termofor za bebe

Termofor za bebe – koliko je koristan?

Da li termofor za bebe zaista pomaže kod grčeva? Pročitajte koja je njegova funkcija i čujte iskustva pa lakše donesite odluku o kupovini.

Šta je termofor i čemu služi?

 

Kako bi mogli definisati termofor?

To je predmet koji nakon zagrevanja ima funkciju grejanja bebinog stomačića ili nekog drugog dela tela.

Kada zagreva bolno mesto, on ublažava tegobe nastale usled bolova i grčeva. Do olakšanja dolazi zato što toplota utiče na opuštanje tkiva oko bolnog područja, a ujedno se opušta i čitav nervni sistem. 

Prednost ove stvarčice je u tome što ne zahteva korišćenje struje ili nekih drugih izvora energije. Samim tim ga možete upotrebljavati bilo gde i bilo kada.

Termofor za bebe protiv grčeva

 

Kada se susretnete sa bebinim grčevima i njihovim intenzitetom koji zaista ume biti vrlo jak, spremni ste na sve samo da pomognete svojoj bebi. Jedan od načina da to učinite jeste upravo uz pomoć termofora za bebe.

 

termofor za bebe upotreba

 

Šta je potrebno da učinite?

Potrebno je da aktivirate termofor na način koji ćemo objasniti u nastavku. Zatim ga stavite na bebin stomačić, ali ne direktno na kožu kako se ne bi opekla od temperature termofora koja iznosi oko 50 stepeni.

Između termofora i bebine kože neka se nađe tkanina koja će ublažiti toplotu termofora i bebi pružiti prijatan osećaj.

Kada se zagreje stomačić, beba može osetiti olakšanje i umiriti se. Uostalom kome ne prija toplota na bolnom mestu, zar ne?

Kako funkcioniše termofor za bebe?

 

Ovaj proizvod funkcioniše tako što se zagreva do 50 stepeni i uz pomoć svoje korisne toplote greje problematična mesta na telu. Namerno kažemo na telu, jer osim što se koristi kod problema sa grčevima, mogu ga korisititi i odrasli pa čak i sportisti kada ih muče neki bolovi.

 

 

Termofor u sebi sadrži vodu i natrijum acetat koji je na niskim temperaturama u tečnom stanju. Kada se klikne na disk koji se nalazi unutra, on natera nekoliko molekula da pređu u čvrsto stanje. Zatim se i ostatak tečnosti stvrdne i temperatura naglo skače. Nakon toga je termofor spreman za korišćenje.

Da bi njegova toplota delovala potrebno je da dovoljno dugo bude na bolnom mestu kako bi se ono zagrejalo.

Kada se ohladi, postupak ponovne primene je malo drugačiji.  Neophodno je da ga prokuvate, kako bi sadržaj termofora zagrejali vratili u tečno stanje.

Vrste bebi termofora

 

Kada krenete u potragu za ovim predmetom primetićete da u prodavnicama ima termofora koji su izrađeni u nekom obliku i nemaju pojas, a ima i onih termofora na kojima se nalazi pojas. U nastavku ćemo vam detaljno pojasniti razliku, pa ćete uvideti njihove dobre i loše strane, a samim tim načiniti i pravi izbor za sebe.

Termofori bez pojasa

 

Pod termoforom bez pojasa podrazumeva se onaj koji je izrađen u određenom obliku. Videćete i sami da jastučića ima u obliku životinja, srca, meda. Zaista su lepo dizajnirani i ima ih raznih boja. To će sigurno uticati na to da se svidi vama i vašoj bebi.

Oblik i boja nemaju nikakvu ulogu kada je funkcionalnost u pitanju jer svi termofori pružaju isti nivo toplote.

Kada želite da upotrebite ovu vrstu termofora, to činite prema dole datom uputstvu i tako ga uvek koristite.

Nakon zagrevanja potrebno je da stavite termofor na bebin stomačić (ne direktno na kožu) i pridržavate ga svojom rukom obzirom da nema pojas. To bi možda mogli istaći kao manu ove vrste.

Termofori sa pojasom

 

Ovo su barijante koje se razlikuju od prethodne vrste po tome što imaju pojas kojim se termofor pričvrsti na bebin stomak, a koji  ide oko bebinog struka.

Funkcioniše po istom principu kao i prethodni i koristite ga prema navedenom uputstvu osim ako proizvođač nije dodao još neko konkretno uputstvo, ali o tome se informišite prillikom kupovine.

Kod ove vrste zagreva se samo jastučić ne i pojasevi pa o tom delu vodite računa kako ne bi bio prislonjen na bebinu kožu. Ova vrsta se zagreva u mikrotalasnoj pećnici ili običnoj pećnici. Koliko dugo i na koliko stepeni proverite na uputstvu termofora koji ste kupili jer se mogu razlikovati uputstva.

Dobra strana je što ovaj termofor ne morate pridržavati svojom rukom već ga fiksirate uz pomoć pojaseva.

Kada je reč o održavanju, ovde imate obavezu i pranja platnenih delova, a to činite ručno i uz pomoć mlake vode, osim ako na uputstvu nije drugačije navedeno.

Kako se koristi termofor za bebe?

