beba neće da jede

Šta da radite kada beba neće da jede

Kada beba neće da jede roditelji su veoma zabrinuti i u popriličnom problemu! Zašto se ovo dešava i šta je najbolje tada uraditi? Saznajte!

Prvo što ćemo naglasiti jeste da bojkot hrane pa i štrajk dojenja nije retka pojava kod beba i niste u tome sami! Ima par koraka koje treba ispratiti koji takve faze mogu da olakšaju, ali prvo je važno znati uzrok! Zato, hajde da se bacimo na uzroke i rešenja problema kada beba neće da jede!

Zašto beba neće da jede?

 

Kada su u pitanju naši mališani razlozi za razne faze mogu biti vrlo zanimljivi, smešni ali i zabrinjavajući! Prvo trebamo uzeti u obzir da kod sasvim malih beba hrana nije nešto što im je poznato. One znaju samo za mleko, a sve ostalo tek treba da saznaju i okuse!

 

 

beba neće da jede i plače

 

Kod malo većih mališana hrana je ponekad izvor zabave, ali i nervoze i gađenja. Ponekada im jelo prosto teško pada jer su umorni, zaigrali su se ili su se razboleli.

Dakle, razloga za “nejelo” je mnogo, a mi kao roditelji to shvatamo ozbiljno, jer bebe moraju da jedu i da piju da bi bile zdrave i razvijale se na pravi način! Posebno frustrirajuće može da bude kada znamo da je beba gladna a neće da jede.

Da bi olakšali te muke, prenosimo vam koji su najčešći uzroci zašto beba neće da jede i šta bi tada mogli da uradite!

Beba odbija mleko i dojenje

 

Šta raditi kada beba neće da doji?

Majčino mleko je prva i osnovna hrana bebe sve do godinu dana! Čak i kada jede čvrstu hranu, mleko je idalje glavna nutritivna stavka koju obožavaju. Ipak, ponekada se desi da beba neće da sisa i naprosto štrajkuje!

Zašto je to tako?

Najčešći uzroci bebinog odbijanja mleka i dojenja jesu nicanje zubića, promene i skokovi u razvoju, prehlada, sor, grčevi ili zatvor kod beba.

Koji god da je uzrok, prvo se naoružajte strpljenjem! Odbijanje dojenja ponekada može da potraje više dana.

Najbolje što možete da učinite jeste da probate da umirite bebu i rešite njenu tegobu. Kada se beba smiri biće spremnija da prihvati dojku proba da sisa. Ukoliko primetite da je bole desni i opet odbija dojku, probajte da joj ponudite vaše mleko na flašicu. 

Ukoliko ništa ne uspe, obavezno pozovite svog lekara kao i savetovalište za bebe da potražite savet i stručnu pomoć!

Beba ne sme da ne doji i ne unosi mleko duže od jednog dana!

Bebe lako dehidriraju, zato obavezno potražite savet lekara ako ona potpuno i kontinurano odbija sve vaše pokušaje da je nahranite!

Beba odbija mleko na flašicu

 

Kao što mali vragolani znaju da štrajkuju kada je dojenje u pitanju, znaju da odbijaju dohranu ili flašicu uopšte. Dohrana je zamena za mleko najpribližnija majčinom mleku. Neophodna je bebama koje nisu dojene sve do (najmanje) prvog rođendana! Ako se desi da vaša beba odbija da jede dohranu, uzroci su slični kao i kod dojenih beba. Zatvor, grčevi, zubići ili promene koje im neodgovaraju.

Prva stvar koju možete da uradite jeste da proverite uzrok, zatim da vidite kako da rešite problem.

Ako su zubi, probajte da im olakšate hlađenjem desni, neka pripremljeno mleko bude mlako i pokušavaje postepeno po malo da nudite bebi.

Obavezno redovno sterilišite flašice jer nekada cucle mogu da poprime neprijatan miris od mleka, pa beba odbija da jede.

Pokušajte i da promerite cuclu koja je na vrhu flašice jer možda će ta promena doprineti da se beba predomisli i počne da pije mleko. Uvek se trudite da rupica na cucli bude prave veličine. Mali otvor znači da se beba mnogo više zamara da bi izvukla mleko, a preveliki znači da curi i da može da se zagrcne! 

Nekada se savetuje da se pokuša sa hranjenjem na kašičicu, odnosno male količine dohrane ili majčinog mleka dajete bebi u kašičici. Ovo su zadnje mere ako ništa drugo ne upali.

Svakako da je najbolje da pre svega potražite savet lekara! On će znati šta je najbolje da uradite!

Beba odbija kravlje mleko na flašicu

 

Što se tiče kravljeg mleka i toga kada bebe trebaju da ga konzumiraju, mišljenja su podeljena. Svakako da će doći vreme kada ćete ga uvesti u bebinu ishranu kao i druge mlečne proizvode, međutim bebe nekada odbijaju da ga piju.

