patronažna sestra

Patronažna sestra je najbolji prijatelj mame i bebe!

Patronažna sestra biće vaš omiljeni gost kada novorođenče stigne kući. Stručno i strpljivo, naučiće vas kako da kupate i povijete, nosite i uspavate svoje mezimče, kako da pravilno dojite. Ukratko, biće vam najveća podrška i oslonac u prvim danima sa bebom.

Pregurali ste trudničke dane, porodili ste se i sada vas očekuje nova pustolovina sa bebom (ili bebama). Srećni ste i uzbuđeni, ali i podjednako uplašeni, jer je na vama da pružite bebi sve ono što joj je potrebno kako bi bila zdrava i bezbedna.

Patronažna sestra imaće važnu ulogu i svojim savetima će vam pomoći da sigurnije i samouverenije uplovite u svet roditeljstva. Uz nju, stresovi i strahovi postaju manji, a mama, beba i ostali ukućani brzo postaju uigran tim.

Koja je uloga patronažne sestre?

 

Uloga roditelja svakako jeste najlepša na svetu, ali definitivno i najzahtevnija.

Žene koje su već rađale i koje ne prolaze prvi put kroz ovo iskustvo, biće daleko opuštenije sa svojim novorođenčetom. Ipak, ukoliko je reč o prvoj bebi, mame i tate često strahuju da ništa neće znati, da će grešiti i neće moći sve sami.

Kada se samo setim mojih prvih dana sa prvom bebom. Koliko god da sam čitala, gledala snimke i edukovala se o bebinim potrebama, brzo sam videla da je teorija jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Moja patronažna sestra Ana mi je tih dana bila najbolji prijatelj i zaista nikada neću zaboraviti koliko mi je pomogla. Kako sa prvom, tako i sa drugom bebom.

 

 

Upravo zato je važna uloga patronažne sestre, a njen ogroman značaj prepoznat je i od strane UNICEF-a. I to ovako: naglašavaju da kućne posete patronaže imaju dugoročne pozitivne efekte i značajno poboljšavaju kvalitet roditeljstva, napredak dece i smanjuje se pojava i posledice zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Patronažna sestra je osoba koja će pomoći roditeljima da se lakše, brže i bolje snađu u novim ulogama. Objasniće, pokazaće i naučiti roditelje sve što je važno da znaju kada je celokupna nega i ishrana bebe u pitanju.

One su medicinske sestre koje imaju zadatak da obilaze pacijente na terenu, u njihovim domovima. Najčešće posećuju upravo majke i bebe, trudnice , ali i hronične bolesnike i osobe starije od 65 godina.

U samim zdravstvenim ustanovama pripremaju zdravstveno- vaspitne brošure, organizuju različite edukacije i kurseve, kao što je recimo škola za trudnice. Patronažna sestra je tokom poseta poput člana vaše porodice. Njen fokus je na zdravlju i nezi novorođenčeta, ali i briga o fizičkom i psihičkom stanju majke.

A šta je zapravo uloga patronažne sestre?

 • Svaki segment koji se tiče brige o novorođenčetu, sve ono što možete da zamislite, patronaža će vam detaljno pojasniti. Od obrade i povijanja pupka, kupanja bebe, presvlačenja, povijanja, uspavljivanja;
 • Ukoliko majka doji, pomoći će joj da uspostavi laktaciju, pokazati najbolje položaje za dojenje, proveriti da li beba efikasno i pravilno sisa. Daće savete kako da izbegnete komplikacije prilikom dojenja;
 • Pratiće kako beba napreduje, da li dovoljno dobija na težini. Uočiće ukoliko postoji neki zdravstveni problem kod novorođenčeta i dalje uputiti roditelje da se obrate pedijatru;
 • Poseban akcenat stavlja se na majku, na to kako se ona oporavlja nakon porođaja. Da li pravilno zarasta rana od epiziotomije ili carskog reza (ako postoje);
 • Prati i procenjuje odnos roditelja i bebe, kao i celokupnu situaciju u porodici. Ukoliko uoči da postoje određeni psihosocijalni problemi ili porodica živi u teškim materijalnim uslovima, potrudiće se ih uputi gde da potraže pomoć. Sve zarad najboljeg interesa novorođenčeta.

