beba spava preko dana

Koliko beba spava preko dana i šta ako neće?

Koliko beba spava preko dana? Šta je previše, a šta nedovoljno sna? Treba li insistirati na spavanju i šta ako beba odbija dremku? Evo odgovora!

Potrebe za snom razlikuju se kod beba, a zavise od uzrasta, načina i mesta uspavljivanja kao i od mnogih drugih faktora o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu.

San je bebama veoma važan. Ne samo da doprinosi dobrom raspoloženju već je potreban i za pravilan rast i razvoj bebe.

Kada beba ima ustaljen raspored spavanja tokom dana to doprinosi mnogo boljoj organizaciji porodičnog žvota. Osim što  roditelji mogu planirati razne aktivnosti, očekivani raspored spavanja im omogućava i vreme za sopstveni odmor.

Zato je ova tema veoma značajna za sve roditelje.

Na vreme se informišite o neophodnosti dnevnog spavanja, kako uspostaviti rutinu i uživati u svakodnevnim aktivnostima sa bebom.

Budni prozori kod beba – šta su i kako ih iskoristiti za bolji bebin san?

 

Sigurno ste čuli da mnogi roditelji za svoju bebu kažu da samo jede i spava. Blago njima, ali ako ste mislili da je tako sa svakom bebom, varate se.

Neke bebe će zaista biti toliko divne da će samo jesti i spavati svaki dan u isto vreme. Njihovi roditelji su izvukli premiju jer im to omogućava i vreme za sebe.

 

spavanje bebe preko dana

 

Međutim postoje i one druge bebe kojima je potrebno puno vremena i treninga kako bi ih naučili da spavaju. Da, dobro ste čuli, neke bebe je prosto potrebno vežbati da spavaju i potrebno im je “trenirati” raspored spavanja.

To nije nimalo lako i tom temom se bave brojni stručnjaci. Da bi razumeli na koji način treba trenirati bebin san, neophodno je da znate šta su budni prozori kod beba. 

Možemo ih definisati ovako:

Budni prozori su vreme kada je beba budna između spavanja.

Dakle, ako imate bebu od 5 meseci budni prozori joj traju otprilike 2 sata, odnosno beba je u stanju da bude dva sata budna do sledeće dremke. 

Da, zvuči logično, ali nije sve tako jednostavno. Da bi ste optimizovali bebin san tokom dana potrebno je da znate koliko traju budni prozori kod vaše bebe. Iako postoje  zvanični podaci koji se zasnivaju na proseku, ne mora da znači da će to važiti i za vašu bebu.

Kod mnogih beba su budni prozori kraći ili duži u odnosu na njihov uzrast, zato je potrebno da ih razumete i iskoristite kako bi bebi omogućili dovoljno dnevnog sna.

Ukoliko želite ovo znanje da iskoristite u svrhu efikasnijeg dnevnog spavanja potrebno je sledeće. Nekoliko dana pratite ponašanje vaše bebe, odnosno pratite koliko vremenski može biti budna između spavanja. Kada primetite znake umora znači da se budni prozor završio i da je vreme za spavanje.

Ovako izgledaju budni prozori kod beba po mesecima:

Budni prozori kod beba infografik

Jako je važno da vreme kada je beba budna iskoristite za aktivnosti poput hranjenja, presvlačenja, maženja i igranja.

Kada ste uradili prvi korak, odnosno otprilike uvideli koliko vaša beba može ostati budna, treba da sprečite zamaranje.

Šta to znači?

To znači da bebu treba staviti na spavanje pre nego što postane potpuno neraspoložena i premorena. Kada jako neraspoloženu bebu koja plače stavite u krevetac očekujte da će se intenzitet plača i negodovanja pojačati.

Beba se na spavanje stavlja pre nego što dođe do tačke “pucanja” jer će tako  lakše zaspati kada je savlada potpuni umor.

Sve ovo zvuči veoma lako, ali u praksi zasigurno nije. Svakodnevna rutina, obaveze i porodične aktivnosti često ne dozvoljavju da sve bude potaman. Međutim, za dobrobit bebinog sna i dobrog raspoloženja svih, vredi pokušati i držati se rutine koliko god je to moguće.

Da bi vam olakšali posao pogledajte koliko otprilike u proseku traju budni prozori kod beba u zavisnosti od njihovog uzrasta.

