17 nedelja trudnoce

17. nedelja trudnoće

Šta vas očekuje kada dođe 17. nedelja trudnoće? Možda novi nalet energije, a možda pojava novih neprijatnih simptoma. Spremite se za sledeće.

Drugo stanje je često vrlo nepredvidivo. Iako teorija kaže da je ovaj period mirniji, slabe neprijatni simptomi, da dolazi novi nalet energije, izuzetaka uvek ima.

Ne brinite ako je vaša sedamanesta nedelja trudnoće drugačija od drugih, jer ćete u nastavku videti da i to spada u sastavni deo trudnoće.

Kada počinje 17. nedelja trudnoće?

 

Iako je računica malo teža kako odmiče trudnoća, dužinu je ipak moguće precizno izračunati.

Znate li kako?

Tako što ćete računanje započeti od prvog dana poslednje menstruacije.

Prema tome:

  17. nedelja trudnoća počinje 113. dana od dana kada je počela vaša poslednja menstruacija.

17. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Ovom nedeljom uspešno završavate svoj četvrti mesec trudnoće. Iako vam je do porođaja ostalo više od polovine, vreme itekako brzo prolazi.

Još uvek se nalazite u drugom trimestru trudnoće koji ima zaista jako puno prednosti, a o njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

 

 

Mama u 17. nedelji trudnoće

 

Mame u sedamnaestoj nedelji trudnoće polako ali sigurno počinju dobijati pravi trudnički izgled.

U zavisnosti od rednog broja trudnoće i mamine fizičke konstitucije, zavisiće i veličina trudničkog stomaka. Iako se mnoge mame u ovom periodu osećaju dobro i energično, ima i onih koje iskuse nove neprijatne simptome o kojima ćemo govoriti u nastavku.

17. nedelja trudnoće kilogrami

 

Drugi trimestar trudnoće je period u kojem se dešavaju velike promene koje su najzad  i vidljive. Namerno kažemo “najzad” jer većina trudnica jedva čeka da vidi svoj stomačić i da ga sa ponosom pokaže. Kada dođete do ove nedelje trudnoće, stomačić će polako početi da dobija na značaju i vidljivosti.

Obzirom da beba sve više raste i dobija na težini, logično je da se polako gomilaju i kilogrami. Pošto su bebine potrebe za hranljivim materijama sve veće i vama se povećava apetit i organizam traži da se nahrani. Potrebno je uneti dovoljan, ali ne prevelik broj kalorija kako bi beba bila opskrbljena sa svime, a isto tako i vaš organizam.

Ovo je možda pravi momenat da malo više pažnje obratite na svoju ishranu. Ne tražite opravdanje u tome da jedete za dvoje, već jedite zdravo i kvalitetno.

Ako pravilno izbalansirate ishranu uspećete da zadovoljite svoje i bebine potrebe, a u isto vreme ostanete zdravi i ne gomilate nepotrebne kilograme.

Simptomi sedamnaeste nedelje trudnoće

 

Tokom drugog trimestra očekuje se da će neprijatni simptomi sa početka trudnoće nestati, ali to nije uvek slučaj. Da li ćete ih i dalje imati ili ne, vrlo je individualno i nepredvidivo.

Možda su vas napustili početni simptomi, ali može se desiti da vas zadese novi, kojima se niste nadali ili čak niste ni znali za njih.

Evo šta vas sve može zadesiti na ovom uzbudljivom putovanju do najlepšeg cilja:

 • Svrab i problemi sa kožom, pogotovo u predelu stomaka. Kako odmiče trudnoća i kako beba raste sa njom raste i vaš stomak. To naravno zahteva rastezanje vaše kože na stomaku, a neretko dolazi i do pojave strija kao i do pucanja kože. Ovakvo stanje može biti prilično neprijatno i izazvati svrab na koži.

