štrajk dojenja

Saznajte šta je štrajk dojenja i kako ga prevazići

Vaša beba odjednom neće da sisa kao ranije, okreće glavu i negoduje? Počeo je štrajk dojenja! Saznajte koji su uzroci ovoga, ali i rešenja!

Šta je štrajk dojenja?

 

Prepoznaćete ga sigurno.

Vaša beba, koja inače lepo i uredno sisa, napreduje i vesela je i razigrana, odjednom počinje da odbija dojku, negoduje, preskače podoje koji postaju prava borba – otpočela je štrajk dojenja!

Kriza dojenja je određeni period tokom kojeg beba odbija da doji.

Razlozi ovakvoj pojavi su različiti: od bola i nelagodnosti kod beba, do promene sapuna kod majke. Dakle uzroci mogu biti baš razilčiti, ali rezultat je uvek isti – beba odbija da sisa.

Simptomi štrajka dojenja

 

Ponekad roditelji pomisle da je otpočeo štrajk dojenja ako beba odbije dojku, ali može biti i samo da nije gladna, zato vam prenosimo kako izgleda tačno ovaj problem.

 • beba se izvija i odmiče od dojke
 • plače i uznemirena je kada pokušate da je stavite na dojku
 • ponavlja ova odbijanja tokom svakog vremena za podoj
 • izgleda gladno ali i dalje odbija dojku
 • uspevate da podojite bebu samo dok je u polu-snu,
 • ova pojava traje između 4 do 7 dana
 • mama oseća naduvenost i bol kao i začepljene kanale usled smanjenja podoja

Srećom, može se rešiti, ali prvo morate pronaći uzrok, a o tome vam pišemo u daljem tekstu.

Zašto se javlja štrajk dojenja?

 

Prvo treba da znate da se ova pojava može javljati bilo kada u toku prve godine bebe, ali najčešće nakon 3. meseca bebinog života. Kada beba postane malo svesnija sveta oko sebe, počinje drugačije i da reaguje na promene. Usled svog tog prilagođavanja i promena, bebe otpočnu svoj štrajk i bune se, zahtevajući svoje promene odnosno najčešće vraćanje na staro.

 

kriza dojenja

 

Ipak, ponekada to nije moguće. Na primer kada počnu da rastu zubići, bebu bole desni.Ona tada može početi da štrajkuje kad je vreme za podoj usled nelagodnosti. To nije nešto gde možete da vratite situaciju na staro, već samo hrabro napred uz olakšavanje tegoba dok ne prođu.

Dakle, uzroci ovog svojevrsnog štrajka mogu biti različiti, e evo i koji su najčešći:

Promena količine mleka kao uzrok štrajka dojenja

 

Količina mleka u dojkama se menja u toku dojenja, ponekada je to jednostavno pravilo ponude i potražnje (koliko često beba sisa toliko se mleka pravi) nekada je uzrok promene stres, neke vrste bolesti ili lekova koje majka uzima i slično.

Promena količine mleka u grudima može biti okidač za štrajk dojenja jer bi beba još da sisa, a mleka nema, ili ga ima previše, pa se ona može zagrcnuti i svoriti averziju prema sisanju. U svakom slučaju, ovaj problem nije ne premostiva prepreka i ima svoje rešenje.

Rešenje ovog uzroka štrajkovanja dojenju je jednostavno: Ukoliko sumnjate da imate manje mleka, stavjajte bebu na grudi češće, sa manjim razmacima između podoja. Masirajte grudi svakodnevno, pokušajte i sa izmlazanjem nakon podoja jer to može pospešiti proizvodnju i povećati količinu mleka u dojkama.

 

 

Ako mislite da imate previše mleka, to nije problem, beba će uvek posisati količinu koja joj je dovoljna, ali ovo može pojačati mlaz otpuštanja mleka. Zbog ovoga beba može da se zagrcne, i time se uplaši dojenja. Da bi to sprečili, uvek se malo izmlazajte pre samog podoja da se smanji pritisak u grudima. Dodatno možete promeniti i položaj dojenja, te dojiti bebu zavaljeni na leđa u nekoj stolici ili na jastucima. Ovaj položaj smanjuje jačinu tih prvih mlazeva odnosno smanjuje refleks otpuštanja mleka.

