grčevi u trudnoći

Grčevi u nogama u trudnoći i kako ih ublažiti

Grčevi u nogama u trudnoći javljaju se kod mnogih trudnica. Šta ih tačno uzrokuje i kako da ih ublažite, saznajte u nastavku teksta.

Grčevi u nogama su veoma neprijatni i bolni. Uglavnom se pojave noću i probude vas iz najaslađeg sna.

Zato se preporučuje da ih sprečite, smanjite mogućnost za njihovu pojavu i izbegnete nepotrebne bolove. No, da biste to mogli, treba da znate nešto o njima.

Zašto se javljaju grčevi u nogama u trudnoći?

 

Trudnoća se ne zove bez razloga drugo stanje. Kada jedno malo biće raste u vama to sa sobom povlači brojne promene u organizmu. Te promene za posledicu imaju razne simptome koji nisu uvek prijatni, kao što nisu ni ovi o kojima govorimo u ovom tekstu..

Medicina nije u potpunosti sigurna šta tačno utiče na pojavu grčeva u trudnoći, ali postoji nekoliko moguih objašnjenja.

Ovo su najčešći uzroci:

 • Jedna od velikih promena tokom trudnoće odnosi se na cirkulaciju krvi. Promene koje donosi drugo stanje povećavaju količinu krvi u organizmu i usporavaju cirkulaciju, što na kraju za posledicu može imati pojavu grčeva.
 • Drugi mogući uzrok jeste nizak nivo kalcijuma u organizmu trudnice. Zalihe kalcijuma koje trudnica ima troše se na bebin razvoj i samim tim se javljaju grčenje mišića u nogama. Zato je veoma važno da se tokom trudnoće vodi računa o zdravoj ishrani i da se  unosi dovojno kalcijuma putem ishrane ili putem odgovarajućih suplemenata koji sadrže kalcijum.
 • Kako beba raste i dobija na težini povećava se pritisak na noge, krvne sudove i mišiće u donjem delu tela. Struka kaže da je to još jedan od mogućih uzroka za ovu pojavu  tokom trudnoće. Nemoguće je izbeći dobijanje na težini, ali zato se preporučuje umerena fizička aktivnost i dovoljno odmora kako bi noge mogle nositi novonastalu težinu.
 • Dehidratacija je još jedan od mogućih uzroka za ovaj problem. Unos dovoljne količine tečnosti uvek se preporučuje, a posebno tokom trudnoće. O tome vodite računa i trudite se da pijete dovoljno tečnosti i izbegnete neprijatne bolove. Kada je unos tečnosti u pitanju, pre svega se misli na vodu, ali i na ostale zdrave napitke
 • Smanjen nivo magnezijuma u organizmu takođe je uzročnik grčeva. Postarajte se da u dogovoru sa svojim lekarom unosite dovoljne količine magnezijuma Ukoliko to ishranom ne možete regulisati onda to rešite uz pomoć suplemenata. Danas u apotekama možete pronaći sve suplemente koji su potrebni jednoj trudnici. Naravno ništa ne uzimajte bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom.

Iako struka ne govori o jednom uzroku za pojavu grčeva već o više mogućih, koji god da utiče na ovu pojavu, nimalo nije poželjan i bilo bi dobro da se ukloni ili ublaži.

 

 

A ukoliko do sada nikada niste imali grčeve u nogama i ne znate kako da ih prepoznate i u tome vam pomažemo u daljem nastavku teksta.

Kako prepoznati grč? Simptomi

 

Retko koja žena pre trudnoće nije osetila ovakav bol u nogama bar jednom u životu. No, ako ste jedna od tih srećnica, evo kako da prepoznate da se radi o tome

Ne možete pogrešiti, prepoznaćete ih po tome što se javlja iznenadan i jak bol u mišićima. Bol zna biti toliko intenzivan da vas može probuditi iz sna.

Bol je najčešće lokalizovan u listovima i stopalima. Imaćete osećaj kao da vam nešto jako steže mišić jer to ustvari i jeste kontrakcija mišića.

Grčevi u listovima nogu u trudnoći

 

Listovi nogu su područje gde se grčevi uglavnom javljaju tokom trudnoće.  Kada se javi bol, ustvari se dešava kontrakcija mišića i to zna biti veoma bolno i neprijatno.

Neretko se dešava da se bol u listovima pojavi noću i da vas odjednom probudi .

Znajte da ovo nije nimalo prijatno, zato se u daljem nastavku teksta informišite šta da uradite kako bi ste izbegli čestu pojavu grčeva.

Grčevi u stopalima kod trudnica

 

Stopala su još jedno područje na kojem se grčevi najčešće javljaju.

