kako znati da li je bebi hladno

Kako znati da li je bebi hladno?

Brine vas kako znati da li je bebi hladno? Mnogi zabrinuti roditelji pitaju se da li su decu dobro obukli i jesu li u nečemu pogrešili? Saznajte kako da proverite.

Nakon čitanja ovog teksta, briga oko ove teme će pasti u zaborav. Dajemo vam  detaljna uputstva kako da znate kada je bebi hladno i kako da je obučete u odnosu na vremenske prilike.

Da li je bebama hladnije nego nama?

 

Teško je dati odgovor na ovo pitanje.

Ne možemo reći da je bebama hladnije nego odraslima, već se kod njih na niskim temperaturama toplota gubi mnogo brže nego kod odraslih osoba.

Evo pojašnjenja zašto do toga dolazi. Telesnu temperaturu reguliše centar za termoregulaciju koji se nalazi u hipotalamusu. Kod odraslog čoveka on uglavnom funkcioniše kako treba. Međutim kod novorođenih beba ovaj centar još uvek nije u potpunosti razvijen, tačnije nije potpuno sazreo. Zbog toga treba voditi jako puno računa o temperaturi prostora  u kojoj beba boravi kako bi se način oblačenja adekvatno prilagodio.

Treba imati na umu i to da su mališani pod većim rizikom od hipotermije odnosno pada telesne temperature kada su duže vreme izloženi hladnijem vazduhu, za koji nisu adekvatno obučeni. Razlog za povećan rizik leži u tome što je beba manja po svojim dimenzijama u odnosu na odraslog čoveka i ima manje mišićne mase.

Da li znate koji su znaci  hipotermije?

 

 

Verovatno pretpostavljate da je to usporeno disanje, bleda koža, drhtavica, hladna koža. Ako želite da izbegnete ovo potencijalno opasno stanje, nastavite sa čitanjem ovog teksta jer već u narednom odeljku govorimo o tome kako pravilno obući bebu.

Kako obući bebu da joj ne bude hladno?

 

Kada je u pitanju oblačenje beba, postoji jedno univerzalno pravilo koje glasi da bebu treba da oblačite kao i sebe, plus još jedan sloj.

Dakle, ako vi nosite majicu i jaknu, bebi preko majice obucite i duksić pa tek onda jaknu.

Generalno se uvek preporučuje slojevito oblačenje mališana, kako bi ste u odnosu na spoljašnju temperaturu skidali ili dodavali slojeve odeće.  Tako ste najsigurniji da je vašem mališanu prijatno i da se ne smrzava.

 

odeća za bebu da joj ne bude hladno

 

Evo nekih konkretnih saveta kada je oblačenje u pitanju.

Bodić kao osnova svega

 

Bez obzira na vremenske prilike bodić je osnova svake odevne kombinacije.

Dakle:

  • ako je napolju vruće onda ide bodić bez rukava.
  • ukoliko je hladnije onda bebi obucite bodić dugih rukava, koji se kopča između nogu.

Bitno je samo da znate odrediti prave veličine za bebe. Na taj način ste sigurni da su leđa i stomak  vaše bebe zaštićeni jer se ovi komadi odeće ne pomeraju, već lepo prijanjaju uz telo bebe i prate svaki njen pokret.

Obzirom da ovaj komad ide direktno na kožu vodite računa da bude od prirodnog materijala kao što je pamuk.

Ovi bodići su praktični, a i presvlačenje pelene je lako, jer nema potrebe da ih skroz skidate. Samo otkopčate donje dugmiće, promenite pelenu, zakopčate i gotovo.

Pantalone sa zatvorenim nogavicama

 

Praktično i korisno rešenje za mališane koji još uvek ne hodaju su pantalone sa zatvorenim nogavicama.

Ovim komadom odeće osiguravate da noge vaše bebe budu zaštićene.

Mnogi roditelji koriste čarapice međutim one veoma lako skliznu, bebe ih same skidaju i tako dolazi do toga da se bebine nogice bespotrebno smrzavaju. Ovih pantalonica možete naći raznih debljina pa se veoma lako prilagođavaju različitim godišnjim dobima.

Recimo da su ova dva komada odeće osnova oblačenja.

