čuvanje majčinog mleka

IZBEGNITE GREŠKE! Čuvanje majčinog mleka radi se ovako!

Čuvanje majčinog mleka je odličan način da bebi ponudite najbolju ishranu ako niste pored nje. Ali kako se čuva i koliko dugo? Evo odgovora!

Da bi majčino mleko sačuvali na pravilan način treba poštovati preporuke o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu.

Pravilnim čuvanjem majčinog mleka osiguravate da beba jede zdravo čak i kada je majka odsutna iz bilo kog razloga.

Brojni su razlozi zbog kojih su majke primorane na ovu metodu jer dojenje nije uvek izvodljivo, ali nema bojazni, jer ako se sprovodi kako treba vaš mališan neće biti uskraćen za tu neprocenjivu namirnicu.

Izmlazanje dojki – šta sa viškom mleka?

 

Izmlazanje dojki je jedna posebna tema na koju ćemo se u ovom tekstu ukratko osvrnuti. Brojni su razlozi zbog kojih pojedine majke moraju ili žele da se izmlazuju. Najčešće se to dešava kod mama koje imaju jako puno mleka koje beba ne popije. U tom slučaju se izmlazanju pribegava kako ne bi došlo do začepljenja mlečnih kanala ili upale dojki odnosno mastitisa.

Drugi razlozi za izmlazanje jesu odvojenost mame i bebe iz nekih zdravstvenih razloga ili zato što je majka odsutna zbog posla ili nekih drugih životnih okolnosti.

Kada se mame izmlazuju zbog bebinog obroka tada se dojke potpuno prazne kako bi beba imala dovoljno mleka, a mama slala svom telu poruku da pravi još mleka. Često se dešava da beba ne popije svo mleko.

 

čuvanje majčinog mleka

 

Treba li ga baciti?

To nikako!

Majčino mleko se smatra dragocenom tečnošću i kad god možete izbegnite bacanje.

Odlična alternativa je čuvanje majčinog mleka u frižideru ili zamrzivaču, u zavisnosti od vaših planova i potreba.

Dojenje je čin koji je nezamenljiv, jer se sastoji od emotivne bliskosti i služi za razmenu nežnosti, a ne samo za obrok. U slučaju da ga nije moguće sprovesti, davanje zamrznutog mleka koje je za potrebe ishrane odmrznuto je prva najbolja alternativa za podoj, jer se na taj način bebi pruža najbolja hrana.

Kako pravilno čuvati majčino mleko?

 

Pravilnim čuvanjem majčinog mleka osiguravate da vaša beba dobija sve što joj je neophodno kada je hrana u pitanju.

Međutim da bi se svi hranljivi sastojci iz mleka pravilno sačuvali i u nepromenjenom obliku dali bebi, potrebno je poštovati neke preporuke struke o načinu čuvanja majčinog mleka.

Evo nekih konkretnih saveta koliko dugo možete čuvati mleko i u kojim uslovima:

 

Kada je reč o čuvanju majčinog mleka, neka generalna preporuka bi glasila da se frižider koristi samo kao privremeno mesto za čuvanje. Iako držanjem u frižideru mleko ne gubi na hranljivosti, veća je verovatnoća da se pokvari pogotovo ako se ne pazi dovoljno. Ovo iz razloga jer u frižideru držimo i druge namirnice i može doći lakše do kontaminacije mleka nepoželjnim sastojcima, mirisma i slično.

Zamrzivač je ipak bezbedniji način i omogućava dugoročnije skladištenje, ali se zamrzavanjem gube neki prirodni vitamini i antioksidansi.

Nemojte da vas to uplaši, jer bez obzira što se nešto od hranljivosti izgubi, majčino mleko je i dalje najbolja hrana koju možete ponuditi svojoj bebi. 

Koliko majčino mleko može da stoji van frižidera?

 

Vrlo je važno da imate neki plan zašto se izmlazate, kada će beba jesti, treba li vam to mleko danas ili tek sutra?

Ova pitanja nisu nimalo suvišna.

Ukoliko mleko izmlazujete danas za danas tada ga možete ostaviti i van frižidera do nekoliko sati.

