bubuljice kod beba

Otkud bubuljice kod beba na licu i šta s njima?

Bubuljice kod beba i novorođenačke akne su česta pojava. Ako brinete da li ste sami odgovorni za njih, odgovor je ne. Evo zašto se javljaju.

Razumljivo je da očekujete bebu koja će biti savršena, mekana, nežna i sa besprekornom kožom, ali to nije uvek slučaj. Tokom razvoja bebe, biće vam neophodno mnogo strpljenja, a to važi i za bubuljice.

Za vas smo istraživali sve moguće uzroke ove pojave i došli do zaključka da se ne može mnogo uticati na sprečavanje  pojave bubuljica kod beba. 

Ono što možete uraditi jeste da se informišete o vrstama bubuljica, da naučite da ih prepoznate i odredite trenutak kada je potrebno otići kod pedijatra.

Nudimo vam i savete na koji način pomoći bebi čija koža ima problema sa aknama.

Šta su infantilne akne (novorođenačke akne)

 

Bubuljice ili akne kod beba su veoma česta i uglavnom privremena stanja na koži bebe. Javljaju se u predelu bebinog lica, glave i ostalih delova tela.

Akne kod beba su poznate kao novorođenačke akne i pogađaju oko 20% novorođenih beba.

 

 

Veoma je važno napraviti razliku između akni kod novorođenih beba i kod starijih beba.

 • Neonatalne akne su akne kod novorođenih beba. One se pojavljuju u prvih 6 nedelja nakon rođenja u vidu crvenih kvržica i belih bubuljica na licu ili telu. Veoma su česta pojava i ne zahtevaju terapiju već prolaze same od sebe u toku nekoliko nedelja ili meseci.
 • Infantilne akne  nisu toliko česta pojava. One se po prvi put pojavljuju kod beba otprilike dva meseca nakon rođenja, a nekada i kasnije. One traju mnogo duže, čak i do nekoliko godina, uglavnom do dve, a i duže. One su  dosta agresivnije i mogu ostaviti posledice u vidu ožiljaka na koži. Zato ukoliko ih primetite obavezno se javite lekaru kako bi dete dobilo adekvatnu terapiju.

Zašto se javljaju  bubuljice kod beba?

 

Medicina još nije dala konkretan odgovor na ovu temu koji je tačan uzrok ove pojave, ali se pretpostavlja da sledeći faktori uzrokuju akne kod beba:

 • Za pojavu bubuljica kod beba glavnim uzrokom smatraju se hormoni majke koji i nakon rođenja cirkulišu bebinim organizmom. Ovi hormoni stimulišu rad žlezda koje proizvode ulje i uzrokuju pojavu bubuljica na bradi, čelu, obrazima, a ponekad i na glavi, vratu, leđima.Hormoni majke mogu uticati na pojavu akni svojim delovanjem i prenošenjem putem dojenja.
 • Drugi faktor koji doprinosi pojavi bubuljica je osetljivost bebine kože i nerazvijenost pora. Zbog toga je bebina koža podložna iritacijama i infekcijama.
 • Kada je beba na dohrani, formula može igrati ulogu u pojavi bubuljica pogotovo ako formula dođe u kontakt sa kožom bebe.
 • Još jedan od mogućih uzroka pojave bubuljica jeste probiotički disbalans u bebinom organizmu. Poznato je da su probiotici dobre bakterije koje su neophodne organizmu za varenje hrane. Stručnjaci smatraju da se akne mogu pojaviti kada se naruši probiotička ravnoteža.

Bubuljice na licu kod beba: simptomi

 

Bubuljice kod beba se uglavnom opisuju kao sitne i crvene. Ponekad mogu biti sa belim završetkom. Najčešće se javljaju na licu bebe i to u predelu obraza, nosa, brade i čela.

 

bubuljice na licu kod beba

 

Iako na prvi pogled estetski ne izgledaju lepo, najvažnije je da nisu bolne za bebu i da će spontano proći u toku nekoliko nedelja ili u manjem broju slučajeva u toku nekoliko meseci.

Kod mnogih beba se mogu pojaviti i male bele kvržice na nosu, bradi ili obrazima poznatije kao milije. One na licu nastaju kao posledice mrtvih ćelija kože ispod same površine kože ili nakon izlaganja suncu.

Kada se istisnu, iz njih izlazi sadržaj koji liči na bele perle, mada to nemojte nikako raditi.  Treba naglasiti da milie nisu akne iako narušavaju spoljašnji izgled kože. Nisu bolne i ne smetaju bebi.

Ukoliko se slučajno pojave dodatni simptomi njih treba proveriti sa lekarom.

Bubuljice na glavi kod beba

 

Bubuljice kod beba mogu se pojaviti i u predelu glave. Uzrok je isti kao i kod bubuljica na ostalim delovima tela.

