šta kupiti za bebu pre porođaja

Preuzmite kompletan spisak stvari za bebu

Šta kupiti za bebu pre porođaja kako bi sve bilo spremno.  Šta je zaista potrebno, a šta baš i ne? Pred vama je kompletan spisak stvari za bebu! Možete ga odštampati.

Kada  po prvi put postajete roditelji, želite da vaša beba ima sve. Ujedno niste sasvim ni sigurni šta će vam trebati i u kojim količinama. To je sasvim normalno.

Zato smo se mi potrudili da vam pomognemo i posavetujemo vas  šta kupiti, kada kupiti, gde kupiti i kako pametno to odraditi.

Preuzmite besplatno i odštampajte : Spisak neophodnih stvari za bebu

U nastavku teksta ćemo vas detaljno sprovesti kroz prvu kupovinu za vašu bebicu.

No prvo da vidimo…

Kada kupovati stvari za bebu?

 

U principu stvari za bebu možete početi kupovati kad god vi želite ili ste u mogućnosti. Na početak kupovine će uticati jako puno faktora kao što je finansijska mogućnost, čekanje da se vidi da li je dete dečak ili devojčica, sujeverje ili prosto vaš lični dogovor sa partnerom. 

Da li će sa trudnoćom do kraja biti sve u redu to nikada ne možete znati unapred. Zato je najbolje da se opustite, poslušate svoj osećaj i ako naiđete na neku neodoljivu stvarčicu za vašu bebu, kupite je pa makar ste i na samom početku trudnoće.

Što se vi bolje osećate, bolje će se osećati i vaša beba, pa samo opušteno i pozitivno.

Da li kupovati stvari za bebu pre rođenja?

 

Uf…šta reći. Mišljenja o tome kada početi kupovati stvari za bebu su podeljena.

Starije generacije su uglavnom sujeverne kada je ova tema u pitanju, mada ima i mlađih koji su tog stava da se ništa ne kupuje unapred. Pa ako ste pod uticajem tih stavova,  verovatno ćete čekati zadnji momenat za početak kupovine.

Sa druge strane ima i onih praktičnijih roditelja koji će stvari kupovati onda kada imaju novca, kada naiđu na neka sniženja ili im se prosto nešto dopadne. 

Koji god način odabrali, najvažnije da ste vi sa njim OK. 

Početak kupovine zavisiće i od toga da li budući mama i tata žele to zajedno da odrade dok se mama ne porodi ili će to tata raditi sam i prirediti iznenađenje po povratku kući. Ne zaboravite da ćete par dana provesti u porodilištu pa tate realno imaju vremena za kupovinu. Da li će je odraditi kako treba, e to ostaje da vidite po povratku kući 😉.

Zaista je organizacija samo na vama budućim roditeljima, a ukoliko možete – sujeverje ostavite po strani.

Spisak stvari za bebu

 

Kupovina stvari za prvo opremanje bebe nije baš jednostavna. Tu ima toliko stavki i sitnica koje vam uopšte ne padnu na pamet sve dok ne odete u prodavnicu i verovatno ostanete u šoku.

 

 

Dobra organizacija je pola posla. Da bi smo vam pomogli u organizaciji kupovine, napravili smo spisak potrebnih stvari za novorođenče sa kojim možete otići u prodavnicu i olakšati sebi život.Možete ga preuzeti i odštampati, pa sa njim u šoping. Nalazi se na ovom linku:

Spisak neophodnih stvari za bebu

Spisak ćemo podeliti na  kategorije, pa ćete na osnovu toga videti šta vam je odmah potrebno kupiti čim se beba rodi, a šta ostaviti za kasnije. Budimo realni, kada vidite šta sve treba kupiti za bebu, to uopšte nije mala cifra.

Trudićemo se da budemo objektivni i pre svega navedemo koje su zaista neophodne stvari, a sve što može, a ne mora da se kupi to ćemo naglasiti. 

