pupak kod beba

Kako da PUPAK KOD BEBA negujete PRAVILNO

Saznajte zašto je važno da se pupak kod beba pravilno neguje, kada otpada i na koji način da sprečite potencijalne probleme ili komplikacije.

Bebin pupak i pupčana vrpca imaju veoma važnu ulogu za pravilan razvoj ploda u toku devet meseci perioda trudnoće, jer do samog porođaja povezuju bebu sa majkom.

Pupak i pupčana vrpca – čemu služe?

 

Pupčana vrpca je fiziološki deo fetusa i glavna veza između majke i ploda.

Važna je jer omogućava da plod dobije kiseonik i sve hranljive materije neophodne za pravilan i nesmetani razvoj u stomaku.

Dok je beba još uvek u stomaku i u fazi razvoja, pupčana vrpca je sa jedne strane povezana sa placentom (ili posteljicom majke), dok je sa druge strane povezana sa pupkom ploda. U njoj se nalaze dve pupčane arterije i jedna pupčana vena, koje kroz pupak bebe omogućavaju da beba diše i isporučuju joj hranljive materije. Prosečna dužina joj je 50-60cm.

 

pupčana vrpca kod beba

 

Konkretno:

 • pupčana vena ima ulogu kada je u pitanju prenos hranljivih sastojaka od majke do bebe, jer sakuplja i prenosi kiseonik, vitamine i minerale do bebe, dok je ona još uvek u stomaku;
 • sa druge strane, preko pupčane vrpce i pupčanih arterija beba uspeva da izbaci sve suvišne materije.

Kada se beba rodi, povezanost sa pupčanom vrpcom prestaje, a dete svoje prirodne fiziološke funkcije može obavljati samostalno.

Kad bebi otpadne pupak – posle koliko vremena?

 

Pupčana vrpca se po rođenju bebe preseca, a od vrpce ostaje samo mali pupčani patrljak veličine 2-3 cm.

Presecanje bebu ne boli, jer patrljak nema nervne završetke. Od tog trenutka iz bebinog stomačića viri ostatak  te vrpce, jer je i dalje vezan za pupak, ali treba da otpadne.

Lapisiranje pupka

 

Lapisiranje pupka kod beba je postupak koji se primenjuje kako bi se sprečilo inficiranje pupčane vrpce ili omogućilo brže zarastanje. Ovaj postupak se obavlja od strane medicinskog osoblja, obično odmah nakon rođenja. Tokom lapisiranja, pupčana vrpca se odseca na određenom mestu, a zatim se veže ligaturom kako bi se zaustavilo krvarenje. Ovo se radi sterilnim instrumentima kako bi se smanjila opasnost od infekcija. Lapisiranje pupka je važan korak u postporođajnoj nezi novorođenčeta i obavlja se kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit bebe.

Pupčani patrljak sam otpada posle izvesnog vremena nakon presecanja pupčane vrpce , prirodno. Posle koliko vremena će pupčani patrljak otpasti, to zavisi od načina obrade pupka, a i razlikuje se od bebe do bebe. On se postepeno suši i smanuje, a zatim menja boju.

Obično se sasuši i otpadne posle 15-tak dana, kada dobije oblik krastice, ali ponekad dešava se i da otpadne posle tri nedelje (oko 21 dan) od dana rođenja.

Dok ne otpadne, ostaje vezan za pupčanu ranu na pupku kod bebe tj. može se reći da štrči iz njenog stomaka,

Međutim, znajte da stvari ponekad mogu malo da se zakomplikuju ili, još gore, da stvore ozbiljan problem opasan po život vaše bebe. Zato je važno da imate na umu sledeće:

Higijena pupka i pravilno previjanje je i te kako važno.

A evo i zbog čega!

 

 

Previjanje pupka kod beba: zbog čega je važno?

 

Negu, obradu ili previjanje pupka jako je bitno uraditi pravilno.