Kada se pojave na glavi, bubuljice su uglavnom crvene. Neretko se dešava da u periodu pojave ovih bubuljica dođe do opadanja kose kod bebe. Nemojte brinuti, jer bubuljice ne uzrokuju opadanje kose. Opadanje kose kod novorođenih beba je prirodna pojava nakon koje dolazi do rasta nove kose.

Bubuljice na rukama

 

Kada govorimo o promenama na koži ruku uglavnom se na tom delu pojavljuju milije, sitne bele kvržice.

Kod kuće možete povesti računa o tome da bebinu kožu održavate čistom uz pomoć mlake vode i blage kupke. Nemojte jako trljati mesta na kojima su prisutne promene na koži.

 

Naš savet je da se potrudite da kozmetika bude prirodna ili na biljnoj bazi, bez materija koje mogu da škode kao što su sulfati, parabeni, silikoni,  boje i alergeni mirisi. Dr Pilar krema za pelensku regiju je odličan izbor. Možete je nabaviti na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

Izbegavajte preterano korišćenje kozmetike za bebe, pogotovo one koja je agresivna po svom sastavu i može dodatno iziritirati bebinu kožu.

Kada birate kozmetiku za bebe, važno je odabrati proizvode koji su posebno formulirani za osetljivu kožu beba. Preporučuje se upotreba blagih, hipoalergenih proizvoda bez jakih mirisa ili boja, koji neće iritirati niti zapušiti pore bebine kože. Nežni proizvodi za čišćenje i kreme i losioni koji su namenjeni za osetljivu kožu, mogu pomoći u održavanju zdrave kože bebe i smanjiti rizik od bubuljica.

Bubuljice na guzi bebe

 

Bubuljice na guzi bebe su uglavnom simptom pelenskog osipa. Kada se pojave bubuljice to je znak da je ova promena na koži uznapredovala i da joj treba hitan tretman.

Ovoj pojavi može prethoditi neadekvatna higijena, neredovno presvlačenje bebe i menjanje pelena, neodgovarajuća kozmetika za negu bebine kože.

Nekad čak i kada je nega bebine kože uredna, osip se javi kada koža dođe u kontakt sa fekalijama, bakterijama ili kada se uvodi nemlečna hrana i dolazi do pojave novih zubića. Još jedan  od ozbiljnijih uzroka pelenskog osipa jeste i pojava gljivica.

U tim situacijama je važno pronaći odgovarajući tretman u vidu kreme za pelenski osip, kako beba ne bi trpela nelagodnost koju mogu uzrokovati, pogotovo prilikom presvlačenja.

Kada govorimo o bubuljicama na bebinoj guzi važno je naglasiti da to nisu klasične akne već osip koji je posledica prethodno navedenih faktora.

Lela je dugo mučila muku sa ovom promenom ne koži njene bebe i nije znala gde greši. Ona je slučajno čula šta treba da radi i promenila je samo jednu jednostavnu stvar u rutini nege svog deteta. Od tada, nikakvi kožni problemi se više nisu javljali u pelenskoj regiji i na pregibima. Oduševljena je! O čemu je reč i šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/jedina-krema-za-pelensku-regiju-koja-je-spas/

Bele gnojne bubuljice kod beba

 

Gnojne bubuljice se takođe mogu pojaviti kod vaše bebe. Lekari će vam reći da ne brinete jer su to prirodne pojave koje se dešavaju velikom broju beba. Gnojne bubuljice se razlikuju po tome što osim pojave crvenila one mogu da svrbe i zazivaju nelagodu kod bebe.

Mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela.

Jako je važno da se one ne diraju i ne istiskuju kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija.

I za tretiranje ovih bubuljica najviše se preporučuje održavanje kože čistom i smanjiti upotrebu hemikalija odnosno agresivne ili neadekvatne kozmetike za bebu.

Crvene  bubuljice kod beba

 

Crvene bubuljice su najčešća pojava  koja se može javiti već u prvim nedeljama života bebe. Mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela. Uglavnom tretman neće biti potreban već samo strpljenje da one prođu same od sebe kako se bude smanjivao uticaj majčinih hormona i jačao bebin organizam.

Sitne bubuljice kod beba

 

Sitne bubuljice kod beba su ponekad toliko male da se primete tek kada se dobro zagledate u bebu. Jasno da na izgled nisu prijatne, ali su normalna pojava kod beba.

Mogu se pojaviti kako na licu tako i na ostalim delovima tela.

Zovu se još i mlečne milie koje mogu nastati iz dva razloga:

 • Zapušavanjem nezrelih lojnih žlezda
 • Usled nakupljanja viška sebuma

Ponekad je vrlo teško utvrditi da li se radi o sitnim bubuljicama ili osipu. Pogotovo što postoji više vrsta osipa, odnosno njihovih uzroka. Jedan od načina da prepoznate osip jeste taj što on ume da  izaziva svrab i nelagodu. Koža na mestima gde se nalazi osip može biti crvena, i drugačija na dodir odnosno suva i hrapava.

