zvuk fena za bebe

Zvuk fena za bebe, trik za uspavljivanje mališana!

Ne možete da uspavate bebu?  Probajte belu buku, odnosno zvuk fena za bebe. Mnogi roditelji tvrde da im baš ovo pomaže!

Istraživali smo šta je čarobno u tom zvuku fena za uspavljivanje bebe, da li on zaista pomaže i na koji način  to radi?

Može li doći do oštećenja sluha ako je zvuk preglasan i kako bezbedno bebi puštati ovaj zvuk. Da li svaki put uključivati fen za kosu kao zvuk koji će umiriti bebu ili ima drugih načina?

Sve o ovome saznajte u nastavku, donesite najbolju odluku  i lepo spavajte noćas.

Pomaže li zvuk fena za uspavljivanje bebe?

 

Izgleda da pomaže. Istražujući ovu temu nailazili smo na dosta iskustvenih tekstova pa čak i par naučnih studija koje su se bavile proučavanjem ove teme.

 

bela buka za uspavljivanje bebe

 

Iako još uvek nema jedinstvenih stavova i mišljenja koliko je ovaj način uspavljivanja dobar za bebu, u nastavku ćemo videti šta kažu stručnjaci.

Nespavanje i poremećen san zna da bude jako veliki problem kako kod odraslih  ljudi  tako i kod beba. Jedan od simptoma lošeg sna bebe jeste neraspoloženje, razdražljivost i potpuno poremećen ritam dana.

Uticaj se vidi praktično u svim aspektima bebinog funkcionisanja. Roditelji koji su to doživeli znaju o čemu govorimo i spremni su isprobati sve načine za uspavljivanje bebe. To  uključuje i ovaj koji podrazumeva puštanje zvuka fena za bebe.

Slušajući tuđa iskustva i čitajući forume vidimo da kod mnogih beba ova metoda radi posao, a rezultat su naspavani roditelji i zadovoljni ukućani.

No, pre svega treba ustanoviti uzrok nespavanje bebe, a ne samo sanirati posledice . Primera radi, Marija je shvatila da njena beba ne može da spava zbog iritacija i svraba na koži. Svašta je probala, a na kraju je tek promena nege dala rezulat. Možda to i vama pomogne. Sigurno je da neće da škodi, jer je reč o prepratu bez štetnih sastojaka . O čemu tačno, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Hajde da vidimo šta je čarobno u tom zvuku fena i šta on to radi bebi, odnosno kakav je to zvuk koji ispušta?

Kako zvuk fena utiče na bebin san?

 

Bela buka pomaže da se stvori prijatno okruženje za bebu. Ova buka imitira zvuke koje je beba slušala devet meseci u materici poput zvuka krvotoka i  srčanih otkucaja.

Boravak u materici je bebino prvo iskustvo koje pruža osećaj sigurnosti, prijatnosti, zaštićenosti i svi zvuci koji se vezuju za taj period bebu umiruju, asociraju na taj period i pomažu joj da bolje spava.

Šta je bela buka za bebe i koja je njena svrha?

 

Da li ste do sada čuli za pojam bele buke? Ako niste, a vaša beba je na putu ili već par dana loše spava, vreme je da se informišete o ovome, jer će možda baš vama značiti.

Bela buka se definiše kao mešavina zvukova određene frekvencije i ponavljanja. Zove se bela buka jer sadrži čitav niz raznih zvukova, odnosno čitav spektar zvukova.

Kućni aparati koji proizvode belu buku su: fenovi za kosu, usisivači, mašine za veš i sudove, ventilatori, radio aparati. Kada govorimo o zvucima iz prirode bela buka se odnosi na zvuk talasa, kiše, ptica, vodopada.

 

 

Stručnjaci su iskoristili svoje znanje i ove zvuke pretočili u terapijske svrhe, odnosno proizveli su čak i specijalne mašine koje ispuštaju ove zvuke radi regulisanja spavanja, oslobađanja od stresa i svakodnevne napetosti koja remeti san.Njihov zadatak je da eliminišu neželjene zvuke iz pozadine odnosno okoline i na taj način doprinesu kvalitetnijem snu.

Kada govorimo konkretno o beloj buci koja se koristi za uspavljivanje beba njihova je svrha da imitiraju zvuke iz maminog stomaka.

Šta je još izvor bele buke osim fena za bebu?

 

Jedan od izvora bele buke jeste zvuk fena za kosu. Međutim može se desiti da kod vaše bebe konkretno taj zvuk ne proizvede željeni efekat. U tom slučaju postoje i drugi načini da se proizvede bela buka koja će doprineti boljem bebinom snu.