Bez patronažnih sestara prvi dani i nedelje sa bebom bili bi mnogo teži i stresniji. Zato je važno da imate poverenja u ovu ženu koja će dolaziti da brine o vama i bebi tokom prvih dana perioda babina.

Da li treba da tražim patronažnu sestru?

 

Iako će majka, svekrva ili sestra porodilje često biti tu da priskoče u pomoć, patronažna sestra je ipak ta koja je iskusan medicinski radnik, profesionalna je i objektivna. Kao takva, treba da pruži mami i bebi najbolju negu.

Svaki dom zdravlja kod nas ima svoju patronažnu službu i određen broj patronažnih sestara. Trudnica se javlja Patronažnoj službi u nadležnom domu zdravlja, oni će zabeležiti njene podatke, adresu, kontakt telefon. Ukoliko žena vodi trudnoću kod ginekologa u domu zdravlja, patronaža će je najčešće i sama kontaktirati.

U većim gradovima, postoje i privatne patronažne službe koje takođe možete kontaktirati. Ipak, ove usluge se naplaćuju, dok su posete patronaže pri domu zdravlja besplatne i obuhvaćene su obaveznom zdravstvenom negom trudnica i porodilja.

Kada dolazi patronažna sestra?

 

Patronažna sestra će vas posetiti jednom tokom trudnoće i pet puta nakon porođaja.

Najčešće je to dok bebi ne otpadne pupak. Ipak, ukoliko za tim bude potrebe, ako to proceni pedijatar ili se tako dogovorite, dolaziće i nakon tih pet poseta.

 

patronažna poseta bebi

 

One su uglavnom predusretljive i najčešće ćete ih moći kontaktirati i telefonom, ukoliko imate neku nedoumicu.

Tokom trudnoće, najčešće pred sam porođaj, doći će da obiđe buduću majku. Proveriće kako se oseća, izmeriće joj pritisak, zanimaće je da li postoje određene tegobe, da li se oseća dobro. Poseban akcenat stavlja se na visokorizične i višeplodne trudnoće.

Razgovor treba da bude opušten i prijatan, a najčešće teme su plan porođaja, tehnike disanja na porođaju. Interesovaće je da li je planiran carski rez, da li planira da doji bebu. Doneće spisak stvari koje su neophodne za porodilište, kao i šta je od opreme i odeće potrebno za prve bebine dane.

Kada porodilja izađe iz bolnice, potrebno je da se javi svojoj patronažnoj sestri. Tada će dogovoriti tačan termin prve posete, a to će najčešće biti narednog dana. Dalje će dolaziti na dva ili tri dana, u zavisnosti od njene procene, kao i potreba novorođenčeta i majke.

Kako izgleda poseta patronažne sestre?

 

Prvog dana kada mama i beba stignu kući najčešće neće biti potrebno kupati bebu niti obrađivati pupak, to je urađeno u porodilištu. Tog dana majka će se držati uputstava koje je dobila u bolnici i onoga što piše u otpusnoj listi, ako mama ili beba ima određenu zdravstvenu  terapiju.

Ukoliko beba sisa, nastaviće se uspostavljanje laktacije i u tom slučaju bebu treba da dojiti što češće, na zahtev.

Evo i saveta na temu kako započeti dojenje.

Ako  novorođenče pije adaptirano mleko, važno je da se roditelji drže tačnih uputstava proizvođača kada pripremaju obrok za bebu.

Beba i patronažna sestra

Prvi dan i prva noć sa bebom kod kuće su prošli i verujte, jedva ćete čekati da ugledate patronažnu sestru. Posebno ako  beba nije spavala, plače, razdražljiva je… Plašićete se da nešto nije u redu i imaćete bezbroj nedoumica.

Prva poseta trajaće najduže.  Najpre ćete porazgovarati sa patronažnom sestrom o svemu. Kako je prošao porođaj, da li je bilo komplikacija, da li je beba dobro, da li je imala ili i dalje ima nekih tegoba. Ona će upisati sve potrebne medicinske podatke, težinu i dužinu bebe, njen APGAR skor, sve bitno što stoji u bebinoj i maminoj otpusnoj listi.