Da do ovoga ne bi došlo, potrebna je pravovremena nega kože stomaka. Najbolje je sa tim početi odmah na početku trudnoće i pre nego što stomak počinje da se vidi i koža dramatično rasteže. Pri tom imajte na umu i čime negujete svoju kožu, nije svaka kozmetika pogodna za trudnice. Koža upija, a kozmetika često ima nepoželjne sastojke. Birajte onu koja ih nema!

 

Dr Pilar krema za strije je pun pogodak. Nema parabena, silikona, ftalata, mineralnih ulja, boja i alergijskih mirisa.Sadrži samo prirodne sastojke dokazano dobre za negu kože i njenu elastičnost. Iskustva sa njom su samo pozitivna, jer žene koje su je koristile kažu da im se strije nisu pojavile, a svrab stomaka je prestao. I vi možete biti jedna od zadovoljnih žena i sprečiti strije ako je naručite. To možete na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

 • Usled povećanog protoka krvi dolazi i do pojačanog vaginalnog sekreta.
 • Ako se vaša kilaža odjednom značajno uvećala i to je simptom koji se očekuje u ovom delu trudnoće. Sada beba sve više raste i uzima za sebe veliki deo onoga što pojedete. Zato i ne čudi naglo uvećanje apetita.
 • Promene na hormonskom i  emocionalnom nivou mogu uticati na mnoge aspekte i izazvati čak i probleme sa spavanjem. Kada ste uzbuđeni vrlo je moguće da iskusite nesanicu ili čudne snove. Ako se pitate otkud takvi snovi, slobodno ih pripišite trudnoći i za njih okrivite hormone.
 • Nelagodnosti poput češćih glavobolja, curenja krvi iz nosa, lupanja srca često se javljaju u ovom periodu trudnoće. Pogađate, i za njih su krvi hormoni   i sve promene koje prate trudnoću, a na koje telo treba da se navikne.
 • Ono što se može okarakterisati kao pozitivan simptom jeste nalet energije. Vrlo često trudnice kažu da su u ovom periodu bile poletne i činilo im se da mogu sve da urade i da su nezaustavljive. Iako je ovo odličan osećaj morate znati kada stati na kočnicu jer ste ipak u drugom stanju  i ne treba da se iscrpljujete i dovodite u opasnost čak i kada vam se čini da ste svemogući.
 • Možda vam stomak još uvek nije veliki i težak, ali to ne znači da on ne opterećuje druge delove tela. Vrlo često već sada utiče na kičmu i dovodi do bolova u donjem delu leđa ne samo zbog svoje težine već i usled rastezanja mišića i ligamenata.
 • Zapušen nos česta je pojava u ovom delu trudnoće i to je posledica hormonskih promena. Posavetujte se sa svojim lekarom kako na najbolji način da ublažite ovu neprijatnost i olakšate svakodnevno funkcionisanje.
 • Promene raspoloženja i povećana senzitivnost usled hormonskih promena nije ništa neuobičajeno. Ako ste preosetljivi i zaplačete na svaku sitnicu, to je samo zato što ste trudni.
 • Hemoroidi su problem koji se može javiti kod dosta trudnica, a mogu da počnu i problemi sa prošerinim venama na nogama.
 • Ako do sada nije, sada se na stomaku može pojaviti tamna liniji, takozvana linea negra.

Beba u 17. nedelji trudnoće

 

Vaše dete u ovoj nedelji trudnoće podseća na bebu koja će se roditi za par meseci. Sada su razvijeni svi delovi tela, a kako vreme odmiče razvijaju se i unutrašnji organi i oni započinju da vrše svoju funkciju.

 

beba u 17 nedelji trudnoće

Veličina ploda u  17. nedelji trudnoće

 

Sada u stomaku imate bebu koja je dugačka 13,5cm i teška oko 150 grama.

Iako je još uvek mala, sa ovakvim dimenzijama već počinje da raste stomačić i da se sve više primećuje.

