bebin izlazak napolje

Kada beba sme napolje prvi put?

Da li se i vi pitate kada beba sme napolje? Čekati 40 dana? Ili prošetati čim pre? Imamo odgovore. Evo šta treba imatu na umu.

Ne postoje precizne medicinske odrednice kada beba sme napolje u  prvu šetnju. Važno je da se dobro organizujete, bebu adekvatno obučete u skladu sa spoljašnjom temperaturom i ponesete rezervne stvari.

Ipak, postoje neke važne smernice i dobro je da ih znate.

Prvi izlazak sa bebom napolje – nekada i sada

 

Ranije su se strogo poštovale  babine, odnosno period od prvih 6 nedelja (40 dana) kada se smatralo da beba i majka treba da budu kući. To je period kada se porodilja oporavlja od porođaja, kada beba jača i kada se uspostavljaju navike oko hranjenja i dnevnih aktivnosti bebe.

 

bebina prva šetnja

 

Smatralo se da u tom periodu bebu mogu obilaziti samo najbliži članovi porodice, a da šira rodbina i prijatelji treba da čekaju da prođe period babina. Tek nakon isteka babina majke su izvodile bebe napolje u šetnju.

Iako za ovaj običaj nema nekih konkretnih medicinskih osnova, ranije se to strogo poštovalo, a u nekim sredinama je to i sada zastupljeno.

A da li beba sme napolje pre 40. dana? Šta kaže struka?

 

Modernija vremena su donela druga shvatanja i sve manje se poštuju stari običaji.

Medicinska struka navodi da nema razloga da se beba ne izvodi napolje odmah po rođenju  ukoliko je dete zdravo rođeno. Izuzetak su deca koja su prevremeno rođena ili deca koja boluju od nekih bolesti.

Ukoliko su vremenske prilike dobre (kad nema ekstremnih temperatura ili jakog vetra) i ukoliko se preduzmu neophodne mere zaštite, nema razloga da ne izvedete vašu bebu na svež vazduh.

 

 

Benefiti boravka na svežem vazduhu odraziće se kako na bebino raspoloženje tako i na raspoloženje roditelja, pa je korist obostrana, a tu je i vitamin D koji dobijamo od sunca, a znamo koliko je on važan za funkcionisanje našeg organizma i imuniteta. Toliko da se bebama daju dodatne doze ovog vitamina u vidu Vigantol kapi ili nekih drugih preparata.

Vašu bebu slobodno izvedite napolje pre 40. dana, osim ukoliko vi lično želite da se pridržavate starih običaja.

Kada sme napolje “zimska” beba, a kada “letnja”?

 

Period godine u kojem je beba rođena kao i vremenske prilike u to vreme  svakako će uticati na to kada ćete bebu prvi put izvesti napolje. Nije isto kada bebu izvodite na +35 stepeni prvi put, i na -10. 

Godišnje doba će svakako uticati na to kada ćete vašu bebu prvi put izvesti napolje. U principu beba sme odmah napolje ukoliko temperature nisu ekstremne.

Ako je napolju izuzetno veliki minus (oko -10) ipak bi trebalo sačekati da se temperatura podigne. Ono što možete da uradite kada imate zimsku bebu to je da je postepeno navikavate na hladnoću tako što ćete je svaki dan po malo iznositi na vazduh, ukoliko vreme ne dozvoljava duže šetnje.

Ono što treba izbegavati jesu šetnje kada je magla, mećava i jak vetar.

Kada imate letnju bebu prvu šetnju možete obaviti čim osetite da ste spremni za nju. Problem mogu biti ekstremno visoke temperature pa je šetnju neophodno obaviti u hladnijem delu dana, najbolje ujutru kada nema ni komaraca. 

Da li beba sme prvi put napolje kada je sneg?

 

Kada padne sneg mnogi roditelji se uplaše i smatraju da je bolje za njihovu bebicu da ostane unutra kako se ne bi prehladila, međutim to mišljenje osporavaju mnogi lekari.

