postporođajna depresija

Postporođajna depresija: simptomi, uzroci i rešenje

Postporođajna depresija je sve češća tema. I treba! Da li i kako utiče na odnos između bebe i mame? Da li je opasna i koliko traje? Saznajte!

Rođenje bebe je događaj koji dovodi do pojave raznih emocija koje u kombinaciji sa genetskim  i faktorima iz socijalne sredine mogu dovesti i do promena u mentalnom funkcionisanju porodilje. 

Psihičke promene koje nastaju nakon porođaja nisu za zanemarivanje i neophodno je pravovremeno reagovati i uzimati odgovarajuću terapiju. Jedna od njih je svakako i depresija.

Zašto se ona javlja, kada rođenje deteta treba da nam je naradosniji trenutak u životu? Šta jeste,  a šta nije depresija?

Objansićemo vam u redovima koji slede.

Šta je  postporođajna depresija?

 

Postporođajna depresija je ozbiljna mentalna bolest koja obuhvata niz fizičkih, emotivnih i  promena u ponašanju nakon porođaja. Prema DSM-V (Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje) to je vrsta depresije koja se najčešće javlja par nedelja nakon porođaja.

Dijagnostikuje se na osnovu niza simptoma koji traju neko vreme.

Kada se govori o postporođajnoj depresiji, često se ovaj termin koristi pogrešno.

Zbog toga ćemo sada pojasniti razliku između porođajne tuge koja je blaža po svojim simptomima, depresije i postporođajne psihoze kao ozbiljnom mentalnom poremećaju.

 

 

Ovo će vam biti jako važno da ukoliko primetitie određene simptome kod porodilje, prepoznate o čemu se radi i pravovremeno reagujete.

“Baby blues” ili postporođajna tuga

Ova pojava pogađa jako veliki broj porodilja.

Prema nekim podacima čak 70% žena oseti neke simptome porođajne tuge nakon rođenja bebe.

Sigurno se pitate kako je moguće osetiti tugu nakon što vam se rodi beba? Moguće je, a to se dešava usled brojnih promena koje nastaju i na koje organizam treba da se privikne. Vrlo je verovatno da će svaka žena osetiti nagle i česte promene u raspoloženju,  razdražljivost, anksioznost, usamljenost, tugu. Sve ove promene su očekivane jer rođenje bebe jeste divan događaj, ali isto tako zahteva jako puno prilagođavanja na nove navike. Nije na odmet posetiti stručnjaka ukoliko smatrate da ne možete sami da se izborite sa nekim emocijama.

Razlika između postporođajne tuge (baby blues) i depresije:

Karakteristike postporođajne tuge Karakteristike postporođajne depresije
Promene raspoloženja, čas tuga, čas sreća Uglavnom dominira negativno raspoloženje koje je intenzivnije i traje duže
Epizode plakanja Česte epizode plakanja koje dugo traju
Anksioznost Učestala anksioznost, napadi panike
Poremećaj sna Poremećaj sna u vidu nesanice ili bežanja u san
Promene u apetitu- gubitak apetita ili prejedanje Uglavnom dominira odsustvo apetita, ali i uteha u hrani je moguća pojava
Javlja se par dana nakon porođaja Javlja se nekoliko nedelja nakon porođaja
Traje do dve nedelje Traje duže, po nekoliko meseci, čak i godina

 

Postporođajna depresija

 

Ovo je ozbiljnije stanje koje se može pojaviti ubrzo nakon porođaja ili čak mesecima nakon porođaja. Može se desiti sa bilo kojom bebom po redu. Zabluda je da samo prvorotke doživljavaju postporođajnu depresiju. Čak i kada već imate starije dece ovi simptomi  mogu da vas pogode, zato ih ne ignorišite.

Simptomi depresije su poput simptoma postporođajne tuge, ali su mnogo intenzivniji po svojoj jačini, mnogo češći i duže traju. Jedan od važnih alarma za uzbunu jeste neizvršavanje svakodnevnih obaveza i nemogućnost da se pokrenete i budete funkcionalni.

