čajevi u trudnoći

Oprez! Nisu svi čajevi u trudnoći bezbedni!

Koji čajevi u trudnoći su dobri, a koje bi trebali da zaobiđete u širokom luku? Dajemo vam spisak i dozvoljenih i onih zabranjenih čajeva.

Ko bi rekao da čaj kao sinonim za pomoć pri prehladama i različitim tegobama može da škodi u trudnoći?

Ipak, to jeste slučaj i neki čajevi su čak i strogo zabranjeni za trudnice.

Da li su čajevi bezbedni u trudnoći?

 

Čaj kao napitak koji se pije i topao i hladan, pripremljen od lekovitog bilja, voća, pa i začina, sigurno vas ne asocira na nešto što je loše. Baš naprotiv, asocira nas na jesen, toplinu, divne mirise i lek. Ali, u trudnoći se sve menja, pa je takva i situacija sa čajevima.

Naime, kako neki stručnjaci kažu, neki čajevi mogu biti potencijalno opasni u trudnoći, dok drugi olakšavaju simptome i prve znakove trudnoće.

Zapravo, stvar je u biljkama od kojih se pravi određeni čaj.

Na primer, neke biljke su odlične u olakšavanju stomačnih tegoba, ali mogu da budu opterećujuće za rad bubrega. To znači da njega osobe sa bubrežnim problemima trebaju da izbegavaju.

Tako je i u trudnoći!

Postoje bezbedni čajevi koje možete piti svakodnevno, ali postoje i oni o kojima ne treba ni razmišljati!

Hajde da vidimo koji su to:

Koje čajeve NE treba piti u trudnoći?

 

Počnimo od toga da drugo stanje samo po sebi nosi razne promene koji se tiču ishrane u trudnoći, životnih navika pa tako i čajeva.

 

nedozvoljeni čajevi u trudnoći

 

Za pravilan razvoj deteta, tok trudničkih dana i zdravlje buduće majke izuzetno je važno da se vodi računa o onome što se u telo unosi. Ukoliko već volite da pijete čajeve koji su smatrani biljnim lekovima, to obavezno naglasite lekaru koji vodi trudnoću.

Postoji istraživanje koje kaže da konzumacija biljnih suplemenata može da oteža lečenje ili urgencije pri porođaju trudnica ukoliko lekar za njih ne zna.

Pošto smo istakli ono što je važno, vreme je da pređemo i na spisak nedozvoljenih čajeva.

Spisak čajeva koje ne treba piti u trudnoći

 

Prvo što ćemo reći jeste da postoje čajevi koji sadrže poprilične količine kofeina i njih treba izbegavati.

Ako pogledamo sve činjenice koje su podstaknute istraživanjima, trudnice bi trebale da izbegavaju i smanje konzumiranje kofeina. Kažu da je dozvoljeno oko 300mg dnevno, a šoljica kafe sadrži oko 100mg (u zavisnosti od vrste kafe, neke i više od toga).

Na primer, crni čaj sadrži oko 20mg kofeina u 100gr odnosno oko 50mg u jednoj šolji.

Ali da ne dužimo, evo čajeva koje bi trebalo smanjiti zbog sadržaja kofeina koji imaju:

 • Crni čaj
 • Zeleni čaj
 • Earl grey
 • Beli čaj
 • matča (matcha) čaj
 • oolong čaj

Svaki od pobrojanih može uticati na neprijatne pojave u trudnoći poput aritmije, varijacije pritiska, glavobolja. Zato je najbolje ih preskočiti ili smanjiti na najmanju moguću količinu.

Čajevi koji mogu imati negativne uticaje na plod ili trudnoću

 

Postoje i čajevi koji sa sobom nose malo ozbiljnije rizike i uticati na razvoj ploda, tok trudnoće kao i druge probleme i koji se ne preporučuju:

 • žalfija
 • vrbena
 • metvica
 • ženšen
 • korijander
 • koren sladića
 • efedra

Mnogi od nabrojanih čajeva mogu da utiču na razvoj ploda kao i na povećanje rizika od prevremenog porođaja ili pobačaja.

