proširene vene u trudnoći

Da li su proširene vene u trudnoći opasne ili ne?

Proširene vene u trudnoći nisu retka pojava. A znate li da one nisu samo estetski problem? Evo na šta morate dobro da obratite pažnju.

Iako ih mnogi olako shvataju kao sastavni deo trudnoće ne treba ih u potpunosti zanemarivati jer ponekad mogu biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na svu sreću postoji više načina na koje možete pomoći sebi, olakšati svakodnevno funkcionisanje, a samim tim i estetski izgled nogu koji je svim ženama veoma važan.

Zašto nastaju proširene vene u trudnoći?

 

Promene koje se za vreme trudnoće dešavaju u organizmu žene nisu uopšte male, a ni naivne. Osim što se dešavaju na nivou hormona, one ne zaobilaze ni promenu u telesnoj težini, a ni u estetskom izgledu.

Proširene vene se često javljaju za vreme trudnoće i takođe su posledica svih promena koje sa sobom nosi drugo stanje. Uglavnom su kod većine žena bezazlena pojava, ali znaju biti neprijatne pa čak i bolne.

Uglavnom se proširene vene javljaju u nogama, genitalnoj regiji i rektumu u vidu hemoroida.

 

 

Evo koje promene najviše doprinose pojavi proširenih vena:

 • Pritisak koji materica svojim rastom stvara na veliku gornju šuplju venu koja ima funkciju da dovodi nepročišćenu krv iz donjeg dela tela u desnu predkomoru srca.
 • Povećan volumen krvi koji utiče na uvećanje vena.
 • Težina bebe koja vrši pritisak na velike krvne sudove u karlici i utiče na protok krvi.
 • Promena u hormonskom statusu utiče na čvstinu u elastičnost krvnih sudova, pa se usporava vraćanje krvi do srca.
 • Uzrok proširenih vena su i neodgovarajući položaji dugotrajnog sedenja ili stajanja u trudnoći, što zahteva da vene rade jače kako bi napumpale dovoljno krvi koja je srcu neophodna.

Simptomi proširenih vena u trudnoći

 

Kada se spomenu proširene vene uglavnom žene prvo pomisle na ružan izgled nogu i taj estetski momenat. Međutim ova pojava sa sobom nosi mnoge druge simptome koji mogu imati i  ozbiljniji oblik.

 

proširene vene tokom trudnoće

 

Najčešći simptomi proširenih vena su:

 • Otečene noge, stopala, članci
 • Neprijatan osećaj u nogama, osećaj težine
 • Grčevi u nogama i pulsiranje
 • Svrab
 • Promene u boji kože oko vena

Jednostavnim jezikom rečeno, proširene vene izgledaju poput velikih uzdignutih plavih ili ljubičastih vena na nogama.

Sve i da nikada niste videli kako izgedaju proširene vene nećete ih promašiti. Videćete po izgledu vaših nogu da se nešto dešava, a možda će vam stvarati i neprijatnost pa ćete znati da se radi o njima.

Koje trudnice su u većem riziku?

 

Nisu sve žene iste i neće svaka na isti način proživljavati trudnoću i imati iste simptome. Neke žene zaista kroz trudnoću prođu sa minimalnim teškoćama i promenama, dok sa druge strane ima onih trudnica koje ne zaobiđe nijedan simptom.

Kada je reč o proširenim venama neke žene su naprosto po prirodi pod većim rizikom od njihove pojave.

Najčešći faktori rizika koji utiču na pojavu proširenih vena su:

Pol

 

Možda vam zvuči neverovatno ali samim tim što ste žena imate veću predispoziciju za nastanak proširenih vena. Za to možete “zahvaliti” svim promenama na nivou hormonskog statusa.

Genetika

 

Ukoliko neko od bliskih članova porodice ima problema sa proširenim venama, genetika može odigrati svoju ulogu i povećati vam šansu za nastanak istog problema.

Godine

 

Godine igraju bitnu ulogu, ukoliko ste starija trudnica, veća je šansa da vam se pojave problemi sa proširenim venama.

Telesna težina

 

Gojaznost u trudnoći i težina bebe značajno  utiču na pojavu proširenih vena. Što ste gojazniji veći je pritisak na krvne sudove, a samim tim su veće i posledice na vaše vene. Zbog toga je važno da čak i u trudnoći vodite računa o telesnoj težini. Pre svega zbog zdravlja, a potom i zbog estetskog izgleda i ličnog zadovoljstva.

Ne samo da višak kilograma može da dovede do pojave vena, nego i do pojave strija na stomaku. Da se to ne desi, brinite o ishrani, ali i o koži. Aleksadndra je otkrila njen trik kako je ona negovala kožu da bi sprečila strije. Uspela je, a njena inspiratvna priča je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Dugo stajanje

 

Ako ste jedna od onih trudnica koje su možda i previše aktivne pa puno vremena provode na nogama onda se pripremite na to da može doći do proširenih vena. Budite realni, sagledajte svoje mogućnosti i potrudite se da što više odmarate. Odlično je ako ste aktivni i ako radite, ali sada je vašem telu potrebno da malo odmori, posebno nogama koje nose celokupnu težinu trudnoće.

