mastitis

Mastitis ne mora da se javi! Sprečite ga na vreme!

Mastitis pogađa oko 10% dojilja. Svaka žena koja ga je iskusila, opisaće ga kao veoma traumatično i stresno iskustvo. Šta možemo učiniti da ga izbegnemo, ali i kako ga najbrže izlečiti? Dajemo vam sve odgovore.

Nakon izazovnih devet meseci trudnoće, porodilje često nisu svesne brojnih prepreka koje će im majčinstvo staviti na put.  Na žalost, mastitis je jedna od takvih, nemilih situacija. On može nastati već u prvim satima uspostavljanja laktacije, a najčešće će se javiti  u prvih šest meseci dojenja. I svaka dojilja sigurno želi da je mastitis zaobiđe. Nemojte da vas dojenje dočeka nespremne. Budite u pripravnosti za sve ono lepo, ali i manje lepo što vas može zadesiti.

I zato, hajde da vidimo kako da dojenje prođe bez prepreke zvane mastitis.

Šta je mastitis?

 

Sama reč mastitis potiče od grčke reči mastos, u prevodu, dojka. Odnosi se na upalu dojki.

Kako dolazi do nje?

Dojke ili mlečne žlezde, predstavljaju najveće parne kožne žlezde. Kod žena se u potpunosti razvijaju upravo u periodu trudnoće i dojenja.

 

 

Fizionomija dojki je složena. Svaka se sastoji od oko 20 do 25 zasebnih žlezda, a svaka od njih, zajedno sa masnim i vezivnim tkivom gradi po jedan režanj.

Iz svakog režnja izlazi po jedan izvodni kanal koji se otvara na bradavici.

Lučenje mleka ili laktacija krenuće odmah nakon porođaja. Dva ili tri dana nakon porođaja počinje obilnije lučenje mleka. Prvih nedelju dana luči se kolostrum, prvo mleko, koje je najvažnija hrana za bebu i bogato je svim neophodnim vitaminima, belančevinama, zaštitnim materijama.

Nakon otprilike dve nedelje, javiće se zrelo mleko. Ono je, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, hrana koja je sasvim dovoljna bebi tokom prvih šest meseci života.

Interesantna je činjenica  da tokom dojenja hormon prolaktin ima 10 puta jače dejstvo, što uzrokuje da se mleko neprekidno luči u alveole mlečnih žlezda.

Mlečni kanali predstavljaju male cevi kojima mleko stiže od žlezda do bradavica. Uz dejstvo prolaktina koji osigurava nadolaženje mleka i nakon što beba počne da sisa, može doći do gomilanja i zastoja mleka u mlečnim kanalima. Tada će doći do sve jačeg pritiska na mlečne ćelije, mleko će se gomilati, mlečni kanali se sužavaju i mleko ne može da protiče.

Kada se to dogodi, mlečni kanali su blokirani, začepljeni. Usled toga, jedna ili obe dojke, postaju sve veće, natečene, koža je sjajna i zategnuta. Često, u predelu ispod pazuha pod rukom možemo jasno opipati kvržicu, na mestu gde je kanal začepljen.

I upravo je mastitis jedan od najvećih problema pri dojenju.

Ostale najčešće poteškoće su:

Kada pričamo o mastitisu, treba razlikovati 2 oblika!

 

 • Nebakterijski mastitis najčešće pogađa jednu dojku iz koje mleko sporije otiče. U ovom slučaju smanjena je količina laktoze u mleku, a povećan je procenat imunoglobulina i natrijum hlorida. Mleko može postati slankasto, što će neke bebe odbijati i neće želeti da sisaju;
 • Bakterijski mastitis nastaje kada u nagomilano mleko u dojkama dospe neka bakterija. To se može desiti ako su bradavice napukle, postoje ragade na njima ili je imuni sistem majke narušen, što dovodi do razmnožavanja baktreija u organizmu. Bakterija se može preneti i sa površine kože dojke ili iz bebinih usta.