1. Stvari za presvlačenje bebe

 

 • Jednokratne pelene. Kada je u pitanju presvlačenje bebe prvo na šta se pomisli jesu upravo pelene. Za početak kupite jednokratne pelene veličine 1, a proizvođača odaberite sami. Možda bi bilo najbolje uzeti jedno pakovanje da vidite da li odgovaraju vašoj bebi. Može se desiti da neke pelene dovedu do ojeda bebine guze, a to ne želimo.
 • Tetra pelene. Od pelena će vam još trebati tetra pelene i njih kupite što više. Da ne biste gomilali stvari uzmite za početak oko 15-20 komada, pa ćete videti da li vam je dovoljno ili treba povećati količinu. Ako planirate stavljati široki povoj onda će vam biti potrebno i nekoliko švedskih pelena. Nezahvalno je govoriti o količinama jer sve zavisi od načina vaše organizacije, pomoći, mogućnosti pranja i sušenja bebinog veša. Za početak uzmite toliko da imate za par dana. Kada su u pitanju švedske pelene, to je otprilike 5-7, a  posle se lako može kupiti još.

O izoboru pelena za bebe pisali smo poseban tekst. Ako zatreba, on je na ovom linku:

 Vodič kroz pelene za bebe. Odaberite najbolje!

 • Podloga za presvlačenje je jako korisna stvar. Kada kupujete birajte onu koja vam je praktična zbog prostora i odlaganja. Podloga može biti nepromočiva u vidu mušeme ili tvrda podloga koju zovu i daska za presvlačenje. Izbor je na vama, a zavisi od vaših mogućnosti i potreba.
 • Oprema za brisanje bebe. Za ovo je najbolje bi bilo da spremite pamučne maramice ili tetra pelene. One će vam osim za brisanje guze biti korisne i za mnoge druge stvari, videćete i sami. Savetuje se izbegavanje vlažnih maramica zbog njihovog sastava koji može iritirati bebinu kožu. Ipak, kada ste napolju, mnogo je praktičnije poneti vlažne maramice, nego tražiti način da ukvasite pamučnu krpu, a onda je i tako prljavu nosite sa sobom. Zato kupite jedno pakovanje vlažnih maramica.  Ako kupujete gotove pamučne maramice za početak vam je dovoljno jedno pakovanje, kada se potroši otići ćete u novu nabavku.
 • Posuda za vodu. Tokom presvlačenja kod kuće biće vam potrebna i neka posudica ili kofica za vodu koju ćete koristiti za brisanje bebine guze. Ukoliko nemate neku kod kuće, nije na odmet da nabavite jednu manju koficu za ovu namenu.
 • Krema za pelensku regiju. Prilikom presvlačenja pelena uglavnom se  bebina guza maže zaštitnom kremom protiv ojeda i iritacija. Prilikom odabira kreme za pelensku regiju obratite pažnju da bude na prirodnoj bazi jer je to ipak najbolje za osetljivu bebinu kožu. Naš predlog je da to bude Dr Pilar krema za pelensku regiju, jer je baš ono što bebi treba: adekvatna zaštita, sa preporukom pedijatra , na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Više o njoj saznajte klikom na sliku ispod:

2. Odeća za bebu

 

Kupovina odeće za bebu zna biti jako zarazna i primamljiva, pogotovo za buduće mame.

 

kupovina odeće za bebu

 

Naš savet, a i savet iskusnih majki je da se ne gomila previše garderobe u prvim mesecima života. Kao prvo, beba se tada još ne prlja nešto preterano, brzo preraste odeću, a krenuće i posete, pa se odeće od poklona nagomila za čas.

U zavisnosti od godišnjeg doba,  pre porođaja, od odeće kupite, operite i opeglajte da vas sačeka po dolasku kući ovo:

 • Nekoliko praktičnih bodića,  5 komada da imate za prvih par dana kad dođete iz porodilišta.
 • Isto toliko  pantalonica da ih kombinujete uz bodiće
 •  5 pari čarapa
 • 5 komada zeka odnosno pidžamica.

To će biti dovoljno za prve dane sa bebom kod kuće, posle ćete u zavisnosti od potreba kupovati još.

Prilikom kupovine obratite pažnju na praktičnost.  Neka se bebine stvari koje se otkopčavaju na dugmiće, jer retko koje dete uživa da joj se odeća oblači preko glave.

