kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu? Ovo pomaže!

Evo odgovora kako uspavati bebu u svim prilikama. Nudimo vam proverene i najdelotvornije načine za   uspavljivanje bebe. Pročitajte, primenite i videćete da uspavljivanje više neće biti napor.

Saznajte koliko je normalno da vaša beba spava u odnosu na svoj uzrast, kako se to menja, a pre svega naučite kako da uspavate vašu bebu za 1 minut i kako da zaspi bez podoja i plakanja.

Informišite se i o snu prevremeno rođenih beba. Da li se njihovo spavanje razlikuje u odnosu na bebe rođene u terminu i šta je uzrok tome.

Kakva treba da bude atmosfera u sobi za spavanje i da li struka predlaže da beba spava sa roditeljima?

Zahvaljujući svim ovim savetima spavajte mirno i vi i vaša beba i zaboravite na podočnjake.

Koliko bebe spavaju?

 

Dužina bebinog sna se menja sa uzrastom bebe. Novorođene bebe spavaju veći deo dana, odnosno od 14-17 sati, a neke bebe čak i do 19 sati  u toku 24 sata..

Male bebe se češće bude zbog potrebe za hranom. Dojene bebe imaju potrebu za podojem na svakih 2-3 sata, dok bebe koje su na dohrani mogu izdržati i do 4 sata. Jedan od razloga je taj što kod podoja na zahtev beba sama odlučuje kada je kraj, pa često ne znamo koliko je pojela. Bebe koje se hrane na flašicu lakše ispratimo i  uglavnom čekamo da ispiju celu formulu pa su zasigurno site.

Kako beba raste sve će manje spavati u toku dana i imaće duže periode budnosti između spavanja. Ukoliko budete imali sreće, sve će duže spavati u toku noći i manje će se buditi. 

Tabelarno ćemo vam prikazati  kako se menja dužina bebinog sna sa uzrastom bebe.

vreme spavanja bebe tabela

Napominjemo da su u tabeli prikazane prosečne vrednosti dužine bebinog sna.

Koliko će vaša beba sna rasporediti na noćno, a koliko na dnevno spavanje zavisi od navike koju stvorite kod bebe, atmosfere za vreme spavanja i mnogih drugih faktora.

Koliko spavaju prevremeno rođene bebe?

Nemojte da brinete ako vaša prevremeno rođena beba prespava skoro ceo dan, a evo i zašto.

Prevremeno rođena deca su fiziološki drugačija od beba rođenih u terminu. Njihov razvoj nije u potpunosti završen i zbog toga je njima potrebno mnogo više sna, čak i do 22 sata u toku celog dana. Na taj način bebe štede svoju energiju koju usmeravaju na rast i razvoj.

Zašto bebe ne spavaju noću?

 

Ovo je pitanje za milion dolara i nema tačnog i preciznog odgovora. Dešava se da, ukoliko ne povedete računa o tome da bebi nekako date do “znanja” kada je noć, a kada je dan ona zameni dan za noć, a to može biti zaista jako frustrirajuće za roditelje.

Postoji mogućnost da je vaša beba gladna, da prilikom podoja ne pojede dovoljno jer zadrema ili da nemate dovoljno mleka u dojkama. Obratite pažnju jer nekad upravo to može biti uzrok noćnog buđenja.

Prvih par meseci i grčevi kod beba mogu biti glavni neprijatelj vašeg i bebinog sna. U tom slučaju bavite se uzrokom, odnosno pomozite bebi da se sa grčevima izbori. 

Imajte na umu da je svako dete drugačije. Svakom prija drugačiji pristup i način uspavljivanja i spavanja, ali hajde da ipak učinimo sve što je do nas odraslih i nadamo se prospavanoj noći.

