kafa u trudnoći

Kafa u trudnoći: koliko piti i koju kafu?

Zanima vas da li se sme piti kafa u trudnoći? Da li šteti? Koja kafa je možda najbolja opcija? Na sva vaša pitanja imamo odgovore.

Kofeinske obožavateljke će posebno zanimati ovaj tekst, tako da ne idite nigde već od nas saznajte da li je ovaj napitak dozvoljeno konzumirati u trudnoći.

Da li kafa u trudnoći šteti?

 

Hajde da vidimo  pre svega da li sme da se pije kafa u trudnoći.

Kada je reč o unosu kofeina pogotovo putem kafe, preporuke su različite. Istražujući ovu temu nailazili smo na preporuke stručnjaka da se kafa u potpunosti izbaci iz upotrebe, jer su putem istraživanja došli do rezultata da može uticati negativno na ishod trudnoće i rast bebe.

 

kafa tokom drugog stanja

 

Sa druge strane su stručnjaci koji nisu dobili ovakve rezultate istraživanja i njihova preporuka glasi da se količina kafe ograniči na 200 mg i da u tom slučaju nema razloga za zabrinutost.

Kome verovati?

Kada sumiramo sve preporuke, možemo zaključiti da kafa može naneti štetu ukoliko se pije u velikim količinama.

Naravno da to sve zavisi i od vrste kafe, ali generalna preporuka je ograničiti unos ovog napitka. 

Hajde da se detaljnije osvrnemo na rezultate koji ukazuju kako kafa može da našteti:

 • Glavni razlog zašto pijemo kafu jeste taj što je ona stimulans. To znači da nas razbudi i daje nam energije. Kafa generalno utiče na krvni pritisak koji se povisi nakon ispijanja ovog napitka, srce brže lupa.
 • Stvara se i oslobađa veća količina urina obzirom da je kafa diuretik. Gubitak tečnosti nije preporučljiv tokom perioda trudnoće.
 • Kada ste  u drugom stanju morate znati da se mnogo sporije oslobađate kofeina u telu. Obzirom da se kofein zadrži mnogo duže, neretko se trudnice loše osećaju nakon kafe jer se može javiti i mučnina.
 • Veoma važan argument koji govori u prilog odricanja od kafe jeste da kofein ometa apsorpciju gvožđa što može dovesti do niskog nivoa hemoglobina u krvi, a ponekad čak i do anemije kod trudnica.
 • Tokom drugog stanja uvek imajte na umu da sve što vi konzumirate, dospeva do vaše bebe. Svaki zalogaj, svaki gutljaj kroz placentu stigne do bebe i njenog krvotoka. Obzirom da su mališani još u razvoju veoma teško se oslobađaju kofeina koji se zatekne u njihovom telu.
 • Pojedina istraživanja su došla do rezultata da kofein povećava šansu za spontani pobačaj kao i manju telesnu težinu bebe na rođenju. 

Kafa u ranoj trudnoći

 

Pod ranom trudnoćom mislimo na prvi trimestar trudnoće, odnosno na prva tri meseca koja su negde najznačajnija, ali i najrizičnija. Na samom početku trudnoće plod je u fazi ubrzanog razvoja, jer se formiraju organi kao i svi delovi tela. Svaki štetni uticaj može biti potencijalno opasan po pravilan razvoj i opstanak u materici.

Zato se trudnice informišu o tome da li se preporučuje  kafu trudnoći, pogotovo u ranoj trudnoći. U princpu preporuke stručnjaka su onakve kao što smo spomenuli u prethodnom delu teksta. Dakle, ograničite taj unos  na minimum, a ako možete probajte da se odreknete kafe barem dok ste trudni.

 

 

Tokom prvog trimestra mnogim ženama nije problem da ne piju kafu jer imaju mučnine pa im ona nimalo ne prija. To i nije tako loše. Jeste da su mučnine neprijatne i iscrpljujuće, ali eto imaju i pozitivnu stranu, a to je odustajanje od kofeina.

