dojenje nakon carskog reza

Dojenje nakon carskog reza – moguće je!

Brine vas koliko će biti  uspešno dojenje nakon carskog reza? Razumljivo zašto brinete, ali ima načina da i vaša beba bude uspešno dojena, čak iako nije rođena vaginalnim putem.

Prirodni porođaj uvek je bolja opcija, ali kada je carski rez neizbežna solucija, onda je potrebno malo više truda da bi se uspostavilo uspešno dojenje. Razloga je više, a o njima govorimo u nastavku teksta.

Može li se dojiti beba posle carskog reza?

 

Da. Odgovor je kratak i jasan. Dojenje nakon carskog reza itekako je moguće.

Međutim, uspeh u dojenju ne dolazi kod svih žena podjednakom brzinom, a evo i zašto.

Pre svega uspeh u dojenju ponekad izostaje jer tokom ove hirurške procedure mame ne doživljavaju toliki nalet hormona oksitocina koji utiče na laktaciju. Tokom prirodnog vaginalnog porođaja, nivo oksitocina raste i to pospešuje uspeh u dojenju odnosno u stvaranju mleka.

Vrlo česti razlozi za otežano dojenje su i odvojenost mame i bebe dok su u porodilištu kao i izvođenje carskog reza u totalnoj anesteziji.

 

 

Tokom vaginalnog porođaja dešavaju se mnogi  prirodni procesi, a carski rez je ipak hirurška procedura u kojoj to izostaje. Čak i uprkos svemu tome dojenje se veoma brzo može uspešno uspostaviti uz pomoć više načina o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Prvo dojenje nakon carskog reza

 

Mame koje planiraju da doje svoju bebu, sa nestrpljenjem iščekuju taj momenat. To je sasvim razumljivo. Međutim kada se spremate za carski rez ili vas on iznenadi, onda morate biti spremni na razne situacije.

Kada ćete prvi put dojiti svoju bebu nakon carskog reza zavisi od više faktora:

 • Prvo dojenje vrlo često zavisi od toga da li ste tokom carskog reza u lokalnoj ili totalnoj anesteziji. Ukoliko se žena nalazi u lokalnoj anesteziji u pojedinim bolnicama se može desiti da joj odmah bebu stave na grudi radi kontakta kože na kožu koji pospešuje laktaciju i dojenje. Ukoliko se carski rez izvodi u totalnoj anesteziji, prvo dojenje će verovatno sačekati buđenje iz anestezije i završetak čitave procedure oko carskog reza. 
 • Veliku ulogu u tome kada će doći do prvog dojenja ima i takoreći “politika” bolnice u kojoj se porađate. Pojedina porodilišta, pogotovo na zapadu insistiraju na tome da do prvog dojenja dođe što pre, takoreći već u operacionoj sali. Kod nas situacija nije uvek takva, pa zbog organizacije porodilišta na prvo dojenje ponekad čekate i više dana. Ukoliko ne krenete sa dojenjem odmah nakon porođaja, ponekad se može desiti da je potrebno duže vremena i truda da bi se ostvarila laktacija i proizvodnja mleka.
 • Još jedan važan uslov za prvo dojenje svakako je zdravstveno stanje porodilje nakon carskog reza. Ukoliko nema nikakvih komplikacija prvo dojenje se može desiti vrlo brzo nakon operacije. Kada se se dese komplikacije, onda se naravno čeka da se steknu povoljni uslovi za dojenje.

Kada nadolazi mleko posle carskog reza?

 

U prethodnom delu teksta spomenuli smo hormon oksitocin koji je zaslužan za pospešivanje laktacije nakon vaginalnog porođaja. Nivo tog hormona značajno je niži tokom carskog reza i to utiče na laktaciju odnosno stvaranje mleka u dojkama. 

 

uspostavljanje laktacije nakon carskog reza

 

Nakon ove procedure u mnogim slučajevima biće potrebno duže vremena da nadođe mleko. Nije kod svih žena ista situacija, ali budite spremni i strpljivi, jer će vam možda trebati i nekoliko dana da uspostavite laktaciju i uspešno započnete dojenje.

To će naravno zavisiti od toga da li imate priliku da budete češće sa svojom bebom, da je stavljate na grudi i pokušavate dojiti.

Što češće i duže bebu držite na dojkama nakon carskog reza, brže će nadolaziti mleko i trebaće vam manje vremena da uspostavite laktaciju,

U mnogim porodilištima bebe su odvojene od mama i tada je smanjena mogućnost da na taj način podstičete laktaciju. Ima načina kako da se i sa tim izborite, a o tome ćemo govoriiti u nastavku.

Šta ako je laktacija otežana?

