četvrta nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće. Vreme je za test!

4. nedelja trudnoće označava kraj prvog meseca. Sada se već mogu primetiti naznake da je došlo do začeća. Evo šta možete očekivati.

Čak iako toga niste svesni, u vašem telu se  dešavaju ogromne promene koje ćete uskoro primetiti i potvrditi testom na trudnoću ili ginekološkim pregledom.

Prvi trimester je period kada je potrebno voditi računa o mnogim aspektima kako bi se sprečili nepovoljni ishodi poput spontanog pobačaja. Zato je važno da već sada vodite računa o mnogim stvarima, a mi vas savetujemo na koji način da to učinite.

Kada počinje 4. nedelja trudnoće?

 

Da li znate kako se računa starost trudnoće?

Za to je potrebno znati kada vam je počela poslednja menstruacija. Dakle, prisetite se datuma kada ste poslednji put dobili menstruaciju, jer je to ujedno i prvi dan vaše avanture i tada počinje prva nedelja trudnoće.

Računajući na taj način, četvrta nedelja trudnoće počinje 21. dana od početka poslednje menstruacije.

Da niste trudni, krajem ove nedelje bi dobili narednu menstruaciju. Ukoliko je došlo do začeća mi vam čestitamo i obaveštavamo vas da ste već u četvrtoj nedelji trudnoće iako dobre vesti još niste potvrdili.

Zbunjeni ste?

Možda će vam ovaj tekst o kalendaru trudnoće razjasniti stvari.

Znaci trudnoće u četvrtoj nedelji

 

Pitate se da li se već sada mogu osetiti simptomi rane trudnoće? Pa može, a i ne mora. Sve zavisi od vašeg organizma.

Žene koje planiraju trudnoću i željno je iščekuju u ovom periodu će obraćati pažnju na svaku promenu i senzaciju  u svom telu. Svako ko pomno prati ove promene, primetiće i najranije simptome odnosno naznake trudnoće.

 

 

Najčešće promene koje se mogu primetiti u ovoj nedelji su:

  • Pojačan umor i zamaranje koji mogu povećati potrebu za snom.  Veliki broj žena ima ovaj simptom, a da ga i ne tumači kao znak trudnoće. Dakle, ako imate potrebu za češćim odmorima i više sna, poslušajte svoj organizam i odmarajte što više jer ste možda trudni.
  • Osetljivost na mirise i ukus nije redak simptom. Usled promena koje se dešavaju u organizmu žene, dolazi do povećane osetljivosti čak i gadljivosti na određene mirise i ukuse hrane.
  • Problemi sa varenjem česti su pratioci trudnoće. Ako imate osećaj naduvenosti ili vas muče gasovi i imate otežano varenje, vrlo je moguće da ste trudni, a sve je posledica promena u hormonskom statusu.
  • Često odlazite u toalet da mokrite? Možda ste se i prehladili, ali vrlo je moguće da ste i zatrudneli.

Sa druge strane ima žena koje u ovom periodu nemaju apsolutno nikakvih promena čak iako je došlo do začeća.

Organizam žene prolazi kroz brojne promene koje se manifestuju upravo simptomima trudnoće koji često znaju biti jako iscrpljujući, a ponekad čak i neprijatni.

Test za utvrđivanje trudnoće u četvrtoj nedelji

 

Da li da uradite test na trudnoću?

U principu možete ga uraditi i u četvrtoj nedelji trudnoće, međutim može se desiti da rezultat ne bude tačan usled prisustva male količine hormona Beta hcg.

 

četiri nedelje trudnoće

 

Kućni test za trudnoću funkcioniše tako što detektuje prisustvo hormona Beta hcg u urinu. Da bi test bio validan u urinu mora biti dovoljna količina ovog hormona. To podrazumeva da bi bilo najbolje sačekati da izostane menstruacija i nakon par dana uraditi test. Tako ćete biti sigurni da je rezultat testa tačan.

Znamo da ste nestrpljivi i da jedva čekate da saznate da li će biti bebe, ali ipak bi trebalo da sačekate par dana nakon izostanka menstruacije . U tom periodu su rezultati najtačniji jer ima dovoljne količine Beta hcg hormona koji je potreban za održavanje trudnoće i pravilan razvoj deteta.

