velicine za bebe

Veličine za bebe i kako odabrati pravu?

Teško vam je da pogodite veličine za bebe?  Evo uputstva kako da to radite bez greške, bez obzira da li je u pitanju obuća ili garderoba.

Sigurno ne želite da na vašoj bebi garderoba visi ili da su joj nogavice kratke. Da bi vaš mališan bio uvek doteran i spreman za fotku, potrebno je da bude adekvatno obučen. U ovom tekstu pod tim mislimo da mu odgovara veličina svakog komada garderobe koju nosi. 

To je ponekad vrlo teško jer razni proizvođači imaju svoje oznake, brojke, dimenzije i naprosto se izgubite u njima. Vrlo često se kupovina obavlja u žurbi, a da bi bila nepogrešiva u tome vam pomažemo mi.

Veličina garderobe za bebe

 

Kako odabrati pravu veličinu garderobe za bebe? Iako vam možda ne deluje kao težak zadatak ponekad to zaista i nije tako jednostavno.

Zašto? Evo i pojašnjenja.

 

 

Iako veličine bodića, majica, pantalonica treba da odgovaraju ukupnoj dužini bebe, to nije uvek slučaj. Kako na tržištu ima sve više proizvođača dečije odeće, mnogi od njih imaju neke svoje oznake veličina pa je zato potreban dodatni oprez prilikom kupovine.

Veličine 56, 62, 68, 74, 80 – šta znače?

Evo na primer:

  •  Ako bebi kupujete bodić veličine 56 on bi trebao biti namenjen bebi koja nema više od 56cm dužine od glave do pete i težine do nekih 4kg, otprilike. Tako gledano, ta veličina bi onda trebala odgovarati tek rođenim bebama i najverovatnije će je nositi prvih mesec ili dva dok ne porastu u dužinu i ne dobiju koji kilogram više na težini.

Verovatno znate da bebe koje su rođene u terminu uglavnom na porođaju teže u proseku oko 3kg iako ima i izuzetaka, a dugačke su oko 50 cm. Upravo je zbog toga veličina odela 56 namenjena novorođenim bebama. Koliko dugo će je nositi zavisi od brzine njihovog napredovanja u razvoju.

  • Sledeća veličina koja dolazi na red je 62 i pretpostavljate da je za bebe koje nisu duže više od 62cm i teže do nekih 6kg. Ova veličina se uglavnom preporučuje bebama koje imaju tri meseca, ali opet se vraćamo na to da sve zavisi od bebine porođajne dužine, težine i napredovanja.

Ako je beba oko proseka sa dužinom i težinom, onda će ovu veličinu nositi u periodu od nekog trećeg do šestog meseca.

  • Kako vreme prolazi na red dolazi veličina 68 i pogađate, namenjena je bebama koje su dostigle ovu dužinu i težinu do 8kg. To se otprilike dešava oko šestog meseca. Naravno, čast izuzecima koji mnogo brže napreduju pa im je potrebna veća garderoba, ali onda je vreme za narednu brojku.
  • Veličina 74 sledeća je na redu i očekujte da će je beba nositi negde oko devetog meseca kada se obično dostiže težina oko 9-10kg.
  • Do kraja prve godine vaš mališan sigurno će dogurati do broja 80 i još kojeg kilograma više.

Važno je napomenuti da se ne treba strogo pridržavati ovih brojki. Svaka beba je individua za sebe i svaka ima svoj tempo rasta i razvoja. Možda vaša beba ima dovoljnu dužinu za određenu veličinu, ali ima recimo veći broj kilograma i ta veličina joj ne odgovara već joj je potrebna veća. 

Vi kao roditelj najbolje poznajete svoju bebu i znate šta joj je potrebno. Važno je samo da bebi bude udobno u odeći koju nosi, da je ne steže i ne visi sa svih strana da bi beba mogla nesmetano da se kreće. To što će negde nešto biti malo komotnije ne igra veliku ulogu, bebe ionako brzo porastu.

Ako kupujete garderobu za tuđu bebu, onda je najbolje pitati roditelje koju veličinu beba nosi ili uzeti veći broj, pa neka poklon sačeka koji mesec dok beba ne poraste da ga isproba. To vam je sigurnije rešenje nego da kupite nešto što je bebi malo.

veličina garderobe za bebe


Veličine 0-3, 3-6, 6-9, 9-12 meseci

 

U mnogim prodavnicama ćete nailaziti na malo drugačije oznake. Veliki broj proizvođača veličinu garderobice označava sa brojem meseci. Tako ćete na primer na komadima odeće viđati veličine 0-3m, 3-6m, 6-9m, 9-12m.

 

veličina odeće za bebe

 

Ovo je zaista praktično u smislu da vam olakšava vašu ličnu orijentaciju, ali često se može desiti da veličina ne odgovara bebi.

Zašto?