Nakon toga odeću prilagođavate vremenskim prilikama.

Pa može ovako:

Prsluk, džemper, duks

 

Ukoliko je prolećno ili jesenje toplo vreme tada preko bodića možete obući neki od ovih komada odeće kao što su prsluk, džemper, duksić. Bilo bi dobro da budu na raskopčavanje kako bi po potrebi mogli lako da ih skinete i raskomotite bebu ili je obučete.

Debljinu materijala prilagodite u zavisnosti od spoljašnje temperature.

Deblje pantalone, skafanderi

 

Ukoliko je zimsko vreme, a vaša beba već hoda, tada je morate dobro utopliti i sačuvati od vlage ukoliko je napolju kiša ili sneg. To znači da bi trebalo da ima tople pantalone ispod kojih će biti hulahopke. Preko toga ide topla zimska jakna. Bilo bi dobro da iznutra bude postavljena nekim toplim materijalom.

Ako planirate da uživate na snegu, onda vam preporučujemo skafandere koji osim što su topli, ne propuštaju vlagu. Skafandere možete kupiti jednodelne ili dvodelne. U zavisnosti od starosti bebe i planiranih aktivnosti, odaberite vrstu skafandera. U jednodelnom će beba sigurno biti zaštićena čak i kada izvodi razne akrobacije na snegu. Mada i dvodelni skafanderi često imaju tregere na pantalonama koji ne dopuštaju da one spadnu i da leđa budu otkrivena.

Ponesite i ćebe napolje!

 

Ukoliko vaša beba provodi vreme u kolicima, jako je važno da ponesete i ćebe kojim ćete prekriti njene noge pa čak i ruke ukoliko ne želi da nosi rukavice. Verujte nam na reč, to je čest slučaj kod mališana. Tada ćebe može da zaštiti i noge i ruke od hladnoće, a bebi će biti toplo i udobno.

 

kako znati da li je bebi zima

 

Probajte da ispratite ove savete i da u skladu sa tim oblačite svoju bebu. Može se desiti da i dalje ponekad ne budete sigurni da li ste bebu dobro obukli, ali onda možete proveriti da li joj je hladno.

Saznajte i ovo: Kada beba sme napolje prvi put?

Ako ne znate kako se to radi, detaljno uputstvo dajemo vam u sledećim redovima teksta.

Kako znati da li je bebi hladno?

 

Da li je bebi hladno, možete proveriti. Međutim prvi znak da nešto nije u redu jeste bebino ponašanje.

Najjednostavnije rečeno, kada je mališanima sve potaman onda su lepo raspoloženi, nasmejani, aktivni. Čim nešto nije kako treba, oni će vam to saopštiti na svoj način. Biće razdražljivi, plačljivi, neraspoloženi, loše će spavati.

Ovo su prvi signali.

A da bi ste bili sigurni da dobro tumačite ove signale, uradite sledeće i saznajte da li je bebi hladno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Opipajte bebin stomak, leđa i zadnji deo vrata

 

Verovali ili ne, najsigurniji pokazatelji da je bebi hladno jesu stomak i leđa. Pipnite svojom rukom ove delove tela. Ukoliko su umereno  topli znači da bebi nije hladno. Međutim ako primetite da su stomak i leđa hladni tada je potrebno dodati još jedan sloj odeće.

Pipnite bebine ruke i stopala

 

Ljudi generalno smatraju da je ovo najbolji pokazatelj da li je bebi hladno. Međutim to nije tačno. Ovo nam može pružiti informaciju kako se beba oseća, ali ona nije uvek tačna. Zašto?

Zato što su to upravo delovi tela iz kojih toplota najbrže izađe pa je sasvim logično da su hladniji. Da bi ste bili sigurni, u slučaju da primetite ove signale, utoplite bebu sa još jednim slojem, ali se potrudite da proverite one sigurnije pokazatelje koje smo spomenuli u prethodnom delu.

Bleda koža

 

Bleda koža, kao i smanjena aktivnost mogu biti pkazatelji da je došlo do pada telesne temperature odnosno hipotermije. To je već ozbiljnije stanje koje treba rešavati. Ono što možete sami učiniti jeste da postepeno ugrejete bebu tako što ćete je umotati u ćebe. Vrlo moćna stvar jeste kontakt kože na kožu pa nije na odmet da skinete bebu i stavite je na svoju kožu.