Ustajalo mleko u grudima postaje pogodna sredina za razmnožavanje  bakterija. Najčešće pričamo o bakterijama kao što su ešerihija koli, stafilokoka ili streptokoka. Ovaj oblik mastitisa češće zahvata obe dojke, simptomi se javljaju brže, pa ćete ga tako prepoznati.

Ukoliko se ne leči pravovremeno, može prerasti u apces, gnojnu infekciju u dojkama.

Zanimljivo je da se mastitis u nekim slučajevima može javiti čak i kod žena koje ne doje, često u menopauzi, ali i kod muškaraca.

Simptomi mastitisa

 

Veoma je važno na vreme uočiti prve simptome mastitisa i odmah reagovati, pozvati patronažnu sestru ili otići kod lekara.

 

mastitis simptomi

 

Ti simptomi se ogledaju u sledećem:

 • Dojka je veoma otečena, nabrekla, bolna na najmanji dodir;
 • Koža na dojkama postaje glatka, sjajna, zategnuta;
 • Ukoliko je pažljivo opipate, moći ćete da opipate sitnu kvržicu ili čak nekoliko njih;
 • Bolovi ispod pazuha;
 • Crvenilo i svrab dojke;
 • Moguće je da će mleko biti gušće ili masnije, a količina mleka se smanjuje;
 • Boja bradavice može biti bleđa, a nekada se može javiti i krv;
 • Povišena temperatura koja može ići i iznad 40 stepeni;
 • Groznica, malaksalost, iscrpljenost, drhtavica, glavobolja, dakle, opšta slabost organizma.

Kao što vidimo, mastitis nije nimalo bezazleno stanje. Zato je ključno da reagujete na prve njegove naznake, da ne zanemarite ni jedan simptom, ma koliko vam se možda činio i bezazlenim.

Kako i zašto nastaje mastitis?

 

Mastitis se može javiti već u prvim satima i danima dojenja. Možemo ga zalečiti, pa će se često javiti opet. Nakon staža od šest meseci dojenja, mastitis će se mnogo ređe javljati.

Iako se najčešće javlja kod dojilja, važno je napomenuti da se može javiti i nakon prestanka dojenja. Žene na to treba da budu spremne, kako bi znale kako da ga izbegnu .

Mastitis tokom dojenja

 

Brojni su uzroci koji mogu pre ili kasnije tokom dojenja dovesti do začepljenja mlečnih kanala i inficiranja tkiva dojke.

 • Nakon uspostavljanja laktacije, važno je da beba uspostavi svoj ritam sisanja. Onoliko koliko beba posisa, toliko mleka će telo proizvesti u naredna 24 sata. To je ciklus ponude i potražnje mleka.Ukoliko beba sisa što češće, dojke će se brže prazniti, pa je i zato najbolja preporuka da beba sisa na zahtev. To je ujedno i najbolja preventiva mastitisa.

Ukoliko iz nekog razloga dođe do prepunjenosti dojki i zadržavanja mleka, to vrlo lako može rezultirati upalama;

 • Ako beba ne ume da zauzme položaj kako bi pravilno sisala, nema dobar hvat ili ima sapet jezik, mleko će se gomilati u dojkama;
 • Nepotpuno pražnjenje dojki, bilo dojenjem ili izmlazanjem, rezultiraće začepljenjem mlečnih kanala;
 • Podoji nisu dovoljno dugi, traju kratko i nedovoljno;
 • Duge pauze između podoja, najčešće se to dešava tokom noći, dovešće do preteranog gomilanja mleka;
 • Ako imate rane i ragade na bradavicama, pa iz tog razloga beba slabije sisa, to takođe može uzrokovati mastitis;
 • Ako nosite grudnjak ili odeću koja vas steže ili spavate na stomaku;
 • Hiperlaktacija, povećana proizvodnja mleka, nije retkost. Tada je potreban poseban oprez da bi se izbegle upale dojki;
 •  Iscrpljenost, umor, stres, pušenje ili anemija kod porodilje, sve to mogu biti uzročnici mastitisa.