Kako bi ste bebu naučili kada je noć i vreme za duže spavanje probajte to na sledeće načine:

 • Ukoliko ste pobornik navike večernjeg kupanja bebe, trudite se da to radite uvek u približno vreme i da nakon toga sledi podoj i spavanje, jer će to bebi dati znak šta se od nje očekuje.
 • Kako dani prolaze shvatićete i sami koji način uspavljivanja donosi najbolje rezultate. Da li je to ljuljanje, pevanje, pričanje, maženje i taj način neka bude konstantan jer će doprineti i zbližavanju vas i vaše bebe.
 • Vodite računa da pre uspavljivanja sa bebom radite neke mirnije aktivnosti koje će je polako pripremati za san. Izbegavajte jake stimuluse, preterano izlaganje ljudima, buci. To će bebi pomoći da lakše i brže zaspi, jer će biti mirnija, smirenija i neće biti pod utiskom jakih senzacija koje dovode do razdražlijivosti i povećane budnosti.
 • Vodite računa da atmosfera u sobi u kojoj beba spava bude noćna. Čak i stručnjaci savetuju da beba spava u zatamnjenoj prostoriji, sa ugašenim televizorom ukoliko je u sobi i sa spuštenim roletnama ili navučenim zavesama. Neka u sobi bude taman toliko osvetljeno da možete videti bebu, ali gledajte da to svetlo bude minimalno da ne remeti bebin san. Poželjno je da beba spava bez buke.
 • Ukoliko se pitate da li bebu odmah smestiti u drugu sobu, struka je istraživanjima došla do preporuke  da je prvih nekoliko meseci ipak najbolje krevetac držati u sobi gde su roditelji kako bi ste u svakom momentu mogli odreagovati ako primetite da se nešto dešava sa bebom. Ne preporučuje se spavanje novorođene bebe sa roditeljima u krevetu kako ne bi došlo do gušenja u toku noći. Idealno rešenje bi bilo da krevetac bude odmah pored kreveta kako bi beba osetila vaše prisustvo, a pritom je potpuno bezbedna.

No postoje i potpuno suprotna metoda uspavljavljivanja bebe, a evo jedne od njih.

Đinin metod uspavljivanja bebe

Ovaj metod bazira se na ideji da beba može da spava i do 12 sati noću, ukoliko se pridržavate određene rutine koja je donekle u suprotnosti sa nekim od gore navedenih tačaka. Poenta je da se bebini obroci organizuju u toku dana tako da noću ne mora da se budi da jede. Uveče se sa detetom ne ostvaruje kontakt očima, kako to ne bi bio poziv na igru. Dete ne spava sa roditeljima u sobi, nego u sosptvenoj prostoriji i  u svom krevetiću. Takođe, treba da se izbegnu greške pri uspavljivanju bebe, u smislu da se dete uspavljuje muzikom, cuclom, dojenjem i slično.

Ovo je metoda uspavljivanja deteta koju je detaljno opisala u svojo kjnjizi Gina Ford, po kojoj je i dobila ime. Suština je da je spavanje ljudska potreba i da će beba spavati kada treba i koliko treba, ukoliko joj život organiziujemo kako treba. Tako recimo, situ bebu spustite u krevetić već oko 19h. Oko 22h je probudite da je nahranite, a zatim i dalje pospanu i situ vratite u krevetac i onda ona spava do ujutru do 7.

To je teorija. Neki tvrde da je urodila plodom, a neki sa njom ne slažu ( posebno ne sa delom da beba spava sama u svojoj sobi i sa strogom disciplinom od prvih meseci bebinog života) .

Koliko bebe spavaju po danu?

Dnevno spavanje bebe je  individualna stvar .

Tokom prvih par meseci sve bebe će spavati dva tri puta po 2-3 sata u toku dana.

Međutim kako beba raste, usvaja razne navike i formira neki svoj ritam spavanja u toku dana.

Prikazaćemo vam tabelu dužine dnevnog sna koja se bazira na nekim prosečnim vrednostima, ali to uopšte ne mora da važi za vašu bebu i vrlo je individualno kako će beba ukupan broj sati sna rasporediti u toku dana.

spavanje bebe tabela

 

Kako uspavati bebu za 1 minut?

 

Ne verujete da je moguće uspavati bebu za 1 minut?

Našli smo način čak i za ovu naizgled nemoguću misiju.

Za ovu metodu potrebna vam je samo jedna papirna maramica koju skroz raširite ili raširena salveta. Zatim nežno prelazite preko bebinog  lica od gore na dole. Kao da je mazite salvetom od čela do brade i na taj način opuštate i spuštate bebine kapke.

