kako pomoći bebi da prohoda

10 načina kako pomoći bebi da prohoda

Kako pomoći bebi da prohoda? Šta treba vežbati i kakve igre igrati sa bebom da bi bila spremna za stabilan hod? Pročitajte u nastavku teksta.

Od rođenja do prvog rođendana život bebe  je vrlo uzbudljiv i turbulentan – kako za bebu tako i za roditelje. Bebe prolaze kroz razne razvojne faze, koje se samo smenjuju, a roditelji svaku tu fazu pokušavaju da olakšaju koliko god je to moguće.

I prohodavanje je faza o kojoj svaki roditelj počne da razmišlja oko prvog rođendana.

Da, to je period kada bi vaša beba već mogla da hoda, ali se to može dogoditi kod nekih i ranije, a kod nekih kasnije:  sve zavisi od vaše bebe.

Prvi koraci kod beba i kada ih očekivati?

 

Kada beba treba da prohoda?

Kada beba napuni 12 meseci svi tada očekuju da  sledeće što bude uvežbala bude samostalno hodanje, bez pridržavanja za prst ili stvari. Ali, svako dete je individua za sebe i neće svi prohodati u isto vreme. To zavisi od dosta faktora,  čak i pesma kaže ,,Moraš prvo puzati, da bi znao hodati.”

 

 

Dakle, ima par stepenika koje treba preći da bi beba samostalno stala na noge.

Roditelli mogu to na suptilan način podsticati ili pustiti da sve ide svojim tokom.

Faze prohodavanja bebe

 

Upravo te faze i jesu ključna stvar.

Beba prvo sedi, pa puzi, pa se pridiže da stoji i na kraju hoda…

 U svakoj fazi ona vežba svoje mišiće i stvara sigurnost da utvrdi do sad savladano gradivo, recimo sedenja, i pripremi se za sledeću fazu puzanja pa hodanja.

Usput će postići mnogo različitih napredaka:

 •  podizanje iz sedećeg položaja u stajaći uz pridržavanje,
 •  cupkanje u mestu,
 •  hod uz nameštaj,
 • samostalno stajanje
 • do krajnjeg cilja, samostalnog i stabilnog hodanja.

Vi, kao roditelj se možete uključiti i podstaći fazu prohodavanja na razne načine.

Koji su to načini?

Posmatrajte svoju bebu i upoznajte njene sposobnosti i jačajte ih još više, obratite pažnju na slabosti i kroz igru se njima pozabavite.

Jako je važno da ne žurite i ne požurujete vašu bebu, za učenje hodanja treba vremena.

Kako pomoći bebi da prohoda

 

Pomozite vašoj bebi da uspe. Evo 10 saveta kako bi ste to mogli uraditi.

 

prohodavanje bebe

 

1.Stavite zaštitu na opasne stvari

 • Očistite pod od svega o šta bi se vaša beba mogla spotaći
 • Premestite sve lomljive stvari, privremeno na neko drugo mesto
 • Stavite poklopce na sve utičnice i sve produžne kablove

Ove tri stavke su najbitnije za bezbednost bebe. Kada preduzmete ove mere zaštite, beba slobodno može da uživa u novim podvizima i vežbama.

Ukoliko vam je teško da zaštitite celu kuću na ovaj način, možete zatvoriti sobu koja je nezaštićena ili ograditi deo kuće koji je potpuno zaštićen i u kome beba može slobodno da se kreće i istražuje.

Na taj način će beba moći da se nesmetano bavi prohodavanjem, vežbanjem, jačanjem mišića i polako pušta i hoda. Takvim aktivnostima na bezbednom mestu najlakše će izgraditi sigurnost i samopouzdanje.

2. Jačajte bebine mišiće

 

Vašoj bebi su potrebni jaki mišići za hodanje i stajanje. Igrajte se i kroz igru vežbajte sa bebom i tako joj jačajte mišiće.  Stavite bebu da sedne na malu stoličicu sa stopalima na podu (uz vaš nadzor naravno) i zamolite je da vam doda igračke sa poda koje ste, predhodno, stavili svuda naokolo.