Zato što se karakteristike odeće koje imaju ovu oznaku razlikuju u odnosu na odeću koja ima prethodno pobrojane brojeve od 56 pa na dalje,

Ukoliko recimo uporedite veličinu 68 i garderobu od 6-9 meseci može se desiti da bude odstupanja u dužini i širini. Vodite računa o ovim aspektima.

Garderoba je čest izbor poklona za bebu. Međutim, ako sve ovo sa veličinama zna da bude zbunjujuće i samim roditeljima, a kamoli onima koji nisu roditelje bebe i ne provode sa njom svaki dan. Možda je sigurnije da za poklon birate nešto što je univerzalno dobro za svako dete. Bebi kozmetika je sasvim sigurno na tom spisku. Ipak, nije svaka dobar izbor.

Ne birajte po boji ni po ambalaži. Gledajte da kozmetika koju kupujete bebi bude prirodna.

 

Dr Pilar kozmetika se uklapa u tu priču i kupka ovog brenda jedna je od najboljih na našem tržištu kada je sastav u pitanju. Ne sadrži  parabene, ftalate, boje, alergene mirise i slično, već sastojke na biljnoj bazi. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com

 

Veličina čarapa za bebe

 

Iako su čarapice često detalj na koji se ne obraća dovoljno pažnje, verujemo da je većina roditelja više puta kupila  čarape koje bebi uopšte ne odgovaraju po veličini.

Možda ste mislili da čarape nisu bitan deo garderobe, ali ako iz nekog razloga spadaju sa bebine nogice, onda neće vršiti svoju funkciju.

Hajde da naučimo kako se kupuju čarapice za bebe. Ne treba vam tu velika matematika. Kada krenete u kupovinu čarapica, prvo obratite pažnju kakva je oznaka za veličinu. 

Veličine 0-3, 3-6, 6-9, 9-12 meseci

 

Neki proizvođači daju veličine od 0-3m, 3-6m, 6-9, 9-12m. OK, ovo je korektan orijentir i u tom slučaju ne možete napraviti veliku grešku.

Problem je što na mnogim mestima možete naići na čarapice koje obuhvataju uzrast od 0-12m. Složićete se da je to prilično neprecizno, pa obratite pažnju na veličinu čarapica.

 

velicine čarpa za bebe

 

I kod ovog komada odeće morate voditi računa o dužini bebinog stopala. Ima beba koje imaju zaista dugačka stopala, odnosno duža u odnosu na svoj uzrast.

Veličine koje odgovaraju broju obuće

 

Najsigurnija kupovina svakako je kada kupite čarapice koje imaju oznake kao i obuća za bebe, dakle soritrane su po brojevima, odnosno dužini stopala. Uglavnom se čarapice prodaju sa oznakom 17-20, 21-23 i tako dalje. Nećete naći čarapicu koja odgovara tačno veličini obuće 18 nego ta čarapica može odgovarati i manjem ili većem stopalu za jedan broj. Ako bolje razmislite i čarape za odrasle se prodaju pod takvim oznakama, a tako je i za bebe.

Evo primera kako mogu ići veličine čarapica.

veličina čarapa za bebe

Novorođenim bebama trebaju veoma male čarape koje odgovaraju broju cipele koji smo naveli u tabeli, a to je otprilike 14-16. Imajte na umu da je to veoma mala čarapa. Iako može odgovarati bebinom stopalu, nakon nekoliko pranja može se desiti da se čarapa malo smanji i da zatim spada. Vodite računa o tome, pa ako se to bude dešavalo vreme je za veće čarape jer je možda i bebino stopalo dobilo na dužini.

Već od šestog meseca možete tražiti čarape koje odgovaraju broju 17-18 jer bebine nogice nastavljaju svoj rast. Ovi brojevi sigurno će biti  dobri sve do kraja prve godine, a zatim će doći vreme za veće čarape.

Prilikom kupovine u obzir uzimajte model čarapa da li su pliće ili dublje, od kakvog su materijala, da li se skupljaju. Sve to može uticati na konačnu odluku i izbor veličine.

Veličine obuće za bebe

 

Verujemo da se mnogi pitaju čemu kupovina obuće za bebe koje ne hodaju, zar ne? Pa, vaše pitanje je sasvim na mestu. Ako pođemo od onoga što kažu stručnjaci, a to je da se prva obuća za hodanje kupuje kada beba krene da hoda, onda za cipelama nema potrebe do prve godine života.

Međutim, u realnosti situacija nije takva. Roditelji naprosto ne mogu da odole velikom i šarenolikom izboru nehodajuće obuće za male bebe. U bilo koju prodavnicu bebi opreme da uđete, nećete ostati ravnodušni na ove komade.

Iako ne vrše svoju funkciju tokom hodanja, ove malene cipelice ili patofnice su dobre jer greju bebine noge, a ujedno su i lep modni detalj svakoj odevnoj kombinaciji. Dakle, ako poželite da svoju bebu obradujete tako nekim cipelicama, evo kako da joj odredite veličinu.

veličina obuće za bebe

Najsigurnija kupovina svakako je uz merenje dužine bebinog stopala. Dakle, ako beba ne ide sa vama u kupovinu potrebno je da znate dužinu njenog stopala i nećete pogrešiti u izboru veličine.Pre nego što se strogo uhvatite za ove brojke, posavetujte se sa prodavcima oko veličine jer nije isto kod svih proizvođača. Iako ove veličine generalno odgovaraju pomenutom uzrastu, postoje i odstupanja kod određenih marki cipelica i patofnica.