Mnogi roditelji su zadovoljni  brzinom  kojom ova metoda uspavljuje bebu, a na vama je da je isprobate i želimo vam puno uspeha. Ne garantujemo da će uspeti, ali ne može da škodi.

Kako najlakše uspavati bebu?

 

Moglo bi se reći da ne postoji najlakši način već najodgovarajući način za vašu bebu.

 

uspavljivanje bebe

Svakom detetu prija drugačiji pristup. U prethodnom delu teksta smo vam ponudili savete kako da napravite odgovarajuću atmosferu za spavanje, kada to učinite onda primenjujte metodu uspavljivanja koja najviše prija vašoj bebi i daje najbolje rezultate.

Neki od načina su:

 • Nošenje u različitim položajima
 • Ljuljanje u sobnoj ljuljašci ili njihalici
 • Pevušenje, pričanje bebi, čitanje.
 • Maženje
 • Puštanje tihe muzike za vreme uspavljivanja.
 • Vozanje u kolicima po kući
 • Roditelji kod kojih nijedna metoda ne daje rezultate nekada pribegavaju i vozanju kolima po gradu. Ovo rešenje probajte da  ostavite kao poslednje u nizu..
 • Neki roditelji uče bebu da se sama uspava, to jeste najlakši način, ali je taj proces učenja neophodno pažljivo izvoditi i ne preporučuje se pre 6 meseca bebinog života.  Beba je prvih meseci života u potpunoj simbiotskoj povezanosti sa majkom i njena blizina joj je jako potrebna, a ukoliko je dugo ostavljate samu da plače to može biti jako stresno za nju.

Kako uspavati bebu bez dojenja?

 

Vreme je za odvikavanje od dojenja i sigurno ste zabrinuti kako će vaša beba zaspati bez podoja. Svakako imate razloga za brigu, jer je to navika koja izuzetno prija bebi i asocira je na vreme za spavanje. Budite spremni na svakakve situacije. Može biti burnih reakcija, a može biti i mirnih prelaza na neke druge objekte poput cucle ili flašice sa mlekom.

Ukoliko planirate odvikavanje, polako u upotrebu počnite da uvodite cuclu ili flašicu sa mlekom. Probajte jedan podoj da zamenite mlekom na flašicu kako bi se beba privikla na novu hranu.

Prema savetima pedijatra za uvođenje kravljeg mleka najbolje je sačekati da beba napuni godinu dana, da njen digestivni trakt sazri dovoljno da svari proteine iz kravljeg mleka

Ukoliko ranije prestajete sa dojenjem tada možete uvesti formulu. Koju mlečnu formulu uvesti posavetujte se sa pedijatrom kako bi ona prema svom sastavu bila prilagođena potrebama vaše bebe.Pratite reakcije i budite uporni jer beba možda neće odmah prihvatiti zamenski objekat.

Uvek se savetuje da prelazi ne budu drastični već da bebu polako privikavate na promene i da se naoružate strpljenjem jer reakcije mogu biti raznolike dok se ne uspostavi nov način uspavljivanja. Važno je da budete dosledni i da uvek bebi pružite blizinu i sigurnost u ovoj stresnoj situaciji.

Kako uspavati bebu bez plakanja

 

Osluškujte svoju bebu, posmatrajte i pratitie njene reakcije. Brzo ćete shvatiti šta joj prija i šta joj ne prija. U ovom tekstu spomenuli smo više načina kako da uspavate bebu, pa odaberite onaj koji vašoj bebi najviše odgovara.

 

 

Kada primetite da je vaša beba umorna i pospana to je signal za uspavljivanje.

Nemojte bebu držati budnom kako bi se što više umorila i duže spavala. To ne radi posao. Naprotiv. Umornije bebe se teže uspavljuju i lošiji im je san.

Ukoliko pravovremeno krenete sa uspavljivanjem i pomoću najdelotvornije metode za vašu bebu uspavljivanje će sigurno proći bez plakanja. 

Kako uspavti bebu bez nošenja

 

Mnogi sajtovi nude rešenja i savete kako u više koraka da trenirate rutinu, odnosno da razvijate naviku spavanja, a da to ne bude zahtevan proces.