Ovakva igra pomaže vašoj bebi da vežba pokrete gore-dole, odnosno, ustajane i okretanje. Kada se naginje i povlači vaša beba vežba gornji deo tela, dok sedenje na stolici stavlja fokus na noge i vežba donji deo tela. Stvljanjem stopala ispod sebe, na pod vežba držanje ravnoteže.

3.Pustite dete da hoda boso

 

Obuća nije neophodna za prve korake kod bebe. Zapravo je i najbolje da prvi koraci budu bosonogi zbog osećaja i istraživanja terena po kome beba hoda.

Beba dobija mnogo informacija preko stopala…recimo po kakvoj podlozi hoda, drvenoj, tepihu, travi… i na taj način bebin mozak prilagođava mišiće i zglobove za hodanje u skladu sa podlogom na kojoj se nalazi. (Naravno, posklanjajte sve na šta bi se beba mogla povrediti).

To se zove proprioceptivna povratna informacija.

Cipelice mogu poslati pogrešnu informaciju bebinom mozgu po kakvoj podlozi beba šeta. Kada je beba bosa i hoda, jačaju se mišići stopala koji doprinose stabilnosti.

4.Vežbajte šetanje sa bebom

 

Ako šetate sa bebom po stanu, pridržavajte je za trup ili guzu, a ne za ručice.

Kada je držite za struk, pomažete bebi da razvije prirodan hod koji nije nagnut na prstiće i ka napred. Važno je da beba rasporedi svoju težinu po celom stopalu i peti. Na taj način razvijaju stabilnost svojh nožica.

Kada vodite bebu za ručice, nagnuta je ka napred i njena težina je ravnomerno rasporedjena u nogama i stopalima. Bez obzira što bu bebini prvi koraci spori i nespretni, pustite bebu da ih sama kontroliše.

5.Namamite bebu da hoda

 

Bebama nekad treba razlog da bi se odlučila da šetaju dok su još nesigurne. Sedite na pod, malo udaljeno od bebe sa nekom igračkom u rukama i zovite bebu da je uzme. Kada savlada ovakvu igru kretanja možete napraviti i čitavu putanju od igračaka i posmatrati hoće li beba ići od jedne do druge… ako ne kreće, skrenite joj pažnju na poređane igračke. Menjajte igračke s vremena na vreme da joj ne dosade.

Ovakva igra je korisna i za puzanje i za hodanje. Na ovaj način se razvijaju krupne motoričke sposobnosti, koje su potrebne pri hodanju. Cilj je da date razlog svojj bebi da se krće po prostoriji u kooj boravi. To naporno hodanje pretvara u zabavnu igru.

6.Vežbajte gore-dole pokrete

 

Uglavnom se pri hodanju krećemo napred. Medjutim, jako je korisno kretanje gore-dole. Kada beba pokuša da dohvati neki predmet noge dobijaju nov zadatak, da balansiraju i podupiru celo telo.

Možete duvati balončiće od pene iznad bebine glave i ona će sigurno da pokuša da ih dohvati. Još jedna dobra vežba je da na police, različitih visina a koje dete može da dohvati,  poređate igračke pa će ono posegnuti za njima i kroz igru razvijati mišiće.

Ovakve vežbe će pokretati dete u čučanj i blago protezanje… Čučanj je bitan jer razvija mišiće nogu i dete se uči da rasporedi ravnotežu dok stoji.

7. Šetajte sa detetom

 

Ako je beba već savladala stajanje, slobodno je možete pozivati da vam sa drugog kraja sobe dodje do vas pridržavajući se uz nameštaj. Na taj način ce prebacivati težinu sa jednog nameštaja na drugi. S vremenom to može biti i duža šetnja po stanu i odlična vežba izdržljivosti.

