dubak za bebe

Da li je dubak za bebe preporučljiv ili ne?

Da li je dubak za bebe dobro ili loše rešenje kada je tema prohodavanja u pitanju? Mišljenja su oprečna jer ova sprava ima svojih prednosti i mana.

Šta je sporno kada je dubak u pitanju, a čemu može doprineti, o svemu tome vas informišemo u nastavku.

Šta je dubak za bebe?

 

Dubak bi mogli definisati kao spravu koja spada u opremu za bebe. Sastoji se od sedišta, ogradice koja drži sedište i četiri točkića.

Uz pomoć ove sprave mališani se mogu samostalno kretati u periodu dok još nisu savladali hodanje u potpunosti.

Osim za hodanje, dubak može poslužiti i kao zabavno mesto za sedenje, jer na prednjem delu uglavnom ima igračaka kao dodatak.

Vrste hodalica za bebe

 

Kada krenete u kupovinu hodalice za bebe, očekujte da vas prodavac pita kakvu želite jer ih ima više vrsta. Da bi bili pravovremeno informisani u nastavku saznajte, koje sve vrste  postoje.

Klasičan dubak -hodalica

 

Pod klasičnom hodalicom misli se na onu u kojoj se beba može samostalno kretati ili sedeti. Ovaj dubak ima sedište koje drži ogradica, a kretanje je moguće uz pomoć četiri točkića. 

U ovoj hodalici skoro da i ne postoji mogućnost da beba padne, a može biti i odlično mesto za zabavu ukoliko na prednjem delu poseduje igračke.

Guralice

 

Iako vam guralice možda deluju samo kao igračke, one imaju svoju funkciju a to je davanje potpora bebi koja još uvek nije stekla sigurnost kada je hodanje u pitanju. Guralice izgledaju tako što imaju točkove da bi beba mogla da ih gura i pomera u željenom smeru, a gornji deo guralica uglavnom je prepun zanimljivih igračaka koje decu podstiču na aktivnost. Guralice imaju i ručke za koje se dete pridržava dok hoda.

Ukratko smo se osvrnuli na vrste koje  postoje, a u ovom tekstu se detaljno možete informisati o klasičnoj šetalici koju zovemo i dubak.

 

 

Kada se koristi šetalica za bebe?

 

Ako se pitate kada je pravo vreme da bebu stavite u šetalicu, onda vas moramo razočarati jer nema precizno definisanog tajminga.

Kada će vaša beba biti spremna za aktivnosti u šetalici, to zavisi samo od njenog individualnog razvojnog tempa, njene snage, spremnosti i želje za hodanjem i kretanjem.

Proizvođači kažu da je dubak namenjen za bebe između 4 i 16 meseci starosti. Kao što vidite raspon je poprilično veliki.

 

dubak za bebe upotreba

 

Naravno da se ne očekuje od bebe da sa 4 meseca hoda u šetalici, ali postoji mogućnost da sedi u sedištu i da se igra

Neki od preduslova koji beba treba da ispunjava da bi je stavili u šetalicu su:

 • Beba mora u potpunosti samostalno držati glavu.
 • Mališani bi trebali samostalno sedeti.
 • Da bi se mogla kretati u šetalici potrebno je da beba dohvati pod svojim nogicama.
 • Još jedan veoma važan uslov jeste da razvoj kukova bude uredan. Pedijatri ne savetuju da se kukovi prerano opterećuju jer to stvara opterećenje za kičmu.

Tek kada su ovi uslovi ispunjeni, možete probati sa korišćenjem šetalice.

Važno je reći da sa korišćenjem šetalice ne treba preterivati kada je vremenski period u pitanju.

Ukoliko je beba samostalno prohodala nema potrebe da koristi dubak i da se njene sposobnosti unazađuju.

Kada jednom načine samostalan korak mališane treba podsticati da tu sposobnost usavršavaju.

Kako se koristi dubak za bebe?

 

Spomenuli smo da se dubak sastoji od sedišta koje je pričvršćeno za plastični okvir, a poseduje i točkiće zahvaljujući kojima se beba pomera u željenom pravcu.