Naravno, u razgovor će biti uključen i otac, koji treba da bude deo svih segmenata brige o bebi. Mame ne treba sve da rade same i da isključuju tate, oni mogu podjednako dobro da se staraju o novorođenčetu.

Beba se u prvim nedeljama života tek polako prilagođava na svet oko sebe. Još uvek je pod stresom nakon rođenja. Za to joj je bila potrebna sva snaga, posebno ako je bio u pitanju vaginalni porođaj. U trenutku rađanja beba proizvodi toliku količinu hormona, koliko neće nikada kasnije tokom života.

Zato joj je sada potrebna ogromna pažnja i pomoć, kako bi se što lakše i lepše prilagodila na život van materice. To će joj pružiti roditelji, uz bezgraničnu pomoć patronažne sestre.

 • Nakon razgovora, patronažna sestra će pregledati bebu, pogledaće fontanele na glavici, da li beba ima temenjaču, kako izgleda koža, da li je zdrava i ružičasta ili postoje neke fleke i pečati;
 • Zatim predstoji prvo bebino kupanje kod kuće, deo kojeg se roditelji često plaše. Patronažna sestra će ih uveriti da to nije ništa teško i pokazati im kako da okupaju bebu na najsigurniji način.

Dok pupak ne otpadne beba se kupa iznad kadice, pod mlazom vode, tako što je stomačićem oslonjena preko ruke. Ukoliko je majka porođena carskim rezom ili ima bolnu ranu od epiziotomije i mora da leži, uglavnom je tata taj koji će prvi put kupati bebicu. Nega bebine kože je zahtevna, pa je važno da roditelji znaju kako da to čine pravilno;

 • Nakon toga, patronažna sestra će obrisati bebu, telo i kosicu, pa će preći na previjanje pupka i ako ima potrebe, objasniće roditeljima kako da to učine. U većini slučajeva, pupak će otpasti za 7 do 10 dana, dok patronaža još bude dolazila. Tako da mama i tata neće morati sami ovo da rade;
 • Očešljaće bebicu, očistiće joj uši. Ukoliko se već pojavila temenjača, posavetovaće roditelje kako da je efikasno skinu, najčešće uz pomoć bebi ulja ili posebnih šampona za dečju temenjaču;
 • Pregledaće oči i ako su crvene ili postoji sekret, očistiće ih fiziološkim rastvorom;
 • Često već prvih dana na bebinom jeziku zna da se pojavi mlečac ili soor, beličaste naslage koje izaziva gljivica Candida Albicans. Mlečac izgleda poput zgrušanog mleka i prostire se celom dužinom jezika, ali i na nepcu i na unutrašnjoj strani obraza.Ova infekcija nekada prodire i u sluzokožu, stvaraju se rane, pa bebe postaju nervozne i slabije jedu. Tako da, ako je beba preplakala prvu noć kod kuće, i ovo može biti uzrok. Patronažna sestra će dati savet kako da se mlečac ukloni, najčšeće uz pomoć sterilne gaze i rastvora vode i sobe bikarbone;
 • Ako je nosić zapušen, biće potrebno očistiti ga pomoću fiziološkog rastvora  i izvući sekret. Ovo takođe zna da muči mnoge bebe, pa će patronažna sestra pratiti da li je nosić prohodan ili je potrebno izvlačiti sekret pomoću takozvanog noska.

Jedno od najvažnijih pitanja biće ishrana bebe. Ukoliko majka iz bilo kog razloga ne može ili ne želi da doji, patronažna sestra će to razumeti i podržati takvu odluku. Ipak, ukoliko majka želi da doji, ali ima probleme, ona će joj pomoći da ih uspešno prevaziđe.

 

patronažna služba

 

Najčešće će mama podojiti bebu pred njom, a patronažna sestra će gledati kako beba sisa. Pokazaće mami koji su najbolji položaji za dojenje, kako da beba pravilno uhvati dojku kako bi efikasno sisala. Ako su bradavice uvučene možda će je posavetovati  da za početak pokuša sa silikonskim, dok beba ne ojača i ne bude mogla sama da vuče pravilno.Daće majci zlatne savete šta da radi u slučaju da se pojave ragade ili mastitis, ako dobije temperaturu, koje lekove sme da uzima dok doji bebu.

