ujed krpelja

Krpelj kod dece: uočite ga na vreme i reagujte!

Pazite! Krpelj kod dece ponekad veoma teško uočava, a ovi mali paraziti itekako mogu da izazovu probleme. Uočite ih i na vreme reagujte.

Kako prepoznati krpelja i šta je najbolje uraditi, saznaćete upravo u ovom tekstu.

Za početak…upoznajte krpelje

 

Krpelji su paraziti koje nazivaju paukolikim, jer svojim izgledom podsećaju na paukove. Hrane se krvlju onoga za koga su se zakačili.

Dakle oni naprosto imaju prirodnu potrebu da se zakače za čoveka ili neku životinju poput mačke ili psa  kako bi ih ugrizli  i kako bi se njihovom krvlju nahranili.

 

krpelj kod dece

 

Ukoliko ne znate kako krpelj izgleda važno je reći da ih ima na stotine vrsta i da mogu biti veličine od jednog milimetra pa čak do pola centimetra. Ovi najmanji su ujedno i najteže uočljivi pa vrlo često stvaraju probleme iz “senke” odnosno teško je utvrditi da je došlo do ujeda krpelja, jer ga je teško i uočiti. Čak se dešava da krpelj ugrize, a potom nestane sa površine kože.

Kada je reč o ovim parazitima, treba ih se čuvati čim krene toplo prolećno vreme.

Već tada kreću sa svojim aktivnostima i traženjem žrtava. Krpelja se treba čuvati sve do kraja jeseni, kada se završava njihova aktivnost. Mogli bi reći da svaki boravak u prirodi tokom toplog dela godine treba da bude sa merom opreza i kontrolisanjem da li je došlo do ujeda krpelja.

Ujed krpelja kod dece

 

Kada govorimo o ujedu krpelja, važno je napomenuti da sam ujed ništa ne boli, a vrlo često ne ostavlja ni tragove. U tome i jeste najveći problem. Ubod se ne oseti, a krpelj se zakači, sisa krv i može stvoriti problem u vidu prenosa bakterije. 

 

 

Važno je znati da krpelji borave u prirodi, najčešće na vrhovima biljaka odnosno trava. Popnu se na vrh trave kako bi sačekali svoju žrtvu. Uz pomoć čula mirisa identifikuju čoveka ili životinju,  a zatim se prednjim nogama zakače na njih. Na prednjim nogama krpelji imaju kuke koje im olakšavaju čitav ovaj posao.

Najviše ih ima u predelima gde je zelenilo bujnije i gde se ono ne održava redovno, ali itekako se mogu nastaniti čak i po dvorištima gde se trava uredno održava i kosi.

Gde će se krpelj zakačiti zaista nema pravila. Kada vam dete boravi u prirodi, pa čak i u vašem ličnom dvorištu, nakon ulaska u kuću uvek ga temeljno pregledajte po celom telu. Neophodno je pregledati i glavu, jer se krpelj čak i tu može nastaniti. Ovi mali paraziti mogu da se smeste bilo gde, a pogotovo na one delove tela gde je koža najnežnija.

Simptomi ujeda krpelja

 

Kako kažu stručnjaci, ujed krpelja često ne stvara nikakve posebne simptome. Sam ujed ne boli. Na tom mestu se može eventualno pojaviti crvenilo, svrab, peckanje, a vrlo često sve prođe bez ikakvih simptoma.

Međutim ukoliko je krpelj zaražen bakterijom Borrelliom Burgdorferi tada može uzrokovati Lajmsku bolest i izazvati mnogo izraženije i ozbiljnije simptome o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Na mestu uboda može se javiti crvenilo, jer je koža oštećena, ali nakon odstranjivanja krpelja, pravilnom negom kože vaših mališana i to crvenilo će se brzo sanirati i nestati. Pod pravilnom negom, osim lekarske terapije ukoliko je dete dobilo, mislimo i na prirodnu kupku koja će nahraniti kožu i učiniti je zdravom i regenerisanom. Suva koža koja se peruta sklonija je iritacijama i već izmorena od oporavka. Prava nega, ona koja hidrira kožu, počinje u kadi.

Marija je baš takvu kupku otkrila i koža njenog mališana je zaista dobila na kvalitetu. Koža njene bebe, koja je bila suva, sada je mekana i zdrava. O čemu se radi? Saznajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Pri kupanju ćete najlakše i primetiti da li negde ima krpelja, pa ako je dete bilo napolju ili imate ljubimce , dodatno obratite pažnju na to.

Evo zašto…

Šta je lajmska bolest?

 

Da li ste čuli za Lajmsku bolest?

To je bolest koju prenose upravo krpelji zaraženi bakterijom Borrelia Burgdorferi.

Ukoliko parazit prenese ovu bakteriju, očekujte da ceo bebin organizam bude zaražen. Najviše stradaju zglobovi, koža, nervni sistem, srce.

