prvi dani sa bebom kod kuće

Prvi dani sa bebom kod kuće: šta vas čeka?

Kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće? Kroz ovaj vodič prenosimo vam šta sve možete da očekujete da budete koliko-toliko spremni.

Ok, trudnoća je prošla, a sa njom i sve one tegobe poput mučnine, oticanja ili vrtoglavice .

Porođaj je završen – najgore je prošlo!

Ili ipak nije?

Mnogi roditelji su u problemu tek sada kada je beba spremna da dođe kući, kada shvate da imaju novog člana porodice i da treba da sami  staraju o čudesnom malom biću koje u potpunosti zavisi od njih.

To nije mala odgovornost i zato u potpunosti razumemo kolike su to brige i muke, pa smo spremili mali vodič onoga što možete da očekujete kada su prvi dani sa bebom kod kuće u pitanju. Tu su i neki saveti koji bi vam mogli značiti.

Hajde da vidimo o čemu se tu radi.

Prvi dani bebe u porodilištu

 

Prvi dani života vaših mališana započinju u porodilištu gde ih pomno prate oči stručnih lica. Tamo se odmah po rođenju rade prvi pregledi novorođenčeta i procenjuje se  apgar skor, odnosno dobija se ocena sveukupnog stanja bebe.

Zatim se bebe mere, brišu i donose mamama na upoznavanje a često i prvi podoj. Taj podoj ne mora da bude uspešan, ili može da vam se čini vrlo komplikovan, ali uz malo vežbe će sve biti u redu i možete savladati dojenje.

Kada beba prvi put bude sisala to možda neće trajati dugo. Ipak, ona može da posisa svega par mililitara kolostruma jer joj je želudac veličine žira. Zato se ne brinite, i to malo je dovoljno za početak.

Tih prvih dana u porodilištu vi i vaše dete se upoznajete, navikavate jedno na drugo, ali i napokon stičete konkretnu praksu nekih stvari koje ste učili u školici za trudnice ili vam ih je neko drugi pokazivao. Međutim, pravi ispit vašeg znanja i materinskog instinkta tek stiže – kada dođete kući! Tek tada vidite šta sve treba da znate.

 

dolazak kući sa bebom

Prvi dani bebe kod kuće

 

Kada se napokon nađete u miru i tišini vašeg toplog doma, sve će biti lakše. Ovo kažemo zato što je period u porodilištu često za majke vrlo stresan, zbunjujuć i kako hormoni luduju u vašem telu, često jedva čekate da dođete kući. To ne znači da ćete znati sve šta treba da radite sa bebom i sa obavezama koje vas čekaju, ali nećete osećati toliki pritisak kao kada ste bili u porodilištu.

Često svi kažu da su prvi dani sa bebom kod kuće i najteži, ali to ne mora da bude slučaj. Sve zavisi od bebe, vaše spremnosti, ali i od toga da li imate nekoga da vam pomogne dok se malo ne uhodate. Ovo vam možda i ne pomaže previše, zato hajde da vidimo šta možete da očekujete u ovim danima:

 • Bebe jedu malo ali često i budite spremni da je to nekada i na svakih sat vremena
 • Kake poprilično često, skoro posle svakog obroka, zato se spremite da menjate pelene i do 10 puta na dan.
 • Novorođeni mališani puno spavaju, zapravo činiće vam se da samo jedu, pune pelene i spavaju, i to je ok.
 • Trebaćete i da okupate bebu po prvi put, a to je možda i najveći izazov za novopečene roditelje, mada nije teško.

Ovo je ono osnovno što vas očekuje, ali i ma tu još par iznenađenja, pogotovo u toku noći.

Prva noć sa bebom kod kuće

 

Nećemo vas plašiti i reći kako ćete noći uglavnom provesti budni, jer iako je to često baš tako, možda vas potrefi baš beba spavalica. U ostalom, kakva god da je noćna situacija, bebama se spavanje menja po mesecima, tako da uvek možete da očekujete nešto novo.