Kao što ste videli u prethodnoj tabeli, sobna temperatura do 26 stepeni se smatra odgovarajućom i verovatno neće dovesti do kvarenja mleka. Takođe vodite računa da mleko stoji na što mračnijem mestu. Ne izlažite ga suncu čak iako je zimsko sunce i napolju je hladno.

Budite oprezni što se tiče tih stvari i mleko iskoristitie u roku od 4 sata, eventualno 6 sati ako je u prostoriji hladnije, ali svakako prvo proverite da li je i dalje dobro. 

 

 

Koliko može da stoji majčino mleko u frižideru?

 

Frižider je zaista čudo od tehnologije jer zahvaljujući njemu mnoge namirnice mnogo duže traju i nema potrebe za prevelikim bacanjem hrane.

Tako vam je to i sa hranom za bebe. Frižider i ovde spašava stvar jer omogućava da se majčino mleko sačuva i do 4 dana. 

Osim što mleko čuva od kvarenja, frižider čuva i sve hranljive sastojke u mleku.

Važno je samo da majčino mleko ne ostavljate u vratima frižidera već u dubini frižidera. Namirnice koje stoje na vratima su na udaru promene temperature ako se vrata frižidera često otvaraju.

Ako se temperatura često menja veća je verovatnoća da se mleko pokvari, a to sigurno ne želite.

Vodite računa o količini mleka koju čuvate u frižideru, ne preterujte sa zalihama jer ako se ne iskoriste u roku od 4  dana, moraćete ih baciti.

Posuda u kojoj se mleko nalazi treba da bude dobro zatvorena kako se mleko ne bi kontaminiralo drugim namirnicama ili povuklo miris hrane iz frižidera.

Zato planirajte obroke, otprilike znate koliko će beba pojesti za jedan obrok pa tako planirajte čuvanje mleka.

Sve što smatrate viškom bolje odmah sveže zamrznite i sačuvajte na duži period.

Ako niste neki vešti planer, onda vam je potrebno da naučite da prepoznate pokvareno majčino mleko.

Kako prepoznati pokvareno majčino mleko?

 

Kada se zalihe mleka prepune i ne zna se koje je koliko sveže, a pritom nije ni zamrznuto može doći do čitavog haosa odnosno do kvarenja  mleka.

Kada dojite bebu neminovno je da dolazite u kontakt sa vašim majčinim mlekom. Vidite i sami da to mleko ima neki miris i ukus. Ukoliko nakon par dana iz frižidera izvadite mleko, prvo ga pogledajte i pomirišite.

Da je mleko kvarno znaćete po tome što će miris biti drugačiji (kao da je nešto trulo). Ako vam čulo mirisa nije najjače čulo, tada probajte mleko. Bilo kakav kiselkast ukus znak je da se mleko pokvarilo.

Možda će vam u početku biti čudno da isprobavate sopstveno mleko, ali to je sasvim prirodna stvar i služi tome da bebi ponudite bezbedan i zdrav obrok.

Ima još jedan trik koji vam može pomoći u proceni da li je majčino mleko dobro. Za to će vam trebati čulo vida, odnosno obratite pažnju kako se mleko kreće. Kada pomerate bočicu u kojoj se nalazi, dobro mleko bi trebalo da bude konzistentno, odnosno da se ujednačeno pomera kako se pomera i bočica. Pokvareno mleko se neće ponašati na taj način. U tom slučaju možete primetiti komadiće mleka koji plutaju u mleku i samim tim se gubi na ujednačenoj strukturi.

Ovo su načini da prepoznate kada je nešto pokvareno, a koji ćete koristiti zavisi od vas i razvijenosti vaših čula i navika.

Kesice za čuvanje majčinog mleka su praktična stvar!

 

Da bi čuvanje majčinog mleka bilo što više olakšano i što praktičnije izvedeno, tu su kesice za čuvanje.

Da, dobro ste čuli.

Posebne kesice namenjene čuvanju mleka na duže vreme.

 

čuvanje majčinog mleka u kesicama

 

Mamama je i na ovaj način olakšano obzirom da su ove kese napravljene baš za ovu namenu. Imaju odlične mehanizme zatvaranja što sprečava curenje mleka i pravljenje čitavog haosa po kući.

Na kesicama se nalazi obeležena količina, tako da tačno znate koliko ste mleka spremili za svoju bebu.