 

Iako korišćenje nije komplikovano, za sve neiskusne roditelje dajemo detaljno uputstvo za upotrebu. Nije na odmet da ga pročitate kako bi ste pravilno upotrebili ovaj predmet i pomogli svojoj bebi. Evo nekoliko koraka za prvo uspešno korišćenje :

  • Prvo postavite termofor na ravnu površinu. Ovo je jako važno da bi se tečnost koja se nalazi unutra ravnomerno rasporedila po celom termoforu.
  • Zatim aktivirajte pločicu koja se nalazi unutar termofora. Aktivacija se vrši jednostavnim savijanjem pločice, kao da želite da je polomite na dva dela. Ukoliko se nakon prvog puta ništa ne dešava pokušajte ponovo. Da je misija uspela znaćete po tome što će tečnost početi da se kristalizuje i zagreva. 
  • Ovako zagrejan termofor stavite na bebin stomačić, ali ne direktno na kožu. Možda bi najbezbednije bilo da ga umotate u tetra pelenu i tako stavite na stomačić. Tako neće peći ni vas, a ni bebu ukoliko ga slučajno dodirne rukom.

Ovako zagrejan termofor svoju funkciju vrši dok se ne spusti temeperatura, a to traje oko 40 minuta.

  • Ponovna upotreba termofora zahteva drugačiju proceduru. Da bi ste ga ponovo koristili neophodno je da ga prokuvate u ključaloj vodi nekih 10-15 minuta. Videćete i sami kada sadržaj u termoforu ponovo postane potpuno tečan. 
  • Nakon toga izvadite termofor i sačekajte da se prvo potpuno ohladi i tek onda ga ponovo koristite. 
  • Prilikom ponovnog korišćenja aktivirajte pločicu kao i prvi put.

Korišćenje termofora sa pojasom može imati drugačije uputstvo , jer se ovi termofori mogu zagrevati i u pećnicama. Zato dobro obratite pažnju šta piše na pakovanju i u skladu sa tim prilagodite dužinu i temperaturu zagrevanja.

Kako napraviti termofor za bebe?

 

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite termofor ili to trenutno ne možete učiniti jer je recimo noć, a bebu jako muče grčevi – i za to postoji rešenje. 

 

termofor

 

Jedan od načina je da upotrebite peškir ili tetra pelenu koju ćete zagrejati recimo uz pomoć pegle i prisloniti na bebin stomak. Problem sa ovom metodom jeste što ćete teško iskontrolisati temperaturu do koje grejete, zato budite oprezni.

Drugi način je da napunite plastičnu flašu sa toplom vodom i da vam to posluži kao sredstvo za grejanje problematičnih područja. I ovo je dobro rešenje, samo vodite računa da voda ne bude previše vrela i uvek zaštitite bebinu kožu.

Termofor za bebe iskustva

 

Termofori su već duže vreme u upotrebi kada je problem sa grčevima kod beba u pitanju. Verujemo da ih skoro svaka mama ima, a koliko su efikasni?

Iskustva su različita.

Mnogim mamama je ovo bila jedna od boljih investicija jer kako kažu zaista je došlo do smirivanja usled grčeva.

Sa druge strane ima roditelja koji kažu da njihovim bebama termofor apsolutno nije pomogao.

Šta bi mogao biti razlog ovako kontradiktornih iskustava?

Pa verovatno inidividualna situacija, odnosno jačina grčeva kod beba. Mališani sa mnogo intenzivnijim grčevima verovatno nisu pronašli spas u termoforu, dok su blaže tegobe sa uspehom ublažene. 

Drugi razlog mogao bi biti vezan za pravilnost i istrajnost u upotrebi termofora. Roditelji koji su pravilno i duže vreme držali termofor na bebinom stomaku verovatno su postigli i bolji uspeh sa njim.

Kada u obzir uzmete sva iskustva vidite da mnogo faktora igra ulogu i ne možete na osnovu nečije priče zaključiti da to vama treba ili ne dok ne probate.

Najbolji termofor za bebe

 

U suštini svi oni pružaju isto, odnosno na isti način vrše svoju funkciju, tako da u tome nema razlike.  Jedino što termofori sa pojasom pružaju više komfora, jer ga ne morate pridržavati pa su vam ruke slobodne, dok on vrši svoju funkciju.

 

 

Šta je najbolje u vašem slučaju, ostaje da sami procenite.

Cena i gde kupiti termofor za bebe

 

Koliko ćete platiti termofor zavisi od toga kakav želite. Ulogu igra vrsta koju kupujete da li je sa pojasom ili ne i naravno oblik i dezen.

U principu cene se kreću od nekih 500 dinara pa na više. Moglo bi se reći da su pristupačni za svačiji džep i svako može pronaći nešto za sebe.

Kupovinu možete obaviti kako u apotekama tako i u svim specijalizovanim prodavnicama koje prodaju opremu za bebe poput Akse, Lilly, dm, Dexy co, Menda, EnciMenci.

Ako vas iz nekog razloga brine bezbednost ovog predmeta nema potrebe za tim. Sadržaj termofora je potpuno bezbedan i prirodan. Može se desiti da pukne, ali u tom slučaju sadržina postaje tvrda i jednostavno se obriše.

Kada sagledate sve aspekte ovog proizvoda verovatno dolazite do zaključka da nije na odmet imati ga u kući. Ako vašu bebu muče grčevi probajte da ih ublažite uz pomoć termofora.

Ako vašoj bebi ne pomogne možda zatreba nekome od starijih članova u porodici ukoliko ih budu mučili bolovi u stomaku ili neke druge povrede.