Na primer u narodu je poznato da se metvica koristila kao sredstvo za prekid trudnoće, a neki kažu da ona u tome i stvarno doprinosi. Metvica o kojoj pričamo nije isto što i nana odnosno menta, iako su iz iste porodice. Ova metvica ima drugačiji cvet i zapravo je ukrštena vrsta barske i poljske mente i inače pomaže kod stomačnih tegoba. Ipak, čak i kod osoba koje nisu u drugom stanju, ona čaj od ovakve metvice se ne preporučuje više od jedne šolje!

Žalfija u trudnoći može da pomogne u ublažavanju bola u grlu ali samo kao sredstvo za ispiranje usta. Nije preporučljivo da se pije jer se smatra da može potaknuti kontrakcije.

Savet plus i dodatak na ovaj popis su i čajevi za PMS, za mršavljenje, detoksikaciju i slične mešavine.

Razlog je što većina od njih sadrži bilje koje podstiče izbacivanje vode ali češću stolicu. To vrlo lako može da dovede do problema . Povećano izbacivanje vode ili učestale stolice mogu uticati na varenje trudnice, količinu plodove vode, varijacije u pritisku i gubitak elektrolita.

Čajevi koji takođe mogu uticati na nivo elektrolita u telu su i sena ili čaj od uve. Elektroliti podrazumevaju natrijum, hloride, kalijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ćelija i organa ali imaju ulogu i u strukturiranju ploda.

Koji čajevi su DOZVOLJENI u trudnoći?

 

Možda ste se malo uplašili od prethodnog spiska, ali verujte da nije sve tako tmurno! Zapravo, poveći je spisak čajeva koje smete da pijete i uživate u njima, a ujedno i olakšate neke trudničke tegobe.

 

dozvoljeni čajevi u trudnoći

 

Na primer odličan čaj koji možete da pijete u umerenim količinama je od đumbira. Đumbir jeste malo ljutkast, ali osvežavajućeg mirisa i sa malo limuna pravi čuda za mučnine u trudnoći. Naravno, ni sa njim ne treba preterivati, već umereno piti po jednu šolju dnevno.

Evo nekih čajeva koje smete da pijete, a kasnije pročitajte za šta su dobri:

 • Nana ili menta
 • Čaj od lista maline
 • Kamilica
 • Neki voćni čajevi
 • čaj od koprive
 • čaj od matičnjaka
 • brusnica

Ovom spisku se mogu dodati mnogi drugi čajevi poput majčine dušice, ali uz naznaku da se ne preteruje. Majčina dušica može pomoći oko gripa, ali u trudnoći se koristi u minimalnim količinama. Ona spada u diuretike, samim tim nosi rizike za trudnice, ali dodatno je što može uticati na pritisak, bolesti srca ili štitne žlezde.

Dakle, mnogi čajevi su dozvoljeni ali uz posebno vođenje računa o preporučenoj količini.

Vreme, odnosno period trudnoće u kojem se nalazite takođe utiče na vrstu čaja koju ćete piti.

Spomenuli smo čaj od lista maline koji spada u dozvoljene čajeve. Međutim, on se preporučuje tek u zadnjem pred-porođajnom periodu trudnoće. Tada ovaj čaj može imati blagotvorna dejstva na omekšavanje grlića materice, ojačavanja mišića uterusa. Na taj način on neposredno može olakšati sam porođaj i priprema telo na taj mukotrpan zadatak. Ali upravo zbog te stimulacije materice, on nije preporučljiv pre zadnjeg tromesečja!

Sve u svemu, kada se sabere i oduzme, pre nego što rešite da uživate u nekom čaju, prvo treba sakupiti informacije o dejstvu a tek onda piti i to po unapred određenoj količini.

Biljni čajevi u trudnoći i šta sa njima?

 

Mešavine biljnog čaja možda imaju mnoga blagotvorna dejstva, ali ipak sa njima treba biti oprezan. Nekada se lako može sastavu mešavina potkrasti baš neka od biljaka koja nije dozvoljena, a zašto rizikovati?