 • Kod novorođenih beba starosti do 6 nedelja, budni prozori traju u proseku od 30-45 minuta. To vreme roditelji bi trebali iskoristiti za hrajenje, presvlačenje i naravno maženje.
 • Kod beba starosti od mesec i po do dva i po meseca, budni prozori su malo duži i u proseku traju od 45-60 minuta.
 • Bebe stare oko 3 meseca u stanju su da ostanu budne u proseku oko 90 minuta.
 • Na uzrastu od oko 6 bebinih meseci, budni prozori traju od 90-120 minuta
 • Pred kraj prve godine, bebe mogu ostati budne između 3-4 sata u toku dana.

Kao što vidite budni prozori se srazmerno produžavaju kako beba raste. Imajte na umu da su ovo prosečne vrednosti. Budite spremni na mogućnost da vaša beba odstupa od proseka. Odnosno, nemojte se začuditi ako je budna  mnogo manje ili mnogo duže.

 

 

Ukoliko je to slučaj, u nastavku teksta saznajte kako da se izborite sa tim.

Koliko beba spava preko dana po mesecima?

 

Bebine potrebe za snom menjaju se u skladu sa uzrastom. Novorođenče će većinu dana provesti u spavanju, tako da u prvim nedeljama života nećete imati puno vremena za igru i razmenu nežnosti.

Što je beba starija, očekujte da će se njene potrebe za spavanjem tokom dana smanjivati, pa ćete sve više vremena provoditi u interakciji sa vašim mališanom.

Hajde da vidimo koliko vremena u proseku mališani spavaju u skladu sa svojim uzrastom.

 • Novorođenče će u spavanju provesti u proseku oko 17-18 sati tokom celog dana. Koliko će dnevnih dremki imati i koliko će ukupno sati provesti u spavanju varira od bebe do bebe. Mnoge bebe muče grčevi u prvim nedeljama života što im značajno ometa dinamiku spavanja. Dok se ne uspostavi dinamika u spavanju moguće su razne situacije. Budite strpljivi, posmatrajte ponašanje i potrebe vaše bebe kako bi što pre uspostavili dinamiku spavanja tokom dana.
 • Bebe starosti 2-3 meseca tokom dana imaju od 3 do 5 dremki. To znači da u proseku tokom dana spavaju oko 6 sati.
 • Kako beba raste smanjuje se broj dremki tokom dana pa ih tako na uzrastu od 5-6 meseci ima dve ili tri. 
 • Pred kraj prve godine života, većina beba tokom dana spava dva puta. Koliko će svaka dremka trajati vrlo je individualno, ali uglavnom je to od jednog do dva sata.

Bilo bi idealno kada bi sve bebe pratile ovaj obrazac. Tada bi bile naspavane i raspoložene, a roditelji odmorni. Kada je scenario idealan mnogo je lakše organizovati porodičnu dinamiku. Međutim nije uvek tako i odstupanja od proseka uvek postoje.

Pročitajte: Ovako se menja spavanje bebe po mesecima

Uspavljivanje bebe preko dana

 

Uspavljvanje je mnogim roditeljima zaista izazovno i često mukotrpno. Pojedine bebe se zaista teško uspavljuju zbog raznih okolnosti kao što je buka, premor, premalo ili  previše stimulcije.

Kada beba ne ume sama da zaspi, svako uspavljivanje roditeljima oduzima puno vremena. Zato se sve više govori o treninzima samouspavljivanja, odnosno učenju bebe da sama zaspi.

Ovi treninzi su posebna tema o kojoj se može mnogo govoriti i koju treba detaljnije predstaviti.

Mi ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na neke druge aspekte koji mogu doprineti tome da uspavljivanje bebe prođe što bezbolnije i brže. Evo kako možete pospešiti uspavljivanje.