U ovom periodu se spominje veliki rizik od spontanog pobačaja, što prema nekim istraživnajima može biti uzrokovano i kofeinom. Zato ukoliko želite da vam početak trudnoće prođe što bezbrižnije kafu zamenite nekim ceđenim sokom.

Kafa u drugom i trećem trimestru trudnoće

 

Uporedo sa odmicanjem trudnoće, menjaju se i brojni procesi u organizmu žene. Telo više ne uspeva da apsorbuje i proradi unete supstance kao što je to bilo ranije. Zato oprez!

Kada kafu popijete u drugom trimestru trudnoće, telu će trebati duplo više vremena da izbaci kofein. Što znači da je on duže kako u organizmu žene tako i u organizmu bebe do koje kofein dospeva putem placente.

Sa dolaskom trećeg trimestra, telo je tri puta sporije, odnosno treba mu tri puta više vremena da očisti organizam od unetog kofeina.

Ovo su važne činjenice koje svaka trudnica mora znati. Na vama je da prelomite da li ćete piti kafu i dalje.

Ukoliko se ne možete odreći ove navike, barem se informišite koja je kafa možda najbolji izbor tokom ovih meseci u odnosu na procenat kofeina koji sadrži.

Sve to možete saznati upravo u narednim pasusima ovog teksta.

Turska kafa u trudnoći

 

Naš narod je nekako navikao da pije tursku kafu iako su novija vremena sa sobom donela i nove vrste o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Za sve ljubiteljke turske odnosno domaće kafe važna je informacija da jedna šoljica kafe sadrži oko 100 mg kofeina. 

Obzirom da je preporuka ne unositi više od  200 mg kofeina dnevno, turske kafe možete popiti čak dve u toku dana.

Naravno da sve zavisi od veličine šoljice i jačine kafe, ali govorimo o prosečnim šoljicma koje su namenjene baš za kafu, a ne za čaj.

Nes kafa u trudnoći

 

Nes kafa je u poslednje vreme sve popularnija kod nas. Pod “Nes” kafom podrazumevaju se razne varijante ovog napitka. Tako u kafićima možete naći topli nes, hladni nes, kao i nes sa raznim dodacima. Kod kuće pod ovom vrstom kafe najčešće mislimo na instant Nes kafu kao i na kafu 3ui ili 2u1. Kada je Nes kafa pod nazivom 3u1 to znači da sadrži šećer, dok 2u1 ne sadrži šećer.

Prema dostupnim podacima možemo vam reći da jedna šolja instant kafe sadrži oko 100 mg kofeina. Sve ovo uzmite sa rezervom jer zavisi od jačine kafe i od toga da li kuvate u kućnim uslovima ili je pijete u kafićima.

Bez obzira na mesto konzumiranja, ni sa ovom vrstom kafe ne treba preterivati. Ograničite se na dve šoljice dnevno. To se posebno odnosi na trudnice koje piju kafu sa dodatkom šećera ili mleka. To sa sobom nosi dodatno štetno dejstvo poput gojaznosti i poremećaja nivoa šećera u krvi, a mleko se inače ne preporučuje kao dodatak kafi.

Bela kafa u trudnoći

 

Ako nikako ne želite da odustanete od čarobnog napitka zvanog kafa, probajte da mu nađete manje štetnu varijantu. To može biti upravo bela kafa. 

Prema jednom receptu koji smo našli, za odličnu belu kafu potrebno je: 2 dcl mleka ili po želji koju količinu pravite, kašika šećera i pola kašike turske kafe. 

Naravno da količinu sastojaka možete prilagoditi, ali poenta je u razmeri mleka i kafe. Kao što vidite u belu kafu ide mnogo manje kafe, što znači da ona sadrži manje kofeina.  Ne preterujte sa zaslađivanjem i sa dnevnom količinom. 

Ovo jeste blaža varijanta, ali je ipak kafa i zato oprez!

Cikorija kafa u trudnoći

 

Da li ste čuli za cikoriju?