 

uspavljivanje bebe u krevecu

 

Evo jednog zanimljivog načina koji vam predstavljamo u nekoliko koraka.

 • Bebu od samog početka navikavajte da spava povijena u ćebencetu. Ovakav način stvara “asocijaciju” kod bebe da je vreme za spavanje i svaki put kada bebu na ovaj način povijete znaće da je vreme za spavanje. Sa druge strane mnoge kulture koriste povijanje kao dobar način da se razvija zdrav san kod bebe jer se sprečava da dolazi do nevoljnih pokreta bebinih ruku koje je razbuđuju, a nekad i povređuju. 
 • Da bi beba “znala” kada je dan,  a kada je noć napravite sledeću razliku. U toku noći bebu hranite povijenu u ćebence, a u toku dana je hranite nepovijenu u ćebence. Na taj način učite bebu kada je vreme za buđenje, a kada se nastavlja spavati.
 • Tokom dana vodite računa da pelenu menjate nakon hranjenja, jer će to bebu razbuditi, a želimo da beba više bude budna tokom dana.
 • U toku noći bebi pelenu menjajte pre hranjenja i to ukoliko je moguće odmotajte samo donji deo ćebenceta kako bi u gornjem delu ostala povijena i nastavila san. Najbolje bi bilo kada bi ste za ovaj trening spavanja našli neko ćebe sa zipom.
 • Obavezno za vreme prigušite svetla u sobi, jer bebe i na taj način uče da je noć i vreme za spavanje.
 • Tokom dana male bebe će naravno spavati kada njima to odgovara, međutim i tu se navika za spavanje može trenirati tako što ćete kada je vreme za spavanje prostoriju malo zamračiti.
 • Prilikom svakog obroka obratite pažnju da beba dobro jede, odnosno da ne zaspi u toku podoja, jer će se zasigurno češće buditi ako nije sita.
 • Još jedan savet je da nakon hranjenja bebu ne držite budnom da se izmori već je povijte i stavite u krevetac najkasnije 80 minuta od početka hranjenja. To se odnosi na novorođenče.
 • Ustanovite rutinu koju ćete obavljati pre svakog spavanja recimo povijte bebu, malo je nosajte, pevajte joj ili čitajte, ugasite svetlo, lagano je spustite u krevetac i napustite sobu. Uvek pribegavajte pravilnom položaju za spavanje na koji ste navikli bebu jer će joj možda i to pomoći da brže zaspi.
 • Nikada ne prekidajte bebino spavanje bespotrebno, jer je tamo neka tetka došla nenajavljena da je malo  nuna. Bebin san je najvažniji.
 • Ukoliko želite da imate i rutinu buđenja u isto vreme, onda krenite bebu da hranite u to vreme. Na taj način će njen metabolizam početi sam da traži hranu baš u to doba.

Detaljno smo vam predstavili jedan od “treninga” za dobar bebin san, pa zašto ga ne isprobati. Ko zna možda bude delovao baš kod vaše bebe. Malo je izazovno umotati bebu tokom leta, ali zimske bebe mogu možda ovako steći rutinu spavanja.

Ukoliko u kući posedujete sobnu ljuljašku ili njihalicu i to može biti dobar način za uspavljivanje ako vašoj bebi prija ljuljanje.

Ova pomagala koristite samo za uspavljivanje, nikako nemojte bebu ostavljati da tu spava duže vreme, jer nije bezbedno.

Kako uspavati bebu kada je nervozna?

 

Dešava se da i bebe imaju loš dan i da su nervozne, to je sasvim normalno. Ni njima nije uvek sve potaman.

Kada je vaša beba nervozna prvo se zapitajte šta je moglo dovesti do toga. Da li je premor, vrućina, zubi, grčevi. Ukoliko pretpostavljate šta je uzrok nervozi, probajte da ga rešite.

Ako nijedno rešenje ne daje rezultate prosto budite roditelj i pružite bebi nežnost i sigurnost, jer je nekada samo to najvažnije. Pribegnite onim prirodnim načinima za umirivanje kao što je nošenje, pevanje, pričanje, maženje, ljuljanje. Možda će je baš to umiriti.

