da li je beba gladna

Kako da znam da li je beba gladna? Ovo su znaci!

“Kako da znam da li je beba gladna”  jedna je od najčešćih briga svih majki. To više neće biti tako,kada saznate kako se to prepoznaje.

Svaka mama brine o mnogim aspektima kada je razvoj bebe u pitanju, a ishrana je sigurno najznačajniji.

Ako beba ne jede dovoljno, neće napredovati,  a to svakako nije poželjno. Zato je važno umeti prepoznati rane znake gladi deteta i pravovremeno reagovati.

Šta je glad?

 

Postoji mnogo definicija gladi i svaku možemo okarakterisati kao tačnu.

Mogli bi reći da je glad ustvari potreba za hranom.

Beba je gladna kada joj se stomačić isprazni, odnosno kada se potroši prethodni obrok.

Potreba za hranom spada u osnovne fiziološke potrebe, kako kod odraslih tako i kod beba. Ako ova potreba nije zadovoljena ne možete očekivati da vam beba bude vesela i raspoložena, a ujedno neće dovoljno napredovati u težini.

 

 

Kada je beba gladna?

 

Ako se pitate kada je beba gladna i očekujete konkretan odgovor, nećete ga dobiti. Zašto? Zato što  je svaka beba drugačija, razlikuju im se potrebe, apetiti, brzina napredovanja. 

Međutim možemo pretpostaviti kada je beba gladna i dati vam neke smernice koje vam mogu pomoći da prepoznate o čemu se radi.

Evo nekih konkretnih situacija kada očekujemo da je beba gladna. 

 • Kada prođe određeni vremenski interval nakon poslednjeg obroka, tada možemo pretpostaviti da je beba gladna. Recimo ako ste bebu od dva meseca nahranili u 9h, a sada je oko podne i vidite da je beba nešto uznemirena, jedan od razloga za to može biti upravo glad. Kada je reč o razmacima između obroka tu matematika nije komplikovana. Znamo svi da bebe jedu otprilike na svaka 2-3 sata u prvim mesecima. Zato je i logično pomisliti da je gladna ako je prošlo toliko vremena od poslednjeg obroka.
 • Možemo pretpostaviti da je beba gladna ako nam šalje razne signale, a pritom nije dovoljno pojela tokom prethodnog obroka. Recimo da vaša beba sisa iz obe dojke prilikom svakog podoja, a danas je sisala samo na jednoj i to vrlo kratko jer je zaspala. Onda možete pretpostaviti da je nakon buđenja uznemirena zato što je gladna jer nije dovoljno pojela.
 • Kod starijih beba koje su mnogo aktivnije vrlo često do gladi dolazi i kada se igraju jer pritom istroše svoju energiju. Možda je prošlo manje vremena od poslednjeg obroka nego što je uobičajeno, ali beba se istrošila i vreme je za novi obrok. U takvim situacijama je potrebno češće hranjenje. 
 • Da je beba gladna vrlo je verovatno i ako je spavala više sati pa je preskočila podoj ili formulu. To se najčešće dešava u toku noći. U takvim situacijama nahranite bebu kada se probudi jer je sigurno ogladnela.
 • Mogli bi reći i da je dete gladno svaki put kada vam daje do znanja da je tako, čak iako to nema veze sa prethodno pomenutim situacijama. Mnogi roditelji misle da će beba svaki put zaplakati kada ogladni, međutim nije tako. Uglavnom beba ne plače kada je gladna već vam to govori uz pomoć signala o kojima ćemo detaljno govoriti u nastavku teksta. Ako dođe do plača to znači da je situacija alarmantna i da niste pravovremeno prepoznali njene signale gladi. Da ne bi došlo do toga, obavezno pročitajte sledeći deo teksta u kojem govorimo o znacima da je beba gladna.

Kako da znam da li je beba gladna?

Ovo je sigurno jedan od najvažnijih delova teksta, pogotovo za roditelje koji nemaju iskustva sa bebama.