 

kada beba sme napolje zimi

 

Poznato je da boravak na svežem vazduhu pomaže jačanju imuniteta i čisti disajne puteve, jer što je napolju hladnije u vazduhu ima sve manje uzročnika bolesti.

Ukoliko napolju ne duva jak vetar, nema magle ili jake snežne mećave slobodno možete izvesti svoju bebu na sneg.

Naravno da čete oblačenje prilagoditi niskoj temperaturi, a dečija kolica poseduju i zimske navlake kao i zaštitu od kiše i vetra, što vam pruža dodatnu sigurnost.

Ukoliko se dobro pripremite nema razloga da ne izvedete vašu bebu na sneg.

Koliko dugo beba sme da bude napolju?

 

Koliko vremena  će beba provesti napolju zavisi od vremenskih prilika, odnosno od godišnjeg doba.

Ukoliko bebu prvi put izvodite napolje zimi, neka to u početku budu kraće šetnje, savetuje se do pola sata kako bi se beba adaptirala.

Važno je znati da bebin termoregulacioni sistem nije razvijen i one gube toplotu mnogo brže nego što je proizvode.

Ukoliko primetite jako crvenilo i hladnoću kože, kao i smanjen nivo živahnosti to može biti znak da je vašoj bebici hladno, pa dužinu šetnje prilagodite njenim potrebama.

Najbolje je bebu od samog rođenja postepeno privikavati na vazduh tako što ćete je svaki dan pre prve duže šetnje iznositi na vazduh po par minuta, a svaki naredni dan produžavati boravak napolju.

Kada su vremenske prilike povoljnije naravno da ćete dužinu boravka napolju produžavati koliko prija vama i vašoj bebi.

Kako spremiti bebu za izlazak iz kuće?

 

Izlazak bebe iz kuće zimi

Zimska šetnja zahteva malo više pripreme, ali nemojte da vas to obeshrabri jer će i vama i vašoj bebi sigurno prijati boravak na svežem vazduhu.

 • Pre svega vodite računa o spoljašnjoj temperaturi kako bi ste znali šta da obučete bebi.
 • Preporučuje se da beba zimi i jedan sloj odeće više od vas, jer ona ipak miruje u kolicima.
 • Osim bebinog odelca, obavezan je skafander.
 • Takođe je važno da bebina glava, uši i ruke budu pokriveni.
 • Ukoliko u šetnju idete kolicima bebu prekrijte ćebetom.
 • Lekari savetuju da bebi ne prekrivate usta i nos, kako bi se pročistii disajni putevi na svežem vazduhu.

Počnite da se navikavate na nošenje rezervnih stvari u torbi ili kolicima jer nikada ne znate šta vas može zadesiti ili šta vam može zatrebati. Tokom zimskih  dana uvek imajte i jedno rezervno ćebe za slučaj iznenadne promene vremenskih prilika ili neplaniranog dužeg zadržavanja napolju.

Prve zimske šetnje sa bebom su uglavnom kraće pa nema potrebe za nošenjem puno stvari, ali vodite računa da vaša bebica bude adekvatno utopljena kako joj ne bi bilo  hladno, a ni vruće.

Izlazak bebe iz kuće leti

 

Leti će roditelji sigurno požuriti u prvu šetnju, jer ko ne voli lepo vreme još ako su temperature prijatne. Spremanje za letnju šetnju je malo jednostavnije, međutim kada je u pitanju prva šetnja sa tek novorođenom bebom morate paziti na nekoliko stvari. 

