zelena stolica kod beba

Zelena stolica kod beba. Glad ili nešto drugo?

Zelena stolica kod beba je pojava za koju mnogi kažu da je znak gladi, stomačnih problema ili neke bolesti. A da li je to tačno? Vreme je da raskrinkamo neke stvari!

Većina roditelja će se u nekom momentu susresti sa zelenom stolicom kod svojih mališana. Važno je znati da se  boja i tekstura stolice  menjaju od samog rođenja i prolaze kroz razne faze, a zelena stolica je jedna od njih.

Neke promene u stolici se smatraju normalnim i očekivanim, dok su druge razlog za odlazak kod lekara.

Šta to uzrokuje zelenu stolicu i da li je neophodno lečiti?

Zašto je bebina stolica zelena?

 

Stolica kod novorođenčeta  se menja u prvim danima, nedeljama i mesecima bebinog života. To je sasvim normalna pojava, a menja se čitav spektar boja stolice i može varirati od crne, preko braonkaste, zelene pa sve  do senfasto žute boje. 

Kod beba se glavnim uzrocima  promene u boji stolice smatraju uzrast bebe, ishrana i zdravstveno stanje, a u nastavku teksta ćete videti i kako ovi aspekti utiču na promene u boji stolice.

Zelena stolica je stolica gladi – da ili ne?

 

Kada je ova tvrdnja u pitanju podaci su kontradiktorni.

Istražujući ovu temu naišli smo na podatak da pojava zelene stolice može biti pokazatelj gladi. To se dešava u situaciji kada beba sisa, a ne dobija dovoljne količine mleka. 

Može se desiti da beba sisa samo početno mleko koje nadolazi na početku dojenja, a ne sisa kasnije mleko koje je hranljivije ili majka često prebacuje bebu sa dojke na dojku. Uzrok nedostatka mleka može biti i smanjena laktacija uprkos tome što majka pravilno doji bebu.

Ukoliko je to slučaj i kod vas bilo bi dobro da se informišete kako na najefikasniji način da povećate količinu mleka u dojkama.

Od gladi stolica može postati zelena, ali bez sadržaja, a opisuju je kao žabokrečinu. Ne samo što će promeniti boju, nego će se smanjiti i učestalost pojave stolice, beba neće dobijati na težini i može biti neraspoložena ili često pospana. 

Dakle, to može biti uzrok zelene stolice, ali nije uvek uzrok i nije jedini.

Neki stručnjaci čak zagovaraju stanovište da je ovo velika zabluda. Zato je nabolje da dobro obratite pažnju šta se dešava dok beba sisa,  kako i koliko  jede i da na taj način utvrdite da li je gladna ili ne. 

Krajnji zaključak bi bio da zelena stolica sama po sebi nije relevantan pokazatelj ove tvrdnje, već treba uzeti u obzir kilažu bebe, opšte bebino funkcionisanje i raspoloženje tokom i između obroka.

Uzroci zelene stolice kod beba

 

Postoji više faktora koji mogu uzrokovati pojavu zelene stolice.

Dva najčešća su ishrana bebe i dijareja. 

 

zelena bebina stolica

 

Mnoge bebe povremeno imaju zelenu stolicu, a evo šta je još može uzrokovati:

  • Usporeno varenje, pogotovo ako je beba pojela veće količine hrane nego inače
  • Zelene namirnice u ishrani majke koja doji ili u ishrani starije  bebe
  • Prehlada ili stomačni virusi
  • Antibiotici koje koristi beba ili mama koja doji
  • Terapija za žuticu
  • Pojedine vrste adaptiranog mleka, ukoliko je beba na dohrani

Kod nekih beba stolica je prirodno malo zelenkasta.

Ako beba lepo napreduje i deluje raspoloženo bez prisustva bilo kakvih simptoma, onda zelena stolica nije razlog za brigu.

Spomenuli smo da je jedan od uzroka zelene stolice ishrana. Kada beba počne jesti zeleno povrće ili ga majka unosi u organizam tokom dojenja to itekako uzrokuje promenu u boji stolice. Neke od tih namirnica su spanać, kelj, salata, slatkiši koji sadrže veštačke boje, suplementi gvožđa. Da, čak i namirnice koje imaju u sebi veštačku zelenu  boju mogu uzrokovati zelenu stolicu.

Zelena stolica i dijareja – kakva je veza?

 

Dijareja je još jedan od glavnih uzročnika promene u boji stolice. Do nje dolazi kada mala bebina creva ne mogu apsorbovati dovoljne količine vode. Uzrok tome su najčešće virusi.

 

 

Kada dođe do pojave dijareje jako je važno pravovremeno reagovati kako beba ne bi dehidrirala usled gubitka tečnosti kroz stolicu.