Ovakva šetnja je vežba mišića za butine i kukove. Sa vremenom će se beba sve manje oslanjati na ruke dok se na kraju skroz ne pusti.

8.Guralice su odlične za vežbu

 

Igračke za guranje su odlične za vežbanje prvih bebinih koraka. One pružaju potporu bebi, a istovremeno se kreću bebinim tempom. Na tržištu ima raznih modela  guralica… pročitajte o njima pa odaberite koje vam najviše odgovaraju u zavisnosti od toga po kakvoj podlozi se dete najviše kreće.

Nemojte zaboraviti da igračke za guranje kontroliše vaša beba, neke će se kretati brže , a neke sporije. Ako ste zabrinuti zbog brzine kretanja, opredelite se za one koje možete podesiti na sporije kretanje.

Igračke za guranje omogućavaju vaše bebi da stekne nezavisnost, a da pritom ima aktivnu podršku koja joj je potrebna dok prolazi kroz faze hodanja. Igračke za guranje takođe nude zabavne aktivnosti za kretanje na druge načine, poput čučanja i istezanja.

9.Dajte vaše bebi da drži nešto u rukama

 

Kada krenete u šetnju po stanu sa vašom bebom, prvo joj dajete jednu igračku (igračka mora da bude lagana) a onda joj ponudite i drugu igračku. Poenta je da u obe ruke nosi nešto.

Kada su obe ruke zauzete igračkom, bebin fokus će biti na rukama i na tome što nosi, neće obraćati toliko pažnje na pokrete hodanja. Tada, najverovatnije neće uopšte potražiti vašu ruku ili bilo kakav drugi oslonac. Takođe na ovaj način bebe vežba mišiće i gornjeg i donjeg dela tela

10.Popnite se stepeništem

 

Kada vidite da je vaša beba već dobro uvežbala prethodne faze i da je sada već pomalo sve to postalo dosadno, odvedite vašu bebu do nekog stepeništa. Budite sve vreme uz vašu bebu i pustite je da se sama penje uz stepenište… rukama, kolenima, stopalima. Na taj način se razvija celo bebino telo, svi mišići koji su joj potrebni upravo za hodanje.

Penjanje uz stepenice omogućava vašoj bebi da vežba sve mišiće na telu. Takođe penjanje uz stepenice će pomoći vašoj bebi da počne da odvaja pokreta gornjeg deo tela i pokreta nogu to se naziva ,,disocijacija donjeg dela tela.”

Znaci da je beba spremna da hoda

 

Svaki roditelj bi uglavnom želeo potpomogne svakoj bebinoj razvojnoj fazi. Što se tiče prohodavanja to je faza koju sve mame i tate željno iščekuju i tada već mogu da kažu da je njihova mala beba zakoračila u svet male dece.

 

 

Pre faze hodanja beba prvo nauči da sedi oslonjena, pa vrlo brzo da samostalno sedi bez oslonca. Zatim počinje da puzi prvo polako pa na kraju neke bebe puze vrlo brzo što je vrlo zanimljivo i slatko za videti. Kada vaša beba dobro uvežbe sve ove faze i ojača svoje mišiće ona počinje polako da se priprema za fazu vežbanja hodanja. Prvo će početi da se pridiže i da uči da stoji, napraviće i po neki pokret levo-desno, doći će period kada će stajati samostalno bez oslonca i polako se puštati i u prve korake.

Evo nekoliko znakova da se vaša beba priprema da vežba hodanje i da je spremna:

 • Vuče se za nameštaj da bi ustala. Jedan od prvih i glavnih znakova da je beba spremna da hoda jeste, kada se hvata za nameštaj i čvrste stvari koje se nalaze oko nje i pokušava da ustane. Dok beba pokušava da se pridigne hvataju ću se i vukući se za nameštaj, ona ustvari vežba mišiće na celom svom telu tako što puno puta ustane i ponovo čučne. Posle nekog vremena ovakvih kratkih treninga, biće spremna da stoji i napravi nekoliko nesigurnih koraka, pridržavajući se.