Ne preporučuje se upotreba običnih kesa za ovu namenu jer one ne pružaju dovojno bezbednosti po pitanju čistoće i zatvaranja kesice.

Ove kesice mogu se nabaviti po radnjama sa bebi opremom, a možete ih nabaviti i online.

Ako vam se ovo čini nepraktičnim, probajte sledeće…

Posude za čuvanje majčinog mleka

 

Kada je reč o posudama za čuvanje majčinog mleka tu postoji više varijanti čuvanja.

Možete kupiti posudice koje su namenjene specijalno za čuvanje majčinog mleka. One imaju poklopac koji ne dozvoljava curenje, a pogodne su i za zamrzavanje. Postoje i jednokratne plastične boce  u kojima se čuva izmlazano majčino mleko, ali se ne preporučuju. Plastika često može biti toksična.

 

čuvanje majčinog mleka u posudicama

 

Sa druge strane mnoge mame, pa čak i mnoga porodilišta za čuvanje mleka koriste sterilne posudice za urin. Sama reč kaže da su sterilne pa su samim tim i bezbedne.

Mnoge mame se odlučuju i za staklene posude koje imaju poklopce i koje mogu ići na nisku temperaturu. Ovde ipak budite oprezni, jer odmrzavanje stakla mora ići postepeno i pažljivo.

Na koji način ćete čuvati majčino mleko zavisiće i od vaših finansijskih mogućnosti. U prodavnicama bebi opreme zaista imate veliku ponudu kada je posuđe za čuvanje mleka u pitanju.

Važno je samo da birate BPA free posude, tu oznaku ćete naći na pakovanju. To su posude koje ne sadrže štetne materije u materijalu od kojeg su napravljene ( a uglavnom je to plastika) .

Na vama je da odaberete onu koja vam odgovara po svim karakteristikama pa i po ceni.

Ako je u pitanju izmlazanje danas za danas, onda možete mleko odmah staviti u bebinu flašicu. Naravno, bitno je da bude čista. Nije dovoljno samo oprati je deterdžentom u vrućoj vodi. Potrebno je sterilisati flašicu i cuclu, posebno jer usled stajanja bakterije mogu da se aktiviraju.

Kako zamrznuti majčino mleko?

 

Kada mleko zamrzavate na duže vreme iz bilo kog razloga, tada je zamrzivač obavezna stavka kao i odgovarajuća posuda ili kesica koja može izdržati zamrzavanje.

Bilo bi dobro da zamrzavate sveže mleko, a ne da prethodno stoji par sati ili dana u frižideru.

Organizujte sebi prostor u zamrzivaču i obavezno označavajte datum na svakom pakovanju mleka.

Uvek prvo koristite najstarije mleko kako ga na kraju ne biste bacili.

Obzirom da se zamrzavanjem dokazano gube neki nutrijenti iz mleka, može se desiti da mleko koje je dugo zamrznuto ne bude dovoljno hranljivo bebi u trenutku odmrzavanja.

Da li se zamrzavanjem menja miris i ukus majčinog mleka?

 

Zamrzavanje nas asocira na to da se nešto ne menja kada je zamrznuto. Hajde da vidimo da li je to slučaj i sa majčinim mlekom.

Ovde je situacija malo drugačija jer mleko ipak može malo promeniti boju, ukus i strukturu u odnosu na sveže majčino mleko koje je puno hranljivih nutrijenata.

Može se desiti da vaša beba to primeti i odbija da pije mleko. U tom slučaju probajte da skratite vreme zamrzavanja i nemojte  praviti višemesečne  zalihe.

Nije na odmet i da se posavetujete sa pedijatrom o načinu čuvanja mleka, možda će vam on dati još neke korisne savete kako da bebi prilagodite izmenjen ukus mleka.

Odmrzavanje majčinog mleka i kako da to uradite na pravi način

 

Odmrzavanje majčinog mleka trebalo bi raditi hronološki.  To bi značilo da prvo iskoristitie mleko koje je najranije zamrznuto. Na taj način skraćujete period boravka u zamrzivaču.To povećava šansu da beba dobije hranljivije mleko, jer što ono duže stoji zamrznuto, više gubi na kvalitetu.

