muzika za bebe

Muzika za bebe i njena važna uloga

Da li ste znali da muzika za bebe može da podstakne njihov razvoj, utiče na njihove emocije i pomogne im da lakše zaspe? Evo o čemu je reč.

Odavno je poznato da muzika može da ima velike i transformativne uticaje na ljude pa čak i na životinje, ali kakva je situacija kada su bebe u pitanju?

Da li one uživaju u muzici i ako je to slučaj, kakva je to muzika koja im prija?

Da li je istina da bebe u stomaku mogu da čuju i uživaju u nekim pesmama? Saznali smo razne zanimljivosti na ovu temu i prenosimo vam ih u ovom tekstu.

 

Benefiti muzike za bebe

 

Šta se dešava kada slušamo muziku koja nam prija?

 

muzika za decu

 

Verovali ili ne, ova naizgled tako obična stvar ima velike uticaje na naš mozak! Dok slušamo muziku koja nam se sviđa, naš mozak proizvodi takozvane hormone sreće poput endorfina. Kod beba, kako kažu stručnjaci je situacija drugačija ali u pozitivnom smislu!

Kada beba sluša muziku njen mozak se razvija u različitim pravcima, da čak kasnije lakše stupaju i održavaju socijalne odnose!

Evo nekih važnih benefita koje muzika može imati na bebe:

  • Određena vrsta muzike pomaže da bebe razvijaju koncentraciju i motorne veštine
  • Muzika podstiče produkciju oksitocina i dopamina koji utiču na raspoloženje, ali i deca i bebe kasnije lakše dele igračke, ostvaruju kontakte i socijalizuju se
  • Muzika podstiče razvoj kognitivnih sposobnosti, sklonosti ka rešavanju problema i razvoj govora!
  • Razvoj u emotivnom pravcu – deca i bebe lakše i brže prepoznaju emocije i uče kako da ih kontrolišu.

Neki stručnjaci smatraju da se kod beba koje su slušale određenu vrstu muzike razvija i spacialna inteligencija! Ova vrsta inteligencije je osnova za kasnije lako razumevanje prirodnih nauka poput matematike, fizike ali i generalno vizuelizacije i lakše raspoznavanje pojmova.

Pored svega ovoga, važno je napomenuti da nije svaka muzika puna benefita za mališane, jer neka može imati i negativne uticaje, ali o tome ćemo malo niže u tekstu!

Koja muzika prija bebi?

 

Muzika je toliko širok pojam, pogotovo kada znamo da tu spada i pop i rok i dens, hip hop, retro, džez, bluz, folk, etno, klasična muzika.. ma niz može da se nastavlja u nedogled jer svaka podela ima još bar 10 pod grupica vrste muzike.

 

 

I koja je onda ona prava za naše mališane?

Pravi izbor muzike za bebe i decu zapravo zavisi od njihovog uzrasta.

Tako možemo reći da postoji muzika za bebe od rođenja do prve godine, zatim ona za mališane do 3 godine i za stariju decu.

Muzika za bebe od rođenja do prve godine

 

Male bebe koje su tek rođene i malo šta rade samostalno ipak vole da slušaju muziku i prija im! Međutim, ta muzika treba da bude umirujuća, blaga, bez mnogo reči.

Najbolja opcija za ovaj uzrast jeste klasična muzika ili uspavake.

Blagi i nežni tonovi ovakve muzike pomažu da se bebe smire, utiču na smanjenje stresa u njihovim malim organizmima i mogu uticati čak i na ublažavanje grčeva ili bolji san!

Muzika za decu stariju od godinu dana

 

Kada mališani prevale prvih 6 meseci života, mogu početi da uživaju nekim veselijim pesmama i muzici, ali pravo uživanje ćete videti tek nakon prvog rođendana!

Iako mlišani ni tada ne znaju i ne razumeju reči u nekim pesmama, reaguju na ritam i melodiju i uživaju u tome.

U periodu nakon godinu dana izbor mogu da vam budu vesele pesmice za njihov uzrast, da su repetativne (ponavljajuće reči i strofe) i lakog ritma.

Ovakva muzika može da utiče na njihovo raspoloženje, razvoj govora, motorike (pogotovo taši-taši pokreti tapšanja), ali uživaćete i u njihovom plesu! Što su stariji to će više voleti ritmične pesmice i ples kako sa vama tako sa drugarima jer to će im biti podloga za ostvarivanje socijalnih veza.