Tada se mogu pojaviti sledeći simptomi:

 • Crveni osip koji se pojavljuje na predelu oko uboda krpelja. Međutim, ono što je specifično je da se ova kožna promena najčešće ispoljava nedelju dana nakon uboda krpelja, a može se pojaviti čak i nakon 30 dana od uboda. 
 • Bolovi u zglobovima i mišićima
 • Glavobolja
 • Povišena telesna temperatura
 • Primetićete i uvećanje limfnih čvorova
 • Gubitak apetita i dete neće da jede

Kao što vidite ovi simptomi u velikoj meri podsećaju na simptome gripa, s tim što je naglasak na pojavi osipa. Na to obratite pažnju, pa ako primetite crvenilo na koži  kod svog deteta koje se širi, pravac kod lekara infektologa ili barem u najbližu zdravstvenu ustanovu kako bi što pre dobilo neophodnu terapiju.

A važno je da znate  i ovo…

Vađenje krpelja kod dece

 

Verovatno vas ovaj deo teksta zapravo najviše i zanima. Kako se rešiti odnosno izvaditi krpelja ukoliko ga primetite na detetovom telu. 

Najvažnije je zapravo da krpelj bude odstranjen u toku prva 24 sata.

Ukoliko se to ne učini nakon toga krpelj izbacuje sadržaj u kojem je i bakterija koja izaziva lajmsku bolest.

Zapravo bi bilo najbolje rešenje da odmah odete kod lekara kada primetite krpelja na telu deteta. To je najsigurnije i najbezbednije rešenje pogotovo ako se krpelj već zavukao pod kožu pa ga je teže odstraniti. Lekari će to učiniti uz pomoć specijalnih sterilnih instrumenata koji liče na pincete.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete stići kod lekara ili vidite da se krpelj može lako izvaditi tada uradite sledeće.

 • U zavisnosti od toga na kom delu tela se krpelj nalazi, dete postavite u odgovarajući položaj u kojem će biti mirno. Najbolje bi bilo da vam u tome pomogne druga odrasla osoba koja će držati dete. Sve dok je dete mirno veća je šansa da lepo uhvatite krpelja i da ga celog odstranite.
 • Zatim uzmite pincetu i njome uhvatite krpelja u predelu usta. Dakle gledate da ga pincetom uhvatite u predelu glave gde su usta.
 • Nakon toga lagano izvlačite krpelja napolje, sve vreme ga dobro držeći pincetom. Stručnjaci savetuju da tokom izvlačenja, nikako ne uvijate krpelja i ne trzate jer će se na taj način lakše “polomiti”  i ostaće neki deo tela u koži deteta.
 • Važno je da ga izvadite celog, a ukoliko se neki deo tela odlomi, njega obavezno naknadno odstranite. Može se desiti da odlomljeni deo tela ne uspete da odstranite, u tom slučaju se obavezno i što pre javite lekaru.
 • Ukoliko vidite da ste krpelja u celosti izvadili, stavite ga u neku posudu sa poklopcem ili kesu koju ćete zatvoriti i bilo bi dobro da ga pošaljete u laboratoriju na analizu kako bi se utvrdilo da li može uzrokovati lajmsku bolest.
 • izvršite dezinfekciju mesta na kojem je došlo do ujeda, a pojedini stručnjaci preporučuju da se mesto ujeda opere toplom vodom i sapunom.

Šta nikako ne treba raditi?

 

Postoje narodni “lekovi” i metode za koje se veruje da ih treba praktikovati kada su krpelji u pitanju. Zapravo, ništa od tih hemijskih sredstava ne treba praktikovati. 

Vrlo često ćete naići na savete da krpelja odstranite tako što ćete na njega staviti lak za nokte, benzin, aceton, etanol i slična hemijska sredstva. Veruje se da će ga oni “umrtviti” i da će samim tim lakše biti odstranjen.

Ali ovo je skroz pogrešno!

 • Kao prvo,  ova agresivna hemijska sredstva ne treba stavljati na kožu malog deteta, a pogotovo ako je u pitanju beba.
 • Druga važna stvar je da krpelja treba što pre fizički odstraniti jer ova hemijska sredstva izazivaju povraćanje krpelja. U ispovraćanom sadržaju se zapravo i nalazi bakterija koja dovodi do lajmske bolesti.

Dakle, najbolje rešenje je odlazak kod lekara ili eventualno samostalno vađenje krpelja pincetom ukoliko iz nekog razloga ne možete stići do neke zdravstvene ustanove.

Kada se obratiti lekaru zbog krpelja?

 

Zapravo bi bilo najbezbednije da se lekaru obratite čim primetite da se krpelj nalazi na telu vašeg deteta. Ako se ne usuđujete da ga sami odstranite nikada nije na odmet otići do najbliže zdravstvene ustanove.

