posteljica u trudnoći

Zašto je važna posteljica u trudnoći?

Posteljica u trudnoći ima važnu ulogu, zato je neophodno kontrolisati njeno stanje. Kakvo ono može biti i šta znači? Saznajte!

Stanje posteljice u trudnoći prati se na svakom ultrazvučnom pregledu i tom delu se posvećuje posebna pažnja, a saznaćete i zašto.

Da bi razumeli šta znače pojedini termini i brojke, informišite se o ovoj temi i budite u toku sa svojom trudnoćom i svim njenim aspektima.

Šta je posteljica i koja je njena uloga?

Posteljica ili placenta je organ koji se formira isključivo u trudnoći i u telu žene postoji jedino u tom periodu.

Zašto jedino tada?

Zato što ima izuzetno važnu ulogu u razvoju bebe i održavanju zdrave trudnoće,kao i plodova voda.  Evo i koje su njene funkcije:

 • Proizvodi hormone poput estrogena i progesterona koji su neophodni za održanje trudnoće i razvoj bebe. Pravilna hormonska aktivnost veoma je važna.
 • Zahvaljujući ovom organu, beba dobija kiseonik i neophodne nutrijente koji su od ključne važnosti za pravilan razvoj.
 • Razdvaja majčinu i bebinu krv (drži ih odvojene) i na taj način bebu štiti od spoljašnjih uticaja, bakterija  i infekcija.
 • Posteljica deluje kao filter koji pročišćava i ne dozvoljava štetnim supstancama da dođu do bebe.
 • Još jedna veoma važna uloga placente je da na bebu prenosi antitela koji će je štititi nakon rođenja.

Kada je trudnoća u pitanju, dešavaju se razni složeni procesi koji su tu sa razlogom. Razvoj posteljice takođe je deo prirodnog procesa i zdravlje ovog organa od neprocenjivog je značaja za zdravu trudnoću.

Kada se formira posteljica u trudnoći?

 

Obzirom da posteljica ima veoma važnu ulogu u razvoju bebe dok je još u stomaku, sa razlogom se i razvija veoma rano.

U trudnoći se placenta pojavljuje već u prvom mesecu trudnoće, tačnije oko četvrte nedelje.

Kako odmiče trudnoća tako se razvija i povećava placenta jer na taj način beba dobija više potrebnih nutrijenata.

Kako izgleda posteljica?

 

Za posteljicu se kaže da izgleda poput palačinke, samo što je ova napravljena od krvnih sudova. Ona se smešta na zid materice i sa bebom se povezuje uz pomoć pupčane vrpce

 

placenta

 

Kada ste trudni sa jednom bebom imaćete i jednu posteljicu.

Trudnoća sa blizancima u nekim slučajevima može biti drugačije iskustvo. Može se desiti da dođe do razvoja dve placente kada nosite blizance. Sve zavisi kada se oplođena jajna ćelija podeli.

Nemojte da vas brine ako saznate da nosite blizance, a razvila se samo jedna posteljica. To je veoma česta situacija.. Prema rečima lekara najvažnije je da je placenta zdrava bez obzira da li se razvila jedna ili dve, a nosite blizance.

Položaj posteljice u trudnoći

 

Položaj posteljice u trudnoći se itekako proverava i prati. Kako odmiče trudnoća tako se materica širi i to ustvari utiče na položaj posteljice unutar materice.

 

 

Placenta može zauzeti nekoliko položaja tokom drugog stanja i nije svaki najidealniji za ishod trudnoće:

Posteljica na prednjem zidu materice

 

Ovakav položaj posteljice vezuje se za mlađe trudnice. Iako ne mora uvek biti razlog za brigu, on ipak nije idealan i mora se držati pod kontrolom. Razlog je taj što se mišićna vlakna prednjeg zida materice rastežu i to sa sobom ponekad može nositi rizik kao što je prerano odvajanje posteljice.

Posteljica na zadnjem zidu materice

 

Kada se posteljica nalazi na zadnjem zidu materice to se smatra najboljim položajem. Razlog je taj što zadnji zid materice tokom cele trudnoće ostaje dovoljno jak i stabilan i samim tim nema povećanih rizika od raznih komplikacija.

Nisko usađena posteljica ( Placenta previa)

 

Sam naziv govori da se ona nalazi nisko, odnosno na bebinom putu jer zatvara grlić materice i time otežava porođaj.

Takav položaj posteljice se redovno proverava uz pomoć ultrazvuka i u većini slučajeva se posteljica pomeri na gore kako se približava termin za porođaj.