Ukoliko niste sigurni da li se radi o bezazlenim bubuljicama ili nekoj vrsti osipa ili kožnog oboljenja potražite savet stručnjaka.

Bubuljice kod beba od vrućine i znoja

 

Preterano utopljavanje i visoka temperatura napolju ili u prostoriji gde se nalazi beba  može dovesti do pojave reakcija na koži. Te promene se javljaju u vidu sitnih bubuljica, a kada je stanje ozbiljnije  mogu se pojaviti i plikovi na koži.

Promene uzrokovane pretopljavanjem najviše se primećuju na pregibima jer je tu i pojačano znojenje.

Razumljivo je da roditelji brinu da bebi ne bude hladno, ali imajte na umu da bebin termoregulacioni sistem još uvek nije razvijen i ne ume da vam kaže kada joj je vruće.

Pročitajte: Osip od vrućine kod beba. Naučite da ga prepoznate

Kada govorimo o temperaturi prostorije nema potrebe da ona prelazi 22-23 stepena.

Uostalom pođite od sebe, ako je vama vruće i bebi je sigurno vruće, ako vi nosite laganiju odeću isto tako raskomotite i bebu.

Ako primetime da je beba razdražljiva, rumena u licu ili  ne može da spava obratite pažnju na temperaturu u prostoriji jer je možda baš to uzrok nelagodnosti.

Za vreme leta vodite računa da bebu izvodite napolje samo pridveče ili rano ujutru, a ne u najtoplijem delu dana i da nosi prijatnu i laganu odeću.

 Kako tretirati bubuljice kod beba?

 

Nažalost za tretiranje bubuljica nema nekih konkretnijih saveta i preporuka. Većina stručnjaka će reći da prosto sačekate određeni period kako bi priroda odradila svoje i bubuljice nestale.To će se desiti kada se smanji uticaj majčinih hormona, a bebin organizam i zaštitini sloj kože dovoljno ojača.

 

akne kod beba

 

Naravno da na tržištu postoje preparati koji su namenjeni za osetljivu bebinu kožu i proizvođači preporučuju njihovu upotrebu kada se pojave bubuljice. Međutim sa tim budite oprezni, kako se koža ne bi još više iziritirala. Za korišćenje preparata obavezno se posavetujte sa lekarom.

Stručnjaci  se ipak zalažu za prirodniji način rešenja ove pojave, a to je u ovom slučaju – čekanje.

Ono što možete uraditi u kućnim uslovima da ne pogoršate trenutno stanje i sprečite pojavu komplikacija je sledeće:

 • Delove tela zahvaćene bubuljicama perite isključivo toplom vodom, dovoljno je dva puta dnevno.
 • Nemojte previše brisati kožu i pritiskati peškirom već lagano tapkajte kako bi se koža osušila.
 • Nikako nemojte cediti bubuljice čak iako su gnojne već sačekajte da one same prođu.
 • Ne koristite previše kozmetike za negu bebine  kože.
 • Nemojte kupovati preparate za akne na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom.
 • Vodite računa o higijeni vaših ruku kada dodirujete bebinu kožu.

Koliko dugo mogu potrajati akne?

 

Koliko dugo će akne potrajati kod vaše bebe niko ne može reći tačno.

Neki okvirni period kada akne nestaju jeste od nekoliko nedelja do otprilike tri četiri meseca nakon rođenja bebe.

 

Kao što smo već rekli uglavnom nema potrebe za zabrinutošću, jer ove akne ne ostavljaju posledice, osim što narušavaju estetski izgled kože vaše bebe.

Kada posetiti lekara?

 

Vašem pedijatru se obratite  ukoliko se pojave sledeći propratni simptomi:

 • Ako primetite pojavu infekcije u predelu gde se nalaze bubuljice u vidu baš jakog crvenila ili pojave otoka.
 • Pojava temperature je takođe signal za odlazak kod lekara.
 • Ako sumnjate na neku alergijsku reakciju koja zahteva tretman u vidu nekih krema ili drugih preparata.
 • Proliv, povraćanje i drugi nesvakidašnji simptomi su takođe alarm za odlazak kod lekara.

Prirodni procesi su nešto na šta ne možemo uticati i oni su vidljivi već od samog rođenja bebe. Jedan od takvih procesa ili pojava jesu i bubuljice.

One se neće manifestovati kod svake bebe ali ako baš vaša beba ima problema sa aknama nemojte očajavati.Ovo je samo jedna od prolaznih faza koja će na kraju rezultirati baš onakvom kožom kod bebe kakvu ste  zamišljali.

Izvori:

http://doi.org/10.25121/PNM.2018.31.1A.45

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541124/

https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/Document/September-2017/CT094010013.pdf