Upala uha ili prehlada kod beba kao uzrok štrajka dojenja

 

Upala uha je izuzetno česta kod beba i decei jako neugodna. Tada uho boli, a sisanje samo pogoršava taj bol. Pomeranje mišića usta, obraza i vilice pomera i uho kao i unutrašnje uho gde se u stvari upala i nalazi. Zbog toga beba prestaje da sisa, plače i razdražljiva je.

Prehlada i nosić pun sekreta je takođe moguć izvor neprijatnosti i odbijanja podoja. Bebama je tada otežano da dišu, često ispuštaju dojku da bi mogli da udahnu, mogu da se zagrcnu, a prehlada je često uzrok i upale uha, tako da su na neki način ovi uzroci i povezani.

Rešenje ovih problema se nalazi u odlasku kod lekara i dobijanju delotvorne i konkretne terapije. Na taj način će se upala uha sanirati, bol smanjiti i beba će se vratiti normalnom i redovnom dojenju. Ukoliko je u pitanju pun nosić i prehlada, pored terapije dobro je i da pre svakog podoja bebi izvučete sav sekret iz nosa da bi joj malo olakšali podoj.

Nicanje zubića kao uzrok štrajka dojenja

 

Taj grozni period nicanja zubića je obavezan i svaka beba ga prođe, a poneke imaju i vrlo izražen stav o nezadovoljstvu koje ih je snašlo, pa malo prestanu da sisaju. Zapravo uzrok je bol u desnima i iritacija koju stvaraju zubići koji se probijaju i traže svoje mesto. To bebama poneka da toliko može da smeta i da ih boli da prestanu na neko vreme da sisaju, jer ih čak i nežna i meka dojka vređa.

Rešenje je zapravo da pokušate da olakšate bebi te neugodnosti zbog nicanja zuba na klasične načine: ohlađenom glodalicom da desni malo utrnu, pre samog podoja, Masažom desni uz neki gel za nicanje zubića ili slično sredstvo. I naravno, strpljenje. Pokušajte da pre svakog podoja malo masirate bebine desni i onda ponudite dojku, nakon nekog vremena prihvatiće je i nastaviti sa redovnim dojenjem.

Sor ili drugi problemi u bebinim ustima kao uzrok štrajka dojenja

 

Sor je kandidijaza u ustima beba koja se povremeno javlja. Obično nije bolna, ali može smanjiti ukus mleka i izazvati neugodnosti. To su one bele naslage na bebinom jeziku, obično karakterističnije za dojene bebe.

Pored sora, mogu se javiti i upale grla, afte, ranice na usnama i slični problemi koji mogu biti uzrok štrajka dojenja.

Tada je dobro da pregledate bebina usta, i probate da rešite problem.

 • Za sor se obično koristi daktanol, koji se nanosi nakon skidanja sora. Skidanje obavljajte vlažnom pamučnom pelenom navučenom na vaš prst i polako skinete te naslage koje se stvore. Zatim stavite količinu daktanola koliko je zrno graška na dudu ili svoj prst i namažete bebinu sunu duplju. Pazite da se fokusirate na prednji deo usta da ne bi izazvali zagrcnjivanje i još veću pobunu bebe kada je vreme za podoj.
 • Kod upaljenog grla potrebna je terapija od lekara i praćenje situacije. Čim bude nešto bolje stanje, beba će sisati.
 • Afte i ranice na usnama ili u ustima se rešavaju nekom kremom ili tečnošću koju će prepisati lekar.

Mama kao uzrok štrajka dojenja

 

Ne mislimo da mama može da bude uzrok, ali može njen parfem, kupka, krema, hrana koju je jela mogu biti uzroci štrajka dojenja. Zato ako primetite da vaša beba negoduje oko dojenja, pokušajte da se prisetite da li ste možda koristili nešto novo od kozmetike što bi moglo da smeta bebi.

Takođe razmislite da li ste možda jeli neku hranu koja može da utiče na ukus mleka. Namirnice koje mogu uticati na miris i ukus mleka su:

 • beli luk
 • crni luk (svež)
 • kafa
 • nikotin (cigarete)
 • riba
 • ananas
 • cimet

Ipak situacije u kojima hrana može da utiče na mleko su retke i jedino ako pojedete ogromnu količinu tih namirnica. Osim što se tiče kafe i nikotina koji nisu poželjni ni u toku trudnoće ni u periodu dojenja.