Da li su proširene vene u trudnoći opasne?

 

Proširene vene uglavnom nisu opasne i u većini slučajeva su samo estetski problem trudnicama. Međutim ne treba ih zanemariti. Kada primetite da su se pojavile, bilo bi dobro da to kažete svom lekaru.

Ponekad se mogu desiti zdravstvene komplikacije kada su ovi simptomi u pitanju, u vidu pojave tromba i krvnih ugrušaka, a to nije nimalo naivno.

Zato je potrebno ispratiti svaku promenu i pravovremeno reagovati kako ne bi došlo do fatalnih posledica, pogotovo ako ste pod rizikom od ovih bolesti.

Kada se javljaju proširene vene u trudnoći?

 

Nema pravila kada će se tokom trudnoće pojaviti proširene vene. To se može desiti u bilo kojem periodu trudnoće u zavisnosti od celokupnog stanja vašeg organizma i predispozicija za njihov nastanak.

Većina slučajeva ipak ukazuje na to da se one pojavljuju u kasnijoj trudnoći.

Obzirom da smo videli šta ih uzrokuje to je i logično. Kako trudnoća odmiče više dobijate na težini, beba raste, pa se samim tim stvara veći pritisak na celokupan organizam i krvotok.

Hemoroidi u trudnoći

 

Pitate se otkud sad hemoroidi u temi o proširenim venama?

Možda na prvi pogled ne deluje da su ove dve pojave povezane, ali u stvari jesu slične. Ne samo što su proširene vene i hemoroidi slične teme nego su problem velikog broja trudnica.

Evo zašto su proširene vene i hemoroidi slični:

I jedno i drugo su u stvari otečene i “izvrnute” vene. Iako se proširene vene javljaju u nogama, kada se pojave u predelu rektuma, odnosno kada se vene u rektumu uvećaju  tada se zovu hemoroidi.

Hemororidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Postojanje unutrašnjih hemoroida  možete primetiti ako se pojavi mala količina svetle krvi nakon izbacivanja stolice, dok spoljašnji mogu biti bolni, mogu vas svrbeti, a mogu i krvariti ako ih iziritirate brisanjem.

Iskreno rečeno, prava ste srećnica ako sa njima nemate problema. Hemoroidi se tokom trudnoće mogu značajno pogoršati ako ste ih imali i ranije ili ako ste jedna od onih žena koje imaju problema sa zatvorom.

Spremite se i na to da se značajno mogu pogoršati nakon napona tokom prirodnog porođaja i to je zaista bolno. Nije na odmet da se unapred opskrbite nekom kremom koju ćete poneti u porodilište i njome mazati hemoroide. Naravno sve radite u dogovoru sa svojim ginekologom.

Neki saveti vezani za rešavanje problema sa hemoroidima jesu da se ne napinjete puno tokom izbacivanja stolice i da promenite ishranu kako ne biste imali problema sa zatvorom.

Sprečavanje da dođe do zatvora je u stvari ključno u prevenciji nastanka hemoroida.

Kako protiv proširenih vena u trudnoći?

 

Kada vam se pojave proširene vene obavezno se prvo posavetujte sa lekarom šta i kako da radite. U zavisnosti od ozbiljnosti situacije lekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju ili vas posavetovati da sa rešavanjem ovog problema sačekate dok se ne porodite. To je najbolji i najbezbedniji način za vaše zdravlje.

Postoji mnogo načina kako sebi možete pomoći u kućnim uslovima i ublažiti simptome. Za neke se preporučuje prethodna konsultacija sa lekarom, dok su drugi stvar lične odluke i želje da se promene neke životne navike.

Čarape za proširene vene u trudnoći – da ili ne?

 

Na tržištu se mogu kupiti takozvane čarape za vene različite kompresije. One su predviđene za ljude koji imaju problema sa venama. Ima raznih modela i uglavnom ih ljudi kupuju isključivo po preporuci lekara.

Da bi ste odabrali odgovarajuće čarape i da bi one zaista imale efekta najbolje bi bilo da prvo odradite neophodne lekarske preglede. U zavisnosti od predela nogu  u kojem se proširene vene pojavljuju i ozbiljnosti situacije, biće vam preporučen određeni model čarapa.

Postoje i čarape namenjene specijalno za trudnice. Ovaj model čarapa je prilagođen obliku tela u trudnoći pa nema nikakvih stezanja u predelu stomaka, za razliku od običnih čarapa za vene.

I u ovom slučaju bi bilo najbolje da se prvo posavetujete sa lekarom oko izbora čarapa, ali nakon određivanja stanja vaših vena.

Krema za proširene vene u trudnoći

 

Kada odete u apoteku ili putem interneta pretražujete da li postoje kreme za proširene vene, naravno da ćete naići na širok asortiman proizvoda. Prilikom odabira uvek prednost dajte prirodnim preparatima, jer su oni ipak najbezbedniji, a zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima efikasno ublažavaju otečenost i osećaj težine u nogama.