Ako niste, a trudni ste, onda je ovo pravo vreme da se informišete o tome šta je ona.

Zapravo, cikorija je livadska biljka od čijeg se korena dobija napitak koji po aromi podseća na kafu, a ne sadrži kofein. Osim toga biljka se smatra delotvornom za mnoge zdravstvene probleme. Baš zbog toga se može desiti da vas neko posavetuje da umesto kafe probate cikoriju.

Nikako to ne činite tokom trudnoće!

Poznavaoci ove biljke tvrde da trudnice i dojilje nikako ne bi smele konzumirati kafu od cikorije jer ona može uticati na pojavu kontrakcija i dovesti do komplikacija kao što je spontani pobačaj. 

Espreso u trudnoći

 

Iako nismo u Italiji, čini se da espreso kafa i kod nas dobija na popularnosti barem kada je ponuda u kafićima u pitanju.

 

espreso kafa u trudnoći

 

Da li više preferirate kratki ili dugački espreso? Sa ili bez mleka? To su neke od mogućih varijanti  ove vrste kafe. Razlika je naravno u količini kafe koju ćete dobiti kao i u njenoj jačini.

Ako želite da vas nešto “drmne” i razbudi tu je jedan kratki espreso. Za malo duže uživanje preporučuje se duži espreso koji je malo blaži po ukusu.

Koliko će se kofeina naći u jednoj šoljici espreso kafe, zavisi od mnogih faktora. Zavisi od proizvođača kafe, načina na koji se pravi i tako dalje.

Obzirom na sve te faktore imajte na umu da količina kofeina u jednom espresu može ići čak do 300 mg po šoljici. Samim tim sa jednom kafom prekoračujete preporučenu dnevnu dozu.

Vodite računa o tome i nije na odmet da se malo više informišete o poreklu espresa koji volite da konzumirate, kao i o njegovom sastavu.

Kafa bez kofeina

 

Oprez sa kafom bez kofeina! Nije sve baš tako kako stoji u nazivu, a može biti još i štetnije!

Znate li zašto?

Zato što zrno kafe prolazi kroz brojne procese kojima se odstranjuje kofein. Da bi se sve to izvelo koriste se  i mnoge hemijske supstance koje stručnjaci ocenjuju kao veoma štetne. Samim tim nisu preporučljive trudncama i mamama koje doje.

Kafa bez kofeina ipak sadrži oko 6 mg kofeina u jednoj šoljici. Da, to jeste malo, ali na znamo koliko sadrži štetnih materija. Zato zaboravite na ovu varijantu.

Koliko kafe se sme piti u trudnoći?

 

Naravno da vas brojke i preporuke zanimaju. Već smo spomenuli da je preporuka dnevnog unosa do 200 mg kofeina. U zavisnosti od vrste kafe to se u proseku svodi na dve do tri šoljice, ali broj dva se ipak više preporučuje.

Jedna kafa dnevno u trudnoći

 

Ako ste karakter i ujedno ljubiteljka kafe, teško ćete se svesti na jednu šoljicu dnevnu, ali to bi bilo najidealnije. Samim tim se ne odričete svog uživanja, a štetni uticaj svodite na minimum. Maksimum neka vam budu dve šoljice kafe dnevno.

Jutarnja kafa u trudnoći

 

Ne umete da započnete dan bez stimulansa zvanog kofein? Kao da naprosto progledate nakon prve jutarnje kafe? Neka ta jedna šoljica bude baš ujutru, kako bi vam dan započeo lepo i kako bi ste se lakše razbudili.  Budite karakter pa se tu i zaustavite.

Ipak, imajte na umu i ovo:

Nije stvar samo u kafu, koliko u kofeinu!

Ostali napici koji sadrže kofein

 

Kafa nije jedini napitak putem kojeg se može uneti kofein i poenta ove priče je da trudnice ograniče unos kofeina na 200 mg dnevno.