Nekada su u pitanju neke vrste lekova koje ste morali ili počeli da uzimate, koji utiču na sastav mleka. Najčešći problem su hormonske tablete ili kontracepcijske pilule. Tako da znate da ukoliko se štrajk dojenja desi otprilike u vreme kada ste počeli da uzimate neke lekove, da su oni možda uzrok te pojave.

Da bi ste otkrili uzrok pojave štrajka dojenja, poslužite se sistemom eliminacije.

 • Počnite od najočiglednijih uzroka – vaše kozmetike ili hrane i lekova.
 • Ukoliko to nije uzrok, pokušajte da pogledate da li je bebino grlo crveno, ili ima sor, da li ima promene u disanju (Sekret u nosu) ili bolno uho.
 • Informišite se oko nicanja zubića da bi mogli da pretpostavite i eliminišete i taj uzrok.
 • Ako nije ništa od toga, preostaje samo problem sa količinom mleka, i onda reagujte i poslužite se savetima koje smo ostavili kao moguća rešenja za ovu vrstu uzroka bojkota dojenju!

Koliko dugo mogu da traju krize dojenja?

 

Iako će se vama činiti kao večnost, one obično traju svega par dana. Ne bi trebalo da traju duže od 7 dana. U tom periodu budite spremni na plakanje, negodovanje, vrisku, ali ne samo od strane bebe, već i od vas samih. Iscrpljujuće je stalno pokušavati nahraniti bebu, a ona uporno odbija. Pored te muke tu je i strah da je beba gladna i da će se razboleti.

Neke mame se snađu pa ponude bebi dojku dok je beba još u polu snu, i ona se tada najede. Druge pokušaju da se izmlazaju pa daju mleko iz flašice. U svakom slučaju, najefikasnije je da pronađete uzrok i trudite se da ga otklonite.

Uvek proveravajte bebine pelene i količinu mokrih pelena. Ako je ta količina zadovoljavajuća (u odnosu na uzrast između 5 i 12 mokrih pelena u toku dana) nemojte brinuti- beba dobija dovoljno mleka.

Dakle, u tih par dana se naoružajte strpljenjem, tražite i rešite uzrok i proveravajte bebine pelene. Ukoliko niste sigurni, posetite lekara i poslušajte savete.

Koliko često se mogu javljati krize dojenja?

 

Kriza dojenja ili štrajk sisanju je vrlo individualna stvar, kao i svaka druga pojava koja se može očekivati kod beba. Složićete se da su naše bebe vrlo jedinstveni primerci, pa se ponekada čini su svi parametri slabo primenjivi . Tako je i ovde slučaj.

Kod nekih beba se kriza dojenja ne javi nikada, kod nekih se javlja i više puta u toku nekoliko meseci. Kod nekih beba se štrajk dojenja javlja sa svakim skokom u razvoju.

Skokovi u razvoju se obično dešavaju u dve šeme – nepar (3, 6 i 9) ili par faza (2, 4 ). To znači da se promene i štrajkovi mogu javiti na 3, 6 ili 6 nedelja ili meseci, ili na 2 i 4 nedelje, odnosno meseci. U istom ovom periodu i iz istih razloga može se javiti regresija sna.

Nije dobro ako se štrajk dojenja javlja više puta u toku jednog meseca, ili traje više od nedelju dana. To može da utiče na napredak i razvoj bebe, može da počne da gubi na kilaži, da dođe do dehidracije, i drugih problema.

Zato bi bilo najbolje da prvog dana kada primetite promene u podojima sa bebom, zabeležite negde. I tako pratite dan za danom kako se i da li se štrajk smanjuje, menja i šta utiče na poboljšanji ili pogoršanje situacije. Tako ćete imati tačan prikaz i mogućih uzroka, i trajanja ove krize, i znaćete kako i da li treba da reagujete i vodite bebu kod lekara.

Da li ću izgubiti mleko zbog bebinog štrajka dojenja?

 

Jako važno pitanje i jako važna stvar jeste da se trudite da održite laktaciju i količinu mleka.

 

štrajk dojenja rešenje

 

Štrajk dojenja može da utiče na smanjenje količine mleka, jer se podoji pomeraju, kraći su, stres je prisutan u većim količinama kao i nervoza, a sve to itekako utiče na stvaranje mleka.