U toku prve noći velike su šanse da ćete vi biti budni zbog uzbuđenja, ali i brige. Proveravaćete kako spava vaše čedo, da li je u dobro položaju za spavanje, kako i da li diše. I dok budete zaspali beba će se probuditi da jede. I to će biti tako dok se ne uhodate u vašu novu ulogu, onu najvažniju u životu – ulogu roditelja.

Budite spremni i na to da ćete menjati pelene i noću, a često i odeću jer one nekako baš vole da obave stvarno veliku nuždu baš tada, ili odmah nakon kupanja. Ali to su sve sitne čarolije i radosti koje sveži roditelji zapamte i posle ih se rado sećaju uz smeh!

Prve noći sa bebom, ali one kasnije, nisu lake, ali nisu ni nešto što ne može da se prebrodi ili pretvori u lepe uspomene.

Vodič za prve dane bebe kod kuće

 

Kroz malo istraživanja i malo ličnog iskustva sakupili smo sve informacije za jedan sveobuhvatni vodič kroz prve dane sa bebom kod kuće! Evo šta vam sve treba i šta možete da očekujete.

Šta vam sve treba za bebu u tim prvim danima kod kuće?

Sigurno ste spremili sve sa spiska stvari i opreme za bebu, ali u ovim prvim danima ovo će vam najviše trebati:

 • Pelene – One su broj jedan na spisku, jer ćete ih trošiti mnogo više nego što ste mislili. Važno je da budu prave veličine, a to je obično 1 ili 2 koje su za bebe od oko 3 do 4 kg. Veličina pelena je važna da bi bebi bilo udobno a i da sadržaj ne bi curio na sve strane!
 • Odeća – U zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova količina i vrsta odeće se menja. Uglavnom vam treba nešto komotno, pamučno i što je lako za svlačenje i oblačenje. Veličina odeće za novorođenčad je obično 56 ili 62.
 • Flašice i dohrana – Ako vaša beba jede obrok u vidu adaptiranog mleka, onda su vam flašice za bebe jako važne kao i vrsta dohrane koju dajete. Važne su i cucle za flašice, kao način na koje se one peru i održavaju!
 • Kozmetika za bebe – Treba vam dobra krema za pelensku regiju bebe odnosno guzu. Nju koristite za svako menjanje pelena – znači često. Kupka za bebe vam je potrebna, iako se koristi u minimalnim količinama, bukvalno samo par kapi. Šampon za bebe vam treba, ili koristite kupke 2u1 koje su uvek dobra opcija.

Izbor kozmetike za bebe zna da bude prilično zaguljena stvar, ako ne znate šta tražite. Zato je dobro što ste ovde, jer sada ćemo vas informisati o veoma važnoj stvari. Bebina kože je nežna, osetljiva i pogrešan izbor proizvoda može da napravi nepotrebne komplikacije.

Lela se uverila u to. Činilo joj se da sve radi kako treba, jer sve koristi redom – ali koža njene bebe bila je u lošem stanju, posebno u pelenskoj regiji. Dugo se taj problem iznova i iznova vraćao, dok slučajno nije saznala za rešenje koje joj je promenilo život, kako ona kaže. Njena beba sad ima mekanu, negovanu kožu i problemi se više nikad nisu javili, a promenila je samo jednu stvar. Jednu, ali vrednu! Ne ponavljajte njenu grešku i saznajte šta je njoj pomoglo klikom na njenu ličnu priču koja se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/jedina-krema-za-pelensku-regiju-koja-je-spas/

A evo kako će vam najverovatnije teći dani …

Šta vas čeka u prvim danima sa bebom kod kuće?

 

Ok, pored ovog spiska stvari koje su vam stvarno neophodne, vreme je da se bacimo i na to šta vas čeka i kako to sve izgleda kada napokon dođete sa detetom kući.