 

grčevi u stopalima u trudnoći

 

Prema rečima lekara, najčešći uzroci ove pojave u stopalima su:

 • Disbalans elektrolita
 • Smanjen nivo vitamina u organizmu
 • Skraćen mišić u listovima nogu

Iako se grčevi mogu pojaviti u bilo kom delu trudnoće, ovi se najčešće dešavaju tokom trećeg trimestra. 

Kada se javljaju grčevi u nogama tokom trudnoće?

 

Grčevi u nogama se mogu pojaviti u bilo kojem delu trudnoće. Da li će se pojaviti na samom početku ili tek tokom trećeg trimestra zavisiće od stanja vašeg organizma i vaših životnih navika.

Grčevi u nogama u ranoj trudnoći

 

Već u prvim nedeljama trudnoće možete primetiti značajne promene u vašem organizmu. To je sasvim normalno jer beba raste i njen razvoj ima svoje potrebe.

U nogama se grčevi mogu pojaviti već tokom prvog trimestra.

Pojedini stručnjaci objašnjavaju da se ovi rani grčevi javljaju zbog izmenjenog načina na koji telo trudnice dobija kalcijum.

Dok niste bili trudni, sav uneti kalcijum je koristilo vaše telo. Sada kada beba raste, ona ima potrebe za određenom količinom kalcijuma kako bi razvila svoje organe. Samim tim za vaš organizam ostaje manja količina kalcijuma pa su kosti i mišići oslabljeni.

Zbog toga je važno da već od samog početka trudnoće vodite računa o tome da unosite dovoljne količine kalcijuma kako putem ishrane tako i putem suplemenata za trudnice. 

Idealno bi bilo da ukoliko planirate trudnoću svoj organizam na vreme pripremite za sve izazove koje nosi drugo stanje. Ukoliko vas je trudnoća iznenadila, potrudite se da što pre povedete računa o zdravijim životnim navikama,

Grčevi u nogama u devetom mesecu trudnoće

 

Kraj trudnoće zna biti izazovan po mnogo čemu. Trudnice značajno dobijaju na kilaži usled naglog bebinog rasta.

Osim što beba i dalje crpi značajne količine hranljivih materija iz organizma, tu je i pritisak težine na noge odnosno na krvne sudove u nogama. Sve to za posledicu može imati pojavu bolova u nogama.

Značajan rast bebe doprinosi brojnim promenama koje nastaju na telu trudnice. Gotovo sigurno su najupaljivije one u predelu stomaka. Rast stomaka i rastezanje kože mogu dovesti do nastanka strija. Mogu, ali ne moraju. Za razliku od grčeva, ovo je lakše preduprediti. Aleksandra nam je opisala njen način kako je strijama stala na put. Ne samo nama – kaže da je toliko zadovoljno da svima priča o tome. Pročitajte i vi o čemu je reč na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

No, kad su grčevi u pitanju, rešenja su drugačija. Evo nekih.

Šta raditi kada vas uhvati grč?

 

Kada vas uhvati grč , u tom momentu imate potrebu samo da se uhvatite za bolno mesto i da glasno jaučete. Međutim da bi  što pre prošao možete uraditi i sledeće:

 • Prvo što možete učiniti jeste da istegnete mišić u delu u kojem se javlja grč. Iako je to ponekad teško učiniti kada je prisutan bol, potrudite se jer će vam to doneti olakšanje. Dakle, istegnite listove kada se pojavi. To bi značilo da je potrebno saviti nogu u kolenu, a stopalo povući na gore.
 • Tuširanje toplom vodom može pomoći. Dok stignete pod tuš, bol će možda proći, ali će vam tuširanje pomoći da osetite olakšanje.
 • Masirajte noge odnosno oblast koja je zahvaćena bolom. Na taj način ćete opustiti mišič i pomoći da grč što pre nestane.
 • Podizanje nogu i šetnja se takođe preporučuju u situaciji kada se grč pojavi i mogu dovesti do olakšanja.
 • Ono što još možete učiniti jeste da stavite nešto toplo na područje noge gde se javlja  neprijatnost. To može biti topli peškir ili flaša sa toplom vodom.

Ko će šta uraditi zavisi od toga šta je najlakše i najizvodljivije primeniti u situaciji kada se bol pojavi. Važno je samo da što pre postignete olakšanje i smanjite količinu bola.

Mogu li se sprečiti grčevi nogu u trudnoći?