Ukoliko je posteljica nisko usađena pred sam termin porođaja  lekari će na vreme preduzeti neophodne mere kako ni mama ni beba ne bi bili ugroženi tokom porođaja. U nekim slučajevima ovakav položaj može dovesti do krvarenja tokom trudnoće i porođaja. Zato se ovakvi slučajevi pomno prate i nadziru, a ponekad se kao krajnja mera primenjuje carski rez umesto prirodnog vaginalnog porođaja. 

Šta je zrelost posteljice?

 

Kako odmiče trudnoća tako se razvija i posteljica.

Od samo nekoliko ćelija razvije se potpuno novi organ koji teži oko pola kilograma i veličine 15-20cm  u dijametru.

Sazrevanje posteljice u trudnoći

 

Sa rastom posteljice  menja se i njena zrelost tokom trudnoće. Provera zrelosti posteljice radi se tokom svakog ultrazvučnog pregleda i smatra se jednim od važnih delova pregleda. Sasvim je normalno i prirodno da posteljica stari kako se približava termin porođaja. Problem nastaje ako posteljica stari prevremeno, ali o tome ćemo u narednim delovima teksta govoriti detaljnije.

Stepen zrelosti posteljice

 

Posteljica može imati nekoliko stepena zrelosti, a evo i šta te brojke govore:

 • Stepen zrelosti 0 odnosi se na trudnoću tokom prvog i početkom drugog trimestra do neke 18 nedelje.. Ovakvu zrelost karakteriše glatka horionska ploča koja se uočava tokom ultrazvučnog pregleda.
 • Prvi stepen zrelosti karakterističan je za drugi i početak trećeg trimestra odnosno u periodu od 18-29. nedelje trudnoće. Sada se tokom ultrazvučnog pregleda mogu detektovati promene na posteljici kao što su uvlačenja horionskih ploča.
 • Drugi stepen zrelosti karakterističan je za period od 30-38. nedelje trudnoće. Sada se primećuju veće promene na samoj posteljici kao što su mestimične bazalne kalcifikacije i veća udubljenja horionske ploče.
 • Treći stepen zrelosti posteljice odnosi se na sam kraj trudnoće odnosno 39. nedelju i više. Za ovaj stepen zrelosti karakteristična je značajnija klacifikacija bazalne ploče, posteljica je podeljena na kotiledone, a na horionskoj ploči uočljiva su udubljenja.

Šta je ablacija posteljice?

 

Odlubljivanje posteljice odnosi se na situaciju kada se posteljica odvoji od unutrašnjeg zida materice pre porođaja.

Postoje dva scenarija: delimično i potpuno odvajanje posteljice u trudnoći.

Ovo može biti zaista opasno jer dovodi do obilnog krvarenja, a istovremeno bebu ostavlja bez kiseonika i potrebnih hranljivih sastojaka.

Ukoliko dođe do abrupcije placente može se desiti da situacija zahteva hitan porođaj kako bi se sprečio nepovoljan ishod.

Urasla posteljica

 

Nakon porođaja normalan scenario bio bi odvajanje posteljice od zida materice i njeno izbacivanje napolje. To se radi odmah nakon izlaska bebe iz porođajnog kanala. Ukoliko posteljica ne izađe napolje u roku od 30 minuta, može biti da je urasla.

Kada je placenta urasla to znači da deo nje ili cela placenta ostaju pričvršćeni uz pomoć krvnih sudova za zid materice.

Ovo može izazvati komplikacije na porođaju poput obilnijeg krvarenja koje je u nekim situacijama i životno ugrožavajuće. Ukoliko pojedini delovi ostanu u materici i nakon porođaja, ponekad će lekari morati da ih odstrane hirurškim putem kako ne bi došlo do infekcija i drugih ozbiljnih komplikacija.

Zadebljana posteljica

 

Zadebljanje posteljice je još jedna od mogućih komplikacija tokom trudnoće. Placenta sa odmicanjem trudnoće raste i za svaku nedelju ima određene vrednosti koje se smatraju normalnim i poželjnim.

Kada je posteljica zadebljana to nosi rizik za razvoj bebe jer može doći do kašnjenja u razvoju, raznih infekcija, nedovoljne hormonske aktivnosti posteljice.

Ovo stanje je neophodno otkriti na vreme tokom utrazvučnih pregleda i započeti odgovarajuću terapiju kako bi se trudnoća  i razvoj bebe držali pod kontrolom.

Kalcifikacija – prerano starenje  posteljice u trudnoći

 

Starenje posteljice u trudnoći je sasvim normalan i prirodan proces kako trudnoća odmiče. Ukoliko placenta stari  u skladu sa starošću trudnoće to je sasvim normalno. Međutim postoje slučajevi kada posteljica ubrzano stari, pogotovo pre 37. nedelje trudnoće i to može dovesti do određenih problema.