Ovo je možda i najveći izazov koji kriza dojenja nosi sa sobom – održati povoljne količine mleka.

Zato je jako važno da počnete da se izmlazate nakon svakog (neuspešnog) podoja, i da se trudite da masirate grudi. Masaža će smanjiti šanse za upale dojki ili mastitis koji može da se javi usled nakupljanja mleka u kanalima.

Najbolje je da masirate grudi a zatim da se izmlazate. Možete pokušati i da svoje mleko dajete iz flašice, možda će beba prihvatiti da jede na taj način.  U tom slučaju vodite računa o pravilnom čuvanju mleka.

U svakom slučaju, prvo ponudite dojku, ako beba odbija – masaža, izmlazanje i tražite uzrok da bi mogli da rešite problem i stanete na put štrajku!

Kada je vreme da se ide kod lekara?

 

Vreme za zabrinutost nastupa kada je štrajk već u jeku, a beba ne prihvata ni jedan vid hranjenja. Ni podoj, ni flašicu ni bilo koji drugi pokušaj.

 

 

Takođe ako primetite da su bebi suve pelene, ili stolica menja boju iz redovne zlatkasto – braon u neku jako tamnu ili zelenkastu nijansu. Ukoliko izostaju mokre pelene to može biti znak da je beba dehidrirala, i odmah se uputite lekaru. Ovde saznajte više o zelenoj stolici kod beba.

Pored ovih znakova za uzbunu, tu su i prateći znaci poput uznemirenosti, preteranog bljuckanja ili povraćanja, ili suprotno- letargičnost, uspavanost, nezainteresovanost.

Dakle ako primetite ovakve znakove, obavezno se javite lekaru gde ćete dobiti pravu terapiju i stručan savet.

Šta sve možete da uradite ako počne štrajk dojenja kod vaše bebe?

 

Da sumiramo sve savete i trikove kojima se možete poslužiti da bi ste sprečili i prekinuli ovaj svojevrsni bojkot dojenja:

 • Prvo se pobrinite da nađete način da beba ipak jede na neki od sledećih načina:
 • Promenite položaj dojenja, pokušajte svaki koji vam padne na pamet
 • Pokušajte da se izmlazate u flašicu i da date bebi da jede
 • pokušajte da dojite bebu uz silikonske šeširiće za bradavice
 • pokušajte da je hranite i na kašičicu (svoje mleko koje ste izmlazanjem sakupili u čistu sterilnu posudicu sakupite u kašičicu u maloj količini i pokušajte da date bebi)
 • Pokušajte da se mazite sa bebom i da je umirujute omiljenim pesmicama ili pričama pre i tokom nuđenja dojke. Ovo može umiriti bebu i povećati povezanost između vas, pa će ona možda lakše i brže prevazići štrajk.
 • Nudite bebu i stavljajte je što češće na dojku, ali nemojte je siliti ako odbija –  to može samo pogoršati situaciju.
 • Pokušajte da nađete uzrok i da ga rešite kao što smo opisali iznad u tekstu.
 • Potražite pomoć od drugih ukućana oko obaveza ili druge dece, da bi se malo više posvetili bebi u ovom periodu, i smanjili njenu uznemirenost, a samim time možda prekinuli štrajk dojenja.

Naoružajte se strpljenjem i budite uporni, trudite se da ostanete smireni jer vaša nervoza samo podstiče bebino negodovanje i odbijanje dojke.

Neka vam zadnja opcija bude dohrana, a do tada se trudite da vratite bebu na dojku.

Posetite lekara i zatražite pomoć ukoliko ste uplašeni ili imate neke nedoumice oko ovog pitanja.

Dojenje je nešto najbolje što možete da pružite i proživite sa svojom bebom, ali niko ne kaže da je lako. Ipak, istrajte u tome i trudite se da prevaziđete i neke ovakve buntovne prepreke, jer će one proći, a malo šta može zameniti benefite koje dojenje ima za bebu, ali i za majku!

Izvori: 

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/089033449200800425

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662758/

10 Foods That Change the Taste of Breastmilk
Nursing Strikes
https://www.healthline.com/health/breastfeeding/nursing-strike https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/breastfeeding-strike/faq-20058157 https://www.babycenter.com/baby/breastfeeding/nursing-strike_8490