Kada puštati muziku bebi?

 

Kada je pravo vreme za muziciranje sa bebama?

Kada su bebe mlađe od 3 meseca, muziku treba puštati u periodima umirivinja. Na primer pred spavanje ili u toku hranjenja. To može čak stvoriti naviku da kada čuju melodiju znaju da je vreme za jelo ili spavanje ili već drugu aktivnost poput kupanja beba.

Kako su naši malci sve veći, i na primer počnu da sede i hvataju igračke, neka vesela muzika u pozadini može biti dobar podsticaj. Neke edukativne pesmice mogu doprineti razvoju i učenju kada bebe već hodaju i stabilno stoje – jedna od njih je “Glava, ramena, kolena” gde deca uče o delovima tela i dodiruju ih uz ples.

Muzika za bebe u stomaku

 

Sigurno ste čuli da postoji praksa puštanja muzike dok je beba još u stomaku, ali zašto se to radi i da li uopšte ima efekta?

 

muzika za bebe u stomaku

 

Verovali ili ne vaši mališani počinju da čuju zvuke oko sebe dok ste vi negde oko 8. meseca trudnoće. Čulo i organi sluha se razvijaju mnogo ranije, oko 16. nedelje, a neki stručnjaci smatraju da bebe počinju da čuju već tad. Međutim, malo je načina da se do tih saznanja sigurno dođe, dok se za bebe koje su već dostigle razvoj 7. ili 8. meseca trudnoće zna da čuju sasvim dobro. Zato neki roditelji svoje mališane izlažu prijatnoj muzici dok su još u stomaku!

Kako kažu stručnjaci, malo ozbiljne klasične muzike može podstaći razvoj nervnog sistema kod mališana.

Čak kažu da ako bebi pevate ili puštate neku blagu pesmu poput uspavanke, kasnije kada se rodi i ponovo čuje tu melodiju lakše će se umiriti. Takođe smatraju da su osnove za učenje maternjeg jezika i razumevanje istog, stečene baš u ovom periodu dok su bebe još u stomaku. One tada čuju majku dok govori, i uče dok još i ne znaju da to rade! Zato malo muzike poput “Stargazer” od Patrika Hevsa sigurno ne može da škodi.

 

 

Muzika za uspavljivanje beba

 

Znamo da postoji toliko divnih uspavanki koje umiruju i pomažu da mališani lakše zaspe. Međutim neki stručnjaci smatraju da je tajna smirivanja i lepšeg sna u stvari u glasu roditelja dok ih peva. Zato bebe nekada bolje reaguju na uspavanku dok je peva mama ili tata, pa i baka, nego onu sa nekog uređaja koju pevaju profesionalci.

Ipak, uspavanke rade svoj posao – umiruju bebe već vekovima i one u tome uživaju!

Važno je stvoriti rutinu. To znači da od najranijeg doba kada uspavljujete bebu pratite neki određeni protokol. Na primer kupanje, hranjenje zatim puštanje uspavanke ili pevanje dok beba ne zaspi. Na ovaj način se stvara navika i beba kada čuje tu melodiju sama počinje da se namešta za san.

 

Pročitajte i : Kako naučiti bebu da sama zaspi i prespava noć?

 

Uspavanke za bebe moraju biti blage, umirujuće, nežnih tonova koji prosto uljuljkuju u san.

Na primer Betovenova Romansa no. 2 može biti dobar izbor :

 

Ali i stare uspavanke koje su nama pevali naši bližnji poput Uspavanke Sanjajte Dragana Lakovića.Tu su još i Tiho noći obrađena pesma Jovana Jovanovića Zmaja ili Laku noć iz istoimene emisije za decu, ili Uspavnka za mrava koja je malo novija ali jednako lepa.

Klasična muzika za bebe

 

Klasična muzika nas obično asocira na operu, balet, nešto ozbiljno . Međutim neka od dela klasične muzike i te kako dobro utiču na razvoj bebinog mozga, a i mi možemo uživati u njima zajedno sa njima!

Najpoznatija dela koja su vezana za podsticaj razvoja pamćenja i generalno mozga jesu Mocartova! Zapravo, postoji takozvani Mocartov efekt gde je jednom studijom potvrđeno da su studenti koji su slušali Mocartovo delo Sonata za dva klavira postigli mnogo bolje rezultate na IQ testu nego oni koji nisu. Međutim, nisu svi prihvatili ovu studiju jer tvrde da je tu bio nejasnoća u vidu prethodne spremnosti studenata, mogućnosti, i sličnih parametara.