4. nedelja trudnoće i bol u stomaku

 

Na samom početku trudnoće dešavaju se ogromne promene u organizmu žene jer tada dolazi do implantacije ploda u matericu. Upravo zato žene i osećaju razne simptome poput bola u stomaku.

Mnoge žene ove bolove opisuju kao menstrualne grčeve. Uglavnom nisu zabrinjavajući, već nam poručuju da se plod smestio u matericu gde će provesti narednih devet meseci.

Ukoliko je bol u stomaku izuzetno jak i praćen drugim simptomima poput krvarenja, obavezno se javite lekaru.

Razvoj bebe u 4. nedelji nedelji

 

Kada se nalazite u četvrtoj nedelji trudnoće spolja se na vama još uvek ne primećuju promene. Međutim, unutar ženinog tela promene su izuzetno velike. Već sada se vaše dete razvija neverovatnom brzinom i formira svoje organe.

Iako je manja od jednog milimetra to je ne ometa da se razvija. Žene u ovoj nedelji uglavnom još uvek ne znaju da su trudne, a oplođena jajna ćelija je već sada našla svoje skrovište koje priprema za naredni period.

Beba je stigla do materice i udobno se smestila. To je zapravo tek embrion veličine zrna maka.

Iako se još ne može govoriti o pravoj bebi jer ona još nije formirana, zvaćemo je tako, a ne grupa ćelija što inače jeste.

Dakle, vaša beba je sastavljena od ćelija. One će se u ovom periodu podeliti u dve grupe.

  • Jedna grupa će formirati embrion, odnosno vašeg dečaka ili devojčicu.
  • Ostale ćelije će formirati posteljicu (placentu).

Iako veoma mali, embrion se već sada sastoji od tri sloja ćeilija. Svaki sloj zaslužan je za formiranje određenih delova tela i bebinih unutrašnjih organa:

  • Od unutrašnjeg sloja ćelija će se formirati jetra, digestivni sistem, bešika i pluća.
  • Od srednjeg sloja ćelija formiraće se srce, kosti, bubrezi, polni organi i mišići.
  • Od spoljašnjeg sloja ćelija nastaće kosa, nervni sistem, nokti, koža i oči.

Već sada se dešavaju važni procesi u razvoju vaše buduće bebe i formiranje njenih spoljašnjih i unutrašnjih organa. Zato je jako važno voditi računa o mnogim životnim aspektima u toku prvog trimestra kako bi se formiranje odvijalo nesmetano. O svemu tome malo kasnije.

Četvrta nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Prvi ultrazvuk kojim se utvrđuje postojanje trudnoće lekari najčešće zakazuju oko 7-8. nedelje trudnoće.

U četvrtoj nedelji trudnoće nema potrebe za ultrazvučnim pregledom jer je trudnoća još uvek nije vidljiva pa vam lekar može reći samo da je došlo do začeća i da vam na tome čestita. Ultrazvukom u ovoj nedelji možete potvrditi i eventualno postojanje vanmaterične trudnoće.

Mnoge žene u ovoj nedelji tek počinju da primećuju izvesne promene i sumnjaju da su možda trudne pa će prvi korak za potvrđivanje sumnji uglavnom biti uz pomoć kućnog testa za utvrđivanje trudnoće.

Ukoliko test bude pozitivan, zakažite svoj prvi ultrazvučni pregled – za 7. ili 8. nedelju trudnoće.

4. nedelja trudnoće krvarenje

 

Žene koje nemaju apsolutno nikakve simptome da su ostale u drugom stanju, krajem ove nedelje očekuju menstruaciju. Kod pojedinih žena se desi krvarenje koje se tumači kao menstruacija, međutim nije to u pitanju. Ukoliko je došlo do začeća može doći do implantacijskog krvarenja koje je posledica implantacije embriona u matericu.

Menstrualno i implantacijsko krvarenje razlikuju se po sledećim karakteristikama:

Menstrualno i implantacijsko krvarenje infografik

Dakle, ukoliko se pojavi krvarenje koje je propraćeno i drugim simptomima kao što su bolovi u abdomenu, povraćanje ili neki drugi neuobičajeni simptomi obavezno potražite medicinsku pomoć.Osim implantacije, krvarenje mogu izazvati i drugi uzroci kao što su vanmaterična trudnoća, pobačaj, razne upale.