 

Sasvim je očekivano da u mnogim slučajevima laktacija bude otežana nakon carskog reza. Evo i najčešćih razloga za to:

 • Odvojenost mame i bebe jedan je od glavnih razloga za otežanu laktaciju. Carski rez je hirurška procedura koja zahteva da se ispoštuju određeni koraci i propisi. Vrlo često u porodilištima mame nakon ove procedure nisu sa svojim bebama već ih medicinsko osoblje povremeno donosi. To svakako otežava uspostavljanje uspešne laktacije. Logično je da ako bebu ne viđate često, manje je stavljate na grudi, manje ima kontakta kože na kožu i sve to rezultira time da je laktacija otežana. U tom slučaju iskoristite svaki momenat kada vam donesu bebu da je stavljate na grudi i pokušavate dojiti. Tako ćete stimulisati laktaciju.
 • Komplikacije i pogoršanje zdravstvenog stanja mame nakon carskog reza mogu biti uzrok otežane laktacije. U tom slučaju bebu sigurno neće donositi ukoliko je mama lošeg zdravstvenog stanja i nije u mogućnosti da drži bebu. Čim se zdravstveno stanje popravi, uložite maksimalno truda da uspostavite laktaciju tako što ćete bebu redovno stavljati na svoje grudi i pokušavati dojiti dok ne ostvarite uspeh.
 • Veoma intenzivni bolovi nakon ove procedure često utiču na to da se mame ne odlučuju na upornost kada je dojenje u pitanju. Žene sa nižim pragom tolerancije na bol često posustaju i čekaju da rana dovoljno zaraste kako bi krenule sa dojenjem. Nema potrebe za tim jer je uzimanje lekova protiv bolova sasvim bezbedno ako ih prepiše lekar. Ukoliko trpite jake bolove uzmite lekove protiv bolova i samim tim ćete se mnogo bolje osećati i biti spremniji za svoju bebu. Izbegavanje uzimanja  lekova protiv bolova se ne savetuje. Lekari kažu da je sasvim opravdano uzimati lekove protiv bolova nakon ove procedure. Lekovi koji se prepisuju u ovim situacijama sasvim su bezbedni za bebu i kvalitet mleka, a kada trpite nepodnošljiv bol to može uticati na uspeh u dojenju.
 • Nemogućnost pronalaženja odgovarajućeg položaja za dojenje takođe može doprineti da laktacija bude otežana. Informišite se o položajima za dojenje nakon carskog reza koji su bezbedni i komforni, a o njima govorimo i u nastavku teksta.
 • Iscrpljenost i umor nakon carskog reza čest su razlog otežane laktacije. Kada je carski rez planiran tada je situacija povoljnija jer su žene spremne na ono šta ih čeka i većina ima neki plan kada je dojenje u pitanju. Međutim mnoge žene završe na neplaniranom carskom rezu nakon nekih komplikacija koje ih izmore i to prosto ostavi posledice na laktaciju i uspeh u dojenju. Probajte da odmarate što više i da se psihički opustite i rasteretite stresa. To će sigurno doprineti tome da se bolje osećate i posvetite svojoj bebi.
 • Bebino zdravstveno stanje takođe igra ulogu u uspostavljanju laktacije. Ukoliko beba ima neke zdravstvene smetnje i nije u mogućnosti da sisa, laktacija može biti otežana. Čim dođe do poboljšanja bebinog stanja i lekari dozvole dojenje, pokušavajte sve dok ne postignete uspeh.
 • Nakon porođaja emotivno stanje porodilja ponekad zna biti vrlo nestabilno i moguća je pojava raznih emocija. To se pogotovo dešava ako je porođaj komplikovan ili je ostavio posledica ne majku i bebu. U tim situacijama nepovoljno emotivno stanje može biti uzrok otežane produkcije mleka. Ukoliko postoji mogućnost tražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje ili pronađite emotivnu podršku u bliskim osobama.

Kako pospešiti laktaciju nakon carskog reza?

 

Kada se pripremate za carski rez ili vas on iznenadi usled nekih komplikacija, morate biti spremni na razne ishode kada je reč o dojenju. Iako je to “rutinska” procedura, ipak je reč o hirurškom zahvatu koji nije prirodan. No, uprkos svemu tome postoje načini kako možete poboljšati laktaciju i uz pomoć puno volje i truda uspešno dojiti svoju bebu.

Redovno se izmlazajte

 

Jedan od načina da se podstakne nadolaženje mleka, svakako je uz pomoć izmlazanja. Ne zaboravite poneti pumpicu u porodilište ukoliko krećete na planirani carski rez. Sve dok nemate mogućnost redovno stavljati bebu na grudi, koristite pumpicu na svaka 2-3 sata kako bi ste stimulisali nadolaženje mleka.

Količina mleka koja se proizvede zavisi od potražnje, odnosno od toga koliko se mleka izmuze. Što se više izmlazate, više će se mleka proizvoditi u dojkama.

Naravno da se to ne može uporediti sa osećajem kao kada bebu stavite na grudi, ali za početak je to odličan način da svoje dojke pripremite za dane kada će vaša beba biti sa vama. Tako ćete imati mogućnost da joj ponudite najbolju moguću hranu, a to je svakako majčino mleko.

Konzumirajte što više tečnosti

 

Pored redovnog izmlazanja porodiljama se savetuje uzimanje što više tečnosti. To će pomoći da ne dehidrirate i da proizvodite što više mleka.