Budite oprezni i nikako nemojte naglo povećati temperaturu već samo postepeno na ove bezbedne načine.

Kod ovih ozbiljnijih simpotma nije na odmet da se javite i svom lekaru kako bi lekar pregledao bebu i utvrdio stanje.

Kijanje

 

Kada nam je hladno i kada se smrzavamo počinjemo i da kijamo. Tako je i kod beba. Čim se pojavi kijavica vreme je za utopljavanje još jednim slojem odeće ili odlaskom u topliju prostoriju.

Izostanak aktivnosti, letargija

 

Kada dođe do ovog stanja da beba više nije aktivna, ništa joj ne privlači pažnju i ne reaguje puno, tada je situacija ozbiljna. Ovo je vrlo upozoravajuć signal da je možda došlo do hipotermije. U toj situaciji odmah krenite sa postepenim utopljavanjem i obratite se lekarima za pomoć.

Kako obući bebu da joj ne bude pretoplo?

 

Do sad smo pričali o hladnoći, a sada je na redu druga krajnost i pretopljavanje. Ni jedno ni drugo nije dobro.

Da ne biste bebu utoplili previše pridržavajte se onog zlatbog pravila. Obucite je kao i sebe, ali dodajte još jedan sloj odeće.

Ono što je najvažnije jeste da oblačenje bude slojevito i da je u svakom momentu možete raskomotiti.

To se posebno odnosi na situacije kao što je vožnja u kolima koja su stajala na suncu  i u kojima temperatura može biti veoma visoka. Dakle, ako ulazite u neki topliji prostor bebu obavezno raskomotite koliko je potrebno.

Vodite se onim preporukama da krenete od bodića i zatvroneih pantalonica, a ostatak zavisi od spoljašnje temperature i  prostora u kojem će beba biti.

Kako znati da je bebi vruće?

 

Da je bebi vruće znaćete po signalima koje će vam poslati. Kao prvo možete očekivati neraspoloženje ili promenu raspoloženja na negativno. Biće primetna “nervoza”, nezadovoljstvo, negodovanje, nemir. To su prvi znaci. Kada ih primetite, reagujte i skidajte slojeve odeće ili menjate temperaturu prostora u kojem beba boravi.

Zatim se ostalo ne razlikuje puno u odnosu na odrasle kojima je vruće. Mališani se takođe “zajapure”, znoje se, kosa im bude mokra, lice crveno. Vrlo često se kao posledica svega ovoga javi osip od znoja, koji može biti vrlo neprijatno iskustvo mališanima. U takvim situacijama jako je važno voditi računa o nezi kože vaše bebe. Nije svejedno kojim ćete je preparatom kupati i negovati njenu osetljivu kožu.

Marija je na vreme shvatila da je potreban dodatni oprez. Dugo je i tragala za adekvatnim rešenjem i na kraju je uspela. Pronašla je preparat  koji je prirodan i potpuno bezbedan za najmlađe. Ono što je najvažnije, prilagođen je i osetljivoj koži. Zanima vas o čemu je reč? Kliknite na link i pročitajte njenu ličnu priču: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Važno je da znate i ovo kada su bebe u pitanju.

Kapa! Obavezna i leti i zimi

 

Da li ste znali da je kapa obavezan komad odeće kod beba? Jedino se razlikuje model kape i naravno debljina materijala.

  • Tokom zime bebina glava mora biti zaštićena toplom kapom jer se u predelu glave gubi jako puno toplote. Ovo se posebno odnosi na bebe mlađe od šest meseci.
  • Kada govorimo o toplom vremenu onda pod kapom mislimo na tanke pamučne kape kao i na šešire. Šešir glavu čuva i to od toplote i jakih sunčevih zraka.

Nije svima lako da se stave u bebine cipele i razumeju kako se one osećaju. Međutim vremenom ćete steći osećaj kako bebu treba obući u odnosu na spoljašnju temepraturu. Tome će doprineti iskustvo, ali i bebini signali.

Dok ne postanete ekspert u ovoj oblasti, primenjujte naše savete i uživajte u svim vremenskim prilikama sa vašom bebom.