 • Često se kaže da bebe treba navikavati na buku kako bi tokom života lakše spavale u različitim uslovima. Međutim, moramo priznati da svima nama ipak više odgovara mirno i tiho okruženje za spavanje. Tako je i sa bebama. Da bi ste ih lakše uspavali potrebno je obezbediti im što prijatnije okruženje. Pojedinim bebama prija bela buka, odnosno neki zvuk poput kiše ili uključenog fena. Ispratite šta prija vašem mališanu jer to može mnogo olakšati uspavljivanje.
 • Tokom dana pratite bebin ritam i budne prozore kako bi je na vreme stavili na spavanje. To znači da je bebu potrebno saviti u krevetac kada kreću znaci umora, a nije potpuno umorna, jer će se tako lakše uspavati.
 • Malo maženja, masaže i nosanja je uvek dobrodošlo kada su bebe u pitanju, ali ih je potrebno staviti u krevetac pre nego što potpuno zaspu.
 • Budite dosledni. Bebe će mnogo lakše zaspati ako se držite svakodnevne rutine vezane za vreme spavanja i način uspavljivanja.

Gde beba spava preko dana?

 

Ritam dana, aktivnosti i obaveze koje roditelji imaju često utiču na to gde će beba spavati tokom dana. Neretko se dešava da se dnevne dremke obavljaju napolju u kolicima ili kolima.

A da li je to dobro?

Pedijatri i savetnici za spavanje uglavnom preporučuju da beba spava u svom krevetiću.

Kada spava uvek na istom mestu, beba će  lakše  zaspati jer će je smeštanje u krevetac asocirati na spavanje, odnosno znaće da je vreme za spavanje. Ne samo zato, već je to i najbezbednije mesto za miran san.

Ako se desi da je potrebno bebu uspavati na nekom novom mestu, ponesite neku njenu stvar koja će je utešiti i pružiti joj sigurnost. To može biti ćebe ili igračka koja će olakšati uspavljivanje

Nije uvek moguće ostvariti idealne uslove i ostati kod kuće kada je vreme za spavanje. Povremena odstupanja neće naškoditi, ali kad god je moguće držite se ustaljenih navika. To će mnogo olakšati bebi da sama zaspi, a značiće i vama roditeljima za neke druge aktivnosti.

Šta ako beba malo spava preko dana?

 

Svašta je moguće kada su bebe u pitanju. Iako im je san veoma važan i potreban, ne mora da znači da će svaka beba spavati dovoljno tokom dana. Ima i beba koje jako malo spavaju u odnosu na druge bebe istog uzrasta.

 

dnevno spavanje bebe

 

Postoje brojni uzroci za premalo spavanja tokom dana kao što su zdravstveni problemi, izbijanje zubića, previše umora ili premalo aktivnosti pa beba nije dovoljno umorna za spavanje.

Ima beba koje tokom noći imaju kvalitetan san, ne bude se često i odspavaju dovoljno sati pa samm tim nemaju potrebu za previše dnevnog spavanja.

Mnoge bebe su naviknute da na noćno spavanje odlaze nakon kupanja ili podoja, pa im fali ta aktivnost da bi se uspavale tokom dana. Zato je potrebno bebu kad god je moguće na spavanje stavljati u krevetac dok je još budna kako bi se naučila samouspavljivanju i spavanju na istom mestu.

Ono što još možete uraditi jeste da u sobi gde beba spava napravite atmosferu za spavanje kako soba ne bi bila previše svetla jer i to može da ometa san.

Razmislite šta je mogući uzrok za premalo spavanja tokom dana pa pokušajte da ga otklonite ukoliko je to moguće i ima potrebe za tim. Nekim bebama je i premalo spavanja tokom dana sasvim dovoljno za dobro raspoloženje.

Šta kada beba neće da spava preko dana uopšte?

 

Mala je verovatnoća da male bebe neće ni malo spavati tokom dana jer je njihovom organizmu potreban odmor i vrlo se lako zamaraju.

Kod starijih beba i to se može desiti. Najčešći uzrok tome jesu neke okolnosti poput zdravstvenih problema, dovoljno noćnog sna ili odsustva roditelja sa kojim je beba navikla da zaspi.

Obezbedite sve neophodne uslove za spavanje, od odgovarajuće mirne atmosfere do načina uspavljivanja. Ukoliko ništa ne daje rezultata potražite savete od stručnjaka šta da učinite. U današnje vreme postoje čak i savetnici za spavanje pa nije na odmet razmisliti i o toj opciji.

Pokušajte ustanoviti šta je uzrok nespavanju tokom dana i otkloniti ga. Važno je samo da ne odustajete i budete uporni. Imajte na umu da je odmor tokom dana veoma važan i potreban malim bebama.