 

Grčevi u nogama u trudnoći se ne mogu u potpunosti sprečiti, ali postoje načini da se smanji mogućnost njihove pojave.

grčevi u listovima u trudnoći

 

Evo šta sve možete učiniti kako bi ste smanjili šansu za pojavu grčeva:

 • Hidrirajte se. Unošenje dovoljne količine tečnosti u organizam veoma je važno pogotovo u trudnoći. Vodite računa da najviše pijete vodu, ali i tečnost poput ceđenih sokova i raznh supa je veoma poželjna.
 • Nosite udobnu obuću. Iako je ženama važno da izgledaju lepo i tokom trudnoće, sada je potrebno voditi računa i o drugim aspektima. Da bi ste izbegli pojavu grčeva vreme je da birate obuću koja nije samo estetski lepa, več mora biti i udobna. Dakle, sada vam je potrebna anatomska obuća koja će čvrsto držati petu i učiniti vaš hod udobnim i prijatnim.
 • Spavajte na levom boku. Lekari trudnicama inače preporučuju spavanje na levom boku u trudnoći, jer se na taj način ne ometa krvotok. Ova caka pomaže i u tome da se preveniraju grčevi.
 • Istežite mišiće u listovima nogu. Pre nego što odete na spavanje istegnite svoje listove. Lekari kažu da to može mnogo pomoći i smanjiti šansu da vas bolovi probude u toku noći.
 • Ostanite fizički aktivni i tokom trudnoće. Imajte na umu da je čovek biće kojem je kretanje potrebno. Trudnoća nije izuzetak. Iako je tokom trudnoće malo otežano ostati fizički aktivan, ipak ima načina. Koliko god možete krećite se, šetajte, radite vežbe za trudnice. To može pomoći u mnogim zdravstvenim aspektima  pa tako i u otklanjanju grčeva. Ukoliko niste sigurni koju vrstu fizičke aktivnosti primeniti, posavetujte se sa stručnim licima i prilagodite trening svojim mogućnostima.
 • Koristite prenatalne vitamine. Već smo spomenuli da je manjak magnezijuma jedan od mogućih uzroka ove pojave. Zato je potrebno da unosite dovoljne količine magnezijuma. To se najčešće postiže odgovarajućim farmaceutskim suplementima koje vam lekar preporuči. Kalcijum je takođe neophodan suplement. Prema rečima pojedinih lekara, trudnicama je potrebno oko 1000mg kalcijuma dnevno. Posavetujte se sa svojim lekarom na koji način uneti dovoljne količine kalcijuma i sprečiti pojavu grčeva.
 • Način na koji spavate takođe može sprečiti da vas probudi iznenadni bol u toku noći. Pojedini stručnjaci savetuju da se tokom spavanja stavi jastuk ispod ili između nogu.
 • Izbegavajte dugo stajanje u mestu bez obzira da li još uvek radite ili obavljate neke kućne poslove. Ako već morate stajati, pravite češće pauze, odmarajte se  ili prošetajte.

Iskustva sa grčevima u trudnoći

 

Mogli bi se reći da su iskustva sa grčevima u nogama uglavnom bolna. Retko koja trudnica ih nije osetila makar jednom tokom cele trudnoće.

 

 

Čitajući iskustva žena možemo videti da su manje problema  imale žene koje su zaista pazile na sve aspekte svog zdravstvenog stanja i koje su bile dovoljno fizički aktivne. Međutim čak i one su ponekad imale ovo neprijatno iskustvo.

Trudnice koje se bile lenje u svim tim aspektima imale su značajno više grčeva, ali čak ni to nije uvek pravilo.

Neki generalni zaključak je da nema načina da se ovi bolni momenti potpuno izbegnu, ali se oni mogu značano smanjiti. Individualno stanje svakog pojedinačnog organizma ustvari je najvažniji činilac u svemu ovome i mnogi faktori utiču na celokupno odvijanje trudnoće.

Za kraj bi mogli preporučiti svim ženama da na vreme vode računa o svojim životnim navikama i da svoje telo pripreme za drugo stanje.

Što je organizam zdraviji i fizički aktivniji, lakše će odoleti izazovima trudnoće i smanjiti šansu za pojavu grčeva.

Iako grčevi  nisu prijatni, treba ih prihvatiti kao sastavni deo trudnoće i uvek imajte na umu da su prolazni. Kada se vaša beba rodi i dođe na ovaj svet, svi ti neprijatni simptomi će nestati i moći ćete da uživate sa vašim malim bićem.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045417/

https://www.researchgate.net/publication/286700591_Frequency_and_predisposing_factors_of_leg_cramps_in_pregnancy_A_prospective_clinical_trial

https://www.ejog.org/article/S0301-2115%2808%2900276-5/fulltext

https://www.jmsjournal.net/article.asp?issn=1735-1995;year=2017;volume=22;issue=1;spage=24;epage=24;aulast=Mansouri