Važna karakteristika ovog stanja jeste da se mora lečiti, jer uglavnom ne prolazi sama od sebe. Sigurno će vam značiti da znate da niste sami u tome i da niste vi slabi  kao žena, ako vam se pojavi depresija, jer ona pogađa svaku desetu porodilju.

Postporođajna ili postpartalna je termin koji se ne odnosi samo na posle  porođaja, već i posle spontanog pobačaja ili abortusa. Nakon ovih neprijatnih događaja takođe može doći do pojave ovih mentalnih problema Mnogi uzroci su upleteni u pojavu ovog stanja, a o njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta.

Postpartalna psihoza

 

Ovo je još jedan oblik mentalne bolesti koji se može javiti nakon rođenja bebe.

Postpartalna psihoza je zaista ozbiljno stanje koje karakteriše gubitak kontakta sa realnošću, pojava halucinacija i deluzija odnosno verovanje u stvari koje nemaju veze sa stvarnošću nego su potpuno iracionalne. Sve ovo može pratiti i nesanica, promene raspoloženja, čudna ponašanja, dezorijentacija, opsesivne misli, paranoja.

Važno je znati da ova mentalna bolest zahteva ozbiljno lečenje čak i hospitalizaciju, jer gubitak dodira sa stvarnošću nije bezazlena stvar i može biti opasno kako za ženu tako i za bebu.

Jako je nezgodno naglas nekome reći da mu je potrebna stručna pomoć i budite spremni na burne reakcije. Neka vas misao na moguće katastrofalne posledice ohrabri da porodilji pomognete i potražite stručnu pomoć. Ponekad ova bolest zahteva korišćenje terapije tokom celog života jer se epizode pojave simptoma mogu često vraćati i moraju se držati pod kontrolom.

Ovo su tri dosta česta oblika u promeni mentalnog stanja nakon porođaja. Sigurno vam nije padalo na pamet da se i na psihičkom planu mogu razviti takve posledice nakon rođenja bebe. To je sasvim razumljivo jer se pažnja uglavnom obraća na to da sam porođaj protekne kako treba.

Međutim treba reagovati na pojavu bilo kojih od ovih simptoma jer posledice mogu biti fatalne, a evo koje od njih su najopasnije za bebu.

Da li je postporođajna depresija opasna za bebu?

 

Da, postporođajna depresija itekako može biti opasna za bebu. Nelečena depresija može ostaviti posledice na dobrobit deteta.

Pre svega se te posledice ogledaju u neadekvatno pruženoj nezi od strane majke. To se dešava jer ona prosto nije u stanju da pruži negu. Simptomi su jači od njene volje i želje ukoliko je uopšte ima, usled promenjenog mentalnog stanja.

 

postporođajna depresija simptomi

 

Još jedna posledica tiče se nemogućnosti ostvarivanja adekvatne emotivne povezanosti između bebe i mame. Ta povezanost se razvija kroz negu, dojenje, maženje, a depresivne mame malo toga mogu pružiti bebi.  Sve ovo može ostaviti posledice na saznajni, emotivni, socijalni  razvoj bebe.

Pročitajte sve o ranom razvoju bebe i koliko su prvi momenti sa bebom važni.

Iako ove posledice nisu nimalo naivne, ima i gorih. Kod ozbijnijih kliničkih slika može doći do samopovređivanja ili povređivanja bebe. Svedoci smo mnogih  takvih događaja u poslednje vreme i zato je važno pravovremeno reagovati.

Koji su simptomi postporođajne depresije?