 

znaci da je beba gladna

 

Pažljivo čitajte, ovo su znaci da je beba gladna:

 • Beba grize, sisa  svoje prste i šake. Iako mnoge bebe vole da sisaju svoje prstiće, kada su gladne to se pomalo razlikuje. Primetićete da beba malo “agresivnije” sisa svoje šake, gura ih u usta i da može, prosto bi ih pojela. Malo karikiramo, ali želimo da bude što slikovitije kako bi ste lakše prepoznali ovaj signal.
 • Jedan od znakova jeste i okretanje njene glave prema dojci. Dakle kada bebu držite u naručju ona će prosto tražiti dojku i okretati se ka njoj.
 • Veoma male bebe znaju i da udaraju u mamu, o njene grudi ili rame dok je u naručju ili čak da sisaju mamino rame ili ruku. Ne čekajte, već nahranite bebu koja se ovako ponaša.
 • Mnoge bebe postaju aktivnije, uznemirenije kada osete glad. Ako ne znate šta je uzrok tome, probajte nahraniti bebu.
 • Otvaranjem i zatvaranjem usta beba vam ponekad poručuje da je gladna. Izgleda kao riba na suvom jer je to jedan od načina da vam pošalje poruku.
 • Buđenje, pogotovo u toku noći često je signal da je maleno biće gladno. Ako ljuljanje i držanje u naručju ne uspava bebu, onda joj ponudite hranu.
 • Može se desiti da beba gricka svoju usnu. To je isto jedan od znakova da je gladna.
 • I na kraju plač. Mnogi misle da treba čekati plač i nakon toga bebu nahraniti. To je pogrešno. Plač jeste signal, ali bebe ga koriste kao krajnju meru. Pre toga vam šalju neke od prethodnih znakova da su gladne. Ako ih ne prepoznate tek onda plaču, ali vrlo često tada obrok ne bude uspešan. Kada beba jako plače i uznemirena je, tada lošije i jede. Zato ne čekajte prvu suzu već pratite bebino ponašanje i reagujte ranije.

Beba gladna nakon dojenja

 

Upravo ste podojili bebu i deluje vam da je i dalje gladna? Pa, moguće je. Ako primetite da i nakon podoja traži dojku, da je uznemirena ili šalje neki od prethodno pomenutih signala, moguće da je i dalje gladna.

Šta je uzrok tome?

Može biti da su se odjednom povećale potrebe za količinom mleka koje vaše telo ne može da proizvede. Ispratitie situaciju. Ukoliko se to ponavlja nakon više podoja možda treba da uvedete neku promenu u ishrani, naravno uz dogovor sa vašim pedijatrom.

Beba gladna, a neće da jede!

 

Još jedan od problema kada je ishrana u pitanju jeste da je beba gladna, a neće da jede. Prosto vidite po bebi da je gladna, šalje vam signale, nije jela nekoliko sati, a kada joj ponudite hranu ona odbija. 

To se vrlo često dešava kada ima nekih zdravstvenih tegoba. Najčešće su to prehlade koje prati zapušen nosić. U tim situacijama primetićete da beba počinje da sisa, ali naprosto ne može da diše pa prestaje i kreće da plače i odbija da jede.

Ponekad se to dešava i kada kreću zubići. Used bolnih desni bebama nije prijatno da sisaju ili žvaću hranu, pa je vrlo često i odbijaju.

Ova situacija je moguća i kada se promeni ukus hrane. Ukus majčinog mleka se kod nekih hormonskih i zdravstvenih promena može malo izmeniti pa to utiče na kvalitet podoja. Kada bebi uvedete čvrstu hranu, iako je gladna, neku vrstu hrane može odbijati jer joj iz nekog razloga ne prija.

Moja beba je stalno gladna!

 

Ima puno mališana koji stalno deluju gladno. Kad god im ponudite obrok oni ga neće odbiti i traže još.

Šta to može biti?

Neke bebe prosto imaju veći apetit i veći kapacitet da pojedu veće količine hrane. Što bi rekli imaju brži metabolizam, brzo vare hranu i uvek mogu uzeti još.

Čest slučaj je da su bebe stalno gladne kada im se dešava skok u razvoju. To znači da se nalaze u periodu kada im se događaju velike i nagle promene pa je njihovom organizmu potrebno više hrane i energije da isprati sve te promene. Ovo su razlozi zbog kojih se dojenje bebe po mesecima može značajno razlikovati i to ne treba da vas čudi niti zabrinjava.