 

veličina obuće za bebe

 

Ako je vaša bebica tek rođena onda svakako potražite najmanji broj u prodavnici. Često je to broj 16, a u nekim prodavnicama ima čak i manjih brojeva koji su često namenjeni prevremeno rođenim bebama.

Brojevi 17 i 18 su vrlo često veličine za prve hodajuće cipelice. Pravilan odabir veličine za ovu obuću jako je važan. Bebin korak u početku vrlo je nestabilan, zato joj je potrebna kvalitetna i udobna obuća koja je odgovarajuće veličine. Samo tako ćete nogu svoje bebe sačuvati od nepotrebnog povređivanja, a korak učiniti sigurnijim i stabilnijim.

Veličina pelena za bebe

 

Kupovina pelena ima svoja pravila. Ne brinite, nisu komplikovana. Kada odete i prodavnicu primetićete da na svakom pakovanju pelena piše za koju su kilažu bebe namenjene. Dakle, mogućnost za promašaj veličine je minimalna, osim ako se beba nalazi na nekoj granici sa kilažom, u tom slučaju je bolje uzeti veći broj nego da bebu stežu pelene. 

Evo kako se kreću veličine pelena:

veličina pelena za bebe
U odnosu na početnu veličinu zavisi i klasifikacija narednih veličina.Kada je reč o klasifikaciji veličina pelena moramo napomenuti da se ona pomalo razlikuje među  proizvođačima. Pojedine marke pelena kreću od veličine 0, dok druge kreću od 1 ili čak 2 kao najmanje veličine.

  • Najmanja veličina koja se može naći na tržištu je 0 i namenjena je bebama koje su prevremeno rođene ili su rođene sa manjom porođajnom težinom.
  • Veličinu 1 nemaju svi proizvođači pelena, ali itekako je možete pronaći u prodavnicama i nju ćete najverovatnije nositi u porodilište.
  • Već nakon mesec ili dva vaša beba će preći na veličinu 2 ili čak i 3 jer će dostići kilažu od oko 5-6kg i ovu veličinu bebe uglavnom najduže i nose.
  • Zatim na red dolaze pelene veličine 4 i 5 i mnogi roditelji se nadaju da će sa ovom veličinom i završiti kupovinu pelena jer će doći i vreme za odvikavanje od njih.
  • Veličinu 6 nose deca koja imaju oko 18-20kg To znači da imaju oko 2-3 godine i kod kojih navikavanje na nošu očigledno predstavlja problem.

Odstupanja u kilaži za koju su pelene namenjene nisu velika, ali ponekad igraju ulogu. Recimo ako vaša beba ima 5 kg, možda će joj veličina 2 nekog proizvođača biti mala, dok će joj veličina 2 drugog proizvođača sasvim odgovarati. Razumete?

I ta mala odstupanja nekad doprinose komforu bebe.

O ovome smo posebno pisali pa pročitajte: Vodič kroz pelene za bebe. Odaberite najbolje!

Veličina cucle na flašici

 

Ako ste mislili da sve znate o kupovini stvari za bebu, možda vas iznenadi kada vidite da se i cucle za flašicu klasifikuju po veličini. 

Zašto je važna prava veličina cucle?

Zato što od veličine otvora na cucli zavisi kojom će brzinom tečnost iz flašice izlaziti. Logično je da manjim bebama treba manji otvor, a starijim bebama veći otvor kako bi zadovoljili svoju potrebu za hranom i tečnošću.

Evo jedne od klasifikacije veličina cucle  koju daju proizvođači:

Veličina cucle za bebe

U roditeljstvu izazova je na svakom koraku. Na svu sreću imate mogućnosti da se informišete na pravom mestu. Neka vam ove smernice posluže kao orijentir, ali uvek imajte na umu konkretnu bebu za koju kupujete stvari. Nisu sve bebe iste, nisu sve veliline iste, zato obratite pažnju. Neka vam ova tabela posluži kao orijentir kada krenete u kupovinu cucle za bebu, ali ga se nemojte čvrsto držati. Može se desiti da proizvođač za kojeg se vi odlučite ima neku drugačiju klasifikaciju. Kada se nađete u prodavnici posavetujte se sa prodavcima ili se informišite o određenoj marki cucle da bi znali kako su klasifikovali veličine.

Kada kupujete za svoju bebu, verovatno ćete dosta toga uraditi i po osećaju, pa čak iako ponekad pogrešite veličinu nije toliko strašno. Poklonite tu stvarčicu nekome kome je zaista potrebna. Onda to i nije greška, već jedno lepo delo.