Kako uspavati bebu sa grčevima?

 

Ukoliko vašu bebicu muče grčevi pre svega joj pomozite da oni prođu. Detaljno o načinima kako pomoći bebi koja ima grčeve pročitajte u tekstu grčevi kod beba i kako ih se rešiti. Tu zaista ima pregršt korisnih saveta, pa pronađite onaj koji je kod vaše bebe najdelotvorniji.

Kada grčevi popuste, doći će i san, a do tada bebi masirajte stomak, nosite je na način koji joj najviše prija, zagrejte neki predmet koji joj može ugrejati stomak i na tako joj olakšati. Pročitajte šta je i kako funkcioniše termofor za bebe.

Kada bebe prespavaju celu noć?

 

Kada će i da li će vaša beba prespavati noć zavisi od mnogo faktora. Najčešće to zavisi od rutine i načina na koji funkcionišete u kući.

Ukoliko odlazite na spavanje svako veče otprilike u isto vreme, gasite svetla, omogućavate da atmosfera u kući bude prijatna za spavanje, veća je verovatnoća da će vaša beba ranije doći do tog cilja da zajedno sa njom prespavate noć.

Nakon rođenja, bebe većinu vremena provode u spavanju. Međutim njihova potreba za hranom dovodi do češćeg buđenja, najčešće je to na svaka tri sata. Kako beba raste i jača, ona za vreme jednog obroka pojede više, duže je sita i samim tim duže spava.

Kod većine beba se očekuje da imaju duži san tokom noći negde oko 6. meseca, ali uvek postoje izuzeci, pa se dešava da pojedinim bebama treba mnogo više vremena da dođu do tog stadijuma.

Pročitajte kako naučiti bebu da se sama uspava i prespava noć.

Kako uspavati bebu kada se probudi noću?

 

Najčešći uzrok noćnog buđenja beba je glad i potreba da mama bude blizu.

Ukoliko se vaša beba probudi, dajte joj da jede, ali pritom ne menjajte atmosferu u sobi. Nemojte paliti svetla, igrati se i pričati sa bebom jer joj na taj način možete dati do znanja da je vreme za buđenje.

Nahranite bebu, ukoliko je potrebno presvucite je, ali neka to sve bude mirnim tonom i tempom. Zatim bebu uspavajte onako kako ste je navikli.

Ukoliko koristite tehniku umotavanja u ćebe, koju smo spomenuli, preporučuje se da se beba u toku noći ne odmotava nego da se oslobodi samo donji deo za presvlačenje, beba se malo pomazi, uzme u ruke i vrati u krevetac. Ukoliko je krevetac pored vašeg kreveta možete bebu malo maziti, drmusati i na taj način joj dati do znanja da noć još traje.

Kako uspavati bebu koja ima šlajma?

 

Zapušen nos i šlajm u plućima mogu biti otežavajući faktor kada je potrebno uspavati bebu. Ovde se pre svega treba pobrinuti da elimišete ono što detetu ometa sam. Očistite zapušen nos kod beba. Možete ukapati malo fiziološkog rastvora da razredi sekret u nosu i olakša čišćenje nosa.

Ako beba ima šlajm, potražite savete kako da ga se rešite. Jedan od načina je drenaža pluća lupkanjem.

Kupanje pre spavanja u toploj kupki će opustiti bebu, ali i začepljen nosić. Takođe, bebi će možda više prijati da je u ovom slučaju uspavate u uspravnom položaju, a tek onda položite u krevetac.

 

 

Spavanje je zaista važna stavka u odgoju bebe i ako je san kvalitetan, puno će doprineti bebinom razvoju, a i raspoloženju roditelja. Ne postoji univarzalan recept kako uspavati bebu. Kombinujte ljubav, pažnju, strpljenje i stvarajte rutinu. Pomirite se sa tim ne spavaju sve bebe isto i nađite način koji kod vas uspeva. Ako smo ovim tekstom bar malo pomogli – podelite ga nekome kome će biti od koristi.

Kakvi su vaši načini za uspavljivanje bebe?