Napomenuće roditeljima da bebi treba da daju vitamin D3 , objasniće koliko treba da bude mokrih, a koliko pokakanih pelena u toku dana. Može pomoći i oko izbora pravih pelena za bebe.

Objasniće im kako da komuniciraju sa bebom u tim prvim nedeljama, kako da je stimulišu, koliko je važan dodir “koža na kožu”. Jedan od saveta biće i da beba što više vremena provodi na stomaku kako bi razvijala mišiće trupa, ruku, nogu.

Roditelji i patronažna sestra

Prilikom poseta patronaže, roditelji treba da pitaju sve što ih interesuje ili im se čini da može biti problem.

Nema glupih pitanja kada treba brinuti o jednom novom životu. Zato roditelji treba da slušaju sve što patronažna sestra govori, pa ako treba i da zapišu, kako bi izbegli eventualne greške.

Patronažna sestra će sagledati u kakvim uslovima beba boravi, koja je temperatura u sobi, zanimaće je gde beba spava. Posavetovaće mamu i tatu da obavezno vode računa o ličnoj higijeni, da detaljno peru ruke pre  nego što uzmu bebu u naručje, da obavezno redovno provetravaju prostorije u kojima dete boravi. Takođe, može posavetovati kakvu kozmetiku za bebe koristiti. OVo je nekada jako važno, posebno ako se bebina kože crveni i peruta. Marija je našla pravu stvar za kupanje svoje bebe posle čega su svi ovi neprijatni simptomi nestali. Prezadovoljna je i svima priča o tome. Njemu priču i vi možete pročitati, nalazi se na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Pokazaće im položaje za smirivanje bebe, kako pravilno nositi bebicu, koji su najbolji položaji za podrigivanje, šta će pomoći u smirivanju grčeva. Osim bebe, posebna pažnja biće usmerena na porodilju.

 • Ukoliko je trudnoća bila rizična ili je bilo komplikacija na porođaju, zanimaće je kako se porodilja oseća, da li je na nekoj terapiji;
 • Posavetovaće majku kako da se hrani, posebno ako doji, koju hranu da izbegava;
 • Anemija je česta kod porodilja, pa će je posvetovati da jede namirnice bogate gvožđem ili da uzima suplemente gvožđa, da boravi na svežem vazduhu, da šeta, da ne propusti pregled kod ginekologa nakon porođaja;
 • Postporođajna depresija ili takozvani baby blues sve manje je tabu tema i kod nas, a patronažne sestre često umeju da prepoznaju kada majka ima simptome. Stanje bezvoljnosti, apatije, tuga bez nekog posebnog razloga, sve to može često da prati porodilje koje su prošle toliko toga i suočene su sa bezbroj strahova.Zato je važno da patronažna sestra posavetuje porodilju kako da se izbori sa ovim stanjem ili da je uputi gde da potraži pomoć.

Koliko dugo dolazi patronažna sestra?

 

Sve brige koje imate treba da podelite sa patronažnom sestrom dok bude dolazila kod vas. Većina majki najčešće ostaje u kontaktu sa njom i kasnije, pa ih često pitaju za savet. Ta veza koja se ostvaruje dok patronaža dolazi u vašu kuću je neprocenjiva i posebna.

 

 

Nakon pet poseta koje su predviđene za novorođenče, patronažna sestra bi trebalo da dođe u dve posete u periodu odojčeta, i u još po jednu u drugoj i četvrtoj detetovoj godini.

Negde to jeste praksa, negde i nije.

Kada je reč o novorođenčetu, posle predviđenih pet poseta može nastaviti da dolazi i duže ukoliko je to preporuka pedijatra. Najčešće su to slučajevi ukoliko dete ima određene smetnje u razvoju i kompleksne potrebe. Tada će roditeljima i dalje biti neophodna stručna pomoć patronaže.

Ne postoji mlada majka koju poznajem, a da nije bila presrećna zbog svih saveta i pomoći koje je dobijala od patronažne sestre. I zato, drage mame i tate, znajte da tokom prvih bebinih nedelja nećete biti sami.

Naprotiv, naučićete toliko toga i steći ćete samopuzdanje da samostalno i odgovorno brinete o svom mališanu. Samo tako, vaša beba će rasti zdravo i srećno.