Pupčani patrljak i pupčana rana mogu biti potencijlni prolaz za bakterije, jer kroz njih mogu doći u krvotok, stvoriti infekciju, a često bebe mogu dobiti i sepsu.

Pupčani partljak sve dok ne otpadne mora biti suv i čist. To je najvažnije i osnovno pravilo za kada se radi o nezi. Naravno, treba sačekati da otpadne sam od sebe i tu ključnu ulogu ima pravilno previjanje pupka. Nikako nemojte samostalno da ga skidate i uklanjate.

 

obrada pupka kod beba

 

Spomenuli smo da pupak kod beba mora biti čist i suv, a to prakično znači da se ne sme kvasiti vodom. Takođe, ne sme doći u kontakt sa urinom iz pelene niti se uprljati na neki drugi način. 

Dakle, strogo pazite da se ne zaprlja ili umokri, jer je suv patrljak najbezbedniji za brže zarastanje rane. Vlažna, topla i mokra sredina je pogodna za rast i razmnožavanje bakterija, kao i za stvaranje ili širenje infekcije pupka i bolesti. Vlažna gaza ili pak mokra pelena su takozvana “opasna zona”, jer su idealne za razmnožavanje opasnih bakterija. Zato je nega pupka bebe stvar na koju ozbiljno treba da obratite pažnju.

Kako se previja pupak kod beba – korak po korak

 

Pupak i pupčanu ranu treba svakodnevno obrađivati, (jednom ili dva puta dnevno) sve dok ne patrljak iz pupka ne ispadne sam. To znači da se svakodnevno mora menjati gaza – sklanjati stara, a staviti nova, kako bi on bio čist i suv.

Pupčana rana se može obrađivati posle kupanja bebe, ali može i ujutro posle menjanja jutarnjih pelena.

U prvom periodu posle porođaja, majku i bebu posećuje patronažna sestra, pa je za posao oko previjanja i obrade pupka zadužena ona. Međutim, kada nauče ili vide da je potrebno, to mogu roditelji uraditi i samostalno.

Sledi postupak za previjanje pupka koji će vam i patronažne sestre objasniti:

 • operite ruke pre obrade pupka  (ruke moraju biti čiste zbog potencijalnih infekcija)
 • skinite bebi pelenu da može koža da diše (ako obrađujete pupak posle kupanja, dobro je obrišite)
 • pripremite povidon jod, nekoliko sterilnih gaza i medicinski flaster (ili zavoj),
 • natopite prvu gazu jodom i obrišite kožu oko rane,
 • zatim, uzmite drugu čistu gazu i nju takođe natopite jodom, pa očistite direktno pupčanu ranu (važno je da povidon jod dospe u ranu),
 • sačekajte par minuta da se očišćena rana osuši na sobnoj temperaturi,
 • kada to završite uzmite treću sterilnu gazu i stavite preko suvog pupka, a zatim flasterom fiksirajte gazu. Umesto samolepljevog flastera možete oko bebinog struka i preko gaze obmotati zavoj.

Znajte da kada je kupanje bebe u kadici u pitanju, sterilna gaza ne sme se skidati, a ni kvasiti . Gaza mora ostati na stomačiću kako voda slučajno ne bi došla u kontakt sa pupčanom ranom.

Zato dobro čitajte sledeće.

Dodatni saveti oko bezbednijeg zarastanja pučane rane:

 1. Koristite samo sterilnu gazu – vata nije dobra jer ostavlja sitna vlakna koja se mogu zalepiti za površinu rane. Takođe ni štapiće za uši, niti tupfere i slično, jer nisu sterilni, plus mogu doneti dodatnu prljavštinu na ranu i iritirati je.
 2. Prilikom čišćenja povidon jodom nemojte jako trljati kožu, već nežnim i blagim pokretima obrišite (isto važi i za patrljak, ne treba ga vući niti izvlačiti na silu, sam će otpasti kada se sasuši).
 3. Ne dodirujte nikada pupčani patrljak prstima, već samo sterilnom gazom.
 4. Prilikom ispiranja bebe pazite da se gaza i pupčana rana ne ukvase, stoga izbegavajte pranje dela oko bebinog pupka. Leđa, vrat ili pelensku regiju možete nežno oprati mekanim bebi sunđerom, jer sunđer neće ukvasiti područje oko pupka.
 5. Dok pupak kod bebe ne otpadne izbegavajte kupanje u kadici.
 6. Ukoliko se desi da slučajno pupčani patrljak malo nakvasite tokom kupanja, nežno ga osušite sterilnom gazom.
 7. Prilikom presvlačenja bebe, vrh bebine pelene pomerite dalje od pupka i pupčanog patrljka, jer neke pelene imaju lepljive trake koje mogu slučajno zakačiti gazu i nasilno povući obrađenu ranu.
 8. Takođe, birajte pelene za bebe koje imaju takozvani prorez na delu ispod pupka, koji se neće trljati o bebinu kožu, već će pupak ostati izložen vazduhu. Možete ga i sami prorezati.
 9. Novorođenče do kože mora imati čistu i pamučnu garderobicu, a to se odnosi i na pupak (kada patrljak otpadne) kako bi što zdravije potpuno zarastao.
 10. Izbegavajte preusku odeću za bebe, tesne bodiće ili benkice koje stežu, kao i sintetička odelca koja pale i kroz koje koža ne može lepo da diše.
 11. Nemojte pokušavati ručno da skinete patrljak, čak ni kada vam se čini da se odvojio toliko da je gotov da otpadne.

Nega pupka je sastavni deo svakodnevne higijene u prvim danima kod kuće. Pored toga, ona podrazumeva i svakodnevno kupanje.

Krenite u startu sa pravim preparatima za kupanje koji su na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka koji škode i iritiraju kožu. Iskustva mama kažu da je Dr Pilar kupka sa šamponom pun pogodak i da je koža njihovih beba nakon nje mekana, mirisna i ne isušuje se. I koža vaše bebe može biti takva ako je naručite na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

A kada je pupak u pitanju, jako je važno da znate i ovo…

Kada se javiti lekaru zbog pupka?

 

Pupčana vrpca direktno je povezana sa krvotokom, te ukoliko dođe do infekcije i ona najblaža može postati ozbiljna. Kada uđe u krvotok lako se širi, može dovesti do sepse ili drugih zdravstvenih tegoba i bolesti. Prevremeno rođene bebe imaju veći rizik od infekcija, zbog slabijeg imunog sistema.

 

nega bebinog pupka

 

Ukoliko primetite bilo bilo šta sumnjivo oko rane ili pupka posavetujte se patronažnom sestrom i pedijatrom.

Znaci infekcije na pupku :

 • upala
 • crvenilo oko pupka
 • otok
 • promenu boje kao da je modar
 •  rana gnoji ili  krvari
 • oseća se čudan miris

Tada su pregledi obavezni.

Takođe, ukoliko pupak  samostalno ne otpadne za tri do četiri nedelje nakon rođenja, možete se preventivno posavetovati sa pedijatrom. Patrljak obično otpada najviše tri nedelje nakon rođenja, a ukoliko ne otpadne mogao bi biti potencijalni znak nekog ozbiljnijeg problema.

Nakon što partljak otpadne,  još neko vreme izgledaće kao mala otvorena ranica. Važno je da se pupak više ne dira, ne trlja, ne čačka i ne češe kako ne bi došlo do iritacije ili infekcije osetljivog područja.

Upaljen pupak kod beba

 

Upaljen pupak posledica je zapaljenja pupčane vrpce i potkožnog tkiva. Ova infekcija, odnosno zapaljenje naziva se Omphalitis novorođenčeta.

Nakon otpadanja pupka ostaje ranica, koja se može nakon izvesnog vremena inficirati, a kao takva postaje potencijalno mesto ulaska bakterijskih infekcija i njihovog širenja.