Uzrok može biti u tome što im smeta, stvara grčeve, što ih muče drugi problemi poput bolnih desni ili prehlade.

U svakom slučaju, kako kravlje mleko ne bi trebalo da je glavna bebina hrana poput dohrane ili majčinog mleka, pa ih nemojte forsirati.

Rešenja poput dodavanja šećera ili keksa u kravlje mleko nikada nisu dobra opcija, jer mališanima dodatni rafinisani šećer ne donosi ništa dobro, a keks može sadržati gluten koji je alergen. Bebama koje neće da piju kravlje mleko probajte da date druge mlečne proizvode onda kada je za njih vreme po tabelici ishrane. Uvođenje ove namirnice odložite za period kada beba bude spremna!

Ukoliko primetite da beba dobija jake grčeve od kravljeg mleka, povraćanje ili dijareju, odmah se javite lekaru!

 

 

Beba neće da jede kašice

 

Šta raditi kada beba neće da jede kašice?

Vrlo je jednostavno zapravo – probajte ponovo i ponovo i tako sve dok ne počne da ih jede.

Kada su kašice u pitanju bebe mogu da odbijaju da ih jedu neko vreme jer nisu spremne, čudna im je tekstura, ne sviđaju im se ukusi, imaju pojačan refleks na povraćanje.

Ali ovo nije tako zabrinjavajuće, jer osnova bebine ishrane je mleko – dok pije dovoljne količine mleka sve će biti u redu.

Međutim, odbijanje čvrste hrane i odlaganje uvođenja kašica ne bi trebalo da bude dugo. Bebe moraju početi da jedu druge namirnice da bi se zdravo razvijale, lepo naredovale i vežbale svoj usni aparat. 

Beba neće prvu kašicu

 

Ako prvi put dajete kašicu bebi, i ona je ne želi, pokušajte ponovo sutra. Takođe pokušajte da uočite znake da je ona spremna za nemlečnu hranu. Ako nije spremna, sačekajte još 7 dana pa pokušajte ponovo.

Jako je važno da beba može samostalno da sedi, da je starija od 4, a najbolje da je oko 6. meseca starosti. Trebalo bi da vidite da je beba zainteresovana za hranu koju vi jedete, i želi da je proba.

Kada dajete bebi prvu kašicu ona treba da je mlaka i najbolje od jedne namirnice. To može biti krompir, jabuka ili tikvica.

Kašika za bebe mora biti mekana jer beba može da povredi desni na tvrdu kašiku i kasnije odbija da jede. Ako beba nikako neće tu kašicu, pokušajte sutradan ponovo. Dovoljne su i dve kašičice za prvo hranjenje, jer se dete tek upoznaje sa ovom ishranom. Ako i posle par dana odbije da jede kašice, probajte da dodate malo svog mleka ili formule da bi joj olakšale prelaz na nemlečnu ishranu!

Beba neće da jede čvrstu hranu

 

Ako beba jede kašice, ali od jednom počne da izbegava, negoduje i plače kada hoćete da je nahranite, sačekajte. Proverite da li ima problema u usnoj duplji (zub koji izbija, ogrebotinu, aftu ili sor), ako nema, tražite drugi uzrok. Možda je beba umorna, pospana, ima gasove ili prosto tada nije gladna. Pokušajte ponovo kasnije ili sutra. Takođe probajte sa drugom dozvoljenom namirnicom!

Beba neće da jede povrće – slane kašice

 

Neke bebe ne žele da jedu “slane” kašice. Pod slane mislimo na povrće.

Bebe neće da jedu povrće ako ima čudnu teksturu, ako je prekuvano, ima jači miris ili su prvo jele slatke kašice.

Zapravo, preporučuje se da bebama prvo uvek dajete namirnice neutralnog ili slankastog ukusa. Najbolje krompir ili dozvoljene žitarice poput prosa za bebe ili palente. Tada morate da budete uporni i strpljivi i privolite bebe na kaše od povrća, jer svi znamo da se u njima kriju vitamini i minerali koji su bebi potrebni.

Možete da probate da u kašicu dodate malo mleka (svog ili formule) ili da ih kuvate zajedno kao za supicu. Kada skuvate supicu izdvojte ono namenjeno bebi, važno je da nije prekuvano i da nije začinjavano.

Nudite bebu u toku dana kad god se setite. Probajte da menjate namirnice koje su dozvoljene, možda neće krompir ali hoće šargarepu. Ako hoće šargarepu, možda bude pristala na batat ili bundevu. Upornost i strpljnje su tajna useha! Naravno, bebu uvek dojite i nudite mlekom da bi izbegli dehidraciju!

Ako primetite da beba ima alergijsku reakciju, grčeve, povraćanje odmah se javite lekaru!

