalica davanja bebi kravljeg mleka, moramo vas malo razočarati. Verovali ili ne, ono može doprineti pojavi anemije ili pogoršati njeno postojeće stanje. 

Znate li zašto?

 • Kao prvo kravlje mleko nije previše bogato gvožđem, dakle ne može u dovoljnoj meri bebin organizam snabdeti ovim mineralom.Ova vrsta mleka može dovesti do malih gubitaka krvi iz creva i nepovoljno utiče na organizam kada je apsorpcija gvožđa kod dece u pitanju.
 • Još jedan od problema jeste to što deca vrlo često piju velike količine kravljeg mleka koje ih zasiti pa u manjoj meri konzumiraju druge namirnice. Zato vas pozivamo da se informišete o ovoj temi ukoliko vaša beba ima anemiju, a pije kravlje mleko.

Vodite računa o količini koju pije, kao i o tajmingu da ne bi remetili kvalitet obroka i konzumiranje ostalih namirnica. Svakako bi bilo najbolje da ga izbegavate do bebine navršene prve godine života.

Osim što ometa resorpciju gvožđa, kravlje mleko na jako ranom uzrastu može dovesti i do alergijskih reakcija koje se ispoljavaju crvenilom na koži i ekcemima. To onda otežava i negu kože i imate 2u1 problem. Znajte da ima rešenja kada je nega kože u pitanju. Marija ga je na svu sreću otkrila i rešila višemesečne probleme na koži svog sina. Klikom na link u nastavku i vi možete saznati šta joj je pomoglo i učiniti isto za svoju bebu. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Anemija kod prevremeno rođenih beba

 

Prevremeno rođenim bebama smatraju se mališani rođeni pre 37. nedelje trudnoće. To što su rođene ranije, znači da nisu imale mogućnost potpunog završetka svog prenatalnog razvoja u materici.

Samim tim to sa sobom nosi određene rizike i posledice. Jedna od posledica može biti i anemija koja kod ovih mališana može biti mnogo ozbiljniji problem usled nedovoljno prenetih zaliha gvožđa sa majke na bebu, što se dešava tokom trećeg trimestra trudnoće.

Drugi ozbiljan problem može biti to što koštana srž nije preuzela funkciju stvaranja eritrocita koju je tokom trudnoće vršila jetra, a to bi trebalo da se desi pred kraj trudnoće. Samim tim ako se desi prevremeni porođaj, ova dva procesa nisu završena kako treba.

Simptomi anemije kod beba

 

Do sada smo se dosta bavili definisanjem anemije kao i njenim uzrocima. Možda vam sve to deluje komplikovano i konfuzno. Ukoliko niste iz sveta medicine možda vas to i ne zanima. Međutim ono što vas sigurno interesuje jeste da znate koji su simptomi anemije i kako da je prepoznate kod svoje bebe.

Ponekad je malokrvnost prisutna i kada nema vidljivih simptoma, a kada se pojavljuju, ovi su  najćešći:

 • Beba je bleda
 • Može biti razdražljiva
 • Gubitak apetita
 • Slabost
 • Nokti se lome više nego inače
 • Beba povremeno deluje kao da ostaje bez daha
 • Brzo zamaranje tokom jela, imate utisak da nema snage da sisa ili vuče mleko iz flašice
 • Ubrzano lupanje srca
 • Beba ubrzano diše za vreme odmaranja

Kako se postavlja dijagnoza malokrvnosti?

 

Da li je kod bebe prisutna anemija, određuje se na osnovu pedijatrijskog pregleda i analize krvi.

Pedijatar prvo pregleda bebu i ukoliko na osnovu prisustva spomenutih simptoma posumnja na anemiju, tada se beba šalje na laboratorijsku analizu krvi tokom koje se proveravaju sledeći aspekti:

 • Hemoglobin, utvrđuje se količina ovog proteina u crvenim krvnim zrncima.
 • Hematokrit je zapravo procenat krvi koji čine eritrociti i ovaj procenat predstavlja važan podatak za ovu analizu krvi.
 • Retikulociti su nezrele forme eritrocita i zapravo daju podatak koliko je koštana srž sposobna da ih produkuje.

Beba je anemična ukoliko na rezultatima analize krvi piše da je hemoglobin ispod 110 (<110gr/l).  Ovaj kriterijum važi za decu od šest meseci pa sve do pete godine starosti.

Anemija kod beba lečenje

 

Kada se utvrdi postojanje anemije, tada se postavlja pitanje kako povećati hemoglobin kod beba. Na svu sreću u većini slučajeva ovaj problem se rešava na nekoliko načina.