Najbezbedniji način  na koji možete odmrznuti mleko je:

  • Ostavite ga preko noći u frižideru i ono će se otopiti. Kada ste u mogućnosti da ranije pripremate i planirate obroke za sutradan ovo je odličan način za odmrzavanje mleka. Najvažnije je da ono u frižideru ne stoji duže od 24 sata. Ako ga izvadite radi otapanja i obroka, obavezno ga iskoristitie što pre.
  • Izbegavajte otapanje majčinog mleka u mikrotalasnoj pećnici. Ona može uništiti hranljive sastojke u mleku i stvoriti vruća mesta koja mogu izgoreti bebina usta. Sa druge strane ni nagla promena temperature radi otapanja nije preporučljiva. Ovakav način zagrevanja nije dobar jer visoka temperatura razara enzime u mleku, pa oni gubi na kvalitetu. 

Odmrznuto majčino mleko treba da se iskoristi u roku od 2 sata (od momenta kada se mleko izvađeno iz zamrzivača ili frižidera dovede na sobnu temperaturu)

I možda najvažnije što treba da zapamtite jeste da nikad ne zamrzavate mleko koje je jednom odmrznuto. Čuvajte ga do 2 sata na sobnoj temperaturi, ali posle toga nemojte ga davati bebi. Možda vam je žao da ga bacite, ali ipak će biti manja šteta od bacanja nego tako takvo mleko date bebi.

 

 

Grejanje majčinog mleka – kako to sprovesti u delo?

 

Većina stručnjaka kaže da majčino mleko nema potrebe zagrevati. Bebi ga možete dati kada je sobne temperature.

Ukoliko se ipak odlučite da ga malo ugrejete odnosno samo smlačite možete uraditi sledeće:

  • Možete posudu u kojoj se nalazi mleko staviti u posudu sa toplom vodom na par minuta. Na taj način će se majčino mleko malo ugrejati, a neće doći do pregrevanja
  • Zatvorenu posudu sa otopljenim mlekom držite pod mlazom tople vode
  • Izbegavajte direktno zagrevanje na ringli ili u mikrotalasnoj jer veoma lako dolazi do pregrevanja i razaranja bitnih enzima.

Obavezno proverite temperaturu mleka pre nego što ga date bebi. Mleko ne treba da bude vruće, dovoljno da je prijatno tople, odnosno mlake temperature.

Praktični saveti za čuvanje majčinog mleka

 

Ovi saveti koje ćemo vam dati u nastavku možda ćete smatrati nepotrebnim ili čak glupim, ako ste iskusna mama i domaćica. Sa druge strane neiskusnim mamama će sigurno mnogo značiti, uštedeće im puno vremena, a bebi osigurati kvalitetan obrok.

Ovo su cake koje ponekad “život” znače:

  • Nikad ne ostavljajte majčino mleko u vratima frižidera. Tu je zbog promene temperature veća mogućnost da se pokvari.
  • Mleko čuvajte u što manjim pakovanjima. Svaka mama zna koliko će njena beba popiti mleka za jedan obrok, pa tu količinu i skladištite. Bolje da izvadite dodatnu bočicu ako vam zafali nego da bacate mleko koje je nepopijeno.
  • Kada zamrzavate mleko, na vrhu bočice ili kesice ostavite malo slobodnog prostora jer se mleko širi tokom procesa zamrzavanja.
  • Kada negde putujete i za to postoji način kako da bebi obezbedite majčino mleko. Mleko možete prenositi u kolima ili drugom prevoznom sredstvu, ali bi trebalo biti obloženo kesama leda i stajati na hladnom mestu, a poželjno bi bilo imati prenosni hladnjak. Ovo mleko bi trebalo biti iskorišćeno u roku od 24 sata ili po stizanju na odredište stavljeno u frižider ili zamrzivač.

Majčino mleko je od neprocenjivog značaja i ne treba ga olako shvatati i bacati. Zbog toga smo ovoj temi pristupili veoma ozbiljno i nadamo se da će vam saveti biti od koristi tokom vaše roditeljske avanture.

 

https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/8-human-milk-storage-protocol-english.pdf

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2006.1.24

https://pediatrics.aappublications.org/content/97/4/492

https://www.cdc.gov/breastfeeding/pdf/preparation-of-breast-milk_H.pdf

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2011.0079