Beba ima pojačan refleks na povraćanje – ne jede zbog refluksa

 

Ovo je poseban uzrok ali i problem zbog kojeg bebe neće da jedu. Refluks ili povraćanje kod beba usled nadražaja može da bude problem i kod dojenja, hranjenja na flašicu ali i kod nemlečne ishrane.

Kada beba ima refluks od rođenja, lekar će znati najbolje rešenje i način da se ovaj problem reši. Tada samostalno rešavanje i čekanje nisu opcija jer beba ne uspeva da jede i to može biti opasno!

Kada beba ima pojačan refleks na povraćanje dok joj dajete kašice situacija nije tako opasna kao kada je u pitanju novorođenče i mleko.  Kašice mogu iritirati deo grla i bebe navode na povraćanje. Tada je važno sačekati, pomoći bebi da ispljune da bi izbegli zagrcnjivanje! Možete pokušati sa drugačijom namirnicom drugačije teksture jer nekada je baš u tome problem. Možete probati da razredite kašicu mlekom, ili vodom u kojoj je kuvana. 

Proverite veličinu kašike kojom hranite bebu. Smanjite količinu zalogaja koju nudite i postavljajte hranu bebi na vrh usana i jezika – ne dublje. Na taj način beba će sama postepeno vežbati jelo i raspoređivati kašicu po ustima kako joj odgovara.

Ako se problem nastavlja i ne uspevate da hranite bebu, potražite pomoć lekara da se problem dodatno i pomno ispita!

Beba neće da jede zbog zubića

 

Više puta smo spomenuli da hranjenje može da bude otežano pa čak i potpuno odbijeno jer bebu bole desni i rastu joj zubi! To je potpuno normalno, ali nije poželjno da traje duže vreme i da beba ne pojede baš ništa. 

Morate pronaći momenat kada beba nije jako nervozna i iritacija se smanjila i tada joj ponuditi da doji ili pije mleko. Ona mora uneti neku količinu mleka u organizam koliko god da su desni otečene i bolne. Možete pokušati i kašičicom ili špricem, ali samo uz savet lekara i nadzor.

Što se tiče kašica, kada je beba smirena, kada ste naneli gel za umirivanje desni, pokušajte da joj date mlaku ili hladniju kašicu, jer topla može da doprinese iritaciji. Nije loše da pre hranjenja bebi izmasirate desni nečim hladnim da joj olakšate. Vodite račina da beba ne grize kašičicu i ako je mekana, jer može da se povredi i tako se situacija sa nejelom pogorša.

Uvek možete probati da date bebi bananu! Bananu bebe obožavaju, može da bude samostalni obrok i zasiti bebu i bude vaša slamka za spas dok zubići ne izađu!

Šta kada beba neće da žvaće?

 

Kad bi samo znali koliko mališana ustvari uopšte neće da žvaće! Čim se u kašici nađe komadić one negoduju, zagrcnu se, povraćaju, odbijaju da jedu. Razlog je nekada lenjost u smislu da su navikli da im je hrana homogena kaša koju progutaju bez žvakanja. Zato je važno da kada beba počne da jede kašice i navikne na druge ukuse, postepeno ostavljate malo veće komadiće. 

Drugačija tekstura sa grudvicama, komadićima mekih namirnica šalje signal mozgu bebe da ne može da proguta već da to usitni. Na taj način njen jezik i vilica počinju da sarađuju da bi beba mogla da jede. Pored toga što vežba da žvaće i hrani se, na ovaj načn ceo usni aparat radi i jača sprema se za funkciju govora. Jezik i zubi učestvuju u izgovoru reči, a smatra se da bebe koje kasnije počnu da žvaću mogu da imaju poteškoća sa izgovorom nekih glasova.

Ako beba nikako neće da prihvati hranu koja se žvaće, posvetite se vežbanju. Posetite stručno lice i potražite savet.

Bebu ne ostavljajte bez nadzora dok je u procesu vežbanja žvakanja pogotovo kada počnete da ubacujete “finger food “ odnosno sitnu sečenu hranu. Čak i ako znaju da žvaću, a pogotovo ako odbijaju i nesigurne su u tome, bebe se lako zagrcnu a to svakako želite da izbegnete!

Beba je bolesna i neće da jede

 

Definitvno jedan od glavnih i najčešćih razloga zašto bebe i deca neće da jedu jeste prehlada ili neki zdravstveni problem! Kada je prehlada u pitanju, zapušen nosić, iritirano i crveno grlo, bebama je teško da piju ili se hrane.