Ovu vežbu možete podstaći tako što ćete je uvek pohvaliti i modelirati bebine pokrete, tako što ćete izgovarati ,,gore-gore…”kada ustaje, a kada sedne ili čučne vi reći ,,dole-dole…” Dakle verbalizujte to što beba radi.

 • Vaša beba ima više hrabrosti. U  nekom trenutku ćete možda videti kako vaša beba stoji na kauču ili na podu uz neku stvar koja se nalazi pored nje i smeška se… Iako se tada roditelji odjednom pretvore u super hvatača da beba ne bi pala, pokušajte da se opustite, to je veoma veliki korak kod prohodavanja. Znak je da se vaše dete odvažilo i da je spremno da istražuje. Što više pokušava, sve više stiče samopouzdanje. Igrajte se sa svojim detetom upravo onih igara koje jačaju mišiće i pustite ga da slobodno istražuje u svom sigurno okruženju.
 • Šetanje unaokolo. Moguće je da će vaša beba pokušavati da šeta. Pridržavajući se uz stvari i  protežući se od jedne do druge stvari može prošetati svuda po sobi. Ovakav poduhvat znači da beba uči da prebacuje težinu pri hodu i vežba avnotežu i priprema se za sposobnost kretanja napred.Vi tada možete napraviti putanju od sigurnih stvari za bebu, koje su stabilne i neće skliznuti kada se uhvati ili osloni na njih.

 

bebini prvi koraci

 

 • Uznemirenost i promena ritma spavanja. Da li ste znali da, dok uči da hoda, beba zna biti dosta uznemirena!? I ne samo to, već može i spavati duže, jer je umorna od vežbanja a može doći i do regresije sna kod mališana, upravo zato što je u fazi prohodavanja, što je veliki korak u razvoju odojčeta.

Prohodavanje je velika stvar i ogroman korak za dete… pa sa sobom mogu povući i druge razvojne faze. Telo i mozak tada naporno rade, pa je i dete manje otporno na frustraciju.

Ovaj period nije lak za roditelje, ali ne očajavajte… cim prođe ova faza sve će se vratiti u normalu.

 • Hodanje uz pomoć. Pružite bebi da vas drži za prst i hoda svojim tempom ili joj ponudite da gura kolica, koja su stabilna naravno.  To će joj pomoći i da sama malo ubrzava i hoda u napred što je važno naučiti.(Uz nameštaj će se uglavnom kreće bočno). Ovakva aktivnost biće ujedno i zabava.
 • Samostalno stoji. Prvi put kada se beba usudi da stoji sama, vidno će biti iznenađena. Stajaće nekoliko sekundi i istraživati teren, kasnije će se to postepeno produžavati. Možete i to pretvoriti u igru, tako što ćete naglas brojati sekunde dok stoji i naravno pohvaliti je.

Kako podstaći hodanje kod vašeg mališana

 

Kada vaša beba pokaže znakove da je spremna za hodanje, vi je možete podstaći na sledeće načine:

 • Pohvalite bebu kada god nešto novo uradi i postigne. Budite tu da priskočite u pomoć u svakoj situaciji… Budite joj podrška u svakom smislu te reči.
 • Utešite kad padne – padovi su neizbežna i sasvim mormalna pojava u ovoj fazi. Budite tu da utešite bebu i pomognete da ustane i ponovo pokušava. Jako je važno da teren po kom se kreće bude bezbedan.
 • Postavite bebi izazov – Ako je beba savladala hod po ravnoj površini, povedite je na neke blage uzbrdice ili samo na neravan teren ili čak u neki travnati parkić.Tako će beba steći bolju ravnotežu, kordinaciju i vežbati mišiće.
 • Držite se za ruke – Ohrabrite vašu bebu da šeta držeći vas za ruku ili da vam priđe kada joj pružate ruke. Možete je zvati da vas prati dok šetate po stanu.