U prethodnom delu teksta smo spomenuli da belu buku proizvode i drugi kućni aparati poput usisivača i mašine za suđe ili veš.

Belom bukom smatraju se i zvuci iz prirode poput zvuka kišice, zvuka vodopada, talasa, šuštanja lišća, pa čak i zvuka motora na automobilu.

Neretko roditelji postaju kreativni kada je pronalaženje načina za uspavljivanje u pitanju. Mnogi koriste vožnju automobilom kao jedan od poslednjih načina za uspavljivanje. Sada vam je jasno i zašto to pomaže.Verovatno ste i sami primetili da beba često zaspi čim je stavite u kola i krenete u vožnju.  Svaki od tih zvukova na neki način podseća na iskustvo iz maminog stomaka koje je nezamenljivo.

Da li je bela buka bezbedna za bebu? Može li oštetiti sluh?

 

Kada je reč o ovoj temi, često prospavana noć nema cenu. Međutim treba se dobro informisati, da li ovaj način uspavljivanja ima i nekih neželjenih efekata. Bavili smo se i ovim aspektom i evo šta kažu stručni ljudi.

Iako ova tema nije u potpunosti i do kraja ispitana, neke činjenice su jako  neosporne. Kada beba jako i intenzivno plače u tim momentima je neophodno da izvori bele buke budu glasniji kako bi ih beba čula i umirila se.Kada plač utihne tada se zvuk može stišati jer je efekat postignut i dalje je cilj da se održava smirenost bebe, koja će na kraju nadamo se rezultirati spavanjem.

Međutim, nije sve tako bajno.

Jedna studija koja je sprovedena u Kaliforniji navodi da konstantno izlaganje beloj buci sabotira razvoj auditivne regije u mozgu, što može imati posledica na sluh i govorni razvoj.

Istraživači su tek u začetku kada je ova tema u pitanju. Nema istraživanja koja su do kraja proučavala gubitak čula sluha zbog uticaja zvučnih mašina. To nas uskraćuje za podatak koja jačina i dužina izlaganja zvuku može dovesti do oštećenja čula sluha kada je ovaj način puštanja zvuka u pitanju .

Ono što stručnjaci znaju jeste da je 85 decibela rizično i za odrasle, a možemo samo pretpostaviti koliko može nauditi bebama. Logično je da bi zvuk koji se pušta bebama trebao biti znatno niži, neki podaci spominju jačinu od 50 decibela, dok drugi govore i o jačini od 60-65 decibela.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine na temu bele buke došlo je do zaključka da bela buke ne treba da prelazi 50 decibela, ali i to zavisi od jačine bebinog plača. Setite se da je važno da beba čuje zvuk da bi došlo do umirivanja. Zato je u početku možda potrebno više pojačati zvuk, a kada dođe do smirivanja plača, stišati ga ili potpuno ugasiti.

Nezahvalno je davati preporuke koje nisu potpuno naučno utemeljene, ali nekih saveta se ipak treba pridržavati. Preporuka od strane pojedinih stručnjaka  bi bila da se zvučne mašine ili neki drugi izvor bele buke smesti što dalje od krevetića u kojem beba spava. Jačina bi trebala  da se podesi tako da bude minimalna, tek toliko da ima efekat umirivanja na bebu.

Kada beba zaspi preporučuje se potpuno utišavanje ili čak isključivanje zvučnih mašina.

Stručnjaci koji daju ove preporuke kažu da je u redu na ovaj način uspavljivati bebu, ali da zvučne mašine nisu prošle detaljnija ispitivanja i ne zna se dugoročni efekat, zato se predlaže dozirano korišćenje.

Posebnu pažnju treba obratiti kada za puštanje bele buke koristite pametne telefone. Imajte na umu da oni emituju zračenje, zato ih je neophodno podesiti na mod letenja u avionu (airplane mode), kada ih ostavljate blizu bebe, a najbolje bi bilo da telefon držite na određenoj udaljenosti .

Naišli smo na podatke koji govore da je bela buka nešto što se mora puštati čak i bebama koje imaju dobar san i koje zovemo “lakim” bebama. Zastupnici ovog shvatanja to argumentuju time da bela buka doprinosi još kvalitetnijem snu u odnosu na ovaj koji beba ima i može sprečiti probleme u spavanju koji su normalna razvojna i povremena pojava kod beba.

Ovo shvatanje je pomalo ekstremno, a koliko je logično i korisno, izgleda ćemo ostaviti vama da lično procenite.

Mogu li da ostavim celu noć uključen zvuk fena za bebe?