Što se starenje posteljice dešava ranije to su lošiji ishodi po bebu.Najčešći uzroci preranog starenja posteljice jesu pušenje, preeklampsija, razne autoimune i zarazne bolesti, bakterije,  kao i dijabetes.

Ovo stanje nije nimalo naivno jer može ugroziti razvoj bebe ako ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih sastojaka, a na kraju može doći i do prevremenog porođaja.

Posteljica posle porođaja

 

Kada govorimo o prirodnom vaginalnom porođaju, nakon rođenja bebe iz materice će izaći i placenta.

 

zrelost posteljice u trudnoći

 

Ovo je jako važan deo porođaja jer ukoliko unutar materice ostanu delovi placente to može dovesti do komplikacija poput krvarenja i infekcija. Dakle, nakon izlaska bebe, lekar će vam masirati stomak ili će biti potrebno još malo vašeg truda kako bi ste izgurali posteljicu napolje. Zatim se proverava da li je cela posteljica izašla napollje ili ima nedostajućih delova.

Kod carskog reza, lekari će tokom procedure odstraniti i placentu.

Koji god da je porođaj u pitanju, najvažnije je da cela posteljica bude izvađena.

Faktori koji utiču na stanje posteljice

 

Na sam tok trudnoće kao i zdravlje svih organa utiču mnogi faktori. Iako na pojedine ne možete uticati, ima i onih o kojima možete povesti više računa.

 

 

Saznajte šta doprinosi dobrom stanju posteljice i doprinesite tome da se vaša beba rodi zdrava, a da trudnoća protekne bez komplikacija.

Evo najčešćih faktora koji utiču na stanje posteljice:

 • Godište trudnice važan je faktor rizika za ishod trudnoće. Što je trudnica starija, pogotovo ako ima preko 40 godina rizici kao što je abrupcija posteljice se povećavaju. Zato lekari neretko savetuju da se ne čeka sa planiranjem porodice i potomstva, jer se sa svkom godinom, povećavaju i rizici.
 • Problemi sa visokim krvnim pritiskom mogu uticati na stanje posteljice tokom trudnoće. Ukoliko imate horničnih problema sa krvnim pritiskom, na vreme počnite sa kontrolama i uzimanjem odgovarajuće terapije kako se ne bi desila neka od mogućih komplikacija kao što je insuficijencija posteljice. Ovakvo stanje može dovesti do smanjenog rasta bebe, cerebralne paralize, prevremenog porođaja, čak i intelektualnih smetnji kod bebe  u daljem razvoju.
 • Pucanje vodenjaka pre porođaja može dovesti do abrupcije posteljice.
 • Višeplodna trudnoća sa sobom nosi brojne rizike, a jedan od njih odnosi se i na pojavu raznih problema sa posteljicom kao što je  insuficijencija.
 • Ukoliko ste ranije imali carski rez ili neki drugi hirurški zahvat na materici to može povećati šansu za određene komplikacije.
 • Problemi sa placentom u prethodnoj trudnoći mogu povećati rizik za pojavu problema i u tekućoj trudnoći. Ukoliko ste imali neku od ovih situacija na vreme skrenite pažnju svom lekaru jer to može biti informacija od presudne važnosti za povoljan ishod.
 • Nezdrave životne navike poput pušenja, konzumiranja alkohola ili nedozvoljnih supstanci povećavaju šansu za pojavu problema sa posteljicom u trudnoći.

Kako sprečiti komplikacije sa posteljicom?

 

Znate da je prevencija često najbolji lek za povoljan ishod.

Da bi prevenirali loše ishode vaše trudnoće na vreme povedite računa i preduzmite sledeće korake:

 • Redovno odlazite na ginekološke preglede tokom trudnoće. Svaki deo trudnoće ima preporučene kontrone preglede i analize koje se rade upravo iz razloga da se preveniraju i na vreme uoče problemi koji se u većini slučajeva uspešno rešavaju.
 • Slušajte savete vašeg lekara i redovno ih primenjujte. Odgovarajuća i redovna terapija su ključni da bi se pojedine situacije držale pod kontrolom.
 • Ostavite pušenje i ne konzumirajte lekove na svoju ruku. Osim što će to smanjiti rizik od komplikacija, doprineće i vašem boljem zdravstvenom stanju.
 • Upoznajte se sa svim rizicima i preduzmite neophodne korake da bi ste ih u što većoj meri elliminisali.

Trudnoća je jedno zaista složeno stanje i jako je važno voditi računa o svim segmentima. Svaki deo ženinog tela  ima svoju funkciju i kada je sve pod kontrolom organizam funkcioniše kao jedna savršena i veoma složena mašina. Posteljica u trudnoći je važan deo nje.

Izvori: 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425

https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/placenta-complications/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/309618

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/what-is-the-placenta

https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-does-the-placenta-form#