 • Vodite računa o spoljašnjoj temperaturi. Ukoliko je ekstremno vruće šetnju obavite ujutru dok je prijatno ili kasnije predveče.
 • Garderobicu prilagodite spoljašnjoj temperaturi. Zapamtite ako je vama toplo i bebi je, ukoliko vi imate samo majicu kratkih rukava ni bebi ne treba duks preko bodića. Ne pretopljavajte je, jer će vam to sigurno signalizirati kroz plač i neraspoloženje.
 • Ukoliko napolju nema vetra i vaša beba je zaštićena od sunca u kolicima nema potrebe da je pretopljavate kapicom, kao ni čarapama. 
 • Temperatura zna i leti malo da varira, pa ako je i vama hladnije i bebicu obucite toplije, a uši obavezno zaštite trakicom za uši ili tankom pamučnom kapicom, u zavisnosti od spoljašnjih prilika.
 • Vodite računa da sva odeća bude od prirodnih materijala i da bude komotna kako bi vašoj bebi bilo prijatno. Nekad je teško dati univerzalan savet, pa je neke sitnice najbolje prepustiti roditeljskom osećaju i proceni. Bebu obucite kako vi smatrate da treba, a ona će vam signalizirati da li joj to odgovara ili ne.
 • Mnogi pedijatri savetuju da se beba pre 6. meseca života ne maže  zaštitnim kremama, zato izbegavajte direktno izlaganje suncu jer je bebina koža osetljiva i lako može doći do opekotina. Gledajte da ste u hladu što više, a nije na odmet da imate neku zaštitu od sunca na kolicima u vidu kišobrana ili tende koja će čuvati vašu bebu od UV zračenja. Ipak, ovde budite jako oprezni i ne spuštajte tendu sasvim nikad, jer  kada su visoke temperature jako brzo se pregreje prostor u kolicima. Možete čak i naškoditi bebi.
 • Ukoliko u šetnju idete predveče, problem mogu biti komarci. Ako ne možete da ih izbegnete, probajte da nabavite zaštitnu mrežu od komaraca koja se montira na kolica. Hemijska sredstva koja se koriste za zaštitu od komaraca se ne preporučuju tek rođenim bebama. Umesto toga bebi obucite odeću dugih rukava ukoliko nije previše vruće, izbegavajte korišćenje parfimisanih proizvoda koji privlače komarce ili se služite proizvodima  na bazi esencijalnih ulja za borbu protiv komaraca.

Prednost letnjih šetnji je što mogu trajati koliko to prija vama i vašoj bebi, ali ukoliko planirate duži boravak napolju onda su vam potrebne i rezervne stvari u bebinoj torbi, o kojima ćemo govoriti u narednim segmentima ovog teksta.

Šetnja u proleće i jesen. Šta obući bebi?

 

Ova dva godišnja doba mogu biti idealna za prve bebine šetnje, a isto tako za čas mogu da vas prevare vremenske prilike i da dođe do naglih promena.

 

prvi izlazak sa bebom napolje

 

Ukoliko su vremenske prilike dobre, iskoristite vreme kada proleće zeleni, ili jesen kada lišće opada, ali vodite računa o promenama u temperaturi.

Kako da se spremite kada je napolju varljivo vreme:

 • Uvek proverite kakvo je vreme napolju i u skladu sa tim obucite sebe i bebu. Kada je vreme varljivo bebi obucite jedan sloj više jer ona uglavnom leži u kolicima pa postoji mogućnost da joj bude hladnije. Ono što je ključ kod promenljivog vremena to je SLOJEVITO oblačenje.  Slojevito oblačenje vam dopušta da bebu u toku šetnje jednostavno raskomotite ako primetite da joj je vruće ili da je obučete ukoliko se temepratura iznenada spusti.
 • U kolicima ili bebinoj torbi uvek imajte jedno ćebe u rezervi za slučaj da odjednom zahladni ili počne duvati vetar.
 • Čuvajte bebinu glavu i uši. Kada je promenljivo bebi stavite kapicu, samo vodite računa da ne bude previše topla kapa jer to vašoj bebi siguro neće prijati.
 • Ukoliko vaša kolica poseduju zaštitu od kiše, nije na odmet da ona bude uvek u kolicima, za svaki slučaj.
 • U skladu sa planiranom dužinom šetnje, planirajte i nošenje rezervnih stvari. Nemojte vući  previše stvari sa sobom, ali uvek imajte neku rezervu.