 

Do sada smo već spomenuli da je potrebno na vreme reagovati, a da bi se to moglo učiniti treba prepoznati simptome postporođajne depresije,  a oni su:

 • Depresivno, tužno raspoloženje koje se često javlja i dugo traje
 • Česte epizode dugotrajnog  plakanja
 • Teškoće u ostvarivanju emotivne povezanosti sa bebom
 • Promene u odnosima sa bliskim ljudima, smanjen kontakt, odbijanje kontakta
 • Gubitak apetita ili prejedanje i pronalaženje utehe u hrani
 • Poremećaj spavanja, nesanica ili bežanje u san (previše sati provedenih u spavanju)
 • Gubitak energije, bezvoljnost, nefunkcionalnost u izvršavanju svakodnevnih obaveza
 • Gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima se inače uživa
 • Konstantna prisutnost negativnih emocija, ljutnje, iritabilnosti, beznađa
 • Prisustvo osećanja srama, bezvrednosti, krivice
 • Želja za samopovređivanjem ili povređivanjem bebe
 • Napadi panike, anksioznosti
 • Nemogućnost razmišljanja, donošenja odluka
 • Gubitak interesovanja za partnerski odnos

Kod nekih žena će biti prisutni svi simptomi dok će kod drugih dominirati samo pojedini.

 

 

Kao što vidite depresija uopšte nije naivna stvar i ukoliko neki od ovih simptoma traju barem dve nedelje potrebno je obratiti se stručnjaku za mentalno zdravlje. 

Uzroci postporođajne depresije

 

Ne postoji jedan konkretan uzrok za pojavu postporođajne depresije. Ona je rezultat kombinacije više faktora kao što su:

 • Fizičke promene koje se dešavaju u trudnoći i nakon porođaja. Tu spadaju hormonske promene ( veliki padestrogena i progesterona) , promene u izgledu tela, načinu funkcionisanja, oporavak nakon porođaja.
 • Emocionalne promene koje se dešavaju usled novonastale situacije, premora, poremećenog sna, prevelikih zahteva, izmenjene slike o sebi i mišljenja o sebi.
 • Istorija ranijih depresivnih ili drugih mentalnih poremećaja. Osobe koje su ranije lečene od nekih oblika psihičkih poremećaja podložnije su pojavi novih i bilo koji okidač može doprineti pojavi novih simptoma.
 • Socijalni uzroci poput loše finansijske situacije, gubitka posla, izostanak podrške bliskih ljudi i partnera.

Kada se javlja  postporođajna depresija?

 

Postporođajna depresija se uglavnom javlja nekoliko nedelja nakon porođaja, a nije čudno ako se pojavi čak i nekoliko meseci nakon porođaja. Tačnije može se pojaviti bilo kada u toku prve godine nakon rođenja bebe.

Može li se javiti postporođajna depresija posle godinu dana

 

Postporođajna depresija nakon godinu dana je vrlo moguća. Često se pojava simptoma u tom periodu uopšte ne povezuje sa rođenjem bebe pa se zanemaruju ili vezuju za druge uzroke. Nije svaka žena ista i promene u organizmu se ne dešavaju istom brzinom i intenzitetom, zato se nemojte začuditi ako vas “stignu” neke promene ili reakcije čak i nakon godinu dana.

Moguće je da prvih meseci gurate neke stvari pod tepih, trudite se, iscrpljujete svoj organizam do maksimuma i da to na kraju rezultira pojavom depresije ili se naprosto dese neke iznenadne promene koje postaju uzrok postporođajne depresije.

Koliko traje postporođajna depresija?

 

Ne postoji tačna dužina trajanja postporođajne depresije – sve zavisi od intenziteta i dužine trajanja simptoma, emotivne stabilnosti žene, ranije zdravstvene istorije, podrške koju ima i naravno adekvatnosti terapije. 

Kada je kombinacija svega ovoga dobra pre će se stići do rezultata. Čim nešto od ovoga izostaje budite spremni na duže trajanje depresivnog raspoloženja.

Neki prosek lečenja depresije je oko šest meseci, ali to je vrlo individualno.

Većina žena se i nakon tog perioda bori sa pojedinim simptomima ili i dalje uzima terapiju. Što se lečenje ranije započne veća je verovatnoća da se pre stigne do željenih efekata.