Takođe, čajevi mogu biti u kesicama ili rinfuzi, odnosno sušeno bilje koje sami proceđujete. Kako kažu osobe koje su čajoljupci, obe varijante su delotvorne, sve zapravo zavisi od vaših afiniteta.

Ukoliko se odlučite za rinfuzne čajeve vodite računa da ih pripremate prema uputstvu, odnosno da odstoje koliko je neophodno da bi otpustili sve lekovite materije. Takođe treba voditi računa o detaljnom proceđivanju da bi se izbegle mrvice i ostaci bilja.

Čajevi u kesicama se obično lakše pripremaju, praktičniji su. Nema potreba da se čaj cedi, ali treba voditi računa o vremenu koje će kesica biti potopljena. Smatra se da to ne treba da bude duže od desetak minuta (za biljne čajeve, kod voćnih može i duže).

Da li su bezbedni voćni čajevi u trudnoći

 

Ukoliko ste ljubitelji voćnih aroma koji obično donose neku prazničnu atmosferu, važno je da znate na šta da obratite pažnju pre konzumiranja.

Zašto je važno da pročitate sastav čaja iako na njemu piše čaj od divlje trešnje, ili jabuka i cimet? Zato što je osnova tog čaja obično biljna.

Na primer često to bude čaj od hibiskusa ili ploda šipka, koji utiču na varijacije u pritisku ali mogu i sadržati kofein. Ili u pitanju bude neko drugo bilje koje nije baš preporučljivo.

Udeo voćnih elemenata je obično oko 30% (nekada manje, nekada više) često ploda jabuke, a ostalo su dodate arome i začini.

Ukoliko su u pitanju začini poput karanfilića ili cimeta, takođe treba biti obazriv. Oni ne škode u manjim količinama, međutim mogu uticati na glavobolje ili vrtoglavice u trudnoći zbog intenzivnog mirisa.

Voćni čaj koji možete umereno piti u trudnoći jeste čaj od brusnice.

Čaj od brusnice u trudnoći

 

Brusnica je jedna od lekovitih biljaka koja daje male crvene plodove. Kada se oni sasuše, mogu se koristiti kao zdrava grickalica ili kao čaj.

Ali, za šta je ona dobra?

Lekovita svojstva brusnice se ogledaju u njenom antiinflamatornom dejstvu, ali i antibakterijskom. Smatra se da je odlična ako imate infekcije urinarnog trakta, kao i za podsticanje rada bubrega. Ono što je posebno dobro jeste da je dozvoljena u trudnoći, ukusna i ne sadrži kofein. Nju možete jednostavno kupiti u zdravoj hrani kao sušen plod i preliti je prokuvalom vodom. Kada popijete tečnost voćke možete pojesti, mada će tada izgubiti većinu ukusa.

Smatra se da je u trudnoći preporučljivije grickati plodove brusnice jer sadrže vitamin C u većoj količini. Pored toga one sadrže i magnezijum, kalijum, kalcijum, i mnoge druge vitamine i minerale.

Naravno pre upotrebe bilo kakvog čaja, pa i ovog za koji se smatra da je dozvoljen u trudnoći, prvo se posavetujte sa lekarom!

Čajevi protiv bakterija u trudnoći

 

Jasno da mnogi od čajeva koje smo spominjali imaju i jaka antibiotska svojstva i mogu pomoći u borbi sa upalama.

Brusnica smanjuje urinarne infekcije, ali takođe i održava zdravlje usne duplje i desni. U toku trudnoće se može desiti da počnu da otiču desni, a tu ovaj čaj odlično deluje.

Čaj od kamilice umiruje i deluje blagotvorno na san u trudnoći, a pomaže i kada se desi blaža upala grla. Ipak, on pripada porodici vratića, bilja koje nije dozvoljeno za konzumaciju u toku trudničkih dana, pa sa njom treba biti posebno pažljiv.

Zapravo, ne treba je piti više od jedne šolje i to ne često. Ista je situacija sa žalfijom, koju ne smete piti ali možete ispirati grlo da bi smanjili efekte bakterijske infekcije usta i grla.

