hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći: kako do rešenja?

Zašto se javljaju hemoroidi u trudnoći i šta možete da uradite da problem rešite ili bar ublažite tegobe? Pročitajte ove savete i rešenja.

Šta su hemoroidi?

 

Hemoroidi ili šuljevi su vrlo neprijatna pojava koja podrazumeva otečena ispupčenja oko ili unutar anusa. Ta ispupčenja su zapravo otečene vene i krvni sudovi koji stvaraju problem i mogu biti bolni pri vršenju velike nužde.

Bilo koja osoba može dobiti hemoroide, ali su oni posebno česti kod trudnica. Smatra se da čak 35% budućih majki razvije hemoroide u različitim periodima drugog stanja. Javljaju se zbog uticaja hormona ali i drugih promena koje telo doživljava u toku trudničkih dana.

Ipak, nije sve tako crno, jer iako su neprijatni postoje neki načini da se simptomi ublaže, a najčešće prolaze nakon porođaja.

 

 

Hemoroide ćete prepoznati po simptomima poput:

 • svraba i nelagode oko analnog otvora,
 • bolnog pražnjenja odnosno vršenja vlike nužde,
 • pojave krvi nakon izbacivanja stolice,
 • vrlo intenzivan bol usled prolapsa hemoroida (kada unutrašnji hemoroid biva izbačen spolja)

Naravno, bilo koji od ovih simptoma je znak da je vreme da se obratite svom lekaru i sa njim porazgovarate o poblemu.

Hemoroidi u trudnoći – uzroci

 

Kada ste trudni malo šta u vašem telu ostaje nepromenjeno. Zapravo, može se reći da hormoni utiču na sve u vašem telu od izgleda do razmišljanja i emotivnih stanja, a utiču i na pojavu nekih neugodnosti. U tu grupu ne baš prijatnih pojava se ubrajaju i mučnine, glavobolje problemi sa varenjem pa i hemoroidi! Dakle, može se reći da su hormoni glavni uzročnik pojave šuljeva u drugom stanju, ali nije to baš tako prosto.

Evo malog pojašnjenja:

 • Hormoni utiču na opuštanje vezivnih tkiva, ligamenata ali i venskog sistema u organizmu trudnice da bi lakše došlo do porođaja. Ipak, vene i kapilari koje se opuste i u njima dođe do nakupljanja krvi, najčešće otiču i ispupče se oko anusa, a to su hemoroidi.
 • Hormoni imaju uticaj i na usporavanje probavnog sistema, a to dalje može da dovede do zatvora u trudnoći. Zatvor odnosno nagomilvanje i vrlo tvrda stolica dalje vode do pritiska na vene unutar debelog creva i rektuma koje mogu oticati i prerasti u hemoroide.
 • U toku trudnoće količina krvi se povećva, to znaći da vene i krvni sistem imaju mnogo više posla i rade prekovremeno. To lako može uticati na proširivanje vena u telu, pogotovo oko rektuma i eto još jednog uzroka za pojavu šuljeva.
 • Rast i razvoj bebe u stomaku je takođe jedan od uzroka za pojavu ove neprijatnosti. Sve veća beba vrši ogroman pritisak na organe za varenje ali ceo organizam, pogotovo na karlični predeo. To znači da su i creva i bešika i ceo venski sistem tog predela pod velikim naporom. To može dovesti do toga da se jave hemoroidi usled loše cirkulacije i osetljivih vena tog područja.

 

hemoroidi u trudnoći simptomi

 

Hemoroidi su samo jedan od problema koji se javljaju. Rast i razvoj bebe, ali i hormonske promene utiču i na kožu i njen kvalitet. Posebno koža na stomaku trpi pritisak, jer se tu najviše rasteže. Kao posledica toga, nastaju strije. Da do ovoga ne dođe – evo rešenja.

Aleksandra je pravovremeno počela da maže kožu i njoj se strije nisu pojavile. Naravno, jako je važno da to čime mažete kožu bude bogato sastojcima koji neguju i sprečavaju strije, a da nema štetnih sastojaka koji bi mogli da naškode bebi. Ona je to našla i oduševljena je, a šta joj je pomoglo, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Za hemoroide postoje drugačija rešenja, a o njima saznajte u nastavku.