Da li su neke osobe sklonije pojavi postporođajne depresije?

 

Ni jedna žena nije pošteđena mogućnosti da je zadesi postporođajna depresija. Dakle  može se desiti bilo kome. Međutim pojedine žene imaju veću šansu  za pojavu ovog stanja usled delovanja faktora rizika kao što su:

 • Postojanje istorije depresivnih raspoloženja
 • Prisustvo pojedinih psihičkih poremećaja bez obzira da li su oni dijagnostikovani ili ne
 • Ukoliko ste imali postporođajnu depresiju u prethodnoj trudnoći to može biti faktor rizika
 • Genetska predispozicija odnosno postojanje depresije kod bliskih članova porodice
 • Razni traumatski i stresni događaji u bliskoj prošlosti
 • Saznanje da sa vašom bebom nešto nije u redu zdravstveno
 • Blizanačka trudnoća jer doprinosi duplo većim promenama na svakom polju
 • Problemi sa dojenjem
 • Izostanak partnerske podrške i bliskih osoba
 • Finansijski problemi
 • Neželjena trudnoća odnosno beba
 • Usamljenost, ako živite sami sa bebom

Lečenje postporođajne depresije

 

Lečenje postporođajne depresije je neophodno i jako važno. Pravovremeno lečenje odnosno započinjanje lečenja doprineće boljim rezultatima i ishodima.

Lečenje podrazumeva delovanje na više aspekata: 

 • Lečenje medikamentima (antidepresivima) se često praktikuje kod pojave depresije. Koje lekove, u kojim količinama i vremenskom periodu ćete uzimati zavisi od vašeg stanja i procene lekara.
 • Drugi vid lečenja jeste psihoterapija, kao veoma važan segment, ali često nedovoljno zastupljen u našoj sredini. Psihički poremećaji su i dalje bauk i sramota, a odlazak na psihoterapiju pogotovo. Međutim kombinacija lekova i psihoterapije je definitivno najbolja opcija jer se na taj način utiče i na fizički i na emocionalni aspekt. Kada je sve obuhvaćeno rezultati će biti mnogo bolji.
 • Ukoliko se nalazite u nekoj sredini gde postoje grupe podrške, razna udruženja, grupe na internetu koje služe za razmenu iskustva nije na odmet da im se priključite i prebrodite ovaj težak period.

Postporođajna depresija kod muškaraca? Da li je ona moguća?

 

Kada se beba rodi muškarci nekako odu u drugi plan i svi smatraju da je njima lako. Međutim nije baš tako. Očevi su takođe pogođeni novonastalom situacijom. Mnogi muškarci su emotivno osetljiviji, senzitivniji i mogu razviti čak i postporođajnu depresiju. 

Simptomi postporođajne depresije su slični kao i kod žena i odnose se na promene u raspoloženje, česta osećanja tuge, epizode pakanja, pojava anksioznosti, poremećaj sna i apetita.

Pod većim rizikom su muškarci koji ranije postaju očevi, koji imaju istoriju psihičkih poremećaja i depresije, očevi koji se bore za očuvanje finansijske stabilnosti. Postporođajna depresija kod muškaraca može ostaviti iste posledice na razvoj bebe i partnerski odnos kao i pojava depresije kod mama.

Prema nekim podacima 4% očeva doživi postporođajnu depresiju.

Začuđeni?

Verujem da jeste, ali o ovome se uglavnom ćuti , jer je sramota priznati slabost kod muškaraca.

Zapitajte se da li je veća šteta od ćutanja ili priznavanja da postoji neki problem?

Kako sprečiti pojavu postporođajne depresije?

 

Nažalost ne postoji recept za sprečavanje postporođajne depresije.