Takođe vodite računa da to bude pamučna i prijatna odeća.

Ako očekujete zimsku bebu onda se postarajte da nabavite skafander i kapu. Jednodelni skafanderi su veoma praktični za male bebe jer su zaista topli i jednostavni za oblačenje.

Iako vaša beba samo sisa ili je na formuli nije na odmet imati i nekoliko portikli barem 4-5 da imate za menjanje. Poznato je da bebe često bljucnu i da im je potrebno brisati usta. Portikle su za tu namenu jako praktična stvar, a čuvaju i odeću pa nije potrebno prečesto presvlačenje bebe.

Nije loše ni da pogledate ovaj tekst o veličinama za bebe. Trebaće vam.

3. Stvari za ishranu bebe – koje se mogu kupiti posle  porođaja

 

Kada je reč o ishrani novorođene bebe,  majci koja planira da započne dojenje, nakon porođaja biće potrebne sledeće stvari za hranjenje bebe:

 • Mamama se preporučuje da kupe 2-3 brushaltera za dojenje. Ovo nije neophodan trošak. Ne mora se, ali može olakšati.
 • Pakovanje uložaka za brushalter odnosno kompresa kako bi upijali mleko koje izlazi iz dojki koje može da curi dok se ne uspostavi laktacija.
 • Nije na odmet imati i pumpicu za izmlazanje jer nikada ne znate kada vam može hitno zatrebati. Može se desiti da imate neodložnu obavezu, a želite da vaša beba uzima isključivo vaše mleko, tada je pumpica spas. I ovo nije neophodan trošak. Izmlazanje dojki može se raditi i ručno, ali pumpica olakšava stvar.
 • Flašica za bebe. Možda će vam ponekad za davanje obroka ili vode bebi trebati flašica. Prilikom kupovine obratite pažnju za koji uzrast je flašica namenjena i kakav otvor ima. Što je beba mlađa, manji je i otvor.
 • Oprema za održavanje flašice. Pripremite četku za prane flašica i ukoliko imate mogućnosti sterilizator za flašice. Mada i prokuvavanje u običnoj vodi odradi posao sasvim korektno.

Pročitajte kako sterilisati bebine flašice

Stvari koje su korisne, ali nisu obavezne odnose se na komfornost tokom dojenja. Za tu namenu možete kupiti specijalan jastuk za dojenje ili neku udobnu fotelju, ljuljašku.

Ukoliko imate ravne bradavice od koristi će vam biti silikonski šeširići koji sa na neki način veštačke bradavice.

Od moderne opreme ćete naići i na grejač za flašice, ali to zaista nije neophodno. Kasnije, kada beba nauči da sedi i ručka sama, možete nabaviti i stolicu za hranjenje. Sva ta pomagala koja zahtevaju priličan finansijski izdatak jesu korisna i praktičnija u odnosu na neke starinske metode, ali se može i bez njih. Ovo su stvari koje ne može svako priuštiti, ali zaista mogu olakšati mamama i doprineti komforu.

4. Oprema za bebe

 

Oprema za bebe je zaista širok pojam i tu spada mnogo toga. Krenućemo od nekih krupnijih stvari, pa do sitnica koje ponekad “život znače” u smislu da vam mogu olakšati na neki način.

Šta sve treba kupiti za bebu pre porođaja od ostale opreme:

 • Krevetac za bebe kao veoma važna stvar. Iako ga mnoge bebe na kraju i ne koriste puno, potrebno ga je pripremiti. Ukoliko imate mogućnosti da pozajmite ili kupite polovni krevetac to je odlično i super za vaš budžet.
 • Dušek za krevetac: Kada je u pitanju kupovina dušeka za krevetac bilo bi poželjno da on bude što kvalitetniji, udobniji i pre svega čist. Ako imate mogućnosti kupite nov dušek ili u suprotnom povedite računa da polovni bude dobro dubinski očišćen. 
 • Posteljina za krevetac. Nije na odmet imati barem 2 za menjanje. Svakakve se situacije mogu desiti sa posteljinom pa je jedna u rezervi uvek dobrodošla.  Kada je u pitanju izbor posteljine gledajte da bude prijatnog materijala, da ima zaštitni deo za ogradicu i ne preterujte sa jastucima i raznim dodacima unutar krevetića. Bebina bezbednost je ipak najvažnija. 
 • Ukoliko je potrebno možete nabaviti vreću za spavanje ako smatrate da bebi može biti hladno u toku noći, mada se one u početku ne otkrivaju i uglavnom mirno spavaju. Vreća za spavanje je praktična za kasniji uzrast.