Pojedini uzroci krvarenja mogu imati nepovoljan ishod po trudnoću, zato je važno pravovremeno reagovanje jer se u mnogim situacijama može rešiti problem.

Pročitajte i da li je moguća menstruacija u trudnoći.

Šta možete učiniti u ovoj nedelji?

 

Ako se pripremate za najlepšu ulogu u životu, jako je važno da to radite kako treba i pravovremeno. Ovo su saveti kako da što spremniji prođete kroz sam početak trudnoće i do porođaja budete zdrava trudnica.

Povedite računa o životnim navikama

 

Budući roditelji koji planiraju trudnoću i aktivno rade na njenom ostvarenju u ovoj nedelji mogu nastaviti ili započeti sa praktikovanjem zdravih životnih navika. Ovo se posebno odnosi na buduće mame.

Dakle, ako do sada to niste radili pravo je vreme da povedete računa o zdravoj israni i odgovarajućoj hidrataciji. Svoj organizam ćete na ovaj način najbolje pripremiti za sve promene koje ga očekuju.

4. nedelja trudnoće

 

Jedite raznovrsnu i vitaminima bogatu hranu i ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti pogotovo vode. Smanjite unos kofeina, a za neko vreme zaboravite i na alkoholna pića. Ukoliko ste pušač nije vam lako, ali bilo bi dobro da ostavite duvan po strani kako ne bi nepovoljno uticao na bebin razvoj i čitav ishod trudnoće.

Buduće mame, budite aktivne. Izaberite vid rekreacije koji vam najviše odgovara i praktikujte ga kako bi vaše telo ostalo u punoj snazi, zdravo i spremno za nastupajući period. Ako lekar potvrdi da je bezbedno, možete raditi vežbe za trudnice.

Uzimajte vitamine

 

Mame koje planiraju trudnoću u velikoj meri po preporuci svog lekara uzimaju odgovarajuće prenatalne vitamine kako kroz ishranu tako i u vidu suplemenata.

Neki od najčešće preporučivanih suplemenata su svakako folna kiselina, gvožđe, vitamin D, vitamin C, omega 3 masne kiseline.

Iako se uzimanje vitamina u vidu suplemenata često radi na svoju ruku, kada je u pitanju planiranje potomstva posavetujte se sa lekarom koji vitamin vam je potreban i u kojim količnama.

Unos folne kiseline se preporučuje i pre trudnoće.

Čuvajte se virusa, štetnih zračenja, opasnih hemikalija i tuđeg duvanskog dima

 

Tokom prvog trimestra veoma je važno da trudnice budu zdrave. Iako neće svaki virus biti fatalan po trudnoću, probajte da ih izbegavate. U prvim nedeljama trudnoće dešava se ubrzan razvoj bebe i njenih organa, zato je važno da mama bude zdrava i da nikakvi negativni uticaji iz spoljašnje sredine ne ometaju razvoj ploda.

Mnogi štetni uticaji iz sredne mogu dovesti do pobačaja ili problema sa razvojem deteta i ishodom trudnoće.

Odmarajte koliko vam organizam traži

 

Jedan od ranih simptoma trudnoće je osećaj umora i potreba za dodatnim satima spavanja. Ukoliko imate mogućnost da odspavate kada vam organizam zatraži, učinite to. Pružite sebi potreban odmor i spavajte dok možete. Imate pravo na malo lenjosti, ipak ste trudni iako to možda još ne znate.

Razmišljajte o izboru lekara za vođenje trudnoće

 

Ukoliko u toku ove nedelje kućni test pokaže da ste trudni, biće potrebno da zakažete svoj prvi ginekološki pregled. Na njemu će vam lekar ultrazvučnim pregledom potvrditi postojanje trudnoće.

Jako je važno da vam trudnoću vodi lekar u kojeg imate poverenja i u čiju stručnost ne sumnjate. Imajte na umu da ćete se sa njim družiti narednih meseci i zato bi trebalo da na svaki pregled idete sa zadovoljstvom i da vam bude prijatno.

Planirajte životnu reorganizaciju

 

Saznanje da ste trudni u mnogim slučajevima će značiti da je potrebno reorganizovati način svakodnevnog funkcionisanja. Mnoge žene će već na samom početku uzeti trudničko bolovanje zbog prirode posla kojim se bave kako ne bi ugrozili bebu. Razmislite da li vam je ostanak na poslu opcija ili će biti potrebno da u što skorijem roku odete ne trudničko bolovanje.