Bebe su pametne i snalažljive, i kroz svaku svoju fazu će se dobro snaći, ali vaša podrška, pohvala i podsticaji im uvek dobro dodju i jako su važni za rani razvoj deteta.

Šta izbegavati kada beba uči da hoda? Da li koristiti dubak ili ne za prohodavanje?

 

Od vitalnog je značaja podstaći hodanje na pravilan i zdrav način,  onda kada beba pokaže spremnost za to. Evo nekih stvari koje treba izbegavati.

 1. Jako je važno da znate, da ni u kom slučaju ne smete požurivati bebu u razvojnoj fazi, da savlada nešto što već sama nije pokušala ili postigne nove ciljeve do kojih ona još nije stigla ili za njih nije spremna. Na taj način bi mogao doći do negativnih iskustava ili povreda, što bi moglo dovesti do gubitka samopouzdanja i odložiti proces učenja hodanja.
 1. Ne koristite dubak, iz razloga što je jako nebezbedan za korišćenje. Beba se iz njega može jako lako prevrnuti, pasti i da povrediti vrat ili glavu. Studija (objavljena u inostranom časopisu) kaže da donese više štete nego koristi, da je čak bolje imate nešto za sedenje bez točkova jer beba u tom uzrastu ne zna za strah, samim tim što je stavljena u dubak dobija mogućnost da se kreće brže nego što je spremna, i eto nesreće. Pored toga, naučnici tvrde da dubak ne dopinosi razvojnoj fazi hodanja. I smatraju da bi ga trebalo zabraniti.

Gary A. Smith – direktor centra za istraživanje i politiku povreda, pri nacionalnoj dečjoj bolnici u Kolumbusu, koji je veliki protivnik dubaka…smatra da bi ih trebalo strogo zabraniti radi bezbednosti dece. I on kaže, ako ste zabrinuti za bebino pravilno hodanje i razvoj mišića. Možete koristiti dobar stari sistem jačanja mišića. ,,Stavite bebu na stomak i pustite je da nauči da se samostalno kreće. Od kad postoji ljudska vrsta tako smo se razvijali, i to je prirodno”.

Kada se zabrinuti zato što beba ne hoda?

 

Ako vaša beba ne pokazuje znake spremnosti za fazu prohodavanja do prvog rođendana, verovatno već počinjete da brinete.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da se, ukoliko vaša beba ne pokazuje znake prohodavanje do 18 meseci i ne hoda stabilno do 2. godine živoda, obratite pedijatru tako da imate dovoljno vremena čak i ako vaša beba nije počela da pokazuje znake do prvog rođendana.

Jedno malo istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da ukoliko beba kasni sa fazom prohodavanja, može se desiti da kasnije počne i faza razvoja govora. Na tu činjenicu bi više pažnje trebalo da obrate oni čija deca imaju rizik od autizma.

Ima puno razloga za kasno prohodavanje kod beba. Neki su fizičke prirode i njih treba isključiti u konsultaciji sa pedijatrom a drugi mogu biti samo pitanja ličnosti. Zato je najbolje dobro poznavati i pratiti svoje dete i ukoliko smatrate da postoji neki problem, konsultovati se sa lekarom radi isključenja medicinskih problema vezano za prohodavanje.

Na kraju, važno je da znate…

 

Koliko god vam hodanje izgledalo jednostavno, za bebu je to vrlo naporan i zahtevam posao koji zahteva puno vežbe spremnosti, snage, samopozdanja i sigurno mesto za vežbanje. I naravno, puno pohvala i ohrabrivanja, jer bebe se raduju svojim uspesima i svemu što uspeju da urade, ali se još više raduju kada vide da su usrećile svoje roditelje… zato im budite, u ovom i svakom drugom periodu, i podrška i uteha. Važno je da idete u korak sa bebom. Ako ste ipak zabrinuti zbog nečega, uvek se možete obratiti bebinom lekaru.