 

Kada govorimo o tome da li je bolje belu buku ostaviti celu noć kako bi bebin san u kontinuitetu bio istog kvaliteta ili isključiti zvuk, mišljenja su jako podeljena.

 

zvuk fena za uspavljivanje bebe

 

  • Sa jedne strane stručnjaci kažu da bi isključivanje zvuka u toku noći dovelo do nepotrebnog ometanja i diskontinuiteta u bebinom snu. Oni taj zvuk vide kao konstantnu potrebu poput plišane igračke koja mora biti prisutna kako bi dete lepo spavalo.
  • Sa druge strane postoje skroz drugačija mišljenja koja kažu da nema naučnih dokaza koji bi podržali dobrobit celonoćnog rada zvučnih mašina.

Najveći problem sa belom bukom jeste jačina zvuka na koju roditelji često ne obrate pažnju i koliko se vremenski koriste.

Ono što je svim stručnjacima zajedničko mišljenje  jeste da izvor zvuka ne treba da bude smešten u samoj bebinoj kolevci.

Kada je reč o dugoročnim efektima njih još uvek niko nije ispitao sa sigurnošću. Inače je ova istraživanja teško sprovesti, jer je tu u pitanju zdravlje beba odnosno njihov sluh i etički kodeksi igraju jako veliku ulogu u svemu ovome.

Kako puštati zvuk fena za bebe?

 

Da ne bi bilo zabune želimo da pojasnimo još jednu stvar. Zvuk fena jeste izvor bele buke i služi za umirivanje bebe. Međutim ne morate uključivati fen u ove svrhe jer on osim što se ne može mnogo podešavati po jačini, duva i vazduh, pa ga morate pridržavati i paziti gde ostavljate. Priznaćete da nije baš najbezbedniji način za umirivanje.

Savremena tehnologija se pobrinula i za ove probleme pa tako možete zvuk fena puštati sa svojih telefona ili mp3 plejera.

Dovoljno je da na Internetu ukucate “Zvuk fena za bebe” odmah će vam se prikazai sajtovi koji imaju u ponudi ne samo ovaj več i mnoge druge izvore bele buke odnosno snimke namenjene za ovu upotrebu.

Sa lakoćom ih možete “skinuti” sa interneta na svoj telefon ili mp3 plejer. Postoji mogućnost i direktnog puštanja putem računara.

Evo jednog primera:

Ako više praktikujete korišćenje pametnog telefona onda je za vas idealno rešenje da skinete neku od popularnih aplikacija za ovu namenu. Najpoznatije su: Dream studio, Baby sleep sounds, aplikacije namenjene za puštanje pojedinačnih zvukova mašina za veš, usisivača, fena, srčanih otkucaja.

Možda vašoj bebi neće prijati zvuk fena pa ćete tražiti neki drugi zvuk, a izbor je zaista veliki, pa pronađite najefikasniji.

Kada treba prestati sa upotrebom?

 

Obzirom da nema konkretnih i naučno utvrđenih činjenica, teško je reći i kada je vreme da se prekine sa upotrebom ove metode umirivanja i uspavljivanja.

 

 

Neka opšta preporuka bila bi samo da se zvuci ne emituju čitavih 24 sata. Probajte ograničiti upotrebu samo kada je situacija hitna, kada ne možete drugačije umiriti bebu, uspavati je ili eventualno tokom perioda spavanja.

Mnogi roditelji ovaj način uspavljivanja koriste godinama, jer beba nauči da povezuje zvuk sa vremenom za spavanje i na taj način su svi zadovoljni. Međutim, izbegavajte stvaranje ovakve navike. Dete treba da nauči da spava bez ovakvih trikova.

O važnosti sna i njegovom uticaju na pravilno funkcionisanje organizma zna se jako puno. U spavanju provedemo otprilike trećinu svog života, što dovoljno govori o njegovoj važnosti.Kada smo uskraćeni za tako važan deo, naravno da to utiče kako na fiziološko tako i na mentalno funkcionisanje osobe.

San je podjednako važan i za bebe jer doprinosi pravilnom fukcionisanju organizma, rastu, razvoju, a i opštem raspoloženju mališana.

Zato je razumljivo kada ljudi posežu za najrazličitijim metodama uspavljivanja i umirivanja poput puštanja zvuka fena.

Bez obzira na to šta nauka kaže, na kraju se  sve svodi na vašu ličnu odgovornost da li ćete i koliko dugo koristiti ovaj način umirivanja. Važno je samo da u obzir uzmete činjenice koje još uvek nisu sasvim naučno potvrđene, a na koje smo vas upozorili.

U svakom slučaju želimo vam miran san i prospavanu noć.