Kada se javljaju hemoroidi u trudnoći?

 

Ne postoji baš pravilo oko toga kada će se pojaviti i da li će se uopšte pojaviti hemoroidi dok ste u drugom stanju. Međutim, šanse su svakako veće da se ovi neprijatni problemi jave krajem drugog i u trećem trimestru. Tada se usled sve veće bebe i sve težeg stomaka pritisak na krvne sudove povećava, a samim tim i mogućnost za pojavu šuljeva.

Kako navode stručnjaci, nakon 25. nedelje trudnoće šanse za pojavu ovih neprijatnih muka su duplo veće nego na početku trudnoće.

Ipak, nije retkost ni da se hemoroidi ne pojave tokom cele trudnoće, sve do porođaja, kada se ispolje zbog naprezanja. Sve u svemu ne može se baš napraviti neki proračun ili pretpostavka kada će se šuljevi pojaviti, ali važno je da znate da za njih ima rešenja, i da nisu opasni ni po vas ni po bebu.

Simptomi hemoroida u trudnoći

 

Kako da znate da li su se pojavili hemoroidi? Koji to simptomi nagoveštavaju da je možda baš ova muka u pitanju? Pre svega morate da znate da simptomi mogu da budu neprijatni i zastrašujući, ali da nisu životno opasni. Pogotovo ako se pojavi krv u stolici, jer je to obično znak na uzbunu.

Simptomi koji vam mogu ukazivati da možda imate problem sa šuljevima u trudnoći su svrab i nelagoda oko analne regije, bol pri pražnjenju često praćen blagim krvarenjem, pojava ispupčenja na analnom otvoru…

Svaki od ovih simptoma je važno ispratiti i spomenuti svom lekaru da bi se moglo ustanoviti da li su hemoroidi u pitanju.

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi u trudnoći

 

Važno je i da znate da hemoroidi mogu biti spoljašnji i unitrašnji. I jedni i drugi imaju zajedničke simptome koje smo spomenuli – bol, neprijatnost i moguće krvarenje.

Ipak oni se razlikuju po tome što su jedni deo unutrašnjeg dela analne regije odnosno to su prošireni krvni sudovi unutar anusa. Spoljašnji zahvataju predeo kože anusa i mogu se osetiti i videti spolja, na analnom otvoru.

Još jedna razlika je ta što se spoljašnji lakše primećuju i ranije se osobe javljaju lekaru, nego kada su u pitanju unutrašnji. Ipak, obe vrste mogu biti uzrok jačeg krvarenja, pogotovo ako zahvate više hemoroidnih vena (ukupno ih ima 6).

Izuzetno je važno da čim primetite simptome odmah obavestite stručno lice da bi mogli na vreme da se posvetite rešavanju problema i sprečite moguće komplikacije.

Kako se rešiti hemoroida u trudnoći?

 

Problem kao što su hemoroidi nije lako rešiti ali nije nemoguće. Međutim jako je važno da ne radite ništa na svoju ruku, pogotovo u trudnoći. Većina lekova koje bi inače mogli da koristimo nisu dozvoljeni u toku trudnoće, pa je takva situacija i sa ovima za hemoroide.

 

hemoroidi u trudnoći lečenje

 

Ali kakvi nam lekovi zapravo trebaju?

Kod lečenja hemoroida postoje 3 varijante.

 • Prva podrazumeva kreme koje ublažavaju simptome ali i smanjuju šuljeve
 • druga je bazirana na promeni ishrane i olakšavanju problema
 • a treća je da se operativnim putem uklone hemoroidi.

Kada su trudnice u pitanju stanje je malo drugačije i evo šta se preporučuje u tom slučaju:

Kreme protiv hemoroida u trudnoći

 

Kreme za hemoroide dolaze od raznih proizvođača i neke su na prirodnoj bazi a neke sadrže cinhokain-hirohlorid ili polikrezulen koji deluju na zarastanje i ublažavanje ovih tegoba.

Za obe varijante vam je potrebno odobrenje i preporuka lekara – dakle ne uzimajte na svoju ruku čak i ako se mogu kupiti na slobodno u apoteci.