Stvari koje se mogu kupiti i posle porođaja

 • Dodaci poput baldahina, muzičkih igračaka i vrteški nisu neophodni.  Više služe nekom estetskom izgledu i važniji su roditeljima, a ne bebama barem u početku. Zbog toga nema potrebe da ih kupujete pre porođaja, sačekajte možda nešto od toga dobijete i na poklon.
 • Bebi alarm može biti korisna stvar ukoliko mislite da nećete čuti plač bebe.
 • Pomagala poput ljuljaški za bebe, njihalica, gimnastika za bebu i raznih podloga i ogradica, mogu zaista biti korisna ukoliko beba želi provoditi vreme u njima, ali to nikad ne znate unapred. Možda bi bilo najbolje te stvari poručiti za poklon ukoliko vas neko od rodbine ili porodice pita šta je bebi potrebno. Ni sa ovim stvarima  ne treba žuriti pre porođaja, jer ih beba u početku neće ni koristiti.

5. Oprema za bebinu šetnju

 

Oprema koju je potrebno kupiti pre porođaja, a koja će biti korisna kada sa bebom krenete napolje je sledeća:

 

kupovina opreme za bebu

 

 • Kolica za bebe. Ona su zaista velika stavka kada je kupovina opreme u pitanju. Danas imate toliko modela, proizvođača i cena da možete birati. Prilikom kupovine imajte na umu gde živite, imate li lift, prostor za kolica i prilaz zgradi. Svi ovi faktori će uticati na izbor modela kolica. Obratite pažnju i na težinu kolica, mogućnost odlaganja u gepek i  koju dodatnu opremu poseduju. Pre svega gledajte da li ćete moći sa njima svakodnevno funkcionisati, jer je to na kraju najvažnije. Ako imate mogućnost pozajmljivanja kolica od nekoga ili kupovinu polovnih, možete zaista puno uštedeti jer je ovo verovatno najveća stavka kada je kupovina opreme za bebe  u pitanju. 
 • Sedište za auto je obavezna stvar ako imate auto. Često se auto sedišta za bebu dobijaju uz pojedina kupljena kolica, a možete ga uzeti i naknadno po potrebi. Za prvo vreme će vam trebati takozvano jaje sedište, namenjeno bebama koje ne sede. Ta sedišta su uglavnom očuvana jer ih bebe ne koriste puno pa ih možete pozajmiti od nekoga ili kupiti polovno.  Ono će vam trebati prilikom iznošenja bebe iz porodilišta pa ga nije na odmet kupiti i pre porođaja. 

Oprema koju možete kupiti i nakon porođaja:

 • Nije na odmet imati jednu torbu za mame, u kojoj ćete nositi bebine rezervne stvari kada krenete van kuće. Ta torba ne mora biti ništa specijalno, ali neka vam bude pri ruci i za tu namenu.
 • Preporučuje se da cuclu imate kupljenu za svaki slučaj. Može se desiti da jedino ona nekada pomogne u smirivanju bebe, pa ako ne planirate da je beba redovno koristi držite je u kutijici za cucle.
 • Od dodatne opreme možete kengur nosiljku ukoliko vam je to praktično za obavljanje nekih aktivnosti. Odlična je takođe i marama za nošenje bebe.

Ovo zaista nisu preko potrebne stvari svim roditeljima, a zahtevaju veći finansijski izdatak. Postoji još mnogo sitnica koja će vam možda zatrebati za domaćinstvo i funkcionisanje sa bebom, ali one zaista nisu obavezne, već ćete vremenom videti ša vam može olakšati svakodnevno funkcionisanje pa ih kupite naknadno.