Upala se može manifestovati crvenilom, ponekad otokom, blagim krvarenjem, gnojem, a katkad se može biti praćena povišenom temperaturom.

Ukoliko se odmah ne leči, može se proširiti, što povećava rizik od nastakna sepse i ugrožava život bebe. Ukoliko se ustanovi infekcija, lekar će prepisati terapiju u vidu antibiotskog spreja, praška ili slično.

Krvarenje pupka kod beba

 

Krvarenje pupka kod bebe donekle može biti normalna i očekivana pojava. U početku, odnosno po rođenju i dok patrljak ne otpadne, možete očekivati da će se iz pupčanog patljka povremeno pojaviti blago krvarenje.

Takođe, blago krvarenje pupka ponekad može prouzrokovati i pelena, ukoliko mnogo pritiska ili pomera gazu sa rane, ili pak ako dodirne bebi pupak. Ovo se smatra normalnim krvarenjem (pojavi se jako malo krvi, svega nekoliko kapi) i nije potrebno brinuti. Važno je tada da se područje oko pupka bebe dobro očisti, zatim ostatak vrpce blago pritisne (stisne sterilnm gazom) kako bi se to krvarenje usporilo i zaustavilo.

Krvarenje može biti opasno ukoliko je obilnije, ukoliko se sporo ili teško zaustavlja ili ako ukazuje na infekciju (gnoji, krv je sluzava, oseća se neugodan miris, koža oko pupka je crvena i vruća, ako beba pokazuje znake bola kada joj dodirnete pupak…)

U navedenim slučajevima obavezno treba pozvati lekara

Modar pupak kod beba

 

Ukoliko primetite da je crn pupak kod bebe ili pomodrelo plave boje na površini kože, ne mora nužno značiti da je to potencijalni problem. U početku, normalno je da pupak kod novorođenčadi nije istog tena kao ostatak tela, već nešto tamniji. U pupčanoj vrpci se nalaze krvni sudovi, a kasnije prilikom presecanja i ostaci.

Međutim, ukoliko primetite neke znake infekcije na pupku bebe – otok,  gnoj, čudan miris oko pupka, povišena temperatura, bol pri dodiru ili nešto drugo, obavezno se javite pedijatru.

Gnoj na pupku

 

U toku perioda zarastanja pupčane rane, nepravilnom obradom ili neadekvatnom higijenom može se desiti da se pojavi infekcija pupka kod bebe.

Jedan od najboljih simptoma infekcije jeste gnoj, odnosno žuto-zelenkasta tečnost koja curi iz pupka.

Ova infekcija pupčane vrpce se najčešće povezuje sa gnojnim zapaljenjem pupčane rane, poznatom kao omfalitis. Poseta pedijatru je obavezna, kako bi se sprečilo da se infekcija proširi i uđe u krvotok, ili dovede do oštećenja opasna po život bebe.

Pupčana kila ili ispupčen pupak? Kako prepoznati razliku?

 

Pupčana kila je česta pojava kod novorođenčadi, naročito kod prevremeno rođene dece ili dece koja su rođena sa malom telesnom težinom. Nastaje u predelu pupka i izgleda kao mala ispupčena kvržica, koja koja najviše u tom predelu i primećuje.

Pojava pupčana kile je lako evidentna kada beba dugo plače, ali i kada kašlje ili ukoliko se napreže. Ona nije bolna kod beba i dece, ne izaziva komplikacije, ali bi trebalo da se povuče do navršene četvrte ili pete godine života deteta.

Ukoliko se do tad pupčana kila ne zatvori, lekari često preporučuju hirušku intervenciju.

Kada sme da se kvasi pupak kod beba?

 

Ukratko – bebin pupak sme da se kvasi samo onda kada otpadne vrpca i kada zaceli rana. Do tad, beba nije spremna za kupanje u kadici.

Dodatno, poželjno je sačekati sa kvašenjem pupka sve dok i rana na stomačiću potpuno ne zaceli.