 

prvi dani sa bebom

Hranjenje bebe u prvim danima

 

Novorođenče mora da jede – Prva stvar na koju treba da mislite je da su osnovne potrebe bebe zadovoljene a to su hrana i voda! U njihovom slučaju to je jedno te isto – mleko!

Bebe jedu na 3 h a nekada i češće, u prvim danima se preporučuje dojenje na zahtev. To znači da bebi ponudite siku kada god zatraži. A kako da znate da li traži da sisa?

Proverite pelenu, odeću da je ne žulja i ako je sve kako treba, ponudite bebu da sisa. Vremenom ćete naučiti da prepoznate tačno zašto beba plače ili je nervozna i znaćete da li je gladna ili joj nešto drugo smeta.

Hranjenje bebe sa dohranom nije ništa manje zahtevno od dojenja, čak je možda i komplikovanije. Dohrana se sprema uvek samo za taj obrok, znači ne sme se praviti ranije, stavljati u termos, frižider bilo gde da stoji i čeka. To znači da u sred dana, u sred noći vi ustajete i spremate dohranu po uputstvu. Ne sme biti previše vruća ni previše hladna, već taman dovoljno mlaka da beba može da pije. Uglavnom se prati raspored hranjenja koji je retko kraći od 2.5h, a može biti i do 4h. Najbolje na svaka tri sata da beba jede onu količinu koja je prepisana po uputstvu.

Jedina olakšavajuća okolnost kod dohrane jeste što ovu obavezu može da obavlja i tata, dok sa dojenjem to nije slučaj, već je ono isključivo privilegija mama.

Hranjenje mališana u prvim danima po dolasku iz porodilišta je često i nije lako, ali brzo ćete se navići i uhodati koja god da je opcija u pitanju! Nije loše i da pogledate kako izgleda dojenje posle carskog reza ili šta da radite ako su vam bradavice ravne, jer to mogu biti neki od problema koji se javljaju.

Presvlačenje bebe u pravim danima

 

Presvlačenje bebe ne podrazumeva samo promenu pelene. O ne, pogotovo kada to radite prvi put, verujte da može da vas zapanji koliko tu može da bude komplikacija.

Prvo, sigurno ćete se zapitati da li bebina stolica treba da izgleda tako? Budite spremni na razne varijacije boja od žućkasto braon do mahovina zelene, i to je sve ok u prvim danima.

Prva bebina stolica se naziva mekonijum i može da bude jako tamno braon boje ili zelena, sluzava i čudna. I u narednih par dana nakon bebinog rođenja ona će se još izbacivati kroz redovne stolice. U prvim danima bebinog života njena creva i organi za varenje se prilagođavaju na svoju funkciju i zato su ovakve varijacije normalne.

Količina sadržaja u peleni takođe može da vas zabrine. Nekada to bude minimalno, a nekada poprilična količina koja curi niz noge, leđa, odeću… Zato obavezno kada presvlačite bebu stavite je na posebnu podlogu ili stavite jednokratne podmetače ispod bebe.

Odeću skidate ka dole, ne preko glave, čak i bodiće.

Bebi majčice i bodići imaju na okovratniku dugmiće ili ona proširenja kod ramena, i to vam dozvoljava da ih svlačite na dole a ne preko glave. Ovo je posebno zgodno kada je kaka frka u pitanju!

Sledeći razlog za razmišljanje su vlažne maramice ili pranje bebe za svako presvlačenje?

To je već vaša odluka, jer pranje bebine guze po 15 puta na dan i nije mala obaveza, ali na drugu stranu nisu sve vlažne maramice dobre. Možda je najbolja opcija kombinacija vlažnih maramica bez mikro plastike, na bazi vode i pranja bebe. Možete koristiti i brisanje bebe višekratnim maramicama odnosno krpicama koje možete da perete u mašini.

