cipele za prohodavanje

Kada kupiti cipele za prohodavanje i kakve da budu?

Pazite! Cipele za prohodavanje vaše bebe ne treba kupovati prerano! Kada je pravo vreme za njih?Kakav model treba kupiti? Ovo treba znati.

Pre nego što pojurite u kupovinu u ovom tekstu se informišite o svemu što treba da znate o cipelama za prohodavanje. To će vam uštedeti vreme i novac, a vaša beba će sa osmehom koračati u novoj obući.

Pre svega…kada kupiti bebi prve cipele?

 

Većina roditelja je nestrpljiva i jedva čeka narednu fazu u bebinom razvoju koja se odnosi na prohodavanje. Sasvim je razumljivo što se radujete prvim bebinim koracima i što želite da oni budu stabilni i podržani odgovarajućom obućom.

Međutim nema potrebe za žurbom.

Sve dok vaš mališan vežba prve korake po kući i u tome mu treba vaša pomoć i podrška, najboje bi bilo da to čini bos ili u neklizajućim čarapicama.

Stručnjaci ne savetuju da se bebama prerano obuvaju cipele. Prerano znači pre nego što beba krene samostalno da hoda

Zašto je to tako?

Sigurni smo da ste čuli da je za stopala najbolje kada su bosa. Tako je i sa bebama.

Kada je stopalo slobodno ima mogućnost da se prirodno razvija. Beba ima osećaj za podlogu po kojoj gazi, a razvija i ravnotežu.

Zato nemojte žuriti. Pustite da prvo priroda odradi svoje, a prvi par cipela neka sačeka još neko vreme i pojavu prvih sigurnih koraka. Na taj način ćete pomoći zdraviji i pravilniji razvoj stopala i sigurnijih koraka. 

 

 

No, nije svejedno ni koje cipele kupiti. One prve cipele za prohodavanje su ipak posebne.

Po čemu se prve cipele za bebe razlikuju od običnih?

 

Svaki početak je važan, zato je veoma važno na pravilan način podržati i bebine prve korake kako ne bi ostale nepovoljne posledice na razvoj bebinih stopala.

prve bebine cipele

Kada su deca starija i hod im je sigurniji sve manje se vodi računa o kvalitetu cipela i njihovim karakteristikama. Tada se više pažnje poklanja markama i estetskom izgledu cipele, iako to baš i nije dobar način za kupovinu.

Prve bebine cipele se razlikuju od običnih po tome što se vodi računa da one budu izrađene od prirodnih materijala koji nisu alergeni i štetni po zdravlje. 

Proizvođači pažnju poklanjaju i izradi kvalitetnih đonova koji su ujedno i dovoljno stabilni i dovoljno savitljivi kako bi bebin korak bio siguran. Dakle, peta treba da bude dovoljno čvrsta, a đon u predelu prstiju dovoljno savitljiv prilikom koračanja. 

Vodi se računa i o visini cipela da bi bebin članak bio dovoljno stabilan prilikom hodanja. Jednom rečju proizvođači cipela za najmlađe poznaju anatomiju i proces bebinog razvoja, pa u skladu sa tim i kreiraju modele cipela za prve korake.

O dizajnu ne treba ni govoriti, zaista se u prodavnicama mogu pronaći prelepi modeli kako za dečake tako i za devojčice.

Kako izabrati dobre cipele za prohodavanje?

 

Ukoliko niste stručnjak iz ove oblasti, najbolje bi bilo da se u vezi kupovine posavetujete sa stručnijim licima ili trgovcima koji imaju iskustva u ovoj oblasti.

Kada dođe vreme za kupovinu obuće, povedite svoju bebu u prodavnicu i uz pomoć trgovaca odaberite model koji vam se dopada i koji vašoj bebi odgovara.

A kako odabrati odgovarajući model? Evo nekoliko stavki na koje treba da obratite pažnju.

Kako izabrati veličinu cipela za bebe?

 

Da bi hod bio stabilan i da bi vaša beba sigurno koračala potrebno je da odaberete pravu veličinu cipela.  A kako to učiniti?

Sigurno znate za staru metodu opisivanja stopala. Prislonite bebino stopalo na papir ili karton i obeležite stopalo. Na taj način u prodavnicu možete otići sa merama na osnovu kojih će vam prodavac dati odgovarajući broj cipela.

Imajte na umu da se dužine gazišta pomalo razlikuju od proizvođača do proizvođača i od modela cipela.

Ukoliko niste izmerili bebino stopalo, trgovci će vam pomoći oko izbora veličine. Važno je da beba proba cipelu. Kada je obuje obavezno proverite da u predelu prstiju ima 1cm prostora kada je dužina u pitanju.

Prsti nikako ne smeju udarati u cipelu jer mogu dovesti do žuljeva ili uraslih noktiju. Dakle, kada je dužina u pitanju 1cm slobodnog prostora treba da postoji.

Važno je voditi računa i o širini cipele. Nisu sva bebina stopala ista i nisu svi modeli obuće isti. Odaberite onaj koji će bebi odgovarati i po širini kako bebu ne bi žuljale cipele.