Zabluda je da će bebe koje malo spavaju ili ne spavaju uopšte tokom dana, bolje spavati noću. To ne mora biti pravilo. Baš naprotiv, previše umorne bebe često veoma teško zaspu uveče i imaju loš san.

Šta ako beba mnogo spava preko dana?

 

Svi stručnjaci se slažu oko toga da je spavanje tokom dana veoma važno i potrebno, ali i ono mora biti u nekim granicama. Ima beba spavalica koje bi većinu dana bez problema provele u spavanju, ali to nikako nije dobro.

Savetuje se da se bebino spavanje tokom dana ograničiti na dva do tri sata.

Iako ukućanima često odgovara kada beba dugo spava tokom dana, trebalo bi je probuditi ukoliko to traje duže od tri sata.

Uvođenje rutine spavanja

 

Uspostavljanje pravilne rutine spavanja može značajno pomoći vašoj bebi da se oseća sigurnije i udobnije, što rezultira kvalitetnijim snom.

Evo detaljnijih saveta koji vam mogu pomoći da stvorite optimalne uslove za spavanje vaše bebe:

Uvođenje redovnog rasporeda

 

Jedan od najvažnijih koraka ka uspešnom uspavljivanju bebe je uvođenje redovnog rasporeda dremki. Bebe se osećaju sigurnije kada imaju predvidljiv dnevni ritam. Preporučuje se da pratite signale umora vaše bebe i stvorite dnevni raspored koji uključuje redovno vreme za dremke. Na primer, većina novorođenčadi će imati 3-4 dremke dnevno, dok će starije bebe imati 2-3 dremke. Važno je da te dremke budu uvek u isto vreme kako bi beba mogla da se prilagodi i razvije unutrašnji sat koji će joj pomoći da lakše zaspi.

Kreiranje spavaće atmosfere

 

Kvalitetna spavaća atmosfera je ključna za dobar san bebe. Evo nekoliko saveta kako da kreirate idealne uslove za spavanje:

 • Mračna soba: Koristite zastore ili zavese koje blokiraju svetlost kako bi soba bila mračna. Ovo pomaže bebi da shvati da je vreme za spavanje.
 • Mirna okolina: Minimizirajte buku u okruženju tokom bebinog sna. Možete koristiti zvučne izolacije ili postaviti krevetac u najmirniji deo kuće.
 • Prijatna temperatura: Osigurajte da soba nije previše topla ni previše hladna. Idealna temperatura za spavanje je između 18 i 21 stepen Celzijusa.
 • Siguran krevetac: Uverite se da je krevetac udoban i siguran, bez previše igračaka ili jastuka koji mogu ometati bebu.

Korišćenje belog šuma

 

Beli šum ili umirujuća muzika mogu značajno pomoći bebi da se opusti i lakše zaspi. Beli šum imitira zvuke koje je beba čula dok je bila u materici, što može biti vrlo umirujuće i pomoći joj da se oseća sigurnije. Postoje različite uređaje za beli šum ili aplikacije koje možete koristiti. Evo nekoliko prednosti korišćenja belog šuma:

 • Blokira spoljne zvukove: Pomaže u blokiranju naglih zvukova koji bi mogli probuditi bebu.
 • Pruža konstantan zvuk: Konstanta zvuka pomaže bebi da ne bude uznemirena promjenama u okolini.
 • Umirujući efekat: Ritmični zvuci belog šuma mogu imati umirujući efekat na bebu, pomažući joj da brže zaspi i ostane duže u dubokom snu.

Uvođenjem ovih saveta u vašu svakodnevnu rutinu, možete pomoći svojoj bebi da ima kvalitetniji i mirniji san, što je ključno za njen rast i razvoj.

Tema spavanja često je glavna među nenaspavanim roditeljima i svako ima nekih problema oko toga. Retko koja beba je idealna kada je spavanje tokom dana u pitanju. Znamo da to nije nikakva uteha, ali je naprosto tako sa malim bebama.

Možda pojedini roditelji neće uspeti da nauče bebu onakvom spavanju kakvo oni očekuju, ali najbitnije je da se to ne odražava negativno na bebin razvoj i  raspoloženje.

Izvori:

https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1953.6.5.269?journalCode=jappl

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=infant-sleep-90-P02237

Baby Sleep Secret Revealed: How Naps Impact Overnight Sleep
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-naps/art-20047421 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sleep-patterns-for-babies https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/first-year-sleep-schedule