Može se desiti da je beba stalno gladna ako nemate dovoljno mleka u dojkama ili joj ne odgovara adaptirano mleko koje pije. Tada je potrebno uvesti promene u ishranu, odnosno promeniti ili dodati formulu uz dojenje.

Beba koja nikad nije gladna

 

Teško ćete naći bebu koja baš nikada nije gladna, ali ima beba koje jedu mnogo manje i ređe. 

Razlog tome može biti da su njihove potrebe za hranom prosto takve. Imaju manji apetit, mnogi bi rekli i da su lenje da sisaju ili jedu.

Može biti i da im ne odgovara način ishrane koji im nudite ili raspored obroka. Pojedinim bebama ne trebaju previše česti obroci.

Sve dok je beba zdrava i lepo napreduje u težini to nije problem. Međutim konstantno odbijanje hrane može ostaviti posledice po zdravlje i kilažu. U tom slučaju se posavetujte sa pedijatrom. Možda će beba dobiti terapiju koja će uticati na povećanje apetita i tako možete rešiti problem.

Beba gladna, a bljucka

 

Bljuckanje ili refluks je vrlo česta pojava kod beba koja traje i do kraja prve godine života. Ima beba koje su vrlo “halapljive” i prosto vole da jedu i žure da što pre i što više pojedu, a nakon toga bljuckaju.

 

 

Bljuckanjem se izbacuje višak hrane, a da ne bi često dolazilo do toga, slede saveti šta da učinite povodom toga;

 • Bebu hranite polako
 • Dajte joj male zalogaje i čekajte da ih sažvaće i proguta
 • Vodite računa da beba podrigne nakon svakog obroka
 • Nakon obroka se nemojte  previše igrati sa bebom i prevrtati je na stomak kako ne bi izbacila sadržaj iz želuca. Neka bude u uspravnom položaju.

Da li beba može da spava ako je gladna?

 

Da li vi možete zaspati ako ste gladni? Teško.

Kada se oseća glad, mozak kao da je podešen da samo na to misli. Tako je i kod beba. Iako možete uspavati gladnu bebu, verovatno to neće potrajati dugo, jer će se oglasiti alarm u stomaku i moraćete da je nahranite ako želite da i vi odspavate.

Boja stolice ako je beba gladna

 

Boja stolice kod beba varira i može biti u raznim nijansama. Kreće od žute, preko zelene pa sve do braon. Svaka boja može imati neko značenje, a i ne mora.

Međutim za glad se vrlo često vezuje zelena boja stolice.  Zelena boja je ta koja će vam dati tu informaciju. Stručnjaci kažu da u ovom slučaju stolica zna biti neredovna i manje obimna. Ako se ovakva stolica pojavi jednom to ne mora nužno značiti problem, međutim ako je učestala onda je potrebno reagovanje.

Posavetujte se sa svojim pedijatrom oko najboljeg rešenja za ovaj problem.

Kako da znam da beba nije gladna?

 

Do sada smo govorili o tome kako da prepoznate kada je beba gladna, sada je na redu da naučite da porepoznate suprotno.”Kako da znam da je beba sita” još je jedno od pitanja koje muči mame.

 

znaci da je beba sita

 

Evo i odgovora kako da prepoznate da beba više nije gladna.

 • Beba sama završava podoj, odnosno pušta dojku nakon određenog vremena tokom kojeg je aktivno sisala.
 • Odbija da nastavlja podoj čak i ako joj to nudite
 • Ako je hranite na flašicu, beba odguruje flašicu kada joj nudite
 • Beba ne otvara usta ako joj nudite hranu
 • Kada su bebine šake otvorene to je znak da je sita
 • Primetićete da je bebino telo opušteno nakon obroka i to znači da je sita. Kada su gladne bebe su zgrčenije i  zatvore šake.
 • Kada je sita, bebu hrana naprosto ne zanima. U tim situacijama se igra i interesuje za predmete oko sebe, a ne za hranu ili dojku.
 • Vaš mališan deluje srećno i zadovoljno nakon obroka? Onda sigurno više nije gladan.

Mnogi roditelji brinu da neće umeti prepoznati bebine potrebe. Ok, možda ova mala bića ne govore, ali itekako umeju da komuniciraju i da nađu načina za izražavanje svojih potreba. Oni se trude da vam nešto “saopšte”, a vi se potrudite da to razumete na najbolji način i odreagujete pravovremeno.