Sirup za anemiju kod beba

 

Jedan od najčešćih načina da se reši problem anemije jeste uz pomoć sirupa. Ova vrsta terapije sprovodi se sa ciljem unosa optimalnih količina gvožđa u organizam i stvaranja rezervi gvožđa.

Ovaj način tretmana anemije sprovodi se nekoliko meseci, a najčešće od 3-5, nakon čega se ponovo proverava krvna slika i nivo hemoglobina.

Važno je da ove preparate bebi dajete isključivo po preporuci lekara i prema tačno datom uputstvu, jer su ponekad mogući i propratni simptomi koji nisu baš prijatni mališanima.

Ishrana kod anemije

 

Iako je odgovarajući medikamentni tretman anemije  važan, osnova dobre krvne slike jeste odgovarajuća ishrana. Ukoliko se mališani od prvog dana hrane zdravo i sa namirnicama punim gvožđa tada se smanjuje šansa za pojavu ove vrste problema.

 

jelovnik za anemiju kod beba

 

Jelovnik za anemične bebe mora biti vrlo pažljivo sastavljen i sadržati sve one namrinice koje mogu u dovoljnoj meri organizam obskrbiti gvožđem.

Namirnice koje se preporučuju anemičnim mališanima su:

 • Mahunarke poput boranije, graška, pasulja
 • Jaja, tačnije – žumance
 • Zeleno povrće poput blitve, spanaća, zelene salate
 • Tuna
 • Ovsena kaša
 • Suvo voće poput grožđa i šljive
 • Kajsija
 • Cvekla

Ukoliko vaša beba redovno konzumira spomenute namirnice, unosi dovoljne količine gvožđa u organizam. Međutim to nije dovoljno. Da bi se gvožđe apsorbovalo u organizam, važno je da se unosi i vitamin C jer upravo on doprinosi boljoj apsoprciji ovog minerala. Uvek se preporučuje da unos vitamina C bude na prirodan način kroz citruse i ostalo sveže voće i povrće koje je bogato ovim vitaminom kao što su brokoli i spanać. 

Šta sprečava resorpciju gvožđa?

 

Ukoliko je vaša beba anemična onda zaista morate povesti više računa o njenom jelovniku, jer se na njemu mogu nalaziti namirnice koje ometaju resorpciju gvožđa.

Neke od njih su:

 • Kravlje mleko o kojem smo detaljno pisali u jednom od prethodnih segmenata teksta.  Bitno ga je opet spomenuti jer ono na više načina utiče nepovoljno na krvnu sliku, odnosno dovodi do anemije ili je može pogoršati.
 •  Čajevi sadrže oksalate koji ometaju da se apsorbuje non-hem gvožđe.
 • Kakao sadrži antioksidanse polifenole koji takođe ometaju apsorpciju gvožđa.
 • U jajima se nalaze molekuli koje za sebe vezuju gvožđe i samim tim ga organizam ne dobije u dovoljnim količinama.

Pored spomenutih namirnica na spisku su i začini poput origana, peršuna, a tu je i čokolada kao i jagode.

Ukoliko se neke od tih namirnica često i u velikim količinama konzumiraju, može se desiti da zaista ometaju resorpciju gvožđa i da se anemija javjla iz tog razloga. Zato, neka ishrana bude raznovrsna. Ove namirnice nisu škodljive i dete treba da ih jede – ali ne stalno.

Nelagodnost usled terapije gvožđem

 

Važno je napomenuti da terapija gvožđem ponekad može doneti i nelagodnosti. Najčešće se one vezuju za stomačne tegobe.

 

 

Zato je važno voditi računa kada se bebi daje sirup za anemiju. Mališanima vrlo često prija da ga piju u toku obroka, jer kada se pije na prazan stomak može izazvati  mučninu.

Primetićete i da je stolica tamno zelene boje što je sasvim normalno, a ponekad se može javiti i otežano pražnjenje creva.

Roditelji vrlo često anemiju ne shvataju ozbiljno. Kada ih pedijatri pošalju na vađenje krvi i prepišu terapiju, nerado je daju bebama ili je uopše i ne daju. To je zaista sasvim pogrešno.

Anemija može biti ozbiljno stanje, pogotovo ako se ne rešava pravovremeno i može dovesti do nepotrebnih zdravstvenih  komplikacija.

Zato bi bilo dobro da je shvatite ozbiljno i budete odgovorni prema zdravlju vaših mališana.

Izvori:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15698-anemia-in-newborns

https://medlineplus.gov/ency/article/007618.htm

https://www.saintlukeskc.org/health-library/treating-anemia-newborn

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/blood-problems-in-newborns/anemia-in-the-newborn

https://kidshealth.org/en/parents/ida.html

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/iron-deficiency/art-20045634