Mastitis nakon prestanka dojenja

 

Ukoliko ste rešili da je došao trenutak da bebu odviknete od dojenja ili zbog nekog razloga morate naglo da prestanete da dojite, tada vrlo lako može nastati mastitis.

Mleko se i dalje proizvodi, ali ako beba ne sisa, ono će ostajati u dojkama. Zato naglo prekidanje dojenja može biti veoma opasno. Ukoliko se nađete u situaciji da zbog svog zdravstvenog stanja privremeno ne smete da dojite bebu, mleko ćete morati izmlazati kako se ono ne bi gomilalo u dojkama.

Ukoliko sami odlučite da je došao kraj dojenju, takođe ćete neko vreme najverovatnije morati da izmlazate mleko.

Najbolje je rešenje da isplanirate prestanak dojenja, pa da bebi tokom mesec ili dva dana smanjujete broj podoja i tako postepeno smanjite produkciju mleka.

Tako će se na prirodan način regulisati proizvodnja mleka, dojke će biti sve mekanije i praznije i nećete morati da se suočite sa upalama.

Da li dojiti bebu dok traje mastitis?

 

Na sreću, jedna od olakšavajućih okolnosti jeste ta što slobodno možete dojiti bebu i kada imate mastitis.

Čak i ako je upala dojki praćena visokom temperaturom, nekada do 40 stepeni, ni tada nema bojazni da će dojenje na bilo koji način naškoditi bebi.Upravo suprotno – što je dete češće na dojci, što češće sisa, pomoći će da se oslobode začepljeni mlečni kanali. Biće veći protok mleka, pa je smanjen rizik od začepljenja kanala.

Nakon što podojite bebu, važno je da obe dojke do kraja ispraznite, ručno ili uz pomoć pumpice za izdajanje mleka. Ukoliko je inficirana samo jedna dojka, beba može sisati samo iz one zdrave. Iz druge, u tom slučaju, izvlačite mleko pumpicom. Ako su obe dojke inficirane, neka beba sisa iz obe, a ostatak mleka ispraznite uz pomoć pumpice ili ručno, kako vam je lakše.

Obavezno prepipajte obe dojke nakon svakog podoja, blago ih izmasirajte i proverite da li u njima postoje kvržice.

Kako lečiti mastitis?

 

Iako će vam delovati da vašim mukama nema kraja, možda ćete zbog bolova pomišljati i da odustanete od dojenja, nikako to ne činite. Na sreću, mastitis se u većini slučajeva lako i brzo leči.

Ukoliko se prepozna i leči pravovremeno, najčešće se povlači za tri do četiri dana. Ređe, lečenje može trajati do nedelju dana.

Antibiotik za mastitis

 

Ukoliko ste tretirali mastitis tokom 24 sata bez upotrebe antibiotika, ali poboljšanja nema, verovatno je u pitanju bakterijski mastitis. U tom slučaju važno je da se što pre obratite lekaru koji će vam prepisati terapiju antibiotikom.

Bakterijski mastitis lekar će prepoznati i po tome što se mogu javiti krv i gnoj u mleku, bradavice su upaljene i naprsle, a dojka je prošarana crvenim prugama.

Lekar će prepisati antibiotik koji je kompatibilan sa dojenjem, kako biste mogli nesmetano da nastavite da dojite bebu. Postoji nekoliko različitih antibiotika za svaku bakteriju, ali je važno da naglasite svom lekaru da planirate da dojite i dok ste pod terapijom. Važno je da ove, niti bilo koje druge lekove, ne uzimate na svoju ruku.

Uz primenu antibiotika pobošljanje će nastupiti već tokom naredna 24 sata, a bol, otečenost i crvenilo nestaće za 3 do 4 dana. Bitno je da ispoštujete celu terapiju koja najčešće traje 10 do 14 dana. Uzimajte antibiotik i kada osetite poboljšanje, u suprotnom, mastitis bi mogao vrlo lako ponovo da se razvije.