Nakon toga, možete započeti sa normalnim kupanjem vaše bebe u kadici, kada se cela sme pokvasiti. Međutim, nema potrebe za dodatnim trljanjem pupka kod bebe jer će se on sam od sebe očistiti od tragova krvi i joda.

Šta kada se ukvasi pupčani patrljak kod beba?

 

Ukoliko ste tokom kupanja bebe ili na neki drugi način ipak ukvasili pupčani patrljak, važno je da ga odmah osušite. Pupčani patrljak ne sme ostati mokar. Takođe, ne sme doći ni u kontakt sa kozmetikom za bebe.

Uzmite čistu sterilnu gazu i nežnim dodirima osušite od vode to mesto. Zatim, stavite bebu da leži na pamučnoj peleni i obmotajte je blago oko kukova, tako da nije prekrivena preko pupka. Taj deo ostavite na vazduhu, da se na sobnoj temeraturi prirodno osuši od vode.

Šta ako beba upiški pupčani patrljak?

 

Često se dešava da beba upiški pupak. U trenutku kada se to dogodi urin neće inficirati ranu, ali se ona mora odmah očistiti. Potrebno je da se prljava sterilna gaza što pre promeni, a bebin pupak obradi novim sterilnim gazama i povidom jod rastvorom.

Postupak:

 • čistom gazom utapkajte svu mokraću koja se sakupila oko pupka bebe;
 • vlažnom gazom malo obrišite taj deo gde je urin bio u dodiru sa kožom, a zatim dobro obrišite novom i ostavite da prirodno osuši;
 • ponovo obradite pupak kada bude potpuno suv;
 • navucite bebi čistu pelenu, a preporuka je da pelene menjate u prvim mesecima na tri do četri sata.

Bebi je otpao pupak – šta sad?

 

Kada bebi otpadne pupak primetićete da to mesto izgleda malo drugačije. Na pupku se tada dešavaju manje promene, a to je zbog pupčane rane koja treba skroz da zaceli. Naravno, potrebno je nastaviti i sa pravilnom negom.

Najčešći poremećaji ili infekcije koje se na pupku mogu pojaviti posle otpadanja pupčanog patrljka su sledeći.

Granulom

To je izraslina na pupku koja izgleda kao ožiljak ili pečurka veličine graška, koja može biti ružičaste ili beličaste boje. Nastaje kao reakcija na infekciju, formirajući ružičasti izraštaj na pupku od granuloznog tkiva. Važno je da roditelji potraže pedijatra za lečenje, koje je bezbolno i obavlja se ambulantno. Nelečeni granulom može uzrokovati ozbiljne infekcije, stoga se ne preporučuje samolečenje. Lečenje obično uključuje uklanjanje granuloma podvezivanjem ili primenom srebro-nitrata, uz potrebnu negu i kontrolu..

Omfalitis

Infekcija pupčane rane može se javiti zbog bakterija, uzrokujući crvenilo, otok, i izlučivanje gnoja. To može dovesti do povišene temperature i gubitka apetita kod deteta. Važno je brzo reagovati i posetiti pedijatra, koji će propisati odgovarajuće lečenje, uključujući antiseptike i antibiotike, da bi se izbegle ozbiljnije komplikacije.

Povećano vlaženje pupka (blenoreja)

Vlaženje pupka može biti normalno ako je sekret bistar i bez znakova infekcije. Važno je pratiti bebu i ako nema promena, sačekati nekoliko dana. Ako sekret postane sukrvičav ili traje duže, može ukazivati na infekciju. Tada je preporučljivo češće čistiti pupak antisepticima i, ako nema poboljšanja, obratiti se pedijatru.

Kako se neguje pupak koji je otpao?

 

Kako ne bi došlo do infekcije ili drugih problema redovna nega i održavanje higijene pupka su podjednako važne, čak i nakon što pupčani patrljak sam otpadne.