Jedna važna napomena se tiče širokog povoja – slušajte savet pedijatra iz porodilišta. Široki povoj više nije definitivno obavezan, ali se po negde još uvek praktikuje. Zato pitajte u porodilištu ili vašeg pedijatra ili drugu stručnu osobu i radite po njihovom savetu!

Ono što je sigurno jeste da bebu presvlačite redovno, da dobro posušite bebinu kožu pre ponovnog oblačenja pelene, i ostavite da se malo provetri, i da uvek imate pri ruci dobru kremu za pelensku regiju. Ostalo ćete već uklaviriti u narednim danima.

Spavanje bebe u prvim danima kod kuće

 

Spavanje ili ne spavanje, kako se kome sreća osmehne, nije mala stvar. Bebe spavaju vrlo često, bude se samo da jedu, da ih presvučete ili okupate. Vremenom se periodi budnosti povećavaju, a vi se privikavate na te promene u hodu.

Šta je važno kada je spavanje bebe u pitanju:

 • Trudite se da uvek budu u komotnoj, udobnoj odeći koja ih ne žulja. Evo kako obući bebu za spavanje.
 • Neka što češće spavaju na ravnoj podlozi. Izbegavajte kolica, jaje, ljuljaške, njihalice. Mada ako po nekada zaspu baš tamo, ok, ali ne previše često. Koliko god ergonomski tačno ova pomagala bila napravljena, nisu dobra za spavanje, razvoj bebe njihove kičme.
 • Neka bebin krevetić bude prozračan i bez igračaka, jastuka, gnezda i ostalih dodataka. Pored toga što su nepotrebni, za malu bebu bilo kakvi dodaci u krevetiću mogu biti potencijalna opasnost. Jastuk za bebe možete koristiti ali tek kada za to bude vreme!
 • Beba može da spava i u vašem krevetu, ako vi to tako odlučite. Nije greška ako je beba u vašem krevetu, ali kasnije može da bude problem da se odvikne od spavanja na tom mestu. Možda je najbolja opcija da imate krevetić kom se spušta stranica i koji ćete moći da približite vašem krevetu. Onda je praktično pored vas, a tehnički nije u vašem krevetu.
 • I što se spavanja tiče, kako ga ima puno kad je beba sasvim mala, probajte i vi da iskoristite njene dremke za svoj odmor. Makar dve, jer iako vas čekaju razne obaveze i vaš odmor je jednako važan, a obaveze neće pobeći.

Nega pupka bebe kod kuće

 

Pupak je uvek posebna briga roditelja, zato što je praktično to jedna ranica koja treba da se tretira posebno. Ali nije ništa komplikovano. U većini slučajeva bebin pupčanik otpadne nakon 5 dana, tako da se to ponekada desi dok je još u porodilištu. Ako to nije slučaj, opet ništa strašno. Svakako da će babica ili patronažna sestra koja vas bude posetila dati detaljno uputstvo kako da negujete pupak, ali evo nekih osnovnih smernica:

 • Dezinfekcija pupka je neophodna jednom dnevno samo i isključivo povidon jodom. Najbolje nakon kupanja, na čistu sterilnu gazu naneti malo joda i nežno potapkati predeo pupka
 • Pupčani patrljak ne vući, okretati, zatezati! On će otpasti sam kada za to dođe vreme.
 • Trudite se da ne kvasite pupčanik pri kupanju bebe. Najbolje je da ga zaštitite pamučnom pelenom kada kupate bebu dok pučani patrljak ne otpadne.
 • Ako primetite da se koža oko pupka crveni, odmah se javite lekaru. Ne lečite sami i ne nanosite ništa na pupak bebe, osim joda kada ga čistite. Lekar će prepisati terapiju ukoliko ona bude potrebna.

Ukoliko ste zabrinuti oko nege pupka, pozovite patronažnu sestru i potražite savet. Iako se čini komplikovano nije. Saveti patronažne sestre se uglavnom tiču tih neki stvari oko kojih su roditelji u nedoumici kada su prvi dani sa bebom kod kuće u pitanju.