Evo koji još napici imaju kofein  i u kojim količinama:

 1. Šolja crne kafe (230 g) sadrži 135 mg kofeina.
 2. Šolja instant kafe ima 95 mg kofeina.
 3. Šolja kafe bez kofeina sadrži samo 5 mg kofeina.
 4. Kafa sa mlekom ili kapućino (170 g) ima oko 90 mg kofeina.
 5. Espresso (30 g) takođe sadrži oko 90 mg kofeina.
 6. Šolja zelenog ili crnog čaja može sadržati između 40 i 60 mg kofeina, pri čemu zeleni čaj obično ima manje.
 7. Koka-kola (konzerva, 340 g) sadrži 35 mg kofeina.
 8. Mlečna čokolada (30 g) ima samo 6 mg kofeina.
 9. Crna čokolada (30 g) sadrži oko 20 mg kofeina.
 10. Šolja čokoladnog mleka ima samo 5 mg kofeina.
 11.  Energetski napici – 30-35 mg kofeina

Sada kada imate ove podatke, možete napraviti neku svoju računicu i plan.

Želja za kafom u trudnoći

 

Nemate želju za kafom u trudnoći?

To je sasvim normalno i očekivano. Većina trudnica na samom početku trudnoće izgubi želju za kafom. Neke po tome i posumnjanju da su trudne. Pogotovo trudnice koje su do tada pile velike količine kafe.

Ta želja se sa odmicanjem trudnoće može ponovo javiti. Neretko već tokom drugog trimestra žene počnu da konzumiraju kafu u količinama kao i  pre trudnoće.

Nadamo se samo da u tome ne preteruju.

Mučnina od kafe u trudnioći

 

Odjednom vam kafa ima čudan ukus? Ne pje vam se? Stvara vam mučninu?

Možda ste trudni, ako to do sada niste znali. Ukoliko ste već potvrdili trudnoću onda je sasvim očekivano da vam kafa stvara mučninu pogotovo na samom početku drugog stanja.

Ne forsirajte sebe da pijete kafu ukoliko vam ne prija. Možda je ovaj napitak do sada bio vaš sastavni deo dana, ali sada je vreme da na njega zaboravite barem dok traju mučnine.

Ukoliko to potraje do kraja trudnoće, znajte da je to još bolja opcija jer ste na taj način potpuno eliminisali jedan potencijalno štetni napitak.

Kako se odreći kofeina?

 

Prestati sa unosom kofeina nije lako. Ova supstanca stvara organsku zavisnost. Kada ne popijemo prvu jutarnju kafu u vreme na koje smo navikli, osećamo glavobolju, nervozu, pospanost.  To vam ukazuje na to koliko smo zapravo zavisni od kofeina.

Da bi prekinuli tu zavisnost, morate ići postepeno! 

 

 

U zavisnosti od toga koliko ste ranije pili kafe, postepeno smanjujte količinu. Ako je bilo tri kafe dnevno, sada nekoliko dana pijte dve. Zatim nakon nekoliko dana smanjite količinu na jednu šoljicu kafe. Ukoliko želite potpuno prestati sa konzumiranjem kafe, svoju kafu zamenite sa vrstom koja u sebi sadrži manji procenat kofeina. Kuvajte slabiju kafu i postepeno odvikavajte organizam od kofeina.

Svaki put kada naiđe kriza i osetite potrebu za kafom jer vam je recimo došla dobra prijateljica, vi sebi napravite ceđeni voćni sok.

Vrlo često je poenta kafe samo u druženju, odmaranju i uživanju. Sve to možete postići i sa vitaminskim napicima i dobiti višestruku dobit.

Vrlo je teško uskladiti i zadovoljiti sopstvene potrebe sa onim što je zdravo i preporučljivo. Drugo stanje je vreme kada je potrebno malo žrtvovati svoje potrebe zarad viših ciljeva i dobrog ishoda trudnoće.

Sada vam je možda teško da to shvatitie, ali na kraju ćete videti da je ipak sve vredelo truda i odricanja.

Uostalom i nije potrebno da se potpuno odreknete uživanja, samo vodite računa o kvalitetu i količini kafe koju pijete.