Potrebno je da odmarate koliko god možete, pijte dosta tečnosti, stavljajte obloge na dojke. Za snižavanje temperature možete popiti ibuprofen ili paracetamol. Dojite bebu što češće.

Prirodno lečenje mastitisa

 

Postoji nekoliko prirodnih metoda kojima žene pribegavaju kako bi se rešile mastitisa. Najčešće se koriste tople i hladne obloge, masaža dojke, kao i listovi svežeg kupusa. Sve su se pokazale kao delotvorne.

Obloge i masaža za mastitis

 

Tuširanje vrućom vodom ili tople obloge primenjujte kada su dojke prepunjene i kako bi mleko lakše izlazilo. Ovo ponavljate pre svakog podoja, pa nakon toga lagano izmasirajte dojku sa svih strana.

Za razliku od toplih, hladne obloge se koriste u periodu između podoja ili neposredno nakon dojenja. Hladne obloge stavljajte na upaljenu dojku kako biste pomogli da se upala smiri.

Listovi kupusa za mastitis

 

Svež list kupusa najpre treba oprati, pa izlupati čekićem za meso, kako bi malo otpustio svoje sokove. Potom ga stavite na upaljenu dojku, izbegavajte bradavicu i areolu, pa umotajte dojku  prijanjajućom folijom ili običnom plastičnom kesom.

Osetićete kako vrelina iz dojke popušta i kak olist kupusa postaje sve topliji.

Ostavite da stoji 10 minuta, a postupak ponovite tri puta dnevno. Nemojte ponavljati ovu metodu češće, jer biste tako mogli da zaustavite laktaciju.

Postoji još nekoliko narodnih lekova koje žene praktikuju u slučaju upaljenih dojki. Neke od njih su:domaća svinjska mast oprana kroz devet voda, obloge od krompira, mast od nevena, ali i masiranje dojki mešavinom bademovog ulja i limuna.

Kako sprečiti mastitis?

 

Trudnica koja nakon porođaja planira da započne dojenje, trebalo bi da bude upoznata sa svim onim što bi dojenje moglo da joj donese. Iako ovo jeste najlepši osećaj na svetu, treba da bude spremna da često neće biti lako, da će možda biti izazova i prepreka.

 

mastitis u dojkama

 

Zato je važno pridržavati se saveta patronaže, pročitati preporuke i savete Svetske zdravstvene organizacije, slušati savete pedijatra. Takođe, raspitajte se, poslušajte iskustva drugih dojilja, jer se svaka sigurno susrela sa nekom preprekom.

Uspostavljanje laktacije i samo dojenje mogu da budu najprirodnija stvar na svetu, da krenu lako i bez muke. Sa druge strane, za mnoge majke ovo može biti veoma stresno i iscrpljujuće iskustvo, neće im ići tako jednostavno.

Kako bi se izbegle upale i mastitis, važno je, najpe, usvojiti osnovna pravila dojenja.

Taj koncept pedijatri su nazvali kao pravilo ABC

ABC pravila dojenja

 

 

“A” označava svesnost ili budnost majke (od engl.awerness). Majka prati dete, prati kako sisa, koliko guta, da li ima dobar hvat na dojci. Takođe, dojite dete na zahtev, što je u nekim slučajevima i do 12 puta u toku dana, u prvih nekoliko dana.

“B” pravilo znači biti strpljiv (engl. be patient). Majka ne treba da požuruje bebu, da skraćuje vreme sisanja. U prvim nedeljama beba će provoditi i po 20 minuta na jednoj i isto toliko na drugoj dojci.