Kada je reč o svakodnevnim obavezama i tu je potrebno voditi računa o mnogim stvarima. Reorganizujte obaveze. Neka vaš partner preuzme poslove koji podrazumevaju dizanje težih stvari i poslove koji vas mogu na bilo koji način ugroziti ili iscrpeti.

Informište se

 

Trudnoća sa sobom nosi mnogo novih stvari i potrebno je voditi računa o mnogim aspektima kao što su izbor lekara, odlazak na preglede, bolovanje, uzimanje vitamina, priprema za porođaj. Ako vam je ovo sve novo, vreme je da se malo informišete o ovim temama.

Razgovarajte o svemu tome kako sa lekarima tako i sa mamama koje su iskusile trudnoću. Važno je samo da informacije ne uzimate zdravo za gotovo, već ih tražite na proverenim mestima.

Budite sigurni da ćete dobiti mnogo saveta i preporuka. Sve ih saslušajte, a primenite samo one koje vam preporuči lekar koji vodi vašu trudnoću.

Vodite računa o svom zdravlju

 

Da bi ste trudnoću izneli do kraja i bebi pružili zdravu sredinu za razvoj potrebno je da i vi budete zdravi. Ukoliko imate nekih zdravstvenih problema ili uzimate neku terapiju jako je važno da to držite pod kontrolom.

Pojedina zdravstvena  stanja će zahtevati korigovanje terapije u slučaju trudnoće, zato obavezno obratite pažnju na ovo i što pre posetite lekara kako bi sve bilo pod kontrolom.

Izbegavajte stres i ostanite emotivno stabilni

 

Psihičko stanje itekako utiče na promene u organizmu pa samim tim utiče i na trudnoću. Koliko god je to  moguće, izbegavajte stresne situacije koje vas iz bilo kog razloga mogu uznemiriti. Ne možete se od svega skloniti, ali se trudite da vas ne zamara ono što ne mora.

Sada je pravo vreme da odredite prioritete i batalite stvari koje negativno utiču na vas.

Ne brinite

 

Lako je reći, a teško učniti. Kada ste na samom početku trudnoće briga i anksioznost su česta pojava. Buduće mame brinu da li je sa bebom sve u redu, imaju strah od porođaja, da li su pojedini simptomi normalni.

Sve ovo je očekivano, ali briga vam neće pomoći. Može samo dodatno da vas uznemiri. Trudnoća ide svojim tokom i vreme je da se naučite strpljenju i uživate u svakom trenutku. Period trudnoće brzo prođe i sigurno da ne želite da ga se sećate kao vreme ispunjeno brigom.

Četvrta nedelja blizanačke trudnoće

 

Nestrpljivi ste da saznate brojno stanje? Potpuno vas razumemo. Saznanje da neko nosi blizance podrazumeva duplu sreću, ali je i sve ostalo duplirano.

Neke stvari kao što su prvi simptomi dupliraju se već u četvrtoj nedelji trudnoće.

Iako žene još uvek ne znaju da nose jedno ili više dece, kod njih simptomi mogu biti mnogo izraženiji u odnosu na trudnoću sa jednom bebom.

 

 

Jačina simptoma povezana je sa većim promenama u hormonskom statusu. Da bi se iznela blizanačka trudnoća potrebne su veće količine hormona koje će tome doprineti. Iako ćete sa blizancima možda malo ranije uraditi test i saznati da ste trudni, brojno stanje ćete otkriti tek kada za koju nedelju odete na ultrazvučni pregled kod ginekologa.

Četvrta nedelja trudnoće je vreme otkrića, ali ujedno i nestrpljenja i brige. Iščekivanje trudnoće obojeno je raznim emocijama, ali je važno da kroz sve prolazite što trezvenije.

Najvažnije je da poznajete svoj organizam i osluškujete promene koje vam se dešavaju. Vi sebe najbolje poznajete. Zato ako primetite bilo šta što ne smatrate uobičajenim stanjem, reagujte. Kada to učinite na vreme povećavate šansu da sve prođe kako treba.

Ukoliko ste upravo u nedoumici da li da već sada kupite test, nadamo se da smo vam pomogli i da ćete uskoro saznati lepe vesti.

Sledeće: 5 nedelja trudnoće je puna iznenađenja! Šta nosi?