Da bi se dubak koristio potrebno je bebu staviti u sedište, a ostalo prepustite svom mališanu. Ukoliko je beba spremna za prve korake, spontano će početi sama da se pomera i koristi dubak.

Pre nego što bebu stavite u dubak važno je da vodite računa o bezbednosti, a pod tim mislimo na neke od sledećih stavki:

 • Površina po kojoj se beba kreće u šetalici treba da bude ravna bez  prepreka koje bi mogle dovesti do povređivanja.
 • Ukoliko se u blizini nalazi stepenište obavezno zaštitite taj deo kako beba ne bi dospela na stepenice i povredila se.
 • Prostoriju kao što je kupatilo ili bilo koje mesto na kojem se nalazi veća količina vode zatvorite ili obezbedite.
 • Sve opasne, oštre ili lomljive predmete sklonite na neko vreme. Utičnice zatvorite zaštitnom plastikom. Sada se nalazite u periodu  u kojem je bezbednost bebe tokom kretanja na prvom mestu.
 • Uvek budite u blizini bebe, čak iako ste sve obezbedili. Nikada ne znate šta mališanima može privući pažnju i dovesti ih u opasnost.

Stručnjaci su oprečni kada je dužina boravka u dubku tokom dana u pitanju. Lekari koji zagovaraju korišćenje dubka smatraju da je do pola sata dnevno korišćenje sasvim u redu i da ne može škoditi razvoju.

Druga strana, koja nikako ne odobrava dubak, smatra da je i tih pola sata previše jer se beba tako samo zbunjuje.

Dubak za bebe – da ili ne?

 

U poslednje vreme zaista postoji dilema da li koristiti dubak ili ne. Istraživali smo koji su argumenti za, a koji protiv korišćenja ove sprave i evo šta smo sve otkrili:

Zašto je dubak dobar?

 

 • Odličan je način da se beba zabavi dok vi obavljate svoje kućne poslove. Zahvaljujući igračkama koje se nalaze na prednjoj strani, vaš mališan može biti neko vreme veoma zauzet, a vaše ruke slobodne za ostale poslove.
 • Zahvaljujući igračkama koje se nalaze na prednjem delu šetalice, podstiče se i kognitivni razvoj bebe, jer ove igračke pružaju vizuelnu stimulaciju.
 • Fina motorika prstića takođe se razvija tokom igranja sa igračkama koje se nalaze na šetalici.
 • Dubak ohrabruje i podstiče bebe na hodanje. Beba polako stiče osećaj stajanja na svojim nogama, vežba ravnotežu i kada primeti da ne može pasti, hodanje postaje omiljena aktivnost.
 • Šetalice omogućavaju bebama da se kreću u željenom pravcu i istražuju prostor u kojem se nalaze.

Zašto dubak NIJE preporučljiv?

 

hodalica za bebe

 • Mnogi stručnjaci smatraju da dubak samo unazađuje sposobnost hodanja, jer se beba navikava na stajanje u šetalici, a ne praktikuje samostalno kretanje. Istraživanja su pokazala da mališani koji nisu koristili dubak sa 5 meseci, već sa osam su puzali, a sa deset hodali.
 • Mnogo je važnije da beba praktikuje vežbe poput okretanja, dizanja  u sedeći položaj, puzanja pa tek potom hodanja. Kada beba provodi puno vremena u šetalici, sprečena je da vežba i jača svoje mišiće. 
 • Kada se nalazi u šetalici, beba može da povredi svoje prste ukoliko dizajn nije adekvatan.
 • Ukoliko se bebe jako brzo kreću u šetalici zahvaljujući točkićima, to može dovesti do nezgoda u sekundi. Može se desiti da udare u nameštaj ili predmet koji može pasti na njih, a neretko se dešava da pojure i prema stepeništu. Čak iako ste vi sve vreme prisutni, kada razviju brzinu, ponekad ih ne možete sustići na vreme i sprečiti posledice.
 • Lekari čak naglašavaju da šetalice ne uče bebu da hoda i ne doprinose ranijem prohodavanju. Naprotiv, čak se javlja i kašnjenje u ovladavanju ovom aktivnošću. Bebe koje su isuviše rano stavljene u dubak, imale su češće abnormalnosti kada je hodanje u pitanju. Jedan od problema jeste da beba počne hodati na prstima, a ne staje na podlogu celim stopalom kako bi inače trebalo. 
 • Bebe uz pomoć šetalice mogu doći do bilo kojeg dela u kući, samim tim je mogućnost povređivanja i uzimanja nebezbednih predmeta mnogo veća.