Vodite računa da li će beba nositi čarape u tim cipelama pa ih tako i probajte. Ukoliko kupujete sandale za bosu nogu onda nemojte na probi bebi davati čarape jer i one zauzimaju prostora u cipeli i osećaj je potpuno drugačiji.

I ono najvažnije, kupite one cipele u kojima je bebi prijatno. Dok ste u prodavnici pustite bebu da malo hoda u njima, ukoliko joj je prijatno to je pravi izbor. Ako primetite bilo kakvu nelagodnost, na vreme odustanite od kupovine baš tog modela.

Kako izabrati model?

 

Koji ćete model izabrati to je ipak vaša krajnja odluka, ali ipak bi trebalo voditi računa o nekim karakteristikama cipela i preporukama stručnjaka.

Bitno je da cipela podržava bebinu nogu odnosno stopalo, u smislu da pruža stabilnost prilikom hodanja. U tom smislu vodite računa o:

 • Visini cipela – Visina cipele je veoma važna. Vodite računa da cipela čvrsto drži članak noge kako se ne bi iskrivila noga prilikom hodanja. Izbegavajte da cipele za prohodavanje budu baletanke ili neka druga plitka obuća.
 • Savitljivosti đona – Đon bi trebao biti u isto vreme dovoljno čvrst i dovoljno fleksibilan kako bi se mogao dovoljno savijati prilikom koračanja. Izbegavajte cipele koje su potpuno krute i nefleksibilne. 

Za pravilan razvoj bebinih stopala, stručnjaci preporučuju cipele sa anatomskim uloškom.

Da li ćete odabrati otvorene ili zatvorene cipele to zavisi od godišnjeg doba za koje kupujete. Važno je samo da se mogu dovoljno čvrsto i sigurno zakopčati i da po veličini odgovaraju stopalu vaše bebe.

Cipele za prohodavanje sa anatomskim uloškom

 

Da bi korak vašeg mališana bio siguran i da bi se stopalo pravilno razvijalo, pojedini stručnjaci preporučuju obuću sa anatomskim uloškom. Ovi ulošci su dizajnirani tako da se prilagođavaju svakom stopalu, pružaju čvrstu podršku kako stopalu tako i celom telu, i imaju uzdignut deo ispod svoda stopala. Cilj je da se njima spreči pojava ravnih tabana. Još jedna prednost je što se izrađuju od prirodne kože pa stopalo može disati.

Međutim mišljenja o neophodnosti korišćenja anatomskog uloška su podeljena. Praksa je pokazala da nošenje anatomske obuće ne garantuje da dete kasnije neće imati ravno stopalo. 

Tako da je krajnja odluka o tome ipak na vama ili preporuci lekara o neophodnosti nošenja cipela sa antomskim uloškom.

Najbolje cipele za prohodavanje

 

U prodavnicama dečije obuće možete naći obuću različitih proizvođača. Teško je reći koji je najbolji. Ponekad cena zaista diktira kvalitet, a ponekad se mogu pronaći sasvim pristupačne cipele koje su ujedno i kvalitetne. Pogledajte ponudu pa prema svojim mogućnostima i preporukama odaberite model.

Mi smo ovde izdvojili nekoliko najpoznatijih marki cipela za prohodavanje i ovo su njihove karakteristike koje vam mogu biti od pomoći prilikom kupovine.

 Ciciban

 

Ciciban je na našem tržištu verovatno sinonim za dečiju obuću i jedna od najpoznatijih marki koja se proizvodi u Sloveniji. Ova obuća se izdvaja po svom kvalitetu i vrhunskoj prirodnoj koži.

Obuća je kreirana tako da pomaže zdrav razvoj dečijih stopala. Ciciban jako puno pažnje poklanja napredovanju kada je proizvodnja dečije obuće u pitanju i čitav tim ljudi bavi se unapređenjem njihovih proizvoda.

Cene ovog proizvođača možemo svrstati među jače, ali ujedno vam garantuje kvalitet i  sigurnost.

 Obuća Pavle

 

Proizvodnja ove marke obuće nastala je pre 25 godina i od tada radi na unapređivanju i usavršavanju svojih modela za najmlađe.

Obuću Pavle možete pronaći širom naše zemlje, kao i putem online kupovine. Proizvođač  pažnju poklanja estetskom izgledu obuće, ali ni zdravstveni aspekt nije nimalo zanemaren.

Cene obuće su različite, ali možemo ih okarakterisati kao pristupačnije u odnosu na neke druge marke.

 Froddo dečija obuća

 

Froddo je jedna od najpoznatijih marki dečije obuće u Hrvatskoj, a i šire. Ovaj brend se izdvaja po tome što je svaki njihov model proizveden na ekološki prihvatljiv način.

Samim tim se vodi računa i o zdravlju beba, pa ako se odlučite za ovog proizvođača bićete sigurni da obuća u  sebi ne sadrži štetne materije.