Ako primetite da je bebi pelena suva više sati, da nema energije, da su joj usta suva i ispucala, da nema suza tokom plakanja obavezno se javite lekaru jer su ovo znaci da je došlo do dehidratacije.

Kada dođe do dijareje menja se količina vode i elektrolita u stolici, a pošto se sadržaj kreće kroz digestivni trakt mnogo brže nego inače, menja se i boja stolice. 

Tamno zelena stolica kod bebe

 

Tamno zelena stolica se može pojaviti na različitim uzrastima bebe. Kada govorimo o tamnoj stolici kada je beba stara svega nekoliko dana onda moramo pojasniti šta je mekonijum.

Mekonijum se odnosi na prvu bebinu stolicu koja je tamna, odnosno crna, ali može  sadržati u sebi i zelenkaste nijanse tokom prelaza ka svetlijoj.

On u sebi sadrži sve ono što je beba gutala dok se nalazila u materici.

Kako beba raste ulogu u pojavi tamno zelene stolice ima ishrana majke koja doji, a kasnije i ishrana same bebe.

Bebe koje su na dohrani obogaćenoj gvožđem mogu imati pojavu tamno zelene stolice.

Zelena stolica kod dojene bebe

 

Kod dojenih beba unos vitamina, minerala i ostalih važnih nutrijenata najviše zavisi od ishrane majke koja doji.

Kada se pojavi zelena stolica kod dojenih beba neophodno je istražiti uzrok pojave.  Stručnjaci smatraju da tome često doprinosi disbalans u unosu predmleka i “zrelog” mleka tokom podoja. 

Predmleko je mleko koje curi na samom početku sisanja i ono je vodenastije i sa više šećera u sebi. Zadnje mleko je gušće, masnije i sadrži više vitamina i belančevina. 

Važno je da tokom svakog podoja beba unese dovoljne količine i predmleka i zadnjeg mleka, kako bi se postigao odgovarajući unos hranljivih materija.  Zelena stolica može biti  posledica kraćih epizoda sisanja ili prebrze promene položaja sa jedne dojke na drugu.

U tim situacijama beba unosi više predmleka nego zrelog i kaloričnog mleka što uzrokuje gasove i zelenu stolicu.

Ako se pojave bilo kakvi problemi ove vrste pre svega se dobro informišite o pravilnom načinu dojenja koji podrazumeva da bebu dovoljno dugo držite na jednoj dojci, a zatim je prebacite na drugu. Takođe je važno da prepoznate znake gladi kod bebe kako bi jela u pravo vreme i  tokom dojenja sisala dovoljne količine kaloričnog mleka.

Ukoliko smatrate da su vam potrebne dodatne informacije o ovoj oblasti informišite se kod stručnih lica ili potražite informacije iz stručnih izvora. 

Kada dojite svaka namirnica koju unesete u organizam ostavlja trag na bebi odnosno dospeva u bebin organizam i ponekad se manifestuje u vidu zelene stolice. Pogotovo ako ste jeli zeleno povrće, tako da je i to mogući uzrok ove pojave.

Tvrda zelena stolica kod beba

 

Tvrda stolica može biti pokazatelj zatvora kod beba pogotovo ako je praćena neredovnim stolicama i mučenjem prilikom istiskivanja stolice.

Često je zatvor posledica dehidratacije ili uzimanja prevelike količine formule. Ako primetite da se vaša beba muči dok pokušava da kaki, tako što se napinje i zacrveni u licu,  povedite više računa o ishrani i unosu dovoljne količine tečnosti u organizam.

Tamno zelena stolica kod beba na dohrani

 

Izgled bebine stolice zavisi i od načina hranjenja, odnosno na osnovu izgleda stolice možete zaključiti da li beba sisa ili je na dohrani.

Bebe koje su na formuli imaju čvršću stolicu koja može biti braon boje, a isto tako i zelena i žućkasta. Formula koja u sebi sadrži gvožđe može uzrokovati zelenu stolicu.

Generalno je veća šansa za pojavu zelene stolice kod beba na formuli. To uglavnom nije zabrinjavajuća pojava, ali ako traje duže i pojave se i drugi simptomi tada je potrebno otići kod pedijatra.

Žuto-zelena stolica kod bebe

 

Žuto zelena stolica je takođe jedna od boja koja je često prisutna u bebinoj peleni. Uglavnom se vezuje za bebe koje su na formuli, mada je često  samo  deo normalnog razvoja koji podrazumeva da se boja bebine stolice menja  dok ne počne ličiti na stolicu odrasle osobe.

Kada je zelena stolica kod beba razlog za brigu?