Ipak, Mozartova dela i te kako mogu biti  umirujuća, nežna i prikladna za bebe pa zašto ih ne puštati ponekada. Tu se još mogu naći novija dela poput Experience od Ludovika Einaudija, zatim Za Elizu od Betovena i mnoge druge.

 

Muzika za grčeve kod beba

 

Da li znate da nekada upravo muzika i neki zvuci mogu da pomognu sa problema grčeva kod beba?

Istina je! Kako kažu iskustva i neki stručnjaci, bebe koje muče grčići se lakše mogu umiriti uz neku muziku ali pogotovo uz takozvani white noize ili belu buku! To su zvuci poput šuštanja, brujanja fena ili usisivača ali blago  odnosno smanjeni.

Smatra se da su takvi zvuci upravo oni kakve su bebe slušale dok su bile u stomaku. Ovi zvuci ih podsećaju na vreme provedeno u sigurnom okruženju, i asociraju ih na nešto poznato pa se lakše umire. Međutim, to ne znače da će grčevi biti manje bolni, samo će ih oni lakše podnositi.

U nekim slučajevima i uspavanke i neke pesmice koje pevaju roditelji mogu biti od pomoći. Pre svega jer beba sluša poznat glas i to joj pruža utehu. Kada tome dodate i nosanje i maženje, beba će se lakše umiriti jer zna da je u sigurnim rukama svojih bližnjih.

Muzika za kupanje bebe

 

Da li postoji neka posebna muzika za kupanje bebe?

 

 

Zapravo ne postoji, mada ima nekih zanimljivih pesmica na tu temu koje kasnije kada bebe malo porastu mogu da učine brčkanje zanimljivijim. Dok su bebe baš male,za kupanje vam može poslužiti neka blaga umirujuća muzika poput navedenih klasičnih dela, ili čak i muzika iz prirode uz zvuke vode (padanje kiše, žubor reke).

Kada malci malo porastu i kupanje postane doživljaj u prskanja i balončića od kupki za bebe koje ne peckaju oči, možete pustiti veselu muziku da upotpuni doživljaj.

Jedna od njih je dobro poznata: Trljaj trljaj sve se puši od Branka Kockice!

 

Glasna muzika za bebe

 

Da li muzika može biti preglasna za bebe i da im smeta?

Naravno da može!

Zapravo kada su bebe vrlo male, novorođenčad glasni zukovi mogu biti izvor štrecanja i straha. Na primer neki stručnjaci smatraju da urođeni strahovi koji su posebno vidljivi kod beba su upravo od glasnog zvuka i padanja odnosno propadanja. Zato često možete videti da se bebe nekako štrecnu i podižu ručice i nogice ka gore. To je takozvani Morov refleks koji se gubi kako bebe rastu i razvijaju se.

Zato muzika ne sme i ne treba da bude glasna ni brza već blaga, nežna i umereno tiha. Kasnije kada su mališani spemni za zabavu i plesić možete pustiti malo glasnije i malo ritmičnije pesme u kojima ćete uživati.

Preglasna muzika ne prija ni odraslima a pogotovo ne bebama koje su tek došle na ovaj svet i sve im je novo i nepoznato!

Muzika za bebe ima toliko benefita koje je šteta ne iskoristiti kada im je pristup u današnje vreme toliko lak. Jednostavno je potražiti pesme koje su popularne i dobre za bebin razvoj i pustiti par minuta da vidite kako reaguju i da li im prija, a nema razloga da ne prija. Kasnije će mališani sami tražiti neke pesmice koje im se dopadaju i razvijati svoj ukus ka različitim žanrovima muzike. I trebate ih pustiti da sami biraju, jer svakako će e njihov muzički ukus menjati kroz odrastanje i razvoj. Zato pustite neku lepu muzku i uživajte sa vašim mališanima kada god za to imate prliku!

Izvori:

https://www.washington.edu/news/2016/04/25/music-improves-baby-brain-responses-to-music-and-speech/

https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-music-soundtrack-to-development

https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-babies-ex/

https://doi.org/10.1073%2Fpnas.1603984113