Geox dečija obuća

 

Geox dečija obuća je italijanski brend. Ona je možda malo manje poznata pojedinim roditeljima, ali je itekako zastupjena na našem tržištu.

Proizvodnja je usmerena na primenu inovativnih rešenja i tehnologije, a jako puno pažnje se poklanja i stilu.

Koliko često kupovati bebi cipele?

 

Koliko često ćete kupovati cipele za bebu zavisi od brzine kojom raste bebino stopalo. Rekli smo da na godišnjem nivou stopalo poraste otprilike za dva broja.

Potrebno je da vodite računa o tome da li je stopalo poraslo na svakih 6-8 nedelja i da li je vreme za nove cipele. Ukoliko ne želite čekati da stopalo poraste, cipele možete kupovati kada to sami poželite, ali nema potrebe da se izlažete takvom izdatku.

Neki roditelji praktikuju sezonsko menjanje obuće i to nije loše rešenje. Izbor je zaista na vama, važno je da obuća bebi bude odgovarajuća.

Koliko dugo beba treba da nosi cipele za prohodavanje?

 

Pojedini stručnjaci preporučuju da se cipele za prohodavanje praktikuju do treće godine jer u tom periodu bebino stopalo raste prilično velikom brzinom i potrebno je osigurati pravilan razvoj i stabilnost pri hodu.

 

obuća za prohodavanje

Cipele koje treba izbegavati kao prve?

 

Kada krenete u kupovinu prvih  cipela vodite računa kakve kupujete.

 • Izbegavajte cipele koje su previše tvrde ili previše mekane.
 • Ne preporučuje se da prve cipele budu otvorene, jer one ne pružaju dovoljno stabilnosti stopalu, a postoji i veća mogućnost povređivanja nožnih prstiju  priilkom hodanja.
 • Takođe nikako nemojte kao prvu obuću bebi davati papuče jer one pogotovo ne pružaju nikakvu stabilnost pri hodanju.

Cena i iskustva

 

Cene obuće za prohodavanje su zaista raznolike, ali moramo priznati da kupovina dečije obuće nije mali izdatak.

 

 

U zavisnosti od proizvođača obuću na nekim akcijskim sniženjima možete kupiti po ceni oko 2000 dinara, a poznatije marke ćete platiti i do 10000 dinara u zavisnosti za koje godišnje doba kupujete cipelu.

Saveti za kupovinu cipela za prohodavanje

 

 • U kupovinu prvih cipela uputite se tek kada vaša beba potpuno prohoda. Dok samo uči hodanje po kući, najbolje bi bilo da je bosa ili u neklizajućim čarapicama. Na taj način će se omogućiti prirodni razvoj stopala i beba će sticati osećaj za korake i ravnotežu.
 • Vodite računa o veličini cipela. Pre svega prilikom kupovine, a zatim povremeno, na svakih mesec dana proveravajte veličinu bebinih stopala. Imajte u vidu da vaša beba stalno raste i da će tokom jedne godine stopalo narasti i do dva broja.
 • Vodite računa o dubini cipela kako bi noga u njima bila čvrsto podržana.
 • Birajte prirodne materijale prilikom kupovine prvih bebinih cipela poput kože ili pamuka. Neophodno je da materijal bude prijatan kako bi se izbeglo znojenje stopala koje može dovesti do drugih neprijatnih posledica poput bakterijskih infekcija.
 • Beba mora biti obavezan saputnik u kupovini cipela. Nikako to nemojte činiti sami bez probavanja. Čak iako znate dužinu bebinih stopala, može se desiti da joj u nekom modelu ne bude prijatno pa ćete samo baciti novac.
 • U kupovinu nikako nemojte ići kada je beba gladna i nenaspavana. Budite spremni na to da će biranje  i probavanje cipela ipak malo potrajati zato vam bebino raspoloženje mora ići na ruku.Ukoliko se ipak desi da je beba u momentu probavanja neraspoložena, bolje se vratite u prodavnicu drugi dan kako bi ste cipele valjano probali nego da bacate novac i za par dana kupujete nove.
 • Odaberite dan za kupovinu kada nije previše gužva tako se vaša beba neće uznemiriti u prisustvu puno ljudi. Vi ćete se osećati prijatnije, a i imaćete mogućnost  da vam prodavac posveti više pažnje i samim tim da odaberete odgovarajući model cipelica za prve korake.Uglavnom su vikendi predviđeni za šoping, pa ih izbegavajte ako to činite sa bebom.
 • Nije dobro rešenje da se štedi na prvim cipelicama za prohodavanje i koriste polovne. Iako kupovina novih cipela zna biti poveći izdatak barem u početku dok bebin hod nije stabilan kupite joj nove cipele. Već nošene cipele znaju biti prilično razgažene i ne pružaju dovoljno podrške stopalima. Bolje da na samom početku malo više uložite u kvalitetnu obuću kako dete kasnije ne bi imalo problema sa stopalima.

Kupovina prvih cipela nije  jednostavna i u tome se slažemo sa vama. Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne i da ćete svojoj bebi odabrati odgovarajući model i prve korake učiniti udobnim i prijatnim.