U ovom periodu hrskavice počinju da se pretvaraju u kosti. Otisak na prstima je već formiran. Bebine oči postaju osetljive na svetlost, mada su i dalje zatvorene. Srce hvata svoj ritam i kuca 140-150 otkucaja u minutu. Počinju da se formiraju i znojne žlezde. Najkarakterističinije za ovu nedelju je stvaranje potkožnog masnog tkiva ( takozvanog smeđeg masnog tkiva) .

Kada se stvari ovako razlože, shvatate koliko je stvaranje novog života čudesno, zar ne?

Pokreti bebe u  17. nedelji trudnoće

 

Sedamnaesta nedelja trudnoće može biti upravo ta kada ćete po prvi put osetiti pokrete svoje bebe. Da li će to biti tako i u vašem slučaju ostaje vam da vidite. Iako se sada već mogu očekivati prve senzacije vezane za bebine pokrete, to zavsi od mnogo faktora.

Bebine pokrete ranije osete mame kojima to nije prva trudnoća i one koje su sitnije konstitiucije.

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća ne brinite ako ne uspevate da osetite akrobacije vašeg mališana. Prvi pokreti nisu jaki i osećaju se kao neka blaga senzacija, poput leptirića u stomaku i potrebno je malo osluškivanja i iskustva da bi se prepoznali.

Čak iako ne osetite pokrete u ovoj nedelji, ne brinite – čim beba još malo poraste i ojača ona će vas itekako podsetiti da je u stomaku. Do tada odlazite na redovne ginekološke preglede i ako lekar kaže da je sve u redu, prve bebine šuteve možete očekivati u narednim danima i nedeljama.

Momenti kada se bebini pokreti mogu najbolje osetiti su u periodu pre spavanja, nakon obroka ili kada mazite stomak.

Pol bebe  u 17. nedelji trudnoće

 

Ako još ne znate da li nosite dečaka ili devojčicu ovo može biti pravi momenat da saznate. Sada su već formirani spoljašnji polni organi i lekar uz pomoć ultrazvuka može videti pol vašeg deteta. Sigurno ste uzbuđeni i jedva čekate da saznate ovu vest, zar ne?

Hajde da vidimo šta vas još čeka na ultrazvuku osim mogućeg saznanja kog je pola vaša beba.

Ultrazvuk u 17. nedelji trudnoće

 

Može se desiti da vam redovna mesečna kontrola kod ginekologa bude zakazana baš za ovu nedelju. Nije isto kod svih trudnica. Učestalost odlaska na ultrazvučne preglede zavisi od stanja vaše trudnoće, vašeg zdravstvenog stanja i naravno vašeg lekara.

Trudnice koje odu na ultrazvuk u toku ove nedelje mogu očekivati informacije poput veličine i težine ploda, a proveravaju se i svi parametri koji su pokazatelji kako protiče trudnoća, da li se beba pravilno razvija i u skladu sa starošću trudnoće. Važan deo pregleda svakako je proveravanje stanja posteljice i vršenje njene funkcije.

Očekujte da lekar proveri i da li ima dovoljno plodove vode. Prema stručnoj literaturi plodove vode bi do dvadesete nedelje trudnoće trebalo biti oko 500ml. To znači da već sada treba da se približavate ovoj brojki.

Ultrazvučni pregledi važan su deo praćenja svake trudnoće. Savetuje se da redovno odlazite kod lekara jer  uz pomoć ove metode možete ispratiti razvoj svoje bebe, ali i pravovremeno uočiti ukoliko dođe do nekih problema ili komplikacija. Ovi pregledi nisu bolni niti neprijatni, zato nema izgovora da ih ne praktikujete.

17. nedelja blizanačke trudnoće

 

Blizanačka trudnoća dupla je sreća, ali isto tako sa sobom nosi duplo više promena. Kada je reč o samom toku trudnoće i razvoju dece u stomaku, blizanačka trudnoća se ne razlikuje puno. Drugačije je to što se mame suočavaju sa intenzivnijim simptomima, većim hormonskim promenama na koje treba odgovoriti.