Kod dojenčadi ili beba koje jedu dohranu, problem se javlja jer ne mogu da udahnu i to im stvara nervozu pa hranjenje protekne u plakanju i negodovanju. To sve obično jo pogorša situaciju jer se i roditelj unervozi, brine što beba nije jela, često se javi i povišena temperatura. Ono što je tada dobro uraditi jeste potražiti savet lekara ali i biti metodičan. Pre hranjenja bebi je neophodno očistiti nosić (noskom ili aparatićima za aspiriranje) zatim dati lekove ukoliko su prepisani, pa tek tada ponuditi flašicu ili dojku. Tako povećavate šanse da beba popije bar neku količinu mleka.

Ukoliko beba idalje odbija hranu, lekarska pomoć je neophodna i zbog lečenja prehlade i zbog saveta za hranjenje.

Kod starijih mališana treba ispoštovati par sličnih koraka. Prvo ih inhalirajte makar i samo slanim rastvorom ili čajem, zatim očistite nosić i pokušajte hranjenje. Neka kašice budu tečnije, supaste, da ukoliko je bolno grlo u pitanju lakše progutaju. Kašice ne smeju biti vruće već više mlake da bi se sprečila dodatna iritacija grla.

Naravno, ukoliko je neophodno mališane odvedite kod doktora da bi dobili terapiju i savet za hranjenje ako idalje odbijaju hranu.

Kada je bolest u pitanju, makar i najobičniji slinavi nosić, kod beba i male dece se posete lekaru ne smeju preskakati. Lekar će najbolje znati da li je i koja je terapija potrebna, i daće vam pravi i najbolji savet ako odbijaju da jedu.

Skokovi u razvoju i odbijanje hrane

 

Skokovi u razvoju predstavljaju velike promene koje bebe iskuse u toku aktivnog rasta i razvoja. Oni se javljaju periodnično ali kod svake bebe različito. Negde je pravilo 3, 6, 9 gde se skokovi javljau na 3, 6, 9 nedelja, a zatim 3,6,9 meseci.. Postoji i parno pravilo na 2, 4, 8 nedelja ili meseci. Posle prvog rođendana skokovi su prisutni ali manje primetni jer ih bebe lakše prevazilaze i prihvataju.

 

beba neće da jede kašicu

 

Obično su vezani za savladavanje većih veština poput držanja glavice, okretanja sa leđa na stomak, sedenja, puzanja, prvih reči, prohodavanja, hvatanja.

Tada bebe mogu biti nervoznije, nemirnije, lako razdražljive, plačljivije nego obično. Često se poremeti i san ali i menjaju redosledi spavanja, odnosno smanjuju vremenski periodi dremki koje imaju u toku dana. Sve to utiče i na njihov apetit i generalno jelo. Moguće je da se baš tada javi odbijanje jela, štarajk dojenja ili negdovanje na kašice.

Tada vam je jedina opcija strpljenje i često nutkanje hrane. Umirivanje i pružanje utehe se podrazumeva, a najlakše će vam to poći na rukom ako im ponudite nešto poznato. Na primer pevajte im pesmicu koja im je poznata, držite ih na grudima da osete vaš miris, boravite u poznatom prostoru, nudite namirnice za jelo koje vole i dobro su im poznate.

Ako beba ipak i dalje neće da jede, potražite savet lekara!

Saveti da beba počne da jede

 

Neki od saveta koji mogu da pomognu kada beba uđe u fazu da neće da jede su sledeći:

 

 

  • Izgled i nečin hranjenja – Nekada bebe neće da jedu neku namirnicu, a vi budite mudri pa je zakamuflirajte! Umesto pirea od tikvice koji je bljak, napravite čorbicu sa kockicama tikvice. Komadići su toliko mekani da se istope u ustima a opet tekstura je različita od kaše i beba će je lakše prihvatiti. Takođe, jedite zajedno. Dok hranite bebu neka je za stolom dok i ostali članovi porodice jedu. Tako će i njoj biti zabavnije.
  • Neka hrana bude zabavna! – Kada beba može i spremna je, ponudite joj da jede sama, a u isto vreme i vi držite kašičicu i ubacite po malo u usta između njenih pokušaja. Naravno, budite spremni za ribanje i kuće i bebe ali sigurno će bar nešto pojesti. Pevajte joj, pravite aviončiće (zalogaje koji lete do bebinih usta), dajte da ona vas hrani. Izbacite telefone i crtaće iz prakse kada je hranjenje u pitanju, oni mogu samo da ih dodatno ometaju.
  • Trudite se da budete smireni kada beba odbija hranu! Pokušajte da nađete uzrok i da ustanovite šta je najbolje rešenje. Uvek bebu prvo umirite i tek onda pokušajte da je hranite i pokušavajte kad god imate priliku.

Beba koja neće da jede ne znači uvek i nešto strašno i vredno velike brige! Probajte neke od saveta, i ako ni jedan ne upali, potražite pomoć lekara – beba će početi ponovo da jede čim prevaziđe problem koji je muči!