Trudnice, vodite računa. Kao što se ne preporučuje da uzmate lekove na svoju ruku, tako se ne preporučuju ni da uzimate kreme za vene na svoju ruku.

Sa druge strane kako lekari navode, većina krema služi za ublažavanje pojedinih simptoma, ali ne služi otklanjanju glavnog uzroka nastanka proširenih vena. Nemojte se igrati sa svojim zdravljem već prvo utvrdite realno zdravstveno stanje, a zatim ako vam lekar specijalista preporuči kremu koja je bezbedna za korišćenje u trudnoći tek tada je i kupite.

Promena životnih navika

 

Promena životnih navika je nešto što ne može da vam šteti.  Misli se na promenu koja će doprineti vaše boljitku. Generalno se savetuje da kada ste trudni ili planirate trudnoću neke navike promenite, a  one će služiti i tome da se izborite sa problemom proširenih vena.

 

 

Neke od preporučenih promena životnih navika su:

 • Koristite svaki slobodan momenat za odmor i da podignete noge kako bi bile u horizontalnom položaju.
 • Izbegavajte predugo stajanje ili sedenje u istom položaju bez pauza i odmora
 • Kada ste trudni niko vam neće zameriti ako ne prekrstite noge dok sedite. Prekrštanje nogu ometa krvotok i nije dobro za vaše vene.
 • Nosite što prijatniju i udobniju odeću, izbegavajte jako usku odeću u kojoj vam za vreme trudnoće više nije prijatno.
 • Spavajte na levom boku. Iako nemate baš preveliki izbor pozicija u kojima ćete spavati kada ste u poodmakloj trudnoći, stručnjaci ipak savetuju da to bude levi bok kako se ne bi vršio pritisak na donju venu kavu.
 • Pokušajte da zaboravite na štikle neko vreme. Nekim ženama to neće biti lako, ali za vreme trudnoće udobnost je ipak najvažnija.
 • Podizanje teških stvari se inače ne preporučuje tokom trudnoće, a jedan od razloga je i uticaj tereta na vene.
 • Unosite dovoljno vitamina C, jer on pomaže da vene budu zdrave i elastične. Najbolje bi bilo da vitamin C unosite putem svežeg voća, a možda će vam lekar preporučiti i unos vitamina putem suplemenata.
 • Vodite računa o zdravoj ishrani kako zbog opšteg zdravstvenog stanja vas i bebe, tako i zbog uticaja na vene.

Kako sprečiti proširene vene u trudnoći?

 

Neke pojave u trudnoći se naprosto ne mogu sprečiti koliko god da se trudite. Ponekad su drugi faktori mnogo jači od preventive.

Ono što možete uraditi jeste da  primenite savete koji se odnose na borbu protiv proširenih vena, a spomenuli smo ih u prethodnom delu teksta.

Pre svega promenom životnih navika možete uticati na to da sprečite pojavu proširenih vena.

Da li nakon trudnoće proširene vene prolaze?

 

Dobra vest za sve dame jeste da proširene vene uglavnom prolaze nakon trudnoće. Lekari navode da se stanje popravlja 3-4 meseca nakon porođaja i da noge vraćaju svoj prvobitni izgled.

 

proširene vene u trudnoći simptomi

To je slučaj sa većinom žena, ali naravno da uvek ima izuzetaka. Možda će baš vama lekar preporučiti određenu vrstu tretmana ili nošenje čarapa za vene kako bi ste taj proces ubrzali, a ponekad će biti potrebna i malo ozbiljnija medicinska intervencija kako bi se stanje poboljšalo.

Vrlo je individualno kako će se stvari odvijati nakon porođaja, zato vodite računa o svojim venama i delajte u skladu sa preporukama struke.

Mnogo je promena na koje morate biti spremni kada je trudnoća u pitanju. Na svu sreću promena vezana za proširene vene je uglavnom rešiva kada se pravovremeno reaguje i vodi računa o spomenutim aspektima.

Drage trudnice ne očajavajte jer će i ova promena proći. Verujemo da vam nije prijatno kad ne možete da obučete ono što želite jer vam vene narušavaju izgled, ali imajte na umu da je to trenutno i da je vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe ipak na prvom mestu.

Najbolje bi bilo da poslušate naše savete vezane za preventivu pa da do neželjenih promena uopšte ne dođe. Tako ćete biti najzadovljniji i moći ćete da uživate u periodu trudnoće.

Izvori:

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/h/hemorrhoids-and-varicose-veins-in-pregnancy.html

https://kidshealth.org/en/parents/veins.html

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/best-home-remedies-varicose-veins-pregnancy/

https://lasvegasveincenter.com/do-varicose-veins-go-away-after-pregnancy/

https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/causes/

https://www.azuravascularcare.com/infoveins/how-to-prevent-varicose-veins-during-pregnancy/