Evo nekih masti i krema koje su posebno popularne za rešavanje problema šuljeva:

 • Faktu mast je posebno napravljena da bi uticala na šuljeve tako što kombinuje sastojke koji direktno deluju na smanjivanje, zasušivanje (zarastanje) i olakšavanje problema koje izazivaju hemoroidi. Maže se 3 puta dnevno i kako se navodi mogu se kombinovati s drugima mastima iako nema potrebe jer se maže poprilično često. Važno je da se koristi samo na čistoj koži i u preporučenim količinama. Postoje i Faktu čepići koji se koriste za unutrašnje šuljeve i ni takođe imaju vrlo brzo i efikasno dejstvo. Ono što je važno jeste da vam kremu mora prepisati lekar jer iako nema dokazanih štetnih djelovanja za trudnice ili bebu u stomaku, ipak nije dobro da je koristite na svoju ruku.
 • Hadensa mast ali i čepići dolaze u 2 varijante. Jedna je za lečenje blagih simptoma hemoroida i može se koristiti duže vreme, a Delta Hadensa je jača i koristi se samo 2 nedelje. Zapravo, kada su trudnice u pitanju Delta se ne preporučuje, iako nema dokazanih štetnih dejstava, ali uvek se predlaže blaža Hadensa mast protiv šuljeva.
  Ona deluje antiseptički i protivupalno i hladi analnu regiju da na taj način pruži dodatno olakšanje tegoba. Ipak, i za nju je neophodno da vam je preporuči lekar i savetuje koliko često treba da je koristite da bi se izbegle neke potencijalne komplikacije.
 • Melem za hemoroide . Što se melema tiče, ima ih poprilično mnogo i sa raznim dodacima biljnog porekla, od nevena do kantriona. Obično su na prirodnoj bazi, često sadrže ekstrakte ili ulja nevena, kamilice, lekovitog bilja pa i kozijeg mleka. Najpoznatiji su Staroplaninski melem protiv šuljeva, Bio-Teo Hemorektal melem, Hemoromel, Narodni melem.. Ipak, pre upotrebe bilo kakve kreme, masti ili melema najbolje je potražiti mišljenje stručnog lica.

Podvezivanje hemoroida u trudnoći – operacija hemoroida

 

Što se operacije hemoroida tiče ona nije vrlo ozbiljna ili preterano invazivna. Radi se na principu odvajanja otečenog i proširenog dela analne vene od dotoka nove krvi i zatim smanjivanja te “vrećice”. Iako ova procedura nije visoko rizična, retko kada se radi ili preporučuje trudnicama jer bez obzira treba izbeći sve pa i minimalne mogućnosti za komplikacije. Podvezivanje hemoroida se obično ostavlja za period nakon trudnoće, ako se šuljevi sami ne povuku ili ne smanje, i to samo ako dolazi do prolapsa i ozbiljnijih problema.

Postoji i laserska operacija hemoroida koja je potpuno neinvazivna odnosno nema nikakvih rezova ili šivenja. Laserskim zracima se hemoroid rešava bilo da je unutrašnji ili spoljašnji i šanse za komplikacije su minimalne. Ovo može da bude jedna od opcija za trudnice ukoliko dođe do prolapsa i intenzivnog krvarenja ali samo ako i kada lekar proceni da je neophodna.

Rešenje za hemoroide – prirodni lekovi

 

Postoje mnogi narodni ili starinski lekovi koji su i dan danas aktuelni kada su šuljevi u pitanju. Oni podrazumevaju domaće pravljene masti ili rastvore od različitih sastojaka. Ipak, treba biti obazriv kada su u pitanju kućni lekovi i najbolje je da se pre upotrebe posavetujete sa lekarom da bi izbegli moguće komplikacije.Evo koji su najpoznatiji prirodni lekovi za hemoroide, ovo vam dajemo samo informativno.