 

 

Blizanci dodatno iscrpljuju organizam mame pa se trudnicama savetuje da redovno odlaze na preglede i prate svoje zdravstveno stanje, pogotovo krvnu sliku. Vrlo lako može doći do anemije, a to može biti ozbiljan problem, Zato se kontrolišite i vodite računa o ishrani i unosu dovoljnih količina vitamina kako kroz ishranu tako i u vidu suplemenata.

Buduće mame blizanaca, vi verovatno već sada imate vidljiv stomak što je naravno i očekivano kada su u njemu  dve bebe. Iako su pred vama mnogo veći izazovi, sve može proći sa minimalno poteškoća ukoliko vodite računa o svom zdravlju i pridržavate se preporuka lekara.

Kontrakcije u 17. nedelji trudnoće

 

Kontrakcije u ovom periodu trudnoće su moguća, ali ređa pojava. U pitanju su svakako one lažne kontrakcije, a ne one koje dovode do porođaja. Nema potrebe da brinete ako nisu praćene drugim simptomima. Ukoliko se pojave simptomi  poput krvarenja,  bolova ili kontrakcije naprosto ne prestaju nego postaju sve intenzivnije, onda se odmah javite svom lekaru, jer je možda u pitanju sponatani poboačaj ili prevremeni porođaj.

Vrlo često se kontrakcije javalju kada se fizički mnogo naprežete i aktivniji ste više nego što to vašem organizmu prija. Isto tako i polni odnosi mogu dovesti do pojave kontrakcija. To ne znači da su potencijalno opasni, već samo mogu dovesti do kontrakcija u nekim slučajevima.

Trudnice koje ne unose dovoljne količine tečnosti i rizikuju da dođe do dehidratacije isto tako mogu izazvati pojavu kontrakcija. Zato uzimajte dovoljne količine tečnosti, hidrirajte se i izbegnite nepotrebne neprijatnosti.

Saveti za ovu nedelju

 

Budite odgovorni i redovno odlazite na preglede kod vašeg ginekologa i poslušajte preporuke i savete koje dobijete od stručnih lica.

 

sedamnaesta nedelja trudnoće

 

 • Vodite zdrav život i praktikujte zdrave životne navike. Vreme je da zaboravite na nikotin, alkohol i ostale štetne substance koje mogu ostaviti posledice na ishod trudnoće i zdravlje vaše bebe.
 • Budite aktivni onoliko koliko vam prija i koliko vam lekar dozvoli. Možda imate nalet energije, ali i rizičnu trudnoću, u  tom slučaju vodite računa i slušajte preporuke. Za zdrave trudnice preporuka je da se što više kreću, ako već ne odlaze na neke konkretne treninge za trudnice.
 • Koliko je poželjna aktivnost toliko je sa druge strane potreban i odmor. Izbegavajte dugo i naporno stajanje. Kad god možete odmorite, podignite noge  i opustitie se i  to će vašem telu sigurno prijati.
 • Kontrolišite krvnu sliku i regulišite nivo hemoglobina ukoliko nije na odgovarajućem nivou. Kada padne nivo hemoglobina dolazi do zamaranja pa čak i do anemije koja može dosta otežati trudnoću i nepovoljno uticati na sam ishod trudnoće.
 • Povećanje telesne težine očekivano je u ovom periodu, ali vodite računa da ne preterate i ne odete u nepoželjnu krajnost. Previše dobijenih kilograma može zakomplikovati trudnoću i dovesti do zdravstvenih problema.

Iako se sedamnaesta nedelja trudnoće ne ističe po mnogo čemu, ne treba je olako shvatati. Trudnice i dalje treba da vode računa o svim aspektima trudnoće, jer je ostalo više od pola do konačnog cilja. Ne opuštajte se previše, ali sa druge strane treba i da uživate u ovom periodu koji vam verovatno ide na ruku.

Prehodno: 16. nedelja trudnoće         Sledeće: 18 nedelja trudnoće.