 

nega pupka

 

Ranu ne treba trljati, već pustiti da prirodno zaraste. Kada pupak otpadne, ranica se do zarastanja dezinfikuje i obrađuje gotovo isto kao pre otpadanja patrljka.

Takođe, povremeno možete trbuh i predeo oko pupka obrisati sterilnom gazom, a zatim uzeti drugu suvu i nežno tapkanjem osušiti pupak. Gazu možete zameniti čistom pelenom, ali obavezno mora biti čista i opeglana. 

Nemojte da koristite sapun, alkohol ili sprejeve, zbog toga što mogu da iritiraju nežnu kožu novorođenčeta. Rana mora biti suva jer će tako brže zarasti. Takođe, slobodno možete ostaviti pupčanu ranu da se malo prosuši na sobnoj temperaturi.

Još par saveta što se tiče pelena:

 • praktikujte da oblačite bebi pelene sa prorezom,
 • izbegavajte prekrivanje pupka pelenom, naročito jer pelene mogu biti prljave ili mokre, odakle lako može da iscuri sadržaj kad beba piški.

Šta ako bebi i dalje vlaži pupak?

 

Vlažan pupak kod dece je takođe uobičajena pojava nakon otpadanja pupčanog patrljka. Na gazi neretko ostaje sukrvica, koja bi trebalo da se osuši i nestane kroz dva do tri dana. Međutim, rana  ponekad može delovati i prljavo, sluzavo ili lepljivo. U tom slučaju takođe je važno je da nežno očistite.

 

 

Uzmite sterilnu gazu, nakvasite je i nežno tapkajte po osetljivoj koži bebe. Nakon toga uzmite suvu gazu i osušite pupak.

Zablude o nezi bebinog pupka

Mitovi o nezi pupčane vrpce kod novorođenčadi često mogu uzrokovati zabrinutost i netačne prakse. Evo nekoliko čestih mitova o pupku:

 1. Mit: Treba koristiti alkohol za dezinfekciju. – Istina je da alkohol ili drugi dezinfekcioni proizvodi nisu potrebni i mogu iritirati bebinu kožu. Blaga nega vode i sapuna obično je dovoljna.
 2. Mit: Pupak treba čistiti više puta dnevno. – Prekomerno čišćenje može izazvati iritaciju. Dovoljno je blago čišćenje tokom kupanja.
 3. Mit: Primeniti lek na pupak radi bržeg zarastanja. – Bebin pupak zarasta prirodno, i primena leka ili krema nije obavezna. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti specifičnu terapiju.
 4. Mit: Ako pupak izgleda drugačije, to je znak problema. – Pupak može prolaziti kroz različite faze zarastanja, uključujući promene boje. To nije nužno znak infekcije.

Razbijanje ovih mitova i pridržavanje preporuka pedijatra pomoći će vam da pravilno brinete o pupku svoje bebe i izbegnu nepotrebnu zabrinutos

Svakodnevno pratite ponašanje vaše bebe – da li je nešto boli, da li je došlo do promena na koži, kako se ponaša, da li su se pojavli simptom upale i slično. Ukoliko primetite da rana ne zarasta nekoliko dana od otpadanja pupka, da gnoji, da se u rani nakuplja sekret i da povišeno vlaži, postoji opasnost od površinske infekcije kože , koja zahteva čišćenje i lečenje.

Jako je važno paziti da se pupak kod beba ne nakvasi, a briga o zdravlju i pravilnoj nezi bebi kože bitna je od samog rođenja. Posebno je značajna u prvim mesecima života kada je najosetljivija.

Ukoliko primetite potencijalne simptome komplikacija ili infekciju koje se mogu pojaviti,  obavezno se javite pedijatru.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan. Ostavite nam u komentaru vaša iskustva ili podelite tekst nekome kome će biti koristan.

Izvori:

https://doi.org/10.1371%2Fjournal.pone.0227209

https://doi.org/10.1007/s00431-020-03889-w