Čaj za stomačne infekcije

 

Čaj od mente ili nane može smanjiti stomačne tegobe i deluje na umirivanje mučnine, gasova, i pomaže varenje. On ima umirujuće dejstvo na organe za varenje ukoliko se desi disbalans stomačne flore.

Takođe je odličan za inhaliranje ukoliko se jave prehlada u toku trudnoće. Otvara sinuse i pomaže u eliminaciji bakterija koje se tamo mogu lako razmnožiti.

Ipak, i sa nanom ne treba preterivati, već je piti u dozvoljenim količinama koje preporuči lekar.

Čaj protiv kandide u trudnoći

 

Kandida je vrlo česta, uporna i posebno neprijatna pojava koja se može javiti i kada ste u drugom stanju. U pitanju je gljivična infekcija koja se može javiti bilo gde u organizmu, ali se često javlja kao vaginalna infekcija.

Čajevi koji pomažu u ovim slučajevima mogu da se piju, ali postoje i oni koji se koriste za ispiranje intimnog područja.

Tečnosti na bazi bilja ili rastvora sode bikarbone mogu da se koriste u toku trudnoće, ali bez obzira na to, uvek je najbolje koristiti preporučenu terapiju.

Postoji čaj koji pomaže u otklanjanju ove tegobe, koji se spoj različitih biljaka poput: majčine dušice, hajdučke trave, žalfije i drugih. Ovaj čaj nije preporučljiv trudnicama ili dojiljama jer može uticati na kontrakcije ili kasnije količinu mleka i ukus istog. Međutim, smatra se da kopriva pomaže kod kandidijaze, kao i čaj od maslačka.

Ako koristite čaj od koprive postarajte se da bude od lista a ne od korena jer imaju drugačija svojstva.

Čaj od koprive ne smete piti više puta i u većim količinama u toku trudnoće jer je on i diuretik. To znači da oslobađa od viška vode, a to može delovati negativno na trudnicu i na plod.

Čaj protiv zatvora tokom trudnoće

 

Jedna od pratećih nuspojava u toku drugog stanja je i zatvor. Najčešće se javlja u drugom ili trećem tromesečju usled pritiska sve veće bebe na creva i organe za varenje. Čaj koji vam može pomoći u ovim situacijama jeste čaj od maslačka, ali i čaj od nane ili đumbira.

Čaj od maslačka ima blagotvorna dejstva na stomačne tegobe i može da umiri creva ili ih potera na rad. Ipak, on se priprema na poseban način koji vam ili piše na ambalaži ili će vam preporučiti stručno lice. Obično se na dve kašike bilja sipa oko 3 decilitra proključale vode i ostavi se da odstoji oko pola sata. Međutim, nije uvek isti sistem pripreme pa je neophodno proveriti pre pripreme i konzumacije. Čaj od maslačka je dozvoljen za trudnice, ali obavezno se treba prethodno posavetovati sa lekarom!

Dodatnu pomoć protiv zatvora možete potražiti u kompotu od šljiva ili jabuka, ili možda u mekinjama. U svakom slučaju, doktor koji vam vodi trudnoću može da vam preporuči najbolji način da rešite problem sa zatvorom.

Čajevi su od davnina poznati kao odličan vid prirodnih lekova za razne tegobe i stanja koja mogu da zadese naš organizam. Upravo zato i jesu sinonim za zdravlje, i dokaz moći prirode. Ipak, trudnoća kao posebno stanje iziskuje i posebne mere jer neki elementi iz biljaka mogu imati kontraefekat i izazvati probleme. Zato je dobro znati koji čajevi su dozvoljeni u trudnoći a koje treba izbegavati i na taj način osigurati mirne trudničke dane uz omiljeni napitak!

Izvori:

https://parenting.firstcry.com/articles/drinking-tea-during-pregnancy/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/herbal-teas-during-pregnancy-and-breastfeeding

Herbal Tea and Pregnancy
https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/herbal-teas-during-pregnancy_3537 https://momlovesbest.com/tea-during-pregnancy