6.  Stvari za kupanje bebe

Kupanje bebe je deo njene nege i nešto što ćete raditi svaki dan. Za to treba pre porođaja da nabavite sledeće:

 • Kadica za bebe. Ako imate mogućnosti kupite onu koja sadrži toplomer za vodu jer je praktično, ali i metoda umoči lakat radi posao, tako da nije neophodno.
 • Kofica ili bokal za polivanje bebe, kako bi ste isprali šampon ili kupku za bebe – zavisi šta koristite.
 • Kozmetika za bebe. Od kozmetike za kupanje se preporučuje što blaža i prirodna  kozmetika koja neće isušivati i iritirati bebinu kožu. Najbolje bi bilo koristiti samo vodu i blagi sapun, ali uglavnom roditelji uzimaju   šampon, kupku za bebe, sapun.  Pojedini koriste i mleko ili ulje za bebinu kožu.

 

Voda nekad nije dovoljno rešenje, a sapuni znaju da isušuju bebinu kožu. Najbolje je da nabavite kupku, ali ne bilo koju. Dr Pilar kupka sa šamponom je dobar izbor. Ovo je proizvod na biljnoj bazi sa tako iskombinovanim sastojcima da savršeno prijaju nezi dečije kože. Osim toga, ona nema štetne sastojke kao što su sulfati, parabeni i slično. Zato je prva na listi mnogih mama kojima je važno da za svoju decu biraju samo najbolje. I vi je možete nabavitii lako, klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

 • Štapići za uši. Za bebe postoje oni posebni – sa graničnikom, mada oni nisu neophodni za čišćenje ušiju, nije loše da ih imate za svaki slučaj.
 • Peškir od prijatnog materijala za brisanje je još jedna stavka tokom kupanja koja će vam biti potrebna.  Nije na odmet imati najmanje 2 peškira, jedan čist u rezervi.
 •  Češalj i mekana četka za kosu predviđenu za mališane. To će vam biti neophodno i za tretiranje temenjače ukoliko se ona pojavi.
 • Makazice sa zaobljenim krajem. Obično se nakon kupanja bebi seku noktići, pa uzmite ove makazice kako bi ste bezbedno sređivali nokte.

Šta vam nije neophodno, ali može biti korisno?

Stalak za kadicu, da se ne savijate dok kupate, već da čuvate svoje leđa.

7. Stvari za negu bebine kože

 

Kada je reč o nezi bebine kože tu zaista treba voditi računa i najpre gledajte na dobrobit , a potom na marku proizvoda i miris. U ovom slučaju važi pravilo: što neutralnije to bolje. 

 

kupovina kozmetke za bebu

 

 • Stvari za negu bebinog pupka i to:  fiziološki rastvor u ampulama, sterilne komprese i povidon jod. Ukoliko vam ništa od ovoga nije jasno farmaceuti će vam u apoteci dati sve što je potrebno za negu bebinog pupka, a proceduru će vam pokazati u porodilištu ili patronažna sestra kada dođe u kućnu posetu.
 • Krema za  pelensku regiju  je takođe obavezna od samog početka.
 • Krema protiv pelenskog osipa dobro dođe, ali ne morate je nabavit odmah. Možda i ne zatreba.

 

 

Prve potrebne stvari za bebu

 

U prethodnim delovima teksta smo detaljnije govorili o tome šta je sve potrebno, a sada ćemo izlistati samo ono što je potrebno za bebu za prve dane kod kuće.

Stvari za izlazak bebe iz bolnice

 

 •  Odeća za iznošenje. Za tu namenu kupite odelce najmanje veličine, osim ako znate da će beba biti krupnija u tom slučaju uzmite veći broj.
 •  Nosiljka za iznošenje ili jaje odnosno sedište za kola.
 • Jakna, kapa i ćebence za pokrivanje bebe – ako je napolju hladno.

Osim sedišta, ovo su neke stvari koje ćete odmah spakovati u torbu za porodilište.