Svako godišnje doba i vremenska prilika zahteva prilagođavanje u oblačenju kako nas odraslih tako i beba. Kako budete češće išli u šetnju biće vam lakše da procenite šta vam je od odeće i stvari potrebno.

Ono što je negde najvažnije jeste da se ne preteruje ni sa pretopljavanjem, a ni sa manjkom odeće. Gledajte da budete umereni i uvek imajte rezervnih stvari kod sebe.

Briga o novorođenoj bebi uvek zahteva da pratite svoj osećaj, profesionalne savete i neki zdrav razum. Kombinacija svega daje nekako najbolje rezultate.

Šta vam je potrebno sa prvi izlazak sa bebom napolje ? Od organizacije do pakovanja torbe!

 

Nemojte da vas obeshrabri ako vam kažem da je za svaku šetnju neophodna organizacija i planiranje. U početku to bude “posao” međutim kasnije to uđe u rutinu, pa više i ne razmišljate o tome.

 

 

Za početak eto nekoliko saveta:

 • Pre svega je potrebna dobra organizacija. Ako idete u prvu šetnju sa bebom, možda ne bi bilo loše da je nahranite kod kuće ukoliko vam nije prijatno da dojite na javnom mestu, jer beba kada ogladni počeće da plače i vaša šetnja se može završiti mnogo ranije nego što ste planirali.
 • Ukoliko bebu ne dojite, a planirate negde da ostanete duže, ponesite dohranu i sve što vam je neophodno za njenu pripremu. Šta ćete poneti zavisi da li idete u prirodu ili idete kod nekoga kući pa se tamo možete poslužiti vodom, posuđem i onim što vam zatreba.
 • Presvucite bebu, stavite joj čistu pelenu (mada to nije garancija da će biti čista tokom cele šetnje).
 • Spakujte bebinu torbu. Kada je beba jako mala  i sisa, potrebne su vam rezervne pelene, rezervna odeća, podloga za presvlačenje, vlažne maramice, krema za pelensku regiju, cucla ukoliko je beba koristi. Količinu rezervnih stvari prilagodite dužini šetnje. Nemojte preterivati i vući putnu torbu, jer tako mala beba šetnju uglavnom prespava.
 • Kada govorimo o šetnji najčešće u prvu šetnju idemo kolicima. Dobra stvar je što u korpu od kolica može da stane sve što vam je potrebno od stvari pa ne opterećujete sebe nošenjem, a i bebi je u kolicima komforno.
 • Ukoliko negde idete prvi put kolima, osim bebine torbe trebaće vam i auto sedište (takozvano jaje) koje je neophodno adekvatno montirati, ali o ovoj temi ćemo neki drugi put.

Kada beba sme da ide u goste ili u gužvu?

 

Ne postoji precizna vremenska odrednica kada beba sme da ide u gužvu. Najčešće to zavisi od naše lične procene.

Savetuje se da se beba prvih par meseci ne vodi u zatvorene prostore sa puno ljudi kao što su tržni centri, restorani, kafići, bolnice. Tu je koncentracija ljudi, a samim tim i raznih virusa i bakterija veća.

Vodite računa o tome da li vladaju virusi i gde odvodite svoju bebicu.

Potrudite se da vaša beba vreme provodi na otvorenom prostoru, gde ima zelenila i svežeg vazduha. 

Kada govorimo o tome da beba ide u goste potrebno je voditi računa o tome da je ne odvodimo u kuću gde je neko bolestan, pogotovo ako je u pitanju nešto zarazno. 

Sasvim je normalno da će bliži članovi porodice želeti da uzmu bebu u naručje u tom slučaju vodite računa da su te osobe zdrave i da operu ruke pre nego što uzmu bebu u naručje.

Zamolite ih da bebu ne ljube po licu i rukicama koje ona stavlja u usta i dodiruje svoje lice, jer na taj način bakterije mogu najlakše dospeti u bebin organizam.

Verujem da jedva čekate da odete u prvu šetnju sa vašom bebom!  Grabite svaku priliku da vreme provodite napolju i uživajte u tome. Pokažite joj svet!