Mazite se sa svojom bebom kad god možete

 

Iskoristite svaki momenat da držite svoju bebu u krilu. Stavljajte je na grudi što više, čak iako ne sisa, kontakt kože na kožu će biti delotvoran za podsticanje laktacije.

Dojite na zahtev

 

Da bi pospešili laktaciju u prvim danima nakon carskog reza, dobar način za to je dojenje na zahtev. Dojite bebu svaki put kada zatraži, odnosno kada je uznemirena. Ponudite joj dojku što češće, jer što češće bude sisala, vaše telo će proizvoditi više mleka.

Položaji za dojenje posle carskog reza

 

Nakon carskog reza imaćete ranu na stomaku koja će vas sigurno boleti i na to morate biti spremni. Iako to može otežati dojenje, nemojte odustati. Pronađite udoban položaj za dojenje i pružite svojoj bebi najbolju hranu i emotivnu bliskost tokom podoja.  Evo nekoliko saveta kako da vam bude udobno dok dojite.

Ležanje na boku

 

Da bi bebu dojili u ovom položaju potrebno je da legnete na bok. Pored sebe stavite bebu tako da leži okrenuta prema vama, odnosno da joj usta budu u visini vaše bradavice  kako bi nesmetano mogla sisati.

Za udobniji podoj u ovom položaju možete koristiti jastuke i postaviti ih iza svojih leđa ili ispod glave kako se ne bi dodatno zamarali. Nije na odmet imati pomoć druge osoba koja bi vam donela bebu i namestila je za podoj.

Dojenje u sedećem položaju

 

Većina mama preferira dojenje u sedećem položaju. Da bi vam podoj bio uspešan pre svega pronađite udoban položaj. Naslonite se, udobno se smestite, a zatim postavite bebu tako da vam ne pritiska ranu. U tome možete uspeti tako što ćete bebu držati kao “fudbalsku loptu”. Bebu postavite na dojku da sisa, a njeno telo pridržavajte rukom ili ga postavite na jastuk za dojenje koji možete staviti pored vas. Dakle, ako beba sisa iz desne dojke, jastuk možete staviti pored svog desnog boka. Beba leži na jastuku koji pridržavate i sisa, a vaša rana nije pod pritiskom.

Drugi način da dojite u sedećem položaju jeste da jastuk stavite na svoje noge (u krilo) i bebu postavite da leži na njemu dok sisa.

Dojenje blizanaca nakon carskog reza

 

Dojenje blizanaca uvek je izazovnije, a pogotovo nakon carskog reza. Međutim ni to nije nemoguće samo je potrebno malo više truda i domišljatosti.

 

 

Evo kako možete uspeti i u ovome.

 • Jedan od načina da dojite blizance jeste da ih dojite naizmenično. Kada to činite možete izabrati bilo koji od preporučenih položaja i uspešno podojiti i jednu i drugu bebu.
 • Ukoliko želite istovremeno dojiti obe bebe to možete učiniti uz pomoć položaja “fudblaske lopte”. Dok bebe sisaju njihova tela pridržavate ili leže na jastucima koji se nalaze sa leve i desne strane. Na taj način nijedna beba ne pritiska vašu ranu.

Ako očekujete blizance bilo bi dobro da na vreme organizujete način funkcionisanja i da obezbedite barem jedan dodatni par ruku da vam pomogne.

Saveti za dojenje nakon carskog reza kod kuće

 

Kada sa bebom dođete kući, tek tada kreće realan život i suočavanje sa raznim izazovima.

 

dojenje nakon carskog reza kod kuće

 

Zato smo vam spremili nekoliko korisnih saveta da vam olakšamo funkcionisanje tokom prvih dana kod kuće sa bebom:

 • Budite uporni kada je dojenje u pitanju. Bez obzira koliko ste često dojili bebu u porodilištu u kućnim uslovima budite uporni. Bebu što više stavljajte na grudi, ostvarujte kontakt kože na kožu. Čak iako nema uspeha tokom prvih dana, redovno se izmlazajte kako bi vaše telo proizvelo dovoljne količine mleka kada beba krene da sisa.
 • Organizujte pomoć. Oporavak od carskog reza zahteva vreme i sigurno će vam trebati pomoć u prvim danima i nedeljama funkcionisanja sa bebom.
 • Dojite na zahtev jer će to sigurno povećati uspeh u dojenju.
 • Posavetujte se sa stručnjacima za dojenje. Pitajte sve što vas zanima i što vam nije jasno. Iskoristite dolazak patronažne službe kako bi vas i oni posavetovali oko dojenja i povećanja uspeha u dojenju.
 • Odmarajte se i pružite telu mogućnost da se oporavi od carskog reza.
 • Redovno uzimajte lekove protiv bolova koje vam je lekar prepisao kako bi vam bilo kofmornije da se usredsredite na bebu i dojenje.

Dojenje nakon carskog reza zna biti izazovno, ali kao što vidite itekako je moguće. Ne odustajte prerano! Budite uporni i pronađite način da zajedno sa bebom uživate u svakom podoju.