Jedna od njih je i ovo…

Kupanje bebe u prvim danima

 

Kupanje mališana je na samom početku malo zastrašujuće, jer je beba toliko mala, a vi neiskusni, i onda se brinete. Ipak, nije mnogo komplikovano. Najbolje je da prvi put imate uz sebe neku stručnu osobu koja će vam pokazati i sve objasniti. Najčešće je to patronažna sestra koja vas obilazi po dolasku kući, ali to može biti i neko iz vaše uže okoline ko ima iskustva. Kupanje bebe izgleda ovako:

 • Bebu kupate celu, polivanjem ne potapanjem u kadicu.
 • Namestite bebu tako da je licem okrenuta na dole, i celom dužinom je polegnuta na vašu ruku, tako da joj je glavica u vašem dlanu. Polivate bebu blago vodom, malo nasapunate i dobro isperete.
 • Voda trebe da je topla, oko 37°C, možete da izmerite termometrom ako niste sigurni. Prostorija  u kojoj kupate bebu treba da ima oko 25 do 28°C.
 • Kada bebu okupate, dobro je posušite i sve pregibe namažite kremom.

Savetujemo vam da za kupanje i negu bebine kože koristite kozmetiku bez štetnih sastojaka. Možda niste mislili o tome, ali jako je važno. Nije svaka bebi kozmetika takva, zato se dobro raspitajte i čitajte deklaracije.

Marija je, od kada ima bebu, postala stručnjak za sastojke. Sve čita, sve odmerava jer je jedva našla kupku koja prija njenom sinu. Sada kada ju je našla – ne menja je. Zašto je posebna? Saznajte iz Marijine lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Vreme kupanja može da bude kada god vama odgovara, ali najbolje možda uveče, negde između dva hranjenja, da bi izbegli nervozu ali i bljuckanje. Posle kupanja nahranite bebu i smestite za spavanje, i tako stvarate rutinu koja će bebi prijati.

Šta ako beba ima žuticu u prvim danima kod kuće?

 

Novorođenačka žutica je vrlo česta, i ona se javlja zbog povišenog nivoa bilirubina u krvi. Ovaj nivo se smanjuje uz unos tečnosti, što znači da bi novorođena beba trebala što češće da sisa ili se hrani. Na taj način će kroz stolicu izbaciti taj višak i problem će prestati. Smatra se i da nije loše da beba boravi na dnevnoj svetlosti, pa je najbolje da je smestite da leži uz prozor. Naravno ne otvoren i ne na promaji, ne ni da izgori na jakom suncu.

Ukoliko se brinete da se žutica ne smanjuje, potražite pomoć lekara.

Ako je beba uspavana i letargična, ne budi se ni za hranjenje, odmah se javite pedijatru, jer mališani lako dehidriraju a to svakako želimo da izbegnemo.

Kada beba sme da ide napolje

 

Što se tiče izlaska bebe napolje, vi ste nju praktično izneli prvi put na spoljašnji vazduh kada ste je nosili kući iz porodilišta! Par minuta na svežem vazduhu neće naškoditi bebi, ali i to zavisi od godišnjeg doba u kojem se beba rodila.

Bebu možete izneti na koji minut kada je vreme mirno, bez vetra i padavina, ne previše toplo ili previše hladno.

Što se šetnje tiče i dužeg boravka napolju, ne preporučuje se baš tako rano. Dajte vremena svom telu da se oporavi od porođaja, ali i bebi da se privikne na novo okruženje pre nego što je stavite u kolica i povedete u šetnju. Takođe, kada već dođe vreme za prvu šetnju neka to ne budu mesta sa puno gužve, buke i saobraćaja. Vašoj bebi je sve to novo, od zvukova, mirisa, i svih drugih senzacija i to može da utiče na njeno raspoloženje. Za sve će biti vremena, tako da nema potrebe za žurbom.