“C “podrazumeva komfor ( engl: comfort) , odnosno, majka treba da bude opuštena, da ne doživljava stresove, da se ne nervira, da ima podršku najbližih.  Na taj način lučiće više hormona oksitocina, što će usloviti veću proizvodnju mleka i lakši proces dojenja;

Mastitis se najčešće može javiti tokom perioda babina, tokom prvih šest nedelja, dok se mama i beba navikavaju jedna na drugu. Evo zlatnih saveta koji sam ja dobila  u školici za trudnice, gde su nam posebno naglašavali koliko je važno izbeći mastitis.

 • Tokom prvih tri, četiri nedelje, nakon svakog podoja važno je detaljno opipati svaku dojku, kako bismo bili sigurni da u njima nema kvržica, da nisu začepljeni kanali;
 • Sledeći zlatan savet jeste da pre svakog podoja najpre istisnete malo mleka kojim ćete navlažiti bradavici, pa potom bebu stavite na dojku. Tako ćete sprečiti da bradavice budu suve, beba će lakše moći da ih uhvati, ali i veći deo areole, što je najvažnije;
 • Dojite bebu na obe dojke, vodite računa da budu podjednako ispražnjene. Kada beba potpuno isprazni jednu dojku, neka podrigne, pa je stavite na drugu. Iz te će izvući manje mleka i zato je bitno da sledeći podoj počne na toj dojci na kojoj je prethodni završen. Da ne biste puno razmišljali, možete staviti gumicu za kosu na levu ruku, ako je na levoj dojci završen podoj;
 • Vodite računa da nosite adekvatan grudnjak za dojilje koji vas neće stiskati i tako zaustavljati protok mleka.  Izbegavajte spavanje na stomaku, kako ne biste dodatno pritiskali grudi;
 • Već tokom trudnoće možete pripremiti svoje grudi za dojenje. Negde od 37.nedelje trudnoće, svako veče nakon tuširanja istrljajte bradavice peškirom, pa ih namažite lanolinom ili kremom za bradavice.Tako će one biti mekše i beba će moći lakše da sisa. Lanolin je odličan tokom čitavog perioda dojenja, pa ga slobodno možete mazati na bradavice kako biste sprečili da one ispucaju, da se stvore ragade.
 • U porodilište ponesite pumpicu za izmlazanje mleka, ručnu ili električnu, koju god imate. Ne morate je kupovati, bolje je pozajmite, kako ne biste bacali novac, jer vam možda neće ni trebati.Ipak, važno je da je imate u prvim danima. U slučaju da imate višak mleka moraćete ga izmlazati, a možda će vam biti teško da to radite rukom.

Mleko koje bude višak pravilno zamrzavajte i čuvajte, nikada ne znate kada vam može zatrebati. Ukoliko budete odsutni i bebu treba nahraniti, odlično će poslužiti, a biće i hranljiv dodatak u bebinim prvim kašicama.

Uz pravilan položaj dojenja, izmlazanje viška mleka i uzimanja dosta tečnosti, važna je i pravilna ishrana dojilje. Na jelovniku treba da budu integralne žitarice, riba, tofu sir, semenke lana, bundeve, susama, sveže voće, povrće, ceđeni sokovi. Preporučuje se i konzumiranje belog luka, koji je prirodni antibiotik.

Dodajte tome i lecitin, dodatak ishrani koji smanjuje gustinu mleka i omogućava da ono lakše protiče kroz mlečne kanale. Preporučena dnevna doza je 1200mg. U hrani, najviše ga ima u jajima, soji, kikirikiju, mlečnim proizvodima, govedini.

Dakle, preventiva i dobra informisanost o dojenju čine se kao najbolja preventiva mastitisa. Ukoliko vas, ipak, zadesi, znajte da ćete ga brzo i lako savladati, uz naše savete i savete svog lekara. Nastavite da dojite i uživajte u tome!

 

Izvori:
https://www.healthline.com/health/mastitis
https://www.webmd.com/women/guide/breast-infection
https://www.nhs.uk/conditions/mastitis/
https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/fch_cah_00_13/en/