 • Ono što možete uraditi jeste da redovno odlazite kod vašeg lekara u toku trudnoće i nakon porođaja, da razgovarate sa lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje ako primetite neke simptome. Redovno ih pratite i slušajte preporuke.
 • Hranite se zdravo i vežbajte odnosno budite fizički aktivni. Šetnja sa bebom može biti odličan vid aktivnosti.
 • Informišite se dobro pre porođaja o svemu što vas čeka nakon njega. Tako ćete biti spremniji na promene i lakše ćete se uhvatiti u koštac sa njima. Upišite se u neku školicu za trudnice, pratite neki online sadržaj koji se bavi ovom temom.
 • Ne ostavljajte važne životne odluke za period nakon porođaja. Svaka drastična promena, pa čak i lepa, može biti stresna okolnost. Probajte da ovaj period učinite što jednostavnijim, poznatijim, mirnijim i manje stresnim.

 

postnatalna depresija

 

Ukoliko imate istoriju psihičkih problema razgovarajte sa svojim lekarom o tome da želite bebu. Depresija se može pojaviti već u trudnoći i pre smog porođaja. U tom slučaju će lekar pojačati monitoring, češće ćete odlaziti na preglede i biće vam određena adekvatna terapija.

Važno je da budete iskreni prema svom lekaru da prijavte pojavu svakog simptoma, da poštujete preporuke. Samo na taj način, udruženo, možete neke stvari držati pod kontrolom i doći do rezultata.

Kada se beba rodi ne prekidajte lečenje osim ako vam lekar to ne savetuje. Možda će vas zabrinuti to što morate uzimati antidepresive a želite da dojite, ali o tome će vas lekar posavetovati i prilagoditi terapiju tako da bude bezbedna za vašu bebu.

Kada potražiti pomoć?

 

Sasvim je normalno i razumljivo ako osećate sramotu i ne želite priznati sebi, a ni drugima da vam je teško i da su se pojavili neki simptomi. To je razumljivo, ali sada kada čitate o toj temi  i vidite kakve sve posledice mogu nastati, pokušajte zaboravti na sramotu i učinite ono što je najbolje za vas i bebu.

Određeni simptomi će proći jer za neke imate kapacitete i podršku. Međutim, čim primetite da sa nečim ne možete sami da se izborite i da vam je potrebno još nešto da vam pomogne, neka to nešto bude stručnjak za mentano zdravlje. 

Ne mora značiti da ćete odmah završiti na lekovima, ali će vas sigurno uputiti na prava vrata. Kada su gore spomenuti simptomi intenzivni i traju danima i nedeljama i nema poboljšanja, tu više nema dileme, već potražite pomoć. Ukoliko ovo čita član porodice porodilje nadam se da će ga podstaći na pravovremeno delovanje.

Kao što vidite postporođajna depresija nije nikakva sramota niti pokazatelj vaše slabosti. Naprosto je splet raznih okolnosti i faktora kojih niko nije pošteđen. Jedina je razlika u ličnim kapacitetima i sistemu podrške koji svaka osoba ima pored sebe.

Jaki lični kapaciteti, bolja podrška i ranije javljanje lekaru mogu dovesti do dobrih rezultata.

Ukoliko ne znate nijednog stručnjaka za mentalno zdravlje poput psihijatra ili psihologa krenite od lekara opšte prakse ili vašeg ginekologa i oni će vas uputiti tamo gde treba.Važno je početi.

Izvori:

https://www.psychiatry.org/patients-families/postpartum-depression/what-is-postpartum-depression

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617

https://www.webmd.com/depression/postpartum-depression/understanding-postpartum-depression-basics

https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-natal-depression/overview/

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/perinatal-depression/index.html

https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/postpartum-depression

https://www.cdc.gov/reproductivehealth/depression/index.html

https://kidshealth.org/en/parents/ppd.html

https://www.healthline.com/health/depression/how-long-does-postpartum-depression-last

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519070/

https://journals.lww.com/hrpjournal/Fulltext/2014/01000/The_Course_of_Postpartum_Depression___A_Review_of.1.aspx