Šta ako beba plače?

 

Bebe stvarno umeju mnogo da plaču, znate to im je praktično jedini način za komunikaciju kada su tako male. Ipak, to ne znači da se one samo deru po celi dan. Bebin plač je način da vam saopšti joj nešto treba! Nekada je to hrana, nekada presvlačenje, a nekada samo želi da ste joj u blizini, da se oseti sigurno.

 

 

Zato krenite metodično – kada je jela, da li je pelena suva, da li joj je previše toplo ili hladno, ili joj je samo potrebno da je držim i blago pevušim? Vaš zadatak je da otkrijete šta bebi treba kada plače i da te potrebe rešite i ispunite.

Biće dana koji su posebno naporni, pogotovo kada počne period grčeva, ili kasnije kada započne nicanje zubića. Trošićete i poslednji atom energije na to da ih smirite i da im olakšate. Možda će biti dana kada ćete i vi plakati sa njima. I to je u redu. Sve će proći i doći će dani kada će plakanja biti manje, a smeha sve više, i onda ćete kao čarolijom zaboraviti koliko je bilo naporno.

Međutim, ako beba neprestano plače, ne uspevate nikako da je smirite, zacenjuje se ili počinje da menja boju u licu, odmah se uputite o lekara. To je znak da nešto ozbiljnije nije u redu i da je potrebna lekarska pomoć!

Saveti za prve dane sa bebom u kući

 

Prvi i možda najvažniji savet je da potražite pomoć! Ali gde ili koga da zovete kada vam treba pomoć oko bebe?

Prvu pomoć oko nege treba da potražite od svog partnera i uže porodice. Oni vam mogu olakšati period navikavanja na novi način života sa bebom. Ali za svako vaše pitanje, brigu, sumnju, ne oklevajte da pozovete savetovalište za mame i bebe u vašem gradu ili okolini.

Zatim su tu i online pomoći poput HaloBeba centra, ili na kraju krajeva pozovite i vašu patronažnu sestru. Na taj način ćete otkloniti sumnje i dobiti samopouzdanje u ono što radite  i biće lakše i vama i bebi.

 

bebini prvi dani kod kuće

 

Još jedan važan savet je da ne žurite. Polako, smireno i metodično pristupajte negovanju i brizi o vašim mališanima. Beba plače? Ok .Zašto plače – hajde da to rešimo. Beba spava, možda i previše – pokušajte da se setite kada je zaspala i kada joj je bilo hranjenje, možete to i da zapisujete u početku i tako vodite evidenciju. I tako redom, jer šta god da je u pitanju žurba i jurcanje neće rešiti problem, već samo vama povećati nivo stresa.

Verujte svojim instinktima i osećaju. Ako ste zabrinuti, proverite, pitajte stručno lice ili nekog sa iskustvom. Ali ne uzimajte baš svaki savet zdravo za gotovo. Nekada, iako dobronamerni, saveti mogu da vam zasmetaju, poljuljaju samopouzdanje ili utiču na vaše odluke u vezi nege bebe. To nemojte dozvoliti, jer vi ste roditelj, i vi znate šta je vašoj bebi potrebno, a ne neko drugi.

Prvi dani sa bebom kod kuće možda nisu laki, ali nisu ni teški kako ih neki opisuju. Na kraju krajeva, vi ste rođeni baš za tu ulogu! Biće grešaka, ali i popravaka, biće i uspeha biće i nekih teških momenata, i to baš tako treba da bude.

Beba uči sve o životu na ovoj našoj planeti, ali i vi uz nju učite sasvim novu veštinu – biti roditelj, vaspitač, oslonac, hranitelj, branitelj, lekar, savetnik, ma sve što vam padne na pamet, a to je baš veliki poduhvat. I zato BRAVO! Bravo, i samo hrabro, biće to sve ok!