 

Prema rečima lekara zelena stolica uglavnom nije razlog za zabrinutost već je prolazna i normalna pojava kod beba. Međutim kao i svaka druga pojava i ova se može zakomplikovati i zahtevati medicinsku pomoć.

 

 

Ukoliko zelena stolica kod bebe potraje više dana i praćena je pojavom novih simptoma poput dijareje, temperature, grčeva, bolova u stomaku, tada je potrebno da se obratite vašem pedijatru.

Znaci za uzbunu su i odbijanje hranjenja, nenapredovanje u  telesnoj težini, konstantno neraspoloženje. Prosto ćete i sami uvideti kada je vrag odneo šalu i kada je potrebno preduzeti nešto više. Beba će vam signalizirati na razne načine, a na vama je da ih prepoznate.

Da li zelena stolica i grčevi idu zajedno?

 

Grčevi su vrlo česta i propratna pojava u prvim nedeljama pa i mesecima bebinog života. Do njih dolazi zbog nezrelosti digestivnog trakta bebe, preosetljivosti na pojedine namirnice iz mamine ishrane, a mogu biti praćeni i pojavom zelene stolice.

Ako vidite da se vaša beba muči sa grčevima, posavetujte se sa pedijatrom na koji način da joj olakšate tegobe. Za početak vodite računa o načinu na koji beba jede, trudite se da redovno podriguje, a farmaceutskim preparatima pribegavajte tek nakon saveta sa pedijatrom.

Može se desiti da grčeve izazivaju određene namirnice na koje je beba alergična ili preosetljiva, pa to za posledicu ima i zelenu stolicu. U tim situacijama je jako važno otkriti uzrok kako  bi smo bebi mogli pomoći oko regulisanja tegoba.

U nekim situacijama će biti dovoljno da majka povede više računa o svojoj ishrani ili da se promeni mlečna formula ukoliko je beba na dohrani.

 U kakvoj su vezi zelena stolica i prehlada?

 

Prehlada i prisutnost različitih virusa u okviru prehlade mogu uzrokovati razne promene u bebinom organizmu pa i u boji stolice.

Kada je beba prehlađena osim zelene stolice, može se pojaviti i sluz u stolici.

Sluzava zelena stolica – evo zašto se javlja!

 

Sluz u stolici ukazuje slivanje sekreta iz nosa u stolicu. Beba sekret guta, jer ne ume da ga izbacuje, pa ga zatim putem creva izbacuje u stolicu.

Prisustvo sluzi u stolici može biti znak da su creva nadražena i tada često dolazi i do proliva. Bakterijske i virusne infekcije mogu iritirati creva i dovesti do pojave sluzave stolice, a često su praćene i drugim simptomima poput temperature.

Kisela zelena stolica kod beba

 

Neobičan kiseo miris stolice kod beba uglavnom je posledica mamine ishrane ili ishrane starijih beba.

 

kisela zelena stolica kod beba

 

Osetljivost na laktozu je jako čest uzrok neprijatnog mirisa stolice kod dojenih beba, usled maminog konzumiranja mlečnih proizvoda od kravljeg mleka.

Proteini iz kravljeg mleka su jako teško svarljivi za male bebe, a kada ih putem dojenja unesete u bebin organizam to za posledicu može imati neprijatan kiseo miris stolice.

Kako izlečiti zelenu stolicu kod beba?

 

Lekari uglavnom savetuju da nema potrebe za brigom i panikom kada se pojavi zelena stolica kod beba jer se ona smatra normalnom i prolaznom  pojavom u najranijem periodu života.

Kada ona duže traje i praćena je drugim simptomima tada se obratite pedijatru.

Bilo bi poželjno da pre svega probate utvrditi uzrok pojave zelene stolice. Obratite pažnju na svoju ishranu, način na koji dojite bebu, prisustvo respiratornih infekcija i ostalih spomenutih uzroka.

Lekar će nakon utvrđenih činjenica odrediti da li je neophodna neka terapija u vidu probiotika, pojačane hidratacije bebinog organizma ili nekog drugog oblika lečenja u zavisnosti od celokupne situacije. 

Kada se beba rodi mogu vas iznenaditi razne stvari o kojima ništa niste znali niti vas je neko upozorio na njih. Sasvim je normalno da poželite odmah da odete kod lekara kako bi ste bili sigurni da je sa bebom sve u redu. I to je u redu. Međutim, probajte da se informišete o situaciji koja vas brine, jer je većina njih normalna razvojna pojava kod svih beba.

Imajte na umu da će bebin razvoj biti pun neočekivanih pojava, a zelena stolica je samo jedna od njih i kao što vidite uglavnom je bezazlena.