Stvari za bebu kada dođe kući

 

Kada govorimo o neophodnim stvarima za bebu u prvim danima kada dođe kući držite se gore navedenog spiska koji ćemo ovde ponoviti u skraćenim crtama. Dakle, trebaće vam:

 • stvari za presvlačenje koje smo gore naveli
 • stvari za negu pupka
 • stvari za kupanje odnosno proizvodi za ličnu higijenu
 • mesto za spavanje i posteljina

Imajte na umu da u porodilištu ostajete par dana, već tada ćete uvideti da li je potrebno kupiti dohranu za bebe ili će beba sisati ili nešto dodatno za bebinu negu ili terapiju u određenim situacijama. Uglavnom majke imaju podršku partnera i porodice pa se sve može naknadno uzeti, nema potrebe za gomilanjem stvari.

Šta NE treba kupiti za bebu pre porođaja?

 

Zaista ima roditelja koji kada odu u šoping za bebu toliko se zanesu da kupuju stvari koje beba koristiti tek za pola godine ili kasnije. Nemojte to raditi.

Sačekajte da vidite razvoj vaše bebe, šta ćete sve dobiti od poklona, jer se na kraju toliko toga uopšte ne iskoristi.

Ono što zaista ne preporučujemo da kupujete za prve dane to su:

 • Igračke jer bebi one u prvim mesecima zaista neće ništa značiti i neće obraćati pažnju na njih.
 • Adaptirano mleko osim ako ste sigurni da nećete da dojite i ako se za tim pokaže potreba.
 • Noša vašoj bebi svakako neće trebati čak ni do prvog rođendana, a isto tako ni dubak (koji se inače baš i ne preporučuje za upotrebu)
 • Cipelice za bebe. Zaista u prvo vreme neće biti neophodne.
 • Glodalice za zube i kreme za desni vam takođe neće trebati u prvim mesecima. To ćete kupiti tek sa pojavom prvih zubića.
 • Maramu za nošenje bebe ili kengur nosiljku takođe ne morate kupovati dok ne vidite da li će vam zaista koristiti.
 • Torbu za nošenje bebinih stvari možete  kupiti tek kada počnete izlaziti u duže šetnje sa bebom.
 • Sa stvarima poput ljuljaški, njihalica, raznih muzičkih igračaka možete sačekati dok beba ne poraste dovoljno da ih koristi.
 • Omekišivač za bebe – nije neophodan za pranje bebinih stvari, čak može i da izazove iritacije. Ako kupujete, birajte mudro i prirodne proizvode.
 • Isto tako razne sitnice za uređenje  bebine sobe mogu sačekati neko vreme. Uostalom zašto sve srediti unapred, možda kasnije naiđete na nešto što će vam se još više dopasti.

Generalno je bebi u prvim danima potrebno kupiti samo stvari za negu i pelene za jednokratnu upotrebu. Kasnije kako razvoj bude odmicao kupovaćete ono što je potrebno.

Gde kupiti stvari za bebu?

 

Gde kupiti stvari za bebu to zaista nije problem u današnje vreme. Postoji toliko specijalizovanih prodavnica za bebi opremu da vam je dovoljno otići u jednu i nabaviti sve sa spiska.

Ponešto možete kupiti u apotekama ili supermarketima, a i online prodaja je vrlo zastupljena.

Izbor je na vama, nije na odmet da se informišete i uporedite cene pa da i na osnovu toga odaberete prodavnicu.

Ne moraju sve stvari za bebu da se kupe!

 

Shvatićete i sami nakon par meseci koliko znači kada imate od nekoga pozajmiti stvari za bebu. Male bebe brzo rastu i uglavnom ne iskoriste sve stvari u potpunosti, tako da ih mogu koristiti i dve bebe.

Pozajmljivanje se ne odnosi samo na odeću već i na ostalu opremu. Sve što se može oprati, očistiti može se i pozajmiti i to je odlična ušteda.

Kupovina stvari za bebu je zaista primamljiva, pogotovo ako je prva beba u pitanju. Verovatno će vas iskusnije mame sputavati da ne kupujete sve i svašta i uglavnom će biti u pravu, što ćete videti i sami.

Naš savet vam je da se dobro informišete o tome šta vam treba, da pogledate ponudu u prodavnicama i kupujete pametno.

Preuzmite besplatno:  Spisak neophodnih stvari za bebu