Naglašavamo da je neophodno javiti se lekaru u sledećim situacijama:

 • Obzirom da krpelji ponekad mogu izazvati alergijske reakcije, lekaru se obratite ako primetite da dete reaguje, odnosno da njegov organizam reaguje nakon što je došao u kontakt sa krpeljom. Pod tim se misli na promene na koži u vidu crvenila, oticanje grla i usana. Ukoliko primećujete da dete ima poteškoća sa disanjem i to je znak alergijske reakcije. Dete takođe može imati vrtoglavicu, ali isto tako može postati konfuzno.
 • Neophodno je odmah se javiti lekaru ako primetite da se na mestu ugriza krpelja javljaju promene kao što su crvene purge, gnoj, otok, crvenilo oko mesta ugriza jer to može biti znak infekcije.
 • Ukoliko se nakon ugriza krpelja javljaju simptomi poput osipa na koži, bolovi u zglobovima, umor i prosto primećujete da dete ne funkcioniše uobičajenim tempom, tada se obratite lekaru. Može biti da je došlo do lajmske bolesti i tada je neophodna odgovarajuća terapija.

Da li je potrebna neka terapija nakon ujeda?

 

Nakon odstranjivanja krpelja lekar će u zavisnosti od situacije proceniti da li je potreban neki vid terapije.

Ukoliko je krpelj uredno i na vreme odstranjen najčešće se ne uvodi nikakva antibiotska  terapija sve dok se u laboratoriji ne proceni da li je krpelj zaražen bakterijom Borelijom. Ova terapija uglavnom sledi ukoliko  se pojave neki simptomi Lajmske bolesti, ali lekari vrlo često i preventivno daju antibiotik kako bi sprečili eventualnu pojavu ove bolesti. To će naravno zavisiti od specifične situacije i procene lekara.

Može se desiti da lekar preporuči antitetanusnu zaštitu u vidu vakcine  kako bi se izbegao taj vid zaražavanja. Međutim to zavisi od toga da li je dete uredno vakcinisano i od same procene lekara da li ima potrebe za takvim vidom terapije odnosno zaštite.

Kako sprečiti ujed krpelja kod dece ?

 

Za decu je jako dobro i važno da što više borave u prirodi i to im nikako ne treba uskraćivati.

 

krpelj kod deteta

 

Ujed krpelja ne možemo u potpunosti prevenirati čak i ako se minimalno krećemo napolju. Oni su deo naše sredine i kao takvi mogu “napasti” bilo gde. Važno je samo pojačati mere prevencije kako bi se verovatnoća za ujed krpelja svela na minimum. To možete uradtii na neki od sledećih načina:

 • Najefikasniji način zaštite je uz pomoć upotrebe repelenata. To su hemijska sredstva koja  služe odbijanju i rasterivanju insekata. Princip je isti kao i kod preparata protiv komaraca. Pre svega je potrebno potražiti repelente namenjene deci i oni su uglavnom proizvedeni na biljnoj bazi pa su samim tim i bezbedni za njihovu osetljivu kožu. Nanose se na površinu kože, uglavnom na delove  koji nisu prekriveni odećom. Funkcija ovih preparata je u rasterivanju krpelja. Čim oseti repelent krpelj se neće ni truditi oko penjanja na namazanu površinu kože. To je prva i najefikasnija preventivna mera kada su krpelji u pitanju.
 • Zatim je važno da vodite računa gde dete vodite na igranje. Sigurno znate u kojim delovima grada su krpelji prisutniji, gde se zelena površina više ili manje održava. Gledajte da boravite na bezbednijim mestima gde se trava redovno kosi i time ćete smanjiti verovatnću ujeda krpelja.
 • Nije na odmet tretirati zelene površine odgovarajućim insekticidima koji će efikasno odstraniti krpelje, a koji su ujedno bezbedni za decu. Kada rukujete ovim preparatima pažljivo pratite uputstva za upotrebu kako ne bi naneli štetu svojoj okolini i naravno deci koja će na toj travi boraviti.
 • Vi kao roditelj možete puno uticati tako što ćete dete adekvatno obući za boravak u prirodi. Adekvatno bi u ovom slučaju značilo da dete nosi pantalone dugih nogavica koje će biti uvučene u čarape kako krpelj ne bi mogao da se zavuče ispod nogavice i dospe na površinu kože na nogama. Iako to neće u potpunosti sprečiti krpelje, smanjiće šanse da dođe do ugriza. Ukoliko su napolju velike vrućine, onda gledajte da nogavice barem budu što duže, ako već nije moguće nositi dugačke pantalone. Dobro je i da dete nosi svetliju garderobu, jer se na njoj krpelj lakše primeti.
 • Nakon boravka u prirodi, dete uvek dobro pregledajte. Pre svega površinu kože na telu i glavi, a zatim i odeću jer se vrlo često desi da krpelj ostane na odeći. Tada se preporučuje stavljanje odeće u mašinu za sušenje koja će ubiti krpelja ili ga bezebedno negde odstranite. Važno je samo da ga ne izbacite negde na terasu ili u dvorište, jer time ne rešavate problem.
 • Ako imate kućnog ljubimca koji je boravio napolju i njega obavezno pregledajte jer i ljubimci mogu uneti krpelja u kuću, a on zatim može dospeti do deteta.

Treba da budemo svesni da su krpelji sastavni deo našeg eko sistema. Iako nisu najpoželjniji stanovnici oni su tu, a na nama je da zaštitimo decu na pravi način. Naši saveti va otkrivaju koji je to pravi način, a na vama je da ih primenite i uživate u bezbednom boravku u prirodi.