 • Svinjska mast za hemoroide podrazumeva da se napravi posebna krema tako što se svinjska mast ispere u vodi. Zapravo, mast se pere u 9 voda, kako kažu naši stari znači 9 puta se ispira kroz mlaku vodu i meša dok potpuno ne pobeli. Tada je spremna za korišćenje tako što se nanosi na upaljenu regiju više puta dnevno.
 • Krompir kao lek za šuljeve se koristi tako što se zreo i zdrav krompir narenda i prelije maslinovim uljem, uvije u gazu i zatim nanese na zahvaćenu regiju. Mogu se praviti i čepići tako što se krompir iseče i zaledi i zatim ubci u anus. Ovo zadnje vam ipak ne preporučujemo.
 • Kozije mleko kao lek za hemoroide je jedan od poznatijih prirodih varijanti za lečenje ovih problema. Ponekad se nanosi na problematičnu regiju, a nekada je dovoljno i da se pije pomešano sa malo senfa ili kurkume. U svakom slučaju, kozije mleko može smetati trudnicama i izazivati pojačanu kiselinu u trudnoći pa treba biti pažljiv.

Kako sprečiti hemoroide u trudnoći?

 

Kada su šuljevi u pitanju, ali i bilo koji drugi problem koji se može javiti u toku drugog stanja, preventiva je uvek prava stvar.

Da bi sprečili pojavu hemoroida prvo trebate povesti računa o ishrani!

Zapravo, kako kažu stručnjaci čak i ako se ovaj problem javi, izmena ishrane može da utiče da se hemoroidi smanje i zadaju manje tegoba.

 

 

Ishrana za trudnice inače treba da je raznovrsna, bogata vitaminima, mineralima, vlaknima a ista je situacija i kada je u pitanju sprečavanje pojave hemoroida.

U ishranu tada treba uvesti mnogo više vlaknastih namirnica poput bundeve, citrusa, što zrelije banane (imaju laksitivna dejstva), jabuke, kajsije, smokve, tikvice… Važno je da mirnice budu sveže, i da izbegavate sokove ili druge perađevine, već samo sveže ili u sklopu obroka bareno povrće.

Pored vlaknasth namirnica možete unositi i razne žitarice koje pomažu varenje ali i dosta vode. Najbolje 8 ili više čaša vode u toku dana, a izbegavati sokove i napitke koji sadrže veštačke boje i šećere.

Što se tiče čajeva u trudnoći, treba voditi računa jer nisu svi dozvoljeni i dobri za trudnice.

Pored ishrane, u borbi sa hemoroidima pomaže i redovna i pravilna higijena te regije koja mora da bude efikasna i blaga. To znači da treba izbegavati intenzivnu kozmetiku i sapune koje isušuju i stvaraju iritacije. Često pranje čištom mlakom vodom je uvek najbolje rešenje. Ovo je od pomoći i kada se hemoroidi povuku, kao preventiva da se ponovo ne vrate ni nakon porođaja ili u drugoj trudnoći.

Takođe treba voditi računa o vešu – neka bude udoban i ne steže i najbolje da je pamučan.

Važno je i da budete fizički aktivni jer to pomaže da se probava održi u aktivnom stanju. Uz malo aktivnosti i vežbi za trudnice, creva rade pravilno, nema zadržavanja gasova ili zatvora koji mogu pogoršati stanje ili čak izazvati problem hemoroida.

Hemoroidi nakon porođaja

 

Šta da radite ako se hemoroidi jave nakon porođaja?

Ponekada se usled jakog naprezanja i pritiska koji se dešava kada je prirodni porođaj u pitanju, mogu pojaviti hemoroidi. Ako se ova situacija desi, obavezno sve spomenite svom lekaru da bi mogao da obavi ili zakaže pregled da se vidi kakva je situacija i kakav treba da je plan lečenja.

Najbolje je da se odmah posvetite pravilnoj ishrani koja će tegobe makar olakšati, ali svakako će biti dobra i za laktaciju ako budete dojili bebu.

Pored toga tražite preporuku za kremu ili mast koja može pomoći, a ukoliko poboljšanja ne bude bilo, obavezno potražite pomoć i eventualno se raspitajte o operativnim rešenjima.

Hemoroidi su neprijtna i vrlo naporna pojava ali i za nju ima rešenja. Uz malo korekcija ishrane, pomno praćenje i pravi savet lekara oni ne moraju biti stalni problem vaše trudnoće već jedna prepreka koju ste prevazišli!