Evo šta o tome kaže specijalista pedijatrije Dr Svetlana Pilar:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Dubak za vodu

 

Za mališane koji vežbaju hodanje prilikom odlaska na bazen ili more, možete poneti i dubak za vodu. Ovaj dubak je na naduvavanje i zahvaljujući svom šarenilu sigurno će se dopasti vašoj bebi.

U ovom dubku beba je sigurna kao da ima šlauf, a razlika je u tome što dubak za vodu ima mesto za sedenje i rupe kroz koje beba provuče noge i može da ih pokreće dok je u vodi.

Polovna hodalica za bebe

 

Ukoliko se ipak odlučite da kupite hodalicu bebi, dobro rešenje može biti kupovina polovne. N taj način ćete uštedeti novac,a dobićete isti efekat kao i sa novom.

Prilikom kupovine polovnih hodalica vodite računa da nisu oštećene. Jako je važno da bebina bezbednost bude na prvom mestu. Kada se plastični delovi na hodalici oštete to može biti izuzetno opasno, zato oprez prilikom kupovine.

Dubak za bebe cena

 

Ukoliko želite kupiti dubak to možete učiniti u bilo kojoj prodavnici opreme za bebe. Snabdevenost ovom spravom je veoma  dobra.

Neki od najpoznatijih proizvođača svakako su Lorelli, Chicco, BBO, Brevi. Ako vas zanima koja količina novca će vam biti potrebna za ovu stavku, moramo vam reći da sve zavisi od proizvođača kao i od kvaliteta, ali i dodataka odnosno igračaka koje dubak poseduje. Recimo da neki najjednostavniji možete kupiti već od 5000 dinara, a one malo “bogatijeg” sadržaja morate platiti čak i 18000 dinara. 

Ponuda je velika, a na vama je da odaberete dubak u skladu sa svojim mogućnostima.

 

 

Iskustva

 

Iskustva sa korišćenjem šetalice su razna. Kada pitate roditelje koliko je dubak dobar ili koliko im je koristio dobićete oprečna mišljenja.

 • Mnogi roditelji se kunu u ovu spravu jer im je mnogo olakšala funkcionisanje tokom perioda bebinog prohodavanja. Dubak je omogućio da se beba samostalno kreće, a da se istovremeno obave i ostali kućni poslovi.
 • Sa druge strane postoje i negativna iskustva. Mnoga deca su upravo zbog preterane upotrebe šetalice unazadila svoju sposobnost hodanja i kasnije samostalno prohodala. Da li je baš dubak uzrok tome, ostaje nam samo da verujemo rečima roditelja.

Nažalost bilo je i negativnih iskustava u kojima se dešavalo da se beba povredi zahvaljujući tome što se prebrzo i samostalno kreće po celoj kući. Samim tim ima pristup mnogim predmetima koji neretko završe u ustima.

Alternativa dubku za bebe

Za sve roditelje koji su  nakon čitanja ovog teksta odlučili da  ne koriste dubak, imamo alternative.

Odličan način za razvoj bebinih motornih veština su ogradice za bebe. Na tim površinama bebe se nesmetano kreću, bezbedne su, a ujedno vežbaju i svoje sposobnosti poput okretanja, puzanja, a na kraju i ustajanja i hodanja. Takođe, dobre su i podloge za bebe sa gimnastikom.

Da li vam je kupovina šetalice i dalje ostala dilema? Nadamo se da su vam argumenti koje smo izdvojili pomogli u tome da donesete pravu odluku.

Roditeljima uvek savetujemo da se u ovakvim situacijama obrate svom pedijatru. Lekar će najbolje proceniti da li je beba spremna za dubak i da li da ga uopšte počinjete koristiti.